İstanbul’un adeta kalbi sayılan konumuyla Taksim, hemen yakınında yer alan İstiklal Caddesi ile birlikte şehrin başlıca buluşma merkezlerinden. Çevresini saran mağazalar, restoranlar, kafeler, müzeler ve oteller sayesinde uzun süredir cazibesini koruyan Taksim, pek çok ülkenin İstanbul konsolosluğuna yakınlığıyla da önem kazanıyor.
Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte meydan olarak düzenlenen Taksim, özellikle yakın tarihte şehirdeki önemli gösterilere ev sahipliği yapan yer olarak biliniyor.
Yakın zamanda hayata geçirilen ve bölgenin yayalaştırılmasını amaçlayan proje ile Taksim Meydanı’nın çehresi neredeyse tamamen değişti. Proje sayesinde araç trafiği yerin altına indirilirken Taksim’de yayalar için çok daha geniş bir alan açılmış oldu.
Taksim’e İstanbul’un neredeyse her bölgesinden hareket eden otobüsleri kullanarak direkt veya aktarmalı olarak ulaşma şansınız var. Meydana kadar gelen metro hattı ise hiç kuşkusuz Şişli, Levent, Yenikapı ve Ayazağa gibi yerlerden gelenler için oldukça pratik bir alternatif yaratıyor. Metronun Taksim istasyonunda inerek direkt meydana ulaşabilir veya Şişhane istasyonunda inerek İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek yine Taksim’e gelebilirsiniz. Tünel’den Taksim Meydanı’na doğru hareket eden eski tramvay ise bu mesafeyi çok daha nostaljik bir atmosferde aşmanızı sağlayacak.
İstanbul’un kültür, eğlence ve sanat gibi konularda en gelişmiş yerleri arasında bulunan Taksim’de hayat günün 24 saati durmaksızın devam ediyor. İstiklal Caddesi ve ara sokaklarına yayılan barlarda veya kulüplerde canlı müzik dinleyerek eğlenebilir, cadde üzerindeki tarihi Çiçek Pasajı’nda balık yiyebilirsiniz.
İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yaptırılarak meydanın tam ortasına yerleştirilen Cumhuriyet Anıtı, geçmişte olduğu gibi şimdilerde Taksim’in başlıca sembolü. Yapımı 3 yıla yakın süren anıtın çevresinde günümüzde de arkadaşları ve sevdikleri ile buluşanları görebilirsiniz.
Taksim’in adı İstanbul’un pek çok semtiyle benzer şekilde tarihsel olaylara dayanıyor. Osmanlı döneminde burada inşa edilen büyük su deposundan şehrin farklı yerlerine su taksim ediliyordu. Eskiden aktif olan ve duvarında ‘’Her şeye su ile hayat verdik’’ yazan Taksim Maksemi’nden bugün su verilmiyor ancak sembolik olarak da olsa varlığını sürdürüyor.
Taksim Meydanı’nın çevresi ve özellikle Talimhane civarı günümüzde pek çok otele ev sahipliği yapıyor. Talimhane’nin bugünkü görüntüsüne bakarak 2004 yılına dek bölgede otomobil yedek parça satıcılarının yoğun olarak bulunduğu düşünmek hayli güç. Üstelik Taksim’de otelleri sadece Talimhane’de değil, meydanın hemen çevresinden başlayarak İstiklal Caddesi, Cihangir ve Gümüşsuyu gibi hemen her noktasında görmeniz mümkün. Taksim’de küresel çapta hizmet veren büyük otel zincirlerine rastlayabileceğiniz gibi çok daha küçük butik tesislere de rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Taksim ve civarındaki İstanbul otelleri özellikle İstanbul Boğazı kıyısında bulunanlarla karşılaştırıldığında çok daha uygun fiyatlı sayılabilir. Ancak Taksim otellerinde de manzara, yıldız sayısı ve popülerlik gibi kriterlere bağlı olarak oda fiyatlarının yükselebileceğini göz önünde bulundurmanızda yarar var.