Bursa’nın merkez ilçesi Osmangazi’de konumlanan tesis hem konaklayan hem de günlük termal & SPA merkezini kullanmak isteyen misafirlerine kapılarını açıyor. Tesiste kapalı jakuzili yüzme havuzu, hamam ve sauna hizmetleri verilmekte. Ayrıca uzman eller tarafından yapılan medikal masaj, sultan masajı, kahuna masajı gibi yaklaşık 15 çeşit masaj da sunulan hizmetler arasında.
Tesis MineraSpa merkezi ile ziyaretçilerine termal ve spa keyfini bir arada yaşatıyor. Spa merkezinde kadın-erkek için ayrı termal havuzlar ve kadınlar için ayrı bir yüzme havuzu bulunuyor. Özel aile banyoları da aile ile ziyaret edecek misafirler için ideal. Spa merkezinde sunulan diğer hizmetler: fitness merkezi, cilt ve vücut bakımı hizmeti, squash, çamur banyoları, su kaydıraklı kapalı yüzme havuzu, çocuk havuzu, ısıtmalı açık yüzme havuzu, açık termal havuz, masaj odaları, Türk hamamı, kuaför salonu, sauna, jakuzi ve buhar banyosu.
Termal sularıyla ünlü olan Çekirge ilçesinde bulunan Ramada Bursa Çekirge Termal Spa’da karma termal havuz ve Türk Hamamı mevcut. Büyük bir alana kurulmuş olan Hera Termal Spa, 07:00 ve 23:00 saatleri arasında kullanıma açık. Misafirler; Türk Hamamı, sauna, buhar odası, termal havuz ve fitness merkezini ücretsiz olarak kullanabiliyorlar. Kese, masaj ve özel aile hamamı kullanımında ise tesis ekstra ücret talep ediyor.
Oruçoğlu Thermal Resort bünyesinde bulunan Güzellik ve Spa merkezinde sertifikalı uzman doktorlar ve terapistler görev alıyor. Güzellik ve Spa merkezinde sauna ve jakuzili özel aile odaları, kadın ve erkek yüzme havuzları, termal havuzlar yer alıyor. Bunlara ek olarak buhar banyosu, Balili özel masaj uzmanları tarafından yapılan Bali Masajı, Türk hamamı, zayıflama ve detoks hizmeti, cilt bakımı, çamur ve bitki banyoları gibi hizmetler ve özellikler de bulunuyor.
Bursa’nın en merkezi noktalarından biri olan Çekirge’de konumlanan Mercure Bursa The Plaza Thermal Spa Hotel’in termal SPA’sında termal suların şifasını keşfedebilirsiniz. Tesiste kadın ver erkeklerin birlikte faydalanabileceği kaplıcalar mevcut. Ayrıca tesiste Türk Hamamı, sauna ve buhar odası imkanları da var.
Travertenleri ve şifalı termal suyu ile ünlenmiş Pamukkale’de konumlanan otelde tavanı camla kaplı, kapalı termal havuz bulunuyor. Ayrıca açık havuz, sauna, hamam, macera duşu ve jet duş Richmond Pamukkale'nin sunduğu diğer hizmetlerden. Otelin masaj bölümünde cilt ve vücut bakımları, kürler ve masaj çeşitleri bulabilmeniz mümkün.
Kronik ağrılar, böbrek rahatsızlıkları, eklem hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığın yardımcı tedavisi olarak görülen termal suyu, tesisin odalarında verilir ve ortalama sıcaklığı 40 derecedir. Tesis içerisindeki jakuzi, karma açık termal havuz, kadın-erkek ayrı kullanıma uygun kapalı termal havuzlar, karma ve kadınlara özel SPA merkezlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Masaj, kese-köpük, aile banyosu hizmetleri için ek ücret ödemeniz gerekir.
Bölgenin ilk ve tek Tıp Merkezi olan Nobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, otelde konaklayan misafirlerin hemen yanı başında yer alıyor. Açık ve kapalı karma yüzme havuzu, SPA merkezi, Türk Hamamı, masaj ve saunası olan tesis, “tatil, termal, tedavi” sloganıyla misafirlerine hizmet sunuyor. Tesiste yer alan 3 termal havuzun sıcaklıkları yaklaşık 38 derece. Ayrıca odalarda da küvet ile termal su bulunmakta.
NG Afyon Wellness Convention’ın çok geniş bir alana kurulmuş SPA ve wellness merkezi bulunuyor. Bu merkezde kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı kullanımına açık termal havuzların yanında karma olarak kullanılabilen havuzlar da mevcut. Otel misafirleri, SPA merkezine ücretsiz giriş yapabiliyor ancak faydalanmayı tercih edebileceğiniz masaj ve bakım paketleri ekstra ücrete tabii. Fin saunası, bio sauna, aromaterapi odası, şok duşları, kar çeşmesi ve jakuziler ücretsiz hizmetler arasında.
Formback Termal Otel’de kadın ve erkekler için ayrı ayrı hamamlar vardır. Bu hamamlarda su sıcaklığı 38 ile 42 derece arasında olan termal havuz da mevcut. Tesis, aile hamamı seçeneği de sunar ancak ekstra ücret talep edebilir. Hafta içi en az 3 gece konaklamanızda VIP Aile Banyosu hizmetinden ücretsiz faydalanabilirsiniz. Hafta içi en az 5 gece konaklamalarda ise Yağlı Masaj hizmeti ücretsiz. Tesisin odalarında da termal su bulunuyor.
Sarot Termal Park Resort Spa’nın termal su sıcaklığı 38 ile 40 derece arasında değişiklik gösteriyor. Kadın ve erkekler için ayrı termal havuzlar mevcut. Erkek havuzu, yarı açık yarı kapalı özellikte iken kadın havuzu kapalıdır. Özel aile havuzları ve banyoları bulunan tesis, bu hizmetlerin kullanımı için ekstra ücret talep ediyor. Termal havuzlarda bone takmak zorunlu. Tesisten bone edinilebilir.
Ramada Resort Kazdağları Thermal Spa’nın termal suyunun kalitesi ve mineral yoğunluğu, tüm Türkiye kaplıcaları arasında birinci sırada bulunuyor. Tesisin karma termal havuzlarında su sıcaklığı 38 ile 42 derece arasında seyrediyor. Deluxe odalar dışında tesisin tüm odaları termal suya sahip. Tesisin Kaz Dağları manzarasına hakim SPA merkezi, tüm misafirlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Kar çeşmesi, macera duşu, vichy duşu, tuz ve buhar odası da tesisin diğer hizmetleri arasında.
Marigold Thermal Spa Hotel’in SPA’sı ve termal havuzları karma kullanıma açık ancak faydalanmak istediğiniz özel hizmetler için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Genel termal havuzun su sıcaklığı 40 derece iken 0-16 yaş grubunun alınmadığı sessiz alanda bulunan havuzun suyu 42 derece. Tesisin 3 adet aile hamamı var ve bunların kullanımı ücretli. Termal jakuzi ve şok havuzunun da bulunduğu tesiste odalarda termal su mevcut değil.
Bursa’nın gözde ilçelerinden Nilüfer’de konumlanan otel hem termal hem SPA merkezi olarak hizmet vermekte. 43 derece sıcaklığı olan termal havuz hem rahatlatıcı etkisi için hem de tedavi amacıyla kullanılıyor. Tesisin ek ücret vererek kiralanabilen özel termal odalarında özel sauna, plazma tv, termal havuz, hamam, dinlenme yatağı ve minibar bulunuyor. Tesisin tüm müşterilerine açık karma termal havuzu, saunası, masaj odaları, kar çeşmesi ve biri kadın-erkek karma, biri kadınlara özel olmak üzere iki hamamı da mevcut.
Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde konumlanan otelin tüm odalarına termal su verilmekte. Otelde kadın-erkek ayrı kullanılabilen yarı açık ve yarı kapalı 4 termal havuz var. Kadın havuzlarında bone takma şartı bulunmakta. Ayrıca tesiste buhar odası, Fin Hamamı, Türk Hamamı ve termal soğuk su havuzu da mevcut.
BB Çelik Palace Bursa’nın kadın ve erkeklerin ortak kullanımına açık bir termal havuzu bulunduğu gibi sadece kadınların kullanımına özgü 1 adet küçük termal havuzu da mevcut. Aynı zamanda tesisin açık havuzu, Türk Hamamı ve saunası da var. Odalarda ise termal su bulunmuyor. Tercih edeceğiniz masaj paketleri ve himalayan tuz odası ücretli hizmetler arasında.
Hem termal hem SPA merkezi olarak hizmet veren otelin termal su sıcaklığı yıl boyunca ortalama 40 derecedir. Biri karma biri kadınlara özel olmak üzere iki termal havuzu bulunan tesiste odalara termal su verilmemekte. Ek ücret ödeyerek aile banyosu, sauna ve masaj servislerinden yararlanabilirsiniz.
Aforia Thermal Residences size kendi odanızda termal havuz ve Türk hamamı keyfi yaşatmak istiyor. Bunun için stüdyo daireleri ve odaları bulunan otelin bu dairelerinin ve odalarının hepsinde termal havuz ve hamam bulunuyor.
Tesiste 20 metre uzunluğunda 30 C ılık suyu bulunan bir havuz mevcut. Bu havuzun kadın ve erkek saatleri ayrı. Çocukların eğlenmesi için bir aquapark da bulunuyor. Bunların yanı sıra termal ve SPA kapsamında geleneksel Türk hamamı, buhar odası, termal çamur (peloid), terapi kaplıca havuzu, kesek/köpük, masaj, ozon/sauna, kulak detoksu, cilt bakımı, ayak detoksu, parafin ve fitness sunuyor.
Hem termal hem de SPA merkezi olarak hizmet veren tesiste, özel aile banyosu için ekstra ücret alınıyor. 2 Açık, 4 kapalı yüzme havuzuna sahip olan tesiste odalara termal su verilmiyor. Sağlık Bakanlığı onaylı tesisin uzman doktorlar ve fizyoterapistlerle çalıştıkları fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi de bulunuyor. Tesisteki SPA merkezi kadın, erkek ve karma olarak üçe ayrılıyor. Bunlar dışında vücut ve cilt bakımları, masaj, ozon kapsül bakımı, aroma terapi banyoları ve çamur bakımları da verilen hizmetler arasında yer alıyor.
Yoncalı Termal Otel’de kadın ve erkeklerin ortak kullanımına açık bir karma havuz bulunduğu gibi kadınlara özel kapalı bir termal havuz da bulunuyor. Tesisin aile banyosu için ekstra ücret ödemek gerekiyor. Sıcaklığı 38 ile 39 derece arasında olan termal su odalarda da mevcut. Türk hamamı, masaj, çamur ve bitki banyosu da tesisin diğer hizmetleri arasında.
Denize sıfır konumlanan tesisin; senior suite odalarında jakuzi, family suite odalarında jakuzili küvet bulunuyor. Health&SPA merkezi de olan otelin biri karma biri kadınlara özel Türk Hamamı, buhar odası, şok duşu ve termal havuzları mevcut.
Termal ve SPA hizmetini aynı anda veren otelin termal havuzu 200 metrekare büyüklüğünde. Termal havuzla birlikte Türk Hamamı, Fin Hamamı ve SPA merkezinden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Sauna, masaj, kür hizmetleri ve güzellik salonu için ekstra ücret ödemeniz gerekmekte. Tesisin odalarına termal su verilmez.
Kırcı Termal Hotel’de kadın ve erkeklerin birlikte kullanabileceği karma termal havuz mevcut. Termal havuzun suyu, yüksek sıcaklıkta olduğu için ve mineral değerleri yönünden zengin olduğu için termomineralli özelliğine sahip. Odalarda ise termal su bulunmuyor. Termal havuz imkanının yanında Türk hamamı, sauna, fin hamamı, buhar odası, jakuzi ve şok havuzu da misafirlerin kullanımına açık.
Tesis, ödüllü termal suyun bulunduğu kapalı kaplıca havuzuna sahip. Otelin SPA merkezi saat 12.00’a kadar sadece kadınların kullanımına açıkken, 12.00’dan sonra karma olarak kullanılabilir. SPA merkezinde Türk Hamamı ve sauna da bulunmakta.
Dündar Termal Boutique Villa Hotel’in bünyesinde bulunan her villanın kendine özel hamamı vardır. Bu özel hamamların içinde su sıcaklığı 90 ile 95 derece olan termal havuzlar mevcut. Yani oteldeki konaklamanız boyunca odanızdan çıkmadan termal suların keyfini çıkarabilirsiniz.
Garden Kale Termal Hotel’de kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı termal havuzlar bulunur. Sıcaklığı 38 ile 40 derece arasında değişiklik gösteren termal sular, tesisin odalarında da mevcut. Türk Hamamı ise sadece bayanların kullanımına uygundur. Termal havuzlar ve Türk Hamamı’nın yanı sıra SPA merkezi, masaj odaları, sauna ve buhar odası da tesisin sunduğu imkanlar arasında.
Yalova’nın huzur verici doğasıyla iç içe bir konumda bulunan otelin ilk misafiri Mustafa Kemal Atatürk olmuştu. Tarihi dokusu tamamen korunarak restore edilen otelin büyük bir SPA merkezi bulunuyor. Bu alanın içerisinde termal havuz, Türk hamamı, sauna, çeşitli cilt bakımları, yosun terapisi ve masaj hizmetleri verilmekte. Bahçesindeki camdan yapılma piramit yapıda açık termal havuz da bulunan otelin tüm odalarında termal suyun verildiği özel küvetler bulunuyor.
Termal otel seçerken ve seçtikten sonra size yardımcı olabilecek birkaç konuyu sıralamak istedik;
Yeraltından çıkan ve sıcaklığı en az 20 derece ile en fazla 110 derece arasında değişen termal su, doğal mineraller ve tuzlar yönünden oldukça zengin. İçerdiği çinko, demir, sülfat, kalsiyum, silisyum gibi mineraller ve tuzlarla birçok hastalığa iyi geliyor. Termal su; astım, bronşit, nefes darlığı gibi akla gelebilecek üst solunum yolu rahatsızlıkları olanlar için tedavi edici bir özelliğe sahip. Suyun sıcak oluşu ve içerdiği zengin minerallerle termal su; kireçlenme, bel fıtığı, romatizma, yumuşak doku zedelenmeleri gibi rahatsızlıklar için de kullanılan tedavi yöntemleri arasında. Felç, hareket bozukluğu ve çocuk felci gibi kas ve iskelet hastalıklarında da tedavide ilerleme kaydedilmesine katkısı görülüyor.
İnsülin direnci, obezite, reflü, gastrit gibi mide ve bağırsak problemleri, börek taşı, prostat ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisi için de fayda sağlıyor. Termal sular sıcaklığı sayesinde vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak ağrıların azalmasına da yardımcı oluyor ve iyileşmeyi hızlandırıyor. Kan dolaşımını hızlandırma faydası sayesinde kilo vermek isteyenler ve selülit problemi yaşayanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle ortamdaki nem ve sıcaklık vücudun ödem atma hızını artırıyor. Kadın doğum hastalıkları ve kısırlık gibi rahatsızlıkları için de tedavi yöntemleri olarak kullanıldığında iyileştirme sürecinde önemli bir gelişme kaydedilmesini sağlıyor.
Termal su, cilt rahatsızlıkları için de önemli bir rol oynuyor. Sıcaklığı sayesinde doğal yöntemlerle terleme sağladığı için ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olarak gözeneklerin sıkılaşmasını ve parlak ve pürüzsüz bir cilde kavuşmayı kolaylaştırıyor. Bunun yanında yoğun mineralleriyle egzama, akne ve sedef gibi cilt problemleri için de şifa kaynağı. Tüm bunların yanında psikolojik anlamda da faydaları bulunuyor. Ruhsal anlamda kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oluyor.
Son yılların yükselen kış tatili trendleri arasına giren termal tatil ülkemizde özellikle yerli turistler tarafından oldukça çok tercih edilmeye başlandı. Afyon termal otelleri, Yalova termal bölgesi, Denizli ve Bursa termal bölgeleri başı çekmek üzere hemen hemen her coğrafi bölgede termal suların şifası ile buluşabileceğiniz tesis seçenekleri mevcut. Size yakın olan bölgeleri filtrelerden seçerek seçeneklerinizi daraltabilirsiniz.
Türkiye'de termal oteller söz konusu olduğunda en çok otele sahip olan bölgeler Afyonkarahisar, Yalova, Bursa ve Denizli olarak dikkat çekiyor. Otellerin verdiği hizmet göz önüne alındığında en iyi termal otellerin büyük bir çoğunluğu bu illerdedir.
Türkiye'de termal oteller Balıkesir Edremit, Balıkesir Sındırgı, Yalova Termal, Yalova Armutlu Denizli Pamukkale, Afyon Sandıklı, Afyon Merkez, Afyon Gazlıgöl, Bursa, Ankara Kızılcahamam, Ankara Haymana, Bolu, Eskişehir Odunpazarı, Nevşehir Kozaklı, Kütahya bölgelerinde bulunuyor.
Termal oteller için en yoğun geçen sezonlar ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Bu dönemlerde daha faydalı olduğunu düşünen otel misafirleri genellikle konaklama tercihlerini bu aylarda yapıyorlar.
Termal otellerde konaklama yapacak ziyaretçiler otellerde genellikle SPA bölümleri ve termal havuzları kullanırlar. Buralardaki tesislerde otel sayfasında aksi belirtilmedikçe mayo ile giriş yapılır. Bazı oteller hijyen açısından bone kullanmanızı isteyebilir. Genel olarak çoğu otel size konaklama sırasında kullanabileceğiniz havluları temin eder ama gideceğiniz otele göre değişkenlik gösterebileceği için otele gitmeden önce sormanız ve eğer havlu temin edilmiyorsa yanınızda getirmeniz faydalı olabilir.
Termal oteller, genellikle kış sezonunda rağbet görüyor. Sizler de termal otellere kışın gitmeyi düşünüyorsanız, otel rezervasyonunu sezon başlamadan yapmanızda fayda var. Erken rezervasyon ile daha ekonomik bir termal tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.
Termal otellerin pek çoğunda, açık/kapalı termal havuz, sauna, masaj/spa odaları, hamam ve buhar odaları gibi imkanlar bulunuyor. Bu alanlar, konukların, şifalı sulardan en iyi şekilde faydalanmalarını sağlıyor.
Termal suların hangi hastalıklara iyi geldiği konusu bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Örneğin Bolu’daki termal sular, kanda yüksek yağ, kalp-damar, şişmanlık, sindirim, kas ve kemik hastalıklarına, Afyon’daki termal sular ise romatizmal hastalıklara, kadın hastalıkları, nefrit, nevralji, alerjiler, cilt hastalıklarına iyi geliyor. Ancak termal sular, genel anlamda, romatizmal hastalıklara, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına, damar hastalıklarına, cilt hastalıklarına, sinir sistemi bozukluklarına, metabolizma ve hormonal sorunlara, şeker, gut ve kolesterol gibi rahatsızlıklara şifa oluyor.
Türkiye’nin en iyi termal suları, Denizli, Yalova ve Afyon’da bulunuyor.
Uzmanlara göre, termal sulardan terleme başladıktan 5 dakika sonra, yani ortalama 20 dakika içerisinde çıkılması gerekiyor.
Türk Dil Kurumu'na göre termal kelimesi, sıcak kaplıca suyu anlamına geliyor. Dolayısıyla her iki kelime birbirinin yerine tutacak şekilde kullanılabiliyor.