İstanbul Boğazı, Haliç, Eyüp ve Zeytinburnu ile çevrili Fatih, şehrin ilk kurulduğu ve geliştiği yer olarak ayrı bir önem taşıyor. Günümüzde Eminönü ve Sultanahmet gibi turistik yerleri de kapsayan ilçede pek çok kamu kuruluşu bulunuyor. Fatih, 2008 yılına dek Eminönü ile birlikte yarımada içindeki iki ilçeden biriydi. Ancak 2008 yılında Eminönü’nün ilçe statüsü geri alındı ve bu nedenle Fatih Eminönü’nü de kapsayan daha büyük bir ilçe oldu.
Haliç ve İstanbul Boğazı arasında uzanan tarihi ilçenin adı Fatih Sultan Mehmet tarafından bölgede yaptırılan eski külliyeden geliyor. Sayısız öykü, roman ve şiire konu olan İstanbul’un yedi tepesi de Fatih sınırlarında yer alıyor. Aksaray, Sultanahmet, Cankurtaran, Topkapı, Cerrahpaşa, Süleymaniye, Beyazıt ve Balat gibi mahallelerden oluşan Fatih, şehrin önemli tarihi eserlerinden çoğunu barındırıyor.
İstanbul’un nüfusu yıldan yıla artış gösterse de Fatih’te bunun tam tersi durum söz konusu. İlçenin nüfusu burada yaşayanların daha iyi standartlar için başka ilçelere taşınması gibi nedenlerle her geçen yıl azalıyor. Yapılan son sayıma göre Fatih’te yaşamını sürdüren toplam nüfus 400 bin civarında.
Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlayan Marmaray çalışmaları sırasında yapılan kazılara göre İstanbul’un tarihi günümüzden 8 bin yıl önceye dek gidiyor. Fatih ise şehrin binlerce yıllık geçmişinde kilit rol oynayan başlıca merkezlerden. 1000 yıldan uzun süre Bizans’a ve yaklaşık 500 yıl Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan İstanbul’un tarihi birikimini derinden hissedebileceğiniz yerlerin başında hiç kuşkusuz Fatih geliyor.
Mavi Camii olarak da isimlendirilen Sultanahmet Camii, Ayasofya, Fatih Camii, İskenderpaşa Camii, Aya İrini Müzesi, Soğukçeşme Sokağı, Kapalıçarşı, Gülhane Parkı, Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Süleymaniye Camii ise Fatih ilçesi sınırlarında bulunan sayısız tarihi ve turistik nokta arasında en fazla dikkati çekenler.
Fatih’te yer alan otellerde kalarak şehrin görülmesi gereken pek çok turistik yerine tramvayla veya yürüyerek kolayca ulaşma şansınız var. Tarihi ilçede dünyaca ünlü otel zincirlerinde konaklayabileceğiniz gibi yıldız sayısı daha düşük ancak bütçenizi çok da zorlamayacak İstanbul otelleri de bulabilirsiniz. Fatih’te ve özellikle Sultanahmet ve Eminönü gibi yerlerde yaşayanların az olması, bölgede turistlerin yoğunlukta olmasını sağlıyor. İlçede her daim turist sayısının fazla olması ise hem konaklama hem de yemek ve alışveriş gibi konularda fiyatların bir miktar yükselmesine neden olabiliyor.
İstanbul’a iner inmez havalimanından hareket eden otobüslerle Fatih’e yolculuk yapabilir, dilerseniz taksi, tramvay ve metro gibi araçlardan da tarihi ilçeye ulaşımda yararlanabilirsiniz.