İzmir’in ilçesi olan Selçuk için bir açık hava müzesi benzetmesi yapılır. Tarihi M.Ö. 6000’li yıllara dayanan Selçuk, Küçük Menderes Nehri’nde oluşan alüvyonların limanı doldurmasından önce doğu ile batı arasında bir köprü görevi gören kara ve deniz yolları üzerindeki bir liman kentiydi. Anadolu’nun batısındaki en büyük ve en işlek limanın Selçuk’ta bulunması, burayı verimli topraklarda yerleşim kurmayı seven medeniyetlerin odak noktası yaptı.
Antik çağın en önemli kalıntılarından biri olan Efes Antik Kenti, Selçuk’u tüm dünya tarafından bilinir ve tercih edilir bir destinasyon haline getiriyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Efes Antik Kenti, farklı dönemlere ait mimari özellikler ve tarihi izler taşıyor. Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı da Selçuk’ta bulunuyor ancak Helenistik dönemin mermerden yapılan ilk anıtsal mimari eseri olduğu için önemli bir yeri olan bu tapınağın geride sadece bazı temel kalıntıları ayakta duruyor. Hristiyanlık inanışı için çok simgesel bir yere sahip olan Meryem Ana Evi, Hristiyan turistlerin Selçuk’u ziyaret etmesindeki en büyük neden. Bir hac yeri olarak ilan edilen Meryem Ana Evi, her yıl hac görevini yerine getirmek isteyen Hristiyanlarla dolup taşıyor.
Bu önemli yapılar dışında Ayasuluk Tepesi, St. Joan Kilisesi, Efes Arkeoloji Müzesi, Bizans Su Kemerleri, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Pamucak Plajı da Selçuk’ta mutlaka görmesi gereken diğer yerler. Selçuk’a 8 kilometre uzaklıktaki Rum köyü Şirince’ye de uğramalısınız.
Selçuk’a gitmek için 60 kilometre uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçabilirsiniz. Havalimanından Selçuk’a kadar giden İZBAN trenleri bulunuyor. İzmir’e otobüsle gelmeyi tercih ederseniz, otogardan Selçuk’a giden dolmuşlar kalkıyor. Selçuk’ta oda kahvaltı konseptinde hizmet veren butik oteller bulunuyor. İzmir ve Kuşadası’na yakın olan ilçeye geldiğinizde uygun fiyatlı İzmir otelleri bulmanız mümkün.