Batı Afrika ülkeleri arasında yer alan Nijerya'nın doğusunda Kamerun, kuzeydoğusunda Çad, kuzeyinde Nijer ve batısında Benin yer alıyor. Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Nijerya, mangrovlı bataklık bölgesi, tropikal ormanlık bölge, savan bölgesi ve yarı çöl bölge olarak dört coğrafi bölgeye ayrılıyor.
Tropikal iklimin etkisindeki ülkelerden olan Nijerya’da yılın neredeyse tamamında yüksek sıcaklıklar hissedilebiliyor. Yağış miktarı, bölgeden bölgeye farklılıklar gösteren ülkede, en fazla yağış mayıs ve haziranda görülüyor. Kasım ve mart ayları arası ise ülkeyi ziyaret etmek en ideal dönem.
Dünyada en fazla nüfusa sahip ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer alan Nijerya, Afrika kıtasının da en kalabalık ülkelerinden biri. Nijerya’da halkın büyük bir bölümü yerli kabilelerden oluşuyor. Ülkede ayrıca Housa-Fulani, Yoruba, İbo, Tıv, Iraw, İbibio, Efik veIfe gibi kabilelere rastlamak mümkün. Bununla birlikte Nijerya'da Avrupalı beyazlar da yaşıyor.
Müslümanlar Nijerya nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturuyor. Avrupalı Hıristiyanlar da azınlık olarak ülkede yaşıyor. Ülkede hakim olan İslamiyet ve Hıristiyanlık dinlerinin yanı sıra ülkede bazı kabileler putlara tapıyor.
Uzun yıllar İngiltere sömürgesinde bulunan ülkede İngilizce resmi dil olarak kabul edilmiş durumda. Ancak Nijerya’daki kabilelerin kendilerine özgü dilleri bulunuyor. Hausa, Yoruba ve İbo bu diller arasında en yaygın olanlar. Ülkeye Abuja şehri başkentlik yapıyor.
Uluslararası bir havaalanına sahip olan bir diğer kent olan Lagos ise ülkenin önemli ticari limanı özelliği taşıyor. Ülkenin en büyük ve gelişmiş şehri Ibadan’ın yanı sıra Sokoto, Kaduna, Kano, Zaria, Jos Benin Nsukka, Oyo Yolo ve Mubi de diğer önemli kentler arasında bulunuyor.
Karayolu ve demiryolu ulaşımı oldukça gelişmiş olan Nijerya’da Lagos ve Kano şehrindeki havaalanları en işlek uluslararası havalimanı özelliğini taşıyor. Ülkede nüfusun büyük bir bölümü tarım ve ticaretle uğraşıyor. Kakao ve kauçuk üretiminde dünyanın 6. ülkesi olan Nijerya’da aynı zamanda yer fıstığı, pamuk, hurma üretimi de yapılıyor. Nijerya’da mevcut doğal gaz ve petrol yataklarından elde edilen gelirler de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Böylece Nijerya diğer Afrika ülkelerine kıyasla daha refah bir yaşam sürüyor.
Nijerya’ya kadar gelip ülkenin çorbalarını tatmadan sakın dönmeyin. Hemen hemen tüm malzemelerin kullanıldığı çorbaları bulabileceğiniz ülkede baharat çorbası, pirinç çorbası ve etli çorbalar en meşhurlarıdır. Et tüketimin fazla olduğu ülkede keçi eti, antilop eti ve dana eti popüler olsa da bazı bölgelerde köpek eti de tüketiliyor. Birçok balık çeşidinin bulunduğu ülkede gümüş balığı salatası Nijerya’nın en önemli lezzetleri arasında bulunuyor.
Ülkede Balıkçılık Festivali, Uluslararası Film Festivali, Eyo Festivali, Yoruba Sanat Festivali, Lagos Black Heritage Festivali, Uluslararası Film Festivali (EKOIFF) düzenleniyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Nijerya’ya giriş yapabilmek için vize alması gerekiyor.