İstanbul’un 29 ilçesi arasında yer alan Kağıthane, şehrin Avrupa yakasında yer alıyor. Tarih boyunca üzerinde bulunduğu su yolları sayesinde önemini koruyan Kağıthane, Osmanlı Devleti zamanında önde gelen bir sayfiye ve gezinti alanıydı. 1987 yılında Şişli’den ayrılarak ilçe haline gelen Kağıthane özellikle son yıllarda hizmete giren üniversiteleri ve müzeleriyle ziyaretçileri ve İstanbul’da yaşayanları cezbediyor. Beşiktaş, Eyüp, Beyoğlu ve Şişli ilçeleriyle komşu olan Kağıthane’ye şehrin diğer yerlerinden otobüsleri kullanarak gelebilirsiniz. Ayrıca metrobüs hattı Kağıthane’ye bağlı pek çok mahallenin yakınından geçiyor.
İstanbul’un ulaşım hattında büyük rol oynayan otobanlarla bağlantısı bulunan Kağıthane, yüzölçümü bakımından şehrin en küçük ilçelerinden. Kağıthane idari olarak Çağlayan Mahallesi, Hamidiye Mahallesi, Nurtepe Mahallesi, Hürriyet Mahallesi, Sultan Selim Mahallesi ve Ortabayır Mahallesi gibi bölümlere ayrılıyor. Bizans döneminde Barbisos adıyla bilinen bölgede Osmanlı Devleti zamanında kağıt üretim tesisi bulunuyordu. Hatta ilçenin bugünkü adı olan Kağıthane’nin bu tesisten geldiği de rivayetler arasında.
Özellikle ‘’Lale Devri’’ adı verilen dönem boyunca çeşitli kasır ve köşkler inşa edilen bölge, göz alabildiğine uzanan rengarenk lale bahçeleri ve fıskiyeli havuzlarıyla göz kamaştırıyordu. Lale Devri’nin sona ermesiyle birlikte Kağıthane eski popülerliğini gitgide kaybetti ve daha çok üretim tesislerinin bulunduğu bir yer haline geldi. Günümüzde ise Kağıthane ve civarında birbiri ardına açılan üniversiteler, müzeler ve kültür merkezleri bölgeye eski canlılığını geri kazandırıyor. Kağıthane’deki otellerde kalarak hem İstanbul içindeki pek çok noktaya dakikalar içinde ulaşabilir hem de ilçenin kültürel çeşitliliğine kendi gözlerinizle şahitlik edebilirsiniz.