Okyanusya kıtasında yer alan, Yeni Gine adasının doğu kısmını ve civar adaların bir kısmını kapsayan Papua Yeni Gine’nin batısında Endonezya, güneyinde Avustralya bulunuyor. Papua Yeni Gine meşruti monarşi anayasası ile yönetiliyor ve Bougainville, Chimbu, Milne Koyu, Batı Yeni Britain başta olmak üzere 20 bölgeden oluşuyor.
Ülkeye Port Moresby başkentlik yapıyor. Port Moresby dışında Goroka, Kerema, Lea, Madang, Munth Hagen ve Samarai da ülkenin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Papua Yeni Gine’de halk arasında yaklaşık 820 farklı yerel dil ve lehçe konuşuluyor. Resmi dilleri ise İngilizce, Tok Pisin ve Motu’dur.
Ülke nüfusu yaklaşık olarak 9 milyon civarındadır. Ülke nüfusunun yüzde 80’i Papualı, yüzde 15’i Melanezyalılardan oluşuyor. Polinezyalı, Negrito, Mikronezyalı, Avrupalı ve Çinliler de ülkede yaşayan diğer etnik gruplardan. Halkın yüzde 31’inin yerel inançlara tabii olduğu ülkenin yüzde 32’si Hıristiyanlık, yüzde 3’ü İslamiyet ve yüzde 34’ü diğer dinlere mensup halklardan oluşuyor.
Papua Yeni Gine ekonomisi genel olarak petrol, altın, bakır, kahve, kakao ve karides ticaretine dayanıyor. Ülke en çok Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya ile ticaret yapıyor. Ülkenin ithalat ürünleri ise makine parçaları, sanayi hammaddeleri ve ecza ürünleri. Tropikal bir iklime sahip olan ülkede yağış fazlalığından dolayı ormanlar çok sıktır ve bundan dolayı tarım alanı oldukça kısıtlıdır. Ancak son dönemlerde turizm ve inşaat sektörlerinde ciddi bir gelişme söz konusu.
Papua Yeni Gine, iki dönence arasında yer alıyor. Ekvatorun yaklaşık 10 derece altında olan ülke genel olarak sıcak ve nemli bir iklime sahip. Mayıs-aralık ayları yağmurlu ve serin geçerken ocak-nisan ayları aşırı sıcak oluyor. Ülkeyi ziyaret etmek isteyenler için en ideal zaman haziran-eylül arasındaki dönemdir.
Ülkede para birimi olarak Papua Yeni Gine Kinası kullanılıyor. 10 Papua Yeni Gine Kinası yaklaşık 10 Türk Lirası’na karşılık geliyor.
Geleneksel birçok yiyecek ve içecek seçeneği sunan Papua Yeni Gine’de sığır eti, pişmiş tatlı patates ve muzlu pasta tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Ayrıca Muli Warra en önemli geleneksel içkileridir. Ülkede en çok balık, deniz ürünleri ve patates tüketiliyor. Ülke tropikal bir iklime sahip olduğundan beslenme alışkanlıklarında egzotik meyveler geniş yer tutuyor.
Papua Yeni Gine, biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin kabul edilen bölgesinde yer alıyor. ‘Mercan Üçgeni’ denilen bu bölge Filipinler, Endonezya ve Malezya arasında bulunuyor. Son 10 yıl içinde aralarında papaz balığının da bulunduğu yeni 33 balık çeşidinin keşfedildiği biliniyor.
Papua Yeni Gine’ye seyahat edecek diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize alınması durumunda ülkeye giriş izni veriliyor. Ülkeye gidecek vatandaşların güncel ulusal-uluslararası seyahat uyarı ve tavsiyelerini dikkate almaları tavsiye ediliyor.