Türkiye’nin dört bir yanı tarihi değerler, kültürel noktalar ve doğal güzelliklerle kaplı bir ülke. Her bir bölgesi ve şehri birbirinden önemli ve güzel değerlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin doğal güzellikleri keşfedilmeye değer önemde. Türkiye’de mutlaka görmen gereken yerleri senin için listeledik. 7 bölgeden 50 farklı güzelliği listelediğimiz yazımızı okuyarak rotanı oluşturabilirsin.

Not: ENUYGUN blog okuyucusu olduğun ve bizi yol arkadaşı seçtiğin için sana özel indirim kodu tanımladık. Kodu görmek için okumaya devam et.

Akdeniz Bölgesi

1. Kaputaş Plajı, Antalya

Kaputaş plajı havadan görümü

Kaputaş Plajı doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin en popüler turistik destinasyonları arasında olan plaj, turkuaz mavisi denizi, muhteşem manzarası ve beyaz kumları ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Plaj, sadece doğal güzelliğiyle değil, etrafındaki tarihi ve kültürel zenginliklerle de adını duyuruyor. Kaputaş Plajı, Likya döneminden kalma tarihi kalıntıları ve antik kentleri keşfedebilmek için birçok fırsatı bir araya getiriyor. Bu harika plaj, sadece tatil yapmak isteyenler için değil, aynı zamanda doğayla ve tarihle iç içe olmak isteyenler için de ideal bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Plaja ulaşmak için 186 merdiven inmen gerekiyor. Çocuklu aileler ve yaşlılar için uygun olmayabilir.

2. Manavgat Şelalesi, Antalya

manavgat şelalesi görünümü

Türkiye'de görmen gereken doğal güzellikler denilince akla ilk gelen yerlerden olan Manavgat Şelalesi, Manavgat ilçe merkezine 5 kilometre uzakta yer alıyor. 5 metre yükseklikteki falezlerden akan, geniş bir alana yayılan şelalenin suyu kaynaklarındaki karstik yapı nedeniyle dumanlı ve köpüklü şekilde akıyor.

Sevdiklerinle güzel zamanlar geçireceğin şelalenin yanında piknik alanları bulunuyor. Rafting ve kano gibi su sporlarını da deneyimleyebileceğin şelale diğer şelalelere kıyasla daha alçak seviyede olduğu için, şelalenin güzelliklerini daha yakından görme imkanı sunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 50 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-00.00

Yazar Notu: Şelale kenarında ücretli ve ücretsiz iki otopark bulunuyor. Biraz beklemen durumunda ücretsiz otoparkta yer bulabilirsin.

3. Düden Şelalesi, Antalya

Duden şelalesi, kayalık uçurumdan denize inen sular görünümü

Manavgat Şelalesi’nden bahsettikten sonra Düden Şelalesi’nden bahsetmemek olmaz. Antalya’nın en çok turist çeken noktaları arasında yer alan Düden Şelalesi, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İskender Şelalesi, Yukarı Düden Şelalesi ve Düdenbaşı Şelalesi isimleriyle de bilinen bu şelale, Kepez Hidroelektrik Santrali’nden besleniyor. Düden Çayı’nın 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülmesi oldukça büyüleyici bir doğal güzellik. Şelale, Antalya için turistik bir öneme sahip olup şelale çevresinde turistik tesisler bulunuyor. Şelalenin içerisinde sevdiklerinle piknik yapabileceğin Gençlik parkı da bulunuyor. Farklı deneyimler yaşayabileceğin şelalede papağanlarla fotoğraf çektirebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 15 TL
  • Fotoğraf 100 TL

4. Salda Gölü, Burdur

Beyaz mineral bakımından zengin plaj.salda gölü

Türkiye’nin Maldivler’i olarak da bilinen göl, 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor. Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ne benzerliğiyle tüm dünyaya adını duyuran Salda Gölü, sadece turkuaz rengin eşsiz bir tonuna sahip olmakla kalmıyor aynı zamanda bembeyaz kumlara da misafirlerini karşılıyor. Göldeki magnezyum sayesinde bembeyaz renge bürüne kumlar hem ülkemizde hem de dünya için böyle önemli bir yere sahip olup Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliği olarak karşımıza çıkıyor. Salda Gölü için yola çıkmadan önce göl hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Salda Gölü hakkında bilmen gerekenler yazısına tıklamanı öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yaya 35 TL
  • Araç 60 TL

5. Cennet Cehennem Obrukları, Mersin

Cennet Cehennem obruğu havadan görünümü

Yeraltı sularının kireç taşlarını aşındırmasıyla erozyon sonucu oluşan Cennet Cehennem Obrukları doğa olayları sonucu meydana geliyor. Yaklaşık 70 metre derinliğe sahip olan Cennet çukuruna 452 tane merdiven basamağından inerek ulaşılıyor. En derin noktası 135 metre olan çöküğün güney ucunda ise Zeus Tapınağını konumlanıyor. Cehennem çöküğüyse 128 metre derinlikte. Bu çöküğün kenarları içe dönük olduğu için aşağıya inemesen de yukarıdan görme imkanın bulunuyor.

Mersin’in en ünlü doğa harikalarından olan Cennet Cehennem Mağaraları, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaparken, mağaralar içinde binlerce yılda şekillenmiş sarkıt ve dikitler ile unutulmaz bir yolculuk yapabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 290 TL
  • MüzeKart geçerli

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.15-17.00

Yazar Notu: Aynı biletle astım mağarasına da giriş yapabilirsin.

6. Damlataş Mağarası, Antalya

Damlataş Mağarası, Antalya iç görünümü

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Damlataş Mağarası, şifa dağıtan bir doğal güzellik olarak karşımıza çıkıyor. Mağaranın adı, içinde bulunan sarkıtların su damlatmasından alıyor. Her mevsim 22 derece olan mağara içi, normal bir mağarada bulunabilecek karbondioksitin 10 katını bulundurduğu ve nem oranı yüksek olduğu için astım tedavilerinin bir parçası olarak kullanılıyor.

Akdeniz'in sevilen plajlarından biri olan Damlataş Plajı'nın arka tarafında Alanya Kalesi'nin batı bölümünde yer alan Damlataş Mağarası her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından sağlık turizmi amacıyla ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 30 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün Damlataş Mağarası 2024 Yaz Dönemi 10.00 – 19.00 (1 Nisan- 31 Ekim)
  • Damlataş Mağarası 2024 Kış Dönemi 10.00 – 17.30 (31 Ekim- 1 Nisan)

7. Olimpos, Antalya

Olympos Yanartaş görünümü

Çam ormanları ile sarılı, doğayla uyumlu bir şekilde tasarlanmış ağaç evler, bungalov oteller ve kamp alanlarıyla hem doğal güzelliklerin hem de tertemiz denizin tadını çıkarmak isteyenlerin adresi olan Olimpos her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Çok eski bir Likya uygarlığı yerleşimi olan Olimpos beldesinin hemen yanında bulunan görkemli Olimpos Antik Kenti de Antalya’nın en çok gezilen tarihi noktalarından biri.

Olimpos Koyu, iki tarafı ağaçlarıyla çevrili küçük bir koy ve güzelliğinden dolayı yaz aylarında tıklım tıklım doluyor. Hiçbir yapay aydınlatmanın bulunmadığı Olimpos Koyu’nda geceleri sahilde oturabilir ve bütün yıldızları kolaylıkla görebilirsiniz. Geceleri plajda yakılan ateş etrafında şarkı söyleyip eğlenebileceğiniz

Olimpos'ta her bütçeye ve zevke uygun, restoran, konaklama ve kafe de hizmetleri bulunuyor. Doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri olan Olimpos, Phaselis Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti, Yanartaş, Çıralı ve Likya Yolu’nda düzenlenen yürüyüşlerde büyüleyici manzaralar şahit olabilirsin.

Konum Linki

8. Karain Mağarası, Antalya

Antalya'da bulunan Karain Mağarası  görünümü

Türkiye’nin en büyük doğal mağarası olarak bilinen Karain Mağarası Antalya şehir merkezinden 30 kilometre uzakta yer alıyor. 1946 yılında keşfedilen mağaradaki kazı çalışmalarında 500.000 yıl öncesine uzanan kalıntılara rastlanmış durumda.

Neandartal insanların izlerini taşıyan mağara, ülkemizde insan yaşamına ev sahipliği yapan en büyük mağara olarak biliniyor. Aynı zamanda Anadolu topraklarında yapılmış ilk sanat eserleri de bu mağaradaki kazılar sayesinde keşfedilmiş. Bu yüzden de Türkiye’deki tarihi ve doğal güzellikler arasında kritik bir öneme sahip.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 175 TL
  • Müzekart geçerli

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.45

Yazar Notu: Mağaraya, Termessos Antik şehri kavşağında yer alan köy içinden geçerek ulaşabilirsin. Sonbaharın başında ekim ayı gibi bölgeye gidersen, bölgenin meşhur narlarının tadına bakabilirsin.

9. Kleopatra Plajı, Alanya

Alanya, Türkiye'deki Kleopatra Plajı'nın havadan görünümü

Adını Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alan Kleopatra Plajı Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Plaja adını veren bir efsaneye göre, General Mark Antony Alanya ve çevresini Kleopatra’ya hediye eder. Kleopatra da Akdeniz sularına her geldiğinde bu plaja gelip denize girer ve bu nedenle bölge Kleopatra Plajı olarak adlandırılmaya başlar.

Alanya Kalesi’nin eteklerinde konumlanan Kleopatra Plajı, 2 kilometre boyunca uzunluğunda olup, çevresi kayalarla çevrili olduğu için bir havuza benzetiliyor. Mavi bayraklı olan plajın suyunda yüzerken balıklar ile selamlaşmanı mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Deniz derinleştikçe taşlık ve çakıllık bir alana çıkıyor, bu sebeple deniz ayakkabısı bulundurmanı öneriyoruz.

10. Eğirdir Gölü, Isparta

Isparta Eğirdir Gölü Yeşil Ada Yolu

Biyolojik çeşitliliğiyle uluslararası yere sahip olan göl, Türkiye'nin en güzel doğal güzellikleri arasında yer alıyor. 225 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan göl, doğaseverler, kuş gözlemcileri, fotoğrafçılar ve maceraseverler tarafından ziyaret ediliyor. Doğa içerisinde güzel bir gün geçirmek, gölün keyfini sürmek, sessizlik ve sakinlik içerisinde ruhunu dinlendirmek için Eğirdir Gölüne mutlaka uğramanı öneriyoruz.

Konum Linki

otel kampanya

11. Köprülü Kanyon, Antalya

Köprülü Kanyonu Toros dağlarının eteklerinden ağaçlarla kaplı görünümü

1973'ten beri bir milli park ilan edilen Köprülü Kanyonu, 35.000 hektarlık bir alana yayılıyor. Köprüçay'ın 14 kilometrelik bir bölümünü kapsayan Köprülü Kanyonu Toros dağlarının eteklerinden ağaçlarla kaplı kayalıklardan oluşan bozulmamış bir vadiye doğru uzanıyor.

Kanyon ev sahipliği yaptığı bölgeye özgü ağaç türleri, hayvan çeşitliliği ve Selge Antik Kenti'nin etkisiyle tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındırıyor.

Ülkenin en önemli rafting noktalarından biri olarak bilinen Köprülü Kanyonunun 14 kilometrelik rafting parkuru yaklaşık olarak 3 saatte tamamlanıyor. Rafting için en uygun zaman olan temmuz, ağustos ve eylül ayları ise bize göre bölgenin en güzel zamanları.

Konum Linki

12. Kral Koyu, Antalya

Kral koyu görünümü

Türkiye’nin saklı kalmış cennetlerinden biri olan Kral Yolu, Antalya’nın en doğusunda bulunan Gazipaşa ilçesindeki Antiochia Ad Cragum Antik Kentinin içinde yer alıyor. Alanya ilçesinde bulunan Kral Koyu, yerel halk arasında Delik Deniz olarak da biliniyor. Bu doğal güzellik, Türkiye'nin en popüler turistik destinasyonlarından biri olup, muhteşem doğal manzaraları, berrak denizi ve temiz kumsalıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kral Koyu'na ulaşım sadece tekne ile sağlanabiliyor. Bir tur organizasyonu ile organizasyon yapmanız gerekiyor. Koya ulaşmak için yaklaşık olarak bir saat yürümen gerekiyor.

13. Yerköprü Şelalesi, Mersin

Mut yakınındaki Yerköprü şelalesinin muhteşem manzarası

Yerköprü Şelalesi doğal güzellikleri, gizemli mağarası ve tarihi yapıları ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Şelale, yaklaşık 30 metre yükseklikte ve dağların çevrelediği bir kanyonun içinde bulunuyor. Kanyon, Yerköprü Şelalesi Milli Parkı olarak da biliniyor. Şelalenin arkasında bulunan gizemli mağaraya girilmesine izin verilmese de su kaynağı olarak Gezende Barajı'ndan gelen suyla besleniyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Şelalenin en güzel manzarasına denk gelmek için sabah saatlerini tercih edin. Şelaleye çıkan yol biraz zorlu olabileceği için özel aracınla gidiyorsan mutlaka araç kontrollerini yaptırıp da yola çıkmanda fayda var. Yürüyüş yolu biraz engebeli. Terlik kaydırabilir, dikkatli olmalısın.

14. Likya Yolu, Fethiye - Antalya

Türkiye'de Mavi Lagün. Ölüdeniz. Likya Yolu'ndan güzel manzara

Antalya Toros Dağları’ndan Fethiye sahillerine kadar uzanan Likya Yolu, Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlayan 535 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuru olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en güzel 10 yürüyüş yolundan biri olarak adlandırılan yol Türkiye’de doğa yürüyüşü denilince ilk akla gelen yerler arasında.

Likya Yolu, Teke Yarımadası antik kentlerini birbirine bağlayarak büyüleyici doğa manzaraları arasında ilerliyor ve tüm dünyadan doğa yürüyüşü tutkunlarını kendine çekiyor.

Antik çağlarda deve kervanları ve tüccarların kullandığı Likya Yolunun zengin bitki örtüsü, büyüleyici masmavi denizi Toros Dağları'nın güzel manzaralarının fotoğraflarını çekebilir, iyi düzenlenmiş ve işaretlenmiş onlarca yürüyüş parkuru bulunan Likya Yolu’nda profesyonel rehberlerle birlikte günübirlik yürüyüş turlarına katılabilirsin. Yürüyüşe çıkmadan önceLikya yolu seyahati için bilmen gereken her şeyyazısına tıklayarak yapman gerekenler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Yürüyüş yolunda bacaklarında kesiler oluşmaması için uzun pantolon giymeni öneriyoruz. Yol boyunca herhangi bir yiyecek ve içecek bulamayacağın için yanına mutlaka su almalısın.

Doğu Anadolu Bölgesi

15. Ağrı Dağı, Ağrı

Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı dağlarının muhteşem karlı havadan görünümü

Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı, Iğdır ve Ağrı şehrinin ortasında konumlanıyor. 5137 metre yükseklikte olan dağ, sadece ülkemizin en yüksek yeri değil aynı zamanda Avrupa’nın da en yüksek noktası olarak biliniyor. Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı olarak 2 ayrı dağdan oluşan dağın zirvesinde karlar hiç erimiyor. Bu da Ağrı Dağı’nı Türkiye’nin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri yapıyor.

Yılın her günü zirvesi buzul kaplı olan bir dağın kışın çok daha karlı ve buzlu olduğunu söylemeliyiz. Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisinin burada konumlandığı düşünüldüğü için Ağrı Dağı’nın adı kutsal kitaplarda da geçiyor.

Konum Linki

16. Van Gölü, Van

Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı dağlarının muhteşem karlı havadan görünümü

Van Gölü 3713 kilometre yüzölçümüyle sadece Türkiye’nin değil dünyada da sodalı suya sahip olan göller arasında en büyük olan göl olarak karşımıza çıkıyor. Van Gölü, Nemrut Dağı’ndaki patlama sonucu oluştuğu için suyu tuzlu ve sodalı.

Van Gölü’nün üzerinde 4 farklı ada bulunurken bunlardan en popüler olanı ise Akdamar Adası. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip olan adada badem çiçeklerinin açtığı ilkbahar ayları bir başka güzel olduğu için bölge en çok bahar ayalarında ziyaretçi alıyor. Adanın üzerindeki Akdamar Kilisesi ise görülmeye değer güzellikte. Akdamar Adası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için,Akdamar Adası’nı keşfedinyazısına tıklayarak bu eşsiz güzellik hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.

Konum Linki

İpucu:ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan Van uçak bileti almak için tıkla.

17. Muradiye Şelalesi, Van

Muradiye şelaleleri, Van ili

Muradiye Şelalesi , Van’ın bir diğer doğal güzelliği olarak karşımıza çıkıyor. Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Bend-i Mahi Çayı üzerinde konumlanan şelale, adını Osmanlı Sultanı 4. Murat’tan alıyor. 50 metre yükseklikten akan Muradiye Şelalesi’nin doğal güzelliği, Bend-i Mahi çayını çok kuvvetli akması ile güzelliği ikiye katlanıyor. Yılın tüm mevsimlerinde farklı bir manzaraya sahne olan şelale, kış aylarında donuyor. Buzdan kristalleriyle eşsiz bir görünüm kazanan şelalede bahar ve yaz aylarında karların erimesi ile farklı bir güzelliğe bürünüyor.

Konum Linki

18. Tortum Şelalesi, Erzurum

Tortum Gölü'nden dökülen sular

Erzurum şehir merkezinden yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta konumlanan Tortum Şelalesi, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük şelalesi olmasıyla özel bir öneme sahip. 48 metre yükseklik ve 21 metre genişliğiyle benzersiz bir manzara sunan Tortum Şelalesi’ni özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen fotoğrafçılık ve doğa gezileriyle mutlaka keşfe çıkmalısın.

Heyelanla oluşan Tortum Gölü’nün en sevilen trekking parkurlarından biri olan ve bölgenin doğa sporları merkezlerinden biri haline gelen Tortum Şelalesi’nin çevresinde mesire alanları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve kaya tırmanma alanları gibi olanaklar da bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Otopark 30 TL

Yazar Notu: Şelalenin sula.rı öyle kuvvetli akıyor ki seyir teraslarında bu doğal güzelliği izlemek eşsiz bir anıya dönüşüyor Şelalenin karşısında bulunan restoranlarda bir şeyler yiyip, içerek şelalenin tam olarak keyfini çıkarabilirsin. Restoran fiyatlarının çok yüksek olmadığını, bütçeye uygun olduğunu söyleyebiliriz.

19. Nemrut Krater Gölü, Bitlis

Nemrut Krater Gölü, Bitlis

Bitlis’in Tatvan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta olan göl Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 2. büyük krater gölü olarak karşımıza çıkıyor.

Göl adını Babil Kralı Nemrut’tan alıyor. Gölün bize göre en güzel olduğu ay ise bahar. Bahar aylarında çiçeklerle bezenen göl çevresi seni farklı diyarlara götürüyor. Dolayısıyla masmavi suların çiçeklerle birleştiği fotoğraflar ise unutulmaz oluyor.

Konum Linki

20. Çıldır Gölü, Kars

Her kış donan Çıldır Gölü'nde (Çıldır Gölü) yürüyen insanlar

Çıldır Gölü güzelliği ve doğal aktiviteleriyle Türkiye'nin turistik noktalarının başında geliyor. Kış aylarında donan gölde buz pateni veya kızak deneyimi yaşayabilirsin. Gölün deniz seviyesinden 1956 metre yüksekte bulunması, kışın donan göl görüntüsünün eşsizliğini vurguluyor. Sen de kışın daha önce yaşamadığın bir seyahat deneyimini yaşamak istersen Çıldır Gölüne seyahat edebilirsin. Kışın gidemediysen de üzülme! Kars bahar aylarında da çok güzel manzaralar sunuyor.

Konum Linki

21. Girlevik Şelalesi, Erzincan

Girlevik Şelalesi manzarası

Erzincan şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Girlevik Şelalesi, yemyeşil doğası ve serin havası nedeniyle Erzincan halkının ve çevre illerdekilerin en çok tercih ettiği yerlerden biri. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan suların farklı kollardan dağıldığı şelale misafirlerine tam bir görsel şölen sunuyor.

Bahar aylarında doğanın uyanması ile şelale çevresinde papatyalar ve küpe çiçeklerinin açması fotoğrafseverler tarafından yoğun ilgi gösterilmesine neden olurken, kışın aylarında düşen hava sıcaklıkları nedeniyle suyun donması ise büyüleyici bir güzellik sunuyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-22.00 

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Ege Bölgesi

22. Ölüdeniz, Fethiye

Türkiye'de benzersiz, sakin bir cennet Fethiye ölüdeniz

Ünü uluslararası alana yayılmış olan dünyadaki pek çok turizme dergisinin kapağını süsleyen ve dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, Fethiye merkeze 13 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Her zaman dalgasız ve sakin olan masmavi denizi ile ünlü olan ve ismini de bu özelliğinden alan Ölüdeniz, 2006 yılında Alman bir gazete oylamasında dünyanın en güzel plajı seçilmiş.

Mavi Bayrak ödülüne sahip olan denizin suyu her zaman durgunken, su seviyesinin sık sık yükselip alçalması, su altı kaynaklarının oluşturduğu doğal sirkülasyondan dolayı kendini sürekli temizleyen ender plajlardan biri olarak biliniyor. Arkası Babadağ'ın yemyeşil manzarası önü ise Ege Denizi ile çevrili bir tatil cenneti olan Ölüdeniz Türkiye’de mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Ölüdeniz’e gelmişken bölgenin en önemli aktivitelerinden olan yamaç paraşütünü mutlaka denemeni öneriyoruz.

23. Pamukkale Travertenleri, Denizli

Pamukkale'deki traverten teraslarındaki turkuaz havuzlar

Pamukkale Travertenleri Türkiye'nin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Travertenler, yer altındaki sıcak su kaynaklarının yüzeye çıkmasıyla oluşuyor. Suyun içindeki kalsiyum karbonat, havayla temas edince kristalleşiyor ve sertleşiyor. Böylece, basamaklı ve havuzlu bir yapı meydana geliyor. Travertenlerin rengi, suyun sıcaklığına, akış hızına ve mevsime göre değişiyor. Bazı yerlerde beyaz, bazı yerlerde pembe, mavi ya da turkuaz renkler görülebiliyor. Pamukkale, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor ve tarihi bir güzellik olarak da sıfat kazanıyor. Kleopatra Havuzu ve Hierapolis Antik Kenti de travertenlerin çevresinde görülebilir.

Günümüzde de Pamukkale Travertenlerini ziyaret ettiğinde, sıcak su havuzlarında yüzebilir, rahatlayabilir ve tarihi atmosferi yaşayabilirsin. Pamukkale'nin suları birçok hastalığa iyi geldiği için sağlık turizmi açısından da büyük önem taşıyor. Bölge hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Beyaz cennet Pamukkale'yi görmek için 5 neden yazısına tıklamanı öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • Tek bilet 700 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-19.00

24. Kelebekler Vadisi, Fethiye

Kelebekler Vadisi), Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir vadi havadan görünümü

1995 yılından 1. derece doğal sit alanı olarak korunmaya alınmış vadi adını milyonlarca kelebeğe ev sahipliği yapmasından alıyor. Dünya üzerinde korunması gereken 100 dağdan biri olarak kabul edilen Babadağ'ın eteklerinde yer alan ve tekne gezilerinin en önemli durağı olan Kelebekler Vadisi, dünyada çok az yerde görebileceğin, ender türler dahil yüz binlerce kelebeğe ve çarpıcı bir vahşi yaşam zenginliğine ev sahipliği yapıyor.

Doğanın korunması için herhangi bir yapılaşmanın olmadığı vadide de kamp yapabilir, rehberli doğa yürüyüşleri veya fotoğraf safarilerine çıkabilirsin. Tertemiz koyu ve berrak deniziyle de ünlü Kelebekler Vadisinde tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı zenginliğini yakından görebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kelebekler Vadisi'ne ulaşım, Ölüdeniz ‘den düzenlenen tekne turları veya Faralya köyünden sağlanıyor.

25. Saklıkent Kanyonu, Muğla

saklıkent kanyonu

Saklıkent Kanyonu, Muğla'nın Seydikemer ilçesinde bulunan Türkiye'nin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor Kanyonun bazı noktalarında gökyüzünün görünmez olması kanyona benzersiz bir hava katarken, iskeleler üzerinden yürüyerek kafenin olduğu alana geçiş yapabiliyorsun. Ancak kanyonun dar ve kaygan zemine sahip olduğundan, yürüyüş yapmak için profesyonel bir ekibin desteğine ve dayanıklı yürüyüş ekipmanlarına ihtiyacın olabilir.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş 40 TL
  • Öğrenci 20 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-19.00

Yazar Notu: Kıyafetler suda ıslandığı için yanına yedek kıyafet almanı öneriyoruz.

26. İztuzu Plajı, Muğla

Muğla'nın Dalyan Köyü'ndeki tepeden Sulungur Gölü ve İztuzu Plajı manzarası

Dünya üzerinde eşi benzeri nadir bulunan doğal bir güzellik olan İztuzu Plajı 1988 yılından beri özel koruma altında. 4,5 kilometrelik ince kumlu uzun sahili şeridi ile Türkiye'nin en güzel 10 plajından biri olan İztuzu Plajı aynı zamanda nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının son yuva alanlarından biri.

2011 yılında Avrupa'nın en iyi plajı da seçilen İztuzu Plajı, dalgasız ve sığ denizi ile çocuk ailelerin ve yüzme bilmeyenlerin de keyifli zaman geçirebileceği, büyüleyici gün batımı manzarasıyla da gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Konum Linki

27. Kızkumu Plajı, Marmaris

Kızkumu plajının havadan görüntüsü

Doğal bir liman olan ve çam ormanları ile çevrelenen küçük bir koyun içinde uzanan Kızkumu Plajı, 600 metre boyunca kızıl renkli kumlarla kaplı bir sahilde yürüme imkanı sunuyor. Kızkumu plajının efsanevi bir hikayesi de bulunuyor. Efsane göre Bybassoss Kralının kızının, balıkçı sevgilisiyle kavuşmaması sonucu kumlar prensesin kanıyla kırmızıya dönüşüyor.

Yemyeşil çam ormanlarının masmavi denizle birleştirdiği berrak sularıyla kendine hayran bırakacak güzellikte olan Kızkumu Plajı, Türkiye’de mutlaka görmen gereken güzellikler arasında yer alıyor.

Konum Linki

28. Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası

Dilek Yarımadası Milli Parkı, Türkiye

Seni çam kokuları arasında huzur dolu bir yere ışınlanıyoruz. Menteşe Dağları’nın Ege Denizi ile buluştuğu Dilek Yarımadası, yemyeşil doğayla masmavi denizin uyumunun en huzur verici olduğu yerlerden biri. 27,598 hektarlık geniş bir alana yayılan ıssız koyları, el değmemiş doğal güzellikleri ve farklı yaşam türlerine ev sahipliği yapan milli park, tarihi ve kültürel olarak da değerli bir bölge. Priene Antik Kenti, Zeus Mağarası, Eski Doğanbey Köyü, Milet Antik Kenti milli park ziyaretinde gezebileceğin tarihi yerlerden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi 35 TL
  • Motosiklet 70 TL
  • Otomobil 70 TL
  • Minibüs 315 TL
  • Midibüs 525 TL
  • Otobüs 1050

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

29. Ulubey Kanyonu, Uşak

Bulutlu bir günde büyük bir kanyonun görünümü. Ulubey Kanyonu

Uşak’ta konumlanan Ulubey Kanyonu 77 metre uzunluğa ve 140 ile 170 metre arası derinliğe sahip ülkemizin en uzun kanyonu olarak karşımıza çıkıyor. Amerika’da bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki ikinci en uzun kanyon olan Ulubey Kanyonunun manzarası görenleri büyüleyecek bir güzelliğe sahip. Özellikle doğa fotoğraflarına karşı ilgin varsa hayran kalacağın Ulubey Kanyonu 2013 yılında milli park ilan edildi.

Konum Linki

Yazar Notu: Zemin kaygan olduğu için yürürken çok dikkatli olmanı öneriyoruz.

30. Kaz Dağları, Çanakkale – Balıkesir

Parktaki Hasan Boğuldu (Sutuven) şelalesinin görünümü.

İsviçre’deki Alplerden sonra dünyanın en temiz havasına sahip olan Kaz Dağları 21.452 hektarlık alana yayılıyor. Alpler ‘den sonra dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip ikinci bölgesi olan yerde özellikle bahar aylarında doğanın uyanması ile tam bir görsel şölen yaşanıyor. Yolculuğa çıkmadan önce bölge hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Kaz Dağları hakkında bilmen gereken her şey yazısına tıklamanı öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Araç 100 TL
  • Kişi başı 50 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

Yazar Notu: Yollar bozuk olduğu için çok dikkatli olmalı ve mümkünse yerden yüksek bir araç tercih etmelisin.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

31. Nemrut Dağı, Adıyaman

Dünyanın en güzel gün batımı Nemrut Dağı

1988 yılında milli park ilan edilen Nemrut Dağı, Adıyaman merkeze 78 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kommagene Kralı I. Antiochos’un, atalarına ve tüm tanrılara saygısını göstermek için yaptırdığı heykeller, bölgenin en önemli kalıntıları olarak biliniyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine giren Nemrut Dağındaki eserlerin Helenistik Dönemde yapılan en görkemli eserler olduğu söyleniyor.

Nemrut Dağını ziyaret etmeyi düşünüyorsan sana tavsiyemiz gün doğumu ya da gün batımı saatine denk getirmen. Bölgeye gitmeyi düşünüyorsan Nemrut Dağı gezi rehberi yazısına tıklayarak Nemrut Dağı hakkında önemli bilgilere ulaşabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Dağ zirvesine ulaşmak için fazlaca merdiven çıkman gerekiyor.

32. Balıklıgöl, Şanlıurfa

Balıklıgöl(Kutsal Balık Havuzu) ve Şanlıurfa Rızvaniye Camii

Şanlıurfa’nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi’nin önünden 150 metre boyunca uzanan Balıklıgöl’ün kutsal bir önemi de bulunuyor. Burası, üç semavi dinde de önemli bir yeri olan Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak biliniyor. Anlatılana göre, Hz. İbrahim Urfa Kalesi’nde mancınıklara bağlanıyor ve ateşe fırlatılıyor. Hz. İbrahim’in düştüğü yer göl haline geliyor ve ateşin odunları da balık oluyor. Bu nedenle de hem bu göl hem de balıklar kutsal kabul ediliyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen göl, Türkiye’de mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

33. Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır

Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır

Antik çağlarda “dünyanın bittiği yer” olarak adlandırılan Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır şehir merkezine 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Efsaneler ve kutsal kitaplarda mağaranın içinden akan su “ölümsüzlük suyuna’’ benzetiliyor.

Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda milattan önce 6000’li yıllarda kullanıldığı keşfedilen mağaraların içinde Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da bulunuyor. Makedonya Kralı Büyük İskender’in de Pers Seferi’ne çıktığı yolculuk esnasında bu mağaralarda konakladığı düşünülüyor. Birçok efsaneye konu olan Bırkleyn Mağaraları, Türkiye’de mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Mağaranın içi görece karanlık ve dar olabileceği için mutlaka el feneri bulundurmalı ve temkinli hareket emelisin. Ayrıca içerisi biraz seirn olabileceği için özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken şey kalın bir hırka ya da ceket bulundurmak. Mağaranın içi karanlık olabilir. Yanına mutlaka el feneri almalısın.

İç Anadolu Bölgesi

34. Ihlara Vadisi, Aksaray

hlara Vadisi (Peristrema Manastırı) veya Ihlara Boğazı, yürüyüş gezileri için Türkiye'nin en ünlü vadisi

Ihlara Vadisi, Hasandağı’ndan gelen lavların oluşturduğu volkanik tabakanın aşınması ve Melendiz Çayı’nın akmak için vadiyi oyarak yol açması sayesinde oluşan vadi tam olarak bir doğa şaheseri.

18 kilometre boyunca uzanan Ihlara Vadisi sadece doğal güzellik olarak değil tarihi bir güzellik olarak da karşımıza çıkıyor. Vadi, dünyada insan yaşamının görüldüğü en büyük kanyon olarak biliniyor ve vadideki kiliselerin geçmişi 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli gibi kiliseler başta olmak üzere Ihlara Vadisi’nde birçok kilise bulunuyor ve bu da vadiyi Hristiyanlık dini için çok önemli yapıyor. İçerisinde birçok mağara ve kiliseye ev sahipliği yapan vadi Türkiye’de mutlaka görmen gereken güzellikler arasında yer alıyor.

Konum Linki

 Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 330 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-19.00

Yazar Notu: Ana kapı (2 nolu) giriş kapısı tadilat nedeniyle kapalı. Ihlara vadisine girişleri diğer kapılardan yapabilirsin.

35. Kapadokya, Nevşehir – Kayseri – Niğde - Aksaray

Kapadokya'nın en büyük turistik cazibesi balon uçuşu

Ülkemizin en meşhur doğal güzelliklerinden biri olan Kapadokya, Nevşehir, Kayseri, Niğde ve Aksaray illerine uzanan eski bir yerleşim yeri. 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’dan püsküren lavlar ve küllerin oluşturduğu tabakanın rüzgar ve yağmur sayesinde aşınmasıyla oluşan Peri Bacaları her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

36. Tuz Gölü, Ankara – Konya – Aksaray

Tuz Gölü üzerinde yürüyen siluet kadın

Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği noktada konumlanan Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olarak karşımıza çıkıyor. Yüzölçümü 1665 kilometrekare olan göl, Türkiye’nin tuz kaynağı olup, ülkenin tuz ihtiyacının yaklaşık %70’ini karşılıyor. Başta flamingo gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapan gölün su seviyesi azaldığı için bu canlıların yaşamı ne yazık ki tehlikede.

Konum Linki

37. Erciyes Dağı, Kayseri

erciyes dağı havadan görünümü

Türkiye’de kayak turizminin önemli adreslerinden biri olan Erciyes Dağı, 3196 metre yüksekliğiyle ülkemizin en yüksek 5. dağı olarak karşımıza çıkıyor. Kayseri şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta bulunan Erciyes Dağı, Nevşehir ve Kapadokya’dan görülen, yılın büyük bir kısmı zirvesi karlı olduğu için manzarası oldukça büyüleyen bir güzelliğe sahip.

Peri bacalarını oluşturan lavları püsküren volkanik dağlardan biri olan Erciyes Dağı, günümüzde aktif olmayan ve 2000 yıl öncesinde lav püskürtmeyi bıraktığı düşünülüyor. Erciyes’e tırmanmak istersen en uygun dönem mayıs ile ekim ayları arasındaki dönemken bölge hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Erciyes kayak merkezi rehberi yazısına tıklayarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.

Konum Linki

38. Karapınar Çölü, Konya

Karapınar çölü Konya'nın Karapınar ilçesinde erozyon sonucu terk edilen bölge

Türkiye’de bulunan tek çölün Konya’da olduğunu biliyor muydun? Konya şehir merkezine 100 kilometre uzaklıkta bulunan 4000 hektarlık bir alana yayılan Karapınar Çölü, sıcak hava, kuraklık ve rüzgar erozyonu sonucu oluştuğu biliniyor. 1960’lı yıllardan bu yana alanda ağaçlandırma çalışması yapılsa da alanın genişliğinden ötürü halen çorak bir görünüme sahip. Özellikle doğa fotoğrafçılığından hoşlananlar için çok cazip bir yer olan çölde ATV turları da düzenleniyor.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Konya otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

39. Meke Gölü, Konya

Meke Krater Gölü, Konya

Konya’nın Karapınar ilçesindeki diğer bir güzelliğimiz olan Meke Gölü, ilk olarak 8000 yıl öncesinde oluşmuş. Volkanik bir krater gölü olan, günümüzdeki görünümüne ise gölün tam ortasında oluşan volkan bacası sonrasında kavuşan göl, kuşların göç yolu üzerinde bulunduğu için burada birçok kuş çeşidi görülüyor. Doğa fotoğrafçıları için eşsiz bir deneyim sunan göl bazı dönemlerde kurumanın eşiğine geliyo.

Konum Linki

Karadeniz Bölgesi

40. Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Artvin

 Artvin'in Borçka ilçesinde bulunan doğa harikası Karagöl'ün panoramik fotoğrafı

Karadeniz’in en güzel ve huzurlu yerlerinden Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Türkiye’nin en sevilen kamp alanlarından biri. Artvin’in Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıkta konumlanan Karagöl’ün oluşumu 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. 1800’lerde Klaskur Yaylası yakınında konumlanan bir tepede yaşanan toprak kaymasından derenin önü kapanıyor ve böylece bu göl oluşuyor.

Uzunca bir süre saklı bir cennet olarak kalan Karagöl Tabiat Parkı, son yıllarda oldukça popüler bir turizm merkezi haline geldi. Yemyeşil doğanın içinde harika bir sabaha uyanmak ve kuş sesleri içerisinde bir gün geçirmek için Borçka Karagöl Tabiat Parkı mutlaka uğraman gereken yerler arasında.

Konum Linki

 Giriş ücreti

  • Kişi başı ve bisiklet 25 TL
  • Motosiklet 50 TL
  • Otomobil, kamyonet 75 TL
  • Minibüs 225 TL
  • Midibüs 375 TL
  • Otobüs 750 TL
  • 1 ünite çadır yeri (4 kişilik) günlük 200 TL
  • 1 ünite KARAVAN GÜNLÜK 275 TL

41. Uzungöl, Trabzon

Trabzon Uzungöl havadan görünümü

Karadeniz Bölgesi denilince ilk akla gelen doğal güzelliklerden olan Uzungöl, yamaçlardan kayan kayaların Haldizen Deresi’ni kapatmasıyla oluşmuş. Uzungöl’ün doğal güzelliğini tam olarak anlamak için uzaktan göl ve çevresini kaplayan yeşillikleri izlemek gerekiyor.

Her mevsim ayrı bir güzellik sunan Uzungöl, yaz aylarında yağışın sayesinde gölün çevresini yemyeşil yaparken, kış aylarında karın yağması ile unutulmaz bir manzara sunuyor. Çok popüler bir nokta olmasıyla turistik aktivitelerin arttığı Uzungöl ve çevresinde yamaç paraşütü, ATV, heliski ve trekking yapılabiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Uzungöl’ün çevresinde bulunan ve hediyelik eşya satan dükkanlardan ürün satın alırken mutlaka pazarlık yapmalısın.

42. Ayder Yaylası, Rize

Ayder Yaylası, Rize

Karadeniz Bölgesi’nin en meşhur yaylalarından biri olan Ayder Yaylası, deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Yemyeşil Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan Ayder Yaylası, ladin ve kayın ağaçlarıyla çevrili olup, yayla tepesinin oksijen oranının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Ayder Yaylası’nın güzelliğine güzellik katan bir de şelale bulunuyor. Dağın yüksek tepelerinden aşağı doğru akan küçük şelale, halk tarafından bir gelinin tülüne benzetilmiş ve adına Gelin Tülü Şelalesi denmiş. Ayrıca yayla çevresindeki ormanda yetişen Kafkas gülleri de Ayder’e özgü bir koku oluşturuyor. Ayder Yaylası’nda kaplıcalar da bulunuyor. Birçok hastalığın tedavisi için faydalı olan bu kaplıcalarla Ayder sağlık turizmi açısından da önemli.

Konum Linki

Yazar Notu: Yayla çevresinde yöresel ürünlerin tadına bakabileceğin birçok restoran bulunuyor. Ancak oturmadan önce fiyatlara bakmanda fayda var.

43. Fırtına Deresi, Rize

Fırtına Deresi görünümü

Yer yer hırçınlaşan bir suya sahip olan Fırtına Deresi Kaçkar Dağlarından Karadeniz'e akarken 57 km uzunluğunda. Raftingseverlerin aşırı keyif aldığı parkur, Çamlıhemşin'den 1 km uzakta yer alıyor. 23 kilometre uzunluğa sahip olan dere mutlaka görmen gereken yerler arasında.

Konum Linki

44. Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Yedigöller sonbahar görünümü

Yılın her mevsimi tüm güzelliğini gözler önüne seren Yedigöller Milli Parkı, yılın her dönemi binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 1965 yılında milli park olarak ilan edilen bölgede yüzlerce farklı bitki ve hayvan türü yaşam sürüyor. Meşe, gürgen, köknar, kara çam gibi ağaçlar her yıl farklı renklere bürünürken, bahar aylarında en güzel tonlarına bürünüyor. Doğa içerisinde mükemmel zamanlar geçirebileceğin Yedigöller’de kamp yapmanın keyfi ise bambaşka. Yedigöller’i ziyaret etmeden önce Yedigöller'i keşfetmek için 7 neden yazısına tıklayarak yapman gerekenler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.

Konum Linki

45. Abant Gölü, Bolu

Milli Abant Parkı Bolu Türkiye Manzarası

Güzelliği ile adından sık sık söz ettiren, doğa içerisinde huzur bulabileceğin ve yeşilin en güzel tonuna sahip olan Abant Gölü 1.262 hektarlık bir alana yayılıyor. 1988 yılında tabiat parkı ve 2022 yılında milli park olan Abant Gölü çam, köknar, kayın, meşe, gürgen, kavak ve kestane ağaçları gibi zengin bir bitki örtüsüne sahip

İstanbul ve Ankara’ya yakın oluşu sayesinde de çok fazla tercih edilen Abant Gölünde doğa ile iç içe güzel zamanlar geçirebilir eşsiz bir kamp deneyimi yaşayabilirsin.

Konum Linki

 Giriş ücreti

  • Araçsız giriş tek kişi 35 TL
  • Motosiklet 70 TL
  • Otomobil 105 TL
  • Minibüs 315 TL
  • Midibüs 525 TL
  • Otobüs 1050 TL
  • 1 ünite çadır günlük 200 TL
  • 1 ünite karavan günlük 325 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-21.00

Yazar Notu: Tabiat Parkı girişinde bulunan ziyaretçi tanıtım merkezini ve Doğa Müzesini ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin. Gölün çevresini yürüyerek gezme çocuklu aileler ve yaşlılar için zor olabilir. Parkurun başında kiralayacağın golf arabaları ile parkuru gezebilirsin.

46. Valla Kanyonu, Kastamonu

Kastamonu'nun Küre dağlarındaki Valla Kanyonu

Kastamonu’da bulunan Valla Kanyonu, dünyanın en derin kanyonları arasında ikinci sırada yer alıyor. Devrekani Çayı nedeni ile ayrılan Küre Dağları’nın, sonucu oluşmuş kanyon 12 kilometre uzunluğunda. Kanyon yapısının oldukça zorlayıcı olması nedeni ile tek başına yürüyüş yerine grup veya profesyonellerle yürümeni tavsiye ederiz.

Konum Linki

 Giriş ücreti

  • 25 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.00

Marmara Bölgesi

47. Uluabat Gölü, Bursa

Gölyazı bursa'da güneşli bir günde Uluabat Gölü üzerinde pelikan ve arka planda tekne görünümü

Bursa merkezine 30 kilometre mesafede olan Uluabat Gölü, ülkemizin en huzurlu yerlerinden. Tektonik bir göl olan Uluabat, çevre köylerin geçimini sağladığı bir balıkçılık kaynağı. Gölün doğal güzelliği, bu çevre köylerdeki samimi ortamın etkisiyle ikiye katlanıyor.

Özellikle gölün üstündeki küçük adaya kurulan Gölyazı Köyü çok popüler. Karaya ince uzun bir yolla bağlı olan bu köy, sıcacık bir atmosfere sahip. Geçmişte Apollon Krallığı’na başkent olmuş köyde uzun bir süre Rumlara ev sahipliği yapmış. Gölü gezmeye geldiğinde köye de uğrayıp taptaze balıkların tadına bakmalısın.

Konum Linki

48. Uludağ, Bursa

uludağ kayak merkezi görünümü

Türkiye’de kayak tatilinin en popüler adresi olan Uludağ, deniz seviyesinden 2453 metre yükseklikte. Bu nedenle de kış başlar başlamaz yoğun bir kar tabakası oluşuyor ve kayak için çok tercih ediliyor. Uludağ Kayak Merkezi, sadece kayak sporuyla profesyonel olarak ilgilenenleri mutlu edecek pistlere değil, amatör kayakçılara uygun pistlere de ev sahipliği yapıyor. Uludağ hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Uludağ kayak merkezi rehberi yazısına tıkla!

Konum Linki

49. İznik Gölü, Bursa

Bursa, Türkiye'de İznik Gölü'nde balıkçı tekneleri

Türkiye’nin en büyük gölleri listesinde 5. sırada yer alan İznik Gölü, 298 kilometrekare yüzölçümü ve 32 kilometre uzunlukta tektonik bir göl. Tatlı bir suya sahip olan gölde su levreği, sazan ve gümüş balığı yaşıyor. Farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapan göl konumu sayesinde popüler bir turistik destinasyon.

Gölün çevresi da restoranlar ve oteller açısından oldukça gelişmiş. Bu nedenle de İznik Gölü, Bursa halkı ve şehirden uzaklaşmak isteyen İstanbullular tarafından çok seviliyor. Özellikle ilkbaharda doğanın uyanışına şahit olmak için İznik Gölüne uğrayabilirsin.

Konum Linki

50. İğneada Longoz Ormanları, Kırklareli

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Türkiye

Ülkemizin en doğal ve en huzurlu yerleri arasında bulunan İğneada Longoz Ormanları, 3155 hektarlık bir alana yayılıyor. Bulgaristan sınırına yakın olan ormanlar 2007 yılında milli park ilan edildi. İki bölümden oluşan milli parkın kuzey bölümünde Erikli Gölü ve longoz ormanları bulunurken güney kısmında ise Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü ve Mert Gölü var.

472 farklı bitki türüne ev sahipliği yapan longoz ormanlarında Türkiye’de bulunan 454 kuş türünün yarısı da görülebiliyor.

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz ise güzelliği ile görenleri büyüleyen milli parklar. Türkiye’deki tüm milli parkları keşfetmek ve yola çıkmak için Türkiye’nin milli parkları yazısına tıkla!


ipekincir
İpek İncir
386 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • SS
    S***** S*****
    Yorum tarihi: 01.05.2024 21:30
    Emekleriniz için teşekkürler çok iyi
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN