Dört mevsimin yaşandığı, coğrafi güzelliği ve çeşitliliği büyüleyici topraklara sahip olan Türkiye, eşsiz bitki ve hayvan türlerini içerisinde barındırıyor. Doğal dokunun bozulmasını engellemek ve bölgenin denetim altında tutulmasını sağlamak amacıyla 1956’daki yasal düzenleme ile belirlenmeye başlanan tarihi ve doğal alanlar “milli park” olarak ilan ediliyor. Günümüze dek devam eden belirlemeler sonucu şu anda 48 milli parkımız bulunuyor. Bazılarında yalnızca yürüyüş, bazılarında kamp yapma imkanı bulabileceğin milli parkları senin için derledik.
Ülkemizin ilk milli parkı olma özelliği taşıyan Yozgat Çamlığı Milli Parkı 267 hektar büyüklüğünde bir alana yayılıyor. Bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerini barındıran alanda Kafkas Çamı denilen 400 – 500 yaş aralığında bir Karaçam türü de bulunuyor. Şehre oldukça yakın konumlanan milli park içerisinde restoran, oyun alanları, biri 3000 biri 8000 metre uzunluklarında yürüyüş parkurları bulunuyor. Kendi hazırladığın yiyeceklerle piknik yapabileceğin gibi milli park içerisinde bulunan ve uygun fiyatlı olan işletmeden de yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabilirsin.
Yılın her mevsimi ayrı bir güzellik sunan ve mutlaka görmeni önerdiğimiz bir yer ile karşındayız. Kartpostaldan çıkmış bir güzelliğe sahip olan bölge görenleri kendine hayran bırakacak güzellikte.
Yeşilin her tonunu görebileceğin el değmemiş doğası, gölleri, kamp alanları, imkanları ve her bütçeye ve zevke hitap eden otelleri ile yılın her mevsimi yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor.
Meşe, kızılçam, akçaağaç, karaağaç ve göknar gibi farklı ağaç, endemik bitki türleri ve yaşam zenginliğiyle Türkiye'nin en özel koruma alanlarından biri olan Yedigöller Milli Parkı mutlaka görmen gereken yerler arasında. Yedigöller hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve gezini güzelleştirmek için Yedigöller'i keşfetmek için 7 neden yazısına tıkla!
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, doğa içerisinde sevdiklerinle güzel zamanlar geçirmek için tercih edeceğin yerler arasında.
27,598 hektarlık geniş bir alana yayılan ıssız koyları, el değmemiş doğal güzellikleri ve Akdeniz Foku, nesli tehlikede olan Cüce Karabatak ve Tepeli Pelikan gibi hayvanların yaşadığı milli park, tarihi ve kültürel olarak da değerli bir bölge. Priene Antik Kenti, Zeus Mağarası, Eski Doğanbey Köyü, Milet Antik Kenti milli park ziyaretinde gezebileceğin tarihi yerlerden.
Yılın her mevsimi dağ bisikleti turları, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gezileri, yaban hayatı ve kuş gözlem turları gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın ıssız koylarında kalabalıklardan uzakta çadırını kurabilir veya masmavi sularda doyasıya yüzerek dalışlar yapabilirsin. 1966 yılında koruma altına alan ve Dilek Yarımadası'nda büyük bir bölümü kapsayan milli park, her doğa tutkununun görmesi gereken yerlerden.
Açık olduğu saatler
Türkiye’nin en büyük milli parkı olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı 4295 hektarlık bir alana yayılıyor. Geç Hitit döneminin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan alanda Roma ve Bizans dönemlerinden yerleşim kalıntıları da bulunuyor. Ceyhan Irmağı’nın bir kısmı ve Aslantaş Baraj Gölü’nü de kapsayan parkta özellikle kuş çeşitliliği ilgi çekiyor. Bölgede Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe – Aslantaş Açık Hava Müzesi’ni ziyaret edebilir, baraj gölü çevresinde piknik yapabilir veya ormanda uzun yürüyüşler yapabilirsin.
Açık olduğu saatler
Bursa’nın sevilen doğal güzelliği Uludağ, flora ve fauna çeşitliliği ile 1961 yılında milli park statüsü kazandı. Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’da ayrıca yaz aylarında kamp da yapılabilmekte. Teleferik ve özel araç ile ulaşım sağlayabileceğin bölgede yılın en az 150 günü kar görebilirsin. Trekking, kayak, tırmanış gibi doğa sporlarını yapmak için günübirlik geziler yetmez dersen Uludağ otelleri konaklama için ideal.
Uluslararası öneme sahip olan Kuş Cenneti, kıtalar arası göçen kuşların konaklama ve yuvalama noktası olarak biliniyor. Parktaki kuş zenginliği ve alanın başarıyla korunabilmesi sebebiyle buraya 1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından A Sınıfı Avrupa Diploması verilmiş durumda. Tarihi öneme de sahip olan milli park Kuş Gölü ismiyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer alıyor.
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal kaynaklı kaplıcaları ile de tanınıyor. İklim geçiş kuşağında yer alması nedeniyle hayvan ve bitki türleri oldukça çeşitli olan milli parkta, nesli tehlikede olan türler bölgede takip ediliyor. Kampçılık, kuş gözlemi, trekking, botanik fotoğrafçılık, günübirlik piknik gibi çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapan park içerisinde sosyal tesisler de bulunuyor.
Batı Karadeniz’in en önemli doğal alanlarından olan Ilgaz Dağı hem Çankırı hem Kastamonu sınırları içerisinde yer alıyor. Endemik bitki türlerinin çeşitliliği, doğal güzelliği ve farklı hayvan türlerini içerisinde barındırması ile adını duyuran milli parkta kayak ve piknik alanları bulunuyor. Yılın her dönemi güzelliği ile büyüleyen Ilgaz Dağı Milli Parkında Karaçam, köknar ve kızılçamın hakim olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf tutkunlarının ve doğaseverlerin gözdesi olan parkı mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz.
Açık olduğu saatler
İsviçre’deki Alplerden sonra dünyanın en temiz havasının Kaz Dağlarında olduğunu biliyor muydun? Alpler olarak adlandırılan Kaz Dağları, eşsiz doğası ve tertemiz havası ile her sene binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Efsaneye göre ilk güzellik yarışmasının düzenlediği yer olan bölgenin antik dönemdeki adı ise İda. Eşsiz doğasının yanı sıra çevresinde bulunan antik kentleri de gezebileceğin Kaz Dağları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Kaz dağları hakkında bilmen gereken her şey yazısına tıkla!
Açık olduğu saatler
Bolu’da yer alan ve 1.262 hektarlık bir alana yayılan Abant Gölü Milli Parkı çam, köknar, kayın, meşe, gürgen, kavak ve kestane ağaçları gibi zengin bir bitki örtüsüne sahip. Büyüleyici bir doğal güzelliğe sahip olan parkın içerisinde her bütçeye uygun restoranlar, yürüyüş parkurları ve kamp alanları bulunuyor. Yılın her dönemi doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarının akın ettiği park sana her mevsim ayrı bir fotoğraf karesi sunuyor. Kış aylarında beyaza bürünen doğanın bahar ve yaz aylarında uyanışı ve göle düşen yaprakları ile bambaka bir güzellik sunuyor.
Açık olduğu saatler
Tunceli ile Ovacık arasında bulunan Munzur Vadisi 42.000 Hektarlık bir alana yayılıyor. Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan Munzur Vadisi Milli Parkı, endemik bitki örtüsü, yöreye özgü hayvan ve nadir alabalık türleri ile çengel boynuzlu ve bezuvar adlarıyla bilinen iki tür dağ keçisine ev sahipliği yapıyor. 1. Dereceden Sit Alanı ilan edilen ve Munzur Suyu olarak bilinen nehir rafting yapmak için oldukça elverişli. Sevdiklerinle güzel vakitler geçirebileceğin bölgede doğa yürüyüşü, kampçılık gibi doğa aktiviteleri yapabilirsin.
Antalya şehir sınırında bulunan Sarısu Mevkii’nden başlayan milli park, Kemer ve Kumluca ilçelerinden geçerek Gelidonya Feneri’ne kadar uzanıyor. Akdeniz kıyısına paralel olan milli parkın sınırları içerisinde tarihi ve doğal öneme sahip pek çok yer bulunuyor.
Deniz seviyesinden 2365 metreye kadar çıkabilen, yükselti farkı sebebiyle doğal yaşam alanlarına sahip olan parkın içerisinde endemik kelebek türleri, şah kartal, nesli tükenmekte olan caretta carettalar bulunuyor.
Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birine sahip olan Köprülü Kanyon Milli Parkına Antalya’nın Manavgat ilçesinden kolayca ulaşabilirsin. Raftingseverler tarafından ok sevilen milli park kamp yapmak isteyenlerinde ilk tercihleri arasında yer alıyor. Doğa içerisinde, suyun serinliği ve huzur verici sesi ile güne başlamak için Köprülü Kanyon Milli Parkına mutlaka uğramanı öneriyoruz.
Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktasında bulunan Başkomutan Tarihi Milli Parkı Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak il sınırları içerisinde yer alıyor. Tarihi önemi sebebiyle 1981 yılında milli park ilan edilen alanda Kocatepe Anıtı, Dumlupınar Müzesi, Zafer Anıtı ve çok sayıda şehitlik bulunuyor. Milli parkta savaşın izlerine tanık olabilir, tarihe yolculuk yapabilirsin.
Karadeniz’in en çok ziyaretçi alan bölgelerinden biri olan Altındere Vadisi Milli Parkı, tarihi Sümela Manastırı’na ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil ağaçların çevrelediği kayalar üzerine kurulmuş iskeleler, ahşap yürüyüş yolları, el değmemiş doğası ve zengin hayvan çeşitliliği ile Trabzon'da en çok ziyaret edilen doğa alanlarından biri olan Altındere Vadisi, 1987 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alındı. Sen de yeşilin en güzel tonunu görmek, doğa ile baş başa zaman geçirmek ve Tarihi Sümela Manastırını görmek için Altındere Vadisi Milli Parkına uğramalısın.
Çorum’un tarihi Boğazkale ilçesinde yer alan milli park, 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Milli park Hititler döneminden kalan Hattuşaş Antik Kenti’nin kalıntılarından oluşan açık hava müzesini, yürüyüş yollarını ve arkeoloji müzesini kapsıyor. Tarihi önemi kadar doğal güzellikleriyle de öne çıkan parkta atkuyruğu, yabani gelincik, sığırdili ve mine çiçeği gibi bitki türleri ile cüce yarasa, kızıl şahin, Hazer yılanı gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Parktaki çivi yazılı tablet arşivleri 2001 yılından beri UNESCO Dünya Belleği Listesi’nde yer alıyor.
1988 yılında milli park ilan edilen Nemrut Dağı, Adıyaman il sınırları içerisinde yer alıyor. Kommagene Kralı I. Antiochos’un, atalarına ve tüm tanrılara saygısını göstermek için yaptırdığı heykeller, bölgenin en önemli kalıntıları olarak biliniyor. Özellikle heykellerin çeşitliliği sebebiyle “Batı ve Doğu uygarlıkları arasında bir köprü” olarak adlandırılan Nemrut Dağının doğal faunasında ayı, kurt, çakal ve tilki bulunuyor. Burayı ziyaret etmek istersen gün doğumu ya da gün batımı saatine denk getirmeni tavsiye ederiz. Eşsiz güzellikteki bir manzaraya sahip olan terasta gün doğumu ve gün batımı izlemek oldukça meşhur.Nemrut Dağı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Nemrut Dağı gezi rehberi yazısına tıklamanı öneriyoruz.
Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü, doğal güzellikleri sayesinde 1993 yılında milli park ilan edildi. Şu anda 86.855 hektar ile Türkiye’nin en büyük milli parkı olan bölgede doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ile gezinme, tırmanış, kampçılık ve günübirlik piknikçilik yapılabiliyor. Bölgenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Eşrefoğlu Camii ve Tarihi Taş Köprü de görülmeye değer yerlerinden.
Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası adını üst kısmında yer alan Altınbeşik Tepesi’nden alıyor. Denizden 450 metre yükseklikte olan mağara, üç katlı, toplam 2500 metre uzunluğunda bir yapıya sahip. Alt seviyesi tamamen sular altında olan mağarada damlataş oluşumu görülürken, Altınbeşik Mağarası içerisinde yarasa çeşitleri, çevresinde yaban keçisi ve kınalı keklik gibi hayvan türleri bulunuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan, gezi botları ile mağaranın muhteşem doğa güzelliklerini keşfe çıkan ziyaretçiler, özellikle beyaz travertenler, sarkıtlar ve dikitler hayran kalıyor.
Açık olduğu saatler
Artvin’de konumlanan Hatila Vadisi, 1994 yılında milli park ilan edildi. Jeolojik yapısının ilginçliği sebebiyle dikkat çeken vadide 220 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası bulunuyor. Yürüyüş ve kamp alanı olarak ziyaret edilen milli parkta 125 çeşit endemik bitki türü ile 198 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Karadeniz’in meşhur sıra dağları Kaçkarlar, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden başlayıp Erzurum ve Artvin’e denk uzanıyor. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulu.
1994 yılında milli park edilen bölge Fırtına ve Hemşin Deresi, Palovit ve Gelintülü Şelalesi, buzul göller ve vadiler ve yaylalar ev sahipliği yapıyor. Milli Park doğal sit alanı, arkeolojik sit alanı, turizm merkezi olarak koruma altında bulunuyor. Kaçkar Dağlarında, 8 adet yürüyüş parkuru bulunuyor. Özellikle yaz aylarında yürüyüş aktiviteleri yapılan dağda kampçılık, dağcılık, trekking ve piknik alanları bulunuyor.
Artvin’de bulunun milli park Karagöl ve Sahara Yaylası olarak iki bölümden oluşuyor. Karagöl bölümü ormanları ve gölü ile meşhur olup günübirlik piknikler, sandal gezintisi, kampçılık ve doğa yürüyüşü için uygun. Sahara Yaylası bölümü ise yöre halkının sıcak aylarda yaylacılık faaliyetlerini gerçekleştirdiği, Sahara Pancar Şenlikleri’nin düzenlendiği, eğimli araziye sahip bir alan. Milli park çeşitli yaban hayvanlarına, büyük ve küçük baş hayvanlara, sazan ve alabalık türlerine, kertenkele, kaplumbağa gibi sürüngenlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle Karagöl’ü ziyaret ederek kıyısındaki tesiste kahveni yudumlayarak sessizliğin ve yeşilin tüm tonlarını bir arada görebilir, sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebilirsin.
Açık olduğu saatler
Kayseri, Niğde ve Adana illerini içerisine alan Aladağlar, Torosların en yüksek zirvelerine sahip. Jeolojik olarak yüksek değere sahip bölgede özellikle buzul gölleri, Acısu, Demirkazık Tepesi ve Karpuzbaşı Şelalesi mutlaka görmen gereken yerler arasında.Kartal, gelincik, oklu kirpi, su samuru ve karakulak gibi hayvanlara ev sahipliği yapan Aladağlar’da 68’i tehlike altında olan 101 çeşit endemik bitki türü bulunuyor. kamp yapanlarında sık sık tercih ettiği bölgede gündüz ile gece sıcaklığı arasındaki fark ise 30 dereceyi buluyor. Sende Aladağlar Milli Parkında kamp yapmayı düşünüyorsan kapm malzemelerini buna göre seçmeye dikkat et.
Denizli’de konumlanan Honaz Dağı, Ege’nin en yüksek noktasI olarak karşımıza çıkıyor. Milli parkta 122 endemik bitki türü bulunurken, Dünya’da sadece Honaz Dağı’nda yetişebilen ballıbaba, sığırkuyruğu ve safran ise görülmeye değer güzellikte.
Sevdiklerinle birlikte güzel vakitler geçireceğin milii parkta piknik ve kamp alanları bulunuyor. Doğanın tadını çıkarmak ve ruhunu dinlendirmek için tercih edeceğin Hornoz Dağı Milli Parkının içerisinde Frigya döneminden kalan Colossae Antik Kenti de bulunuyor.
1996 yılında milli park olan bölge, Muğla’nın Köyceğiz ve Marmaris ilçeleri sınırında yer alıyor. Milli park içerisinde 1. dereceden sit alanı olan Physos Antik Kenti ve Gavur Sancağı, 1. ve 3. dereceden sit alanı olan Amos Harabeleri, Kentsel Sit Alanı olan Marmaris Kalesi, Nimara Adası, Keçi ve Bedir Adaları yer alıyor. Alanın önemli özellikleri; Önemli Kuş Alanı, Önemli Bitki Alanı, Önemli Doğa Alanı, Önemli Memeli Alanı, Sıcak Bölge Alanı, Sıfır Yok Oluş Alanı olarak koruma altında tutuluyor.
Mesire ve kamp alanları, sosyal tesisleri, günübirlik piknik imkanlarına sahip olan milli parkı doğayla baş başa kalabilmek ve güzel vakitler geçirmek için tercih edebilirsin.
Muğla-Antalya il sınırında konumlanan milli parkta Eşen Çayı ve Saklıkent Kanyonu bulunuyor. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu sıcak yaz günlerinde buz gibi su ile serinlemek, rafting yapmak ve kanyon yürüyüşünü deneyimlemek için tercih ediliyor. 1996 yılında milli park ilan edilen alanda sakar porsuk, kirpi, kaplumbağa, arı kuşu, ibibik gibi hayvanlarla karşılaşabilirsin.
Açık olduğu saatler
Çanakkale’nin en önemli tarihi gezi alanlarından biri olan Troya Tarihi Milli Parkı hem tarihi hem jeolojik çeşitliliği nedeniyle her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Homeros’un ünlü destanında anlattığı Truva Savaşı’nın geçtiği topraklar olarak anılan bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu 9 yerleşim katı tespit edildi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Truva Antik Kentinde tarih ile iç içe bir yolculuğa çıkabilirsin.
Açık olduğu saatler
Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz’in batısında bulunan Küre Dağları üzerinde yer alıyor. Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalan Küre Dağları 1998 yılında “Korumada Öncelikli Alan” seçildi ve 2000 yılında milli park statüsü kazandı. Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 13. Pan Park’ı olan bölge zengin flora ve fauna alanlarına sahip. Yırtıcı kuşlara ve yaban hayvanlarına yuva olan Küre Dağları Milli Parkını mutlaka görmeni öneriyoruz.
Sarıkamış-Allahüekber Dağları Milli Parkı Erzurum ve Kars sınırı içinde 22.519 hektarlık alana yayılıyor. Hem tarihi hem de doğal öneme sahip bölge, 2004 yılında milli park ilan edildi. Tarihe “Sarıkamış Harekatı” olarak geçen ve yaklaşık 90 bin askerin şehit olduğu Allahuekber Dağları, milli parkın tarihi önemini ortaya koyuyor. Şehitliklerin bulunduğu bölgede her sene anma törenleri düzenlenirken, alpin çayırlar kuşağında yetişen saf sarıçam ormanlarıysa parkın en önemli doğal özelliği. Kayak ve snowboard için çok tercih edilen bölgenin kaliteli ir kar yapısı bulunuyor.
Türkiye’nin ve Avrupa'nın en yüksek, dünyanın ise ikinci en yüksek volkanik dağı olan Ağrı Dağı, aynı zamanda dünyanın ikinci en büyük meteor çukuruna sahip. Flora ve fauna zenginliği sebebiyle koruma altında olan park 12 endemik 20 neslinin tükenmesi tehlikede olan bitki türüne, kalın kıskaçlı akrebe, Apollo kelebeğine, sakallı akbabaya ve kırmızı gagalı dağ kargasına ev sahipliği yapıyor. Pek çok kültürde bulunan Nuh Tufanı hikayesinin ana ögesi Nuh’un Gemisi’nin kalıntılarının bulunduğu Ağrı Dağı, bu sebeple kutsal olarak da kabul ediliyor.
Edirne’nin Enez ilçesinde konumlanan Gala Gölü Milli Parkı 3090 hektarı sulak alan olmak üzere toplam 6090 hektar alana sahip. Şehir merkezinden ve çevre illerden özellikle hafta sonları misafir ağırlayan bölge, Türkiye’nin ikinci en büyük kuş cenneti olarak biliniyor. Burada bulunan Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü ve Pamuklu Gölü sazlıklarında su kuşlarını barındırıyor. Toplamda 5’i endemik 311 bitki türüne ve 165 kuş türüne ev sahipliği yapan parkta bisiklet parkuru, yürüyüş yolları ve gözlem kuleleri mevcut.
Kayseri’nin Develi, Yahya ve Yeşilhisar ilçelerinde bulunan Sultansazlığı tatlı ve tuzlu su ekosisteminin bir arada görülmesi sebebiyle koruma altına alındı. 2006 yılında milli park ilan edilen alanda zengin flora ve fauna çeşitliliği bulunuyor. Özellikle kuş çeşitliliği ile öne çıkan park 600.000 su kuşuna ev sahipliği yapıyor.
Antik Suayip Şehri, Soğmatar Harabeleri ve Sanem Mağarası’nı barındıran alan 19.335 hektarlık bir alana yayılıyor. Şanlıurfa’da konumlanan milli park, dini turizm için sıklıkla ziyaret edilirken, bir inanışa göre Şuayp peygamberin yaşadığı yer olan şehir, adını da buradan alıyor. Harabeler ise Harran Sin kültürüne dayanıyor ve açık hava mabedi olarak çok sayıda ziyaret alıyor. Milli parkta bulunan önemli arkeolojik kalıntıları gezdikten sonra burada günübirlik piknik yapma olanağında bulunuyor.
Etkileyici doğal güzelliği ile doğa yürüyüşü, kamp, fotosafari ve bisiklet aktivitelerini bir araya getiren İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde konumlanıyor. . İstanbul’a oldukça yakın olduğu için hafta sonu kaçamakları için de uygun görülen İğneada'da muhteşem bir doğa içerisinde güzel vakitler geçirebilirsin. Milli park, ülkemizde nadir görülen longoz ormanlarına, kıyı kumulları ekosistemine ve küçük yeşil ağaçkakanlara da ev sahipliği yapıyor.
Adana’da yer alan Yumurtalık Lagünü, Ceyhan Nehri’nin denize döküldüğü yer ile Yumurtalık Körfezi arasındaki alanda yer alıyor. Parkta bulunan tuzcul bataklıklar, göletler, göller ve lagünler milli parkın ana değer kaynakları. Özellikle kızılçam ve Halep çamından oluşan ormanlık alan ve bölgede yaşayan memeli, kuş, böcek ve sürüngen türleri Yumurtalık Lagünü’ne 2008 yılında milli park statüsü kazandırdı. Kuş göç bölgesinde kalan alandan bahar aylarında 252 tür kuşun geçtiği söyleniyor.
Osmanlı-Rus Savaşı’nın en stratejik noktası olarak anılan Aziziye Tabyaları’nı, Mecidiye Tabyası’nı, Aziziye Şehitler Anıtı’nı ve Nene Hatun’un mezarını kapsayan milli park Erzurum’da konumlanıyor. Tarihi önemi sebebiyle milli park statüsünü alan bölge yalnızca 387 hektarlık bir alana yayılıyor. Tarihi milli parka, kültür turizmi kapsamında turlar düzenleniyor.
Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktası olarak da anılan Sakarya Meydan Muharebesi’nin yapıldığı alan olan milli park, 75 km uzunluğunda bir cepheyi ve 14 ayrı bölümü kapsıyor. Titizlikle korunmuş olan cepheler, siperler ve lojistik üstlerin yanı sıra şehitlikler de barındıran tarihi milli park mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Erzurum ve Bayburt şehir sınırları içerisinde kalan tarihi milli park, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı’nın Ruslarla savaştığı önemli cepheleri kapsıyor. 2016 yılında milli park ilan edilen alanda savaştan kalan siperler, mevziler ve yapılar ile anıtlar ve şehitlikler bulunuyor. Tarihi önemi ile öne çıksa da milli parkın fauna ve jeolojik yönleri de oldukça ilgi çekici. Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biri olan bölgede 37’si nadir, 10’u endemik olan 134 kelebek türününe ev sahipliği yapıyor.
İlkokul yıllarından beri “Anadolu’nun kapılarını Türklere açan zafer” olarak bilinen Malazgirt Meydan Savaşı’nın yapıldığı alanı kapsayan tarihi milli park, bu statüyü 2018 yılında aldı. Müze, savaşın canlandırılma alanı, minyatür kısmı ve dinlenme alanları bulunuyor.
Kastamonu, Ankara ve Çankırı illerinden geçen İstiklal Yolu, 2018 yılında tarihi milli park olarak ilan edildi. İnebolu sahilinden başlayan ve Ankara’ya uzanan 344 km uzunluğunda bu yol kağnılarla cephane taşınan ve savaşa büyük katkıların yapıldığı yol olarak biliniyordu. 2006 yılından beri burada Kastamonu Valiliği’nce İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü düzenleniyor.
Siirt il sınırları içerisinde yer alan Botan Vadisi aynı zamanda Dicle Nehri’nin bir kolu. Rafting, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü gibi sporların yapıldığı park, 2019 yılında milli park statüsünü aldı. Milli park oluşuyla turizm konusunda canlanan bölgede aynı zamanda manastır ve kilise kalıntıları da bulunuyor.
Hakkari’nin Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçe sınırlarında yer alan milli park, doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. 2020 yılının Haziran ayında milli park ilan edilen bölgede Türkiye’nin en yüksek noktalarından biri olan Uludoruk da bulunuyor. Buzul gölleri, şelaleler ve göletleri olan milli parkta yaylacılık, kampçılık, tırmanış ve doğa yürüyüşü aktiviteleri yapılabiliyor.
1.024 hektar alana yayılan Sarıçallı Dağı Milli Parkı, Ankara il sınırları içerisinde bulunuyor. 27 Ekim 2021 tarihinde milli park ilan edilen Sarıçallı Dağı, Ankara şehir merkezinden 185 kilometre, Nallıhan’dan ise 25 kilometre uzaklıktaki bir konumda yer alıyor. 1740 rakıma sahip milli park, içerisindeki Uyuzsuyu Şelalesi ile öne çıkıyor. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Sarıçallı Dağı Milli Parkı, bu özelliği sayesinde doğa fotoğrafçılığı açısından da dikkat çeken bir rota. Doğa yürüyüşü yapmayı seven doğaseverlerin de merceğindeki bu parkta çok sayıda yaban hayvanının da olduğunu belirtmekte fayda var.
Konya ilimizde Derebucak ilçesinde konumlanmış Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı, 7 Haziran 2022 tarihinde milli park ilan edildi. Batı Torosların güneyindeki Akdağlar üzerinde konumlanmış Derebucak Çamlık Mağaralı Milli Parkı, Çamlık kasabasından 1,5 kilometrelik uzaklıkta. İçerisinde bulunan akarsuları ve doğal güzellikleriyle çok sayıda doğaseverin ilgisini çeken bu milli park, yürüyüş parkurlarıyla da beğeni kazanıyor. Bu güzergahta yer alan Körükini, Döllükini, Devrekini, Suluin ve Balatini mağaraları dünyaca ünlü. Eğer rehber eşliğinde inişe uygun bu mağaraları keşfetmek istersen rotanı Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı’na çevirebilirsin.
İzmir ve Manisa il sınırları arasında konumlanan Spil Dağı; endemik bitki örtüsü, tarihi kalıntıları ve mitolojik öykülere ev sahipliği yapması ile önem taşıyor. Flora açısından zengin çeşitliliğe sahip milli parkta kızılçam, Manisa menekşesi, saçlı meşe, defne ve laden görülüyor. Ayrıca alanda bölgeye has olan yılkı atı, kınalı keklik ve karaca gibi hayvanlarla da karşılaşmak mümkün. Orman köşkü ve kamp alanı ile konaklama imkanı sağlayan Spil Dağı Milli Parkı’nda günübirlik ziyaretler için piknik alanları da mevcut.
Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırlarında konumlanan milli park, mavi sedir ağaçlarının bolluğu sebebiyle oksijen açısından oldukça zengin. 1993 yılında milli park ilan edilen Kızıldağ’ın bitki örtüsünün bir kısmı endemik olup aromatik ve tıbbi bitki çeşidi de oldukça fazla. Milli park sınırları içinde kalan Beyşehir Gölü, Pınar Gözü Mağarası ve Melikler Yaylası en çok ziyaret alan yerler. Milli park ziyaretinde bisikletçilik, tırmanış, kampçılık ve fotosafari de yapabilirsin.
1970 yılında milli park ilan edilen Güllük Dağı, Antalya şehir sınırları içerisinde konumlanıyor. Termessos ismiyle de bilinen parkta Solimler tarafından kurulan Termessos Antik Kenti kalıntıları bulunuyor. Kızılçam ve maki bitki örtüsünün ağırlıklı olduğu milli parkta yaban dağ keçisi, vaşak ve alageyik gibi yaban hayvanlarını görmeniz mümkün. Sarp kayalıklı alandaki Mecene Kanyonu ve Yenice Boğazı özellikle ilgi çekiyor. Burada bulunan Güllük Dağı İnteraktif Tabiat Tarihi Müzesi, ilk interaktif tabiat müzesi olarak kayıtlara geçmiş. Milli parkı ziyaret ettiğinde müze ve antik kent gezisi dışında fotosafari ve trekking de yapabilirsin.
Göller Yöresi Isparta’nın Eğirdir ilçesinde konuşlanan Kovada Gölü huzurlu bir doğal güzellik arayanlara hitap ediyor. Yaban hayvan çeşitliliği ve eşsiz bitki örtüsü ile doğal yaşam meraklılarını da ağırlayan milli park 6354 hektar genişliğinde bir alana yayılıyor. Hem bisiklet hem yürüyüş parkurları bulunan parkta 153 kuş türünü gözlemlemek mümkün.
Sana bir sonraki rota önerimiz ise Türkiye’nin en iyi kamp alanları. Sevdiklerinle doğa içerisinde güzel zamanlar geçirmek ve dinlenmek için Türkiye'nin en iyi kamp alanları yazısına tıklayarak rotanı oluşturabilirsin.