Van Gölü’ndeki popüler duraklardan biri olan Akdamar Adası, yıllardır anlatılagelen efsaneleri, oldukça etkileyici göl manzarası ve elbette dillere destan Akdamar Kilisesi ile ülkemizin tam anlamıyla gözbebeği. 1990 senesinden bu yana sit alanı olarak kullanılan bu değerli adayı henüz keşfetmediyseniz bu yazı tam sizlik.

Kültürel, sanatsal ve tarihi zenginlikleri ile kendisine gösterilen ilgiyi fazlasıyla hak eden Akdamar Adası, göl üzerindeki en büyük ikinci ada durumunda. Hadi gelin, Van Gölü’nün tarih ve kültürle kesiştiği Akdamar Adası’na doğru bir yolculuğa çıkalım.

1. Akdamar Adası, adını bir aşk hikayesinden alıyor.

vanakdamar

Akdamar Adası’nın ismi kimi kaynaklarda Ahtamara, Akhtamar ya da Ahtamar gibi isimlerle anılıyor. Daha da eski kaynaklarda ada, Rştunik Adası olarak da geçiyor. Bu ismin, adada o dönem yaşayan Rştuni sülalesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Akdamar Adası’nın isminin nereden geldiğine dair farklı iddialar olsa da genel itibarıyla Tamara efsanesi en kabul gören hikâye durumunda. Rivayetlere göre adada bir kesiş yaşıyormuş. Baş keşiş olan bu şahsın Tamara isminde çok güzel bir kızı varmış. Bölgede yaşayan çoban ise Tamara’ya olan aşkını haykırmak için her gün gölü aşmak zorunda kalıyormuş.

Tamara’nın babası bu durumdan haberdar olmuş. Aynı günün gecesinde çobanın yine gölü yüzerek aşmasını beklemiş. Çoban babasına yakalanmamak adına gölün içinde sürekli yer değiştirmek zorunda kalmış. Çok yorulan çobanın gücü kesilmiş ve gölde boğularak hayatını kaybetmiş. Çobanın son sözü ise “Ah Tamara!” olmuş. Bu haykırışı duyan Tamara da kendini tıpkı çoban gibi gölün serin sularına bırakmış. Ada, yaşanan bu acı olaydan sonra “Ahtamara” adıyla anılmaya başlamış.

2. İnanç turizminin önemli bir durağı.

akdamar-kilisesi

Farklı inançlara saygının ve hoşgörünün ön planda olduğu ada, inanç turizmi konusunda fark yaratmayı başarıyor. Burası çok uzun yıllar boyunca Ermeni Patrikliği’nin merkezi olarak kabul görmüş. Akdamar Kilisesi, aynı zamanda Ermeni sanatının ve mimarisinin örneklerine de sahip.

Akdamar Adası, tarihsel serüveni içerisinde Urartulardan Perslere, Bizanslılardan Osmanlılara kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. 10. yüzyıl içerisinde inşa edilen ve adanın sembolü haline gelen kilise ise dini/kültürel etkinliklerin her dönemde merkezi olmuş. Adada uzun seneler boyunca Rştuni Beyliği’nin egemenliği söz konusuymuş. Ardından I. Gagik Ardzruni, kendini Vaspuragan kralı ilan etmiş böylelikle merkez bölgelerini Başkale’den Akdamar’a doğru taşımış. Ada içerisindeki sivil yaşamın İran-Osmanlı Savaşı’na dek devam ettiği de biliniyor.

3. Unutulmaz bir Van Gölü manzarası sunuyor.

akdamar-adasi-

Akdamar Adası sadece tarihiyle ve kilisesiyle değil, aynı zamanda enfes doğasıyla da ön plana çıkıyor. Ülkemizin en büyük gölünde konumlanması, adaya görsel açıdan farklı bir boyut kazandırıyor. Adayı gezdiğiniz zaman Van Gölü’nün berrak sularına hayran olmamanız olanaksız. Ayrıca ada içinde sizi çok etkileyici bir manzara da bekliyor. Tekne turlarını tercih ettiğiniz zaman adanın coğrafi özelliklerine ve bahsettiğimiz bu manzaraya her açıdan tanıklık edebilirsiniz.

Yazar Notu: Dikkatli olmak koşulu ile Van Gölü’ne de girebilirsiniz. Ada içinde lavabo, tuvalet ve cafe gibi alanlar mevcut.

4. Akdamar Kilisesi ile sanatsal bir şölen yaşatıyor.

akdamar-kilisesi

Söz konusu Akdamar Adası olunca, elbette Akdamar Kilisesi’ne vurgu yapmamak olmaz. Bölgedeki pek çok kartpostalda, magnette ya da diğer hediyelik eşyalarda sıkça kullanılan bu kilise, bölgenin en güçlü sembolleri arasında bulunuyor. Kilisedeki mimari ve sanatsal inceliklere hâkim olmak adına özellikle bir rehber eşliğinde dolaşmanızı öneriyoruz. Ortaçağ Ermeni mimarisinin ve sanatını bütünüyle yansıtan bu çok özel kilise, 915 senesinde Keşiş Manuel tarafından inşa ediliyor.

Yapımı 6 sene süren tarihi yapı, ilk dönemlerde saray kilisesi olarak değerlendiriliyor. Cemaat evi, çan ve şapel kısımları, kiliseye daha sonradan dahil ediliyor. 4 yapraklı yoncayı andıran haç planı, kızıl andezit taşlarının varlığı ve dış cephedeki kabartmalar, kilise mimarisini ayrıcalıklı hale getiriyor. Kabartmaların üzerinde yer alan motiflerde İncil ve Tevrat ile alakalı referanslar söz konusu.

Yazar Notu: Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi’ni unutulmaz bir rotaya döndürmek isterseniz Van gezinizi Kurtalan Ekspresi ile yapabilirsiniz.

Akdamar Adası’na nasıl gidilir?

akdamar-adasi-na-nasil-gidilir

Van Gölü içerisinde yer alan adaya gitmek için hem feribot seferlerini hem de özel tekne turlarını değerlendirebilirsiniz. Gevaş, merkeze 50 km uzaklıktaki adaya ulaşmak adına en ideal ilçe durumunda. Önce Van merkezden kalkan minibüslerle Gevaş’a gelebilir, Gevaş'ta bulunan motor iskelesinden kalkan motorlarla adaya ulaşabilirsiniz. Motorlar her saat başı kalkıyor ve adaya adaya 35 dakikada varıyor. Motor seferlerinin ekim ve mart aylarında hava şartlarından dolayı bazı seferlerini gerçekleştiremiyor.

2023 Akdamar Adası giriş ücreti

  • 290 TL.

  • Öğrenci ve öğretmen ücretsiz.

  • Müze Kart ile ücretsiz gezilebiliyor.

  • Gevaş’tan tekne yolculuğu gidiş-dönüş 90 TL.

Ziyaret saatleri

Haftanın her günü 08.30-19.30 arası ziyarete açık. Gişe kapanışı ise 19.00.

Konum Linki

Yazar Notu: Müze Kart çıkartmak için Van Kalesi ya da Van Müzesi’ne gidebilirsiniz. Müze Kart uygulamasını indirip online olarak da kart başvurusunda bulunup kartınızı çevrimiçi kullanabilirsiniz.

Akdamar Adası’na ne zaman gidilir?

akdamar

Akdamar Adası için dört mevsimin de ayrı güzellikleri bulunuyor diyebiliriz. Ama bu benzersiz coğrafyayı en çok kışın görmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Van için elbette kış çetin geçiyor olsa da Akdamar Adası’nın kış manzarasını hayatta bir kere deneyimlemenizi öneririz.

Van gezisinden sonra bir sonraki durağınız Tunceli olabilir. Yeni keşifler için Tunceli’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Uçak Bileti


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN