Türkiye'nin başkenti Ankara Anıtkabir , tarihi evler, birbirinden güzel müzeler, ünlü caddeler ve geniş parkları ile ayrıcalıklı bir gezi rotası oluşturuyor. Ankara’nın merkezinde gezilecek birçok yer olduğu gibi merkezden yarım saatlik sürelerle antik kentlere ve doğa harikası ilçelere de gidebilmek mümkün.

Kültürel etkinlikleri, şehir parkları, üniversiteleri, sosyal yaşamı ve kozmopolitliğiyle başkent olmanın hakkını veren Ankara’da gezilecek yerleri ve merak edilenleri keşfetmeye başlıyoruz.

Ankara’da bir günde ne yapılır?

Ankara’ya günübirlik gittiysen önce Anıtkabir'i ziyaret edebilir, ardından Altındağ'da yer alan birçok müzeyi, Ankara Kalesi'ni ve Hamamönü'nü içinde barındıran tarihi bölgeyi keşfedebilirsin.

Ankara’da ne yenir?

Ankara seyahatin sırasında Ankara tava, Beypazarı güveci, Ankara simidi, bazlama kebabı, efelek sarması, Beypazarı kurusu ve uruş kapamayı denemelisin. Ay, bohça, altüst, entekke, papaç ve tandır gibi börek çeşitlerinin tadına bakmanı da öneriyoruz. Meşhur aspava deneyimini ise yaşamalısın.

Ankara'dan ne alınır?

Ankara'dan hediye olarak Beypazarı kurusu, Kalecik şarabı, havuç kurusu, Güdül leblebisi ve dut alabilirsin. Ve elbette Ankara simidi almadan dönmemelisin.

1. Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk'ün (Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı) Anıtkabir'deki türbesi

Sadece Ankara'nın değil, Türkiye'nin de en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri olan Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren 750.000 m2 gibi büyük bir alana yayılıyor. Ankara’nın merkezi ilçelerinden Çankaya’da yer alan Anıtkabir içerisinde İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Millî Kulesi, İnkılâp Kulesi, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, İsmet İnönü'nün Lahdi ve Barış Parkı gibi pek çok etkileyici bölümler yer alıyor. Anıtkabir hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve öğrenmen gereken ipuçları için Anıtkabir gezi rehberi yazımıza göz atmanı öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Anıtkabir’e ve içeride yer alan müzelere girişler ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 01 Şubat-14 Mayıs saatleri 09.00-16.30 arasında

  • 15 Mayıs- 31 Ekim 09.00-17.00 saatleri arasında

  • 01 Kasım- 31 Ocak 09.00-16.00 saatleri arasında

  • 10 Kasım'da 22.00'a kadar açık

Yazar Notu: Anıtkabir ziyaretin için en az 3 saat ayırmanı öneririz. Resmi bayramlarda bu süre uzayabilir. Ama başta 10 Kasım olmak üzere özel günlerde ve resmi bayramlarda ziyaret etmek sana bambaşka duygular hissettirecek. Eğer yoğun dönemde geliyorsan içeri arabayla girişler yapılmıyor. Park sorunu yaşamamak adına erken gelmeni öneririz. 10 geçelerde yapılan nöbet değişimini de mutlaka izlemelisin.

2. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi iç görünümü

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, binlerce eşsiz eserin sergilendiği koleksiyonları ile Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki Avrupa Müze Formu'nun EMYA ödülüne layık görülmüş. Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig dönemi, Geç Hitit dönemi ve Urartu dönemine uzanan kapsamlı koleksiyonları, Göbeklitepe replikaları tüm dünyadan tarih, kültür ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-20.00

Yazar Notu: Anadolu Medeniyetleri Müzesi, MüzeKart alabileceğin bir nokta. Burada ayrıca çok güzel bir müze bahçesi yer alıyor. Müze Cafe'de kısa bir mola vermeni öneririz.

3. Ankara Kalesi

bayrak dalgalanan mavi gökyüzü arka planında Ankara Kalesi

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve şehrin en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nin M.Ö. 2. yüzyılda Galatlar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Bölgeye yüksek bir tepe üzerinde etkileyici bir manzara sunan Ankara Kalesi tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış. Ankara Kalesi'nde 110 metre yüksekliğindeki 5 köşeli 42 kuleyi gezebilir, iç kale odalarını inceleyebilir ve surlardan muhteşem panoramik fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-18.00

Yazar Notu: Kalenin dışında otopark bulunduğu için araçla ulaşım sağlayabilirsin. Kaleye akşamüstü gitmeni öneriyoruz. Eğer açık saatlerine yetişemediysen kale kapısından girildiğinde manzarayı izleyebileceğin bir alan var. Çıkışta ise kalenin karşısında yer alan Divan Çukurhan'a gitmeni ve burada sadece Ankara'da yiyebileceğin armut tatlısı yemeni öneriyoruz. Divan Çukurhan otantik ambiyansı ile de seni büyüleyecek.
ankara kalesi çevresinde bulunan kafe

4. Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı günümüze kalmış kalıntısı

Ankara’daki tarihi hazinelerinden biri olan Augustus Tapınağı Altındağ ilçesi Hacıbayram’da yer alıyor. M.Ö. 25 ile 20 yılları arasında Roma İmparatoru Augustus tarafından inşa edildiği düşünülen kalenin eski bir Frig tapınağı üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Roma sütunları ve kesme taşlarla inşa edilmiş tapınak duvarlarında, dönemin etkilerini gözlemleyebilirsin.

Yüksek bir podyum üzerine inşa edilmiş Augustus Tapınağı, 15 metrelik İon sütunlarıyla oldukça etkileyici bir mimariye sahip. Roma yazıtlarının bulunduğu bölüm ise tapınağın en iyi korunmuş yeri olarak görülmeye değer.

Konum Linki

5. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi dış görünümü

Anadolu'da yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen 2000’den fazla paha biçilmez eserin sergilendiği Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Gözlü Sokak üzerinde yer alıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi'nin arasında bulunan tarihi bir taş konakta hizmet veren müzede M.Ö. 3000 yıllarından Bizans ve Roma dönemine uzanan tarihi eserler, çivi yazılı tabletler, etkileyici mühürler, kişisel eşyalar, çömlekler, altın, gümüş ve bronz sikkelerle süslü zengin koleksiyonlar bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 70 TL

  • Öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü 35 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-18.00

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan Ankara uçak bileti almak için tıkla.

Uçak Bileti

6. Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi giriş bölümü

Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısı karşısında yer alan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın ilk sanayi müzesi. 2005 yılında hizmete açılan müzenin etkileyici koleksiyonlarında Türkiye'nin kara yolu ulaşımı, raylı ulaşım, denizcilik ve havacılık alanlarının yanı sıra bilim, tarihi, tıp, eczacılık ve matbaacılık koleksiyonlarını da inceleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 100 TL

  • Öğrenci 50 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Salı-cuma 10.00-17.00

  • Cumartesi-pazar 10.00-18.00

7. Hamamönü

Eski bir konak ve dramatik gökyüzü Hamamönü

Ankara’nın Altındağ ilçesinin tarihi bir semti olan Hamamönü, mistik atmosferini koruyarak günümüze kadar geliyor. 17, 18 ve 19. yüzyıl dönemi klasik Osmanlı evleri ile Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Hamamönü’de sıralanan tarihi konaklar, camiler, anıtlar ve müzelerin yanı sıra Karacabey Hamamı, Mehmet Akif Ersoy Parkı ve Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi gibi Hamamönü’nün en çok ziyaret edilen yerlerini de görebilirsin. Müze koleksiyonlarını incelemek veya klasik Osmanlı evleri içinde dönen mobilyaları arasında Osmanlı dönemine küçük bir yolculuk yapmak için Hamamönü’ne kesinlikle uğramalısın.

Konum Linki

8. Atatürk Evi

Atatürk Evi dış görünümü

Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü kapsamında yapılan Atatürk Evi, Ankara'ya yolu düşen her kişinin görmesi gereken yerlerden. Harika bir atmosferi bulunan ev Atatürk'ün Selanik'teki evinin benzeri şeklinde yapılmış. Müze olarak faaliyet veren evde oturma odası, mutfak gibi bölümleri Selanik’teki evine benzer prototipte görebilmek mümkün.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

9. Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde hayvanat bahçesi, piknik alanları, yürüyüş yolları

Ankara'nın oksijen depolarından ve en önemli yeşil alanlarından biri olan Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bağışlanan arazi üzerine kuruluyor. Sadece başkentin değil Türkiye'nin de en önemli yeşil alanlarından biri olan yer 1992 yılında 1. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınıyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde hayvanat bahçesi, piknik alanları, yürüyüş yolları, Atatürk'ün kişisel eşyalarını görebileceğin dönem mobilyaları ile süslü Atatürk Evi Müzesi ve Gazi Orman Çiftliği gibi çeşitli alanlar bulunuyor.

Atatürk Orman Çiftliği içerisinde yer alan tesislerde üretilen organik süt ürünleri ise tüm Türkiye'ye dağıtılıyor. Bu etkileyici çiftlikte hem keyifli bir doğa gezisi yapabilir hem de Atatürk Evi Müzesi’nin sergi salonunda tarihi hazineleri inceleyebilirsin.

Konum Linki

10. Aslanhane Camii

Arslanhane Camii

Ahi Şerafeddin Camii olarak da bilinen Aslanhane Camii, Samanpazarı semtinde Aslanhane Mahallesi'nde yer alıyor. 13. yüzyılda Ahi Kardeşler tarafından yaptırılan ve Ankara'nın en eski yapılarından biri olmasıyla dikkatleri çeken Aslanhane Camii, Ankara Kalesi'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. 13. yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan caminin iç mekanları, Selçuklu dönemi süslemeleri ile görenleri hayran bırakıyor. Ankara'nın en eski camilerinden biri olan ve dış duvarlardaki aslan heykellerinden ismini alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Aslanhan Camii’nin kuzeydoğusundaki Ahi Şerafettin Türbesi’ni de ziyaret edebilirsin.

11. II. TBMM Binası

II. TBMM Binası

Altındağ ilçesinde Ulus semtinde yer alan 2. TBMM binasının restore edilmesiyle ziyarete açılan ve Cumhuriyet Müzesi olarak faaliyet gösteren müzede cumhuriyet tarihine ışık tutan ayrıntıları keşfedebilirsin. 1924 ile 1960 yılları arasında TBMM faaliyetlerinin yürütüldüğü binada yer alan müzenin koleksiyonlarında Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanlık dönemine ait fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları, o dönemde alınan meclis kararları ve kanunlar sergileniyor.

Ankara Cumhuriyet Müzesi’nin en önemli kısımları arasında meclis salonu, Atatürk heykelinin yer aldığı teras ve Atatürk'ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon bulunuyor. Türkiye'nin ilk çocuk dostu müzesi olmasıyla da ünlü olan Ankara Cumhuriyet Müzesi’nde çocuklar için özel bölümler ve anlatımlar yapılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

12. I. TBMM Binası

I. TBMM Binası iç görünümü

Ankara’nın Ulus Meydanı’nda 1920 ile 1924 yılları arasında 1. TBMM’ye ev sahipliği yapmış tarihi bina, günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor. 1981 yılında hizmete açılan ve çarpıcı taş mimarili dış cephesi ile dikkat çeken Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde 1920'li yıllara ait dekorasyonlar, madalyalar, rozetler ve özel hatıra eşyaları arasında yolculuğa çıkabilirsin.

Kurtuluş Savaşı Müzesi içerisinde bakan odaları, dinlenme salonu, idare odası, meclis toplantı salonu gibi bölümleri gezebilir; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerine ait fotoğraflar ve belgeleri inceleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz.

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

13. PTT Pul Müzesi

PTT Pul Müzesi iç görünümü

Tam bir müzeler şehri olan Ankara'da ziyaret edebileceğin başka bir ilginç müze de Altındağ ilçesinde Atatürk Bulvarı'nda yer alan ve 2013 yılında ziyarete açılan PTT Pul Müzesi. Türkiye'de basılmış 4400 orijinal pulun sergilendiği müzenin koleksiyonlarında dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen 6000’den fazla pulu da inceleme şansı bulabilirsin. Modern müzecilik anlayışıyla organize edilmiş ve 7 farklı temanın bulunduğu PTT Pul Müzesi’nde birçok tarihi fotoğraf ve resmi belgeye de göz atmayı unutma.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

14. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ankara'nın Ulus semtinde yer alıyor. Dört katlı binanın içerisinde yer alan müzede, Atatürk için özel olarak ayrılan bir bölüm yer alıyor. Tarihi banka salonu, eski kasalar ziyaret edenlerin en çok ilgisini çeken alanlar arasında.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-18.00

15. Ankara Palas

Ankara Palas

Cumhuriyetin ilk dönemlerinden kalan ve pek çok tarihi olaya ev sahipliği yapan bir konuk evi olan Ankara Palas veya eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, Altındağ ilçesinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde hemen dikkat çekiyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemi dikdörtgen mimarisi örnek alınarak tasarlanmış Ankara Palas’ın içerisinde bulunan balo salonu, yemek salonu ve suit daireler, 1900’lü yılların başlarındaki etkileyici dekorasyonları ile görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

16. Müze Evliyagil

Müze Evliyagil iç görünümü

Ankara'nın ilk ve tek modern ve çağdaş sanatlar müzesi olan Müze Evliyagil, Sarp Evliyagil’e ait baskı dizileri ve farklı boyutlardaki heykelleri sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 2015 yılında kurulan müze üç boyutlu sanat eserlerinin sergilendiği bahçe ile film salonu ve kütüphane gibi alanlara da sahip. Dönemsel olarak gerçekleştirilen sergilerle de Burhan Doğançay, Bedri Baykam, Abidin Dino, Semiha Berksoy gibi birçok sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan Müze Evliyagil'i sanatseverler mutlaka ziyaret etmeli.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Cumadan pazara 11.00-17.00

Yazar Notu: Müze direktörü Sanat Tarihçi Sena Acar’ın ENUYGUN için gerçekleştirdiği özel tanıtımla müzeyi yakından keşfettik ve birçok sanatçının nadide eserlerine müzedeki koleksiyonda rastladık. Eğer çağdaş sanatla ilgileniyorsan bu durağı listene almanı öneririz.

müze evliyagil içinde yer alan eser önünde duran ziyaretçiler

17. Atakule

Açık gökyüzünün önünde Ankara'nın sembolü. Atakule

Ankara'nın modern simgelerinden biri olan Atakule, Çankaya semtinde yer alıyor. Dikkatin çekecek olan kulenin yapımına 1987 yılında başlanıyor ve kule 1989 yılında tamamlanıyor. Atakule’nin içerisinde alışveriş merkezi, sinema salonları, kafeler, seyir terasları ve kule bölümündeki restoranlar her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ankara’nın en güzel manzaraları karşısında romantik akşam yemekleri yiyebileceğin Atakule’nin seyir alanlarında da şehrin en iyi panoramik fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Çocuklar için özel oyun alanları bulunuyor.

18. Roma Hamamı

Roma Hamamı 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde sağlık tanrısı Asklepios adına inşa edilmiş etkileyici bir antik yapı.

Ulus Meydanı’nda Çakır Caddesi üzerinde, şehrin merkezinde yer alan bir tarihi hazine olan Ankara Roma Hamamı, 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde sağlık tanrısı Asklepios adına inşa edildiği biliniyor. Geniş bir alanı kapsayan Roma Hamamının çevresinde Frig, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait eserler de bulunuyor.

80 metreye 130 metre boyutlarında taş ve tuğlalardan yapılmış hamam duvarları, etkileyici Roma sütunları, spor ve güreş yapılan arenalar arasında gezebileceğiniz Ankara Roma Hamamı, şehrin ortasında tarihi bir gezi yapmak için gidebileceğin yerler arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli

  • 65 yaş üzeri T.C. vatandaşları ücretsiz

  • 0- 8 yaş- yabancı uyruklu çocuklar ücretsiz

  • 0-18 yaş- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ücretsiz

  • Öğrenci (Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) ücretsiz

  • Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.00

19. Kuğulu Park

Kuğulu Göl havadan görünümü

Ankara denilince akla ilk gelen yerlerden olan Kuğulu Park, Çankaya ilçesindeki Kavaklıdere semtinde yer alıyor. Adını yılın her mevsimi içerisinde bulunan kuğulardan alan park Ankaralılar ve şehre gelenler tarafından çok seviliyor. Eğlenceli vakitler geçireceğiniz Kuğulu Park’ta kuğuların yanı sıra ördekler, kazlar ve onlarca kuş çeşidi yer alıyor. Yılın her mevsimi farklı bir güzellik sunan Kuğulu Park bahar ve yaz aylarında farklı renkler sunarken kış aylarında da muhteşem kar manzaralarıyla görülmeye değer bir manzaraya sahip.

Konum Linki

Yazar Notu: Parkın keyfini çıkartmak için giderken yanına Ankara simidi almanı öneririz. Bu arada kuğuları beslememen gerektiğini de hatırlatalım!

20. Dikmen Vadisi

Dikmen Vadisi havadan şehir görünümü

Türkiye'nin en güzel kent parklarından biri olan Dikmen Vadisi, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alıyor. 107.000 m2 yeşil alanıyla ziyaretçilerini ağırlayan park binlerce çeşit bitki türü ile Ankara'nın ortasında bir vahayı andırıyor. Vadinin içeresinde her renk tonunu görebileceğin çiçek bahçeleri, süs havuzları, göletleri, yürüyüş yolları, çocuklar için oyun alanları, mesire alanları ve kır bahçeleri yer alıyor. Özellikle kış aylarında kar yağdığında muhteşem manzaralar görebileceğin Dikmen Vadisi'nde keyifli bir gün geçireceğine inanıyoruz.

Konum Linki

Yazar Notu: Nisan ayının sonlarına doğru Dikmen Vadisi’nde sakuralar açıyor. Bu doğa harikasını görmek için Dikmen Vadisi’ne mutlaka nisan sonlarında git.

21. Kurtuluş Parkı

Kurtuluş Parkı yürüyüş yolu sıra dizilmiş uzun ağaçlar

1980 yılında açılan ve Türkiye'nin en eski şehir parklarından biri olan Kurtuluş Parkı, 110.000 m2 büyüklüğünde geniş bir yeşil alan kapsıyor. Ankara'nın Çankaya ilçesinde merkezi bir konumda yer alan ve 2000 yılında yenilenen Kurtuluş Parkı; 2000 m2 havuzu, 9000 m2 çim alanı, 10.000 m2 piknik alanı, 3000 m2 çocuk alanı ve donanımlı spor sahalarıyla hafta sonları spor yapmak veya doğa ile baş başa zaman geçirmek için Ankara merkezinde en kolayca ulaşabileceğin parklar arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Parkın içerisindeki kafe enfes gözlemeler yapıyor. Mutlaka denemeni öneriyoruz.

22. Seymenler Parkı

Seymenler Parkı sonbahar mevsimi manzarası

Çankaya Köşkü'ne yakın bir konumda, Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi arasında yemyeşil bir yeşil alan olan Seymenler Parkı, 67.000 m2 toplam büyüklüğe sahip. 171 m2 çocuk oyun alanı ve 46.418 m2 çim alanıyla Ankara'nın oksijen depolarından biri olan Seymenler Parkı, günün her saati oldukça hareketli.

Yürüyüş parkurlarında muhteşem Atakule manzaraları izleyebileceğin Seymenler Parkı'nda geniş çim alanlarda yorgunluk atabilir, peyzaj çiçek bahçelerini gezebilir, amfi tiyatroda düzenlenen konserler ve sanat etkinliklerine katılabilirsin. Yıl boyu Seymenler Parkı'nda kitap okuma festivalleri, tiyatrolar ve konserler gibi pek çok etkinlik de düzenleniyor.

Konum Linki

23. Gençlik Parkı

Gençlik Parkı akşam görünümü

Türkiye'nin en eski kent parklarından biri olan Gençlik Parkı, 1943 yılında 28 hektarlık bataklık bir alanın düzenlenmesi ile hizmete açıldı. Altındağ ilçesinin Ulus semtinde yer alan Gençlik Parkı, devasa dönme dolapları ile ünlü lunaparkı ile de halkın ilgisini çekiyor.

Park boyunca ilerleyen minyatür trenler, süs havuzları, etkileyici heykeller ve anıtlar ile güzel bir gezi alanı olan Gençlik Parkı’nın 45.000 m2 süs havuzunu çevreleyen peyzajlı çiçek bahçeleri de görülmeye değer güzellikte. Çocuklu ailelerin Ankara’da mutlaka uğraması gereken yerlerden olan Türkiye'nin ilk bilim merkezi de Gençlik Parkı’nda yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Parkın içinde bulunan havuzun olduğu alandaki ücretsiz Wi-fi hizmetinden faydalanabilirsin.

24. Güvenpark

Güvenpark ta bulunan anıt

Ankara’nın merkezi konumundaki Kızılay Meydanı’nda yer alan 19.100 m2 büyüklüğündeki Güvenpark; etkileyici anıtları, tarihi ağaçları, geniş çocuk parkları ve gezi alanlarıyla şehrin kalbinde gürültüden uzak, güzel bir gezi deneyimi sunuyor. Parkın simgesi haline gelen Güvenpark Anıtı, 37 metre yükseklikteki bronz figürlerinde Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı dönemindeki yol arkadaşlarını ve Anadolu çiftçilerini anıyor. Anıtın kaidesinde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü “Türk, Öğün, Çalış, Güven” özdeyişini görebilirsin.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Ankara otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

25. Kızılay Meydanı

Başkent Ankara’nın kent merkezi olan Kızılay Meydanı

Sadece Ankara'nın değil Türkiye'nin de en bilinen ve hareketli meydanlarından biri olan Kızılay Meydanı, ismini 1929 yılında bölgede bulunan Kızılay merkezinden alıyor. Başkent Ankara’nın kent merkezi olan Kızılay Meydanı; doğusunda Ziya Gökalp Caddesi, batısında Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve kuzeyinde ise Atatürk Bulvarı ile oldukça merkezi bir konumda.

Gibi geniş bir alana yayılan Kızılay Meydanı içerisinde bulunan onlarca mağazası, kaliteli restoranları, hediyelik eşya dükkanları, kafeleri ve eğlence merkezleri ile günün her saati ayakta.

Konum Linki

26. Tunalı Hilmi Caddesi

Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara'nın en popüler alışveriş ve gezi caddelerinden biri olan Tunalı Hilmi Caddesi, 1,5 kilometre boyunca uzanıyor. Cadde boyunca onlarca ulusal ve uluslararası markanın mağazası, kafeler, restoranlar ve sanat galerileri sıralanıyor.

Alışveriş yaptıktan sonra Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde yer alan Kuğulu Park'ta da bir mola vererek sevimli kuğuları ve ördekler izleyebilirsin. Sabahın ilk saatlerinden gece geç saatlere kadar turistler ve üniversite öğrencileri ile oldukça hareketli olan Tunalı Hilmi Caddesi'nde yürüyüş yapmadan Ankara gezin sona ermiş sayılmaz.

Konum Linki

İpucu: Merkez caddelerde arabanı park ederken dikkatli olmalısın. Yol kenarlarına park etme durumunda trafik cezası gelebilir.

27. Arjantin Caddesi

Çankaya’da yer alan, Kavaklıdere semtindeki Arjantin Caddesi, Ankara'nın Nişantaşı’sı konumunda. Lüks markaların ve restoranların yer aldığı caddede hem gündüz hem de akşam keyifli zamanlar geçirebilirsin. Tunalı Hilmi Caddesi’nin devamında yer alan Arjantin Caddesi’ni alışveriş yapmak için de ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

28. Samanpazarı

Samanpazarı  ahşap ve taş mimari klasik Osmanlı konakları, dar sokakları, antikacıları, el sanatı ürünleri satan dükkanları ve zanaatkar atölyeleri

Ankara'nın tarihi atmosferin yaşayabileceğiniz en güzel yerlerinden biri olan Samanpazarı; günümüze kadar korunmayı başarmış ahşap ve taş mimari, klasik Osmanlı konakları, dar sokakları, antikacıları, el sanatı ürünleri satan dükkanları ve zanaatkar atölyeleri ile keyifle gezebileceğin yerler arasında.

Semtin Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezerken kendinizi tarihte bir yolculuk yapıyor gibi hissedeceksin. Harika fotoğraflar çekmek, yöresel ürünü incelemek ve yerel lokantalarda sevilen İç Anadolu Bölgesi yemeklerini tatmak için Ankara gezinde Samanpazarı’na uğramanı öneriyoruz.

Konum Linki

29. Gordion Antik Kenti

Gordion antik kenti. Tümülüs ve Frigya Kralı Midas'ın mezarının girişi.

Ankara’nın en bilinen antik kenti olan ve bir zamanlar Frigya Medeniyetine başkentlik yapmış Gordion Antik Kenti, Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği konumda, Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Anadolu tarihine ışık tutan ve tümülüs mezarları ile ünlü olan Gordion Antik Kentinde 128 tane tümülüs mezarını yakından görebilirsin.

Bölgede yapılan kazılarda Erken Bronz Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar uzanan pek çok antik hazine bulundu. Bulunan eserler ise Gordion Müzesi'nde sergileniyor. Gordion Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi için linkteki yazıya göz atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz.

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-19.00

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Araç Kiralama

30. Gordion Müzesi

Gordion Müzesi nde sergilenen eserlerden bir bölümü

Ankara'nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük Köyü’nde yer alan Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri, Ankara’nın en etkileyici tarihi hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Yassıhüyük Köyü'nde yapılan kazılardan sonra 1963 yılında ziyarete açılan Gordion Müzesi, Eski Tunç Çağı, Helenistik ve Roma dönemine uzanan geniş koleksiyonlarıyla tüm dünyadan tarihseverlerin gözdesi durumunda. Gordion Müzesi'nde M.Ö. 6. yüzyıldan ve M.S. 4. yüzyıla uzanan yüzlerce eserin yanı sıra Frig döneminden kalan etkileyici demir aletlerine de göz atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz

  • 65 yaş üzeri- T.C. vatandaşları ücretsiz

  • 0- 8 yaş- yabancı uyruklu çocuklar ücretsiz

  • 0-18 yaş- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ücretsiz

  • Öğrenci (Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) ücretsiz

  • Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.00

31. Estergon Kalesi

 Estergon kalesi. Mavi gökyüzü.

Keçiören ilçesinde bulunan Estergon Kalesi, Macaristan’ın başkenti Budapeşte'deki Estergon Kalesi’nin bir örneği olarak inşa edilmiş etkileyici bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde Estergon Türk Kültür Merkezi olarak hizmet veren Estergon Kalesi, Ankara manzarasına hakim bir konumda yer aldığı için yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor.

Geleneksel Türk lezzetleri tadabileceğin restoranları, süs bahçeleri ve Türk tarihi ve kültürünü yansıtan kültür merkezinin zengin koleksiyonları görülmeye değer güzellikte. Estergon Kalesi Ankara seyahatin sırasında uğramanı önerdiğimiz yerler arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: İçinde Özbek yemeklerini tadabileceğin bir kafesi bulunan Estergon Kalesi'ne teleferikle ulaşman tavsiyelerimiz arasında.

32. T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi iç görünümü

Kütüphaneye girdiğinde farklı bir dünyada gibi hissedeceğin Millet Kütüphanesi Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alıyor. Ders çalışma alanları oldukça kapsamlı olan kütüphanenin açık ve kapalı otoparkı bulunuyor. Kütüphaneye ulaşmak için M1 ve M2 metro hatlarını tercih edebilirsin. Otobüs ile 169 ve 339 hatlı otobüs seferlerini tercih ederek ulaşabilirsin.

Konum Linki

33. CerModern

CerModern modern sanat etkinliklerinin ve sergilerinin yer aldığı sanat galerisi.

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan modern sanat etkinliklerinin ve sergilerinin yer aldığı sanat galerisini dilersen rehberli turlarla gezebilirsin. Oldukça geniş bir alana sahip olan CerModern sergi alanı ve açık hava sinemasına ev sahipliği yapıyor. Devamlı güncellenen sergilerini sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 60 TL

  • İndirimli 40 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-19.00

34. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Ankara'da satranç severlerin ilk uğraması gereken yer olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Altındağ ilçesi Ulucanlar Caddesi'nde merkezi bir konumda yer alıyor. Tarihi bir Ankara evinin restore edilmesiyle hizmete başlayan ve 1008 m2 alanı kapsayan müzede 110 ülkeden gelen 176 tane satranç takımını, 4 farklı tema temaya göre düzenlenmiş sergi salonları bulunuyor.

Müzede belirli dönemlerde düzenlenen etkinliklere, söyleşilere ve satranç turnuvalarına katılabilir veya müzenin hediyelik eşya mağazasında birbirinden ilginç satranç takımları da satın alabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-18.00

35. Feza Gürsey Bilim Merkezi

Feza Gürsey Bilim Merkezi dış görünümü

Altınpark içerisinde yer alan Feza Gürsey Bilim Merkezi (FGBM), çocuklara ve gençlere bilimi eğlenceli bir şekilde anlatmayı amaçlıyor. 23 Nisan 1993 tarihinde ziyarete açılan merkezin içerisinde 48 farklı deney bölümü ve bilimsel sergi alanları bulunuyor. Feza Gürsey Bilim Merkezi, yılın her dönemi okul gezileri ile de oldukça hareketli.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

36. Cin Ali Müzesi

Çankaya ilçesinde yer alan müze çocuklu ailelerin ve nostalji severlerin keyifli zaman geçebileceği, çocuklara okumayı sevdirmek için tasarlanan çizgi karakter Cin Ali'ye adanmış eğlenceli bir Ankara müzesi. Rasim Kaygusuz tarafından 1968 yılında yayınlanmaya başlayan Cin Ali hikayeleri, kısa sürede tüm ülkenin sevgisini kazandı ve eğitim tarihimize damgası vurdu. Cin Ali Müzesi’nde Cin Ali kitapları, çizimler, oyuncaklar, tarihi okul sıraları, kara tahtalar ve kırtasiye malzemeleri arasında geçmiş yılları yeniden yaşayacaksın.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-18.00

37. Türk Hava Kuvvetleri Müzesi

Türk Hava Kuvvetleri Müzesi havadan görünümü

Hem uçak meraklılarının hem de çocuklu ailelerin keyifle gezebileceği Türk Hava Kuvvetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alıyor. Havacılık tarihi boyunca kullanılan onlarca tarihi savaş uçağı ve helikopter arasında gezebileceğin müze alanında harika fotoğraflar çekebilirsin. Müzede belirli dönemlerde model uçak yarışmaları, sosyal etkinlikler ve eğlenceli okul gezileri de düzenleniyor. 19 Mayıs 2002 tarihinde açılan ve Türk Hava Kurumu’na ait olan müzeye Ankara seyahatin sırasında mutlaka uğramanı öneriyoruz

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Öğrenci 30 TL

  • Tam 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-16.00

38. Ziraat Bankası Müzesi

ziraat bankası müzesi dış görünümü

Türkiye'nin ilk bankacılık müzesi olarak Ankara'nın Ulus semtinde, tarihi Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasında 1981 yılında ziyarete açılan Ziraat Bankası Müzesi, Türkiye’nin bankacılık tarihine ışık tutuyor. Bankacılık sisteminde kullanılan onlarca çeşit antika, obje ve önemli belgenin sergilendiği müzede Osmanlı döneminden cumhuriyet dönemine kadar Ziraat Bankası’nın gelişimini izleyebilirsiniz.

Müzenin en etkileyici bölümlerinden biri olan antika radyoların sergilendiği Radyo Odası ve 1967 ile 1989 yılları arası bankacılık sponsorluğunda gerçekleşen etkinliklerin sergilendiği sinema salonu da çok ilgi görüyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-17.00

39. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi dış görünümü

Ankara'nın en görkemli mimari yapılarından biri olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi binası, 1926 yılında yapılan bir yarışmada ünlü mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlandı. Ankara'nın tam kalbinde yer alan ve 1975 yılında müze haline getirilen binada yıl boyunca pek çok ulusal ve uluslararası sergiler, konferanslar ve konserler düzenleniyor. Ankara'nın sanat dünyasının kalbinin attığı yerlerden biri olan müzenin 10 tane teşhir salonunda Türkiye'nin en önemli heykeltraş ve ressamlarının eserlerini inceleyebilir; yıl boyu düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinliklere katılabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-18.00

40. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

geçmişten günümüze kurumun sürecini aktarmak amacıyla kurulan TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Türkiye'nin yayıncılık tarihine ışık tutan etkileyici müzelerden biri olan TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Çankaya ilçesinde yer alıyor. 1994 yılında Ankara ve İstanbul stüdyolarından getirilen cihazların sergilenmesi ile hizmete başlayan müzede birbirinden ilginç antika radyolar, televizyonlar, mikrofonlar, taş plaklar, ses kayıt cihazları, montaj aletleri ve kameraları yer alıyor.

Konum Linki

Açık olduğu günler

  • Cumartesi ve Pazar günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

41. CSO Ada

CSO Ada iç görünümü

Hem mimarisi hem de birbirinden güzel tiyatro, opera ve konserlere ev sahipliği yapmasıyla listeye mutlaka CSO Ada’yı dahil etmelisin. Geniş bir alan içinde yer alan CSO Ada’nın iç ve dış mekan tasarımı oldukça fotoğraflık. Salon mimarisi de başarılı olan CSO Ada’daki etkinliklere seyahatin öncesi bakabilir, gişeden ya da online olarak bilet alabilirsin.

Konum Linki

42. Kore Savaşı Anıtı

Kore Savaşı Anıtı giriş kapısı

Oldukça görkemli bir anıt olan Kore Savaşı Anıtı, Kore mimarisi örnek alınarak yapıldığı biliniyor. Ankara Tren Garı’nın arkasında kalan anıtı gördükten sonra çevresinde kalan banklarda oturarak manzarayı izleyebilir ve günün kritiğini yapabilirsin.

Konum Linki

43. Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi dış görünümü

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve Türkiye'nin en önemli etnografya müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı döneminde cuma namazlarının kılındığı Namazgah Tepesi olarak da biliniyor. Tarih ve kültür meraklılarının Ankara’da mutlaka uğraması gereken müze, bir süre Arkeoloji Müzesi ve Resim-Heykel Müzesi olarak hizmet verdikten sonra etnografya müzesi haline getirildi.

1930 yılında açılan ve Türkiye'nin en köklü müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi içerisinde Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine uzanan Türk sanat eserleri, halk giysileri, süs eşyaları, tarihi gelinlikler, el yapımı sanat ürünlerin yanı sıra Osmanlı döneminden yaylar, oklar, tabancalar ve kılıçlar gibi binlerce objeyi de yakından inceleyebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Etnografya Müzesinde fotoğraf ve video çekimi serbest.

44. Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi

Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi dış görünümü

İstiklal Marşı'nın yazarı olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bir dönem yaşadığı ve İstiklal Marşı'nı yazdığı tarihi ev, 1949 yılında müze haline getirilerek ziyarete açıldı. Tek katlı ve klasik Osmanlı mimarili tarihi evde hizmet veren müzenin koleksiyonlarında Mehmet Akif Ersoy'un cep saati, gözlüğü ve tabancası gibi kişisel eşyaların yanı sıra İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu kitabeyi de yakından görme şansın bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-17.00

45. Pirinç Han

 

Pirinç Han hem klasik mimarisi hem de ev sahipliği yaptığı onlarca antikacısı

Ankara'nın Altındağ ilçesinde Atpazarı bölgesinde yer alan tarihi Pirinç Han, hem klasik mimarisi hem de ev sahipliği yaptığı onlarca antikacısıyla görülmeye değer yerler arasında. Pirinç Han girişinde ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel'in Han Duvarları şiirini görebilir, han içerisinde ise el sanatı ürünleri satan dükkanlar ve antikacılarda güzel bir alışveriş yapabilirsin. 18. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi ile tasarlanmış 3 katlı hanın geniş avlusunda ise alışveriş yaptıktan sonra kahveni yudumlayarak tarihi manzaranın tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

46. Hacı Bayram-ı Velî Camii

Hacı Bayram-ı Velî Camii Osmanlı mimarisi ile dikdörtgen planlı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılı olarak tasarlanmış caminin

Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde yer alan tarihi Hacı Bayram-ı Velî Camii, 1429yılında inşa edilip, günümüze kadar gelen yapılardan. Geleneksel Osmanlı mimarisi ile dikdörtgen planlı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılı olarak tasarlanmış caminin bahçesinde de Hacıbayram Veli Türbesi bulunuyor. Türkiye’nin en eski camilerinden biri olarak görülmeye değer olan Hacı Bayram-ı Velî Camii, özellikle bayramlar ve kandillerde tamamen doluyor.

Konum Linki

47. Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Kocatepe Camii  Türkiye'nin başkenti Ankara'nın en büyük camisidir.

Çankaya'nın Kocatepe semtinde bulunan ve Türkiye'nin simgesel camilerinden biri olduğu için ziyaret etmeni önerdiğimiz Kocatepe Camii, 1967 yılında yapımının başlamasına rağmen 20 yıl sonra 1987 yılında tamamlanıyor. 4500 m2 alan üzerine inşa edilen ve geleneksel Osmanlı ve Türk mimarisi örneklerini bir arada görebileceğin, 88 metre uzunluğunda 4 minaresi olan Kocatepe Camii’nin içerisinde konferans salonu ve kütüphane de bulunuyor.

Mimar Sinan’ın geliştirdiği özel tarzla inşa edilmesiyle ünlü Kocatepe Camii'nin iç bölümleri; klasik Osmanlı motifleri, etkileyici avizeler, ahşap kapılar, çini süslemeleri, altın varaklar ve özel yapım mermerlerle görülmeye değer güzellikle. Kocatepe Camii, huzurlu atmosferi ve etkileyici mimari yapısıyla Ankara'nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri.

Konum Linki

48. Beştepe Millet Camii

Ankara'nın son dönem mimari eserlerin biri olan Beştepe Millet Camii

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Camii, 2015 yılında ibadete açıldı. 3000 kişi kapasitesi ile Ankara’nın en büyük camilerinden biri olan ve 5177 m2 alanı kapsayan Beştepe Millet Camii, 59 metre yükseklikteki 4 etkileyici minaresiyle etkileyici bir görüntüye sahip. Geleneksel Türk ve Osmanlı mimarisi ile tasarlanmış cami, özellikle kutsal günler ve bayramlarda tamamen doluyor. Ankara'nın son dönem mimari eserlerinden biri olan Beştepe Millet Camii’yi gezilecek yerler listene ekleyebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Cuma namazı çıkışında avluda lokma dökülüyor.

49. Maltepe Camii

Ankara'nın tarihi semtlerinden Maltepe'de yer alan Maltepe Camii

Ankara'nın tarihi semtlerinden Maltepe'de yer alan Maltepe Camii, 1954 ile 1959 yılları arasında inşa edilen Ankara’nın yeni camilerinden biri. Klasik Osmanlı mimarisi olan kesme taşlarla tek kubbeli ve 2 minareli olarak inşa edilen Maltepe Camii, çarpıcı vitray pencereleri ve Kütahya çinileri ile özenle süslenmiş iç bölümleriyle görülmeye değer. Kısa sürede şehrin simgelerinden biri haline gelen Maltepe Camii, Maltepe Park Alışveriş Merkezi’nin hemen karşısında Ankara’nın her yerinden kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.

Konum Linki

50. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi iç görünümü

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve 1925 yılından 2010 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan Ulucanlar, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Tarihi boyunca pek çok ünlü gazeteci, yazar, şair ve siyasetçinin hapis yattığı, Türkiye'nin en bilinen cezaevlerinden biri olan Ulucanlar Cezaevi’nde müze haline getirilmiş ve aslına uygun dekore edilmiş koğuşlar, avlular ve hapishane yaşamını sergileyen balmumu heykelleri bulunuyor. Müzede hapishanede yatmış ünlülerin özel eşyaları ve fotoğraflarını da sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 20 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-18.00

51. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi

Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi dış görünümü

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Telekomünikasyon Müzesi eğitim, bilim ve teknoloji müzelerinden. İletişim teknolojisinin tarihi sürecini gösteren müzeyi ailecek ziyaret etmeni öneriyoruz. İki sergileme, bir uygulama alanına sahip müze toplamda 3 salondan oluşuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-17.00

52. Suluhan Kervansarayı

Suluhan Kervansarayı havadan iç görünümü

Tarihi bir yapı olan Suluhan Kervansarayı alışveriş yapabileceğin, içerisinde yer alan kafelerinde dinlenebileceğin ve kahveni yudumlayabileceğin harika bir ortam. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan kervansarayı mutlaka ziyaret etmelisin.

Konum Linki

53. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi iç görünümü

Çocuklu ailelerin ve oyuncak severlerin Ankara'dan mutlaka uğraması gereken Ankara Üniversitesi Çocuk Müzesi, Yenimahalle ilçesinde yer alıyor. 23 Nisan 1990 tarihinde Türkiye'nin ilk oyuncak müzesi olarak açılan ve zengin koleksiyonlarında 2000'den fazla el yapımı oyuncağın sergilendiği müzede masal kahramanlarından çizgi film karakterlerine, el yapımı ahşap oyuncaklardan tarih boyunca değişen oyuncak yapılarına kadar pek çok ilginç koleksiyon bulunuyor.

Müze hizmetinin yanı sıra Türkiye'nin çocuk kültürünü araştıran bir bilimsel kuruluş olarak da çalışmalar yapan Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nin geleneksel oyunlar, uçaklar, fabrikasyon oyuncaklar, yabancı oyuncaklar ve yeni oyuncaklar koleksiyonları, hem çocuklar hem de nostalji severler için unutulmaz bir gezi sunuyor..

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 10 TL

Açık olduğu saatler

  • Cumartesi, pazar ve pazartesi kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

54. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi - Ankara

Ankara’nın müzeler bölgesi olan Altındağ ilçesinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan ve 2007 yılında ziyarete açılan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nde 1927 yılında inşa edilen bir mektebin restore edilmesi ile hizmete başladı. Etkileyici taş mimarisi ile ilgi çeken müzenin koleksiyonlarında ise Ankara'ya özgü halılar, kilimler, çiniler, deri ve el yazması eserlerin yanında 13, 14, 15 ve 16. yüzyıllara ait el yazmaları da sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

55. Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa çalışmalarıyla 2013 yılında ziyarete açılan ve kendi alanında Türkiye'nin ilk müzesi olan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Osmanlı ve Türk tarihinin kültürel miraslarını sergiliyor.

Karagöz ve Hacivat oyunları, gölge oyunları ve orta oyunlarının yanı sıra tarihi çocuk oyunları, ebru baskılar, hat sanatı ürünleri, türküler, hikayeler, ninniler, maniler, kına geceleri gibi pek çok kültürel değer yaşatılmaya çalışılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu günler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-17.00

56. Ankara Botanik Parkı

Ankara Botanik Parkı

Çankaya Caddesi ile Cinnah Caddesi arasında yer alan ve 1970 yılında kurulan Ankara Botanik Parkı; 65.000 m2 büyüklüğü, yüzlerce çeşit çiçek ve bitkisi ile Ankara’nın en güzel parklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Parkın ortasında yer alan 1330 m2 havuzun çevresinde çocuk bahçeleri ve çiçek seraları sıralanıyor. Ankara Botanik Parkı, 29.476 m2 yeşil alanı ve 16.747 m2 ağaçlık alanı ile şehrin ortasında tam bir doğa cenneti olarak ilgi görüyor. Atakule’nin muhteşem manzaralar eşliğinde her mevsim keyifle gezebileceğiniz parkta yüzlerce çeşit rengarenk çiçeği yakından görebilir ve dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

57. Sakarya Şehitliği Zafer Anıtı ve Müzesi

Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen askerlere adanan Sakarya Şehitliği Zafer Anıtı ve Müzesi, Ankara

Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen askerlere adanan Sakarya Şehitliği Zafer Anıtı ve Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinde 1973 yılında ziyarete açıldı. 420 basamaklı 970 rakımlı anıtta savaşta hayatını kaybeden askerlerin yanı sıra savaşa katılan çocuklar ve kadınlar da anılıyor. Zafer'in öyküsünün kabartmalarda anlatıldığı anıtın yakınında bulunan müzede ise Sakarya Meydan Muharebesi’ne ait belgeler ve fotoğrafları inceleyebilirsin.

Konum Linki

58. Abdi İpekçi Parkı

Abdi İpekçi Parkı iç görünümü

Abdi İpekçi Parkı, Ankara'nın Sıhhiye meydanında bulunuyor. Konumu itibarı ile metro ve otobüsle kolayca ulaşım sağlayabilirsin. Şehrin simge parklarından olan Abdi İpekçi Parkı içinde bulunan gökyüzüne doğru açılmış el figürü şeklindeki heykeli, yürüyüş alanları, havuzu ve çay bahçesi ile gününün çoğunu geçirmek isteyeceğin yerlerden.

Konum Linki

59. Taceddin Sultan Camii

Taceddin Sultan Camii bahçesinde bulunan mezarlar

Ankara'nın manevi değerlerinden biri olan Taceddin Sultan Camii, 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Taş duvarları ve dikdörtgen yapısı ile sıkça ziyaret edilen cami Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi'nin hemen yanında yer alıyor. Rivayete göre Caminin bahçesinde Osmanlı döneminden kaldığı düşünülen mezarlar bulunuyor.

Konum Linki

60. 50. Yıl Parkı

50. Yıl Parkı güneşli günde yürüyüş yolu ve içinde bulunan oturma bankları

Ankara'nın Çankaya ilçesinin Cebeci semtinde yer alan 50. Yıl Parkı'nın en güzel özelliği manzarası. Bulunduğu konum sebebiyle bütün Ankara'yı ayaklarınızın altında hissedeceğin parkta; Ankara Kalesi, Kocatepe, Ulus'u uzaktan seyredebilirsin. Temiz yürüyüş yolları, göleti, kamelyaları, açık hava tiyatrosu, buz pateni pisti ile bir parktan fazlasını sizlere sunuyor.

Konum Linki

61. Zafer Parkı

Zafer Parkı yürüyüş yolunda el ele yürüyen çift

30 Ağustos Zafer Parkı olarak da bilinen Zafer Parkı, doğa konsepti ile tasarlanmış ve 166.000 m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan, Ankara merkezindeki en büyük parklardan biri. 1,5 kilometre bisiklet yolu ve 1,5 kilometre koşu yolunun bulunduğu Zafer Parkı'nın 149.000 metrekaresi ise çim alanlardan oluşuyor.

Hem spor yapabileceğin hem de çocuk oyun alanlarında ailenle güzel zaman geçirebileceğin Zafer Parkı, yılın her dönemi konserler ve dans gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 1384 metrekarelik biyolojik göletini de mutlaka görmeni önerdiğimiz Zafer Parkı, Çankaya'nın merkezinde yer alıyor.

Konum Linki

62. Lozan Parkı

lozan parkı girişi

2006 yılında Çankaya Belediyesi tarafından açılan Lozan Parkı, 6000’den farklı bitki türü, süslü bahçeleri, koşu parkurları, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla şehrin ortasında doğal güzellikler içinde bir gün geçirmek için gidebileceğin en güzel yerler arasında. İçerisinde kır bahçeleri, kafeler, çocuk oyun alanları, spor sahaları, tenis kortları ve spor tesislerinin de bulunduğu Lozan Parkı’nda kış aylarında ve sonbahar aylarında harika doğa fotoğrafları çekebilirsin.

Konum Linki

63. İsmet İnönü Parkı

ismet  inönü parkı havadan görünümü

Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan İsmet İnönü Parkı, Lozan Parkı ve Zafer Parkı ile yan yana. Birini gezdikten sonra diğerini gezme imkanın bulunan parkta uzun yürüyüş yolları ve içerisinde yer alan kafesi ile Ankara'nın gözde parklarından.

Konum Linki

64. Göksu Parkı

göksu parkı

Ankara'nın favori parklarından olan Göksu parkı, hafta sonu dinlenmek için seçebileceğin yerler arasında. Şehir merkezinden uzakta kaldığı için diğer parklara göre daha az kalabalık olan Göksu parkında, göl kenarında manzaraya karşı piknik yapabilir ve manzaranın keyfini çıkarabilirsin.

Eskiden mangal yapılan Göksu parkında şu an mangal yapmak yasak. Parkın içerisinde yürüyüş parkurları, kafeler ve oyun alanları bulunuyor. Göksu parkının dışında Ankara’da piknik yapabileceğin çok fazla yer mevcut. Ankara’nın en güzel piknik yerlerini öğrenmek istersen linkteki yazıya göz atabilirsin.

Konum Linki

65. Altın Köşk

Ankara Türkiye'deki Altın Köşk Müzesi veya Altın Köşk'teki açılardan biri

Çankaya'da Bilkent Doğramacı Caddesi üzerinde yer alan Altın Köşk, günümüzde Türkiye'nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi olarak hizmet veriyor. Kendine özgü ahşap mimarisi ile ünlü Altın Köşk, iç dekorasyonlarını süsleyen 1000’den fazla motifinin yanı sıra köşk, konak ve saray gibi 30'dan farklı yapının birleşimini sunan dış mimarisiyle de benzersiz bir mimari eser. 2008 yılında Altın Köşk içinde ziyarete açılan Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi ise onlarca çeşit dönem mobilyası ile görülmeye değer zengin koleksiyonlara sahip.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 200 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.30-17.00

66. Pembe Köşk

Pembe Köşk dış görünümü

Ankara'nın bir diğer önemli tarihi simgesi olan Pembe Köşk veya İsmet İnönü Evi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün 48 yılını geçirdiği etkileyici bir köşk. İsmet İnönü, 1973 yılına kadar burada yaşadı ve daha sonra Ankara'nın en eski yapılarından biri olan Pembe Köşk, müze haline getirildi.

Uzun tarihi boyunca pek çok önemli konser, toplantı, kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan Pembe Köşk’ün içerisinde Atatürk ve İsmet İnönü’nün bilardo masaları, silahları, üniformaları, kişisel eşyalarını inceleyebilir, dönem mobilyalarıyla süslü salon ve odalarda tarihte bir yolculuk yapabilirsin.

Konum Linki

67. Altınpark

altınpark görünümü

640.000 m2 alanı ile Ankara'nın en büyük parkı olan Altınpark’ın %85'i yeşil alanlar ve göletlerden oluşuyor. Şehrin en huzurlu alanlarından olan Altınpark, 1985 yılında açıldı. Yılın her dönemi kültürel, sanatsal etkinliklerin düzenlendiği açık ve kapalı etkinlik alanları, yürüyüş yolları, spor salonları, çocuk oyun alanları, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranları ve Türk Sokağı ile Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Altınpark, olimpik yüzme havuzu ve mini golf sahası ile de her yaş grubu için farklı eğlenceler sunuyor.

Konum Linki

68. Atatürk Heykeli

Atatürk Heykeli görünümü

Ankara'nın Ulus semtinde yer alan Atatürk Heykeli Ankaralılar için buluşma noktası olarak geçiyor. Atatürk'ün ata binmiş heykelinin yanında askerlerin de heykelleri bulunuyor. Başkentin meydanında görülmesi gereken heykeli ziyaret ettikten sonra çevresinde bulunan kafelerde kahveni içebilirsin.

69. Haydar Aliyev Parkı

haydar aliyev parkı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev adına 2014 yılında hizmete açılan Haydar Aliyev Parkı, 97.400 m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alan park; 1500 kişilik amfi tiyatrosu, çocuk oyun alanları, spor sahaları, rengarenk çiçeklerle süslü peyzajı bahçeleri, yürüyüş yolları, anıtları ve heykelleri ile güzel zamanlar geçireceğin yerler arasında

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-22.00

Yazar Notu: Haydar Aliyev Parkı’nda yılın belirli dönemlerinde düzenlenen sosyal ve kültürel etkinlikler bulunuyor. Etkinlik takvimini takip etmeni öneriyoruz.

70. Devlet Demiryolları Müzesi

 TCDD’nin ilk Genel Müdürü Behiç Erkin’e armağan edilen buharlı lokomotif maketi ,Demiryolları Müzesi - Ankara

Resmi adı Milli Mücadele Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi olan Devlet Demiryolları Müzesi, Kurtuluş Savaşı'ndan kalan etkileyici bir iki katlı taş binada hizmet veriyor. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarındaki atmosferi yaşayabileceğin müzenin binası, Kurtuluş Savaşı'nda önemli karargahlardan biri olarak kullanılıyordu. Kurtuluş Savaşı'nın hareket planının hazırlandığı binada pek çok kişisel eşya ve tarihi belgeyi inceleyebilirsin. Ankara Ulus TCDD Gar Alanı’nda yer alan müzede aynı zamanda TCDD’nin tarih boyunca kullandığı trenlerin minyatürleri ve bir de sanat galerisi bulunuyor.

Konum Linki

71. Devlet Tiyatroları

devlet tiyatroları

Ankara gerçek bir kültür şehri desek yanlış olmaz. Devlet tiyatrolarının sahnelediği harika oyunlardan sana uygun olanı seçmeni ve özellikle Küçük Tiyatro sahnesinde izlemeni öneririz. Küçük Tiyatro, Ankara'nın en eski tiyatrosu olma özelliğine sahip. İç tasarımının seni çok etkileyeceğini söyleyeceğimiz sahnede oyun bulabilmek için biletini çok önceden almalısın.

Yazar Notu: Devlet tiyatrolarında pazartesi günü oyun olmadığını belirtelim.

72. Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl, Ankara, Türkiye'nin Çubuk kenti yakınlarındaki krater gölüdür.

Ankara merkezine 68 kilometre uzaklıkta yer alan Karagöl Tabiat Parkı, parkın tam ortasında yer alan volkanik Karagöl’ün büyüleyici manzaralarıyla ünlü ve doğa severlerin Ankara’da mutlaka keşfetmesi gereken yerler arasında. Yeşilden sarıya doğanın her tonunu görebileceğiniz etkileyici bir bitkisel çeşitliliğe sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, 11'i sadece Türkiye'ye özel onlarca çeşit endemik bitkiye sahipliği yapıyor.

Parka ismini veren Karagöl’ün çevresindeki mesire alanları, yürüyüş parkurları ve kır bahçeleri ise Ankara doğa gezileri için ideal. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Karagöl Tabiat Parkı’na Ankara merkezinden kolayca ulaşabilir, piknik yaparak veya temiz havada doğa yürüyüşlerine katılarak güzel bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

73. Soğuksu Milli Parkı

Soğuksu Milli Parkı havadan görünümü

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer alan ve 1959 yılında milli park ilan edilen Soğuksu Milli Parkı, Türkiye'nin en eski milli parklarından biri. Milli parkı, hem volkanik bölgede yer almasından dolayı oluşan sıcak-soğuk kaplıcaları hem de büyüleyici doğal güzellikleri ile tüm dünyadan doğa severleri kendini çekiyor. 1187 hektar alana yayılan ve İç Anadolu ile Batı Karadeniz arasında yer aldığı için iki bölgenin de iklim özelliklerini görebileceğin Soğuksu Milli Parkı, zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra nesli tükenmekte olan kara akbaba gibi onlarca vahşi canlıya da ev sahipliği yapıyor.

Karaçam, sarıçam, göknar ve gürgen gibi onlarca çeşit ağaçla süslü yürüyüş parkurlarında rehberli doğa gezilerine çıkabileceğiniz Soğuksu Milli Parkı, çok az yerde görebileceğin dağ laleleri ile de ünlü. Orman, step, çayır ve dere ekosistemlerini bir arada görme fırsatı bulabileceğin milli park, bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin sayılı yerlerinden biri olarak görülmeye değer. Soğuksu Milli Parkı’nın doğal güzelliklerini, derelerini ve şelalelerini keşfedip harika fotoğraflar çektikten sonra parkın sıcak ve soğuk kaplıcalarında yorgunluk da atabilirsin.

Konum Linki

74. Tulumtaş Mağarası

tulumtaş mağarı

5 milyonluk yıllık bir geçmişi olan ve yaşayan bir mağara konumundaki Tulumtaş Ankara Çevre Yolu'nun çalışmaları sırasında keşfedilmişti. Gölbaşı’nda yer alan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara olup yaklaşık 265 metre uzunluğa sahip. Peri bacalarına benzer oluşumlarıyla Antalya’daki Damlataş Mağarası’nı andıran Tulumtaş Mağarası, Ankara’nın yeni keşifleri arasında popüler bir konumda.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 30 TL

  • Öğrenci 15 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-18.00

Yazar Notu: Tulumtaş’a gitmek için TOKİ saat kulesi önünden pazartesi ve cumartesi; Gölbaşı Halk Kütüphanesi önünden salı, çarşamba ve perşembe günleri 10.30 ve 14.30 saatlerinde servis bulunuyor.

75. Altınköy Açık Hava Müzesi

Altınköy Açık Hava Müzesi iç görünümü

Ankara'nın merkezi ilçelerinden Altındağ’da yer alan Altınköy Açık Hava Müzesi, sizi tarihte bir yolculuğa çıkacak etkileyici bir tarihi gezi alanı. 1900’lü yılların başındaki köy mimarisi, gelenekleri ve kültürünü tanıtmak amacıyla açılan açık hava müzesi, 500 dönümlük bir alanı kapsıyor. Tarihi köy kahveleri, 2 katlı ahşap köy evleri, köy sokakları, bakkal dükkanları ve camiler arasında güzel bir gezi yapabileceğin Altınköy’nün restoranlarında ise geleneksel Osmanlı ve Türk yemeklerini tadabilirsin.

Kır bahçeleri, sanat atölyeleri, yürüyüş parkurları, süs göletleri ve çocuk oyun alanları da bulunan Altınköy Açık Hava Müzesi’nin en ilgi çeken yerlerinden biri ise harika fotoğraflar çekebileceğin tarihi yel değirmenleri. Müzenin seyir teraslarındaki kafelerde çayınız yudumlayabilir, yel değirmenleri kenarındaki restoranlarda muhteşem manzara eşliğinde serpme köy kahvaltılarıyla keyifli bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 20 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı

  • Diğer günler 10.00-18.00

76. Karum Alışveriş Merkezi

karum avm içi

Mimarisi ile Ankara’da gezilecek yerler listesine mutlaka girmesi gereken bir yer Karum Alışveriş Merkezi. Onu sıradan bir alışveriş merkezinden ayıran bina tasarımını mutlaka görmeli ve fotoğraflamalısın. İçeride gezilecek çok fazla dükkan olmasa da etrafında oturabileceğin güzel mekanlar ve hemen yakınında Kuğulu Park yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-22.00

77. ANKAmall

ANKAmall alışveriş merkezi dış görünümü

2006 yılında hizmete açılan ANKAmall Alışveriş Merkezi; 278.000 m2 alanı, 300'den fazla mağazası, eğlence olanakları, 6000 araçlık otoparkları ile Ankara'nın en büyük ve en popüler alışveriş merkezlerinden biri. İçerisinde uluslararası ve ulusal markaların satıldığı mağazalar, kaliteli restoranlar, kafeler, sinema salonları, çocuklar için oyun alanları, mescitler, ücretsiz internet, açık ve kapalı otogarlar gibi pek çok olanak bulabileceğiniz ANKAmall’da yılın her döneminde birçok kültürel ve sanatsal etkinlik de düzenliyor.

Sömestr tatillerinde ve 23 Nisan'da çocuklara yönelik eğlenceleriyle de tanınan ANKAmall Alışveriş Merkezi, Yenimahalle ilçesinde Mevlâna Bulvarı üzerinde ziyaret edilebilir.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-22.00

78. Şentepe Teleferik

şentepe teleferik şehir görünümü

Ankara Yenimahalle içerisinde 2014 yılında hizmete açılan ve Yenimahalle-Şentepe teleferik hattı toplamda 4 istasyondan oluşuyor. 3257 metre toplam uzunluğuyla 15 dakikalık bir yolculuk yapabileceğin teleferikte Ankara'ya kuş bakışı bakarak manzaranın tadını çıkarabilirsin. Yenimahalle, Yunus Emre, TRT Seyir ve Şentepe istasyonlarına ulaşabileceğin Şentepe Teleferik, 10 yolcu kapasiteli 106 kabini ile Ankara’nın benzersiz manzaralarına şahit olmak isteyenleri bekliyor.

Konum Linki

79. Beypazarı Yaşayan Müze

Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze

Türkiye'nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze, 2007 yılında ziyarete açıldı. Ankara'nın tarihi ilçesi Beypazarı’nda Çınar Sokak’ta yer alan, kesme taş ve ahşap mimari etkileyici bir Osmanlı Konağı içerisinde hizmet veren müzenin koleksiyonlarında Osmanlı döneminin günlük yaşamını sergileyen balmumu heykelleri, tarihi kilimleri, halılar, el yapımı ahşap el sanatı ürünlerinin bulunduğu 15'ten fazla sergi bulunuyor. Hacivat Karagöz gösterileri, perde oyunları ve geleneksel birçok Türk oyununun sergilendiği etkinliklere de katılabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

80. Beypazarı Türk Hamam Müzesi

Beypazarı Türk Hamam Müzesi - Ankara

Türk hamam kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan ve Beypazarı ilçesinde yer alan Türkiye'nin tek hamam müzesi olan Beypazarı Türk Hamam Müzesi, hem sergileri hem de kullandığı ilginç müzecilik teknikleriyle dikkat çekiyor. Tarih boyunca değişikliklere uğrayan Türk hamam özelliklerini yakından görebileceğin müzede, soğuk ve sıcak gibi farklı birçok alan var. Antika havlu takımları, sedef kakmalar, nalınlar, el yapımı zeytinyağlı sabunlar gibi pek çok objenin de sergilendiği müze, 2012 yılında ziyarete açıldı.

Konum Linki

Yazar Notu:Türk hamamlarının içeriğine dair bilgiler veren bir rehber size eşlik ediyor. Müzede ayrıca alışveriş yapabileceğiniz bir alan da bulunuyor. Bu alanda sabun vs. gibi eşyalardan satın alabilirsin.

81. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi balmumu heykelleri, döneme ait günlük kişisel eşyalar ve yöresel kıyafetler koleksiyonu

1850 yapımı 3 katlı klasik bir Osmanlı konağında 1977 yılında ziyarete açılan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Osmanlı dönemi yaşam tarzını sergileyen balmumu heykelleri, döneme ait günlük kişisel eşyalar ve yöresel kıyafetler ile zengin koleksiyonlara sahip. Müzenin bahçesi ise Bizans ve Roma döneminden kalan pek çok antik esere ev sahipliği yapıyor. Ankara'nın tarihi ilçesi Beypazarı'nda Yenice Sokak’ta merkezi bir konumda yer alan müzeye toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu günler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

82. Keçiören Şelalesi

Keçiören'deki En Ünlü Ankara Şelalesi ve Kalesi Uzun Pozlama

Ankaralılar tarafından çok sevilen Keçiören Şelalesi misafirlerine dinlendirici bir atmosfer sunuyor.Güzel fotoğraflar çekebileceğin, şehrin gürültüsü yerine şelale sesi dinleyebileceğin Keçiören Şelalesi, teras alanıyla da hafta sonu kaçamak yapacağınız rotalardan. Şelalenin üst kısmında yer alan kafede keyif kahvesi içip Ankara'nın manzarasını seyredebilirsin.

Konum Linki

83. Deniz Dünyası

akvaryum bölümlerinden bir kare

Keçiören Belediyesi'ne ait bir müze olan Deniz Dünyası çocuklu aileler için uğranılası yerlerden. Tavsiyemiz hafta içi ziyaret etmeniz yönünde. Hafta sonları hayli kalabalık oluyor. Çocukların oldukça ilgisini çeken müzede, çeşitli balıklar ve sürüngen hayvanlar sergileniyor. Akvaryum koridorunda çocuklarınızla fotoğraf çekilmeni öneriyoruz. Müzeyi gezdikten sonra içerisinde yer alan kafede günün kritiğini yapabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.00

84. Meteoroloji Müzesi

meteoroloji müzesi önünde park edilmiş bisiklet

Keçiören ilçesinde Kütükçü Alibey Caddesi üzerinde 2013 yılında ziyarete açılan Meteoroloji Müzesi, meteoroloji alanındaki gelişmeleri yansıtan çarpıcı koleksiyonlarıyla Ankara'nın en ilginç müzelerinden biri. 140’tan fazla meteoroloji cihazı, belge ve kitabın bulunduğu müzenin koleksiyonları, hem tarih hem de meteoroloji meraklılarının ilgisini çekiyor.

Konum Linki

Açık olduğu günler

  • Cumartesi ve pazar kapalı

  • Diğer günler 10.00-17.00

85. Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı

Her yaştan insanın güzel vakitler geçireceğine inandığımız park flamingodan devekuşuna pek çok hayvana ev sahipliği yapıyor. 18 bin m2 gibi geniş bir alan yayılan parkın içerisinde 90 farklı hayvan türü bulunuyor. Park hafta sonu çok kalabalık olsa da Ankara’da birbirinden güzel parklar bulunuyor. Ankara’nın en güzel parklarını keşfetmek için yazıya tıkla!

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-22.00

Yazar Notu:Parkın içerisinde çok fazla yokuş bulunuyor. Çocuklu ailelerin yanına bebek arabalarını almalarını öneriyoruz.

86. Ihlamur Vadisi

Ankara'nın Keçiören ilçesinde yer alan, son dönemlerde yapılan yeni projelerinden biri olan Ihlamur Vadisi, Kalaba Mahallesi'nden Ankara Botanik Parkı’na kadar uzanan 3100 metrekarelik geniş bir yeşil alanı kapıyor. Ihlamur Vadisi; 2 km koşu yolu, 960 metre bisiklet yolu, kaykay parkurları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, seyir terasları ve gece aydınlatmalarıyla Ankara'nın görülmeye değer parklarından biri.

Ihlamur Vadisi’nin 450 kişilik amfi tiyatrosunda eğlenceli yaz etkinliklerine katılabilir ve kütüphanesinden de faydalanabilirsiniz. 20.000’den fazla ağacın süslediği parkta Boğaziçi Köprüsü ve Mostar Köprüsü gibi ünlü yapıların minyatürlerini de göreceksin.

Konum Linki

87. Harikalar Diyarı

Harikalar Diyarı en büyük parklardan biridir

Ankara'da çocuklu ailelerin mutlaka uğraması gereken bir yer olan Harikalar Diyarı, Sincan ilçesinde 1.320.000 m2 gibi geniş bir alana yayılıyor. Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük parklarından biri olan Ankara Harikalar Diyarı içerisinde masal kahramanları, mantar evler, minyatür kaleler ve çizgi film karakterleri bulunuyor.

Go-Kart pisti, kaykay pisti, model gemi yüzdürme göleti, model araba pisti, futbol sahaları ve tenis kortları ile her zaman hareketli olan Harikalar Diyarının 12 tane sinema salonunda ücretsiz film gösterimlerine katılabilir, Red Kit ve Keloğlan’a kadar pek çok karakterle fotoğraf çektirebilirsin.

Konum Linki

88. Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum iç görünümü

Ankara'nın Mamak ilçesinde Doğukent Bulvarı üzerinde yer alan Aqua Vega Akvaryum, Avrupa'nın ikinci Türkiye'nin ise en büyük tünel akvaryumuna sahip olması ile ünlü. Toplam 6000 m2 kapalı alana sahip 95 metre uzunluğundaki akvaryum tünelinde gezebileceğin Aqua Vega’nın 4,5 milyon litre su kapasiteli 25 farklı akvaryumunda 12.000’den fazla deniz canlısını yakından görebilirsin.

Aqua Vega Akvaryum, aynı zamanda Wild Life bölümünde 250'den fazla vahşi ve egzotik canlıya da ev sahipliği yapıyor. Bir alışveriş merkezi içinde yer alan dünyanın en büyük akvaryumlarından biri olan Aqua Vega Akvaryum, Ankara'nın en popüler alışveriş merkezlerinden biri olan Nata Vega AVM’nin 2. katında yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 309 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-20.00

89. Akköprü

Ankara'da bulunan Akköprü, 13. yüzyılda Selçuklu döneminde inşa edilmiştir.

Yenimahalle ilçesinde yer alan ve 1959 yılından beri kentsel sit alanı olarak korunan Akköprü, Anadolu Selçuklu sultanı 1. Alâeddin Keykubad tarafından Anadolu’da yaptırılmış tarihi simgelerden biri. Kesme bazalt taşlarla inşa edilen ve 7 tane kemeri bulunan Akköprü, bir zamanlar basılan paraların da üstünü süslüyordu. Merkezi bir konumda ANKAmall Alışveriş Merkezi’ne hemen karşısında yer alan Akköprü, mimari ve tarih meraklılarının mutlaka görülmesi gereken Ankara eserlerinden biri.

Konum Linki

Yazar Notu: Akköprü’ye yakın bir konumda yer alan Kavurmacı Suat Usta’da mutlaka ekmek arası kavurma yemeni öneriyoruz.

ekmek arası kavurma

90. Çansera Kent Bahçesi

Çansera Kent Bahçesi gün batımında görünümü

Ankara'nın ortasında seni şehir hayatından kısa da olsa koparacak, doğal park görmek istiyorsan rotan Çansera Kent Bahçesi olmalı. Çankaya ilçesinde yer alan park, içerisinde yer alan kafe ve büfeleriyle her zaman canlı. Kalabalık bir zamanda gitmek istemiyorsanız hafta içi gitmenizi öneriyoruz. Piknik masaları, çocuk oyun parkları ile ailecek gezilecek yerler arasında değerlendirebilirsin.

Konum Linki

91. Çubuklu Barajı

Çubuk Barajı, çevresinde ormanlık alan

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile 1930 yılında yapımına başlanarak 1936 yılında tamamlanan ve Cumhuriyet döneminin ilk barajı olması ile ünlü Çubuk Barajı'nın çevresi, özenli bir çalışma sonunda şehrin en sevilen dinlenme ve gezi alanlarından biri haline geldi.

Etkileyici doğa ve baraj manzaraları arasında keyifle gezebileceğin alanda Çubuklu Barajı göletinin çevresini saran yürüyüş yolları, piknik alanları, kafeler, çocuk oyun alanları ve spor sahalarında şehir kalabalığından uzakta sakin bir gün geçirebilirsin. Baraj çevresinde yer alan ve 15.000’den fazla çiçeğin bulunduğu bahçelere de mutlaka uğramalısın. Ankara merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta yer alan ve Altındağ ilçesi sınırlarında bulunan Çubuklu Barajı’nın rahatlamak ve yorgunluk atmak için mutlaka uğramalısın.

Konum Linki

92. Duatepe Anıtı

Açık mavi gökyüzü altında Duatepe Şehitleri Anıtı'ndan Sakarya Vadisi'nin panoramik görünümü Ankara

Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı noktaya yakın konumda, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşı yönetirken bulunduğu tepede yer alan Duatepe Anıtı, 20.000 ağaç dikilerek 2000 yılında ziyarete açıldı. Etkileyici anıtın duvarlarında şehitlerin isimlerinin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşı Mareşal Fevzi Çakmak’ı savaşı komuta ederken gösteren heykeller yer alıyor. 1921 yılında düşmandan ilk geri alınan tepe olmasıyla da ayrı bir öneme sahip Duatepe, Ankara’da kesinlikle ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasında.

Konum Linki

Açık olduğu günler

  • Haftanın her günü 09.00-17.00

93. Ankara Bağ Evi

20. yüzyılın başlarında yöreye özgü taş ve ahşap mimarilerle inşa edilen Ankara Bağ Evi, Ankara'nın kent kimliğini yansıtan bağ evlerinin çarpıcı dekorasyonlarını inceleyebileceğin etkileyici bir yapı. Osmanlı döneminden cumhuriyet dönemine kadar uzanan bağ evlerinin yaşam tarzlarını, kullanılan ev eşyalarını, antikaları ve kişisel eşyaları inceleyebileceğiniz Ankara Bağ Evi’nde harika fotoğraflar çekebilirsin

Konum Linki

Açık olduğu günler

  • Pazar günleri kapalı

  • Diğer günler 09.00-17.00

94. Eymir Gölü

 

Ankara, Türkiye Eymir Gölü'nde güzel bir günde tekneyle gölde güzel orman yansımaları

Ankara'nın çok sevilen doğal güzelliklerinden biri olan Eymir Gölü, büyüleyici göl manzarası ve yemyeşil doğası ile yılın her mevsimi doğa tutkunlarının ilk uğradıkları yerler arasında. Geniş bir alana yayılan Eymir Gölü; yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, mesire alanları ve kır bahçeleri ile şehrin kalabalığından doğaya kaçmak için Ankara’daki en güzel yerler arasında. Kendine özgü bitki çeşitliliği ve yaşam zenginliği ile de dikkat çeken Eymir Gölü'nde yıl boyunca doğa yürüyüşleri, kürek veya kano gibi aktiviteler düzenleniyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Gölün etrafında yaz, kış oturabileceğin restoran ve kafeler bulunuyor.

95. Mogan Gölü

Mogan Gölü'ndeki deniz bisikletleri , Türkiye'deki göl kenarında piknik alanı

Ankara merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Eymir Gölü'nün de parçası olan bir havzada yer alan Mogan Gölü, Türkiye'deki 15 özel koruma alanından biri. Kendine özgü bitki çeşitliliği, büyüleyici manzaralara sahip sulak alanları ve vahşi yaşam güzellikleriyle doğal yapısını koruyan ender yerlerden biri olan bu set gölü, 63 km2 gibi geniş bir alanı kapsıyor.

Gölbaşı olarak da bilinen Mogan Gölü’nün çevresini saran iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları ve seyir teraslarında güzel bir gezi yapabilir, gölün ev sahipliği yaptığı 200’den fazla su kuşu ve göçmen kuşun fotoğraflarını çekebilirsin. Mogan Gölü'nün 25 metre yüksekliğindeki deniz fenerine de Mogan Gölü'nün tamamının panoramik manzaralarını izlemek için uğrayabilirsin.

Konum Linki

96. Kızılcahamam

Türk doğal gölü piknik alanı. Ankara Kızılcahamam karagöl.

Sağlık turizmi denilince akla gelen yerlerden olan Kızılcahamam Ankara'ya 82 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Zengin termal kaynakları, yemyeşil alanları, her bütçeye ve yaşam tarzına hitap eden otelleri, termal tesisleri ve kaplıcaları ile her sene binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Termal tesislerin yanında doğa yürüyüşleri gerçekleştirebileceğiniz Kızılcahamam da güzel vakitler geçireceğinize inanıyoruz.

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz Ankara’ya 2 saat uzaklıkta olan Kırıkkale. Kırıkkale’de gezilecek yerler için tıkla!


gizemtorun
Gizem Torun
8 Yazı
Birçok sektörde proje ve içerik yönetimi üzerine çalıştı; kültürel miras ve sürdürülebilir turizm alanlarında projeler geliştirdi. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerini yönetiyor ve yaptığı seyahatleri paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN