UUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir, şüphesiz hayatında bir kez olsun görmen, o büyüleyici atmosferini soluman gereken bir yer. Cumhuriyet tarihimiz hakkında pek çok şey öğrenebileceğin Anıtkabir, her yönüyle bizim için oldukça değerli.
Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihi için büyük önem arz eden tarihlerde Anıtkabir’i ziyaret etmek, içinde bambaşka duygular uyandıracak.
Anıtkabir, başkent Ankara’nın Çankaya ilçesinde eski ismi Rasattepe, şimdiki ismi ise Anıttepe olan tepenin üzerinde konumlanıyor. Anıtkabir’in burada yer almasının ise oldukça özel bir sebebi var. Yapımı 1953 yılında tamamlanan Anıtkabir’in yapılacağı yer için Aydın milletvekili Mithat Aydın, Rasattepe’yi önermiş. Bunun en büyük sebeplerinden biri Atatürk’ün Ankara’da yaşadığı dönemlerde Rasattepe’yi gezerken sarf ettiği “Burası ne kadar güzel bir anıt yeridir.” sözü. Bu sebeple anıt mezarın yapımı için Atatürk’ün bu sözünden yola çıkarak olabilecek en uygun noktanın burası olduğuna karar verilmiş.
Tam anlamıyla Ankara’nın kalbi denebilecek bir konumda yer alan Anıtkabir’e gitmek, şehir dışından ya da şehir içinden gelecek tüm ziyaretçiler için oldukça kolay. Özel aracınla geliyorsan Tandoğan Meydanı ve Anıttepe bölgesi olmak üzere iki girişten birini tercih edebilirsin. Eğer meşhur Aslanlı Yol’u yürümek istiyorsan Tandoğan Meydanı girişini kullanman gerekiyor. Tandoğan girişinde ruhsat ve kimlik bilgilerini görevlilere teslim ederek hemen yan tarafta bulunan otoparka aracını park edebiliyorsun. Buradan sonra Aslanlı Yol’a gelene kadar yaklaşık 600 metrelik yolu yürüyerek devam edebilirsin. Yürümek istemeyen ya da engeli bulunan kişiler ise bu yolu da araçla devam edip, aracını daha ileride bulunan park alanlarına park edebiliyor.
Genellikle Ankara’nın hava koşulları sebebiyle ilkbahar ve sonbahar ayları ziyaret etmek için en uygun dönemler olsa da Anıtkabir’i yıl boyunca dilediğin zaman ziyaret edebilirsin. Özellikle 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 10 Kasım ve 30 Ağustos gibi özel tarihlerde, gerçekleştirilen törenlerin de etkisiyle Anıtkabir’in ziyaretçi sayısı bir hayli artış gösteriyor.
Anıtkabir’e gideceksen giriş bilgileri için aklına takılan sorular olabilir. Güncel Anıtkabir giriş bilgilerini aşağıda bulabilirsin.
Açık olduğu saatler
750.000 metrekarelik bir alana sahip olan Anıtkabir’i planlı bir şekilde gezmeni tavsiye ediyoruz. Çünkü Anıt Blok ve Barış Parkı olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir’de alanın böylesine geniş olması ve görülmesi gereken yerlerin çokluğu sebebiyle bazı kısımları ziyaret etmek için vakit bulamayabilirsin. Bu sebeple tüm alanı gezmek için bir tam gününü ayırmalısın.
1. Anıt Blok
Burası Anıtkabir’in ikonik simgelerinden biri. Aynı zamanda da diğer önemli simgelerden olan Aslanlı Yol, Mozole ve Tören Meydanı’nın da bulunduğu kısım. Eğer Anıtkabir’e Tandoğan girişinden girersen Anıt Blok’a Barış Parkı’ndan geçerek ulaşabiliyorsun.
2. Aslanlı Yol
Anıtkabir’e girişte seni ilk karşılayan ve adeta Anıtkabir’in sembolü haline gelen Aslanlı Yol, girişten Tören Meydanı’na kadar uzanan yolun ismi. Yola 26 basamaklı merdivenden çıkarak giriş yapılıyor ve uzunluğu 262 metre. Merdivenlerin hemen yanında İstiklal ve Hürriyet kulelerini görüyoruz. Aslanlı Yol boyunca ise seni toplamda 24 adet aslan heykeli karşılıyor. Burada aslan sayısının 24 adet olmasının bir sebebi var. Anadolu topraklarının önemli devletlerinden Hititlerin sanat anlayışına göre yapılan bu aslanlar 24 Oğuz boyunu temsil ediyor.
3. Tören Meydanı
Aslanlı Yol’un sonunda bulunan Tören Meydanı, toplamda 15.000 kişi kapasitesine sahip bir alan. Meydanın zemininde sarı, kırmızı, beyaz ve siyah renkli traverten taşlarla döşeli tam 373 halı kompozisyonu yapılmış.
4. Mozole
Antkabir’in en önemli bölümü olan Mozole’ye, Tören Meydanı’nda bulunan 42 basamaklı merdiven çıkılarak ulaşılıyor. İki katlı ve dikdörtgen planlı bir yapı olan Mozole’nin bu kadar önemli olmasının sebebi ise Atatürk’ün kabrinin ve sembolik lahtinin burada yer alması. Bu sebeple de yapımı aşamasında bu bölüm diğer kısımlara göre çok daha ihtişamlı bir biçimde inşa edilmiş.
5. Barış Parkı
Barış Parkı Anıtkabir’in iki ana bölümünden ikincisi. Anıtkabir seyahatine Barış Parkı ile başlayabilirsin. Bu parkın özelliği hem ülkemizden hem de dünyanın pek çok ülkesinden sayısı 48.500 adet olan bitki ve ağaç türünün getirilmiş olması. Bu kadar farklı türlerin bir araya getirilmesinde ise Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözünden ilham alınmış.
6. Kuleler
Anıtkabir’de İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Zafer Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Barış Kulesi ve İnkılap Kulesi olmak üzere toplamda 10 adet kule yer alıyor. Kuleler tamamen minimalist bir biçimde tasarlanmış ve Türk milletinin değerlerini temsil ediyor.
7. Kadın Heykel Grubu
3 Türk kadınının yer aldığı Kadın Heykel Grubu, İstiklal Kulesi’nin önünde yer alıyor. Hüseyin Özkan tarafından tasarlanan bu grup, Türk kadınlarının Atatürk’ün ölümünden dolayı duyduğu üzüntüyü temsil ediyor.
8. İsmet İnönü Lahti
Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, ülkemizin de ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Barış ve Zafer kulelerinin arasında yer alan sembolik lahtini ziyaret edebilirsin. Bu lahit sembolik çünkü İsmet İnönü’nün mezar odası alt katta yer alıyor.
9. Anıtkabir Atatürk Müzesi
Anıtkabir’de mutlaka ziyaret etmen gereken yerlerden biri de Atatürk Müzesi. Müzede Atatürk’ün günlük yaşamında kullandığı eşyalarından nişanelerine, içinde gizli bir silah olan bastonundan ona armağan edilen tüm hediyelere kadar dikkat çeken çok sayıda eşya sergileniyor. Atatürk'ün kişisel eşyalarının sergilendiği bölümde manevi evlatları Afet İnan, Sabiha Gökçen ve Rukiye Erkin tarafından müzeye hediye edilen bazı Atatürk eşyaları da bulunuyor.
10. Anıtkabir Müzesi
Müzenin dört ana bölümü bulunuyor. Atatürk'ün özel eşyaları birinci bölümde, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan panorama ve yağlı boya tablolar ikinci bölümde, Milli Mücadele ve devrimler üçüncü bölümde ve son olarak Atatürk’ün özel kitaplığı dördüncü bölümde yer alıyor. Kitaplıkta sayısı 3 bini aşkın pek çok kitap sergileniyor. Bu kitapların içerisinde Osmanlıca, Arapça, Fransızca, Almanca ve Farsça yazılmış eserler de mevcut. Hatta burada Atatürk’ün kitapları okurken altını çizdiği cümleleri ve el yazısıyla aldığı notları da görebilirsin.
11. Mezar Odası
10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yuman Atatürk’ün mezarının bulunduğu mezar odası, Mozolede bulunan sembolik lahit taşının hemen altında yer alıyor. Osmanlı ve Selçuklu mimari stiline göre yapılmış olan sekizgen planlı mezar odası, tavanında dikkat çekici geometrik motifli mozaik süslemelere sahip. Odanın sekizgen olması sonsuzluğu ve ölümsüzlüğü simgeler. Odada dikkat çeken bir diğer detay ise Atatürk'ün mezarının müzenin en geniş penceresinden görülebilen Ankara Kalesi'nin ve kalede her daim dalgalanan Türk bayrağının tam karşısına gelecek biçimde yerleştirilmiş olmasıdır. Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası’na girebilmek için ise Genelkurmay’dan özel izin alınması gerekiyor.
1. Asimetrik ve boşluklu bir biçimde yerleştirildiği için dikkat edilerek yürünmesi gereken Aslanlı Yol’un yürüme taşları Atatürk’ün huzuruna baş öne eğik, saygılı bir şekilde çıkılması için bu şekilde yapılmış.
2. Atatürk’ün mezar odasındaki bronz kapının üzerinde bir Atatürk kabartması bulunuyor. Bu kabartma özel olarak direkt Ankara Kalesi’ni ve burada dalgalanan Türk bayrağını görecek bir pencerenin tam karşısına getirilmiş.
3. Anıtkabir içerisinde yer alan kulelerin 9 tanesinin iç duvarında farklı şeyleri temsil eden kabartmalar bulunuyor. Zafer Kulesi ise içerisinde kabartma bulunmayan tek kule olma özelliğine sahip. Bunun ise ilginç bir sebebi var. Anıtkabir’deki kulelere kabartma hazırlanması için düzenlenen yarışmada Türk zaferlerini temsil edebilecek kadar derin ve anlamlı bir eser bulunamaması.
4. Atatürk’ün mezarı sembolik lahit taşının tam 7 metre altındaki mezar odasında yer alıyor.
5. Tören Meydanı girişinde bulunan Türk bayrağı özel olarak Amerika’da yaptırılmış ve yüksekliği 33,53 metre. Bu bayrak aynı zamanda Avrupa sınırlarında tek parça çelik bayrak direklerin en büyüğü olma özelliğine sahip.
6. Anıtkabir’de bulunan ağaçlar, şehrin belirli bölgelerinden Anıtkabir’in görülebilmesi için özellikle bodur seçilmiş.
Eğer seyahatin günübirlik ise Anıtkabir ziyaretinden sonra kalan zamanında Ankara’yı keşfetmeye ne dersin? Sen de birazdan sıralayacağım bu yerlerden en azından bir ya da iki tanesini günlük planına dahil edebilirsin. Eğer Ankara ziyaretin daha uzunsa Ankara'da gezilecek yerler yazımıza göz atmayı unutma.