İç Anadolu bölgesinde bulunan Kırıkkale’de gerek doğa harikaları, gerek insan yapısı olağanüstü manzaralarla karşılaşmak mümkün. Demir Çağı’ndan Selçuklu Devleti’ne ve Osmanlı’ya kadar birçok değere ev sahipliği yapan Kırıkkale’de gezilecek yerler sanıldığından çok daha fazla.

Eğer hem doğayla iç içe olmak hem de tarihi yapıları keşfetmek istiyorsanız Kırıkkale’yi keşfetmeye başlayalım.

1. Nur Camii

nur-camii

Kırıkkale’de bulunan Nur Camii’nin yapımında mimari özellik konusunda Mimar Sinan’ın ustalık dönemindeki eserlerinden olan Edirne’deki Selimiye Camii’nin üslubunun temel alınması, onu özellikle ilgi çekici bir konum haline getirmiş. 55 metre yükseklikte bulunan dört minaresiyle birlikte Kırıkkale’nin ihtişamlı yapılarından birisi olarak karşımıza çıkan Nur Camii’nin inşası, 2015’te tamamlanmış. Külliyesinde bulunan konferans ve seminer salonları, okuma salonu, Türk-İslam el sanatları eğitim merkezi, kütüphane ve derslik gibi sosyal alanların da bulunduğu Nur Camii’nin aydınlatmaları da Kırıkkale’deyken akşamları güzel bir seyir oluşturuyor.

Konum Linki

2. Çeşnigir Köprüsü

cesnigir-koprusu

Kızılırmak üzerine yapılmış olan Çeşnigir Köprüsü’nün bilinen kaynaklara göre Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş. Estetik ve tarihi değer anlamında gerçekten de bulunduğu coğrafyada güzel bir konuma sahip olan Çeşnigir Köprüsü’nün Kırıkkale’deki en güzel tarihi yapılardan biri olduğu söylenebilir. Altından geçen Kızılırmak ve etrafında bulunan yüksek alanlarla birlikte doğayla insan yapımı yapıların ahengini ortaya koyan Çeşnigir Köprüsü, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmış. Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olup Mimar Sinan’ın yeniden hayata döndürdüğü bu muazzam köprüyü eğer Kırıkkale’ye yolunuz düşerse sizin de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Konum Linki

3. Hasandede Camii ve Türbesi

hasandede-camii-ve-turbesi

Kırıkkale kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Hasandede Kasabası’nda bulunan Hasandede Camii ve Türbesi’ni ziyaret ederek ilin tarihi geçmişine tanıklık etmeniz mümkün. Caminin minaresinin tarafında bulunan ilk türbe, camiye de adını veren Hasandede’ye ait. Görebileceğiniz ikinci türbe ise Hasandede’nin oğulları olan Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı Ümmühan Ana’ya ait olan ortak türbe olarak karşımıza çıkıyor. 1605 yılında inşa edilmiş olan bu yapı, Kırıkkale’de görmeye değer tarihi eserlerden biri diyebiliriz. Aynı zamanda günümüze kadar da gelmiş olması, yapının hem mimari hem de tarihi değerini ortaya koyuyor.

Konum Linki

4. Karaahmet Tabiat Parkı

karaahmet-tabiat-parki

Karaahmet Tabiat Parkı, Keskin ve Bahşili ilçelerinin arasında bulunan Kapulukaya Baraj Gölü’nün kıyısında yer alıyor. 2009 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen alan, içerisindeki farkı yüzey şekilleri, olağanüstü güzellikteki orman yapısı ve görenleri etkileyen derin vadileriyle birlikte ziyaretçileri için görsel bir şölen desek yanlış olmaz. Baraj gölünün harika suyu, Karaahmet Tabiat Parkı’na gelenler için ayrı bir rekreasyonel alan açıyor. Parka gelenlerin göldeki su samurlarını gözlemleyebilme fırsatları bulunuyor. Ayrıca içerisinde onlarca farklı kuş türünün yanında çeşitli sürüngen ve memelilere de ev sahipliği yapan Karaahmet Tabiat Parkı’nda piknik, trekking, kuş ve çeşitli fauna gözlemciliğinin yanında olta balıkçılığı da yapmak da mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: İçerisinde bulundurduğu sosyal imkânlar konusunda her türlü ihtiyacın düşünülmüş olduğu Karaahmet Tabiat Parkı, şehrin dışında olsa bile size şehir konforunu yaşatacak seviyede.

5. Ceritkale Kaya Mezarları

ceritkale-kaya-mezarlari

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin yaklaşık olarak 10 kilometre uzağındaki Ceritkale Köyü’nün yakınlarında bulunan Ceritkale Kaya Mezarları’nın tarihi, yazıda bahsetmiş olduğumuz Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerden daha antik bir zamana gidiyor. Bölgedeki en eski yerleşim alanlarından biri olarak kabul edilen alanın tarihi, araştırmalara göre Demir Çağı’na kadar uzanıyor. İçerisinde hem eski dönemde hem mezar olarak kullanılmış alanlar, hem de yaşam alanı oluşturmak için insan eliyle oyulmuş kayalıklar bulunan Ceritkale Kaya Mezarları’nı ziyaret etmek, Kırıkkale’nin antik tarihine merakınız varsa, size ışık tutacak bir tercih olur.

Konum Linki

6. Ballı Baba Türbesi

balli-baba-turbesi

Balışeyh ilçesindeki tarihi değerlerden biri olan Ballı Baba Türbesi, Türkler’in Anadolu’ya göçlerini ve İslam dinini bu coğrafyada yaymalarını temsil eden bir yapı. Anlattığımız amacın yolunda hayatını kaybetmiş olan Ballı Baba adına yapılmış olan bu türbe, Kırıkkale’nin tarihi değerlerini yansıtan yapılardan biri. Ziyaret edilmesi Kırıkkale’deki Türk-İslam tarihinin idrakı bakımından değerli olan bu türbenin tarihinin 12. yüzyıla kadar uzandığı söyleniyor.

Konum Linki

7. Dinek Dağı

dinek-dagi

Şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzakta bulunan Dinek Dağı, Balışeyh ilçesinde bulunuyor. İçerisinde, zipline’lar ve okçuluk alanları bulunan Dinek Dağı’nda çeşitli sportif faaliyet yapabilmek mümkün. Bungalov evleri sayesinde konaklayabilme imkanı da bulunan Dinek Dağı, şehir kargaşasından güzel bir kaçış noktası diyebiliriz. Ayrıca at çiftliği bulunan ve atlı safari turları düzenlenen Dinek Dağı’nda at binmeye ilgisi olan ziyaretçilerin güzel vakit geçireceklerinden şüphe yok. Etkinliklerden sonra dinlenmek için yeşillikler içerisindeki piknik alanlarında kafanızı dinleyebilir veya yedi metrelik salıncaklarda dağın olağanüstü manzarasıyla birlikte sallanıp güzel vakit geçirebilirsiniz.

Konum Linki

8. Haydar Sultan Camii ve Türbesi

haydar-sultan-camii-ve-turbesi

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin merkezinden yaklaşık olarak 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor Haydar Sultan Camii ve Türbesi. Restore edilmiş olan yapısıyla geleneksel mimari usulünden pek kaçınılmadığını görsel olarak gözler önüne seren Haydar Sultan Türbesi’nin Roma’nın son dönemiyle Bizans’ın ilk dönemleri arasında halihazırda var olmuş olan bir manastırın üzerine Haydar Sultan Külliyesi inşa edilmiş. İçerisinde cami, türbe, hazire, kuyu ve çeşme bulunan bu külliye, Kırıkkale’deki gerçekleşmiş tarih sahnesinin bir kanıtı diyebiliriz. İçerisinde var olduğundan bahsettiğimiz kuyusu da çok ilginç. Deliler Kuyusu adlı bu kuyunun suyu soğuktur fakat tezat bir şekilde kükürtlüdür ve buhar çıkar. Kuyunun adının bu sebepten ötürü de koyulmuş olduğu düşünülüyor.

Konum Linki

9. Obaköy

obakoy

Kırıkkale’nin daha yeşil olan destinasyonlarına meraklıysanız, Obaköy isteklerinizi cevaplayacak. Kırıkkalelilerin de rekreasyon ve dinlenme amaçlı olarak tercih ettiği yerlerin başlarında gelen Obaköy ve içerisinde barındırdığı Yeşil Vadi, türlü etkinliklerin gerçekleştirilebildiği harika bir alan sunuyor. İçerisinde organik hobi tarım bahçeleri, piknik alanları, spor sahaları, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi faaliyet imkanlarının ve sosyal alanların bulunduğu Obaköy, ziyaretçilerine keyifli vakitler geçirmeyi vaat ediyor. Ayrıca Kızılırmak’ın kenarında olduğundan, meraklıları için balık tutma imkanı da sunulan Obaköy’de, ırmak kenarında iskeleler de mevcut.

Konum Linki

10. Sulu Mağara

sulu-magara

Şimdi de Kırıkkale’deki kayaç oluşumlarından biriyle karşı karşıyayız. Zaman içerisinde doğanın bir harikası olarak ortaya çıkmış olan Sulu Mağara, yatay bir şekilde ilerlemiş, yarı doğal ve yarı yapay özellikte bir mağara. Normalde bulunduğu alanın çoğunluğu bir maden ocağı olarak açılmış. Tabii zaman içerisinde mağaranın başka özelliklerinin de bulunduğu ortaya çıkmış. Mağara içerisindeki dar geçitlerde bu özelliklerden biri olan Hristiyanlık’ın erken dönemlerinde inşa edilmiş duvarlar bulunuyor. Bu bağlamda tarihi açıdan ciddi bir değer katan bu duvarlar, Kırıkkale’nin Anadolu tarihindeki önemini de ortaya koyar nitelikte. 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmış olan Sulu Mağara’nın alınan örnekler üzerinde gerçekleştirilen laboratuvar incelemelerinde insanlarda solunumun gerçekleşmesini kolaylaştırdığı da belirtiliyor. Bu bakımdan sağlık turizmi konusunda da Kırıkkale’ye bir değer kattığını söyleyebiliriz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Yaz döneminde 09.00-19.00 arasında, kış döneminde de 08.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

11. Balışeyh Lavanta Vadisi ve Karaahmetli Lavanta Bahçesi

baliseyh-lavanta-vadisi-ve-karaahmetli-lavanta-bahcesi

Kırıkkale’de deniz yok diyor olabilirsiniz fakat Karaahmetli Lavanta Bahçesi’ni görünce mor bir lavanta deniziyle karşı karşıya kalacaksınız. Toplamda 35 dönümlük bir alandan oluşan bu büyük lavanta kümesinin içerisinde gezinmek sizi rahatlatacak, anda kaybolmanızı sağlayacak. İçerisinde yerel üretim olan lavanta ürünlerinin alışverişini de gerçekleştirebildiğiniz bu eşsiz alan, gökteki mavinin ve yerdeki morun bir araya geldiği ender destinasyonlardan biri. Ayrıca estetik anlamda hoş fotoğrafların da ortaya çıkabileceği bu noktaya gitmenizi tavsiye ederiz.

Konum Linki

12. Taş Mektep

tas-mektep

Kırıkkale’nin müzikal tarihi açısından ciddi bir değere ve konuma sahip olan Taş Mektep, diğer adıyla Hacı Taşan Kültür Merkezi, Neşet ERTAŞ ve Hacı TAŞAN gibi bağlama üstatlarının da içerisinde bulunduğu bozlak kültürünü yaşatan bir yapı. Bu kültüre uygun şekilde etkinliklerin bolca düzenlendiği yapıda ayrıca sosyal tesisler de bulunuyor. Bu sayede yemeğinizi yiyebiliyor ve bir yandan da olağanüstü güzellikteki müzik şöleninin keyfini çıkarabiliyorsunuz. Keskin ilçe merkezinde bulabileceğiniz Taş Mektep’e özellikle yakın müzik tarihimize ve bozlak kültürüne meraklıysanız mutlaka uğramalısınız.

Konum Linki

13. Rahmi Pehlivanlı Müze Evi

rahmi-pehlivanli-muze-evi

Kırıkkale’nin yaşamış olan kültürel değerlerinden biri olan ve “Kralların Ressamı” olarak bilinen Rahmi Pehlivanlı’nın doğduğu evi müze olarak ziyaret edebilmeniz mümkün. Keskin ilçesinde doğmuş olan Pehlivanlı, dünya çapında birçok sergi açmış, sayısız ödül almış ve kralların davetlerine katılıp, kendilerinden resimlerini çizmesi için bizzat krallardan teklifler gelmiş. Uluslararası çapta sanatsal bir şöhrete sahip olan Rahmi Pehlivanlı’nın değerli anısını yaşatmak için Kırıkkale’de hala ayakta duran bu evi ziyaret etmek, bazı eserlerini incelemek ve kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Rahmi Pehlivanlı Müze Evi’ni Keskin ilçesinde bulabilirsiniz.

Konum Linki

14. Macera Parkı

macera-parki

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesindeki Irmak Köyü’nde konumlanmış olan ve kırsal kampçılık temasıyla modern spor ve sosyal faaliyetleri bir araya getirmiş olan Macera Parkı, eğer aktif biriyseniz ve Kırıkkale’deyken türlü fiziksel aktiviteler gerçekleştirmek istiyorsanız güzel bir destinasyon. İçerisinde yüksek ip parkuru, tırmanma duvarı, paintball sahası, zipline ve atıcılık alanları gibi çok geniş bir etkinlik yelpazesi bulunduran Macera Parkı’nda tesislerin sunduğu çadır kamplı veya kampsız turlara katılmak da mümkün.

Giriş Ücreti

  • Şahsi Araçla birlikte kişi başı 70 TL.

  • Günübirlik grup (en az 30 kişi) turu kişi başı 100 TL.

Konum Linki

15. Kırıkkale Hasandede Peribacaları

kirikkale-hasandede-peribacalari

Peribacası oluşumlarının ülkemizde bulunduğu yerlerden biri de Kırşehir olarak karşımıza çıkıyor. Dünya’da çok ender rastlanan ve kırmızı peribacası olarak adlandırılan yer şekilleri, Kırıkkale’nin Hasandede kasabasında ziyaretçilerini bekliyor. Gün batımı ve gün doğumunun harika manzaralar ortaya çıkarttığı peribacalarına hem Kırıkkalelilerin hem de turistlerin yoğun bir rağbeti söz konusu diyebiliriz. Peribacalarını rahatça gezmek için araç kiralama seçeneğini düşünebilirsiniz.

Konum Linki

16. Koçubaba Camii ve Türbesi

https://assets.enuygun.com/media/lib/825x620/uploads/image/kocubaba-camii-ve-turbesi-51519.jpeg

Balışeyh ilçesindeki Koçubaba Köyü’nde bulunan Koçubaba Camii ve Türbesi’nin adını aldığı tarihi bir kişilik olan Koçu Baba’nın Horasan Türklerinden olduğu söyleniyor. İddialara göre 14. yüzyılda bu köye gelip yerleşmiş olan ve bir Alevi dervişi olup Hacı Bektaş-ı Veli’nin yolunda ilerlediği düşünülen Koçu Baba’nın sandukası buradaki türbede bulunuyor. Kırıkkale’nin dini ve tarihi geçmişi konusunda da ziyaretçilerine somut bir kanıt oluşturan Koçubaba Camii ve Türbesi’nin 15. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.

Konum Linki

17. Kırıkkale Millet Bahçesi

Nisan ayında halka açılmış olan Kırıkkale Millet Bahçesi, şehrin göbeğindeki yeşil alanlardan biri olarak kabul ediliyor. İçerisinde hem sportif hem de sosyal faaliyetlerinizi, millet bahçesinin doğayla barışık düzenlemesiyle birlikte uygun alanlarda gerçekleştirebilme fırsatı bulunuyor. Restoran, amfi tiyatro, izci kampı gibi sosyal alanların yanında birden fazla tenis kortu ve basketbol sahasını da içerisinde bulunduran Kırıkkale Millet Bahçesi, şehirde gezilip görülmesi gereken en güzide alanlardan biri diyebiliriz.

Konum Linki

Bir sonraki rotası Ankara olanlar, Ankara’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Otobüs Bileti


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN