2012 için son düzlüğe girerken sizlerle paylaştığımız yazıları da analiz etmek ve en çok okunan, paylaşılan yazılarımızı birlikte hatırlayarak bu yılın son altı ayına ait gündem maddelerini tekrar gözden geçirmek istedik.

Bu yazıların önemli bir kısmını, finansal hayatımıza doğrudan etki eden, gündem maddeleri ve uzman değerlendirmeleri oluşturmuş. 20 yazılık listemizin ilk beşinde, ihtiyaç kredileri ve kredi kartları ile ilgili değerlendirme ve kredi alımını etkileyen kriterleri sunduğumuz inceleme yazıları yer alıyor.

Keyifli okumalar...

İçindekiler

Kredi notunuz nasıl hesaplanıyor?

Bankalar kredi başvurusunda bulunan her kişiyi öncelikle sayısal bir puanlamaya tabi tutuyor. “Kredi notu” olarak verilen bu puan, düşük çıkarsa krediniz reddediliyor, yüksek çıkarsa onaylanıyor. Özellikle son dönemde bankalar kredi kabul kriterlerini sıkılaştırma yoluna gittiklerinden, kredi notlarının önemi daha da arttı! Peki, “kredi notu” nasıl hesaplanıyor, bankalar nelere önem veriyor? Kredi notunu yükseltmek için yapılacak bir şeyler var mı?

7 adımda kredi kartınıza kimin patron olduğunu gösterin!

Her ay sadece minimum borcu ödemek, harcamaya devam etmek, gerekirse limit aşmak, hatta bir başka banka kredi kartıyla yola devam etmek… Ta ki borçlar yönetilemez hale gelene dek! “Siz mi kredi kartını, kredi kartı mı sizi yönetiyor?” çoktan karışık bir hale gelmiştir. Kredi kart kullanım alışkanlıklarından vazgeçmek kolay değil ama imkânsız hiç değil! 7 adımda siz de kredi kartınıza kimin patron olduğunu gösterin:

2012 yılbaşı kredi kampanyaları

Yılbaşı Kredi Kampanyaları Kasım ayının sonu itibarıyla sunulmaya başlandı. Yıl sonunda yaşanan kısa süreli nakit sıkışıklıklarını çözmek, nakit avansa kapalı kredi kartınızı zorlamamak için bankalar da çözüm üretme yarışı içindeler. Merkez Bankası ve BDDK kararları ile hem tüketicinin hem bankaların borçlanma ve kredi hacimlerini kısıtlanması sonucu yıl sonuna doğru tüm ihtiyaç kredilerinde ve yine Yılbaşı kredi kampanyalarında öne çıkan, düşük faiz oranlı ve kısa vadeli krediler oldu.

Daha paralı yaşamanın 10 yolu

Eğer sadece bu aya mahsus bir nakit sıkışıklığı ise,  aile yakınlarınızdan ya da arkadaşlarınızdan borç alarak sorunu çözebileceğinizi biliyoruz. Bizim kastettiğimiz, her ay sonu hatta her daim nakde sıkışık bir halde yaşamak! Eğer öyle ise tehlike çanları çalıyor demektir. Yetersiz nakit pozisyonu, koskoca şirketlerin bile batmasına neden olduğuna göre bu konuyu ciddiye almak gerekiyor.

Kara liste hakkında aslında ne biliyoruz?

Hepimiz kredi başvurusunda bulunurken biraz gergin hissederiz. Ancak bazen gerginliğimizin adım atmakta olduğumuz gelecekten çok geçmişle ilgisi vardır. Kara liste engeli bu geçmişin tüm detaylarını barındırır. Bu durumda başvuru onayımızı alana kadar hangi endişeleri önemseyip hangilerini ciddiye almamak gerektiğini bir düşünelim istedik.

Bankalar kredi taksitlerinizde ne kadarlık bir gecikmeyi makul karşılayabilir?

Bankalar aslında taksitlerinizdeki gecikmenin başlangıcından itibaren sizinle iletişime geçiyor. İlk taksit gecikmenizi telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim bilgilerinizin bir ya da birkaçını kullanarak size bildiriyor. Kısmi ödeme yaptıysanız eksik tutarı bildiriyor. Beraberinde bu gecikmeniz kredi kayıt bürosuna gönderilen raporlarda yer alıyor. Ardından bir ay daha bekliyor. İkinci ayın sonunda da herhangi bir ödeme yapılmadıysa bu kez uyarısını ihbarname aracılığıyla yazılı olarak bildiriyor.

%0,39'dan başlayan en popüler ihtiyaç kredileri

En uygun bayram kredileri hangi bankada? Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda aldığı kararlar ile kredi faizlerinin seyri etkileniyor. Son bir iki hafta içinde erken davrananlar karlı çıktı ancak kredi ihtiyacı devam edenler için de bankalar çeşitli kampanyalarla en optimum çözümü sunmaya çalışıyorlar. Peki hangi bankada faiz oranı ne kadar? Bayrama özel kredi oranları nedir? En uygun bayram kredilerinde ilk beş listemizi sizin için hazırladık!

%0,59'dan başlayan en popüler ihtiyaç kredileri

Size kredi alım eğilimlerini gösterebilmek amacıyla en çok tercih edilen kredilerimizi ve özelliklerini sıralamak istedik. İhtiyaç kredileri pek çoğumuz için bazen kısa vade ödemelerle borç transferi gerçekleştirdiğimiz bazen de daha uzun vade kullanarak daha büyük ihtiyaçları beklemeksizin karşılamak üzere edindiğimiz borçlar. Kredi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları pek çok yazımızda belirttik.

Bütçeni şimdi planla 2012'de uygula

Yeni yıla birikmiş, ödemekte zorlanılan kredi ya da kredi kart borcuyla girecekler için karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Bankacılık Direktörü Filiz Küntaş bazı öneriler sıraladı. Kredi kartlarındaki yeni düzenlemeler, faiz oranlarındaki artışlar, borçluların daha ayrıntılı hesap yapmasını gerektiriyor. Küntaş, yeni yılda borçlarını yeniden yapılandırarak 2012 bütçe planını şimdiden yapmak isteyenlere önemli ipuçları veriyor:

Öne çıkan 2012 yılbaşı kredileri

Yılbaşı kredisi içinde dikkat çekici bir durum var, siz takipçilerimizden de aldığımız yorumlar ve sorular üzerine, masraflı ve masrafsız yılbaşı kredilerini incelemek ve hangi durumda avantajlı olacağımızın yanıtını bulmak istedik. Öncelikle masraflı kredi ve masrafsız kredi arasındaki farkı netleştirelim...

Kredi faizlerinin yönü ne olabilir?

emmuz ayında bankalar bankalar konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faizlerini bir miktar yükseltmişti. Son ekonomik gelişmeler ışığında, bir aydır durağan seyreden kredi faizleri bundan sonra nasıl şekillenebilir diye düşündük. Piyasalarda çalkantılı bir ay geride kaldı. ABD’nin kredi notunun düşürülmesi haberi ile borsalarda düşüş yaşanırken, USD kuru yükselişe geçti.

Kredi kartınız nakit avansa kapatılırsa alternatifler neler olabilir?

Kredi kartınıza dönem borcunuzun %50’sinden daha az ödeme yapar ve bunu bir yıl içinde üç kez tekrarlarsanız kart borcunuz kapanana dek nakit avans çekimine kapatılacak. Gündemde kredi kartlarındaki bu yeni uygulama var. Nakit avans da öyle pratik bir krediydi ki; nakde sıkıştığımızda yanı başımızda, internet hesabımızdan bir tıkla ulaşabilen ya da en fazla ATM’ye yürüme mesafesinde.

Tek limit kart kullanıcısı için en uygun çözüm olabilir mi?

Henüz ortada birkaç açıklama ve riyetten öte bir şey yok ama yakınlardakredi kartlarına tek limit uygulaması getirilmesi kuvvetle muhtemel! Zira çeşitli zamanlarda çıkarılan aflara, yeniden yapılandırmalara rağmen kredi kartları ile yapılan ve sonrasında ödenemeyen borçlar hala kontrol altına alınamadı. Geçmişe göre kart kullanım bilinci artmış olmasına rağmen yaklaşık olarak Türkiye’de kart ile borçlanılan her 10 TL’den birinin bankaya geri ödemesinde sorun yaşanıyor. Bu oran, makul karşılanan seviyenin oldukça üstünde…

2. el araba alırken taşıt kredisi mi ihtiyaç kredisi mi?

Bu haftanın en popüler makalelerinde dikkatimizi çeken Baş Analistimiz Betül Sungurlu'nun "Otomobil alırken taşıt kredisi yerine ihtiyaç kredisi" makalesinin okunma oranı oldu. Ekonomik gelişmeler, faiz oranlarında yaşanan artış, Merkez Bankası ve BDDK'nın kredi ve kredi kartı ile ilgili aldığı önlemler derken üzerinde en çok düşündüğümüz konu elbette alım gücümüz ve sınırları olmaya başladı.

Her ay 30 bin kişi konut kredisi borcunu kapatıyor

Her ay bankalardan 40 bin civarında kişi yeni konut kredisi kullanırken, 30 bin kişi de konut kredisini kapatıyor. Bankaların konut kredisi hacim artışına baktığımızda iki ileri bir geri gidişi belgeleyen tek rakamsal veri bu değil. Her ay 3 milyar TL'lik yeni konut kredisi kullandırılırken, kapanan ve ödenen konut kredisi taksitleri tutarı da 1,5 milyar TL’yi buluyor.

Trafik sigortasına iki kat fazla ödüyor olabilirsiniz

Enuygun.com, İstanbul’daki değişik araç tipleri için piyasadaki 10 farklı sigorta şirketinin sunduğu zorunlu trafik sigortası primlerini inceledi. Buna göre bazı şirketler Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından yayınlanan rehber tarifenin üzerinde fiyat verirken bazısı ise altında fiyat verebiliyor.  Örneğin, İstanbul’a kayıtlı ve daha önce poliçesi olmayan özel otomobiller için Zorunlu Trafik Sigortası primi piyasada 256 TL ile 450 TL arasında değişirken, ticari otomobillerin sigorta primi 328TL-850TL arasında değişiyor.

Kredi kartı borcunu kredi ile kapatmak ne zaman doğru?

Kredi kartı borcunuzu daha uzun vadede, faiz yükü ve minumum ödeme tamamlama sıkıntılarına düşmeden kapatmak bir çözüm olabilir. Özellikle kredi kartları ile ilgili son uygulamalardan sonra bu kararı hızlıca alıp sorunu kökten çözmek isteyebilirsiniz. Kredi alırken yapılan hataları görmenin ve kredi kartınıza kimin patron olduğunu göstermenin tam zamanı! Bu tür bir işleme girmeden önce düşünmeniz gerekenleri çok değil 3 maddede özetledik:

Öğretmenler günü kredisi

24 Kasım Öğretmenler Günü'ne özel kredileri sizler için değerlendirdik; genelde öğretmen kredisi, kredi ürünleri içinde makul faiz oranları ile öne çıkardı ancak bu sene BDDK ve Merkez Bankası kararları sonrası kredilerdefaiz artışı devam ediyor. Bu sene Öğretmen Kredisi beklendiği üzere uygun faiz oranları ile çıkmadı karşımıza. Kredi almak üzere bu dönemi bekleyen öğretmenlerimiz için Öğretmen Kredilerini ve diğer alternatif bireysel kredileri değerlendirdik;

Bankanız sorunlu kredi borcunuzu devredebilir!

Kredi kart borcunu çevirmekte zorlananların daha fazla borç yapmasını engellemek niyetinde olan BDDK, bu durumdaki kişilerin kart kullanımını sınırlamaya yönelik önlemler almıştı. Şimdi ise bir kısım kart kullanıcısı bu uygulamadan etkilenmeye başlayacak. Kredi kartlarındaki yeni düzenleme yine gündeme taşınınca bankalar haricinde kredi borçlarını kapatmaya yönelik hizmet veren şirketler de konuşulmaya başlandı.

Bayram önü en uygun kredi daha çok kazandırıyor

Piyasalar Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta arka arkaya aldığı sürpriz kararlarla yönünü bulmaya çalışıyor. Kredi faizleri de öyle! Bankalar, artan maliyetlerinin ve daha da önemlisi artan belirsizliğin etkisiyle kredi faizlerini yükseltti. Bayram kredileri de bu yükselişten nasibini aldı elbette. Son bir iki hafta içinde kredi kullanmakta erken davranan karlı çıktı. Faiz yükseliş arefesinde başvuruda bulunanlar ise hesapladığından daha yüksek bir faizle borçlanmak zorunda kaldı. Bundan sonraki dönemde kredi kullanacaklar ne yapmalı?

 


mugekanbay
Müge Kanbay
104 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN