Antalya’nın çok sevilen turistik cennetlerinden biri olan Demre, şehir merkezine yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta yer alıyor. MÖ. 5. yüzyıla uzanan etkileyici tarihi hazinelerinin yanı sıra Demre, el değmemiş doğası ve tertemiz deniziyle de çok ünlü. Likya döneminin liman kentlerinden olan ilçe, aynı zamanda Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’ın yaşadığı yer olmasıyla da dünya çapında biliniyor.

Gezinde sahil kenarında sıralanan salaş balık restoranlarında taze deniz ürünleri ve yöresel mezeler tadarak da yorgunluk atabilirsin. Dilersen tekne gezileri ile dalış turlarına da katılabilirsin. Hazırsan Demre’de gezilecek yerleri keşfedelim ve çok sorulan soruları yanıtlayalım.

Demre nereye yakın?

Antalya’da yer alan Demre Kaş ve Finike ilçelerine yakın.

Antalya-Demre arası kaç kilometre?

Antalya-Demre arası yaklaşık 142 kilometre. Yani ortalama 2 saat 20 dakika.

Demre neyi ile meşhur?

Demre Üçağız Köyü, Kekova Adası ve Kaleköy gibi turistik noktaları, Noel Baba Kilisesi, uygarlıkları ve denizi ile ünlü.

1. St. Nicholas Kilisesi

Aziz Nicholas Kilisesi, Aziz Nicholas'ın mezarının üzerine inşa edilmiş eski bir Doğu Roma bazilikası kilisesidir.

Antalya'nın Demre ilçesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Noel Baba Kilisesi, Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos'a adanmış tarihi bir yapı. M.S. 4. yüzyılda inşa edilen kilise, Hristiyanlar için de çok önemli bir hac yeri. Kilise, ayrıca çok popüler bir turistik destinasyon olarak binlerce insanı kendine çekiyor.

M.S. 3. yüzyılda günümüzde Demre olan Myra kentinde doğan piskopos ve din adamı Aziz Nikolaos, Noel Baba olarak dünya çapında bir üne sahip oldu. Cömertliği ve yardımseverliği ile tanınan Aziz Nikolaos, zamanla efsanevi Noel Baba olarak bilinmeye başladı. Aziz Nikolaos'un ölümünün ardından inşa edilen Noel Baba Kilisesi ise 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından restore edilmiş bir tarihi hazinemiz.

Üç nefli olarak tuğla ve taştan örülen kilisenin zemini, etkileyici mozaiklerle süslenmiş. Kilisenin fresklerle süslü apsisi de görülmeye değer güzellikte. Günümüzde Hristiyanlar için önemli bir hac yeri haline gelen Noel Baba Kilisesi, her yıl Aziz Nikolaos'un anısını yaşatmak isteyen binlerce Hristiyan hacıyı ağırlıyor. Yıl boyu kilisede düzenlenen etkinliklere de katılman mümkün. Demre merkezinde de ilçenin simgesi haline gelen Noel Baba temalı birçok ürünü hediyelik eşya dükkanlarında bulabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 250 TL

  • MüzeKart ve öğretmen kartı ile ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 08.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Özellikle yaz aylarında pazar günleri kilise çok kalabalık olabiliyor. Özel ayin ve etkinliklerde kilise ziyarete kapatılabiliyor.

2. Kekova Adası

güneşli günde kekova adası görünümü

Demre’de mutlaka keşfetmeni önerdiğim yerlerden biri de Demre sahili açıklarında bulunan ve bir kısmı sular altında kalan Kekova Adası (Batık Şehir). Likya döneminden kalma tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Kekova Adası, tekne gezilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda. Doğal güzelliği ve tarihi önemi ile ünlü Kekova Adası, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler tekne destinasyonları arasında.

Likya döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılan adada tiyatro, agoralar, nekropoller ve kiliseler gibi birçok antik yapı bulunuyor. M.S. 2. yüzyılda meydana gelen bir deprem sonucu bir kısmı sular altında kalan Kekova Adası, bu nedenle Batık Şehir olarak da biliniyor. Yıl boyu düzenlenen dalışlara katılarak da batık şehrin antik yapıları arasında yüzerek muhteşem fotoğraflar çekebilirsin.

Turkuaz renkli denizi ve kayalık kıyı şeridiyle çok güzel olan Kekova Adası’nın etrafındaki küçük koylar yüzmek ve güneşlenmek için ideal. Adanın en yüksek noktası olan Teke Dağı'ndan ise özellikle gün batımlarında Akdeniz’in muhteşem manzaralarını izleyebilirsin. Kekova Adası'na Demre'den kalkan ve genellikle 1-2 saat süren tekne turları ile kolayca ulaşabilirsin. Antalya’da denize girilecek yerler için de linke tıklayabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kekova Adası’nı gezmek için en az 2 saat ayırmak gerekiyor. Kayalık bölümleri çok olan ada sahilinde yanına deniz ayakkabısı almanı öneririm.

3. Myra Antik Kenti

myra antik kenti

Likya uygarlığının en önemli şehirlerinden biri olan Myra Antik Kenti, Demre gezilerinin değişmez adresleri arasında. M.Ö. 5. yüzyılda kurulan Myra, Roma ve Bizans dönemlerinde de bölgedeki en önemli kentler arasındaydı. Romalılar tarafından M.Ö. 43 yılında ele geçirilen antik kent, uzun dönem Likya'nın başkenti de oldu. Günümüzde kazı çalışmalarının hala yapıldığı Myra Antik Kenti’nde kaya mezarları, antik tiyatro ve Roma hamamı gibi tarihi yapıları keşfe çıkabilirsin.

Günümüzde Myra Antik Kenti, özellikle psikopos olan Noel Baba (Aziz Nikolaos) için yaptırılan Noel Baba Kilisesi için binlerce turisti kendine çekiyor. Likya döneminde kayalara oyulan ve çeşitli figürlerle süslenmiş etkileyici kaya mezarları da antik kentin en çok ziyaret edilen yerleri arasında. M.S. 1. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş 13.000 kişilik antik tiyatro ve M.S. 1. yüzyıldan kalma etkileyici Roma hamamını da antik kentte mutlaka görmeni öneririm.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı giriş 90 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Myra Antik Kentini yaz aylarında gezeceksen havanın çok sıcak olabileceğini unutma. Ayrıca yanına mutlaka güneş kremi, şapka ve yeterli miktarda su almanı öneririm.

4. Andriake Antik Kenti

andriake antik kenti

Demre’de tarih ve kültür meraklılarının mutlaka uğraması gereken yerlerden biri yüzlerce yıllık Andriake Antik Kenti. Myra Antik Kenti’nin liman yerleşimi olan Andriake, ilk olarak M.Ö. 5. yüzyılda kuruldu. Likya Birliği'nin en önemli liman şehirlerinden biri olan Andriake’de yapılan kazı çalışmalarında ise binlerce paha biçilmez tarihi eser bulundu.

M.S. 1. yüzyılda Romalılar tarafından ele geçirilen Andriake Antik Kenti, Bizans döneminde de önemli bir liman kenti olarak hayatını sürdürdü. Antik kentte ilk görmen gereken yer ise Roma İmparatoru Hadrianus'un M.S. 130 yılında kenti ziyaretini anmak için inşa edilmiş anıtsal Hadrian Kapısı. Kentin ticari ve sosyal merkezi olan agorada ise antik dükkanlar, hamamlar ve stoalar arasında keyifli yürüyüşler yapabilirsin. Roma döneminden kalma en iyi korunmuş yapılardan olan tahıl ambarı Granarium ile Likya, Roma ve Bizans dönemlerine ait anıt mezarları da gezinde yakından görebilirsin. Andriake Antik Kenti'ne hem Demre hem de Antalya şehir merkezinden otobüs veya minibüs ile rahatça ulaşabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı giriş 90 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Demre otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

5. Likya Uygarlıkları Müzesi

likya uygarlıklar müzesi

Binlerce yıllık etkileyici bir geçmişi olan Demre’nin tarihi hazinelerini görmek için Likya Uygarlıkları Müzesi’ne mutlaka uğramalısın. 2016 yılında açılan müze, Türkiye'nin en önemli arkeoloji müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Müzenin etkileyici koleksiyonlarında Likya uygarlığının tarihini ve eserlerini inceleme şansı bulabilirsin. Koleksiyonlarda Likya uygarlığına ait heykeller, kabartmalar, mozaikler, çanak çömlekler ve sikkeler özellikle çok ilgi görüyor. Müzenin başka bir önemi de Likya uygarlığının sanatını, kültürünü ve günlük yaşamını yansıtan etnografik eserler koleksiyonu.

Likya Uygarlıkları Müzesi’nde mutlaka görmeni önerdiğim tarihi eser ise Myra Antik Kentinden getirilen ve Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos'a ait ilginç lahit. Demre şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki müzeye taksi veya otobüsle kolayca ulaşabilir, Likya medeniyeti ile ilgili benzersiz bilgiler alabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı giriş 75 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

6. Demre Taşdibi Plajı

Demre Taşdibi Plajı havadan görünümü

Demre’de denize girmek için en çok tercih edilen yerlerinden biri de her yıl birçok yerli ve yabancı turisti kendine çeken Taşdibi Plajı. Cam gibi berrak denizi ve ince kumlu sahiliyle ünlü plajda unutulmaz bir deniz günü yaşayabilirsin. Sakin ve huzurlu bir ortamda denize girmek isteyenler için Taşdibi Plajı, en ideal adreslerden biri. Yaklaşık 3 kilometre uzunluğa bir kumsala sahip olan plajın denizi ise çakıl ve kum karışımı.

Sığ bir denizi olan plaj, acemi yüzücüler ve çocuklu ailelere de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor. Duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi olanaklar bulabileceğin Taşdibi Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi de kiralayabilirsin. Plajda kano ve şnorkelli dalışlar gibi su sporları yaparak doyasıya eğlenebilir, güzel bir gün geçirebilirsin. Taşdibi Plajı'nda yürüyüşlere katılarak ise Likya Yolu’nda doğa yürüyüşlerine çıkarak da etkileyici tarihi hazineleri keşfe çıkabilirsin. Plajın çevresinde taze deniz ürünlerinden Akdeniz mutfağından lezzetlere kadar çeşitli seçenekler bulabilirsin.

Konum Linki

7. Kaleköy

kaleköy demre görünümü

Tarihi hazinelerle doğal güzelliklerin buluştuğu başka bir özel yer olan Kaleköy (Simena) de Demre gezilerinin sevilen adresleri arasında. Hem masmavi denizi hem de tarihi hazineleri için çok ziyaret edilen Kaleköy, Kekova Adası'nın hemen karşısında güzel bir konumda uzanıyor. Sarp kayalıklar üzerine kurulu bir Rum köyü ve antik Likya şehri olan Kaleköy, eşsiz atmosferiyle de her yıl binlerce turisti kendine çekiyor.

İlk olarak M.Ö. 4. yüzyılda kurulan ve döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Kaleköy, Bizans döneminden sonra terk edildikten sonra 19. yüzyılda Rumlar tarafından kullanıldı. Yemyeşil güzellikler içinde gizlenen taş evleriyle ünlü köyün her köşesinde tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Simena Kalesi’nden bölgenin panoramik manzaralarını izleyebileceğin gezinde Suna Suner Konağı gibi tarihi yapıları da yakından görebilirsin.

Kekova Adası’nın antik yapılarını gezebileceğin Kaleköy’de batık şehre düzenlenen tüplü ve tüpsüz dalışlara katılarak da unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsin. Köyün sahilindeki restoranlarda ve kafelerde ise Akdeniz manzaraları eşliğinde büyüleyici gün batımı manzaralarının tadını çıkarabilirsin. Demre merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kaleköy’e otobüsler ve taksilerle rahatça gitmek mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Köyde özellikle yaz aylarında yiyecek ve içecek fiyatları biraz yüksek olabiliyor, bu nedenle yanında su ve atıştırmalık bulundurabilirsin. Ama buradayken mutlaka keçi sütünden yapılan dondurmanın tadına bakmalısın.

8. Demre Beymelek Lagünü

 Demre, Türkiye'deki Beymelek lagününün bulutlu görünümü.

Sadece Demre’nin değil, Türkiye’nin de görülmeye değer tabiat güzelliklerinden biri de Beymelek Lagünü. Lagün turkuaz renkli denizi, ince kumlu sahili ve el değmemiş güzellikler arasında dökülen şelalesiyle ünlü. Beymelek Lagünü, her doğa tutkunu ve fotoğraf meraklısının mutlaka keşfetmesi gereken özel yerler arasında.

Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki Beymelek Lagünü, 500 metre genişliğe sahip. Tertemiz berrak sularına kendini bırakarak doyasıya yüzebileceğin lagünün denizi de çok sığ olduğu için çocuklu aileler için ideal. Hem lagün hem de şelale etrafında muhteşem manzaraların tadını çıkarabileceğin yürüyüş yolları ve piknik alanları bulabilirsin. Çevresinde kır bahçeleri ve kafeler hizmet verdiği Beymelek Lagünü, Demre merkezine ise yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Konum Linki

9. Demre Kuş Cenneti

demre kuş cenneti

Hem fotoğrafçılık hem de doğa meraklılarının Demre gezilerinde ilk uğraması gereken yer Demre Kuş Cenneti. 300'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cenneti, aynı zamanda göçmen kuşların da uğrak yerleri arasında yer alıyor. Doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden olan Demre Kuş Cenneti, yıl boyunca kuş gözlem gezilerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 200 hektarlık geniş bir alana sahip olan Demre Kuş Cenneti içerisinde irili ufaklı birçok küçük göl ve bataklık alanlar bulunuyor. Zengin su bitki çeşitliliğine sahip kuş cennetinde flamingolar, pelikanlar, balıkçılar, ördekler ve kazlar gibi birçok kuş türünü yakından görerek kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Demre merkezinden otobüsler veya taksilerle 15 dakika içinde Demre Kuş Cenneti’ne gitmen mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Demre Kuş Cenneti’ni gezmek için en güzel zamanlar havanın serin ve kuş çeşitliliğinin fazla olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları. Gezinde yanına mutlaka dürbün ve fotoğraf makinesi almanı da öneririm. Kuş cennetine yiyecek ve içecek sokmamaya, ayrıca çevreye çöp atmamaya da çok dikkat etmen gerekiyor.

10. Demre Çayağzı

demre çayağzı plajı

Demre’nin en huzurlu cennet köşelerinden biri de hem el değmemiş tabiatı hem de tarihi kalıntılarıyla dikkat çeken Çayağzı. Deniz kaplumbağalarının az sayıdaki yuvalama alınlarından olan ince kumlu plajıyla da ünlü olan Çayağzı’ın tertemiz mavi denizinde tüm gün doyasıya yüzebilirsin. Myra'nın liman kenti olarak bilinen Andriake'nin kalıntıları üzerinde kurulan Çayağzı, antik dönemde de önemli bir limandı. Bizans döneminden sonra terk edildikten sonra Rumların yerleştiği köyün her köşesi birbirinden güzel taş evlerle çevrili. Gezinde Andriake ve Myra antik kentlerine kısa yürüyüşlerle ulaşabilir, dağ eteklerine sıralanan antik yapıların fotoğraflarını çekebilirsin. Andriake Limanı kalıntıları ve Kaleköy Kalesi de Çayağzı gezinde mutlaka görmeni önerdiğim yerler arasında.

Çayağzı’nda yaz aylarında her gün düzenlenen Kekova Adası tekne turlarına katılarak ise batık şehre unutulmaz dalışlar yapabilirsin. İstersen kilometrelerce uzanan Likya Yolu’nda da tertemiz havada yürüyüşlere çıkarak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin. Demre merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Çayağzı'na hem araç kiralama hizmeti alarak hem de otobüsler veya taksilerle kolayca geçebilirsin.

Konum Linki

11. Demre Çağıllı Plajı

Demre Çağıllı Plajı

Finike ile Demre arasında gizlenen küçük Çağıllı Plajı, kalabalıklardan uzakta denizin tadını çıkarmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken plajlardan biri. Çoğunlukla aileler arasında tercih edilen plajın çevresi yemyeşil çam ormanlarıyla çevrili. Çakıl kum karışımı küçük bir sahile sahip olan Çağıllı Plajı’nın berrak denizinde balık sürüleriyle birlikte doyasıya yüzebilirsin. Kalker kayaçların yay şeklinde uzandığı plajda tepelik alanlardan özellikle gün batımlarında muhteşem manzaralara şahit olabilirsin.

Kamp yapmak için de Demre’deki en ideal adreslerden olan Çağıllı Plajı’nda çadırını kurarak yıldızlarla dolu gökyüzünü izleyebilirsin. Çevresinde temel ihtiyaçlarını alabileceğin küçük turistik işletmelerin hizmet verdiği plaj, tekne ve yatların da sevilen mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. En kalabalık yaz aylarında bile sakin atmosferini korumayı başaran Çağıllı Plajı’nda yeşil ile mavinin buluştuğu büyüleyici atmosferde yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki

12. Sülüklü Plajı

sülüklü plajı

Demre’nin saklı cennetlerinden biri olan Sülüklü Plajı, Akdeniz’in masmavi sularının tadını çıkarmak için ideal bir adres. Turkuaz renkli denizi, kumsalı ve el değmemiş doğal güzelliği ile ünlü olan Sülüklü Plajı, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda bir kumsala sahip. İnce kumlu sahilinde tüm gün güneşlenebileceğin plajın denizi de sığ olduğu için çocuklu aileler için son derece güvenli. Sülüklü Plajı’nda duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğin tesisler hizmet veriyor.

Güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğin Sülüklü Plajı’nın berrak sularında şnorkelli dalışlar yaparak da büyüleyici su altı manzaralarının tadını çıkarabilirsin. Plaj çevresinde ilerleyen ünlü Likya Yolu’nda da doğa yürüyüşlerine çıkabilir, seyir alanlarından ise özellikle gün batımlarında tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Plajın etrafındaki restoranlarda ve kafelerde de çarpıcı deniz manzarası eşliğinde romantik zamanlar geçirebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Plajın kayalık alanlarında rahat etmek için yanına deniz ayakkabısı alabilirsin. Çocuklu ailelerin de akıntılara karşı dikkat etmesi gerekiyor.

13. Kyaneai Ören Yeri

Kyaneai Ören Yeri

Likya medeniyetinin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Kyaneai Ören Yerini de Demre gezinde keşfe çıkabilirsin. M.Ö 4.yüzyıldan günümüze kalan bir tarihi hazine olan Kyaneai, bulunduğu tepelik alanlardan sunduğu manzaralarla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Antik lahit ve kaya mezarlarını yakından görebileceğin antik kentin etkileyici kabartma figürleri de görülmeye değer güzellikte.

Demre’nin kuş bakışı manzaralarını izleyebileceğin Kyaneai Ören Yeri’nin günümüze kadar kalmayı başarmış antik tiyatrosunu da yakından inceleyebilirsin. Bizans ve Roma dönemlerinde de aktif olarak kullanılan antik kent, hem doğa hem de fotoğrafçılık meraklılarının keyifle gezebileceği yerler arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 24 saat ziyaret edilebilir.

14. Tersane Koyu

Tersane Koyu

Çok sevilen tekne ve yat mola noktası olan Tersane Koyu’nu Demre’den her gün hareket eden teknelerle keşfe çıkabilirsin. Tertemiz turkuaz denizi ve el değmemiş doğasıyla ilgi gören koy, yıl boyunca sakin ve huzurlu atmosferini korumayı başarıyor. Tüm gün denizin ve güneşin tadını sessiz ortamda çıkarabileceğin Tersane Koyu’nun ince kumlu sahilinde de çadırını kurup kamp yapabilirsin. Çevresi gür çam ormanlarla çevrili koy, doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerine çıkmak için de ideal bir adres. Şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için sıkça ziyaret edilen Tersane Koyu’nun sularındaki antik kalıntıları da tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak yakından görebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Yüzerken veya dalışlar yaparken bölgedeki sivri kayalık alanlara dikkat etmelisin.

15. Andrea Doria Koyu

Andrea Doria Koyu

Demre’de düzenlenen tekne gezileri ve doğa yürüyüşlerinin sevilen adreslerinden biri de büyüleyici Andrea Doria Koyu. Berrak turkuaz deniziyle ünlü küçük koy, Demre merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sarp kayalık alanlar ve çam ormanlarıyla sarılı olan Andrea Doria Koyu, çevresindeki tarihi kalıntıları için de çok ziyaret ediliyor.

İsmini 1956 yılında bölgede batan Andrea Doria gemisinin batık kalıntılarından alan koy; şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için de Demre’deki en güzel noktalardan biri. Özellikle koy çevresindeki su altı mağaraları, görülmeye değer güzellikte. Andrea Doria Koyu’nu Kekova batık şehir ile birlikte de keşfe çıkabilir, seyir alanlarından ise panoramik Akdeniz manzaraları izleyebilirsin. Sert dalga ve rüzgarlardan korunan koyun sakin dalgasız suları, çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor.

Konum Linki

16. Kocakarı Koyu

kocakarı koyu

Demre merkezine sadece 40 kilometre uzaklıkta Üçağız Köyü’nün yanı başında saklanan küçük Kocakarı Koyu, deniz tutkunlarının keşfetmesi gereken bir gizli cennet. Demre’de yaz aylarında her sabah düzenlenen doğa yürüyüşleriyle koyu keşfe çıkabilirsin. Tekne gezileri ve dalış turlarıyla da sessiz ve huzurlu koya kolayca ulaşarak masmavi sulara kendini bırakarak doyasıya yüzebilirsin.

Kamp yapmak için de ideal bir nokta olan Kocakarı Koyu, çevresindeki Aperlai Antik Kenti gibi tarihi hazineleriyle kültür meraklılarına da keyifli bir gezi deneyimi yaşatıyor. Mavi yolculuk teknelerinin sıkça mola verdiği Kocakarı Koyu, cam berraklığındaki denizi ile balık sürüleri arasında tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için de uğrayabileceğin yerler arasında.

Konum Linki

17. Aperlai Antik Kenti

Aperlai Antik Kenti

Demre merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıktaki Aperlai Antik Kenti, sadece Demre değil Kaş’tan düzenlenen doğa yürüyüşleriyle de çok ziyaret ediliyor. Likya medeniyeti döneminde bölgenin önemli yerleşim yerlerinden biri olan Aperlai Antik Kenti, döneminde hareketli bir liman ve ticaret merkeziydi. Roma ve Bizanslılardan sonra terk edilen antik kentin deniz altında kalan tarihi harabeleri, tüplü dalışlar yapmak için ideal.

Yürüyüşlerin yanı sıra tekne gezileri ve dalış turlarıyla da keşfe çıkabileceğin Aperlai Antik Kenti’nin sahilini kalabalıklardan uzakta doyasıya yüzerek yılın yorgunluğunu atabilirsin. Bölgedeki diğer antik kentlerle birlikte gezebileceğin Aperlai Antik Kenti’nden günümüze kalan surlardan ise özellikle gün batımlarında benzersiz fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 24 saat ziyaret edilebilir.

18. İsinda Antik Kenti

İsinda Antik Kenti

Demre merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Belenli Köyü sınırları içinde bulunan İsinda Antik Kenti, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekebilecek yerler arasında. Antik kent, tepelik bir alanda kurulmuş ve Likya medeniyetinin önemli yerleşimleri arasında. Akropolünde görebileceğin Likya dilinde yazılan yazıtlar ve lahit mezarlarıyla çok ilgi gören İsinda Antik Kenti’nin M.Ö. 4. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Rehberli turlarla da gezebileceğin antik kentte hem İsinda hem de Likya medeniyetinin tarihini ve kültürü hakkında ilginç bilgiler alabilirsin.

Çevresi el değmemiş güzellikler ve çam ormanlarıyla sarılı İsinda Antik Kenti’ni doğa yürüyüşleriyle de keyifle gezebilirsin. Tepelik alanlardan ise yeşil ormanların masmavi denizle birleştiği muhteşem manzaraları izleyerek gezinin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 24 saat ziyaret edilebilir.

19. Demre Üçağız Köyü

Demre’de tarih ve doğayla iç içe benzersiz bir köy olan Üçağız’ı da mutlaka keşfe çıkmalısın. Binlerce yıllık tarihi kalıntılar, el değmemiş doğal güzellikler ve masmavi deniziyle ünlü Üçağız’da her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar hizmet veriyor. Likya döneminden kalma kalıntılara ev sahipliği yapan köy, Kekova Adası gezilerinin de değişmez mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. Antik dönemde Teimiussa adıyla bilinen bir Likya liman kenti olan Üçağız, uzun süre de Myra Antik Kenti’nin liman yerleşimi olarak kullanılmış. Likya döneminden günümüze kalan tarihi hazineleriyle insanları kendine çeken Üçağız’da nekropoller, agoralar ve hamam kalıntıları arasında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsin.

Üçağız, tarihi hazinelerinin yanı sıra masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla ise yılın her mevsimi ruhunu dinlendirebileceğin ülkemizin gizli cennetlerinden biri. Tekne gezilerine çıkabileceğin köyde Kekova Adası’nı gezebilir ve batık şehrin antik hazinelerine dalışlar yapabilirsin. Üçağız doğa yürüyüşleriyle ise dağ eteklerindeki antik yapıları keşfe çıkabilirsin. Üçağız gezinde sahil kenarında sıralanan salış balık restoranlarına uğrayarak büyüleyici Akdeniz manzaraları eşliğinde taze deniz ürünleri ve yöresel mezeler denemeyi de unutma.

Konum Linki

İpucu:ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan Antalya uçak bileti almak için tıkla.

20. Trysa Antik Kenti

Demre’nin saklı tarihi hazinelerinden olan Trysa Antik Kenti, Kaş ile Kale yolu üzerinde yer alıyor. M.Ö. 2. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kent, çok az tarihi kaynakta kendine yer buluyor. Rehberli doğa yürüyüşleriyle de gezebileceğin Trysa Antik Kenti, aynı zamanda antik Likya Yolu’nun bir parçası. Likya Birliği üyelerinden biri olduğu bilinen antik kentin en ilgi çeken bölümü ise dağ eteklerinde çarpıcı bir manzara sunan Trysa Heroon. Tertemiz oksijeni yüksek havada yenilenebileceğin Trysa Antik Kenti gezinde çam ormanları arasında gizlenen kamp alanlarında da çadırını kurarak yılın yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün 24 saat ziyaret edilebilir.

Yaz tatili ile olduğu kadar kültürel miraslarıyla da turizm cenneti olan Antalya’da gezilecek yerler için tıkla.


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN