Ankara’nın en turistik ve güzel ilçelerinden biri olan Beypazarı, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Binlerce yıl önceye uzanan tarihinde Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılardan izler bulunan, sokakları her biri sanat eserini andıran büyüleyici Beypazarı evleriyle süslü ilçe, yüzlerce yıllık camileri ve türbeleriyle de çok ilgi görüyor. Ankara’ya sadece 1 saat uzaklıkta yer aldığı için hafta sonu gezileriyle sıkça ziyaret edilen Beypazarı’nın tarihi ve otantik atmosferini günümüze kadar korumuş sokaklarında Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu yolculuk için tek ihtiyacınız bir Ankara uçak bileti.
Hıdırlık Tepesi’nden en güzel panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz Beypazarı’nda görülmeye değer bir mimari şaheser olan Suluhan’ı gezebilir, Yaşayan Müze’nin zengin koleksiyonlarında Orta Anadolu kültürünün yüzlerce yıllık değişimini yakından inceleyebilirsiniz. İnözü Vadisi’nde el değmemiş doğal güzellikleri keşfe çıkabileceğiniz Beypazarı’nın tarihi çarşılarında ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatlarını alabilir, yorgunluk atmak için ise ilçe halkının çok sevdiği havuç sularını tadabilirsiniz. Birkaç gün kalacağınız bir seyahat planlıyorsanız Beypazarı otelleri arasından tam size göre bir seçeneği tercih edebilirsiniz.
Beypazarı’nda mutlaka görmeniz gereken 40 yeri yazarken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. Fotoğrafçılık gezilerinin yanı sıra inanç, tarih ve kültür turlarının da ana merkezlerinden olan Beypazarı’nı keşfetmeye yazımızı okuyarak hemen başlayabilirsiniz. Eklediğimiz konum linkleri sayesinde planınızı detayla yapabilirsiniz. Eğer havaalanından Beypazarı'na geçecekseniz araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Beypazarı merkezinden sadece 15 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Hıdırlık Tepesi, ilçeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında. Beypazarı’nın en yüksek noktası olan ve ilçenin tarihi konaklarla süslü panoramik manzaralarının en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz tepe, tarih boyunca pek çok efsaneye de konu olmuş.
Hz. Hızır'ın Allah'a daha yakın olmak için çıktığı ve dua ettiği yer olduğuna inanılan Hıdırlık Tepesi, ismini de bu yüzlerce yıllık efsanelerden alıyor. Yaz aylarında düzenlenen uçurtma şenliklerine ev sahipliği yapan tepeye bu dönemde uğrarsınız, gökyüzünü kaplayan rengarenk uçurtmaları izleyebilir ve çocuklarınızla uçurtma uçurarak eğlenceli bir gün yaşayabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında serin havada yürüyüşlere çıkmak için de en ideal yerlerden biri olan Hıdırlık Tepesi’ne Beypazarı’nın tarihi manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlamak için de hem yürüyerek hem de minibüslerle rahatça gidebilirsiniz.
Beypazarı'nın en çok ziyaret edilen tarihi hazinesi ve turistik noktalarından biri olan Suluhan (Nasuh Paşa Hanı), ilçeyi gezerken ilk uğramanız gereken mimari şaheserlerden biri. Zafer Mahallesi üzerinde kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan ve 17. yüzyıl Osmanlı dönemi klasik han mimarisine göre iki katlı olarak tasarlanan Suluhan; 56 dükkan, 26 konaklama odası, mescitleri ve geniş havlusuyla görülmeye değer güzellikte.
Günümüzde aslına uygun olarak restore edilen tarihi yapının içinde onlarca el sanatı ürünü bulabileceğiniz dükkanlar, çayınızı yudumlayarak yorgunluk atabileceğiniz kafeler ve geleneksel Beypazarı yemekleri tadabileceğiniz restoranlar hizmet veriyor. Suluhan (Nasuh Paşa Hanı), otantik ve tarihi atmosferi ile ilçede keyifli bir mola vermek için ilk gitmeniz gereken yerler arasında.
Beypazarı ilçesinin en çok ziyaret edilen tabiat cenneti olan İnözü Vadisi, yılın her mevsimi Ankara gibi komşu büyük şehirlerden doğada zaman geçirmek için gelen binlerce kişiyi misafir ediyor. Nallıhan, Polatlı, Çamlıdere ve Kıbrısçık ilçeleri sınırlarına kadar uzanan yemyeşil vadi; büyüleyici kaya oluşumları, binlerce yıllık ilginç mağaraları, buz gibi suların aktığı dereleri ve onlarca metre yükseklikten dökülen şelaleleriyle 1. derece sit alanı olarak korunuyor.
Özellikle bahar ile yaz aylarında düzenlenen doğa gezileri ve fotoğrafçılık turlarının ana merkezlerinden biri olan İnözü Vadisi’ni gezerken İnözü Çayı’nın ev sahipliği yaptığı kara leylek, kızılkuyruk, kızılgerdan, bülbül, ardıç kuşu gibi onlarca kuş türünü yakından görebilir ve seyir teraslarından muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında tertemiz havada spor yapabileceğiniz; gür ormanlar içindeki kır bahçeleri ve mesire alanlarında yorgunluk atabileceğiniz İnözü Vadisi’ne hem rehberli turlarla hem de her saat bulabileceğiniz minibüslerle Beypazarı’ndan kısa bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Eğer vadi ziyaretinden sonra rotanızı Ankara'ya çevirmek istiyorsanız 21 maddede Ankara'da yapılacak şeyler yazımıza göz atmadan geçmeyin.
Büyüleyici güzellikleri ile Türkiye'nin her yerinden tarih, kültür ve mimari meraklılarının yanı sıra fotoğrafçıları da kendine çeken Beypazarı evleri, yılın her mevsimi farklı bir manzarayı gözlerinizin önüne serecek. Osmanlı döneminde önemli bir dini ve kültürel merkez olan Beypazarı'nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında alt bölümleri moloz ve kesme taşlar, üst bölümleri ise cumbalı veya guşganalı olarak tasarlanmış yaklaşık 3500 civarında tarihi konak sıralanıyor.
2000'li yılların başlarında pek çok konu aslına uygun olarak restore edilen ve turizme kazandırılan bembeyaz boyalı Beypazarı'nın evleri arasında unutulmaz bir yürüyüş yaparak gezinizin en güzel fotoğraflarını burada çekebilirsiniz. En güzel örneklerini Alaaddin Sokak üzerinde görebileceğiniz, günümüzde bazıları sanat galerisi, restoran, kafe ve butik otel olarak hizmet veren konakların yüzlerce yıllık dönem mobilyaları ve antikalarla süslü odalarında tarihte bir yolculuk yapabilirsiniz.
Beypazarı'nın tarihi güzelliklerini keşfettikten sonra doğanın içinde keyifli zaman geçirip yorgunluk atmak için ilçeye sadece 25 kilometre uzaklıkta yer alan büyüleyici Kirmir Çayı'na uğrayabilirsiniz. Sakarya Nehri’nin sağ kolu olan ve tektonik bir çöküntü içerisinde benzersiz bir manzara sunan Kirmir Çayı, etrafını saran el değmemiş doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer yerler arasında. Yılın her mevsimi büyüleyici doğa fotoğrafları çekebileceğiniz çay, sadece Beypazarı'nın değil Ankara'nın da en sevilen piknik alanlarından biri.
Yaz aylarında hafta sonları yüzlerce kişiyi misafir eden Kirmir Çayı’nda kuğu, dikkuyruk, gri balıkçıl ve gece balıkçılığı gibi pek çok su kuşunu yakından görerek harika fotoğraflar çekebilir; sessiz ve huzurlu atmosferde olta balıkçılığı yaparak tatlı su kefali, karaburun ve çamur balığı avlayarak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında rehberli doğa gezileri, bisiklet turları ve fotoğraf safarileriyle de keşfe çıkabileceğiniz Kirmir Çayı, her doğa tutkununun görmesi gereken tabiat cennetlerimizden biri.
Hem otantik ve tarihi atmosferin tadını çıkarmak hem de harika bir tatil alışverişi yapmak için ilçe merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Beypazarı Gümüşçüler Çarşısı’na gidebilirsiniz. İlçenin simgesel ürünleri haline gelen telkari gümüş işlemelerinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz onlarca mağazanın hizmet verdiği tarihi Gümüşçüler Çarşısı'nda aynı zamanda gümüş ustalarını da iş başında izleyebilirsiniz. Beypazarı’nda yüzlerce yıldır yapılan ve ilçeyi gezen turistlerin en çok aldığı hediyelik eşyalardan olan el yapımı gümüş ürünlerini inceledikten sonra çarşının yol üstü kafeleri ve restoranlarında da güzel bir mola vererek yorgunluk atabilirsiniz.
Tüm Türkiye'den tarih ve kültür meraklılarını kendine çeken başka bir sevilen gezi alanı da Beypazarı’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Anadolu Açık Hava Müzesi (Yaşayan Köy). Geleneksel taş ve ahşap mimarili Beypazarı konaklarının süslediği açık hava müzesi, 2007 yılında Anadolu'nun yüzlerce yıllık kültürünü, geleneklerini ve göreneklerini yaşatıp gelecek kuşaklara aktarmak için hizmete başladı.
Orta Anadolu’nun yüzlere yıllık geleneksel köy yaşamını yansıtmasından dolayı Yaşayan Köy olarak bilinen müze, aynı zamanda Türkiye'nin ilk uygulamalı kültür müzesi olmasıyla da ayrı bir öneme sahip. Müzenin zengin koleksiyonlarında Anadolu'nun geleneksel meslekleri, mutfak kültürü, yöresel giysiler ve mevsimlik şenliklerini de inceleme şansı bulacaksınız. Her yıl 200.000’den fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Anadolu Açık Hava Müzesi (Yaşayan Köy), Beypazarı’nda mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
Beypazarı'nın çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri olan Sultan Alaaddin Camii, çarpıcı mimarisi ile inanç ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri. 14. ile 17. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen ve ismini ünlü Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'tan alan tarihi yapı, sağlam kesme taş duvarlarıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış.
İç bölümlerini süsleyen ahşap direkler ve el yapımı ahşap oymalarla dikkat çeken, klasik Osmanlı ve Selçuklu mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz Sultan Alaaddin Camii’nin hemen yanındaki 600 yaşındaki çınar ağacı da çok ilgi görüyor. İlçe merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Sultan Alaaddin Camii'ni ziyaret ederek hem etkileyici mimari ve turkuaz renklerle süslenmiş iç dekorasyonları inceleyebilir hem de caminin huzurlu atmosferinde güzel bir mola verebilirsiniz.
Beypazarı'nın en güzel tarihi yapılarından biri olan İmaret Camii, 1886 yılında Osmanlı döneminde inşa edilen bir mimari şaheser. Cumhuriyet Caddesi üzerinde kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda asırlardır hizmet vermeye devam eden cami, son yıllarda aslına uygun olarak restore de edildi. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde moloz taş ve kerpiçle kare planlı olarak tasarlanan İmaret Camii’nin bitkisel motiflerle süslü iç mekanları ve kiremit çatı da görülmeye değer güzellikte. Osmanlı döneminden Beypazarı’nda kalan en etkileyici tarihi yapılardan biri olarak dikkat çeken İmaret Camii, inanç ve kültür turlarının da değişmez adreslerinden biri.
Beypazarı’nda sıcak yaz günlerinde serin havada keyifli bir gün geçirmek ve harika doğa manzaralarına şahit olmak için Eğriova Yaylası’na da uğrayabilirsiniz. Rehberli doğa yürüyüşlerinin yanı sıra yayla gezileri ve fotoğrafçılık turlarıyla da sıkça ziyaret edilen Eğriova Yaylası; yemyeşil doğal güzellikle arasında uzanan trekking parkurları, at safari alanları ve kır bahçeleriyle turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş durumda.
Her yıl yaz aylarında düzenlenen yayla şenlikleriyle binlerce insanı kendine çeken yaylada isterseniz dağ eteklerinde sıralanan ahşap yayla evlerinde konaklayabilir, yaylanın ortasında manzarayı süsleyen balık bolluğu bakımından zengin Eğriova Göleti’nde olta balıkçılığı yaparak yılın yorgunluğunu atabilir veya tertemiz havada çocuklarınızla piknik yaparak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Beypazarı'nda her yerli ve yabancı turistin mutlaka ziyaret ettiği en sevilen müzelerden biri olan Türk Hamam Müzesi, zengin koleksiyonlarıyla sizi etkileyecek güzellikte. Türkiye'nin ilk hamam müzesi olan ve 16. Yüzyıldan günümüze kalan çarpıcı mimari eseri olan Rüstem Paşa Hamamı içerisinde 2012 yılında hizmete açılan müzenin sergilerinde temizliğin simgesi olan geleneksel Türk hamamlarında yüzlerce yıldır kullanılan tekstil ürünlerinden metal ve kemik yapımı eşyalara kadar onlarca ürünü inceleyebilirsiniz. Gelin hamamı, hamam ağası, hamam babası ve külhanbeyi gibi Türk hamam kültürünü yansıtan bölümlerle süslü Türk Hamam Müzesi, hem güzel mimarisi hem de benzersiz koleksiyonlarıyla ziyaret edilmeye değer yerler arasında.
Beypazarı’na yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Sarıyar Barajı, 1951 ile 1956 yılları arasında inşa edildi ve günümüzde çevresindeki iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarının yanı sıra baraj gölü manzaralı mesire alanlarıyla da çok ziyaret edilen bir rekreasyon alanı. Özellikle sıcak yaz aylarında hafta sonu gezileri yapmak için tercih edilen barajın çevresinde su sporu tesisleri de hizmet veriyor. Yapay göl balıkçığı yapmak için ideal olan ve balık bolluğundan dolayı yıl boyu balıkçılık turlarının düzenlendiği Sarıyar Barajı’nda büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta yorgunluk atabilir, çocuklarınızla piknik yapabilir veya olta balıkçılığı yaparak dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
Osmanlı döneminde Beypazarı'nda pek çok etkileyici cami inşa edildi ve bu camiler içinde en dikkat çekenlerden biri de Cumhuriyet Caddesi üzerinde oldukça eğimli bir arazi üzerinde bulunan Kurşunlu Camii. Kare planlı olarak klasik Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde tasarlanan etkileyici camii; sağlam kesme taşları, ahşap oyması kemerli pencereleri ve etkileyici kubbesi ile dikkat çekiyor. İç mekanlarını inceledikten sonra caminin bahçesindeki asırlık çınar ağaçları altında da huzurlu atmosferin tadını çıkarabilir ve tarihi yapının fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Hem Ankara hem de Beypazarı’nın çok sevilen gezi alanlarından biri olan Eğriova Tabiat Parkı, Eğriova Yaylası'nda büyük bir bölümünü kapsıyor ve hem trekking turları hem de doğa sporları yapmak için ideal. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir tabiat cenneti olan parkın 30 hektarlık geniş alanında Eğriova Yaylası'nın ahşap evlerinden Eğriova Göleti’nin çevresindeki el değmemiş güzelliklere kadar pek çok farklı bölümü keşfe çıkabilirsiniz.
Sarıçam ormanları içerisinde uzanan yürüyüş parkurları ve gölet çevresindeki sessiz mesire alanlarıyla yaz aylarının en sevilen doğaya kaçış noktalarından haline gelen Eğriova Tabiat Parkı, 50'den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Ankara'nın da oksijen depolarından biri olan tabiat parkının donanımlı kamp ve karavan alanlarında dinlendirici bir doğa tatili yapabilir, seyir teraslarından ise muhteşem panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.
Beypazarı'nın görülmeye değer tarihi hazinelerinden bir diğeri de 6. yüzyıl başlarında ahşap olarak yapılan ve yangında tamamen yandıktan sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilen Akşemşeddin Camii. Beypazarı merkezinde Ankara Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan dikdörtgen planlı cami, ahşap tavan süslemeleriyle görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemşeddin adına inşa edildiği tahmin edilen tarihi cami, ismini de buradan alıyor. Günümüze kadar ulaşmış sağlam taş duvarları, mistik atmosferi ve büyüleyici ahşap süslemeleri ile inanç turlarının ana mola noktalarından biri olan Akşemşeddin Camii'ne ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşarak ziyaret edebilirsiniz.
Her biri sanat eserini andıran yüzlerce yıllık konaklar arasında uzanan Beypazarı Çarşısı, hem keyifli bir tatil alışverişi yapmak hem de harika fotoğraflar çekmek için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. 600 yıllık bir geçmişi olan ve Beypazarı ilçesinde ticaret hayatının kalbinin attığı en önemli yerler arasında bulunan tarihi Beypazarı Çarşısı’nda yüzlerce çeşit el sanatı ürünü bulabileceğiniz hediyelik eşyacılar, yöresel giysiler satan mağazalar, yorgancılar, dokumacılar ve bakırcı dükkanları sıralanıyor.
Beypazarı kurusu, ev yapımı tarhana, cevizli sucuk, havuç lokumu ve havuç suyu gibi onlarca yöresel ürünün yanı sıra ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatlarını da satın alabileceğiniz Beypazarı Çarşısı'nda Ankara keçisi kılından yapılan el yapımı halı ve kilimleri de kesinlikle incelemenizi öneririz.
İlçenin tarihi hazinelerinden Kurşunlu Camii’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde, turistik noktalara oldukça yakın bir konumda yer alan Tarihi Taş Mektep, Beypazarı’nı gezen yerli ve yabancı turistlerin sıkça uğradığı yerler arasında. En güzel klasik Osmanlı konaklarından biri olan ve 1970’li yıllara kadar ilkokul olarak hizmet veren bina, girişindeki etkileyici taş işçiliklerden dolayı halk arasında Taş Mektep ismini almış. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Beypazarı ve Ankara’nın mutfak kültüründen örnekler sunan bir restoran olarak hizmet vermeye başlayan Taş Mektep; tarihi atmosferini koruyan iç mekanları, antikalarla süslü salonları ve lezzetli yemekleriyle çok ilgi görüyor.
Tekke Dağı Tabiat Parkı içerisinde yer alan ve ilçenin en sevilen doğaya kaçış noktalarından biri olan Tekke Yaylası, çarpıcı doğal güzelliğiyle dinlendirici bir gün yaşamak için ideal bir adres. Mangal ve piknik yapabileceğiniz mesire alanlarıyla özellikle hafta sonları ailelerle dolan yemyeşil yayla; dağ eteklerinde sıralanan ahşap yayla evleri, tabiat parkının gür ormanları içerisine uzanan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve kamp alanlarıyla da çok ilgi görüyor. Her yıl yaz aylarında güveç şenliklerinin düzenlendiği Tekke Yaylası, hem oksijen seviyesi yüksek tertemiz havası hem de şifalı kaynak sularıyla yorgunluğunuzu atabileceğiniz en güzel yerlerden biri. Beypazarı’na sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan yaylaya hem turlarla hem de minibüslerle kısa sürede gidebilirsiniz.
Osmanlı döneminden Beypazarı'nda kalan başka bir önemli yapı da Beytepe Mahallesi’nde merkezi bir konumda yer alan Tabakhane Camii. 1896 yılı son dönem Osmanlı mimari yapılarından biri olan cami, etkileyici iç mekan dekorasyonları ile görülmeye değer güzellikte. Düz kesme taşlarla inşa edilen cami; mavi boyalı mihrabı, yeşil renkli ahşap minberi, duvarlarını süsleyen dini motifleri, etkileyici el yapımı ahşap süslemeleriyle mimari ve sanat meraklılarının da uğraması gereken yerler arasında. Beypazarı’nın diğer tarihi hazineleriyle birlikte rehberli inanç turlarıyla da ziyaret edebileceğiniz cami, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Beypazarı merkezine sadece 13 kilometre uzaklıktaki Tekke Dağı eteklerinde 100 hektarlık bir alanı kapsayan ve 2011 yılında koruma altına alınan Tekke Dağı Tabiat Parkı, tertemiz dağ havasında hafta sonu gezilerine çıkabileceğiniz ve vahşi yaşam güzellikleri arasında muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz çok sevilen bir rekreasyon alanı. Dağ eteklerinde özgürce koşturan yılkı atlarını da yakından görme şansı bulabileceğiniz tabiat parkında kara akbaba, yaban domuzu, kurt, tilki ve yabani tavşan gibi onlarca vahşi hayvanı yakından görebilirsiniz.
Meşe, karaçam ve ardıç ağaçları arasında uzanan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ile el değmemiş güzelliklerini keşfe çıkabileceğiniz Tekke Dağı Tabiat Parkı’nda Tekke Dağı’nın yüksek yamaçlarından da panoramik doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Yılın her mevsimi doğa gezileri, bisiklet turları, dağcılık, kampçılık ve kaya tırmanma gibi onlarca aktivitenin gerçekleştirildiği Tekke Dağı Tabiat Parkı’nın donanımlı kamp alanları ve yıldız gözlem noktaları da son yıllarda çok ilgi görüyor.
Türkiye’de düzenlenen inanç ve tarih turlarının en önemli adreslerinden biri olan Beypazarı'nda ziyaret edebileceğiniz başka bir etkileyici türbe de 13. veya 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Karacaahmet Türbesi (Karadut Türbesi). İlçe merkezinde Cumhuriyet Mahallesi’nde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz türbe, 1. derece anıt olarak tescillenerek koruma altına da alındı. Kutsal günler ve dini bayramlarda binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve yüzlerce yıldır halkın ziyaret ettiği türbe, Karacaahmet Tekkesi olarak da biliniyor. Karacaahmet Dergâhı’na da ev sahipliği yapan Beypazarı'nda bütün bu kutsal mekanları inanç turlarıyla keşfe çıkabilirsiniz.
Beypazarı’nın hem merkezi hem de köyleri onlarca etkileyici türbeye ev sahipliği yapıyor. İlçeyi gezerken kendi başınıza veya rehberli inanç ve kültür turlarıyla ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli türbe ise ilçe merkezinde Kabaca Mahallesi üzerinde yer alan Kaygusuz Abdal Türbesi. Orta Anadolu'nun önemli ve sevilen dervişlerinden biri olan Kaygusuz Abdal adına inşa ettirilen kare planlı türbe, sade iç dekorasyonu ile dikkat çekiyor. Dua etmek veya adak adamak için her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği türbeye kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
İlçenin her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen en etkileyici müzelerinden biri de Cumhuriyet Caddesi'nde kısa bir yürüyüşle gidebileceğiniz Beypazarı Kent tarihi Müzesi. 1928 yılı yapımı etkileyici Rüstem Paşa Okulu'nun aslına uygun olarak restore edilmesiyle hizmete başlayan müzenin dönem mobilyaları ile süslü odalarından Beypazarı ve Ankara'nın binlerce yıllık tarihini yansıtan zengin koleksiyonlar yer alıyor.
Beypazarı’nın büyüleyici konaklarının maketlerinden pek çok farklı döneme ait el sanatı ürünleri, antikalar, fotoğraflar ve tarihi belgeleri inceleyebileceğiniz Beypazarı Tarihi Kent Müzesi, aynı zamanda bilimsel çalışmalar için kullanılan zengin arşiviyle de çok ilgi görüyor. Müzeyi haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Beypazarı'nda hem alışveriş hem de keyifli akşam gezileri yapmak için ilçenin en hareketli yerlerden biri olan Demirciler Sokak’a da uğrayabilirsiniz. Onlarca bakır ve demir atölyesinin hizmet verdiği Arnavut kaldırımlı sokaklar arasında harika fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde aynı zamanda ustaları da iş başında izleyebilirsiniz. El yapımı cezvelerden tepsilere kadar yüzlerce güzel ürünü bir arada bulabileceğiniz Demirciler Sokak, güzel konumuyla ilçenin tarihi ve turistik yerlerine de kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Beypazarı'nın tarihi ve turistik noktalarında keşfetmeye başlamak için en ideal noktalardan olan İmaret Meydanı, günümüze kadar korumayı başardığı tarihi atmosferi ile sizi etkileyecek yerler arasında. Beypazarı kadınlarından el emeği göz nuru ürettiği onlarca çeşit el sanatı ürününün satıldığı tarihi meydanda geleneksel Osmanlı ve Türk lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar ve çayınızı yudumlayarak otantik manzaranın tadını çıkarabileceğiniz kafeler de çok ilgi görüyor. İlçenin yüzlerce yıllık konaklarıyla çevrelenen İmaret Meydanı, akşam yürüyüşlerine çıkmak için de en çok tercih edilen noktalardan biri.
1850 yılında inşa edilmiş klasik bir Beypazarı konağının restore edilmesi ile hizmete başlayan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, 1977 yılından beri hizmet veriyor ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Zengin etnografya koleksiyonlarında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine uzanan yüzlerce yıllık paha biçilmez tarihi eserlerin sergilendiği müzede Beypazarı halkı tarafından müzeye bağışlanan el sanatı ürünleri ve gündelik eşyaları da inceleyebilirsiniz.
Yöresel giysilerle geleneksel günlük Beypazarı yaşam tarzını yansıtan balmumu heykelleriyle de çok ilgi gören müzenin geniş bahçesinde ise Roma dönemine ait devasa sütunlar, etkileyici yazıtlar, Selçuklu döneminden günümüze kalan koç heykelleri ve Osmanlı döneminden günümüze kalan taş eserleri de inceleyebilirsiniz.
Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız, Beypazarı ilçesinin tarihi kalbi olan Alaaddin Sokak’a mutlaka uğramalısınız. Osmanlı döneminin en güzel sivil mimari örnekleri olan Beypazarı konaklarıyla süslü sokak, tarihi ve otantik atmosferiyle ilçenin en sevilen ve çok ziyaret edilen gezi alanlarından biri.
Bazıları müze, sanat galerisi, Osmanlı ve Türk mutfaklarından lezzetler sunan restoranlar olarak hizmet veren konaklarından dolayı ilçeyi gezen turistleri ilk uğradığı yerlerden biri olan Alaaddin Sokak’ta Beypazarı kadınlarının ürettiği el sanatı ürünleri, ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatlarını da satın alabilirsiniz. Özellikle akşamları aydınlatıldığında en güzel fotoğraflarının çekebileceğiniz Alaaddin Sokak, Beypazarı’nın keşfedilmeye değer yerlerinden biri.
Sadece Beypazarı'ndan değil Türkiye'nin pek çok yerinden doğa tutkunlarını kendine çeken Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, İnözü Vadisi’ne komşu bir konumda ilçeye sadece 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 176 hektarlık büyük bir yeşil alanı kapsayan ve rengarenk kelebeklerinden ismini alan çarpıcı vadi; buz gibi kar sularıyla beslenen dereleri, çam ormanları içinde uzanan yürüyüş yolları, dinlendirici piknikler yapabileceğiniz mesire alanları ve hem İç Anadolu hem de Batı Karadeniz Bölgesi bitki çeşitliliğini yansıtan el değmemiş doğal güzelliği ile unutulmaz bir gezi sunuyor.
Kızıl geyik, tilki, kurt, yaban domuzu gibi onlarca hayvana ev sahipliği yapan ve 60'dan fazla kelebek türü yakından görerek harika fotoğraflar çekebileceğiniz Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, aynı zamanda sadece Avrupa'da yaşayan dört akbaba türü için de tüm dünyadan kuş gözlemcilerini kendine çekiyor.
Sadece görülmeye değer tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile değil onlarca rahatsızlığa iyi gelen şifalı sularıyla da her yıl binlerce insanı kendine çeken Beypazarı’nda ilçe merkezinden sadece 20 dakikalık kısa bir yolculukta ulaşabileceğiniz Beypazarı Dutlu Tahtalı kaplıcaları ve içmelerine de mutlaka uğramalısınız. Bölgenin sağlık merkezi konumundaki kaplıcalarda aile banyoları, termal havuzlar ve sağlık merkezleri gibi zengin olanaklar sunuluyor. Kalsiyum ile sülfür içeren kaynak sularının sindirim sistemi ve bağırsak sorunları için içme kürü olarak da kullanıldığı Beypazarı kaplıcalarına hem toplu taşıma araçları hem de minibüslerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Türkiye’de havuç denilince ilk akla gelen yer olan Beypazarı’nda tüm dünyaya ihraç edilen ve ilçenin simgesi haline gelen havuçlar için tasarlanan Havuç Heykeli’ni de mutlaka görmelisiniz. Hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı heykel, ilçe merkezinde Kurtuluş Mahallesi’nde güzel bir konumda yükseliyor. Türkiye’nin havuç ihtiyacının %50’sini tek başına karşılayan Beypazarı’nı gezerken havuç suyu ve havuzla yapılan yöresel yemekleri denedikten sonra Havuç Heykeli önünde fotoğraf çektirmeyi de unutmayın.
Beypazarı’nın en büyük parkı ve yeşil alanlarından biri olan Atatürk Parkı, hem sıcak yaz akşamlarında yürüyüşleri çıkmak hem de hafta sonları spor yapmak için sıkça ziyaret ediliyor. İrfan Gümüşer Caddesi üzerinde ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konuda yer alan park; 4314 metrekarelik yeşil bir alanı kapsıyor. İçerisinde 2000 m2 çim alan, 100 m2 çocuk oyun alanı ve 50 m2 spor alanı bulunan parkta Beypazarı'nın tarihi ve turistik noktalarını gezdikten sonra da dinlendirici bir mola verebilirsiniz.
İlk olarak Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilen ve büyük bir yangında tamamen yıkıldıktan sonra 1901 yılında bölgenin sevilen isimlerinden Abbas Zade Hacı Mehmed tarafından tekrar inşa ettirilen İncili Camii, pek çok tarihi hazineye ev sahipliği yapan Rüstempaşa Mahallesi'nde güzel bir konumda yer alıyor. Düz kesme taşlarla kare planlı olarak inşa edilen Osmanlı dönemi yapısı, 19. yüzyıl dönemi camilerinin en güzel örneklerinden biri olduğu için inanç ve kültür turlarının yanı sıra mimari meraklıları tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.
Özellikle dini bayramlar ile kutsal günlerde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve Beypazarı'nın en önemli kutsal mekanlarından olan Yediler Türbesi, ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor. 17. yüzyıl Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtan Yediler Türbesi, 1992 yılında 2. derece anıtsal eser olarak koruma altına alındı. Horasandan bölgeye göç eden ilk Müslümanların inşa ettiği tahmin edilen Yediler Türbesi, halk arasında Seyit Muharrem Türbesi olarak da biliniyor ve inanç turlarının değişmez parçalarından biri.
İnözü Vadisi girişinde yer alan ve Beypazarı'nın en eski tarihi hazinelerinden biri olan Boğazkesen Kümbeti, 13. yüzyıl Selçuklu döneminden günümüze kalan bir tarihi hazine. Selçuklu Kümbeti olarak da bilinen yapı, Türkiye'de sadece 4 tane örnek günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış çarpıcı Selçuklu türbelerinden biri olduğu için her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çekiyor. Küçük bir tepe üzerinde çarpıcı bir manzara sunan Boğazkesen Kümbeti, İnözü Vadisi doğa yürüyüşlerinin de değişmez mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. Yanında bir namazgah da bulunan Boğazkesen Kümbeti, yüzlerce yıldır ayakta duran çarpıcı mimarisiyle görülmeye değer bir şaheser.
Beypazarı gezilerinizde mutlaka uğramanız önerdiğimiz etkileyici yapılardan biri de İsmet İnönü'nün katıldığı bir törenle hizmete başlayan Beypazarı Halk Evi. İlçenin panoramik manzaraları eşliğinde hizmet veren halk evi, hem dönem mobilyalarıyla süslü odaları hem de organik ürünlerle hazırlanan kahvaltıları ve geleneksel Osmanlı yemekleriyle çok ilgi görüyor. Bulunduğu konumdan Beypazarı’nı kuş bakışı büyüleyici manzaralarını da izleyebileceğiniz Beypazarı Halk Evi’ne toplu taşıma araçlarıyla veya yürüyerek ilçe merkezinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Beypazarı ilçesinin görülmeye değer müzelerinden biri olan Cahide Gürsoy Müze Evi, ailesi nesillerdir Beypazarı’nda yaşayan ünlü sanatçı Cahide Gülsoy adına açıldı. Tarihi evin odalarında sanatçının eserlerinin yanı sıra atölyelerinde kullandığı objeler, kişisel eşyalar ve Atatürk'ün bilinmeyen fotoğraflarını da inceleme şansı bulabilirsiniz. Kültür ve sanat meraklılarının kesinlikle uğramasını önerdiğimiz Cahide Gürsoy Müze Evi, müzeler ve konaklarla süslü Rüstempaşa Mahallesi'nde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz merkezi bir konumda yer alıyor.
Beypazarı'nda her yıl binlerce insanı kendine çeken kutsal mekanlarından biri de Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Gazi Gündüzalp adına inşa ettirilen etkileyici Gazi Gündüzalp Türbesi. Rumların ani baskını sonucu Beypazarı'na bağlı Hırkatepe Köyü’nde şehit düşen Gazi Gündüzalp için tasarlanan türbe, ilk dönem Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan çarpıcı bir yapı. Beypazarı merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Gazi Gündüzalp Türbesi’ni hem Hırkatepe Köyü minibüsleri hem de kültür ve inanç turlarıyla ziyaret edebilirsiniz.
İlçenin simgelerinden biri olan tarihi saat kulesinin zamanla yıkılmasından sonra 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı girişine inşa edilen yeni saat kulesi, hemen dikkatini çekecek bir mimari yapı. Klasik Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtan 22 metre uzunluktaki saat kulesi, beyaz ve siyah kesme taşlarla tasarlanmış. 4 tarafında da saatlerin bulunduğu yapı, Beypazarı’nın en popüler buluşma noktalarından da biri konumunda.
Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli alimlerinden biri olan Karadavut Mehmet Efendi adına Kuyumcutekke Köyü’nde inşa ettirilen Karadavut Türbesi, tarih ve inanç turlarının değişmesi adresleri arasında. Sit alanı olarak koruma altına alınan Yağmur Kayası Tümülüsü gibi tarihi hazinelerle birlikte yakından görebileceğiniz türbe, 1453 yılından beri her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Düz kesme taşlarla dikdörtgen planlı ve kubbeli olarak, klasik Osmanlı türbesi tarzında inşa edilen Karadavut Türbesi, şifa arayan insanların da sıkça uğradığı yerlerden.
Beypazarı'ndan sevilen alışveriş noktalarından biri de Milli Egemenlik Caddesi üzerinde, ilçenin tarihi ve turistik noktalarına yakın bir konumda yer alan Bostancılar Çarşısı. Beypazarı'nın en sevilen lezzetlerinden olan güveçleri tadabileceğiniz tarihi restoranların hizmet verdiği çarşıda onlarca kuruyemişçi, baharatçı ve hediyelik el sanatı ürünü satan dükkan da bulabilirsiniz. Gastronomi meraklılarının Beypazarı’nda mutlaka uğraması gereken yerlerden olan Bostancılar Çarşısı, yöresel ve organik ürünler almak için de ilk gitmeniz gereken adreslerden. Beypazarı Ankara'ya yakın ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri. Eğer siz de Ankara seyahatinizde Beypazarı'nın yanı sıra başkent yakınlarında ziyaret edebileceğiniz diğer yerleri merak ediyorsanız Ankara'ya yakın gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Beypazarı'nda gezilecek yerler listemiz sona erdi. Beypazara gezinizden sonra Ankara'da gezilecek yerler yazımızı okuyup yeni seyahat planınızı yapabilirsiniz.