Ülkemizin başkenti olan Ankara, konumu sayesinde birçok noktaya oldukça yakın bir yer noktada yer alıyor. Şehirde keşfetmen gereken tüm noktaları keşfettiysen ve hafta sonu biraz şehirden uzaklaşmak istersen Ankara’ya yakın gezilecek yerler seni bekliyor. Ankara çevresinde ister doğayla iç içe olacağın bir kaçış noktası istersen de Anadolu topraklarının tarihine ışık tutan bir kültür gezisi düzenleyebileceğin yerler mevcut.
Ayrıca Ankara’da deniz olmadığı için yazın sıcaklarından bunaldıysan da Ankara’ya sadece 2 ya da 3 saatlik bir yolculuk uzaklığında plajlar da bulunuyor. Nasıl bir tatile ihtiyacın olursa olsun senin için hazırladığım Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesinde aradığın yeri bulacaksın. Listedeki yerleri Ankara’ya en yakından en uzağa olacak şekilde sıraladım ve senin için konum linklerini de ekledim.
Ankara'da kışın şehir merkezinden biraz uzaklaşıp kar manzaralarını izlemek veya kayak yapmak isteyenlerin ilk tercihi Elmadağ Kayak Merkezi oluyor. Elmadağ Kayak Merkezi, şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede. Arabayla 35 dakika süren bir yolculukla ulaşılabiliyor.
Ancak kayak merkezine doğrudan ulaşım sağlayan toplu taşıma aracı bulunmuyor. Bu durumda Yakupabdal'a giden otobüs kullanılabilir ve oradan taksi ile kayak merkezine ulaşılabilir. Ayrıca kayak merkezinde kayak eğitimi alıp ve ekipman kiralayabileceğin tesisler bulunuyor.
Ankara’da yaşayanların şehrin stresinden uzaklaşmak için hafta sonları gitmeyi tercih ettiği Gölbaşı aslında Ankara’da gezilecek yerler denince ilk akla gelen yerlerden. Gölbaşı şehir merkezinden yaklaşık 23 kilometre uzakta yer alıyor ve Ankaralılar arasında en sevilen noktalardan.
Gölbaşı'nda bisiklet turu yapmak, balık tutmak ve göl civarındaki restoranlarda yemek yiyebilmek mümkün.Özel araçla Gölbaşı'na gitmek yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuk gerektiriyor. Toplu ulaşım seçeneği de mevcut, Ulus ve AŞTİ'den Gölbaşı'na giden otobüslerle yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Ayrıca Gölbaşı'na giden minibüsleri de tercih edebilirsin.
Haymana, kükürtlü termal suyuyla ünlü ve Ankara'da kaplıca arayanların ilk tercihlerinden. Şehir merkezine yaklaşık 56 kilometre uzaklıkta olan Haymana, kas ve eklem ağrıları gibi sorunların yanı sıra cilt sorunlarını da iyileştirmek için her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Haziran ayında Uluslararası Haymana Kaplıca Festivali ve Kültür Şenlikleri düzenlenir. Ayrıca pek çok tarihi yapıyı ve antik medeniyeti yakından görme imkanı sunan Gavur Kalesi ve Külhöyük gibi noktalar da bölgede bulunuyor. Özel aracı ile Haymana'ya gitmek 42 dakika sürüyor. Toplu taşıma seçeneği de mevcut. AŞTİ'den 158 numaralı EGO otobüsü ile yapacağınız yolculuk trafik koşullarına bağlı olarak 45 dakika sürebilir.
Ankara’nın şifalı sularıyla ünlü bir diğer noktası ise Ayaş. Şehir merkezinden 75 kilometre uzaklıkta konumlanan Ayaş’ta bulunan kaplıcalar birçok turist tarafından severek tercih ediliyor. Termal sulardan şifa bulmak istersen özel aracınla yaklaşık 1 saat yolculuk sonrasında Ayaş’a ulaşabilirsin.
Ulus’tan Ayaş’a ulaşım sağlayan toplu taşıma araçları da yolculuk için tercih edilebilir. Otobüsle yolculuk süresi 1 saat 30 dakika ile 2 saat arasında değişiyor. Beypazarı, Nallıhan ve Kızılcahamam’dan da Ayaş’a ulaşım sağlayan otobüsler ve dolmuşlar bulunuyor.
Soğuksu Milli Parkı Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasında en keyifli noktalardan. Şehir merkezine yaklaşık 82 kilometre uzaklıkta olan Soğuksu Milli Parkı 1959 yılında milli park statüsüne kavuşmuş ve ülkemizin en eski milli parklarından biri olarak öne çıkıyor.
Volkanik bir alanda bulunması nedeniyle doğal su kaynakları ve dağ laleleri turistleri cezbederken, aynı zamanda zengin bitki çeşitliliği ve nesli tükenmekte olan canlılar da bulunuyor.
Gordion Antik Kenti Frigya'nın başkenti olan ve şehir merkezine yaklaşık 96 kilometre uzaklıkta bulunan bir antik kent. Özel araçla 1 saat 15 dakika süren bir yolculukla ulaşılabilir. Ankara yakınlarındaki günübirlik tarihi geziler için sıklıkla tercih edilen adreslerden. Antik kentte, Tümülüs adı verilen mezarlar ve mitolojik hikayelerin ünlü ismi Kral Midas'ın mezarı da yer alıyor. Gordion Antik Kenti'nde yapılan kazılarda bulunan eserler Gordion Müzesi'nde sergileniyor.
Türkiye’nin sağlık turizmi alanında en önemli merkezlerinden biri olan Kızılcahamam, Ankara’ya yakın yerler arasında en çok tercih edilen noktalardan biri. Şehir merkezinden 98 kilometre uzaklıkta olan Kızılcahamam’a özel aracınla 1 saat 15 dakikalık bir yolculuk yaparak ulaşabilirsin. Romatizma hastalıkları ve eklem ağrılarına iyi gelen sular ziyaretçilerini dinlendirme açısından da oldukça başarılı.
Banyo kürü ya da içme suyu olarak bu termal suları değerlendirebilirsiniz. Zengin termal kaynaklardan faydalanmak isteyen yerli ve yabancı binlerce turist Kızılcahamam otelleri için erkenden rezervasyon yaptırıyor. Binlerce turiste ev sahipliği yaptıkları için bu otellerde hizmet kalitesi oldukça başarılı. Otellerin çoğunun çevresi doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezileri için de uygun.
Kızılcahamam, Güdül ve Beypazarı’na yakın olan Çamlıdere, yemyeşil ormanlarla kaplı olmasıyla şehir hayatından uzaklaşıp doğa içinde huzur bulmak isteyenleri ağırlıyor. İlçenin yemyeşil manzarası Safranbolu ve Beypazarı’nda görebileceğiniz konaklarla birleşince için huzurla dolacak.
Şehir merkezinden yaklaşık 107 kilometrelik bir mesafede konumlanan Çamlıdere’ye yolculuk özel araçla 1 saat 15 dakika kadar sürüyor. İlçede Çamkoru Tabiat Parkı, Aluçdağı Tabiat Parkı, Benli Yaylası gibi noktalara giderek doğanın kalbinde olabilirsin. Kamp yapmayı seviyorsan çadırını ve kamp malzemelerini yanına alarak doğanın içinde konaklayabilirsin.
Ankara şehir merkezine 111 kilometre uzaklıkta olan Güdül’ün geçmişi Hitit Uygarlığı’nın bölgede yaşam sürdüğü döneme dayanıyor. İlçedeki en meşhur nokta ise İnönü Mağaraları. Kirmir Çayı çevresinde bulunan mağaraların içinde merdivenler bulunuyor ve bu merdivenlerle mağaraların içinde yukarı çıkılıyor.
Sen de 1 saat 20 dakikalık bir yolculukla bu ilçeyi ziyaret ederek mağaraları gezebilirsin. Ayrıca ilçenin leblebisi de oldukça meşhur. İlçeye gittiğinde tadına bakmanı öneririm.
Beypazarı, Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasında öne çıkan destinasyonlardan. Şehir merkezine 115 kilometre uzaklıkta olan Beypazarı'na aracınla 1 saat 30 dakikada veya AŞTİ ve Akköprü Migros'tan kalkan otobüslerle ulaşılabilir.
Beypazarı klasik Osmanlı evlerinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor ve Arnavut kaldırımlı sokakları yürüyüş yapmak için ideal. İlçede el sanatları atölyeleri de bulunuyor.
Ankara, Konya ve Aksaray şehirleri sınırlarında konumlanan Tuz Gölü, Ankara’dan doğa gezilerine çıkmak isteyenler için ilk adreslerden biri oluyor. Ülkemizin tuz ihracatının %40’ını sağlayan Tuz Gölü, 1. derece sit alanı olarak korunuyor.
Sadece tuz açısından değil mineraller açısından da zengin olan göl birçok sağlık sorununa iyi geliyor. 85 farklı kuş ve 40 farklı endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nün kızıla çalan bir rengi var. Gün batımı saatlerinde de harika bir manzaraya sahne oluyor. Tuz Gölü ziyaretinde harika fotoğraflar çekebilirsin.
Bolu ilinin sınırları içerisinde konumlanan Kartalkaya Kayak Merkezi, Ankara’ya sadece 128 kilometre uzaklığıyla Ankaralıların kayak için tercih ettiği popüler bir nokta halinde. 2200 yüksekliğiyle kayak merkezinin pistleri uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmış. Kayak sezonu Aralık ayında başlıyor ve Mart’a kadar devam ediyor.
Her kış binlerce turisti ağırlayan Kartalkaya otelleri, kayak ekipmanı kiralama ve kayak dersleri konusunda tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kalitede hizmet veriyor. Ayrıca son zamanlarda Kartalkaya bahar ve mevsimlerinde de tercih edilen bir nokta haline de geldi. Yayla turizmi ve doğayla iç içe olmak için de Kartalkaya’yı tercih edebilirsin.
Nallıhan Kuş Cenneti İç Anadolu Bölgesi'nin etkileyici doğal güzelliklerinden ve şehir merkezine yaklaşık 146 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sarıyer Barajı ve Aladağ Çayı'nın kesişim noktasında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti ak balıkçıl, gri balıkçıl, sakarmeke, yeşilbaş, kara leylek ve kızıl şahin gibi 200'den fazla kuşun yuvası.
Kuşların göç zamanında 50.000'in üzerinde kuş aynı anda görülebilir ve bu dönemde kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının akınına uğrar. Nallıhan Kuş Cenneti'nde rahatça gezmek ve kuşları izlemek için seyir terasları, yürüyüş yolları ve mesire alanları yer alıyor.
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi sınırlarında konumlanan Gürleyik Şelalesi, yaz aylarında serinlemek isteyen Ankaralıları ağırlıyor. Şelale, Ankara şehir merkezinden yaklaşık 177 kilometre uzakta. Yaklaşık 5 metrelik bir yükseklikten akan sular yaz aylarında buz gibi oluyor. Şelalenin oluşturduğu doğal havuzda yüzmek mümkün. Bu sayede suya adımını atar atmaz sıcak havaların bunaltıcılığını unutup serinliyorsun.
Şelale çevresinde iyi bir düzenleme yapılarak yürüyüş yolları, seyir terası, kamp alanları ve kır bahçeleri açılmış. Yani şelale sularında yüzmek istemezsen de keyif alarak yapabileceğin aktiviteler bulunuyor. Ayrıca doğa fotoğrafları çekmekle ilgiliysen de burayı çok seveceksin.
Anadolu toprakları tarih boyunca birçok büyük uygarlığa ev sahipliği yapmış olsa da Hitit Uygarlığı bu topraklarda kurulan ilk büyük uygarlık. Hititlerin başkenti olan Hattuşaş’ın da tarihe ışık tutmak açısından büyük bir önemi var. Bu nedenle Hattuşaş Antik Kenti, UNESCO tarafından hem Dünya Mirası Listesi’ne hem de Dünya Belleği Listesi’ne alındı. Ankara’dan yaklaşık 192 kilometre uzaklıkta olan bu antik kenti mutlaka görmelisin.
Kral Kapısı, Aslanlı Kapı ve Sfenksli Kapı gibi önemli noktalar bu antik kentte gitmen gereken ilk yerler. Ayrıca Hitit döneminden günümüze kalan en uzun hiyeroglifin bulunduğu Nişantepe Yazıtı’nı görmeden dönmemeni öneririm.
Ankara yakınlarındaki Ilgaz Dağları doğa ve kamp severler için mükemmel bir destinasyon. 211 kilometre uzaklıkta yer alan dağlar, donanımlı kamp alanları ve kilometreler boyunca devam eden yürüyüş yolları vadediyor. Bitki ve canlı çeşitliliği zengin olan milli park köknar, sarıçam, orman gülü ve yabani erik gibi bitkilerle tertemiz bir hava sunuyor. Ayrıca bölgede kayak merkezi de bulunuyor, kışın kayak yapmak isteyenler için ideal. Kayak merkezinde eğitim almak ve bunun için ekipman kiralamak istersen tesisler mevcut.
Bolu ilinin sınırları içerisinde bulunan en güzel ilçelerden biri olan Göynük, Ankara’ya yaklaşık 222 kilometre uzaklıkta. Özel aracınla yaklaşık 2 saat 45 dakikada ulaşabileceğin Göynük, 20. yüzyıldan günümüze kalan Osmanlı evleriyle meşhur. İki ya da üç katlı ahşap evlerin yanında camiler, türbeler, çeşme, hamam, kule ve hazire gibi dönemin kent mimarisini gözler önüne seren eserler bulunuyor.
Bu eserlerin korunması için ilçe, kentsel SİT alanı ilan edilmiş. Safranbolu’da olduğu gibi bu kent mimarisi bu ilçeye özgün bir atmosfer katıyor. İlçede bulunan Sünnet Gölü de eşsiz bir doğaya ev sahipliği yaptığı için sıklıkla ziyaret ediliyor.
Ülkemizin en sevilen doğa harikalarından biri olan Abant Gölü, Ankara’ya yakın olması nedeniyle çok sık tercih ediliyor. Yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşabileceğin Abant Gölü, yılın dört mevsiminde de ayrı bir güzelliğe bürünüyor.
Sonbaharda sarı ve turuncu yapraklarla romantik bir destinasyon haline gelen göl, kışın kar yağmasıyla bembeyaz oluyor. Göl kenarında bulunan Abant otelleri hizmet kaliteleri konusunda oldukça başarılılar. Sen de Ankara’dan biraz uzaklaşıp doğanın içinde kafa dağıtmak istersen Abant Gölü’ne gitmelisin.
Bolu’nun Abant Gölü kadar meşhur bir diğer noktası ise Yedigöller Milli Parkı. Burası Abant Gölü’ne yaklaşık 80 kilometre uzakta olduğu için Abant’a gittiğinde Yedigöller’e de uğrayabilirsin. Böylece bir seyahatte iki doğa harikasını aynı anda görebilirsin.
Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl adındaki yedi gölün bulunduğu bölge kamp severler için de en ideal milli parklardan biri. Bu nedenle eğer kamp yapma planların varsa Yedigöller’i mutlaka listene eklemelisin.
Ankara’dan çıkıp 2 saat 35 dakika sonra açık hava müzesinde yürüyormuş gibi hissetmeye ne dersin? Eğer cevabın evetse, Osmanlı Dönemi’nden kalan 2000 evle meşhur Safranbolu’ya gitmelisin. Yaklaşık 800'ü koruma altındaki konaklar Safranbolu’nun sembolü haline gelmiş. İlçenin en güzel yanıysa bu konakların restore edilmesiyle hizmete açılan Safranbolu otelleri.
Safranbolu’ya gideceksen mutlaka bu otellerde konaklamanı öneririm. Safranbolu’yu gezdikten sonra Tokatlı Kanyonu’na da mutlaka gitmelisin. Kanyonda bulunan Kristal Teras’a çıkmak yükseklik korkunu tetikleyebilir ama doğanın güzelliğine şahit olmaya değer.
Eskişehir'de Odunpazarı bölgesi Osmanlı evleriyle bezeli renkli bir atmosfere sahip lokasyonlardan. Burada Kurşunlu Camii, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi ve Odunpazarı Modern Müze gibi turistik yerleri gezebilirsin. Ayrıca Sazova Kültür Sanat Parkı, Kentpark ve Doktorlar Caddesi gibi noktaları da ziyaret edebilirsin. Eskişehir şehir merkezine yakın olduğu için Ankara'da yaşayanlar için hafta sonu gezileri planlamak için ideal.
Kastamonu, Ankara merkezine 238 km uzaklıkta yer alıyor. Masmavi deniz ve yeşil doğanın birleştiği Gideros Koyu sakin bir tatil geçirmek ama Ankara'dan çok uzaklaşmak istemeyenler için ideal. Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu da Kastamonu’da yer alıyor. Küre Dağları’nın ve Devrekani Çayı tarafından yarılmasıyla oluşan Gideros Koyu 12 km süren zorlu bir yürüyüş etabına sahip.
Mudurnu, Bolu'nun güzide adreslerinden. Osmanlı kent mimarisinin izlerini taşımasıyla tarihi bir yolculuğa davet eden kentte 170’ten fazla mimari güzellik, ev, cami ve çeşmenin bulunduğu bölge kentsel SİT alanı ilan edildi. İlçe aynı zamanda sakin şehir unvanına da sahip.
Doğal ve tarihi güzelliklerin korunması ve huzurlu bir atmosferin bulunması Mudurnu'yu ziyaret etmek için ideal kılıyor. Mudurnu Saat Kulesi'ne çıkarak panoramik manzarayı izlemek ve meşhur saray helvasının tadına bakmak atlamaman gerek aktivitelerden.
Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Tavşanlı Köyü sınırlarında yer alıyor. Heyelan nedeniyle oluşan göl, adını bölgedeki çok sayıda sülükten almış. Bugün gölde sülük bulunmuyor ancak geniş bir alana yayılmış göl doğa yürüyüşleri ve kamp için ideal. Eğer kamp yapmayı seviyorsan ekipmanlarını al ve buraya yola çık derim. Ekipmanların bulunmuyorsa tabiat parkında bungalov veya karavan konaklaması seçenekleri de mevcut.
Anadolu’nun en eski başkenti olarak bilinen Çorum, Ankara’dan yaklaşık 3 saatlik bir araç yolculuğu uzaklığında. Anadolu topraklarında yaşamış birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Çorum sınırlarında Hattuşaş Antik Kenti ve Alacahöyük Ören Yeri bulunuyor.
Tarihi anlamda önemli olmasının yanında doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir özelliğe sahip. İncesu Kanyonu ve Sıklık Tabiat Parkı gibi güzelliklerini mutlaka görmeni öneririm. Ayrıca Çorum’un meşhur leblebilerinden bol bol almadan dönme.
Ankara’ya yakın olan bir diğer ilimiz ise Konya. İki şehrin merkezi arasındaki uzaklık yaklaşık 270 kilometre ve özel aracınla bu yolculuk 3 saat kadar sürüyor. Ankara’dan gün içinde çok sayıda sefer düzenlendiği için Konya otobüs bileti bulmak da oldukça kolay. Konya, tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir. Mevlana Müzesi ve Türbesi yanı sıra Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü gibi doğal güzellikleri de mutlaka keşfe çık derim. Konya’yı etraflıca gezebilmek için en az 1 gece kalmanı öneriyorum, böylece tarihi ve kültürel zenginlikleri daha iyi keşfedebilirsin.
Ankara’da deniz olmasa bile Ankara’ya yakın olan deniz kıyısı ilçelere gidebilirsin. Ankara şehir merkezine 272 kilometre uzaklıkta olan Akçakoca, Batı Karadeniz’in en güzel ve en popüler sahillerinden birine sahip. 35 kilometre boyunca uzanan sahil şeridi ve doğal güzellikleriyle Akçakoca’ya yapacağın geziden çok zevk alacaksın.
Ayrıca burası fındık üretiminin yoğun bir şekilde yapıldı bir yer olduğu için yerlilerle birlikte fındık toplama deneyimini de yaşayabilirsin. Tabii bunun için ilçeye fındık toplama mevsiminde gitmelisin.
Ankara’ya yakın olan denize girebileceğin bir diğer yer ise İnkumu Plajı. Batı Karadeniz’deki en temiz plajlardan biri olan İnkumu Plajı, Bartın sınırları içerisinde konumlanıyor ve Ankara şehir merkezinden yaklaşık 284 kilometre uzaklıkta.
Dalgasız ve sakin bir denizi olduğu için tertemiz kalan denizi incecik kum plaj tamamlıyor. Özel araçla yolculuk yaklaşık 3 saat kadar sürdüğünden günübirlik bir plan bile yapabilirsin.
Türkiye’deki 2. Kapadokya olarak bilinen Frig Vadisi, sınırları Eskişehir, Kütahya ve Afyon’a yayılmış bir bölge. Yaklaşık 3000 yıl önce Friglerin yaşadığı bu bölgede tüf kayalara oyulmuş evler, anıt mezarlar, kiliseler ve kaleler bulunuyor.
506 kilometre uzunluğuyla ülkemizin en uzun 3. yürüyüş yolu olan vadide uzun ve tarihi bir yürüyüşe çıkarak farklı bir hafta sonu aktivitesi yapabilirsin.
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde yer alan Kuzuluk’ta doğal su kaynakları oldukça fazla. Siyatik, romatizma, eklem ağrısı gibi birçok rahatsızlığa şifa olan Kuzuluk Kaplıcaları yaklaşık 80 derecelik bir sıcaklıkta ve amonyum açısından zengin.
Bu bölgede termal sularla dolu havuz, banyo ve hamamlar sunan oteller bulunuyor. Eğer Ankara’dan uzaklaşıp kendini sağlık bulacağın şifalı sulara bırakmak istersen Kuzuluk Kaplıcaları’na gidebilirsin.
Küre Dağları Milli Parkı ülkemizin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için mükemmel bir yer. Milli park sınırları içinde bulunan kanyonlar, yırtıcı kuşlar ve yaban hayvanlarının yuvası olmasıyla da çok özel bir yere sahip. Eğer zamanınız kısıtlıysa, Horma Kanyonu ziyaret edebileceğiniz güzel noktalardan. Milli parkın en güzel noktalarından biri olan kanyondan Ilıca Şelalesi’ne doğru yürüdüğün 3 kilometrelik yol oldukça etkileyici.
Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında en sevilen ve en çok tercih edilen noktalardan biri Amasra. Şehir merkezinden yaklaşık 304 kilometre uzaklıkta olan Amasra’ya 3 saat 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsin. Ancak özel aracınla gitmek istemezsen Amasra otobüs bileti de alabilirsin.
Fatih Sultan Mehmet’in görüp hayran kaldığı ve “Dünyanın göz bebeği” olarak tanımladığı Amsra’da Tarihi Çekiciler Çarşısı ve Ağlayan Ağaç’ı mutlaka görmelisin. Eğer Amasra’ya havanın sıcak olduğu bir mevsimde gelirsen burada denize de girebilirsin.
Bilecik’teki Pazaryeri ilçesinde bulunan Bozcaarmut Göleti, doğanın içinde huzur dolu vakit geçirmek isteyen Ankaralıların tercihleri arasında yer alıyor. Yemyeşil ağaçların arasındaki gölün manzarası Bolu’nun Abant’ını ve Artvin’in Karagöl’ünü aratmayacak bir güzellikte.
Göl çevresinde doğa yürüyüşüne çıkmak, kamp yapmak ve harika fotoğraflar çekmek mümkün. Ancak arazi biraz engebeli olduğu için kamp alanı kalabalık dönemlerde hızla dolabiliyor. Bu nedenle erken saatte yolculuk yapıp çadırını hemen kurmanı öneririm.
İstanbul’a yakın olduğu için İstanbulluların özellikle hafta sonları sıklıkla tercih ettiği Sapanca, Ankara’ya da yakın bir noktada konumlanıyor. Yaklaşık 319 kilometre uzaklıkta olduğu için 3 saat 10 dakikalık bir yolculukla Sapanca Gölü’ne ulaşabilirsin. Erken saatlerde Sapanca’ya gidersen göl kıyısında konumlanmış mekanlarda harika bir kahvaltı seni bekliyor.
Eğer bahar ya da yaz mevsiminde gidersen gölde kano turu da yapabilirsin. Sapanca otelleri genelde göl kenarında bulundukları için Sapanca’da konaklarsan harika bir manzaraya karşı uyanabilirsin.
Kocaeli’nin en güzel noktalarından biri olan Maşukiye, Ankara’dan 326 kilometre mesafede. Sapanca Gölü’nün kuzeyinde olması nedeniyle Sapanca Gölü’ne düzenlediğin seyahatten sonra Maşukiye’yi de ziyaret edebilirsin.
Tertemiz havası ve kuş cıvıltılarıyla insana tüm stresini unutturan Maşukiye’de doğa yürüyüşü, ATV turları, kamp ve piknik gibi sevilen aktiviteleri yapabilirsin. Aygır Deresi ve Sapanca manzarasının karşısında olan Kuzu ve Kirazlı yayları da mutlaka uğraman gereken noktalar arasında.
Maşukiye'de gezilecek yerler yazımıza göz atmadan geçme derim.
Ankara'ya yakın destinasyonlardan biri de Kapadokya. 60 milyon yıl öncesinde volkanik patlamalar sonucu oluşan peribacalarıyla masal gibi bir görünüme sahip. Kapadokya "Güzel Atlar Diyarı" olarak bilinir ve yaklaşık 3 saat 30 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsin. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Kapadokya, beyaz örtüsü ile kış aylarında ve ılık bahar aylarında da seni bekliyor.
Kapadokya’da gezilecek yerler için kısa bir liste yapmak zor olsa da mutlaka görmen gerekenler şöyle: Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Ihlara Vadisi, Aşk Vadisi ve Derinkuyu Yeraltı Şehri.
Batı Karadeniz’in Marmara Denizi ile buluştuğu noktada konumlanan Karasu, Ankara’dan 3 saat 45 dakikalık bir yolculuk uzaklıkta. Yaz mevsiminde denize girmek isteyen Ankaralıların tercih ettiği Karasu 20 kilometre uzunlukta bir sahile sahip. Bu sayede deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkarmak oldukça keyifli oluyor.
Karasu’ya gitmişken doğal güzelliklerini de keşfetmek istersen Maden Deresi, Acarlar Longozu ve Küçükboğaz Gölü’nü de görebilirsin.
Kayseri tarihi ve turistik noktaların yanı sıra leziz yerel yemekleri ve doğal güzellikleri ile de cazip bir turistik destinasyon. Kapuzbaşı Şelalesi, Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Gesi Bağları gibi noktaları görmeni, Erciyes Kayak Merkezi'nde kayak yapmanı ve Kayseri mantısı yemeni öneririm.
Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Kefken plajlarıyla yaz mevsiminde denizle buluşmak isteyen Ankaralıların tercihi haline geliyor. 3 saat 50 dakikalık bir yolculuk uzaklığındaki Kefken, İstanbul’a da yakın olduğu için yaz mevsiminde çok kalabalık olabiliyor. Ancak Kefken’de bazı sakin plajlar da mevcut.
Kayalıklarla çevrili Kapri Plajı ailelere uygun olmadığı için çocuk sesleri olmadan deniz keyfi yapabileceğin adreslerden. Bu plajın yanındaki Midye Koyu da sakin olan plajlardan bir diğeri. Kefken’de gün batımı saatlerinde Pembe Kayalar’a gitmeni öneririm. Kayaların rengiyle birleşen gün batımı manzarası unutulmaz bir manzara sunuyor.
Kefken’den bahsetmişken Kerpe’den bahsetmemek olmaz. Kefken gibi İstanbullular arasında çok popüler olan bir nokta olan Kerpe, Ankara’ya yaklaşık 352 kilometre uzaklıkta. Kerpe, Kocaeli’deki en meşhur mavi bayraklı plaja ev sahipliği yaptığı için çok sayıda insan yazın buraya akın ediyor. Bu nedenle kesinlikle buraya günün erken saatlerinde gelmelisin.
Kerpe'ye yola çıkmaya karar verdiysen A'dan Z'ye Kerpe rehberi yazımızla bölge hakkında filkir sahibi olabilirsin.