Başkent Ankara'nın sınırlarında yer alan tarihi ilçelerden Beypazarı, az katlı geleneksel evleri ve sakin yaşamı ile her yıl çok sayıda ziyaretçinin buluşma noktası haline geliyor. Kent merkezinin yaklaşık 100 kilometre dışında yer alan ilçe, başkentten çıkılan günübirlik gezilerin de gözde durakları arasında. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri tarafından yüzyıllarca yönetilen ilçe, günümüzde daha çok her biri sanat eseri niteliğinde sayılan konaklarıyla meşhur. Beypazarı geziniz sırasında hayranlık uyandıran eski evleri gezerken ayrıca yörenin gümüşten yapılan meşhur hediyelik eşyalarından satın alabilirsiniz.
Genellikle tarihi konaklarda ilçenin ziyaretçilerini ağırlayan Beypazarı otellerinde internet bağlantısı, bahçe ve klima gibi özellikler bulunuyor. Üstelik Beypazarı’nda yer alan görkemli yapılarda kaldığınızda geleneksel konak yaşamına tanıklık edebilirsiniz.
Beypazarı’na hakim bir noktadan ilçenin siluetini seyretmek istediğinizde çıkmanız gereken yer Hıdırlık Tepesi. Üstelik burada dilerseniz manzara keyfinizi kahve veya çay gibi içeceklerle tatlandırabilirsiniz. Önceleri okul olarak kullanılan eski bir binada hizmet veren Beypazarı Kent Tarihi Müzesi ise ilçenin kültürel değerlerini günümüze taşıyan harika bir merkez olarak ziyarete değer.
1600’lü yılların sonlarına doğru inşa edilen Suluhan Kervansarayı, restorasyon çalışmalarının ardından günümüzde Beypazarı ziyaretçilerini büyüleyen tarihi yapılar arasında sıralanıyor. Ayrıca ilçenin merkezinde yer alan çarşıyı gezerek geleneksel gümüş işlemeciliğinin örneklerine göz gezdirebilir, sonrasında biraz daha tepeye tırmanarak şimdilerde Adalet Evi ve Müzesi olarak hizmet veren konağı görebilirsiniz.
Beypazarı’nın merkezini dolaştıktan sonra rotanızı ilçenin çevresinde yer alan doğa harikalarına çevirin. Merkezden yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Tekke Yaylası, hafta sonlarında civarda yaşayanların piknik yaptıkları bir mesire alanına dönüşüyor. İlçenin kuzeyine yerleşen İnözü Vadisi ise macera dolu sporlar için adeta biçilmiş kaftan. Beypazarı geziniz sırasında ayrıca Türkiye'de bir ilk olması ile dikkat çeken Türk Hamam Müzesi'ni görebilirsiniz. Hamam tası ve ibrik gibi kültürümüzde önemli yer tutan parçaların sergilendiği müzede geleneksel giysi ve aksesuarlar da ziyaretçilerle buluşuyor.
Beypazarı’na kadar gelip de İç Anadolu mutfağının enfes lezzetlerinden tatmadan dönmek olmaz. Elde açılan baklava ve etli dolma kuşkusuz ilçenin bu anlamda en iyi seçeneklerinden. Taş fırınlarda pişen Beypazarı kurusu ise çayla birlikte tadını çıkarabileceğiniz bir başka enfes yöresel tat. Üstelik uzun süre tazeliğini koruyan Beypazarı kurusunu isterseniz hediyelik olarak da tercih edebilirsiniz.