Ülke Künyesi
Haritada GösterGenel Bilgiler / Rehber
Büyüleyici bir tarihe, eşsiz bir kültüre ve benzersiz doğal güzelliklere sahip bir Akdeniz adası olan Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin hemen güneyinde yer alıyor. Sicilya ve Sardunya'dan sonra Akdeniz'in 3. büyük adası olan Kıbrıs; kilometrelerce uzanan sahil şeridi, keşfedilmeye değer kültürel yapısı, kaliteli otelleri ve çok çeşitli eğlence aktiviteleri ile unutulmaz bir tatil yapmak için en çok tercih edilen destinasyonlar arasında.
Dünyanın 80. büyük adası da olan Kıbrıs’ın her köşesinde Yunan, Levanten, Bizans, Türk ve Batı Avrupa etkisini görmeniz mümkün. En büyük şehri Lefkoşa olan Kıbrıs’ın nüfusu ise yaklaşık 1,2 milyon civarında. Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum Kesimi olarak iki bölüme ayrılan adanın bazı bölümlerinde geçiş noktaları bulunuyor.
Yıl boyu Akdeniz ikliminin etkisi altında kalan ve tipik bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ın her köşesi Akdeniz tipi bitki çeşitleri ile süslü. Çam, meşe, servi, ardıç ormanlarıyla çevrili adada zeytin ağaçlarıyla süslü uzun sahiller de dikkat çekiyor. İnce kumlu sahiller ve çarpıcı plajlardan yüzlerce yıllık antik kalıntılara kadar her yerinde farklı bir güzellikle karşılaşacağınız Kıbrıs; doğa gezileri, tekne turları, tüplü ve tüpsüz dalış etkinlikleri için de ideal bir tatil cenneti.
Yöresel ürünler bulabileceğiniz hareketli çarşılarda alışveriş yapabileceğiniz Kıbrıs’ta antik kentler, tarihi camiler, görkemli manastırlar ve ünlü Venedik surlarında da muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Zengin bir gastronomi kültürüne sahip olan Kıbrıs’ta deniz kenarında sıralanan balık restoranları ile tavernalarda Yunan ve Türk mutfaklarından etkilenen yemeklerin yanı sıra zengin deniz ürünleri menüleri ve lezzetli Kıbrıs şaraplarını tadarak unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz.
Ne Zaman Gidilir
Tipik Akdeniz ikliminin yıl boyu hakim olduğu Kıbrıs’ta yaz ayları oldukça sıcak olduğu için adaya gitmek için en iyi zamanlar, havanın daha ılıman olduğu nisan, mayıs, ekim ve kasım ayları. Yaz ayları genellikle çok sıcak ve nemli geçen Kıbrıs’ta bu mevsimde de büyüleyici sahiller ve plajların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
İlkbahar veya sonbahar ayları, daha serin ve nemsiz bir havada Kıbrıs’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için en ideal zamanlar. Yaz aylarına göre otel fiyatlarının da uygun olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında turistik kalabalıklarından uzakta, daha huzurlu bir atmosferde adayı gezebilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Kıbrıs'a birçok büyük uluslararası havaalanından uçakla kolayca gidebilirsiniz. Alternatif olarak Türkiye, Yunanistan ve İsrail'den düzenlenen feribot seferleriyle de adaya ulaşmanız mümkün. Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlasjet, Onur Air ve Anadolujet gibi pek çok havayolunun düzenli olarak uçuşları bulunuyor. Uçuşlar, Lefkoşa şehir merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer alan ve adanın en büyük havalimanı olan Ercan Havalimanı’na gerçekleştiriliyor.
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında düzenlenen feribot seferleri ise Mersin Taşucu Feribot Limanı ile Gazimağusa Limanı arasında yıl boyu haftada 2 veya 3 gün gerçekleştiriliyor. Feribotlarla yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla Kuzey Kıbrıs’a ulaşmanız mümkün.
Gece Hayatı
Kıbrıs, canlı ve enerjik gece hayatı ile ünlü. Adanın her köşesinde bulabileceğiniz kaliteli oteller, renkli barlar, plaj kulüpleri, tavernalar ve meyhanelerle ilgi gören Kıbrıs, eğlenceli bir tatil yapmak için en ideal destinasyonlardan biri. Lüks gece kulüplerinin yanı sıra geleneksel Yunan tavernalarında da eğlenebileceğiniz Kıbrıs’ta özellikle Lefkoşa, Limasol ve Baf gibi büyük şehirlerde her zevke uygun eğlence mekanı alternatifleri bulmanız mümkün.
Canlı müzik dinleyebileceğiniz pek çok barın hizmet verdiği Kıbrıs’ta ünlü DJ’lerin performansları eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar süren partiler de oldukça popüler. Sıcak yaz gecelerinde ise serin deniz meltemleri eşliğinde düzenlenen plaj partileri, turistler arasında çok ilgi görüyor.
Alişveriş / Ne Alınır
Zengin bir alışveriş seçeneği sunan Kıbrıs’ta Akdeniz’in rahatlatıcı atmosferinde gezebileceğiniz hareketli çarşılardan butik ve lüks mağazalara kadar pek çok olanak bulacaksınız. Zengin kültürel mirasını yansıtan yöresel ürünlerin çok ilgi çektiği adada uluslararası markaların satıldığı büyük alışveriş merkezleri de çok popüler.
Kıbrıs’ta alışveriş yapmak için ilk uğramanız gereken yerlerden olan Girne Çarşısı’nda yöresel hediyelik eşyalar alabileceğiniz pek çok küçük dükkan hizmet veriyor. Kıbrıs’ın güzelliklerini ve simgelerini yansıtan çeşit çeşit magnetlerin çok ilgi gördüğü çarşıda rengarenk takılar ve süs eşyaları da satın alabilirsiniz. Lefkoşa’nın en ünlü alışveriş noktası olan tarihi Bandabulya Çarşısı ise Kıbrıs’a özgü Lefkara nakışı, yöresel el işleri ve tekstil ürünleri almak için mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında. Çarşıda ünlü Kıbrıs çileklerini ve bu çileklerle yapılan çeşit çeşit ürünleri de satın almanız mümkün.
Lefkoşa’nın başka bir ünlü çarşısı olan Arasta Çarşısı, Kıbrıs ruhunu tam olarak hissedebileceğiniz yerlerden biri. Yüzlerce çeşit el yapımı süs eşyasını bir arada bulabileceğiniz Arasta Çarşısı, adaya özgü kilimleri incelemek isteyen turistleri de kendine çekiyor. Birbirinden kaliteli ve güzel mücevherler almak için ise Kıbrıs’ın etkileyici tarihi bir yapısı içinde hizmet veren Büyük Han’a uğrayabilirsiniz.
Festivaller ve Fuarlar
Tatiller / Önemli Günler
1 Ocak Yılbaşı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı
1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
Mevlid Kandili
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Türkiye’den farklı olarak Kıbrıs’ta trafik sol şeritten akıyor ve araçların direksiyonları sağ tarafta bulunuyor. Araç kiralayacaksanız bu durumu göz önüne alıp trafikte çok dikkatli olmanızı öneririz.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Kuzey Kıbrıs’a kimliğiniz ile kolayca giriş yapabilirsiniz ama ehliyet gibi diğer belgeler giriş için kabul edilmiyor.
- Kuzey Kıbrıs’tan Kıbrıs Rum Kesimi’ne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geçişine izin verilmiyor.
- Dini mekanlar, müzeler, resmi daireler ve askeri noktalarda fotoğraf ile video çekmek yasaklanmış veya kısıtlanmış olabilir. Bu tarz yerlerde sadece özel izin alarak fotoğraf veya video çekebilirsiniz.
Ulaşım
Kıbrıs'ta ulaşım çoğunlukla halk otobüsleri, bazı demiryolu hatları, özel arabalar ve motosikletler ile sağlanıyor. Ada çapında geniş güzergahları olan halk otobüsleri, hem büyük şehirler için hem de köyler, beldeler ve kasabalara ulaşım için yolculara hizmet veriyor. Lefkoşa ve Limasol şehirlerini birbirine bağlayan demiryolu hattı ise 4 güzergahtan oluşuyor ve Trodos Dağları (Karlıdağ) da dahil adanın pek çok turistik noktasından geçiyor.
Araba fiyatlarının uygun olduğu Kıbrıs’ta özel araba kullanımı oldukça yaygın. Birçok büyük araç kiralama şirketinin de hizmet verdiği Kıbrıs’ta kendiniz için en ideal aracı da kolayca kiralayarak istediğiniz yerlere rahatça gidebilirsiniz. Motosikletler de Kıbrıs şehirlerinde yoğun olarak kullanılıyor. Kıbrıs’ın güzelliklerini ve turistik noktalarını keşfetmek için en ideal araçlardan olan motosikletleri de kolayca kiralamanız mümkün.
Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan’dan da feribot seferlerinin düzenlendiği Kıbrıs’ta feribotlar, aynı zamanda eğlence ve turizm amaçlı geziler için de yaygın olarak kullanılıyor.
Kültür
Akdeniz'in en güzel adalarından olan Kıbrıs, uzun tarihinde birçok uygarlığın etkisiyle şekillenmiş zengin ve keşfedilmeye değer bir kültüre sahip. Eski Yunan, Britanya İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu etkilerinin açıkça görüldüğü Kıbrıs’ta yerel halkın kültürü de büyük ölçüde bu büyük imparatorluklar tarafından şekillenmiş durumda.
Kendine özgü bir kimliği, dili ve mutfağı olan Kıbrıs’ta bölgesel olarak Kıbrıs Türkçesinin yanı sıra Rumca da yaygın olarak konuşuluyor. Turizmin çok geliştiği adada İngilizce de en çok konuşulan diller arasında yer alıyor.
Müslümanlığın yanı sıra Ortodoks Hristiyan inancının etkili olduğu adada tarihi camilerin yanında birçok Ortodoks kilisesiyle de karşılaşmanız mümkün. Adanın her iki bölümünde de dini bayramlar büyük bir öneme sahip ve halk tarafından coşkuyla kutlanıyor. Kıbrıs’ta aynı zamanda Yahudiler gibi farklı dini gruplar da kültürün şekillenmesinde önemli roller oynuyor.
Gastronomi meraklılarının ilgisini çeken, kendine özgü zengin bir mutfağa sahip olan Kıbrıs'ta Akdeniz'in her köşesinden gelen etkileri yöresel yemeklerde görebilirsiniz. Geleneksel Türk ve Yunan yemeklerinin çok sevildiği adada mezeler, et şişler, ünlü Hellim peynirleri ve şaraplar da çok ilgi görüyor.
Yıl boyunca pek çok uluslararası müzik ve sanat festivaline ev sahipliği yapan Kıbrıs’ta bu festivallere katılarak hem ada halkını yakından tanıma hem de eşsiz ada kültürünü inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Ekonomi
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yer alan küçük ada ülkesi Kıbrıs, kısıtlı toprağı ve nüfusuna rağmen güçlü bir ekonomiye sahip. Birkaç on yıldır istikrarlı bir şekilde ekonomisi büyüyen Kıbrıs, özellikle 1990'ların ortasından itibaren büyük bir ekonomik atılım yaşadı. Bankacılık ve turizm sektörünün geliştiği Kıbrıs’ta yabancı sermaye girişleri de ekonomik büyümenin önemli etkenleri arasında gösteriliyor.
Kıbrıs gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık %80’i hizmet sektörü tarafından oluşturuluyor. Turizm, emlak ve bankacılık faaliyetlerinin devlet tarafından desteklendiği Kıbrıs’ta imalat ve inşaatı sektörü de GSYİH'nın yaklaşık %18'ini oluşturuyor. Tarım, ormancılık ve balıkçılığın da GSYİH'nın yaklaşık %2'sini oluşturduğu Kıbrıs, Akdeniz’in önemli yat ve tekne destinasyonlarından biri olmasıyla her yıl binlerce turisti misafir ederek turizm alanında gelişmeye devam ediyor.
Vize Nasıl Alınır?
Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a vizesiz olarak, sadece kimlik kartlarınızı kullanarak kolayca giriş yapabilirsiniz. Giriş çıkış formu doldurarak rahatça gezebileceğiniz Kıbrıs’a diğer ülkelerden gitmek için ise Kıbrıs vizesi veya Schengen vizesi alınması gerekiyor. Ehliyet ve benzeri belgeler ise giriş için kabul edilmiyor.
Türkiye Temsilcilikleri
Lefkoşa Büyükelçiliği
Adres: Bedrettin Demirel Caddesi, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
E-posta: [email protected]
Telefon: +90 (392) 600 3100