Akdeniz'in en güzel adalarından olan Kuzey Kıbrıs tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğasıyla dikkat çekici bir destinasyon. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi doğa harikası şehirleri, upuzun kumsalları, antik kentleri, plajları, berrak deniziyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi yavru vatanda gezilecek çok yer var. Bu yazımızda Kuzey Kıbrıs'ın en güzel yerlerini keşfedeceksiniz. Kuzey Kıbrıs'ı tam anlamıyla keşfetmek için bu maddeleri listenize almanızı öneririz.

1- Girne Kalesi ve Batık Gemi Müzesi

Girne Kalesi

Kıbrıs gezisine yavru vatana panoramik açıdan bakarak başlamak istersen Girne Kalesi’ne uğramalısınız. Helenistik Dönem esintileri taşıyan kaleye uğramışken 1965’te keşfedilen Batık Gemi’nin sergilendiği Batık Gemi Müzesi’ni de ziyaret edebilirsin. Girne Kalesi hemen merkezde yer aldığı için kolay bir ulaşımı var. Ayrıca kale çevresinde gezilecek de birçok güzellik bulunuyor. Kıbrıs'ın tarihi duraklarını keşfetmek için şimdi Kıbrıs uçak bileti araştırmalarına da başlayın deriz.

Giriş ücreti

  • 20 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazar günleri hariç her gün 08.00-17.00

Konum Linki

Yazar Notu: Kaleye tırmanırken zorlanmamak için rahat bir ayakkabı ve kıyafet tercih etmeni öneririz.

Uçak Bileti

2- Girne Yat Limanı

Girne Yat Limanı

Tarihi Girne Yat Limanı etrafındaki restoran, kafe ve barlarıyla akşamları bir şeyler yiyip içmek için tercih edebileceğin yerlerden. Canlı müzik eşliğinde ruhunu doyururken bir yandan da taze deniz ürünleriyle bezeli restoran menülerinden akşam yemeğini seçebilirsin.

Konum Linki

3- Bellapais Manastırı

Bellapais Manastırı

Manastır Beşparmak Dağları’nın eteklerinde konumlanıyor. İtalyanca güzel ve yer kelimelerinden oluşan kilise 1998’de inşa edilen manastır Gotik mimari izlerini taşıyor. Kıbrıs’ın Osmanlı hakimiyetine girmesinden sonra Yunan idaresine bırakılmış ve Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermeye başlamış. Barış Manastırı olarak da bilinen kilise dağ kayalıklarına inşa edilmesinden ötürü Sümela Manastırı’nı anımsatıyor.

Giriş ücreti:

  • Tam 15 TL 
  • Öğrenci 7,5 TL

Açık olduğu saatler

  • 08.00-18.00

Konum Linki

4- St. Hilarion Kalesi

Aziz Hilarion Kalesi

Kayalık bir alanda dağın zirvesine inşa edilen kale Kıbrıs panoramasına doyabileceğin konumlardan. Yavru vatanda bulunan 3 dağ kulesinden biri olan Aziz Hilarion Kalesi bölge halkının Arap istilasına karşı aldığı bir önlem üzerine inşa edilmiş.

Ayrıca kalenin Uyuyan Güzel animasyonundaki Aurora’nın hapsolduğu kaleye ilham olduğu rivayet ediliyor.

Giriş ücreti

  • 20 TL

Açık olduğu saatler

  • 08.00-18.00

Konum Linki

Yazar Notu: Kaleye 480 basamak tırmanarak çıkabileceğiniz için özellikle yaz aylarında gidiyorsanız kaleye mutlaka rahat outdoor ayakkabı ve giysilerle gitmeli yanına bolca su almalısınız.
.

5- Mavi Köşk

Mavi Köşk

Kuzey Kıbrıs’ın Çamlıbel Köyü’nde yer alan Mavi Köşk’ün oldukça sıra dışı bir hikayesi var. İtalyan kökenli bir Rum avukat olduğu sanılan Paulo Paulodies’e ait olan köşk aslında oldukça sapa bir yere silah kaçakçılığı üssü olarak tasarlanmış. Aslında bir silah kaçakçısı olan Paulo Barış Harekâtı olunca köşkün gizli tünellerinden kaçarak izini kaybettirmiş. Köşk bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tesis edilmiş.

Köşke günübirlik turlarla gidebileceğin gibi Girne merkezinden saat başı kalkan otobüslerle de ulaşım mümkün.

Açık olduğu saatler: 09.00-18.00

Konum Linki

Yazar Notu: İçeride fotoğraf çekimine izin verilmiyor ve nakit ödeme kabul edilmiyor. Askeri bölgede yer aldığı için yanında mutlaka kimlik ya da ehliyet bulundurmalısınız.
.

6- Büyük Han

Büyük Han

Lefkoşa’da konumlanan Büyük Han 1572’de Osmanlı yöneticilerinden Muzaffer Paşa tarafından Bursa’daki Koza Han örnek alınarak tasarlanmış. 68 odalı Han 1878’de İngilizlerin ele geçirmesiyle hapishaneye dönüştürülmeye çalışılmış.

Dış cephesinden bakıldığında bir kaleyi andıran han bugün Lefkoşa’nın Eski Şehir bölgesinde sanatsal aktivitelerin merkez üssü konumunda.

Konum Linki

7- Soli Antik Kenti

Soli Antik Kenti

Geçmişinin M.Ö. 700’lere uzandığı varsayılan Soli Antik Kenti zengin bakır rezervleri, liman kenti oluşuyla oldukça refah içinde ve büyük ilgi gören bir krallık olarak nam salmışken kentin Arap istilalarına yenik düşmesiyle son bulmuş.

Antik kentte tiyatro, bazilika ve agora kalıntılarına rastlamak mümkün.

Soli Antik Kenti 2023 giriş ücretleri:

Açık olduğu saatler: kış sezonunda 08:00 – 15:30    yaz sezonunda 08.00-18.00

Konum Linki

8- Namık Kemal Zindanı

Namık Kemal Zindanı

Venedik Sarayı’nın avlusundaki taşlarla inşa edilmiş bu tarihi zindanın adı ünlü piyes yazarı Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre oyunu yüzünden sürgünle buraya kapatılmasından geliyor. 1873’te zindana hapsedilen Namık Kemal 40 seneye yakın burada yaşam sürmüş.

Eserlerinin büyük kısmını burada sürgün tutulduğu zaman diliminde çıkaran Namık Kemal burada pek çok hastalığa yakalanmış. Bugün zindan sınırlarında Namık Kemal’e ait belge ve yazıtların bulunduğu bir müze yer alıyor.

Konum Linki

9- Salamis Harabeleri

Salamis Harabeleri

Gazi Mağusa’da konumlanan Salamis Harabeleri Bronz Çağı bitimine yakın Anadolu’dan göçen kavimlerin kurduğu bir yerleşke. Bizans ve Pers imparatorluğu gibi pek çok medeniyete yuva olmuş.

Günümüze yalnızca kalıntıları ulaşabilen Salamis Harabeleri çoğunlukla Roma Dönemi’ne ait kalıntılara sahip. Deniz kenarına kurulmuş bir antik kent olduğu için deniz kokusu eşliğinde doğa yürüyüşü yapabilirsin.

Açık olduğu saatler: 08.00-19.00

10- Othello Kalesi

Othello Kalesi

Gazimağusa Limanı’nın korunması amacıyla yapılan kale Othello Kulesi olarak da biliniyor. Etrafına hendekler kazıldığı için geçilmesi imkansız kabul ediliyormuş.

Shakespeare’in aynı adlı oyununun da buradan ilhamla kaleme alındığına inanılıyor. Müze, sergi alanları ve açık hava tiyatrosu gibi pek çok farklı bölümden oluşuyor. Ayrıca kalede sık sık tiyatro performansları, konserler ve diğer kültürel etkinlikler düzenleniyor, denk gelirsen şaşırma derim.

Konum Linki

11- Maraş Mahallesi

Maraş Mahallesi

Gazi Mağusa’da bulunan Maraş Mahallesi, Hayalet Kasaba olarak da bilinir. 1974’te terk edilen şehir o dönemin dünya starlarını, varlıklı ailelerini hatta kraliyet mensuplarını dahi ağırlıyordu. Öyle ki Akdeniz’in Las Vegası kabul ediliyordu. Plajının kumları dahi Mısır’dan özel getirtilmişti.

TSK’nin 1974 yılında düzenlenen harekâtı sonucu bölge sivillere kapatılıp terk edildi. 2020 senesinde yeniden ziyarete açıldı. Belirlenen bir rotada yaya olarak ya da bisiklet kiralama yoluyla kasabayı turlayabilirsin.

Açık olduğu saatler: 08.00-20.00

Konum Linki

12- Yavuz Çıkartma Plajı

Yavuz Çıkartma Plajı

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk askerlerinin adada ilk çıkartma yaptıkları yer olmasından ötürü bu ala anılsa da yerli halk Escape Plajı olarak da biliyor. Kayalık bir alanda kaldığı için rüzgârdan nasibini almayan plaj genelde dalgasız.

Girne merkezine 20 dakikalık mesafede yer alan plaja girişler ücretli.

Yavuz Çıkartma Plajı 2023 giriş ücretleri: 50 TL

Açık olduğu saatler: 08.00-20.00

Konum Linki

13- Glapsides Plajı

Glapsides Plajı

Gazimağusa’ya 10-15 dakika uzaklıkta bulunan plaj berrak denizi ve ince altın kumları sebebiyle büyük ilgi görüyor. Fakat sığ ve dalgasız deniziyle de en çok çocuklu ailelerin ve yüzme konusunda kendine pek güvenemeyenlerin ilk tercihlerinden.

Konum Linki

14- Alagadi Plajı

Alagadi Plajı

Cam gibi berrak suyundan kumluk zemini görebileceğin Alagadi Plajı en korunaklı ve bakımlı Kıbrıs plajlarından çünkü Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama yeri haline gelen plaj ve kurbağalar özenli bir koruma altında. Bu sebepten su sporlarına da izin verilmiyor.

Alagadi Plajı 2023 giriş ücretleri: halk plajı olmasından ötürü ücretsiz.

Konum Linki

Yazar Notu: Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarına zarar gelmemesi için şezlong ve şemsiye kullanımı yasaklanmış. Bunu göze alarak gitmende fayda var.
.

15- Karaoğlanoğlu Şehitliği

Karaoğlanoğlu Şehitliği

Kıbrıs’a gelip de Karaoğlanoğlu Şehitliği’ne uğramadan dönmek olmaz. Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen askerlerin mezarlıkları deniz çıkartmasının yapıldığı yere bir şehitlik kurularak taşınmış. Anıtın sınırlarında yer alan Barış ve Özgürlük Müzesi’ne de uğramanı öneririm.

Girne merkezinden 15-20 dakikalık bir araba yolculuğuyla varabileceğin şehitlik adaya veda etmek için uğrayabileceğin en güzel lokasyonlardan.

Konum Linki

16- Karaman Köyü

Kıbrıs sınırları içinde küçük bir İngiltere izlenimi veren Karmi Köyü’nün halkı çoğunlukla İngilizlerden ve Almanlardan oluşuyor çünkü Kıbrıs’a gelen Britanyalılar ilk olarak buraya adım atıp yerleşke kurmuşlar. Köyün simgesi haline gelen kırmızı telefon kulübesi halen çalışıyor. Köyün merkezinde konumlanan Meryem Ana Kilisesi de görülmeye değer.

Konum Linki

17- Arap Ahmet Mahallesi

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’nın tarihi mahallelerinden olan Arap Ahmet Mahallesi adını Osmanlı’nın Lefkoşa’yı fetheden paşası Arap Ahmet’ten alır. Mahallede gezilecek yerler açısından fazla bir beklenti içinde olmamanda fayda var.

Kıbrıs’ın tarihini yerel halktan dinleyeyim, turistik atraksiyonlardan biraz uzak kalıp ada halkından biri gibi vakit geçireyim diyorsan yolun mutlaka buraya düşmeli.

Konum Linki

18- Lokmacılar Çarşısı

Lefkoşa’nın Arasta Bölgesi’nde yer alan çarşı Kuzey Kıbrıs’ı Rum kesiminden ayıran sınır kapısı burada bulunuyor. Sınırlar arasında geçiş yapmak isteyen ziyaretçilerin uğrak noktası. Ayrıca çarşının işlek bir alışveriş noktası olması da büyük ilgi çekmesinde rol oynuyor.

19- Barbarlık Müzesi

Barbarlık Müzesi Lefkoşa’da yaşayan Türklerin uğradıkları bir saldırının tarihin tozlu sayfalarına karışmaması adına kurulmuş müzelerden. 24 Aralık 1963 gecesi Türk Kuvvetleri doktoru olan Nihat İlhan ve eşi ile çocuklarının katledilmesi anısına oluşturulan müze mutlaka ziyaret edilmesi gereken adreslerden.

Giriş ücreti

Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 08.00-15.30

Konum Linki

20- Vouni Sarayı

Vouni Sarayı yaklaşık M.Ö. 500'lü yıllarda Pers hükümdarı I. Darius döneminde inşa edilmiş. Lefke bölgesindeki Vouni Dağı'nın güney yamacında yer alıyor.

Sarayın kalıntıları arasında ana avlu, taht odası, yemek odası, mutfak, antre, banyo ve birçok diğer odalar bulunuyor. Vouni Hamamları sıcak su hamamlarının en eski örneklerini barındırıyor.

Kıbrıs'ta keşfedilen en iyi korunmuş Pers saraylarından biri. Arkeologlar, sarayın Pers mimarisinin en iyi örneklerinden biri olduğunu söylüyorlar. Sarayın duvarları, Pers sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan kabartmalarla süslenmiş. Antik Kıbrıs tarihi ve Pers kültürü hakkında bilgi edinmek isteyenler için çok ilginç bir yerdir.

Vouni Sarayı 2023 giriş ücretleri: Sarayın kalıntıları tepelik bir alanda bulunduğu için ücretsiz ziyaret edilebilir.

Konum Linki

Yazar Notu: Lefke’den saraya kadar giden yol biraz dolambaçlı ve virajlı. Ayrıca tepeye çıkmak için oldukça dik bir rotadan ilerleyeceksin. Tedbirli olmanda fayda var.
.

21- Yeşilırmak Plajı

Lefkoşa sınırlarında yer alan Yeşilırmak Köyü’nde yer alan plaj özellikle sessiz sakin bir deniz günü yaşamak isteyenlerin ilk tercihi olabilir. Lefkoşa’nın en uç kıyısında konumlandığı için pek uğrak olduğunu söyleyemem.

Yaz ya da kış fark etmeksizin deniz tatili ve kültür turizmi için Kıbrıs’ı tercih edebilirsin. Türk vatandaşları vizesiz, kimlik kartlarıyla adaya girebiliyor. Deniz yoluyla feribot seferleriyle de ulaşım mümkün fakat havayoluyla hem yorulmamış hem de zamandan tasarruf etmiş oluyorsun. Kıbrıs yemeklerini tatmadan dönmek de olmaz. Girne'de ne yenir sorusunun cevabını linke tıklayarak keşfedebilirsiniz.

Otel


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
143 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN