Deniz, kum, güneş ve tarih gibi tüm güzellikleri içerisinde barındıran Side tüm güzelliği ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Side otelleri ve plajları ile yaz aylarında özellikle deniz turizmiyle adını duyursa da aslında tarih meraklıları için de vazgeçilmez destinasyonlardan biri. 

Roma dönemine kadar uzanan eski bir tarihe sahip olan Side tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Yaz turizminin vazgeçilmez duraklarından biri olan Side’de birçok farklı plajda Akdeniz’in tadını çıkarabilir, isterseniz de zamanının en önemli Pamfilya kentlerinden biri olan Side Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte güzel bir tarih gezisi yapıp mükemmel doğanın tadını çıkarmak için Side’de gezilecek yerleri keşfetmeye başlayalım.

1. Side ören yeri

side-oren-yeri

Antik tiyatro, agora, Apollon tapınağı, Tike gibi Türkiye’nin değerli arkeolojik alanlarından biri olan Side ören yeri, bir yarımada şeklinde konumlanıyor. Dünyaca ünlü örenyerleri arasında yer alan Side örenyeri mimarisi ile Anadolu’daki tek örnek olan antik tiyatrosuyla farklılaşıyor. Side ören yeri Antalya’nın arkeoloji hazineleri arasında bu yönden oldukça farklı bir konumda bulunuyor. Helenistik ve Roma dönemine ait izleri sürebileceğiniz Side ören yerinde Dionysos frizini de görmeniz mümkün. Lidyalıların, Büyük İskender yönetimindeki Makedonya Devleti’nin, Ptolemaios Hanedanlığı’nın ve ardından da Roma ve Bizans imparatorluklarının eline geçmiş olan Side, bu özelliğiyle muazzam bir tarih hazinesi olarak karşımıza çıkıyor. Side ören yerinde görebileceğiniz tüm güzellikleri diğer maddelerde detaylarıyla keşfetmeye devam edelim.

Giriş Ücreti

  • Side ören yeri içinde yer aldığı için mevcut biletiniz ve Müze Kart dahilinde ücretsiz gezilebiliyor.

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • 300 ₺

  • Müze kart ile ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

08.30-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Side ören yeri Müze Kart çıkartma noktalarından biri. Eğer Müze Kart sahibi değilseniz Side ören yerinden kolaylıkla kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

2. Apollon - Athena tapınakları

side-apollon-tapinagi

Burası Side’de bulunan ve Roma imparatorluğu döneminde 2. yüzyılda, Pax Romana (Roma Barışı) döneminde inşa edilmiş, Apollon ve Athena’ya adanmış olan tapınaklar. Apollon mitolojide müziğin, okçuluğun ve güneşin tanrısı olarak biliniyor. Apollon tapınağının yanında bulunan Athena tapınağı ise sanat, savaş, barış ve zeka tanrıçası Athena’dan adını alıyor. Yıllar süresince ayaktan kalan kısımları için restorasyon çalışması yapılmış olan tapınak, antik çağların Antalya Side’deki harika bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle beş sütunlu kısmı çok ilgi çeken Apollon Tapınağı’nı ziyaret ederseniz, güzel fotoğraflar çekmeyi de unutmamanızı tavsiye ederiz.

Giriş Ücreti

  • Side ören yeri içinde yer aldığı için mevcut biletiniz ve Müze Kart dahilinde ücretsiz gezilebiliyor.

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Apollon ve Athena tapınaklarına gitmek için ören yerinde bulunan servisleri kullanabilirsiniz. Servis ücreti kişi başı 10 TL.

3. Side Müzesi

side-muzesi

Side Müzesi, ülkemizde köye açılan ilk müze olma özelliğini taşıyor. Side’deki antik bir hamam olan Agora hamamı içerisinde yer alan Side Müzesi, 1962’de hizmete açılıyor. Geç Hitit, Roma İmparatorluğu ve Selçuklu Devleti döneminden kalma birçok eserin yanında, kendi içerisindeki dış ve iç dekorasyonunun da tarihi bağlantılarının bulunması, Side Müzesi’nin ziyaretçileri için çok büyük bir şans diyebiliriz. Özellikle bahçe kısmı bu şekilde karşımıza çıkan Side Müzesi’nde birçok cam eser, sikke, heykelcik, takı ve lahit  gibi tarihi kalıntılar yer alıyor.

Side’nin yerel tarihinin çeşitli dönemlerdeki yansımalarının somut ve günlük hayattan karşılıklarının bulunduğu bu güzide müzeyi gezip görmek, Side’deki kültürel turizm fırsatlarının belki de başında geliyor. 

Giriş Ücreti

  • Kişi başı 130 ₺

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

08.30-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

4. Side antik tiyatrosu

aspendos-antik-tiyatrosu

Şimdi Side örenyerinin içerisinde bulunan ve hem kültürel hem de tarihi bağlamda çok yüksek kıymete sahip olan Side antik tiyatrosundayız. Antik kentin merkezine konumlanmış olan tiyatronun yapı planı her ne kadar Helenistik döneme ait ekole uygun olsa da inşa tekniğinin Roma mimarisine uygun olduğu söyleniyor. Oturma sıralarından, basamak ortasındaki yoluna kadar olan kısmı bir yamaca yaslı şekilde duran tiyatronun bu şekli onu daha da özel kılıyor.

Ayrıca sahne binasının birinci katında Roma tanrısı Dionysos’la ilişkili bir friz de bulunan bu antik tiyatroda, tahmin edebileceğimiz üzere birçok sahne eserleri, toplantılar ve müsabakalar gerçekleşmiş olmalı. Siz de bu tarihi mirası gözlerinizle görmek isterseniz, Side örenyerini ziyaret edip tiyatronun heybetli varlığına şahitlik edebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Side ören yeri içinde yer aldığı için mevcut biletiniz ve Müze Kart dahilinde ücretsiz gezilebiliyor.

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

5. Devlet agorası

devlet-agorasi

Side Antik Kenti’nin merkezi olarak sayabileceğimiz yer devlet agorası. Modern şehirlerin çarşı kısımları gibi de düşünülebilir. Antik zamanlardaki şehirlerde bulunan dükkanların, ticarethanelerin ve çeşitli zanaat işlerinin de yapıldığı imalathanelerin merkezi olarak kabul edilen agoralardan güzel bir örnek de Side’deki antik kentte bulunuyor. Burada ayrıca Agora’nın ortasında Tike’ye adanmış olan ve yazımızda da bahsedeceğimiz bir tapınak da bulunuyor.

Giriş Ücreti

  •  Side ören yeri içinde yer aldığı için mevcut biletiniz ve Müze Kart dahilinde ücretsiz gezilebiliyor.

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

6. Side halk plajı

side-plaj

Side merkezine yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta bulunan Side halk plajı, bölgede en çok tercih edilen plajlar arasında yer alıyor. Plajı kumlu ve ince yapıda olan Side halk plajının alanı da gayet geniş. Berrak ve hemen derinleşmeyen bir su yapısına sahip olan Side halk plajında yüzmek, deniz ve plaj severler için gerçekten de güzel bir şans. İçinde giyinme kabinleri, duş, restoran ve kafeterya gibi sosyal imkanlar da bulunan plajda isterseniz gün batarken yürüyüş yapabilir, Akdeniz’in sularına kendinizi bırakabilirsiniz.

Giriş Ücreti

  •    Ücretsiz

Konum Linki

7. Anıtsal çeşme (Nymphaeum)

anitsal-cesme-nymphaeum

Side Antik Kenti’nde girişte ziyaretçileri karşılayan anıtsal çeşme, antik adıyla Nymphaeum, Roma döneminden kalma, 2. yüzyıl tarihli bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Duvar içine oyulmuş kubbeli üç kemeri ve yirmi bir sütunu bulunan üç katlı ve önü havuzlu şekilde bulunan çeşmenin üzerinde çeşitli Roma kültürüne ait kaplamalar, semboller ve heykel tasvirleriyle olağanüstü bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.

Zamanında Side’deki antik kentin su ihtiyacının bir kısmını karşıladığı anlaşılan çeşmenin günümüzde eski ihtişamından pek bir şey kaybetmediği de görenlerin kabul edeceği bir gerçek diyebiliriz.

Giriş Ücreti

  •  Kişi Başı 300 ₺

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

8.  Kumköy plajı

kumkoy

Kumköy bölgesinde bulunan bu harika plaj, Side’nin merkezine ortalama 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Side’de en berrak ve neredeyse en dalgasız denize sahip olan Kumköy plajının kumsalı da temiz. Denizinin de sığ olduğu bu plajın yüzme bilmeyen veya çocuklu aileler için de uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak plaj içerisinde soyunma kabini, duş, tuvalet ve büfe gibi sosyal olanaklarda bulunuyor.

Konum Linki

9.  Vespasianus anıtı

vespasianus-aniti

Roma imparatoru Vespasianus’un döneminde yaptırılmış bir olan Vespasianus anıtı, imparatorun hatırasını yaşatmak amacıyla ortaya çıkmış bir eser. Anıtın kendisinin haricinde etrafında da bulunan tarihi değere sahip eserler, çevrenin tarihi ağırlığını ziyaretçilere yansıtmak konusunda güzel bir uyum ortaya koyuyor. Yıllar boyunca çeşitli mimari ve arkeolojik çalışmalarla birlikte eski fiziksel yapısı da ortaya çıkarılmış olan Vespasianus anıtının günümüzde hali, antik zamanları andırabilecek nitelikte.

Konum Linki

10.  Side Limanı

side

Side’nin antik dönemdeki en önemli ana damarlarından biri olarak rol oynamış olan Side Limanı, şehrin diğer yerleşim yerleriyle ticaret yapabilmesini, aynı zamanda balıkçılık çalışmalarını gerçekleştirilmesini sağlamış. Günümüzde eskisi gibi ticari faaliyetten ziyade yat limanı ve sosyalleşme alanı olarak tercih edilen Side Limanı’nda çeşitli dalgıçlık faaliyetleri gerçekleştiren tesislere de ulaşabilmeniz mümkün.

Konum Linki

11. Çolaklı halk plajı

colakli-yaz-tatili

Side’ye bağlı olan Çolaklı Mahallesi’nde yer alan Çolaklı halk plajını tercih eden kitle, daha çok yerel halktan oluşuyor. İnce taneli kumlara ve gayet geniş bir sahile sahip olan Çolaklı halk plajı, Side’ye gidenlerin denizde güzel vakit geçirebilecekleri makul bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda içerisinde duş, soyunma kabini, tuvalet, kafeterya ve restoran gibi sosyal imkanların da var olduğu plajda denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

12. Tike (Tyche) tapınağı

tike-tyche-tapinagi

Side Antik Kenti’nin içerisinde bulunan ve tarihi değeri yüksek olan Tike tapınağı, Side’deki Helenistik yapılardan biri. Tarih boyunca birçok onarım geçirmiş olan tapınak uzunluğu 18, genişliği de 12 metre olan bir alana sahip. Roma döneminde şans tanrıçası olarak kabul edilen Tike’ye adanmış olan tapınağın mimarı özellikleri ve estetiği bir araya gelerek görenleri mest ediyor. Aynı zamanda Side Antik Kenti’ndeki en büyük tapınaklardan biri olma özelliğine de sahip olan tapınak, gayet hoş dekorasyonlarıyla da göz alıcı bir güzelliğe sahip.

Konum Linki

13. Side plajı

side-plaji

Side’nin en güzel plajlarından biri olarak karşımıza çıkan ve otel işletmelerinin de özel beach club’lar açarak rağbet gösterdiği bir destinasyon olan Side plajı ince kumu, gün batımı ve doğuşundaki olağanüstü manzaralara ev sahipliği etmesiyle birlikte herkesi kendine hayran bırakıyor. Side’nin harika denizine ek olarak Antalya’da denize girilecek yerler listenize birçok plajı da eklemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Konum Linki

14.  Büyük plaj

buyuk-plaj

Side Antik Kenti’nin güneydoğu tarafında yer alan Büyük plaj, ziyaret edenlerin memnun kalacağı nitelikte bir güzelliğe sahip. Doğal bir albenisi bulunan, ince kumu ve her zaman berrak kalan deniziyle birlikte ziyaretçilerini bekleyen Büyük plajda genellikle özel beach club’lar bulunuyor. 

Konum Linki

Side gezinizde Antalya’nın güzelliklerini keşfetmeye devam etmek isterseniz Antalya’da gezilecek yerler yazımıza göz atın deriz.

Otel


ipekincir
İpek İncir
366 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN