Estetik, mimari ve doğanın yeryüzüne sunduğu en güzel armağanlardan olan Şirince, 2023 yılının ekim ayında 'En İyi Turizm Köyü' ödülüne layık görüldü. Daracık sokakları ve taş evleri ile zeytin ağaçlarının arasında saklı bir cennet olan Şirince, eski bir Rum köyü. Adının ise ilginç bir hikayesi var. Kırkınca ismiyle kurulan köy, bu adı bir efsaneye dayanarak alıyor. Kırık kişiden bu adı aldığı rivayet edilen Şirince etimolojik değişimlere uğrayarak en son Çirkince adını alıyor. Ve cumhuriyetin ilanından sonra İzmir valisi Kazım Dirik tarafından bu ismin Şirince olmasına karar veriliyor.
Hiçbir evin bir diğerinin manzarasını kapatmadığı Şirince’nin mimarisi, Arnavutluk’un tarihi şehri Berat’ın mimarisi ile benzerlik gösterir. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacak kıyamette güvenli bölge olması ile gündeme gelen ve dünyanın birçok yerinden insanın akın ettiği Şirince, 2023 yılında da dünyanın en iyi turizm köyü olarak seçilmesiyle adını ilklere yazdırmayı başardı. Şirince yazımıza geçmeden önce ilçeye gidecek olanların merak ettiği soruları yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.
Şirince’ye ne zaman gidilir?
Yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe bürünen Şirince’de bahar ve yaz aylarında uyanan doğanın keyfini çıkarabilirsin. Sonbahar ve kış aylarında daha sakin olan ilçede ruhunu dinlendirebilir, taş konaklarda kalabilir ve şarap evlerini gezebilirsin.
Şirince’de ne yenir?
Şirince seyahatin sırasında meyve aromalı şaraplar, kumda Türk kahvesi, deniz ürünleri, mürver şurubu gibi lezzetlerin mutlaka tadına bakmalısın.
İzmir – Şirince arası kaç kilometre?
İzmir – Şirince arası 85 kilometre olup yaklaşık olarak 2 saat sürüyor.
Üç köyden oluşan Nesin Köyleri (Nesin Matematik Köyü) sanat, felsefe ve matematik disiplinlerini bir araya getiriyor. Bu üç alanda yeni bilgiler edinmek, kendini geliştirmek ve üretim yapmak adına gelen katılımcılar aynı zamanda doğa içerisinde harika zamanlar geçiriyor. Bir bilim ve sanat merkezi olan Nesin Matematik Köyü’nde lise seviyesindeki bireyler için matematik, problem çözme, insan hakları gibi kamplar; yetişkin bireyler için sinema gibi farklı sanat dallarının atölyeleri düzenleniyor.
Haftanın her günü 09.30-18.00
19. yüzyılda Rumlar tarafından Şirince’de yaptırılan kilisenin kitabesi günümüze kadar ulaşamadığından gerçek ismi bilinmiyor. Kilisede bulunan çarpık bir mihrap izlerine bakılarak, Kurtuluş Savaşından sonra Yunanistan’dan gelen göçmenler tarafından kilisenin cami olarak kullanıldığı anlaşılıyor.
Restorasyon sürecine girerek yenilenen Aziz Dimitrios Kilisesi ahşap işlemeleri, kalemişi bezemeler ve İsa peygamber ve havarilerinin freskleri ile dikkat çekiyor. Aziz Dimitrios Kilisesi ayrıca çok güzel bir manzaraya da sahip. Kiliseye giderken yakınlarda köy kahvelerine denk gelebilir ve bir kahve molası verebilirsin.
Şirince’deki en güzel yapılardan biri olan St. John Baptist Kilisesi, konumu ve bahçesindeki havuzu ile dikkat çekiyor. St. John Baptist Kilisesine dair bir inanış gereği buradaki havuzun dip kısmındaki oyuk alana para düşürenin dileği kabul oluyor. Yapımına 1805 yılında başlanan St. John Baptist Kilisesi 1832 yılında günümüzdeki görünümüne kavuşuyor ve restorasyon süreçleri ile yenileniyor.
Şirince’ye özgü hediyelik eşyalar, şaraplar, yöresel lezzetler, zeytinyağı ve özel sabunlar alabileceğin çarşı seyahatin sırasında mutlaka uğraman gereken yerlerden. Çarşıda hem sevdiklerin hem de kendin için mutlaka hediyelik birşey bulacağına eminiz. Yöre halkı turistlere o kadar alışık ki girdiğin her dükkânda sana ikram yiyecek ve içecekler sunulacak.
Şirince’nin entelektüel duraklarından Tiyatro Medresesi, başta tiyatro ve gösteri sanatlarının çalışma ve sahnelenme amacı ile yola çıktı. Günümüzde felsefe, sosyal bilimler, edebiyat, mimarlık gibi farklı disiplinlerin buluştuğu yer olan Tiyatro Medresesi haftalık programlara katılımcı ağırlarken günübirlik ziyaretlere de açık oluyor.
Pazar günleri kapalı
Diğer günler 10.00-17.00
Şirince manzarası izlemek için istikamet Hodri Meydan! Dik bir yokuşta yer alan ve tüm Şirince’yi izleyebileceğin tepe noktası olan Hodri Meydan tepesinde aynı adla yer alan kule de bulunuyor.12 metre uzunluğundaki bu taş kule, seyir noktaları sevenler için gezi duraklarından biri oluyor.
Şirince Artemis Restaurant & Şarap Evi içerisinde yer alan Taş Mektep Müzesi ile Şirince gezinize tarihi bir hava katabilirsin. 1906 senesinde eğitim kurumu amacıyla inşa ettirilen Taş Mektep yapıldığı yıllarda matematik, beden eğitimi, tarih, coğrafya, yabancı dil eğitimlerini veriyordu. Günümüzde ise restoran olarak hizmet veren Taş Mektep ayrıca sahip olduğu belge ve fotoğraflar ile bir müze görevi görüyor.
Haftanın her günü 00.00-00.00
Sana sıradaki önerimiz Ege’nin incisi olan İzmir’i keşfetmen. Görmen gereken tarihi ve doğal güzellikler için İzmir’de gezilecek yerler yazısına tıkla!