İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, tarihin en önemli antik kentlerinden biri. Kurulduğu tarih M.Ö. 8600 yılı olan ve yüzyıllar boyunca yerleşim yeri olarak kullanılan Efes’in bünyesindeki Artemis Tapınağı ise dünyanın yedi harikasından biri kabul ediliyor. Tarihi bir keşif yapabileceğiniz bu yazımızda ayrıca Efes Antik Kenti giriş ücretleri, Efes Antik Kenti'nde görülecek yerler ve ulaşım bilgileri gibi ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri de bulabileceksiniz. 

İçindekiler

Efes Antik Kenti nerede?

Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Selçuk’a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası’na uzaklığı ise yalnızca 19 km. Antik kent hem konumu hem de tarihi değeri ile her yıl yerli ve yabancı fark etmeden 2 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlıyor.

Konum Linki

Efes Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

efes antik kenti

Tren: Efes Antik Kenti’ne ulaşım oldukça kolay. İlk alternatif İzmir merkezinden geliyorsanız Basmane – Söke ya da Basmane – Denizli güzergâhlarında çalışan banliyö trenlerini kullanmak. Bu trenler Selçuklu Garı’ndan geçiyor. Garda indikten sonra ise yalnızca 650 metrelik bir yürüme mesafesi ile antik kente ulaşabiliyorsunuz.

Araba: Bir diğer alternatif de araç kiralama. Özellikle İzmir’e uçakla geldikten sonra araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Efes Antik Kenti’ne en yakın havalimanı İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanı ve antik kent havalimanına 60 km uzaklıkta yer alıyor. Bu mesafe araçla ortalama 45 dakika sürüyor.

Otobüs: Tüm bu seçeneklere ek olarak antik kenti otobüs ile gelmeyi de tercih edebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Selçuk otobüs bileti almak. İlçe merkezi ile antik kent arası 3 km. Selçuk otogarından gün boyu düzenlenen minibüsler ile Efes Antik Kenti’ne direkt ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs Bileti

Efes Antik Kenti’ne ne zaman gidilir?

Efes Antik Kenti’ni yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz. Ancak kenti rahatça gezmek istiyorsanız en ideal dönemler Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları oluyor. Açık alan olduğu için yaz aylarında yüksek sıcaklıklar kışın da soğuk ve yağışlar gezini olumsuz etkileyebiliyor.

2023 Efes Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?

  • Efes Antik Kenti örenyeri giriş ücreti 700 TL
  • Müze Kart ile ücretsiz.
  • Efes Yamaç Evleri giriş ücreti 320 TL (Yamaç Evler’de Müze Kart geçmiyor.)
  • Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti T.C. Vatandaşları için 425 TL, yabancı ülke vatandaşları için 850 TL.
  • Otopark ücreti 70 TL.

Yazar Notu: Efes Antik Kenti'ni Müze Kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Eğer Müze Kart sahibi değilseniz Efes Antik Kenti'nden Müze Kart çıkartabilirsiniz.

Efes Antik Kenti ziyaret saatleri

  • 08:30 - 18:30
  • Haftanın 7 günü boyunca açık olan antik kent, yıl içerisinde yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı oluyor.

Efes Antik Kenti hakkında

efes

Tarihi M.Ö. 8600 yılına kadar uzanan Efes Antik Kenti, ilk olarak kimler tarafından kurulduğu kanıtlanamamış olmakla birlikte tarih boyunca Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi önemli devletlere ev sahipliği yapmış. Yaklaşık olarak 9 bin yıl boyunca yerleşim yeri olarak kullanılan kentte bugün tüm bu medeniyetlere ait izlere rastlamak mümkün. Kent dünya tarihinde de oldukça önemli bir konuma sahip. İlk kurulduğu dönemde basit bir yerleşim yeri olmakla birlikte tarih boyunca çok sayıda ticaret yolunun üzerinde yer alması sayesinde kısa sürede oldukça gelişme göstermiş.

Altın çağı olarak nitelendirilebilecek dönemini ise MÖ 129’da Roma İmpratorluğu zamanında yaşandığı söyleniyor. Hatta bu dönemde çağının en büyük metropollerinden biri haline gelmiş. Bu tarihlerde kentin nüfusu 200 bine ulaşmış. Zamanında liman kenti olan ve çağının çok ötesinde bir gelişmişlik seviyesine sahip olan Efes’in nehirle birlikte gelen alüvyonlara bağlı olarak limanı dolmuş ve eski ihtişamını kaybetmeye başlamış. Bugün içerisindeki Celcus Kütüphanesi, dünyaca ünlü Artemis Tapınağı, Yamaç Evler ve daha nicesi ile Efes, mutlak görmen gereken tarihi değerlerimiz arasında yer alıyor.

Efes Antik Kenti gezi rehberi

Efes Antik Kenti ziyaretinde görebileceğiniz çok değerli arkeolojik değrler var. Tüm bu değerleri görmeden önce hem tarihi hem de özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gezini çok daha heyecanlı bir hale getirecek. 

Liman Caddesi

Antik kentin içerisindeki en uzun cadde olan Liman Caddesi’nin özelliği şehri ziyarete gelen krallar burada karşılanıyor hatta dini törenler de bu cadde üzerinde düzenleniyormuş. Bugün cadde hala eski halini koruyor ve cadde boyunca sağ ve solda olmak üzere Yunan dönemine ait görkemli sütunlar yer alıyor.

Celsus Kütüphanesi

celsus kütiphanesi

Kütüphane Efes Antik Kenti’nin en görkemli yapılardan biri. Tarihi M.S. 106 yılına uzanan Celsus Kütüphanesi, Efes valisi Celsius’un oğlu tarafından babası adına yaptırılmış. Günümüze kadar neredeyse tamamının oldukça iyi bir şekilde ulaşmış ve dışarıdan bakıldığında iki katlı bir görünüme sahip. Ancak içeriden tek katlı ve yüksek tavanlı bir yapı. Ayrıca kütüphanenin dönemin antik kentleri içerisinde en büyük 3 kütüphaneden biri olma özelliğine sahip olduğu biliniyor.

Yazar Notu: Efes Antik Kenti'ni mutlaka rehber, sesli rehber ile ya da önceden araştırma yaparak gezmenizi öneririz.

Efes Antik Tiyatro

efes antik tiyatro

Günümüze kadar ne yazık ki sahne kısmı tamamen yıkılmış biçimde ulaşsa da oturma alanları oldukça sağlam durumda olan Efes Antik Tiyatro, 24 bin kişilik kapasitesi ile antik dönemin en büyük tiyatrosu. Bu tiyatronun klasik tiyatro yapılarından farkı ise 3 katlı inşa edilmiş olması. Ayrıca tiyatro Hristiyanlığın Anadolu ve Avrypa’ya yayılmasında en büyük paya sahip olan St. Paul’ün vaazlarını gerçekleştirdiği yer olması sebebiyle Hristiyanlık için de önemli bir alan olarak kabul ediliyor.

Mermer Cadde

Efes Antik Tiyatro’dan Celcus Kütüphanesi’ne ulaşım sağlayan Mermer Cadde tıpkı Liman Caddesi gibi sağlı sollu sütunlarla çevrili. Üstelik bu cadde araçların geçebileceği şekilde tasarlanmış ve yayalar için kaldırım da bulunuyor.

Yamaç Evler

yamaç evler

Dönemin zenginlerine ait evlerin yer aldığı Yamaç Evler başlı başına lüks bir yaşamı gözler önüne seriyor. Hatta o dönemde tüm bu evlerin yerden ısıtma sistemine sahip olduğu biliniyor. Günüme kadar gelen kalıntılar ise oldukça iyi durumda. Evlerinde duvarı ve zeminindeki mozaikler en ilgi çekici yönlerinden biri.

Ticari Agora

ticari agora

Bu meydan M.S. 4. yy’da meydana gelen büyük depreme kadar kentin en önemli ticaret ce kültür merkezlerinden biriymiş. İlk inşa edildiği tarih M.Ö. 3. yy olan Ticari Agora’nın toplamda 3 kapıdan girişi bulunuyor.

Hadrian Tapınağı

hadiran kapısı

Roma İmparatoru Hadrian adına Efes’i ziyaret etmesini onurlandırmak için yaptırılan tapınak, antik kentin ilgi çeken yapılarından biri. Ziyaret esnasında tapınak kapısındaki şans tanrıçası Tike ve Medusa kabartmalarını görebilirsin. Tapınağa ait diğer kabartmalar ise Efes Müzesi’nde sergileniyor.

Trajan Çeşmesi

trajan çeşmesi

Esasında iki katlı olan ancak restorasyondan sonra tek katlı olacak şekilde bugünkü halini alan Trajan Çeşmesi Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına yaptırılmış. Çeşmede yer alan heykellerin bir kısmı Efes Müzesi’nde iken bir kısmı ise British Museum’da sergileniyor.

Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı antik kentin en ilginç yerlerinden biri. Çünkü tapınak İmparator Domitianus adına yaptırılsa da Domitianus zalim bir yönetim sürdürdüğü için halk onu lanetlemiş ve Roma Senatosu karar ile ismi tüm yazıtlardan kaldırılmış. Ancak Efes halkı tapınağı yok etmek istememiş ve bunun yerine çözümü imparatorun tapınaktan bulunan heykelinin başını kesip yerine babasının başını yerleştirmekte bulmuşlar.

Odeon

Antik mimaride müzik dinlemek için yapılan özel yapılardan olan odeonlar amfitiyatrolar kadar devasa olmazlar ve bazı durumlarda müzik dinletilerinin yanı sıra şehirle ilgili önemli kararların alınması için burada toplantılar yapılırmış. İşte bu odeonlardan biri de Efes Antik Kenti’nde bulunuyor ve tarihi M.S. 100 yılına uzanıyor. Tüm bu yapılara ek olarak Magnesia Kapısı, Devlet Agorası ve Bazilika, Belediye Sarayı, Pollio Çeşmesi, Skolastika Hamamları, Umumi Tuvalet, Aşk Evi ve Memmius Anıtı’nı da Efes Antik Kenti ziyareti esnasında ziyaret edebilir, antik kent hakkında çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Efes Deneyim Müzesi

8 Ağustos 2023 tarihinde açılan Efes Deneyim Müzesi döneme daha yakından tanıklık edeceğiniz benzersiz bir durak. Gelişmiş ses ve görüntülerle ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaptıran müzede kültürün teknolojiyle buluşmasına da şahitlik edeceksiniz. Efes Antik Kenti'ni dijital ortamda deneyimlemek isteyenlerin mutlaka uğramalarını öneririz.

Yazar Notu: Efes Antik Kenti'ni tam anlamıyla gezebilmek için bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Burası oldukça büyük bir alan olduğu için yanınıza su, atıştırmalıklar ve yaz mevsiminde iseniz mutlaka şapka almanızı öneririz.

Efes Antik Kenti ziyaretine ek olarak İzmir'i baştan aşağı keşfetmek isterseniz İzmir'de gezilecek yerler yazımıza da göz atın deriz. 


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN