Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Karaman, çok kültürlü ve dönüştürülmüş yapısıyla eşsiz bir şehir. Her köşesi görülmeye değer olan bu kadim şehrin, tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kalacak, adımını attığın ilk andan itibaren sokaklarını arşınlamak isteyeceksin. Her köşesi tarih kokan Karaman sokaklarında Hititler, Lidyalılar ve Frigler gibi kadim medeniyetlerin izlerini bulabilir; İncesu Mağarası, Güldere Gödet Saklı Cennet ve Üç Kuyu Harabeleri’ndeki doğal güzellikleri keşfedebilir; Gökçe Çamlığı, Yeşildere Barajı gibi mesire alanlarında doğanın keyfini doyasıya çıkarabilirsin.

Karaman’da tarihin kapılarını aralayıp yörenin enfes lezzetlerini tatmak, şehri adım adım keşfetmek ve gezilecek eşsiz mekanları öğrenmek istersen bu yazımız tam sana göre. Karaman’da nereleri keşfetmen gerektiğini söylemeden önce Karaman’a gidenlerin mutlaka bilmesi gereken birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Karaman’ın eski adı nedir?

Karaman’ın eski adı ’Larende. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende adı cumhuriyetin ilanından sonra Karaman olarak değişiyor.

Karaman’da ne yenilir?

Şehirde bulgur pilavı çok sevilse de, özel günlerde etli ekmek ve şebit pilavının başrolde olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda arabaşı çorbası, calla, gılan böreği, guymak, zülbiye, batırık, zerde ve yörenin en güzellerinden olan palize tatlısının tadına bakmadan dönmemeni öneriyoruz.

Karaman’dan hediye olarak ne alınır?

Karaman seyahatin sırasında sevdikerine Karaman divle peyniri, Karaman Ermenek helvası ve el yapımı olan Taşkale halısından almadan dönmemeni öneriyoruz.

1. Karaman Kalesi

karaman-kalesi

12. yüzyılın başlarında inşa edilen Karaman Kalesi, birçok medeniyetin izlerini taşıyor. İç içe geçmiş surlardan oluşan kale; iç, orta ve dış kale olmak üzere 3’e ayrılıyor. Kültür turizmi açısından gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Karaman Kalesi, Osmanlı, Selçuklu ve Karamanoğulları dönemlerinde restore ediliyor. Bunun yanı sıra kale, Bizans, Roma ve Bronz Çağı dönemlerinin de izlerini taşıyor. Kale Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer alıyor.

Karaman Kalesi, kolay ulaşımı ile de şehir merkezine gelen ziyaretçilerin uğrak noktası. Eğer sen de tarihe yakından tanıklık etmek istersen kaleyi ziyaret edebilir, geçmişin havasını soluyabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kale şu anda ziyarete kapalı.

2. Karaman Müzesi

karaman-muzesi

Arkeolojiye ilgin varsa görmen gereken yerlerin başında Karaman Müzesi geliyor. 1980 yılında açılan müze, Karaman ve çevresinin binlerce yıllık kültürel mirasını ziyaretçilerine sergiliyor. İki kattan oluşan müzede arkeolojik ve etnografik eserler iki ayrı salonda sergileniyor. Salonda pişmiş topraktan kaplar, idoller, kemik ve madenden yapılmış takılar, göz yaşı şişeleri, silahlar ve etnografik ürünler bulunuyor.

Tarihi, Epi Paleolitik Devrine kadar uzanan salondaki en dikkat çeken eserlerden biri ise Manazan Mağaralarından getirilen kadın mumyası. Hiçbir kimyasal kullanılmamasına rağmen 15 asırdır sağlamlığını koruyan bu mumya, müzenin uluslararası arenada bilinirliğini de arttıran en önemli parçalardan biri. Karaman Müzesini ziyaret ederek Anadolu’nun zengin kültürel mirasını yakından keşfetmek için Karaman otobüs bileti linkine tıklayarak tarihe yolculuk yapmaya başlayabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.30-17.00

3. Hürrem Dayı Evi

hurrem-dayi-evi

Karaman’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Hürrem Dayı Evi eşsiz mimarisiyle ziyaretçilerin ilgi odağında. Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak, turizm açısından da önemli bir yere sahip. 300 yıllık bir tarihe sahip evin ahşap süslemeleri, kalem süslemeleri oldukça büyüleyici. Gören herkesi farklı bir atmosfere sürükleyen konak zaman içerisinde çeşitli restorasyon süreçlerinden geçiyor fakat aslına uygun yapılan restore çalışmaları konağın günümüze kadar aslını koruyarak ulaşmasını sağlıyor. Konağın sahibi ise çok zengin biri olmayıp aksine orta halli bir memur. Senin de Karaman’a yolun düşerse Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan Hürrem Dayı Konağı’nı mutlaka gezilecek yerler listene almalısın.

Konum Linki

4. Tartan Konağı

karaman-tartan-evi

19. yüzyılda Tartanzade Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Tartan Konağı, Anadolu Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Kalem işi süslemeleriyle dikkat çeken konak, orta sofa planlı ve iki katlı. Birinci katta bulunan sofa, sekizgen tavanıyla da Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II, Mahmut Türbesi gibi batılılaşma döneminin izlerini taşıyor. Konak, bugün değin yalnızca Tartan ailesini değil aynı zamanda şehre gelen birçok misafiri de ağırlıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-22.00

Yazar Notu: Konağın en dikkat çeken özelliği her bir sofasında el işçiliği yapılmış kapılar ve her bir sofanın sekizgen tavanındaki süslemeler. Her bir tavan İstanbul’un bir köşesinden manzara resmi içeriyor ve görülmeye değer.

5. Çeşmeli Kilise

cesmeli-kilise

Karaman merkezin en eski mahallelerinden biri olan Tapucak Mahallesi’nde yer alan Çeşmeli Kilise, Rum, Ermeni ve Türklerin mübadeleden önce bir arada yaşadığı kültürel olarak oldukça zengin bir bölgede yer alıyor. Çeşmeli Kilise’yi ziyaret ettiğinizde Osmanlı mimarisine ait Yeni Hamam’ı, Karamanoğlu mimarisine ait Araboğlu Cami’ni bir arada görebilir, tarihi mahallede Rum, Ermeni ve Türk evlerinin yan yana sıralandığını görebilirsiniz.

Çeşmeli Kilise, Karaman Karadağ ilçesinde yer alan Binbir Kilise’de bulunan bazilikaların da bir örneği. Uzunlamasını iç sahınlı kesme taşla inşa edilmiş yapı, Bizans Dönemi’ne ait. Cumhuriyet Dönemi’nde ise 1980’li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılıyor. Günümüzde ise tekrar restore edilerek sanatsal ve kültürel faaliyetlerin kullanımı için açılıyor. Karaman’a geldiysen kiliseyi ziyaret ederek geçmişin izlerini yakından takip edebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-17.00

6. Aktekke Camii

aktekke-camii-karaman

14. yüzyıldan günümüze ulaşan Aktekke Camii, 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılıyor. Camii, Karaman merkezde İmaret Mahallesi’nde bulunuyor ve ulaşımı oldukça kolay. Halk arasında Aktekke Camisi olarak bilinen cami, Mevlana’nın annesi Mümine Hatun’un türbesinin burada bulunmasından dolayı Mader-i Mevlana Camii olarak da biliniyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesiyle birlikte Karaman’a yerleşiyor. Yaklaşık 7 yıl Karaman’da yaşayan Rumi, burada evleniyor. Caminin içerisinde ise Mevlana’nın annesi, abisi ve yakınlarına ait 21 sandukalı mezar bulunuyor. Aktekke Camii’nin kalem işi süslemeleri ise Osmanlı Dönemi’nin en güzel örnekleri arasında. Karaman’a geldiğinde gezilecek yerler listende olması gereken yerlerin başında Aktekke Camii geliyor. Sen de Karaman ziyaretinde bu tarihi camiyi görebilir, büyük mutasavvıf Rumi’yi anabilirsin.

Konum Linki

7. Hatuniye Medresesi

hatuniye-medresesi

Karaman merkezde yer alan Hatuniye Medrese’si, 1382 yılında Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı Nefise Sultan tarafından yaptırılıyor. Medrese açık avlusu olan revaklarla bezenmiş oldukça hoş bir mimariye sahip. Doğu batı cephelerinde öğrencilerin kaldığı odalar bulunuyor. Kesme taş kullanılarak yapılan medresede geometrik motifler, bitki motifleri, rumi ve palmetler bulunuyor. Karaman’a yolun düşerse birçok tarihi mekanın bulunduğu İmaret Mahallesi’nde Hatuniye Medresesi’ni gezmeni tavsiye ederiz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Pazar günü hariç, her gün 10.00-19.00

8. İmaret Camii

imaret-camii

1433 yılında Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından külliye şeklinde yaptırılıyor. Diğer tarihi yapılar oldukça yakın bir konumda yer alan İmaret Camii, İmaret Mahallesi’nde yer alıyor. Camii kesme taştan, merkezi kubbeli, kapalı avlulu ve iki katlıdır. Karaman merkezde yer alan bu tarihi camiyi de görmeni tavsiye ederiz.

Konum Linki

9. Taşkale

taskale-manzen-magara

Karaman’da gezilecek yerler arasında ilk sıraya koymanız gereken yerlerden olan Taşkale; tahıl ambarları, mesire alanları ve eşsiz doğa güzellikleriyle Karaman’da en çok turist ağırlayan bölgelerden biri. Karaman’a 46 kilometre uzaklıkta bulunan Taşkale, Karaman merkeze bağlı bir köy fakat “Atatürk vatanı”olarak da biliniyor. Tarihte Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve onların izlerini hala taşıyor. Hem tarihi hem doğal güzellikleri bir arada görebileceğiniz Taşkale’de Karaman’ın en önemli turistik değerleri birbirine oldukça yakın mesafede yer alıyor. Tahıl ambarları, İncesu Mağarası ve Manazan Mağaraları gibi yerleri görebilir, gezi deneyimi en üst seviyeye çıkarabilirsin.

Konum Linki

10. Taşkale Tahıl Ambarları

karaman-taskale-tahıl-ambarları

Şehrin en görkemli yapılarından olan tahıl ambarları Taşkale Kasabası’nda yer alıyor. Toplam sayısı 251 olan tarihi ambarlar yüksekliği ise yaklaşık 40 metreyi buluyor. Killi kireç taşından oluşan kaya kütleleri tamamen insan eli oyularak yapılmış. Oldukça yüksek bir noktada bulunan ambarların derinlikleri ise birbirinden farklı. Bazıları 15 metre iken, bazıları ise 7-10 metre arasında değişim gösteriyor. Tek ve iki odalı olarak oyulan ambarlara kaya yüzeyindeki kirişlere tutunarak çıkılıyor, tahıl ürünleri ise zincirli bir makara sistemi ile taşınıyor.

Isı ve nemi sabit tutma özelliğine sahip killi kireç taşı, tahıl ürünlerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi sağlıyor. Bugünün modern buzdolabı işlevini gören ambarlarda tahıl ürünleri 30 yıl boyunca saklanabiliyor. 800 yıldan fazladır kullanılan bu tahıl ambarları görmek şahane bir deneyim, sen de hem gözünüze hitap edecek hem de tarihe bir yolculuk yapacağın bu tahıl ambarlarını görmeden dönme.

Konum Linki

11. İncesu Mağarası

karaman-incesu-magarasi

Karaman illine bağlı Taşkale kasabasına 9 kilometre mesafede yer alan, 2 milyon yıl önce oluşmaya başlayan incesu Mağarası, 1.536 metre uzunluğunda İncesu Deresi’nin hemen yamacında yer alan doğal bir mağara. İncesu Mağarası’nda görsel açıdan oldukça zengin ve içerisinde çok sayıda sarkıt, dikit ve traverten havuzlar yer alıyor. Mağaraya oldukça yakın kaya sığınaklarının olduğu noktada ise Roma dönemine ait küçük bir yerleşime dair izler bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-19.00

Yazar Notu: Mağaranın içerisi ise biraz soğuk ve 500 metreden sonra baş ağrısı yapabiliyor. İncesu Mağarasının bir diğer özelliği ise astım ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi geldiği yönünde. Sen de İncesu Mağarasını ziyaret ederek doğal güzellikleri keşfedebilir aynı zamanda mağaranın havasını soluyarak doğal bir kür yapabilirsin.

12. Manazan Mağaraları

manazan-magaralari

Karaman’a 40 kilometre uzaklıkta yer alan Manazan Mağaraları, Yeşildere ve Taşkale Köyleri arasında uzanan Yeşildere Taşkale yolunun kenarında yer alıyor. Mağaralar, yüksek bir kaya kütlesinin üzerinde konumlanmış ve tamamen insan eliyle oyulmuş beş katlı meskenlerden oluşuyor. Kil oranı oldukça yüksek kireçtaşlı arazide, ilk iki kat doğu batı yönünde dizilmiş küçük odacıklardan oluşuyor. Doğu ve batı yönünde konumlanmış bu mağaralar vadiyi kontrol edebilecek stratejik bir konumda yer alıyor. Oyulan kaya kütleleri sırasıyla Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak katlara ayrılıyor.

Manazan Mağaraları doğal olaylar sonucu tahrip olduğu için günümüzde belirgin bir girişe sahip değil. Birinci katta birçok mezar odası bulunuyor. Doğudan batıya doğru sıralanan odalardan bir kısmı ise şapel olarak kullanılmış ve bunlardan bazılarında ise geometrik şekil ve freskoların izleri yer alıyor. Mağaraların ne zaman oyulduğu bilinmiyor ancak bazı küçük buluntular mağaraların 6. ve 7. yüzyılda oyulduğunu ve Bizans’ın bu dönemde bu bölgeye yerleştiğini gösteriyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-19.00

Yazar Notu: Günümüzdeki apartman sisteminin ilk örneklerinden olan Manazan Mağaraları birçok odacıktan oluşuyor ve odalar birbiriyle bağlantılı ve bazı odalar şapel olarak tasarlanmış, zirveye kadar labirent şeklinde bir yola sahip ve mutlaka bu yolu deneyimlemelisin fakat inişini de göze almayı unutma.

13. Meraspoli Mağarası

meraspoli-magarasi

Karaman’ın gezilecek eşsiz yerlerinden biri olan Meraspoli Mağarası, dünyanın en büyük 3. mağarası olma özelliğine sahip. Bu sebeple her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafir buraya akın ediyor. Mağaranın kuzeyindeki kaya blokları altından geçen kireçli su sonucunda oluşuyor. Ayrıca, Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Meraspoli Mağarası bölgenin elektrik ve su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. İki farklı girişi bulunan mağaranın, günümüzde yalnızca bir girişi kullanılıyor ve içeride katlı bir düzen bulunuyor. Ziyaretçilerine görsel bir şov sunan Meraspoli Mağarası’nı rehber eşliğinde gezerek oldukça farklı bilgiler öğrenebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Yalnız gezmenin imkansız olduğu Meraspoli Mağarasını rehber eşliğinde ve ışıkla gezmek gerekiyor.

14. Yeni Dünya Mağarası

yeni-dunya-magarasi

Karaman’ın Bucakkışla Kasabası’nın Topal Hacı Mevkisi’nde yer alan Göksu Nehri’nin Gözpınarı olarak adlandırılan bölgesinde Yeni Dünya Mağarası yer alıyor. Nehirden yaklaşık 30-35 metrede yükseklikte bulunan mağaranın yapısı tamamen mermerden oluşan ve içerisinde birçok sarkıt ve dikit yer alan Yeni Dünya Mağarası, ziyaretçiler için doğal bir görsel şov sunuyor. Mağaranın 20-25 metre yüksekliğinde ise bir şapel yer alıyor. Mağaranın içerisini gezdiğinizde ise dip kısmında küçük bir gölet göreceksiniz. Buradan çıkan su, mağaranın aşağısında yer alan çınar ağacının dibinden Göksu nehrine doğru yol alıyor. Sen de Yeni Dünya Mağarası’nı ziyaret ederek bu doğal güzelliği keşfedebilir, nehrin kıyısında doğanın keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

15. Üçkuyu Harabeleri

uckuyu-harabeleri

Karaman merkeze bağlı Üçkuyular Köyü’nde bulunan Üçkuyu Harabeleri, Bizans ve Roma dönemlerinden kalan bir açık hava müzesi. Günümüzde harabe halinde bulunan kilise ve evlerden oluşuyor. Geçmişte yeral halk evleri kullanmış ve kiliseyi de camiye çevirmiş. Arkeoloji meraklıların mutlaka ziyaret etmesi gereken Üçkuyu Harabeleri, tarihi atmosferiyle misafirlerini büyülüyor.

Konum Linki

16. Madenşehir Ören Yeri

madensehir-oren-yeri-karaman

Günümüzde ören yeri olarak kullanılan Karaman’ın Madenşehri Köyü, çok eski bir yerleşim yeri. Günümüzde oldukça rağbet gören ören yerinde Bizans döneminden kalıntılar bulunuyor. Madenşehri’nin en önemli kalıntısı ise köyün girişinde bulunan Binbir Kilise bu bölgedeki 1 numaralı ve görülmeye değer olan bazilikası. 1 numaralı bazilikadan kuzeye doğru hareket ettiğinde yolun her iki tarafında Nekropol (mezarlık) bulunuyor. Aynı zamanda bu alanda yüzeye yayılmış birçok lahit ve lahit kapaklarını görebilirsin. Lahitlerin bir kısmı kabartma figürlerle süslü, bazılarında ise hac kabartmaları yer alıyor. 500 yılında inşa edildiği düşünülen ören yeri, Karaman’ı ziyaret ettiğinde mutlaka keşfetmen gereken yerler listesinde yer almalı.

Konum Linki

17. Gökçe Çamlığı Mesire Alanı

piknik alanı

Karaman şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Çamlık Park, doğa tutkunları için eşsiz bir mekan. Hafta sonları Karamanlıların gözde piknik alanı olan mesire alanı, aynı zamanda kampçıların doğaya kaçış güzergahlarından. çamlığın içerisinde karavancıların da kullanabileceği kamp alanları mevcut. Parkın içerisinde ise gelen misafirlerin faydalanabileceği restoran, büfe, piknik alanları, macera parkı, paintball oyun alanı, atv safarisi, at çiftliği, kır evleri, doğa yürüyüşü parkurları yer alıyor. Karaman da doğaya karışmak ve sosyalleşebileceğin bir nokta arıyorsan Gökçe Çamlığı tam sana göre bir mekan.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Otomobil 40 TL

  • Macera parkı 100 TL

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-20.00

Yazar Notu: Havaların oldukça sıcak olduğu dönemlerde mangal yasağı gelebiliyor. Gitmeden önce yasak olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.

18. Ali Beke Piknik Alanı

agaclar-arasinda-piknik-alani

Karaman halkının hafta sonu piknik yapmak için gözde mekanlarından biri olan Ali Beke Piknik Alanı, mistik havası ve yemyeşil doğası ile gelen misafirlerini büyülüyor. Ali Beke aynı zamanda Karaman’da yaşamış bir ermiş ve burada türbesi bulunuyor. Buraya gelen misafirler hem çeşitli dileklerini gerçekleştirmek için dua ediyor hem de pikniklerini yapıyor.

Konum Linki

19. Binbir Kilise

binbir-kilise

Karaman’ın kuzey bölgesinde volkanik bir dağ üzerine kurulu olan Karadağ kütlesinin üzerinde Ortaçağ Bizans sanatını yansıtan kalıntılardan biri olan Binbir Kilise’nin 4-9 yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülüyor. Binbir Kilise düzgün kesme taşlarla ve kireç harcı kullanılarak yapılıyor. Binbir Kilise’nin bulunduğu noktada, birçok mabedin olması dikkat çekiyor. Diğer taraftan Karadağ bölgesinin Hititler tarafından da kutsal olarak kabul edildiği biliniyor. Binbir Kilise’nin bulunduğu noktada birçok dini mabedin yanı sıra manastırlar, sarnıçlar, mezar yapıları, askeri yapılar ve komutlar da bulunuyor. Arkeolojiye merakı olan ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken bu bölge kompleks bir yapıdan oluşuyor.

Konum Linki

20. Ermenek Vadisi

karaman-ermenek-vadisi

Karaman ve Mersin’in tam ortasında Orta Toros dağları’nda Taşeli Platosu’nda bulunana Ermenek Vadisi, Göksu Nehri’nin en büyük kolu olan Ermenek Çayı’ndan besleniyor. Dört bir yanı doğa harikası olan bu vadinin kuzeybatısında Geyik Dağları, doğusunda Kızıldağ Milli Parkı, Teke ve Hisar Dağları uzanıyor.

Vadi birçok mağaradan meydan geliyor ve bulunduğu coğrafya nedeniyle oldukça zengin bir fauna ve floraya sahip. Yüzlerce çeşit bitki örtüsü ile bahar aylarında göz kamaştırıyor. Sadece Ermenek’te 81 çeşit endemik bitki türü var. Bunlardan 16’sı ise yalnızca buraya özgü. Zengin bitki örtüsünün yanı sıra yaban hayatı açısından da oldukça önemli bir yere sahip. Doğanın eşsiz güzelliklerinin arasında kuş türleri de vadinin doğal yaşam alanında oldukça zengin. Buraya yolun düşerse Ermenek Vadisi’ni ziyaret ederek doğanın eşsiz güzelliklerini yerinde gözlemleyebilir, bu eşsiz coğrafyanın keyfini doyasıya çıkarabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Bu eşsiz vadide doğa yürüyüşü yapabilir, vadinin içinde bulunan çayda kano ya da tekne gezintilerine katılabilirsin.

21. Ermenek Kalesi

ermenek-kalesi

Dik ve yüksek kayalıkların üzerine kurulu olan Ermenek Kalesi, Karaman’ın muhteşem manzarasını izlemek için mükemmel bir nokta. Karamanoğulları’nın yaptığı ilk kale olan Ermenek Kalesi aynı zamanda Firan Kalesi olarak da biliniyor. Kale ilk yapıldığı dönemlerde mesken ve zindan olarak da işlev görüyor. Şehri panaromik olarak izlemek istersen Ermenek Kalesi iyi bir tercih olacak.

Konum Linki

22. Zeyve Pazarı

karaman-ermenek-zeyve-pazari

600 yıllık tarihiyle Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Kazancık beldesinin yakınında Yayla Köyü sınırları içerisinde yer alan Zeyve Pazarı mesire alanı, asırlık çınarları, küçük şelaleleri ve dereleriyle misafirlerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Anadolu’nun eşsiz güzelliklerinden biri olan Zeyve Pazarı, ziyaretçilerine doğanın içerisinde alışveriş yapma imkanı sağlıyor. Yaz ve sonbahar aylarında köylülerin organik ürünlerini getirerek satış yaptığı pazarda, yöreye has el sanatı ürünleri de satılmakta. Gün boyu piknik yapabileceğiniz Zeyve’de pazar ürünleri yalnızca Pazar günleri satılıyor.

Konum Linki

23. Tol Medrese

tol-medrese

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Çınarlısu Mahallesi’nde yer alan Tol Medrese, Karamanoğulları zamanında yapılan ilk medrese özelliğini taşıyor. 1339 yılında Ermenek Valisi Emir Musa Bey tarafından yaptırılıyor. Tek katlı ve açık avlulu olan eşsiz yapı, ihtişamlı girişiyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüzde ise bir kısmı sergi alanı olarak kullanılan medresenin bazı odalarında civardan toplanan eserler sergileniyor. Tol Medrese, yolunuz Ermenek’e düşerse mutlaka görmen gereken yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-19.00

24. Meke Krater Gölü

meke-krater-golu

Dünyanın nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü, sekiz bin yıl önce bir volkanik patlama sonucu oluşuyor. İsmini ise çevresinde yaşayan Meke kuşlarından alıyor. Konya Ereğli yolu üzerinde yer alan göl, Konya merkeze ise 107 kilometre mesafede yer alıyor. Son yıllarda kuraklığıyla gündeme gelse de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında. Meke Gölü, Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde yer almasına rağmen yeraltı sularıyla besleniyor, yaz aylarında sıcaklığın ve buharlaşmanın etkisiyle yok olma noktasına geliyor. Fakat, kış aylarında karın yağmasıyla bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. İlkbaharda ise kar sularının erimesiyle göl muazzam görüntüsüne kavuşuyor. Dünyanın sayılı güzelliklerinde olan Meke Gölü’nde eşsiz fotoğraflar çekilebilir, doğanın tadını çıkarabilirsin. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Meke Gölü’nü gezilecek yerler listene mutlaka eklemelisin.

Konum Linki

25. Barçın Yaylası

Karaman’a yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alan Barçın Yaylası, her dönem ziyaret edilebilecek yüksek oksijeni ve sessiz ambiyansı ile bir doğa harikası. Muhteşem bir manzaraya sahip yaylada yaz ve bahar aylarında piknik yapabilir, uzun ve keyifli bir günün sonunda acıktığında kendini mangalın başında bulabilir, hafta sonu kamp kurabilir ya da yaylanın mis gibi havasında yeşil yaylalarda bir doğa yürüyüşü yapabilirsin. Üstelik yaz aylarında düzenlenen şenliklere katılarak oldukça keyifli bir vakit geçirebilirsin. Barçın Yaylası, profesyonel fotoğrafçıların da uğrak noktası.

Eğer Karaman’a yolun düştüyse Barçın’a uğrayarak şehrin gürültüsünden uzaklaşabilir, doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsin. Doğanın tadını çıkarabileceğin Karaman seyahatini konforlu bir şekilde geçirmek için Karaman otelleri linkine tıklayarak bütçene en uygun oteli seçebilirsin.v

Konum Linki

Yazar Notu: Barçın Yaylasında nüfus nisan ayında artmaya başlayarak temmuz ayında zirveye ulaşıyor, bu aydan sonra ise eylüle kadar yavaşça nüfus azalıyor. Yaylada farklı tipte konutlar bulunuyor. Burayı ziyaret ettiğinde yörüklerin yaptığı tereyağ, bal ve peynirleri satın alabilir. Halı ve kilim dokumacılığı yakından gözlemleyebilirsin.

Otel

26. Lystra Höyüğü

Karaman’ın Yollarbaşı Köyü yakınlarında yer alan Lystra Höyüğü eşsiz bir doğa manzarası eşliğinde antik kenti gezebileceğin bir nokta. Yollarbaşı Köyü’ne çok yakın bir mesafede olan Lystra Höyüğü, anti dönemden kalma kalıntılar olmasına rağmen biraz bakımsız fakat büyüleyici yapısı ile tarih meraklıların uğrak noktası olacak bir mekan. Karaman geziniz sırasında buraya bir şans vermeni tavsiye ederiz.

Konum Linki

27. Güldere Gödet Saklı Cennet

Karaman’ın bakir kalmış doğal güzelliklerinden biri olan Güldere Gödet Saklı Cennet, Karaman’ın Güldere Köyü’nde yer alıyor. Güldere, eşsiz güzellikleri ve binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Bu doğa harikası kaçış noktası, bir kanyonun içerisinde yer alıyor ve akan dereleriyle huzur ve sakinliği hissedebileceğin harika manzaralara sahip bir yer. Sen de tarihin eşsiz kalıntıları eşliğinde doğaya bir yolculuk yapmak istersen veya şehirden bir kaçış noktası arıyorsan bu saklı cennete mutlaka uğramalısın.

Konum Linki

Yazar Notu:Bu saklı cennette ailenle veya sevdiklerinle bir hafta sonu sabahın erken saatlerinde gelerek bir doğa yürüyüşü yapabilir ardından temiz havanın eşliğinde ve kanyonun güzel manzarasında dere kenarında bir piknik yapabilirsin. Keyifli bir günün sonunda günü batırmak için ister yürüyüş yaparak istersen aracınla vadinin en tepesine çıkıp gün batımını vadinin muhteşem manzarasında izleyebilirsin.

28. Yunus Emre Camii

Karamanoğulları Devri’ne ait bu camii, Karaman merkezde Kirişçi Mahallesi’nde yer alıyor. Kesme taştan merkez kubbeli yapılı bu eser, dört sütun üzerine oval ve beş küçük kubbe ile örtülü. Kubbenin sağ tarafında zikir yeri, batı duvarında ise Yunus Emre’nin türbesi bulunuyor. Cami, daha önceleri türbe, cami ve tekkeden oluşan kompleks bir yapıyken günümüzde cami olarak kullanılan kısmın caminin tekkesi olduğu biliniyor. Karaman’a yolu düşenler mutlaka uğraması gereken bu camide Yunus Emre’yi anabilir, ünlü Türk mutasavvıfı ve tekke hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Konum Linki

29. Türk Dünyası Kültür Parkı

Karaman merkezde bulunan Türk Dünyası Kültür Parkı, barbekü yapmak istersen aklına gelecek ilk mekanlardan. Özellikle hafta sonları yoğun ilgi gören parkta kamelyalarda oturup şehrin merkezinde yeşilliklerin içerisinde huzuru bulabilirsin. Eğer hazırlıklı geldiysen getirdiğin ürünleri barbekü alanında pişirebilir, günün ilerleyen saatlerinde parkta yürüyüş yapabilir veya bisiklet sürebilirsin. Çocuklar için oyun alanları da mevcut olan parkta, yeşilliklerin içinde ailenizle birlikte şehrin stresinden uzaklaşıp huzur depolayabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

30. Mennan Kalesi

Karamanoğlu Beyliği tarafından Toros Dağları’nın zirvesinde kurulu olan Mennan Kalesi, doğa ve fotoğraf tutkunlarına eşsiz güzellikte manzaralar sunuyor. Göksu Nehri’nin Erik Deresi ile birleştiği noktadan yalnızca dar bir şeritten ulaşılabilen kale, oldukça sarp bir arazide bulunuyor. Ulaşımın oldukça zor olması kaleyi korunaklı hale getiriyor. Bundan dolayı, tarih boyunca Hititler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılıyor.

Mennan Kalesi, gizli tünelleri, sarnıçları, depoları ve barınaklarıyla zamana meydan okuyor. Günümüzde kaleye ulaşmak isteyenler Karaman’ın Ermenek ilçesinden 33 kilometre uzaklıktaki bu kaleye, arazide 5 kilometrelik bir yol kat ederek ancak ulaşabiliyor.

Konum Linki

31. Yeşildere Barajı

26 kilometrelik bir alanda kurulu olan Yeşildere Barajı, yaz ve bahar aylarında Karaman’ı ziyaret ettiğinde uğraman gereken bir nokta. Yeşildere Barajı, İbrala Barajı olarak da biliniyor. Buraya geldiğinde baraj kıyısında eşsiz doğa fotoğrafları çekebilir, bir kahve molası verebilir ya da hazırlıklı geldiysen piknik yapabilirsin. Tuz Gölü’ne benzer bir coğrafyaya sahip Yeşildere, pek çok ziyaretçinin de gözdesi arasında.

Konum Linki

Yazar Notu:Konya Ereğli’ye 20 kilometre kala Taşkale yoluna dönüp 30 kilometre devam ettiğinde barajı ulaşım sağlıyorsun. Piknik ve balık tutmaya uygun gölette, suya girmek ise kesinlikle yasak.

32. Karaman seyir terasları

Kamelyalarda oturup piknik yapabileceğin oldukça nezih bir mekan olan seyir terasları Karaman merkezde yer alıyor. Mangal yakılması yasak olan bu bölgede şehir merkezinden aldığın yiyecekleri veya evden getirdiğin ürünleri bir çay eşliğinde güzel bir gün batımına karşı ailen veya sevdiklerinle yiyebilir keyifli bir vakit geçirebilirsin. Çocuklar için oyun alanları bulunan bu bölgede, yaz sıcağında havuzun serinliğinde sevdiklerinle sohbet ederken çocuklarınızı izleyebilirsin. Gün sonunda yürüyüş parkurunda hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

BONUS: Alahan Manastırı

alahan-manastiri

Hristiyanlığın hac yollarından biri olarak kabul edilen Mersin’in Mut ilçesindeki Alahan Manastırı, turistlerin uğrak noktalarının başında geliyor. M.S. 440-442 yıllarında yapıldığı tahmin edilen manastır, biri yıkık halde iki killiseden oluşuyor. Ayasofya’ya benzerliği sebebiyle Mersin’in Ayasofyası olarak da anılıyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan Alahan Manastırı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde ise “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” sözleriyle biliniyor. Günümüzde hala görkemli yapısını koruyan manastır, muhteşem atmosferi ve manzarasıyla de ziyaretçilerini büyülüyor. Karaman’a 55 kilometre uzaklıkta bulunan Alahan Manastırı mutlaka görmen gereken yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Yaz döneminde 08.00-19.00 kış döneminde 08.00-16.45

Yazar Notu: Yalnızca özel aracınızla gidebileceğiniz manastıra toplu ulaşım henüz yok. Mersin-Karaman istikametini takip eden yolda Alahan Manastırı tabelalarını takip ederek manastırı ulaşabilirsin.

BONUS: Çatalhöyük

Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti

Karaman merkeze 83 kilometre uzaklıkta bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, binlerce yıl öncesinin tarihine tanıklık edeceğiniz muhteşem bir yer. Üstelik dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Doğu ve batı olmak üzere iki höyükten oluşan 18 Neolitik yerleşim alanı bulunuyor. M.Ö. 6200 VE 5200 yılları arasında tarihlenen Kalkolitik dönemin izlerini burada görmek mümkün. Yaklaşık 8.000 kişinin bir arada yaşadığı bu yaşam alanı oldukça dikkat çekici. Evlerin bitişik olarak yapıldığı Çatalhöyük’te sokakların bulunması oldukça ilginç bir detay. Eski yaşamın örneklerinin bulunduğu evlerin hemen yanında ise müze odaları bulunuyor. Burada binlerce yıl önce kullanılmış çanakları, çömlekleri, tuzlukları, kil mühürlerini ve kazılarda çıkarılmış heykelleri görebilirsin. Sen de tarihe yakından tanıklık etmek istersen UNESCO’nun da listesinde bulunan bu tarihi yerleşim yerini mutlaka görmelisin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-17.00

Sana bir sonraki rota önerimiz ise Konya. Konya’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak gezmen gereken yerleri öğrenebilirsin.


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • EK
    E*- K*******
    Yorum tarihi: 06.04.2024 12:03
    Bir Karamanlı olarak emeğiniz için teşekkür ederim.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN