• Anasayfa
  • Bilgi
  • Faralya Köyü ile ilgili sorabileceğin tüm sorular

Faralya Köyü ile ilgili sorabileceğin tüm sorular

nihanbayram

Türkiye’de hala gözlerden uzak kalmayı başarabilmiş ve doğallığını korumaya devam eden yerler var. Faralya Köyü de bunlardan biri. Hatta o kadar güzel ve saklı ki dünyanın en meşhur dergilerinden Times’ın “Türkiye’de bulunan 6 gizli cennet” listesinde yer alıyor. Fethiye'de gezilebilecek yerler listesinin en önemli maddelerinden Faralya Köyü'nü keşfedeceğiz bugün. 

Sit alanı olarak ilan edilen bölgede yeşil ve mavinin hakim olduğu o huzur dolu tabloda doğayla baş başa olmanın tanımını yeniden yapabilirsin. Ülkemizin en güzel tatil destinasyonlarından biri olan Fethiye’ye ve dünyaca ünlü Ölüdeniz’e yakınlığıyla çok sevilen Faralya Köyü’ne bir tatil planlarken sorabileceğin tüm soruları bu yazıda cevaplıyorum.

İçindekiler

Faralya Köyü nerede?

faralya

Faralya, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir köy. Bölgenin asıl adı Uzunyurt olarak geçse de hem ülkemizde hem de dünya çapında Faralya Köyü adıyla tanınıyor. Faralya Köyü ile Muğla şehir merkezi arası uzaklık yaklaşık 165 kilometre.

Babadağ’ın eteklerinde konumlanan köy Hisar Mahallesi, Orta Mahallesi ve Kabak Mahallesi olmak üzere 3 ayrı mahalleden oluşuyor. Antik Likya Yolu da Faralya Köyü’nden geçtiği için Likya Yolu’nu yürümek için maceraya atılanlar genelde köyü dinlenme noktası olarak kullanıyorlar.

Faralya, Fethiye’ye ve Ölüdeniz’e de çok yakın. Fethiye ile aralarındaki mesafe 25 kilometre ve köy, Ölüdeniz’den sadece 8 kilometre uzaklıkta. Bu yakınlığı nedeniyle de Ölüdeniz’in tadını çıkarmak isteyen tatilcilerin sıklıkla tercih ettiği bir destinasyon haline geliyor. Faralya Köyü, aynı zamanda Fethiye’de mutlaka görmen gereken noktalardan biri olan Kabak Koyu’nun bulunduğu yer. Fethiye denilince akla gelen Kelebekler Vadisi de Faralya Köyü’nün yanı başında.

Uçak Bileti

Faralya Köyü’ne nasıl gidilir?

faralya1

Faralya Köyü ulaşım konusunda avantajlı bir konumda. Faralya Köyü’ne gitmek için ilk olarak Fethiye’ye ulaşman gerekiyor. Fethiye’ye gitmek için Dalaman uçak bileti alabilirsin. Dalaman Havalimanı’ndan yaklaşık 45 kilometre uzaktaki Fethiye’ye giden HAVAŞ otobüsleriyle ilçeye gelebilirsin. Fethiye Otogar’dan ve merkezden Faralya Köyü’ne doğru giden dolmuşlar ve servisler bulunuyor. Bu dolmuşlara binerek köye yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsin. Eğer Fethiye otobüs bileti aldıysan işin daha kolay, otobüsten iner inmez direkt dolmuşlara binebilirsin.

Faralya Köyü’ne Ölüdeniz’den deniz yolu aracılığıyla da gelebilirsin. Ölüdeniz’den Kabak Koyu’na da uğrayan tekne turları düzenleniyor. Katılacağın tekne turunun Kabak Koyu’na uğradığından emin olman yeterli. Eğer otelin Kabak Koyu’nda değilse, koydan Faralya’ya ulaşmak için taksi ya da minibüslere binebilirsin. Fethiye Faralya Köyü içerisinde farklı yerlere gitmek için birçok minibüs bulunuyor.

trde tek

Faralya Köyü konaklama imkanları neler?

Faralya4

Faralya Köyü, Ölüdeniz’e yakın olduğu için Fethiye otelleri arasında aradığı seçeneği bulamayanlar için adeta bir kurtarıcı. Özellikle yaz aylarında Fethiye otellerinde yer bulmak biraz zorlaşabiliyor. Bu nedenle de ilçe merkezinde son dakika boş otel bulamayanların aklına ilk olarak Faralya otelleri geliyor.

Faralya Köyü otelleri

Faralya Köyü, dik yamaçların üzerindeki konumu itibarıyla doğayla iç içe olabileceğin otellere sahip. Yeşil ve mavinin harmonisini panoramik olarak izleyebileceğin Faralya otelleri oldukça çeşitli olduğu için her bütçe ve her zevke uygun seçenek bulmak kolay.

Yamaçlarda bulunan evlerin restore edilmesiyle kurulan bungalovlar ve butik otellerde oda kahvaltı ya da tam pansiyon konseptlerde hizmet alabilirsin. İster bungalov ister butik otel tercih et, her ikisinde de kendini evinde gibi hissedebileceğine eminim. Faralya Köyü otelleri az sayıda oda imkanı sunduğu için daha sakin ve keyifli bir tatil geçireceksin. Alabildiğine yeşil ve mavi manzaraya karşı yoga ya da meditasyon yapmak istersen Faralya yoga otellerini tercih edebilirsin. Ayrıca Faralya’nın yetişkin otelleri ile balayı için romantik bir tatil arayanları da cezbettiğini söylemeden geçmeyelim.

Faralya Köyü pansiyonları

Fethiye tatilinde daha uygun bütçeli konaklama opsiyonu arayanların ilk adresi Faralya Köyü pansiyonları oluyor. Uygun fiyatlara konaklama fırsatı sunan pansiyonlar, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’na yakın noktalarda bulunduğu için ulaşım masrafı konusunda da bütçe dostu seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Sen de Fethiye tatilini daha uzun tutmak için cüzi miktarda konaklama ücreti ödemek istiyorsan bu seçeneği mutlaka değerlendirmelisin.

Faralya Köyü kamp

Faralya Köyü, kampta konaklamayı sevenler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir destinasyon. Özellikle Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu doğasıyla büyüleyen yerler oldukları için doğayla iç içe kamp yapmak isteyenler buralarda çadır kuruyor.

Kelebekler Vadisi, birçok kelebeğe ev sahipliği yapan bir alan olduğu için buradaki biyolojik dengenin korunması gerekiyor. Bu nedenle de vadide kendi seçtiğiniz yere kamp kurmanız yasak. Kelebeklerin doğal yaşam şartlarını bozmayacak şekilde düzenlenen kamp alanında çadır kurabilirsin. Kelebekler Vadisi’nin kamp alanında bir işletme bulunuyor. Kendi çadırını getirdiysen kişi başı için belirlenen miktarı ödeyerek çadırını kurabilirsin. Eğer çadırınla gelmediysen işletmeden çadır ve gerekli malzemeleri temin edebilirsin. İşletmenin restoranı ve marketi de var.

Kelebekler Vadisi gibi Kabak Koyu’nda da istediğin her yere çadır atamıyorsun. Koyun etrafı sit alanları ile çevrili olduğu için kamp için ayrılmış belirli alanlar var. Farklı işletmelerin hizmet verdiği kamp alanlarında kendi çadırını kurmayı tercih edebilir ya da çadır kiralama opsiyonunu değerlendirebilirsin. Kamp alanlarının ücretleri, işletmeye ve sezona göre değişiklik gösterebiliyor. Çadır konaklaması için imkan sunan işletmelerin hepsinde tuvalet ve duş ihtiyacın da düşünülüyor. Her birinde temel ihtiyaçların için özel alanlar bulunuyor.

Faralya Köyü’nde kamp alanı arıyorsan sahilde kurulmuş olan Aktaş Beach Camping’i tercih edebilirsin. Özel plaj alanını bulunan kamp alanında kendi çadırını kurabilirsin ya da işletmenin sunduğu çadırlarda konaklayabilirsin. Ortak kullanım için duş ve tuvalet sunulmasının yanı sıra kamp alanında ücretsiz Wi-Fi hizmetinden de yararlanabilirsin.

Faralya Köyü’nde hangi aktiviteler yapılır?

Faralya5

Faralya Köyü, gerçekten de Türkiye’nin saklı cenneti unvanını hak edecek kadar kalabalıklardan uzak ve huzurlu bir yer ama tabii bu durum, burada yapılacak aktivitelerin az olduğu anlamına gelmesin.

Fethiye denilince akla yamaç paraşütü gelir ya işte Faralya Köyü, meşhur yamaç paraşütü destinasyonu Babadağ’ın eteklerinde. Faralya’ya geldiğinde mutlaka yamaç paraşütü yapmak için Babadağ’a gitmelisin. Eğer yamaç paraşütü deneyimin yoksa üzülme, deneyimli pilotlar eşliğinde bu heyecan dolu aktiviteyi gerçekleştirebilirsin. Önüne çıkabilecek tek engel, yükseklik korkunun olması olabilir. Yükseklikten korkmuyorsan 25 ile 45 dakika arası süren yolculuk boyunca göreceğin manzara seni büyüleyecek. Bu adrenalin dolu aktiviteye katılmak için konaklayacağın otelden bilgi alabilirsin. Oteller yamaç paraşütü aktiviteleri düzenleyebiliyor ya da anlaşmalı işletmelerle iletişime geçmene yardımcı olabiliyor.

Antik Likya Yolu’nun Faralya Köyü’ne yakın olduğundan bahsetmiştim. Ee madem dibine kadar gelmişsin Likya Yolu’nda bir doğa yürüyüşüne çıkmadan dönmek olmaz. Likya Yolu Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan upuzun bir yol olduğu için tüm parkuru tamamlamak oldukça zor. Bu nedenle de böyle yakınına geldiğin bölgelerde yürüyüp yolu parça parça tamamlayabilirsin.

Faralya’ya geldiğinde Kelebekler Vadisi’ne mutlaka gitmen gerektiği konusunda şimdiye kadar anlaşmış olmalıyız. Kelebekler Vadisi, 80’den fazla farklı türde kelebeğe ev sahipliği yapan bir alan. Burada mutlaka uzun bir yürüyüşe çıkmalısın. Doğanın içinde olmak tabirini gerçek anlamda yaşayacağına emin olabilirsin. Kelebekler Vadisi’nde sadece yürüyüş değil, tırmanış da yapabilirsin. Vadinin ortasından akan şelaleye doğru tırmanış yapmak için tabii ki ayakkabılarının uygun olmasına dikkat etmelisin.

Kabak Koyu’nda denize girmenin tadını çıkarmak da Faralya Köyü’nde yapılacaklar listende yer alıyor olmalı. Koruma altında olduğu için el değmemiş güzelliğini koruyan Kabak Koyu’nun çevresinde farklı koylar da bulunuyor. Bu koyları keşfetmek için de mutlaka tekne turuna çıkmalısın. Tekne turlarının başlangıç noktası genelde Ölüdeniz oluyor. Ölüdeniz’e gidip turlarla Mavi Mağara, Akvaryum Koyu, Saint Nicholas Adası, Soğuk Su Koyu ve Gemile Koyu gibi noktaları keşfedebilirsin.

insta takip2

Faralya Köyü’nün denizi nasıl?

Faralya6

Faralya Köyü’ne geldiğinde denize girmek için sadece 8 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz’e gitmeyi tercih edebilirsin. Dünyaca Ölüdeniz Plajı’nda deniz tabii ki masmavi ve tertemiz. Görüntüsüyle büyüleyen plajda su sakin ve sığ. Su seviyesi sık sık yükselip alçaldığı için temiz kalan plaj aynı zamanda mavi bayrak ödüllü.

Ölüdeniz’de denize girdikten sonra tekneye binerek Kabak Koyu’na gelebilirsin. Kabak Koyu’na ulaşım biraz zor olduğu için plaj tertemiz kalmayı başarıyor. Denizin sıcaklığı tam ayarında. Bazı noktalarda su hızlı bir şekilde derinleşebiliyor. Bu nedenle yüzerken tedbirli davranmakta fayda var. Özellikle çocuklarınla birlikte Kabak Koyu Plajı’nda yüzmek istiyorsan çok dikkatli olmalısın. Ayrıca burası sit alanı olduğu için plajda bir tesis bulunmuyor ve şezlong, şemsiye gibi seçenekler yok. Teknelerle gelebileceğin bir diğer nokta ise Kelebekler Vadisi. Buranın denizi de tertemiz ve masmavi. Ancak vadiye ulaşım sağlayan tekneler geldikçe su bulanık bir hal alabiliyor. Bu nedenle erken saatte vadinin plajının ve denizinin tadını çıkarmak daha keyifli oluyor.

Faralya Köyü’nden Kabak Koyu’na nasıl gidilir?

Kabak koyu

Faralya Köyü’nden Kabak Koyu’na gitmek için dolmuşları kullanabilirsin. Ancak dolmuşların doldukça kalktığını ve bazen çok beklemen gerektiğinden de bahsedeyim. Ayrıca dolmuş ücreti, dolmuşa binen kişi sayısına bölünüyor ve öyle ödeniyor. Yani dolmuş dolmadan hareket ederse daha fazla ücret ödeyebilirsin. Kabak Koyu’nda bulunan bir otelde konaklayacaksan otelin transfer hizmeti sağlayıp sağlamadığını da kontrol edebilirsin.

Faralya Köyü’nden Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir?

Kelebekler vadisi

Kelebekler Vadisi, kara yolundan ulaşımın pek mümkün olmadığı bir yer. Pek diyorum çünkü aslında bir yol var. Faralya Köyü’nden Kelebekler Vadisi’ne yürüyerek ulaşabiliyorsun ama bu yol öyle zorlayıcı bir yol ki bir noktada halatlar yardımıyla inmek gerekiyor. Bu nedenle tırmanış ya da dağcılık konusunda tecrübeli değilsen pek önerebileceğim bir yol değil.

Kelebekler Vadisi’ne deniz yoluyla gitmek için Faralya Köyü’nden dolmuşlarla Kabak Koyu’na gidip buradan kalkan tekneleri kullanabilirsin. Bir diğer seçenek ise Ölüdeniz’e giden dolmuşlarla Ölüdeniz’e gitmek ve oradan kalkan teknelere binmek.

Faralya Köyü’nde ne yenir?

Faralya2

Faralya Köyü, doğanın kalbinde konumlandığı için mutfak konusunda da doğadan ilham alıyor. Köyde bulunan butik otellerin ve pansiyonların çoğunun kendi bahçeleri bulunuyor. Bu bahçelerde yetişen taze ve organik sebze ve meyvelerle hazırlanan kahvaltılar ve akşam yemekleri de misafirlere sunuluyor.

Taze balıklar ve Ege otları, her yemekte mutlaka yer alıyor. Ayrıca sofralarda gördüğün ballar, burada yerli halkın kendi yetiştirdiği arıların ürettiği organik bal. Tadına bakınca bol bol alıp eve götürmek isteyebilirsin. Faralya’daki tatilinde Fethiye’nin meşhur Babadağ keşkeği, ölemeç çorbası, leğen böreği ve ingil çorbası gibi lezzetlerini de denemelisin.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN