Uçak kalkarken dikkat edilmesi gerekenler

En güvenilir ulaşım yöntemi olsa da hepimizin uçak yolculuğundan korkan tanıdıkları var. Benim dinlediğim arkadaşlarım genelde uçak kalkarken ve inerken daha fazla korktuklarını anlatıyorlar. Kesinlikle en çok dikkat edilmesi gereken zamanları işaret ediyorlar. Özellikle uçağın güvenli kalkışını, inişini ve sağlığımızı riske atmamak için alınması gereken bazı önlemler var.

Uçak kalkmadan önce

Uçağa bindiğimizde ilk olarak el bagajlarımızı koltuk üstündeki dolaplara koyduktan sonra bu dolapların sıkıca kapatılmış olduğundan emin olmalıyız. Böylece kalkış sırasında kapak açılması gibi beklenmedik bir olayla karşılaşma riskimizi azaltabiliriz. Bu işlemi sizin ardınızdan kabin görevlileri de tekrarlayacaktır. Yerimize oturduktan sonra kemerlerimizi uçak kabin görevlilerinin bildirdiği gibi bağlamalıyız. Kalkış öncesi koltukları dik konuma getirmeli, önümüzdeki tepsi açıksa kapatmalı ve eğer cam kenarındaysak camların perdelerini açık konuma getirmeliyiz.

Yolculuk yaptığımız otobüslerde bile telefonla konuşmanın yasak olanlarına bol bol rastlıyoruz. Uçaklarda da telefon yüzünden olduğu kanıtlanmış herhangi bir kaza olmamasına rağmen uçak radyosu ve karmaşık elektronik düzeneklere zarar verme ihtimaline karşı belli önlemler alınır.  Uçağın kalkış anında elektronik cihazlar tamamen kapatılmalıdır. Uçak yolculukları sırasında telefon ile konuşmak yasak olsa da uçak modu denilen modda telefonunuzu fotoğraf çekmek, müzik dinlemek ve oyun oynamak için kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra elektronik okuyucular, MP3 çalarlar gibi birçok elektronik eşya da kalkıştan sonra kullanılabiliyor..

Uçak Kalkarken

Uçak kalkış aşamasında bazen tırmanır gibi ya da merdiven çıkar gibi ilerleyebilir bunda korkulacak bir şey yok, sakin olmalısınız. Uçaklar belli bir yüksekliğe gelene kadar bu şekilde yükselmeye devam eder. Uçak bir noktadan sonra yükselmeyi bırakır ve hızlanacağı yüksekliğe ulaşır. Bu iki aşama kemerlerinizin takılı olması gereken aşamalar.

Uçak kalktıktan sonra

Uçak kalkarken ve kalktıktan sonra size çıkarabileceğiniz söylenene kadar  kemerinizi açmamalısınız ve yerinizden kalkmamalısınız. Olası bir türbülans veya sarsılma olayına karşı sizi korumak amaçlı bir önlem olduğundan uyulması zorunludur.

Sağlık açısından alınması gereken önlemler

Kulak içi ve kabin basıncının farklı oluşundan dolayı kalkış aşamasında kulaklarda bir basınç oluşabilir bu basınç geçici bir basınç olup uçak düz hale geldikten sonra kesilmektedir. Bunun nedeni de iki basıncın dengelenmesidir. Bu basıncı dengeleyen östaki borusu tıkalı olabileceğinden grip, nezle gibi hastalıklarınız varsa o günlerde uçmamaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Uçmak zorundaysanız sakız çiğnemek basıncın dengelenmesine yardımcı olabilir. Burnunuzdan yavaş yavaş nefes almak da bu sorunu gidermek için bir diğer yöntem, nefes egzersizinde kendinizi zorlamamaya dikkat ediniz. Uçak yolculuğu yapılmaması gereken diğer hastalıkları öğrenmek için: Hangi hastalıklarda ya da durumlarda uçak yolculuğu yapılmamalı? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Merve Kılıç

Merve Kılıç

Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.

Hızlı Uçuş Ara