Ordu’nun sevimli Ünye ilçesi, Karadeniz’in en sevilen tatil cennetlerinden biri. Akdeniz’i aratmayan tertemiz plajlarıyla dikkat çeken Ünye, mineral bakımından zengin birçok rahatsızlığa iyi gelen ünlü siyah kumlarıyla da ilgi görüyor. Binlerce yıllık zengin bir geçmişe sahip Ünye’de tarihi hazineleri keşfedebilir, harika Karadeniz fotoğrafları çekebilirsin. El değmemiş doğal güzelliklerini tabiat parklarında yakından görebilir, çam ormanlarının masmavi Karadeniz sularıyla karıştığı manzaraları izleyebilirsin.

Ünye’de her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar bularak güzel bir tatil yapabilirsin. Ayrıca burada geleneksel Karadeniz lezzetleri, Ünye pidesi ve taze deniz ürünleri tadabileceğin restoranlar da bulabilirsin. Hazırsan Ünye’de gezilecek yerlere, bilmen gereken soruların yanıtlarıyla başlıyoruz.

Ünye-Ordu arası ne kadar sürüyor?

Ünye-Ordu arası 35 kilometre. Otobüs ile yaklaşık 1 saatte Ordu’ya gidebilirsin.

Ünye’nin neyi meşhur?

Ünye, şifalı olduğuna inanılan siyah kumu, pidesi, tarihi çınar ağacı, sahili ile ünlü.

Ünye’de denize girilir mi?

Ünye’de denize girilecek birçok plaj yer alıyor. Bazı plajlarda işletmeler de bulmak mümkün. Elbette Karadeniz olduğunu unutmamalısın!

1. Ünye Kalesi

ünye kalesi görünümü

2500 yıllık Ünye kalesi, ilçenin en bilinen simgesel yapısı konumunda. Merkeze sadece 10 kilometre uzaklıkta Karadeniz’e hakim bir konumda bulunan Ünye Kalesi, M.Ö. 250 yılında Pontus Krallığı döneminde yapıldı. Kale, uzun tarihinde Roma, Bizans ve Osmanlılar dönemlerinde de kullanılmış. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinen Ünye Kalesi’nin en önemli özelliği ise kayalar oyularak yapılmış olması.

Kalenin içinde birçok oda, sarnıç ve tüneli gezme şansı bulacaksın. Kapıları üstündeki taş oyması kabartmaları da inceleyebileceğin Ünye kalesinin bulunduğu konumdan ise panoramik Ünye ve Karadeniz fotoğrafları çekmeyi unutma. Surları ve tünellerinde gezebileceğin Ünye Kalesi, çevresini saran el değmemiş doğal güzelliklerle de çok sevilen bir doğa gezisi alanı.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her gün açık.

Yazar Notu: Kayalık bir alanda bulunan kaleye giderken yanına mutlaka kaymayan ayakkabılar, su ve böcek ilacı almanı öneririm.

2. Tarihi Burunucu Yarımadası

Ünye İlçesindeki Tarihi Burunucu Yarımadası Evleri.

Ünye ilçesinin merkezinden 5 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğin Tarihi Burunucu Yarımadası, ilk uğraman gereken yerler arasında. Yarımadanın batısında Ünye Limanı, doğusunda ise Fener Burnu gibi turistik noktalar yer alıyor. Burunucu’nda panoramik Karadeniz manzaraları eşliğinde tarihi Ünye evleri arasında keyifli geziler yaparak da harika fotoğraflar çekebilirsin. Tertemiz denizin ve güneşin tadını çıkarmak için çok ziyaret edilen yarımadadaki yapılar ise 2019 yılında restore edildi.

Uzun sahilinde keyifli yürüyüşler yapabileceğin Tarihi Burunucu Yarımadası’nın çay bahçeleri, kafeleri ve restoranları çok ilgi görüyor. Özellikle gün batımları zamanı çarpıcı manzaralar izleyebileceğin yarımadada deniz manzaralı otellerden pansiyonlara kadar birçok konaklama alternatifi bulabilirsin.

Konum Linki

3. Çamlık

çamlık koyu

Ünye ilçesine yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki Çamlık beldesi, Karadeniz Bölgesi'nin gizli tatil cennetlerinden. Çamlık koyunun yanı başındaki beldenin arkası çam ağaçları, önü ise masmavi Karadeniz sularıyla çevrili. Yeşilin her tonunu görebileceğin Çamlık’ın havasının da oksijen oranı oldukça yüksek. Tertemiz ve berrak denizde yüzebilir, güneşlenebilir veya şnorkelli dalışlar yaparak güzel zaman geçirebilirsin.

Doğa yürüyüşlerine çıkmak, balık tutmak, piknik ve kamp yapmak için Çamlık, Ünye’nin en çok tercih edilen yerleri arasında. Çamlık’ta her bütçeye uygun pansiyonlar, oteller ve bungalov evler gibi konaklama seçenekleri de bulunuyor. Sahilinde sıralanan salaş balık restoranlarına mutlaka uğramanı ve taze Karadeniz balıkları tatmanı önerdiğim Çamlık’ta koyda akşam yürüyüşleri yaparak da büyüleyici gün batımı manzaraları izleyebilirsin. Ünye’den Çamlık Beldesi'ne araç kiralama hizmeti alarak bölgeyi gezerek veya otobüsle ulaşabilirsin.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Araç Kiralama

4. Ünye Kadılar Yokuşu

Ünye Kadılar Yokuşu

Osmanlı döneminde birçok ünlü kadı yetiştiren Ünye’de kadılar, yokuş bir yolda kendi konaklarını yaptırıyordu. Zamanla tam bir kadılar mahallesi haline gelen yokuşta günümüze kadar ulaşmış birbirinden güzel Osmanlı evleri sıralanıyor. Taşlarla döşenmiş dar yollarda keyifli bir yürüyüş yaparak Kadılar Yokuşu konaklarını gezebilirsin.

Etkileyici taş işçilikleri ile ünlü olan kadı konakları, el yapımı ahşap oymalarıyla da görülmeye değer güzellikte. Adeta bir açık hava müzesini andıran Kadılar Yokuşu, hem tarih ve kültür hem de fotoğrafçılık meraklılarına unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatıyor. Ünye merkezinden kısa bir yürüyüşle taksi ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca Kadılar Yokuşu’na ulaşabilirsin.

Konum Linki

5. Tarihi İskele

ünye Tarihi İskele gün batımında görünümü

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nın sahil yolu bölümünde yer alan Ünye Tarihi İskele’ye kısa bir yürüyüşle ulaşarak büyüleyici Karadeniz manzaralarının tadını çıkarabilirsin. Taş ve ahşaptan yapılan iskele, Karadeniz’in içlerine uzanıyor. İskele, özellikle gün batımlarında muhteşem fotoğraflar çekmek isteyenlerin ilk uğradığı yer.

Geceleri özel olarak aydınlatıldığında da çarpıcı bir manzara sunan Ünye Tarihi İskele’nin manzaraları eşliğinde denizin tadını çıkararak doyasıya yüzebilirsin. İskele çevresinde balık restoranlarından kafeler ve çay bahçelerine kadar birçok olanak bulman da mümkün.

Konum Linki

6. Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi

Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi bahçeden bina dış görünümü

Ünye’nin binlerce yıllık tarihi zenginliği en iyi görebileceğin yer Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi. Hem 19. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisini yansıtan konağı hem de geniş koleksiyonlarıyla dikkat çeken müze, ilçenin çok ziyaret edilen yerlerinden. Aslına uygun olarak 2013 yılında restore edilen konağın nostaljik odalarında keyifle gezebilirsin.

Müze koleksiyonunda ise yöresel günlük eşyalar, yerel kıyafetler, el sanatı ürünleri ve Ünye’nin kültürünü yansıtan objeleri inceleyebilirsin. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, bölgenin kültürel zenginliğini anlamak için mutlaka uğramanı önerdiğim yerler arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında açık.

7. Ünye Sahili

ünye sahilinde yüzen güneşlenen insanlar

Ünye’nin en sevilen gezi alanlarından biri 27 kilometre boyunca çarpıcı manzaralar sunarak ilerleyen Ünye sahilinde manyetik özelliği bulunan ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Ünye kumları yer alıyor. Bu siyah kumlar, mineral açısından oldukça zengin. Vücuttaki timüs bezini çalıştırarak uyku sorunları, romatizma, sedef ve stres gibi birçok hastalığa iyi gelen Ünye kumlarını denemeni öneririm.

Sahil çevresinde bu kumlardan yapılan birbirinden güzel süs eşyaları ve takılar da satın alabilirsin. Hem keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak hem de bisiklet kiralayarak Ünye sahilini keşfe çıkabilirsin. Sahil kenarında balık restoranları, kafeler, çay bahçeleri ve piknik alanları da bulabilirsin. Sıcak yaz aylarında ise Ünye sahili boyunca sıralanan birbirinden güzel plajlarda Karadeniz’in tadını doyasıya çıkarabilirsin.

Konum Linki

8. Çınarsuyu Tabiat Parkı

güneşli günde yeşil ağaçlar

Ünye ilçesine sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çınarsuyu Tabiat Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin en güzel tabiat parklarından biri olarak keşfedilmeye değer. Deniz kıyısında Çınarsuyu Deresi'nin etrafında kurulan parkta çam, gürgen ve kayın ağaçları arasında yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin. Birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapan Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda yürüyüş yaparak gizli koyları keşfedebilirsin.

Çam ağaçları altında piknik ve kamp yapabileceğin parkın her köşesinde kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Yemyeşil ormanlarla masmavi Karadeniz’in birleştiği Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda tertemiz koylarda doyasıya yüzebilir ve kalabalıklardan uzakta dinlenebilirsin. Parkta kamp alanlarının yanı sıra kır evleri, bungalovlar ve doğa otelleri gibi olanaklar da bulabilirsin.

Konum Linki

9. Asarkaya Kent Ormanı

asarkayya kent ormanı sonbahar görünümü

Ünye merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki Asarkaya Kent Ormanı, doğayla iç içe zaman geçirmek için en ideal adreslerden biri. Hem toplu taşıma hem de taksilerle kent ormanına ilçe merkezinden kolayca gidebilirsin. Deniz seviyesinden 364 metre yükseklikte yer alan kent ormanı, kendine özgü bitki zenginliğiyle özellikle yaz aylarının sevilen piknik alanlarından biri haline geldi.

Karadeniz’in 180 derecelik manzaralarını sunan kafe ve restoranların hizmet verdiği Asarkaya Kent Ormanı’nda çocuk oyun alanları, kamelyalar, salıncaklar, piknik ve mangal alanları gibi olanaklar da bulabilirsin. Tertemiz havada doğa yürüyüşlerine çıkabileceğin kent ortamında kuş gözlem turlarına katılarak ise muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Karadeniz sahil yoluna sadece 3 kilometre uzaklıkta olan Asarkaya Kent Ormanı’nın en güzel manzaralarını ise sonbahar aylarında görebilirsin.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Ünye otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

10. Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı

Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı

Ünye’de tarih ve kültür meraklılarının mutlaka uğramasını önerdiğim yerlerden biri de Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki mağara, tarihleri M.Ö. 5000 ila 7000 yılları arasında yapıldığı düşünülen etkileyici kaya mezarlarıyla ünlü. Tozkoparan Mağarası, girişindeki binlerce yıllık boğa figürleri de görülmeye değer güzellikte.

Bölgede birçok yerde örneğini görebileceğin kemerli bir cephe ile tasarlanan kaya mezarlarının içlerini ise revaklı giriş kapısından geçerek keşfe çıkabilirsin. Duvarları süsleyen kabartma şeklinde yapılmış boğa başlarını da mutlaka incelemeni öneririm. Çevresi çam ormanları ve fındık tarlaları ile sarılı olan Tozkoparan Mağarası, Ünye doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri konumunda. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğin Tozkoparan Mağarası’nda oksijen seviyesi yüksek havada yenilenebilirsin.

Konum Linki

11. Bakırcılar Arastası

bakırcılar arastası görünümü

Ünye’de alışveriş yapmak için ilk gitmen gereken yer hareketli Bakırcılar Arastası. Osmanlı dönemlerinden beri ilçenin en önemli ticaret merkezi olan arastada günümüzde de her köşede çekiç sesleri yükseliyor.

Tarihi dükkanlar arasında keyifli bir yürüyüşe çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsin. Bakırcılar Arastası’nda yüzlerce yöresel ürünü bir arada bularak harika bir tatil alışverişi yapabilirsin. Arasta çevresinde ise geleneksel Karadeniz yemekleri tadabileceğin restoranlar, kafeler ve çay bahçeleri de hizmet veriyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında açık.

12. Ayanikola Kilisesi Kalıntıları

Ayanikola Kilisesi Kalıntıları

Ünye merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta, ana karaya çok yakın küçük bir ada üzerinde yer alan Ayanikola Kilisesi Kalıntıları, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekebilecek yerler arasında. Günümüze sadece dış duvar kalıntıları kalabilen kilise, taş ve horasan harcından yapılan küçük bir yolla ana karaya bağlanıyor.

Bir zamanlar Hristiyanlar için önemli hac yeri olan Ayanikola Kilisesi’nin Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un ilk çalıştığı yerlerden biri olduğu düşünülüyor. Çarpıcı Karadeniz manzaraları eşliğinde keyifli bir gezi yapabileceğin Ayanikola Kilisesi’nin bulunduğu konumdan ise hem Karadeniz hem de Ünye’nin birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kaygan bir kayalık ada üzerinde bulunan kalıntıları gezerken dikkatli olmalısın.

13. Feneraltı Plajı

Feneraltı Plajı görünümü

Buruncu Yarımadası’nın en ucunda güzel bir konumda bulunan Feneraltı Plajı, Ünye’de denize girmek için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. İlçe merkezine yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki plaja otobüsle, yürüyerek veya bisiklet kiralayarak rahatça geçebilirsin. Arkası çam ormanları önü ise masmavi Karadeniz ile sarılı olan plaj, sessiz bir ortamda piknik yapmak için de çok sık ziyaret ediliyor.

Sıcak yaz aylarında hem Ünye halkını hem de turistleri kendine çeken Feneraltı Plajı’nda soyunma kabini, duş, wc, kafe, büfe, güneş şemsiyesi ve şezlong gibi olanaklar da sağlanıyor. Karadeniz manzaraları eşliğinde keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal olan Feneraltı Plajı’ndan özellikle gün batımlarında tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Plajda tüm gün denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra Buruncu Yarımadası’nın tarihi konaklarını da gezmeyi unutma.

Konum Linki

Yazar Notu: Acemi yüzücüler ve çocuklu ailelerin sert akıntı ile dalgalara karşı dikkatli olması gerekiyor.

14. Hüseyin Sabri Kadı Konağı

Hüseyin Sabri Kadı Konağı

Ünye’nin ünlü Kadılar Yokuşu’nun en güzel yapılarından biri Hüseyin Sabri Kadı Konağı. Osmanlı döneminin ünlü kadılarından Hüseyin Sabri Kadı’nın evi olan konak, günümüzde Ünye’nin en güzel tarihi yapılarından biri olarak çok ilgi görüyor. 19. yüzyıldan günümüze kalan konağın 1879 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Konak, aslına uygun olarak restore edildikten sonra halka açıldı, aynı zamanda belediye konukevi olarak hizmet veriyor.

Etkileyici taş ile ahşap mimarisi ve çiçekli bahçesiyle birçok etkinliğe de ev sahipliği yapan Hüseyin Sabri Kadı Konağı’nın içinde hizmet veren kafede ise keyifli bir mola vererek otantik atmosferde kahveni yudumlayarak dinlenebilirsin.

Konum Linki

15. Hüsrev Yürür Konağı

Hüsrev Yürür Konağı

Birbirinden güzel konaklarla süslü Ünye’de yakından görmeni önerdiğim başka bir tarihi yapı da Hüsrev Yürür Konağı. 1915 yılında yazlık ev olarak inşa edilen konak, 3 katlı olarak tasarlanmış ama en üst katı bir depremle yıkılmış.

Her köşesini süsleyen etkileyici taş oymaları, tavan süslemeleri ve üzüm motifli çeşmesi ile dikkat çeken Hüsrev Yürür Konağı, Osmanlı batılılaşma döneminin en güzel örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yıl boyunca birçok sanatsal etkinliğin düzenlendiği Hüsrev Yürür Konağı’na Ünye merkezinden 10 dakikalık yürüyerek, otobüsler ve taksilerle rahatça ulaşabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 20.30 saatleri arasında açık.

16. Eski Hamam

Eskipazar Büyük Hamam

Ünye’nin Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarından biri de 16. yüzyıldan günümüze kalan ve Saray Hamamı olarak da bilinen Ünye Eski Hamam. Tarihi hamam, günümüzde de Ünye’nin tek hamamı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Ünye’nin merkezi Cumhuriyet Meydanı’na bakan Eski Hamam’ın eski bir kilisenin üstüne inşa edildiği düşünülüyor. Giriş kapısındaki taş oyması süslemelerin yanı sıra soğukluk bölümündeki sütunlarda dikkat çeken lale motifleri de görülmeye değer güzellikte.

Osmanlı hamamlarından çok Roma hamamlarını andıran kubbesiyle dikkat çeken hamamın kubbelerindeki gözler ise içeriye doğal ışığın girmesini sağlıyor. Öğleden önce erkeklere öğleden sonra bayanlara hizmet veren Ünye Eski Hamam’da hem tarihi yapıyı inceleyebilir hem de sıcak sularda yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 23.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

17. Çifte Hamam

Çifte Hamam

Ünye merkezinde Kaladere mahallesinde yer alan tarihi Çifte Hamam, 1800’lü yıllarda Ermeni taş ustaları tarafından inşa edilmiş bir eser. Taşhane burnundan getirilen kesme taşlarla tasarlanan hamam, klasik Osmanlı hamamları gibi dikdörtgen planlı. Çifte Hamam, iki büyük kubbe ile örtülüyor ve ismini de buradan alıyor.

1930’lu yıllarda kapatılan ve günümüzde kullanımda olmayan Ünye Çifte Hamam, restore edilerek müze haline getirilip turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Sağlam mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Ünye Çifte Hamam’a uğrayarak etkileyici Osmanlı hamam mimarisini yakından inceleyebilirsin.

Konum Linki

18. Yalı Kilisesi

Yalı Kilisesi

19. yüzyılda Ünye’de yaşayan Rumlar tarafından inşa edilen Yalı Kilisesi, hem kültür hem de mimari meraklılarının ilgisini çekebilecek bir eser. Rumların ibadet amaçlı yaptığı kilise, zaman içinde etkinlik salonu gibi farklı amaçlarla da kullanılmış. 2013 yılında restorasyonuna başlanan Ünye Yalı Kilisesi, 2015 yılından beri kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veriyor.

Ünye Yalı Kilisesi’ne uğrayarak hem çarpıcı taş mimari işçiliğini inceleyebilir hem de yıl boyu düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere katılarak güzel zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi ile Cumartesi 09.00 ile 17.00 saatleri arasında açık.

19. Saray Camii

Saray Camii

Ünye merkezinde Cumhuriyet Meydanı'na bakan güzel bir konumda bulunan Saray Camii, ilçenin günümüze kalan en eski yapılarından biri olarak görülmeye değer. 1720 yılında inşa edildiği tahmin edilen tarihi cami, Kondoroğlu Camii olarak da biliniyor. Yöreye özgü Ünye taşından inşa edilen yapı, Süleyman Paşa Sarayı çalışanları tarafından sıkça kullanıldığı için Saray Camii ismini almış.

Tarih mirası olan ve taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Ünye Saray Camii, 2007 yılında da aslına uygun olarak restore edildi. Yüzlerce yıllık minber, mihrap ve kürsüsü orijinal olarak korunan Ünye Saray Camii’nin çiçek motifli süslemeleri de görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

20. Şeyh Yunus Emre Türbesi

Şeyh Yunus Emre Türbesi iç görünümü

Ünye merkezindeki Gölevi mahallesinde bulunan Şeyh Yunus Emre Türbesi, Yunus Emre'nin gömülü olduğu yer olarak tahmin ediliyor. Restore edilerek modern bir görünüm kazanan türbe, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde onlarca insan tarafından ziyaret ediliyor. Huzurlu atmosferi ve çiçeklerle süslü bahçesiyle dikkat çeken Şeyh Yunus Emre Türbesi’nin hemen yanında da Şeyh Yunus Emre Camii ve Şeyh Yunus Emre Mezarlığı bulunuyor.

Yunus Emre ile özdeşleşen Ünye’de ayrıca Yunus Emre Parkı, Yunus Emre Caddesi, Yunus Emre Bulvarı ve Yunus Emre Eğitim ve Kültür Derneği de bulunuyor. Ünye’de her yıl düzenlenen Yunus Emre'yi anma etkinliklerine katılarak ilginç bilgiler alabilirsin.

Konum Linki

21. Orta Camii

orta camii dış görünümü

1891’de Orta Çarşı esnafının çabalarıyla inşa edilen Orta Çamii’ye de ilçeyi gezerken uğrayabilirsin. Ünye’nin Osmanlı döneminden günümüze kalan önemli yapılarından biri olan Orta Camii, 1939 depreminde ağır hasar gördükten sonra yeniden inşa edilmişt.

Cami, 2010 yılında ise aslına uygun olarak restore edildi. Klasik Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak dikkat çeken caminin taş ve ahşap oymaları da görülmeye değer güzellikte. Orta Camii’ne uğradıktan sonra yüzlerce yöresel ürünü bir arada bulabileceğin Orta Çarşı’yı da keyifle gezebilirsin.

Konum Linki

22. Türk Japon Dostluk Anıtı

Türk Japon Dostluk Anıtı

Ünye’nin en ilginç ve dikkat çeken anıtlarından biri de Türk Japon Dostluk Anıtı. Yokohama Limanı’ndan 16 Eylül 1890’da ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan ve batan Ertuğrul fırkateyninde şehit olan Türk denizciler anısına yapılan anıt, 2014 yılında açıldı.

Türkiye’de bu konudaki ilk ve tek anıt olmasıyla ünlü olan Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı olarak da bilinen Türk Japon Dostluk Anıtı, Türk-Japon dostluğunun da önemli bir sembolü. Japon bayrağını yansıtan devasa kırmızı toplarıyla dikkat çeken anıtın bulunduğu konumdan panoramik Karadeniz manzaralarını da izleyebilirsin.

Konum Linki

23. Atatürk Parkı

Atatürk Parkı havadan görünümü

Karadeniz’e sıfır konumda bulunan Ünye Atatürk Parkı, 55 dönümlük geniş bir yeşil alanı kapsıyor. Atatürk Parkı sosyal tesislerinin hizmet verdiği parkta yöresel yemekler tadabileceğin bir restoran, çok amaçlı bir salon, kafeterya, çocuk oyun parkları ve havuz bulunuyor. Hem uygun fiyatları hem de huzurlu ortamıyla çok ilgi gören Atatürk Parkı, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık.

Çam ormanları arasında ve sahil kenarında keyifli yürüyüşlere çıkabileceğin park, hem doğa hem de deniz manzaralarıyla ruhunu dinlendirmek için Ünye’de gidebileceğin en güzel yerler arasında. Ünye Atatürk Parkı’na Hanboğazı mevkiinden geçen Yeşil Dolmuş, Kırmızı Dolmuş, 1.Hat, 2.Hat veya Ünye Birlik otobüsleriyle kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00 ile 23:30 saatleri arasında hizmet veriyor.

24. Cumhuriyet Meydanı

Ünye’nin merkezi ve en popüler buluşma noktası olan Cumhuriyet Meydanı, ilçeyi keşfetmeye başlamak için ideal bir nokta. Ünye Hükümet Konağı ve Saray Camii gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan Ünye Cumhuriyet Meydanı, Ünye Tarihi İskelesi’nin de yanı başında uzanıyor. Meydan, yıl boyunca bayram kutlamaları, etkinlikler ve konserlere ev sahipliği yapıyor. Çevresi Karadeniz mutfağından yemekler tadabileceğin restoranların hizmet verdiği Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndaki kafelerde de çayını yudumlayarak dinlenebilirsin.

Tarihi çarşılarda el sanatı ürünleri alabileceğin meydandan sahil kenarındaki Yunus Emre Parkı, Atatürk Parkı, Uniport Alışveriş Merkezi ve Kadılar Koğuşu gibi turistik noktalara kısa bir yürüyüşle ulaşarak gezebilirsin.

Konum Linki

25. Tarihi Çınar Ağacı

Ünye’de turistlerin en çok ziyaret ettiği simgesel bir anıt da 550 yaşından fazla olan tarihi çınar ağacı. Anıtsal ağaç, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından Trabzon seferi dönüşü sırasında dikilmiş. Günümüzde de yaşamaya devam eden çınar ağacının çevresi 9 metre, çapı 2,5 metre ve boyu 30 metre.

Ünye’nin en çok fotoğraflanan simgesi olan tarihi çınar ağacının çevresinde çay bahçeleri, restoranlar ve yöresel Ünye ürünleri alabileceğin dükkanlar da hizmet veriyor. Cumhuriyet Meydanı’nda hemen dikkat çeken anıtsal çınar ağacına ilçe merkezinde yürüyerek kolayca giderek fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

26. Çamlık Halk Plajı

Ünye’nin tatil cenneti Çamlık’ta tertemiz Karadeniz sularında doyasıya yüzmek için çok sevilen Çamlık Halk Plajı’na uğrayabilirsin. Çevresi her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlarla çevili plaj, özellikle yaz günlerinde çok hareketli. Soyunma kabini, duş, wc, kafe, büfe, güneş şemsiyesi ve şezlong gibi olanaklar bulabileceğin Çamlık Halk Plajı’nda deniz manzaralı kafe ve restoranlarda da güzel zaman geçirebilirsin.

Kano, deniz bisikleti, rüzgar ve uçurtma sörfü gibi su sporları yapmak için de ideal olan Çamlık Halk Plajı’nda şnorkelli dalışlar yaparak da Karadeniz’in etkileyici su altı zenginliklerini yakından görebilirsin. Dinlendirici akşam yürüyüşlerine çıkabileceğin Çamlık Halk Plajı’nın çevresindeki çam ormanlarında da piknik yaparak güzel zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

27. Uzunkum Plajı

Çevresi birbirinden güzel kamp alanları ve otellerle çevrili Uzunkum Plajı’nda da yaz günlerinde Karadeniz’in tadını çıkarabilirsin. Plajın Çevresinde balık restoranları, çay bahçeleri, kafeler ve hediyelik eşya dükkanları hizmet veriyor. Kısa bir yürüyüşle Ayanikola Kilisesi Kalıntıları gibi turistik noktalara ulaşabileceğin plaj, Ünye merkezine de sadece 2,5 kilometre uzaklıkta.

Uzunkum Plajı’nda soyunma kabini, duş, wc, kafe, büfe, güneş şemsiyesi ve şezlong gibi olanaklar bulabilirsin. Piknik alanlarında çarpıcı deniz manzaraları eşliğinde dinlenebileceğin plajın sahil yolunda da keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak romantik deniz manzaralarının tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

28. Zahiye Hanım Konağı

2004 yılında Ünyeli bir iş adamı tarafından alınarak turizme kazandırılan Zahiye Hanım Konağı, 1877 yılından günümüze kalan bir tarihi hazine. Sebile Hanım Konağı olarak da bilinen tarihi yapı, Ünye’nin en güzel Osmanlı dönemi konaklarından biri olarak yakından görülmeye değer. Geleneksel taş işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğin konak, aslına uygun olarak restore edildi.

Tarihi eserler, dönem mobilyaları ve antikalarla süslü iç odalarını gezebileceğin Zahiye Hanım Konağı’nda Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsin. Konağın içindeki kafede de yöresel lezzetler deneyebilir ve kahveni yudumlayarak tarihi atmosferin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

29. Saray Surları

Ünye merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin başka bir tarihi hazine de Ünye Saray Surları. Osmanlı döneminde Süleyman Paşa tarafından yaptırılan sarayın günümüze kalan kalıntları olan surlar, çarpıcı manzaralarıyla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.

Döneminin en iyi ustaları tarafından inşa edilen Süleyman Paşa Sarayı, taşradaki en büyük Osmanlı saraylardan biriydi. Evliya Çelebi’nin eserlerinde görkeminden bahsettiği sarayın kalıntılarını da gezinde yakından görme şansı bulacaksın.

Konum Linki

30. Esenkale

Ünye merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki tarihi hazine Esenkale, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekecek yerler arasında. Keş mahallesinin üst bölümünde yemyeşil doğal güzellikler içinde dikkat çeken kale, bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş.

Orta Çağ kalelerini andıran bir mimariye sahip olan kalenin hangi dönemde yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Horasan harcı kullanılarak yapılan duvar kalıntıları ve burç kalıntılarını yakından inceleyebilirsin. Ünye’de düzenlenen doğa yürüyüşlerinin mola noktalarından biri olan Esenkale’den bölgenin yeşil doğa manzaralarını da izleyebilirsin.

Konum Linki

İpucu:Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsanÜnye otobüs biletialmak için tıkla!

31. Orta Çarşı

İpek Yolu rotası üzerinde yer alan Ünye’nin tarihi ticaret merkezlerinden biri de Orta Çarşı. Bir zamanlar Türk, Rum, Ermeni esnafların birlikte çalıştığı çarşı, ticaret ahlakıyla da biliniyordu. Kültür Yolu Projesi kapsamında restore edilen ve tarihi dokusu korunarak modern bir kimlik kazanan Orta Çarşı, alışveriş yapmak için ideal bir adres.

Çarşıda hizmet veren küçük dükkanlarda Ünye’ye özgü yöresel ürünler, birbirinden güzel ahşap oymalar ve yöresel yiyecekler alarak güzel bir alışveriş yapabilirsin. Orta Çarşı çevresinde geleneksel Karadeniz yemekleri tadabileceğin birçok restoran ve çay bahçesi de hizmet veriyor.

Konum Linki

32. Çet Dağı Mesire Alanı

Ünye-Akkuş karayolu üzerinde bulunan Çet Dağı Mesire Alanı, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte temiz ve serin havasıyla ilgi gören bir rekreasyon alanı. Off Road etkinlikleri, doğa yürüyüşleri, piknik ve fotoğrafçılık gezileriyle çok ziyaret edilen Çet Dağı, Ünye’nin doğa sporları merkezi haline gelmiş durumda.

Yemyeşil çam ormanları arasında uzanan Çet Dağı Mesire Alanı ise hem piknik yapmak hem de Karadeniz ve Ünye’nin muhteşem panoramik manzaralarını izlemek için en güzel yerlerden. Çam kokusu eşliğinde yılın yorgunluğunu atabileceğin Çet Dağı’nda her köşede kartpostal güzelliğinde büyüleyici manzaralara da şahit olabilirsin.

Konum Linki

33. Yunus Emre Parkı

Samsun-Ordu yolu kenarında Karadeniz’e sıfır konumda hizmet veren Yunus Emre Parkı, büyüleyici manzaralar eşliğinde yorgunluk atmak veya spor yapmak için ideal bir adres. Parkta Tarihi Ünye İskelesi’nin en güzel manzaralarını izleyerek özellikle gün batımlarında muhteşem fotoğraflar çekebilirsin.

Akşam yürüyüşlerine çıkmak için de Ünye’deki en güzel yerlerden olan Yunus Emre Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı ve Kadılar Koğuşu gibi turistik yerlere de kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki

34. Çakırtepe Sami Soysal Tesisi

Ünye ve Karadeniz’in muhteşem panoramik manzaraları eşliğinde dinlendirici zaman geçirebileceğin en popüler yerlerden biri de Çakırtepe Sami Soysal Tesisi. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan tertemiz havasıyla ünlü Çakırtepe, doğa yürüyüşlerinin de sevilen rotalarından biri.

Tepede hizmet veren sosyal tesiste geleneksel Karadeniz lezzetleri tadabilir veya çam ormanı manzaraları eşliğinde keyifle çayını yudumlayabilirsin. Seyir alanlarından Karadeniz’e ulaşan yemyeşil çam ormanlarının en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Çakırtepe’de ünlü Ünye pidelerini de denemeyi unutma.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00 ile 24:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

35. Kapalı Çarşı

Ünye’de alışveriş yapmak ve harika fotoğraflar çekmek için gidilebilecek en güzel yerlerden biri de Ünye Kapalı Çarşı. Çarşı, ilçe merkezinde turistik noktalara ve Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş mesafesinde hizmet veriyor. Küçük dükkanlarında onlarca çeşit yöresel ürün, fındıkla hazırlanan yöresel tatlılar, el sanatı ürünleri ve yöresel giysiler bularak güzel bir tatil alışveriş yapabilirsin.

Otantik atmosferiyle de turistlerin ilgisini çeken Ünye Kapalı Çarşı, ilçenin kendine özgü dokusu ve kültürünü anlamak için de en güzel yerlerden biri.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında açık. Pazar günleri kapalı.

Ordu’dayken Karadeniz’in güzel kentini keşfetmeden olmaz. Ordu’da gezilecek yerler için rehberin linkte!


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN