Hem doğal güzellikleri hem de 4000 yıllık tarihi hazineleriyle çok zengin bir şehir olan Trabzon, keşfedilmesi gereken pek çok büyüleyici hazineye sahip. KaradenizBölgesi’nin en büyük 2. şehri olan Trabzon, aynı zamanda Türkiye’nin en popüler yayla turizmi merkezlerinden biri. Her ilçesinde deniz seviyesinden binlerce metre yükseklikte pek çok ünlü yaylası bulunan şehrin yemyeşil yaylalar; oksijen seviyesi yüksek havaları, şirin yayla evleri ve doğayla uyumlu Trabzon otelleri ile her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Karadeniz kıyısında yer alan Trabzon; Ege ve Akdeniz plajlarını aratmayan güzel plajları, deniz manzaralı kaliteli otelleri, taze deniz ürünleri sunan restoranlarıyla yaz aylarında da yerli ve yabancı turistler tarafından çok ziyaret ediliyor. Dağ eteklerine inşa edilmiş dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Kızlar Manastırı, Vazelon Manastırı ve Peristera Manastırı gibi benzersiz yapıları görmek için tüm dünyadan tarih ve kültür meraklılarının akın ettiği Trabzon, endemik bitki türleri ve vahşi yaşam açısından çok zengin tabiat parklarıyla ise doğa yürüyüşü, kampçılık ve kaya tırmanma gibi etkinlikler için ülkemizdeki en ideal şehirlerden biri.

1- Uzungöl

trabzon Uzungöl görünümü

Trabzon’a 99 kilometre, Çaykara ilçesine ise sadece 19 kilometre uzaklıkta yer alan Uzungöl, Trabzon’un en sevilen ve en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri. Her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilen Uzungöl, Haldizen Deresi’nin doğal yollarla önünün kapanması yoluyla oluşmuş. Deniz seviyesinden 1100 metre yüksekte yer alan ve çevresi çam ormanları ile görkemli dağlar tarafından çevrilenmiş Uzungöl, aynı zamanda Türkiye’nin yağmur ormanlarına da ev sahipliği yapıyor.

2004 yılında çevre koruma alanı ilan edilerek doğal güzellikleri korunan Uzungöl; 60'dan fazla endemik bitki türü, 250'den fazla kuş türü ve onlarca memeli türü ile tüm dünyadan doğa severlerin ilgisini çekiyor. Her mevsim muhteşem doğa manzaraları için ziyaret edilen Uzungöl’de yaz aylarında kano, deniz bisikleti ve sandallarla gezebilir, gölün çevresini saran yürüyüş yollarında tertemiz havada keyifli doğa yürüyüşleri yapabilir; ATV turları ve bisiklet gezileri ile Uzungöl çevresini keşfe çıkabilirsiniz. Göl üzerinde kuş bakışı büyüleyici manzaralar izlemek için yamaç paraşütü etkinliklerine de katılabilir veya yaz aylarında yayla şenlikleri ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

2- Balıklıgöl

Balıklıgöl görünümü

Akçaabat ilçesinin yemyeşil yaylalarından biri olan Balıklı Yaylası'nda bulunan ve el değmemiş bakir güzelliğiyle ünlü Balıklıgöl, ismini ev sahipliği yaptığı lezzetli alabalıklardan alıyor. Trabzon merkezine 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yer alan Balıklıgöl, çevresini saran çam ormanları içinde uzanan yürüyüş yollarıyla çok sevilen bir gezi alanı.

İlkbahar ve yaz aylarında yemyeşil doğal güzelliklerini görmek, kış aylarında ise etkileyici kar manzaralarının fotoğraflarını çekmek için ziyaret edebileceğiniz Balıklıgöl, doğa yürüyüşü yapmak ve bisiklet turlarına çıkmak için de Trabzon'da gidebileceğiniz en popüler yerler arasında. Göl çevresindeki alabalık çiftliklerinde ise muhteşem göl manzaraları eşliğinde taze balıklar ve yöresel Karadeniz mezeleri tadabilirsiniz.

Konum Linki

3- Akçakale

Akçakale Köy doğa manzarası

Trabzon şehrine 25 kilometre uzaklıkta, Karadeniz kıyısında yer alan turistik belde Akçakale, Karadeniz’in sevilen tatil merkezlerinden Akçaabat ilçesine bağlı. Hem Akdeniz ve Ege plajlarını aratmayan Akçakale Plajı hem de tarihi hazineleriyle Trabzon'da en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Akçakale'de beldenin ismini aldığı 900 yıllık Akçakale Kalesi, panoramik Karadeniz manzaraları sunduğu için en çok ziyaret edilen yer.

Sera Gölü, Kayabaşı Tabiat Parkı ve Hıdırnebi Yaylası gibi çok ziyaret edilen turistik noktalara da ev sahipliği yapan Akçakale'de yaz aylarında Karadeniz'in serin sularının tadını çıkarabilir, akşamlar ise klasik Karadeniz mimarili ahşap konaklarla süslü belde sokaklarında keyifle gezebilirsiniz.

Konum Linki

4- Sürmene

rabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkii, yeşillikler arasındaki kayalık sahilde mavi gökyüzü arka planıyla cennetten bir yer

Trabzon'un en turistik ilçelerinden biri olan ve şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alan Sürmene, ilk çağlardan beri pek çok medeniyete ev yapmış büyüleyici bir yer. Karadeniz kıyısında yer alan belde, tertemiz havası, yemyeşil doğası ve şifalı sularıyla antik çağlarda güzellik anlamına gelen Sürmene adını almış.

Sürmene’yi gezerken tarihleri M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan kiliseler ve antik eserlerin yanı sıra Osmanlı döneminde inşa edilmiş cumbalı Sürmene evleri arasında da keyifle gezebilirsiniz. Beldenin panoramik manzarasına hakim Sürmene Kalesi ve kalenin seyir terası ise muhteşem Karadeniz manzaralarının fotoğraflar çekmek için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Sürmene, aynı zamanda ahşap oymacılığı ile de ünlü ve beldenin çarşısında gezerken yöreye özgü el sanatı ürünleri satın alabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Meşhur Sürmene bıçaklarından bir tane almayı unutmayın.

5- Akçaabat

Akçaabat manzarası

Trabzon'un nüfus bakımından en büyük ilçesi olan ve şehir merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta Karadeniz kıyısında yer alan Akçaabat, lezzetli köftesi ve horonu ile ünlü turistik bir ilçe. Gezilecek yerden bakımından çok zengin olan Akçaabat; çam ağaçları arasında sıralanmış tarihi Osmanlı evleri, Sera Gölü gibi doğal güzellikleri ve Hıdırnebi Yaylası gibi ünlü yaylaları ile Karadeniz gezilerinin değişmez adreslerinden biri.

Ülkemizde en büyük mağaralardan biri olan Çalköy Mağarası'na de ev sahipliği yapan Akçaabat, özellikle Osmanlı döneminden kalan ve günümüze kadar korunmuş evlerin sıralandığı Ortamahalle için yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Keyifli bir günübirlik gezi yapabileceğiniz Akçaabat'a Trabzon Otogarı’nda her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Cemil Usta'da kentin gastronomi unsuru Akçaabat köftesi yemenizi öneririz.

6- Tonya

Tonya Doğa, bahar aylarında Doğu Karadeniz'in köy ve yaylalarında birbirinden güzel görüntüler

Trabzon’un Karadeniz'e kıyısı olmayan tek ilçesi olması ile ünlü Tonya, deniz seviyesinden 755 metre yükseklikte çam ormanları arasında gizlenmiş şirin bir ilçe. Trabzon'da düzenlenen doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri olan Tonya, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin her yerinde insanları kendine çeken Sazalan Yaylası ve Erikbeli Yaylası gibi ünlü yaylaları için ziyaret ediliyor. Bungalov otellerden Karadeniz mimarili ahşap yayla evlerine kadar zengin bir konaklama olanağı sunan Tonya, engebeli arazisini saran her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla trekking, dağ bisikleti turları ve kampçılık için tercih ediliyor.

Konum Linki

7- Çaykara

Eğimli ve dağlık arazilere sahip olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki yamaçta  köyler

Arkası sık çam ormanları, önü ise masmavi Karadeniz ile çevrili Çaykara, Trabzon'un gizli kalmış cennetlerinden biri. Huzurlu atmosferi, tertemiz sahili ve yöresel lezzetleriyle keyifli bir gezi deneyimi sunan Çaykara; Haldizen Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Kacet Yaylası gibi ünlü yaylaların yanı sıra Haldizen Deresi çevresindeki turistik tesisler ve balık restoranlarıyla da ilgi görüyor. El değmemiş ormanlarında 500'e yakın bitki çeşidine ev sahipliği yaptığı için doğa severlerin keyifle keşfe çıkabileceği Çaykara’da sahil kenarındaki salaş balık restoranlarında taze mevsim balıkları ve mezeler eşliğinde yorgunluk atmayı da unutmayın.

Konum Linki

8- Ortahisar

Ortahisar Zagnos Park görünümü

Trabzon’un merkezi ilçelerinden biri olan Ortahisar, sahip olduğu tarihi hazinelerle yerli ve yabancı turistlerin mutlaka keşfetmeye çıktığı yerler arasında. Trabzon’un pek çok ünlü simgesel yapısına ev sahipliği yapan Ortahisar ilçesinde Trabzon Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi, Küçük Ayvasıl Kilisesi ve Çarşı Camii gibi pek çok tarihi yapıyı gezme şansı bulacaksınız. Trabzon'un en sevilen ve kolay ulaşılabilir konumda bulunan doğa alanlarından Boztepe’ye de uğrayabileceğiniz Ortahisar’da tarihi yerleri gezdikten sonra Boztepe'nin muhteşem doğa manzaralarının tadını çıkararak Karadeniz çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Konum Linki

9- Araklı

Trabzon ili Araklı ilçesi Konakönü köyünde bulunan eski evler

Trabzon’a 49 kilometre uzaklıkta, çam ormanları arasında yer alan ve bakir doğal güzelliklerini koruyan huzurlu Karadeniz kasabalarından biri olan Araklı, hem doğal güzellikleri hem de tarihi gezi alanlarıyla ilgi çekiyor. 150 yıllık tarihi ile nispeten yeni bir yerleşim yeri olan Araklı'da şifalı suları ile ünlü köyü Karadere, Karadeniz kıyısını saran eşsiz doğal güzellikleri ile ünlü Pazarcık Milli Parkı, binlerce yıllık Pazarcık Mağarası ve bölgeye hakim yüksek bir tepeye inşa edilmiş görkemli Kalecik Kalesi gibi turistik yerleri gezebilirsiniz.

Trabzon'un sevilen doğal cennetlerinden biri olan Os Şelalesi'ne de ev sahipliği yapan Araklı’da buz gibi sularla dolu kaya göletlerinde yaz aylarında keyifle yüzebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Araklı ilçesi aynı zamanda delibal olarak da bilinen lezzetli balları ve tereyağları ile ünlü, bu nedenle ilçeyi gezerken mutlaka Araklı Çarşısı’na uğrayarak bal, tereyağı ve el oyması ahşap ürünler satın almayı unutmayın.

10- Yomra

Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı Özdil köyünün üstten görünümü

Trabzon merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve çam ormanlarıyla sarılı küçük Yomra ilçesi; ince kumlu güzel plajları, tarihi Osmanlı evleri ve çeşmeleri ile keyifli bir günübirlik gezi için ideal. 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon’u ele geçirmesinden sonra inşa edilen tarihi konakların günümüze kadar ayakta kalmayı başardığı ilçede 17 tane de tarihi çeşme sıralanıyor.

Kesme taşlarla inşa edilen Kemerli Köprü ile de bilinen ilçe, Ceneviz döneminden kalan ve bölgeye hakim yüksek bir tepede muhteşem bir manzaraya sahip Tepeköy Kalesi ve kamp kurmak için tercih edilen Üçpınar Yaylası için de sıkça ziyaret ediliyor. Yomra ilçesine Trabzon'dan her yarım saatte bir minibüs bulabilir ve keyifli bir günlük gezi yapabilirsiniz. Yaz aylarında denizin tadını çıkarabileceğiniz Yomra’da kış aylarında ise tarih ve doğa gezilerine katılabilirsiniz.

Konum Linki

11- Beşikdüzü

Trabzon Beşikdüzü Türkiye'deki Sis Dağı platosundan kış manzarası

Trabzon merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan Beşikdüzü ilçesi, yılın her dönemi farklı doğa güzelliklere şahit olacağınız Doğu Gözaçan Kültür Parkı’ndan dolayı sıkça ziyaret ediliyor. 17 dönüm gibi büyük bir yeşil alanı kaplayan parkın içerisinde binlerce yıllık tarihi kanıtların yanı sıra etkinliklerin düzenlendiği amfi tiyatrolar, kır bahçeleri ve kamelyalar da bulunuyor.

Karadeniz kıyısında yer aldığı için güzel plajlara da sahip olan ilçede her yıl mayıs ayında düzenlenen ve kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan Mayıs Yedisi Şenlikleri ise tüm Türkiye’den binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Beşikdüzü'nün başka bir önemli özelliği ise 3100 metrelik Karadeniz'in en uzun teleferik hattına sahip olması. Beşikdüzü sahili ile deniz seviyesinden 550 metre yükseklikteki Beşikdağı Tepesi arasında 3100 metre boyunca yolculuk edebileceğiniz teleferik ile Karadeniz'in başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz muhteşem manzaralarını izleyebilir ve Trabzon gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

12- Vakıfkebir

Vakfıkebir köy yerleşim yerleri görünümü

Trabzon en gelişmiş ilçelerinden biri olan ve Fol Deresi ile Kirazlık Denizi arasında kurulan Vakıfkebir, lezzetli odun ekmekleri ile Türkiye çapında bir ün kazandı. 5000 yıllık tarihi boyunca Hititlerden Pers, Roma, Bizans, Rum ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalan Vakıfkebir, Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası haline getirildi. Dağ eteklerine sıralanmış ahşap Karadeniz evleri, Karadağ Yaylası, Fol Deresi ve Beşikdağı Tabiat Parkı gibi güzellikleri için özellikle yaz aylarında çok ziyaret edilen ilçeye Karadeniz mutfağından lezzetleri özel fırınlarda hazırlanan Vakfıkebir ekmeği eşliğinde tatmak için de kesinlikle uğramalısınız.

Konum Linki

13- Arsin

trabzon ilinin arsin ilçesine bağlı atayurt köyünden bir görüntü

Trabzon merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alan Arsin ilçesi, dağ yamaçlarında sıralanmış ahşap evleri ve 7 kilometre uzunluğundaki büyüleyici sahil şeridi ile ünlü. Yeşil ve mavinin birleştiği Arsin, doğanın her tonunu görebileceğiniz güzellikleriyle özellikle yaz aylarında çevre şehirlerden tatilciler tarafından ziyaret ediliyor.

Dumanlı Köyü’nde yer alan ve 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen güzel bir Rus mimari örneği olan Santa Harabeleri ile Trabzon tarih ve kültür gezilerinin bir parçası olan Arsin’de Yanbolu Deresi kenarında kurulan turistik tesislere mutlaka uğramayı ve lezzetli alabalıklar tatmayı da unutmayın.

Konum Linki

14- Sümela Manastırı

Sümela Manastırı görünümü

Trabzon’un dünyaca ünlü tarihi hazinelerinden ve en bilinen simgesel yapılarından biri olan Sümela Manastırı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü sınırlarında, Altındere Vadisi'ne hakim sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş büyüleyici bir mimari eser.

Deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte yer alan ve M.S. 375 yılında Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edildiği düşünülen manastır, 16. yüzyılda genişletilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduktan sonra da özenle korunmuş. Manastırın ana şapeli, tavan ve duvarlarını süsleyen büyüleyici freskler, kaya kilisesi, misafirhane ve kütüphanesini gezerken tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkacaksınız. Kiliseye su taşınan etkileyici su kemerlerini de mutlaka incelemenizi önerdiğimiz Sümela Manastırı, sadece Trabzon’un değil ülkemizin en etkileyici tarihi yapılarından biri.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 450 TL
  • Müze Kart ile ücretsiz.
  • 18 yaş ve altı ücretsiz.
  • Altındere Vadisi Milli Parkı girişi fiyata dahil.

Açık olduğu saatler

  • 15 Ekim -15 Mart arası 08.00-17.00
  • 1 Nisan -1 Ekim arası 08.00-19.00

Yazar Notu: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediğiSümela Kültür Yolu Festivali zamanına denk gelirseniz güzel deneyimler yaşayabilirsiniz.

15- Köprübaşı

Köprübaşı görünümü

Trabzon merkezine 24 kilometre uzaklıkta, Sürmene ve Bayburt'a komşu olan Köprübaşı ilçesi, onlarca çeşit çam ağacıyla süslü sık ormanları ve yemyeşil yaylaları ile bölgenin en sevilen doğa yürüyüşü alanlarından biri. Özellikle Kervan Yolu yürüyüş parkuru ile tüm dünyadan doğa yürüyüşçülerini kendine çeken ilçede 10.000 yıllık bataklıklar ve tarihi han kalıntılarını da gezebilirsiniz. 25 endemik bitki türü arasında 13 kilometre boyunca uzanan Kervan Yolu’nda rehberlerle doğa yürüyüşleri veya gezilerine çıkabilir, dağ eteklerinde çadırınızı kurarak eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

16- Şalpazarı

Şalpazarı havadan görünümü

Trabzon merkezine 69 kilometre uzaklıkta yer alan Şalpazarı ilçesi, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na katılmış tarihi bir ilçe. Trabzon'un gizli cennetlerinden biri olan ve el değmemiş doğal güzelliklerini korumayı başarmış Şalpazarı, Karadeniz'in bakir doğasında keyifli bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri. Sessiz ve huzurlu Karadeniz köyleri ile çevrili ilçe, Ağasar Deresi kenarında kurulmuş balık restoranları ve kır bahçeleri için de ziyaret edilmeye değer. Sis Dağı Yaylası ve Kadırga Yaylası gibi Trabzon'un en ünlü yaylalarına ev sahipliği yapan Şalpazarı’nın güzelliklerini yayla turlarına katılarak keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

17- Hayrat

Trabzon'un Hayrat ilçesi kent merkezinden bir görünüm

Trabzon merkezine 41 kilometre uzaklıktaki Hayrat ilçesi, özellikle sonbahar aylarında sunduğu muhteşem doğal güzellikleri ile günübirlik geziler için tercih edilen yerler arasında. Tertemiz havasıyla ünlü ilçe, şehrin kalabalığından uzakta doğa ile baş başa zaman geçirebileceğiniz, Karadeniz’in tabiat harikalarından biri olan Gülderen Şelalesi için de doğa severler tarafından ziyaret ediliyor.

Salmata Deresi üzerinde yer alanGülderen Şelalesi, şelalenin çevresini saran endemik bitki türleri ve en sıcak yaz aylarında bile buz gibi kalan şelale göleti ise Hayrat’ın en çok fotoğraflanan yerleri arasında. Trabzon’un en çok yağış alan yeri olduğu için büyüleyici bir bitki çiçek zenginliğine sahip olan Hayrat, çayları ve organik ürünleriyle de ünlü.

Konum Linki

18- Çarşıbaşı

Çarşıbaşı havadan görünümü

Trabzon-Giresun sahil yolu üzerinde şehir merkezine 34 kilometre uzaklıkta yer alan Çarşıbaşı ilçesi, büyüleyici sahil şeridi ve yemyeşil doğasıyla Trabzon'un popüler turistik ilçelerinden biri. Yaz aylarında masmavi ve tertemiz denizin tadını çıkarabileceğiniz ilçede sahil yolunda sıralanan kafeler, restoranlar ve çay bahçelerinde mola vererek Karadeniz manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz. Turizmi olanaklarının geliştiği ilçede deniz manzaralı butik ve apart otellerde konaklayabilirsiniz. Yaz aylarında Kaldırım Yaylası'nda düzenlenen eğlenceli şenlikleri ile de tanınan Çarşıbaşı’nı yaz aylarında ziyaret ederseniz, hem denizin hem de yayla şenliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

19- Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon Ayasofya Müzesi dış görünümü

Trabzon'da yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Trabzon Ayasofya Müzesi, şehrin en önemli simgelerinden biri haline gelmiş durumda. 1250 yılında bir manastır kilisesi olarak inşa edilmiş ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon’u fethetmesinden sonra yenilenmiş tarihi bir binada yer alan müzede İncil’den hikayelerle süslü etkileyici duvar freksleri, Adem ve Havva'nın yaratılış kabartmaları, tek başlı kartal motifleri, melekler, İsa’nın havarileri ve kıyamet gününü simgeleyen betimlemeler gibi zengin koleksiyonlar sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-17.00

20- Maçka

Trabzon Maçka Sümela Manastırı fotoğrafı

Sümela Manastırı, Vazelon Manastırı ve Peristera Manastırı gibi dünyaca ünlü tarihi yapılara ev sahipliği yapan Maçka ilçesi, Trabzon merkezine sadece 29 kilometre uzaklıkta. Sadece Trabzon'da değil, tüm Türkiye'de düzenlenen tarih ve kültür gezilerinin önemli adreslerinden biri olan Maçka, binlerce yıllık uzun tarihinden kalan ve dağ eteklerinde inşa edilmiş büyüleyici manastırların yanı sıra tertemiz havası, tarihi konaklarla süslü sokakları; Solma Yaylası, Kiraz Yaylası Lapazan Yaylası gibi Trabzon'un en ünlü yaylalarıyla mutlaka keşfetmeniz gereken yerler arasında. Serin yaylaları ve görkemli manastırları gezdikten sonra en güzel Karadeniz köylerinden biri olan Şimşirli Köyü’ne de uğramayı ve yöresel ev yemekleri tatmayı unutmayın.

Konum Linki

21- Mavura Yaylası

Mavura Yaylası manzara

Şolma Yaylası ile birlikte doğa yürüyüşlerinin düzenlendiği Mavura Yaylası, Maçka ilçesine oldukça yakın bir konumda. Temiz havada Karadeniz çayı yudumlayabileceğiniz kır bahçesi ve yaylada yetiştirilen organik ürünleri alabileceğiniz manavların bulunduğu Mavura Yaylası, Trabzon'da düzenlenen doğa gezilerinin sevilen adreslerinden biri.

Yaz aylarında yöre halkı tarafından yoğun olarak kullanılan yaylanın derelerinde kano gezileri ve olta balıkçılığı gibi aktiviteler katılarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Özellikle İlkbahar aylarında açarak dağ eteklerini süsleyen sarı yayla çiçekleri ve ahşap yayla evleri ile fotoğraf safarileri için de ideal olan Mavura Yaylası’nda her yaz düzenlenen yayla şenlikleri de oldukça hareketli geçiyor.

22- Sera Gölü

Sera Gölü, Trabzon, Türkiye

Trabzon'un en ünlü doğa harikalarından ve mutlaka görülmesi gereken güzelliklerinden biri olan Sera Gölü, Trabzon merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta. 1200 metre uzunluğunda bir heyelan set gölü olan ve Derecik Vadisi’nde yer alan Sera Gölü, 1950 yıllarında yamaçlardan düşen kayaların su yolu kapanmasıyla doğal bir şekilde 18 günde oluşmuş ve yöre halkı gölün oluşumuna bizzat şahit olmuş.

Ağaç ve bitki çeşitliliği bakımından çok zengin olan Sera Gölü, doğal güzelliğinin korunması amacıyla 2010 yılında tabiat parkı ilan edildi. Çevresini iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ile gezebileceğiniz gölde sandal ve kanolarla gezilere çıkabilir, göl kenarında çam ağaçları arasında olta balıkçılığı yapabilir veya göl manzaralı piknik alanlarında keyifli zaman geçirebilirsiniz. Restoran ve dinlenme tesislerinin de bulunduğu Sera Gölü’nün çevresinde tertemiz havada Karadeniz çayları içebileceğiniz kır bahçeleri de hizmet veriyor.

Konum Linki

23- Akçaabat Ortamahalle

Akçaabat Ortamahalle görünümü

Trabzon deyince ilk akla gelen yerlerden biri olan ve kültür gezilerinin değişmez adresleri arasında yer alan Ortamahalle, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş Osmanlı dönemi konakları ile kentsel sit alanı olarak korunuyor.

Hem tarih hem de mimari meraklılarının mutlaka keşfetmesi gereken yerlerden biri olan Ortamahalle’de sadece Osmanlı dönemine ait değil, Roma ve Bizans dönemlerinden de pek çok mimari eserleri görebilirsiniz. Her köşesinde farklı bir mimari güzellikle karşılaşabileceğiniz ve tarihi sokaklarında gezerken aynı zamanda muhteşem Karadeniz manzaraları izleyebileceğiniz Ortamahalle, yöresel lezzetler tadabileceğiniz güzel restoranlarıyla da gastronomi meraklarını kendine çekiyor. Trabzon'dan günübirlik bir gezi yapabileceğiniz Ortamahalle’yi tarih ve kültür turları veya fotoğraf safarileri ile de keyifle keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

24- Hamsiköy

Bir bahar gününde Hamsiköy köyü görünümü

Kartpostallarda gördüğünüz büyüleyici Karadeniz köylerinden biri olan Hamsiköy, Trabzon merkezine 50 kilometre uzaklıkta Maçka ilçesi sınırlarında yer alıyor. Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'nun geçiş noktalarından biri olan Hamsiköy, Zigana Dağları eteklerinde yemyeşil çam ormanları arasında gizlenmiş sessiz ve huzurlu bir Karadeniz köyü olarak sıkça ziyaret ediliyor.

Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alan ve oksijen seviyesi yüksek temiz havasıyla yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz köyü gezerken Zigana Dağları'nın muhteşem manzaralar arasında doğa yürüyüş yapabilir, çadırımızı kurarak birkaç gün kamp yapabilir veya dağ bisikleti ile bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Hamsiköy, iştah açıcı Karadeniz lezzetlerinin yanı sıra sütlacı ile de büyük bir üne sahip. Köyü gezerken mutlaka Hamsiköy sütlacını tatmalısınız.

25- Of

Of gün batımında görünümü

Trabzon'un en bilinen ve en sevilen ilçelerinden biri olan Of, Karadeniz kıyısında yer alan ve hem tarihi hem de doğal güzellikleri için gezebileceğiniz şirin bir sahil kasabası. Osmanlı ve Rum yerleşimlerinden kalan İsmail Ağa Konağı gibi büyüleyici konakları, çam ormanları arasında uzanan ahşap Hapsiyaş Köprüsü ve tarihi Taşhanpazarı Camii gibi yapılara ev sahipliği yapan Of ilçesinde tarih gezileri ve fotoğraf turlarına katılarak Çağlayan Dere Şelalesi ve bölgenin en büyük mağaralarından biri olan Pileki Mağarası’nı da ziyaret ederek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında düzenlenen festivallerine de her yıl binlerce insanın katıldığı Of ilçesi, her mevsim keyifli bir gezi sunuyor.

Konum Linki

26- Hıdırnebi Yaylası

Akçaabat'ın şehre en yakın yaylası olan Hıdırnebi ve bu yaylanın üzerinde yemyeşil ağaçlarla çevrili göl

Trabzon'un mutlaka görmeniz gereken en güzel yaylalarından biri olan ve deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte yer alan Hıdırnebi Yaylası, Akçaabat ilçesinde Metinkale Vadisi eteklerinde yer alıyor. Yayla turizmi konusunda bölgenin en ilgi çeken yerlerinden biri olan ve turizm olanakların genişliği yaylada bungalov otellerden ahşap yayla evlerine kadar pek çok konaklama tesisi, yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar, kır bahçeleri, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve mesire alanları bulabilirsiniz. Oksijen seviyesi yüksek havasının solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinen Hıdırnebi Yaylası, her yıl temmuz ayında düzenlenen yayla şenlikleri ile de binlerce insanı kendine çekiyor.

Konum Linki

27- Sultan Murat Yaylası

Sultan Murat Yaylası görünümü

İsmini Osmanlı padişahı 1. Sultan Murat'tan olan ve deniz seviyesinden 2200 metre yükseklikte dağ eteklerinde yer alan Sultan Murat Yaylası, Trabzon'un turizm olanaklarının geliştiği yaylalarından biri. 1635İran seferi sırasında Osmanlı ordusunun konakladığı yaylada 1. Dünya Savaşı'ndan kalma siperleri ve şehit mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz.

Çam ormanları arasında doğaya uyumlu inşa edilmiş konaklama tesisleri bulabileceğiniz Sultan Murat Yaylası’nda restoran, market, kır bahçesi, elektrik ve su gibi olanaklar da sağlanıyor. Her yıl 20 Ağustos'ta düzenlenen yayla şenlikleriyle de ilgi gören Sultan Murat Yaylası’nı bu dönemde ziyaret ederseniz yöresel halk oyunları, sevilen yayla yemekleri ve doğa gezileri ile keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

28- Çal Mağarası

Çal Mağarası görünümü

Trabzon gezilerinde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan Çal Mağarası, dünyanın en uzun 2. mağarası olması ile ünlü. Deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte, sarp kayalar arasında gizlenmiş mağara, 8 kilometre gibi etkileyici bir uzunluğa sahip. Çal Mağarası’nın kendine özgü havasının başta astım olmak üzere pek çok solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiği de biliniyor.

Mağaranın içini iyi düzenlenmiş 400 metrelik yürüyüş yollarıyla keşfedebilir; binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve göletlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yaz aylarında mağara çevresinde yer altı suları ile beslenen kaya göletlerinin buz gibi sularında da yüzebilirsiniz. Minik şelale ve dereleri ile güzel bir gezi sunan Çal Mağarası, Trabzon’da doğa severlerin ilk uğraması gereken yerler arasında.

Konum Linki

29- Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu görünümü

Trabzon'un en popüler doğa sporu merkezlerinden biri olan Şahinkaya Kanyonu, şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta Düzköy sınırında yer alıyor. 2,5 kilometre uzunluğundaki Şahinkaya Kanyonu, binlerce yılda akarsu aşındırmaları sonucu doğal yollarla oluşmuş bir tabiat harikası. Kaya tırmanmak için elverişli sarp uçurumları ile tüm dünyadan tırmanışçıları ve dağcıları kendine çeken Şahinkaya, dağ yürüyüşleri ve bölgenin muhteşem panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz fotoğraf gezileri için de ziyaret ediliyor.

300 metreyi geçen su derinliğine sahip kanyonun çevresinde Hititlerden Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi yapılar yer alıyor. Buz gibi sularında kano gezilerinin de düzenlendiği Şahinkaya Kanyonu’nu rehberli turlarla keşfedebilir, her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında ve seyir teraslarında muhteşem kanyon manzaralarının fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

30- Boztepe

Trabzon boztepe havadan görünümü

Trabzon'un muhteşem panoramik manzaralarını izlemek için ilk uğramanız gereken yerlerden olan Boztepe, Ortahisar ilçesinde yemyeşil doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Hem gece hem de gündüz Trabzon'un muhteşem manzaralarına şahit olabileceğiniz ve şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz Boztepe'de manzara eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz kır bahçeleri ve seyir terasları da bulunuyor.

Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında eşsiz manzarayı izlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerle dolan Boztepe’de tertemiz havada kahvaltı yapabilir, alanda hizmet veren restoranda ise Karadeniz mutfağından lezzetler eşliğinde Trabzon'un gece manzaralarını izleyerek romantik akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Boztepe'de toplu taşıma araçları ve taksilerle şehir merkezinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

31- Sis Dağı Yaylası

Sis dağı yaylası kış manzarası

Trabzon ile Giresun arasında yer alan ve deniz seviyesinden tam 1850 metre yükseklikte tertemiz havasıyla ekolojik turizmin geliştiği yerlerden biri olan Sis Dağı Yaylası, yayla turlarının yanı sıra doğa gezileri ve yaz tatilleri için de tercih ediliyor. Her yıl temmuz ayında düzenlenen yayla şenliklerinde yöresel halk oyunlarından lezzetli yayla yemekleri tadımlarına kadar pek çok eğlenceli aktivitenin düzenlendiği yayla, Aladağlar eteklerinde bulutlar arasında unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Aladağlar ve Sis Dağı’nın yamaçlarını süsleyen şirin yayla evlerinin harika fotoğraflarını çekebileceğiniz yayla, el değmemiş güzellikleriyle görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

32- Aygır Gölü

Aygır Gölü görünümü

Trabzon'un başka bir ünlü doğa harikası ve deniz seviyesinden 2740 metre yükseklikte bir buzul gölü olan Aygır Gölü, Haldizen Dağları eteklerinde büyüleyici bir manzara sunuyor. Anzer Gölü olarak da bilinen ve el değmemiş doğal güzelliklerinin yanı sıra serin havası için de özellikle yaz aylarında çok ziyaret edilen Aygır Gölü’nün çevresinde kamp alanları, alabalık tesisleri ve gölün tertemiz suların tadını çıkarabileceğiniz küçük bir plaj bulunuyor. Hafta sonları piknik yaparak dinlenebileceğiniz veya dağ bisikletiyle çevresini gezebileceğiniz Aygır Gölü’nün büyüleyici volkanik kayaçlarının da harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

33- Kadırga Yaylası

Kadırha Yaylası Karadeniz'in zengin doğası

Trabzon’un en bilinen yaylalarından biri olan Kadırga Yaylası, Trabzon ile Gümüşhane arasında yer alan yemyeşil bir doğa cenneti. Trabzon merkezine 90 kilometre uzaklıkta, Zigana Dağları eteklerinde yer alan Kadırga Yaylası; dağ etekleri boyunca sıralanan etkileyici yayla evleri ve Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından biri tarafından inşa edilen tarihi Kadırga Yaylası Camii ile de ünlü. Kadırga Yaylası’nda her yıl temmuz ayının 3. haftası düzenlenen şenlikler de hem Trabzon halkı hem de turistler tarafından çok ilgi görüyor.

Konum Linki

34- Peristera Manastırı

Peristera Manastırı görünümü

Güzelliğinden dolayı Sümela Manastırı ile karşılaştırılan Peristera Manastırı, 300 metrelik devasa bir kaya kütlesi üzerinde benzersiz bir manzaraya sahip. 8. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve çarpıcı taş mimarisi ile dikkat çeken manastır, aynı zamanda Hızır İlyas Manastırı olarak da biliniyor.

Maçka'nın Şimşirli Köyü’ne oldukça yakınında olan Peristera Manastırı, antik dünyanın önemli ticaret yollarından Zigana Yolu’na hakim bir noktaya inşa edilmiş. Yunanistan'daki ünü Meteora Manastırı’na benzerliğiyle de ünlü Peristera Manastırı, hem tarih hem de mimarlık meraklılarının mutlaka görmesi gereken şaheserlerden biri. Rehberli turlarla gezebileceğiniz ve zirvesinden Zigana Yolu’nun panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz manastırı Sümela Manastırı ile birlikte ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

35- Erikbeli Yaylası

Erikbeli yaylası dağları

Trabzon'a bağlı Tonya ilçesine sadece 24 kilometre uzaklıkta yer alan ve Trabzon'un en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen Erikbeli Yaylası; ladin ve köknar ağaçları ile çevrili dereleri ve hiçbir yapılaşmanın bulunmadığı huzurlu atmosferiyle doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri. Deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte yer alan ve kamp yapmak için en ideal yaylalardan biri olan Erikbeli Yaylası’nda aynı zamanda tarımla uğraşan yerel halkın sattığı organik ürünleri de satın alabilirsiniz. Erikbeli, Sazalanı, Sinlice ve Sis Dağı doğa yürüyüşü rotasının da bir parçası olan Erikbeli Yaylası’nı Trabzon'da ilkbahar ve yaz aylarında düzenlenen yayla turlarına katılarak keyifle gezilebilir.

Konum Linki

36- Zağnos Vadisi Parkı

Zağnos Vadi Parkı görünümü

Trabzon şehrinin ortasında kolayca ulaşabileceğiniz konumda yer alan Zağnos Vadisi Parkı; Trabzon Kalesi’nin görkemli suları altında uzanan yürüyüş yolları, süs havuzları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, kafeteryaları ve kır bahçeleriyle şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşmak için ilk uğramanız gereken yerlerden biri. Kuzgun Dere'nin üzerinde yer alan ve 15. yüzyılda Zağnos Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen tek gözlü ve yuvarlak kemerli Zağnos Köprüsü'nü de görebileceğiniz parkta ailenizle keyifle piknik yapabilir veya Trabzon Kalesi’nin çarpıcı manzaraları eşliğinde akşam yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Konum Linki

37- Albatros Plajı

Albatros Plajı kapalı günde görünümü

Akçakale ilçesinin turistik beldesi Akçakale'de yer alan Albatros Plajı; kum ve çakıl karışımı 500 metrelik sahili, tertemiz denizi, çevresini saran kafeler, eğlence mekanları ve restoranlarıyla ailelerin yanı sıra gençler tarafından da tercih ediliyor. Oldukça küçük olan plajda güneş şemsiyesi, şezlong ve atıştırmalıklar bulabileceğiniz tesisler, giyinme kabini, tuvalet ve duş gibi imkanlar da sağlanıyor. Bütün gün serin sularda yüzdükten sonra akşam plajın kafelerinde eşsiz Karadeniz manzarası karşında canlı müzik dinleyerek keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

38- Trabzon Meydan Parkı

Trabzon meydan park görünümü

Ortahisar ilçesi Uzun Sokak’ta yer alan Trabzon Meydan Parkı, şehrin en önemli buluşma noktalarından biri. Etkileyici bir Atatürk heykelinin yer aldığı meydan; çay bahçeleri, hediyelik eşya dükkanları, geceleri aydınlatılan fıskiyeler, yürüyüş ve bisiklet yolları ile şehir merkezinde güzel zaman geçirebileceğiniz en sevilen yerler arasında. Akşam yürüyüşleri yapmak için de en tercih edilen Trabzon Meydan Parkı’nın çevresindeki dükkanlarda da Trabzon’un yöresel ürünlerini satın alarak güzel bir alışveriş yapabilirsiniz.

Konum Linki

39- Zigana Kayak Merkezi

Zigana Kayak Merkezi nde kamp yapan insanlar

Trabzon merkezine 100 kilometre, Trabzon Havalimanı'na ise sadece 60 kilometre uzaklıkta yer alan Zigana Kayak Merkezi, kış aylarında hem kayak yapmak hem de muhteşem kar manzaralarının tadını çıkarmak için Trabzon’da gidebileceğiniz en güzel yerler arasında. Toplam 661 metre uzunluğundaki 2 tane kayak pisti, telesiyej, baby lift, otel ve kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesislerin bulunduğu kayak merkezinde 150 kişilik bir restoran ve canlı müzik olanakları da bulabilirsiniz.

Kar üstünde kurulan mangallarda sucuk ekmek tadabileceğiniz ve her yaş grubu için kayak eğitimleri alabileceğiniz Zigana Kayak Merkezi’nin büyük bölümü çam ormanları ile kaplı olduğu için burada ilkbahar ve yaz aylarında rehberli doğa yürüyüşlerine de katılabilirsiniz. Trabzon'dan günübirlik turların düzenlendiği kayak merkezine minibüsler veya taksilerle de kolayca ulaşmanız mümkün.

40- Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Milli Parkı'ndaki Eski Ortodoks Manastırı Sümela

Trabzon'a 48 kilometre uzaklıkta, Maçka ilçesinde yer alan ve 4 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan Altındere Vadisi Milli Parkı, sarp kayalarda inşa edilmiş ünlü Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil derelerin çevrelediği kayalar üzerine kurulmuş iskeleler, ahşap yürüyüş yolları, el değmemiş doğası ve zengin kuş çeşitliliği ile Trabzon'da en çok ziyaret edilen doğa alanlarından biri olan Altındere Vadisi, 1987 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alındı.

Sümela Manastırı’nı gezdikten sonra yerli ve yabancı turistlerin mola vermek ve temiz havada taze alabalıklar tatmak için mutlaka uğradığı Altındere Vadisi Milli Parkı’na günübirlik bir gezi yaparak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Olta balıkçılığı ve kamp yapabileceğiniz Altındere Vadisi’nde sıcak yaz aylarında buz gibi dere sularında da serinleyebilirsiniz.

Konum Linki

41- İskender Paşa Camii

İskender Paşa Camii dış görünümü

Trabzon şehir merkezinde yer alan en güzel tarihi yapılardan biri olan İskender Paşa Camii, 16'ncı yüzyıldan kalma etkileyici bir Osmanlı yapısı. 1529 yılında inşa edilen ve orijinal mimarisini günümüze kadar korumayı başarmış cami, etkileyici taş işçiliğinin yanı sıra 19. yüzyılda eklenen Barok süslemeleri ile de görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Tarihi ve huzurlu atmosferini koruyan camiyi hem mimari meraklıları hem de tarih severler keyifle ziyaret edebilirler.

Konum Linki

42- Karadağ Yaylası

Karadağ Yaylası görünümü

Akçaabat ilçesine bağlı Düzköy’ün Taş Ocağı mevkiinde yer alan ve deniz seviyesinden 1946 metre yükseklikte bol oksijenli serin havasıyla insanları kendine çeken Karadağ Yaylası, Trabzon keşfedilmeye değer başka bir büyüleyici yaylası. Turistik tesislerin çok az olduğu ve doğal atmosferini korumayı başarmış yaylada küçük pansiyonlar veya ahşap yayla evlerinde konaklayabilir veya çam ormanları ve meyve ağaçları arasında çadırınızı kurarak kamp yapabilirsiniz.

Yöresel Karadeniz lezzetleri tadabileceğiniz bir restoranın hizmet verdiği Karadağ Yaylası, Karadeniz yayla turlarının da önemli duraklarından biri. Temiz havasının birçok akciğer rahatsızlığına iyi geldiği bilinen Karadağ Yaylası’nı solunum yolu rahatsızlıkları yaşayanların da mutlaka ziyaret etmesini öneririz.

Konum Linki

43- Haldizen Yaylası

Trabzon'daki Haldizen ve Karaster Tepeleri sis altında, Karadeniz bölgesi, Türkiye

Karakaya Dağları’nın buzul göllerinde yaz aylarında eriyen suların beslediği Haldizen Deresi’nin çevresini saran büyüleyici Haldizen Yaylası, Trabzon’un en ünlü yaylalarından biri. Yeşil ve mavinin buluştuğu bir tabiat cenneti olan yayla; dağ çilekleri, hayvanların otladığı geniş çayırları ve kendine özgü yayla evleriyle bölgenin en çok ziyaret edilen yaylaları arasında.

Uzungöl’ün oluşumunda da etkisi olan yaylada bulutlar arasında doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve ahşap yayla evlerinin muhteşem fotoğrafların çekebileceğiniz. Kendi başınıza veya rehberli turlarla kolayca gezebileceğiniz Haldizen Yaylası’nda hem Uzungöl hem de Haldizen Deresi’ni kuş bakışı izleme şansı bulacaksınız.

Konum Linki

44- Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi görünümü

Çarpıcı manzarasıyla Trabzon’un en önemli simgesel yapısı olan Trabzon Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin şehirde ilk uğradığı yerler arasında. Araklı ilçesinde, şehrin panoramik manzaralarına hakim yüksek bir noktada konumlanan tarihi kale; yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olarak üç bölüme ayrılmış durumda. Antik kalıntılardan toplanan taşlarla inşa edildiği için özel bir öneme de sahip olan kalenin ilk kez M.Ö. 2000 yılında yapıldığı tahmin ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon'un fethinden sonra denizden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla eski Bizans kalesinin üzerine inşa ettirdiği Trabzon Kalesi’nin iç bölümlerini gezebilir, kalenin sularından ise Trabzon’un en güzel panoramik mağazalarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

45- Yılantaş Yaylası

Yılantaş Yaylası sisli görünümü

Trabzon'un en büyük yaylalarından biri olan ve Araklı ilçesine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Yılantaş Yaylası, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte unutulmaz bir gezi sunuyor. Dağ eteklerindeki güzel konumuyla en sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası ve buz gibi sularıyla keyifle dinlenebileceğiniz yayla, çok zengin bir kuş çeşitliliğine sahip olduğu için kuş gözlem turlarının da değişmez adreslerinden biri. Doğa gezileri ve fotoğraf safarilerinin de düzenlendiği Yılantaş Yaylası’nda bulutlar arasında uzanan çam ormanlarında, oksijeni yüksek havada yayla yürüyüşleri yaparak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

46- Lapazan Yaylası

Lapazan Yaylası görünümü

Maçka ilçesinin Gürgenağaç Köyü sınırlarında yer alan ve deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliği ile bölgenin en yüksek yaylalarından biri olan Lapazan Yaylası, çok fazla turistik tesis olmadığı için klasik yayla yaşamını gözlemleyebileceğiniz ve oksijen seviyesi yüksek havada dinleyebileceğiniz sevilen yaylalardan biri. Pansiyonlar veya ahşap yayla evlerinde konaklayabileceğiniz Lapazan Yaylası'nda doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve çim kayağı gibi eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz. Temiz havanın iştahınızı açacağı yaylada yöresel yayla yemeklerini tatmayı da unutmayın.

47- Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı, Trabzon'daki eski Ortodoks manastırı

Sümela Manastırı ile aynı vadide yer alan büyüleyici Vazelon Manastırı’nı da keyifle ziyaret edebilirsiniz. 1270 yılında Yunanlılar tarafından inşa edildiği düşünülen Vazelon Manastırı, Trabzon şehir merkezine sadece 40 kilometre uzaklıkta. Sarp bir yamaçta çam ormanları arasında gizlenen etkileyici taş mimariye sahip manastır, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Yabancı turistlerin sık ziyaret ettiği yerlerden olan Vazelon Manastırı, sarp kayalarla bütünleşmiş çarpıcı manzarasıyla tüm dünyadan fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor. Manastırın odalarını ve şapellerini gezebilir, pencerelerden bölgenin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

48- Şekersu Yaylası

Şekersu Yaylasında otlanan inekler

Trabzon yayla turlarının değişmez adreslerinden biri olan Şekersu Yaylası, Çaykara ilçesi sınırlarında yer alıyor. Soğanlı Dağı eteklerinde Karaçam ve Yaylaönü gibi klasik Karadeniz köylerinin arasında yer alan yayla, doğanın her türlü renk tonunu görebileceğiniz bakir güzelliğiyle ünlü. Şekersu Yaylası, aynı zamanda Uzungöl'e en yakın yayla olduğu için de sıkça ziyaret ediyor. Taş ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş yayla evlerinin sıralandığı yürüyüş yolları, geniş çayırları ve temiz havasıyla yılın yorgunluğunu atabileceğiniz yayladan sonra Uzungöl'ü de gezebilirsiniz.

Konum Linki

49- Uçarsu Şelalesi

Uçarsu şelalesi görünümü

Trabzon gezilerinizde mutlaka görmeniz gereken tabiat harikalarından biri olan Uçarsu Şelalesi, Akçaabat merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Simba Yaylası’nda bulunuyor. Devasa bir kayanın arasından 100 metre yükseklikten dökülen Uçarsu Şelalesi, çevresini saran onlarca çeşit çam ağacı ve buz gibi tertemiz sularıyla yaz aylarının popüler gezi alanlarından biri. Yılın her dönemi fotoğraf safarileri ve doğa gezilerinin düzenlendiği yaylanın çevresinde hiçbir yapılaşma ve tesis bulunmadığı için gezinizde dünyanın kalabalığı ve karmaşasından uzakta doğa ile iç içe unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

50- Kaymaklı Manastırı

Kaymaklı Manastırı görünümü

Hem tarih meraklıları hem de yabancı turistlerin Trabzon'da sıkça ziyaret ettiği başka bir tarihi yapı olan Kaymaklı Manastırı, Trabzon'a sadece 3 kilometre uzakta Boztepe’nin yamacında yer alıyor. 1424 yılında inşa edilen ve günümüze kadar sağlam kalmış dikdörtgen planlı küçük manastır, sunakları ve manastır hücreleriyle keyifli bir gezi sunuyor. İç bölümü etkileyici dini freksler ve kabartmalarla süslü Kaymaklı Manastırı’nı gezdikten sonra manastırın bulunduğu tepeden Değirmendere Vadisi'nin muhteşem panoramik fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Konum Linki

51- Pazarcık Yaylası

Pazarcık Yaylası görünümü

Trabzon’un Araklı ilçesine 43 kilometre uzaklıkta yer alan Pazarcık Yaylası, muhteşem güzelliğiyle turizm bölgesi ilan edilmiş ve özenle korunan yaylalarımızdan biri. Pamuğun Gölü Şelalesi’nin güzel manzaraları eşliğinde gezebileceğiniz yaylada dere kenarında kurulmuş alabalık çiftlikleri ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz bir et lokantası da bulabilirsiniz. Pazarcık Yaylası, aynı zamanda Pazarcık Mağarası ve Tilkibeli Mesire Alanı gibi sevilen turistik noktalara da ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

52- Asmasu Şelalesi

Asmasu Şelalesi görünümü

Çok bilinmediği için az kişi tarafından ziyaret edilen ve tam anlamıyla Trabzon'un gizli cenneti olan Asmasu Şelalesi, Araklı ilçesi sınırlarında yer alıyor. Trabzon'un en büyük şelalelerinden biri olan ve etkileyici kaya oluşumları arasında akan bembeyaz sularıyla her mevsim inanılmaz doğa manzaraları sunan Asmasu Şelalesi, aynı zamanda deniz seviyesinden en yüksek şelalelerimizden de biri. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında Asmasu Şelalesi’ne uğramayı ve büyüleyici manzaralara şahit olmayı unutmayın.

Konum Linki

53- Şolma Yaylası

Solma Yaylası görünümü

Maçka ilçesinin en güzel yaylalarından biri olan Şolma Yaylası, ilçe merkezine sadece 22 kilometre uzaklıkta. Kulin Dağı eteklerinde, deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte yer alan yaylaya hem minibüslerle hem de doğa yürüyüşleri ile ulaşabilirsiniz. Rengarenk dağ çiçekleri, dağ eteklerinde inşa edilmiş küçük yayla evleri ve çam ormanları arasında unutulmaz bir doğa gezisi yapabileceğiniz Şolma Yaylası; donanımlı kamp alanları, kır bahçeleri ve yayla yemekleri yiyebileceğiniz küçük restoranlarıyla da ilgi görüyor.

Konum Linki

54- Kiraz Yaylası

Kiraz Yaylası manzarası

Maçka ilçesinin başka bir sevilen yaylası olan Kiraz Yaylası, kolay ulaşımından dolayı Trabzon'da en çok ziyaret edilen yaylalarından biri. Deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikte yer alan yayla, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları çekenler için de ideal bir gezi alanı. Bungalov oteller, pansiyonlar veya yayla evlerinde konaklayabileceğiniz Kiraz Yaylası'nda trekking ve dağ bisikleti turlarına katılabilir veya buz gibi derelerde balık tutarak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Kiraz Yaylası, aynı zamanda her yıl temmuz ayında düzenlenen ünlü Ayeser Şenlikleri’ne de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

55- Çamburnu Tabiat Parkı

Karadeniz'de Trabzon Sürmene Çamburnu'nda kayalıkların arasındaki sahilde tatil için oluşturulmuş bir yer.

Doğa severlerin Trabzon gezilerinde mutlaka uğraması gereken yerlerden bir başka yer de Sürmene ilçesinde yer alan ve 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Çamburnu Tabiat Parkı. Muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde doğa gezileri yapabileceğiniz yürüyüş parkurları ile ünlü parkın içerisinde kır bahçeleri, bisiklet yolları ve mesire alanları da bulabilirsiniz. 51 dekar gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan parkın yeşil ve mavinin buluştuğu gizli koylarında ise kalabalıklardan uzakta kamp yapabilir veya denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

56- Gülbahar Hatun Camii ve Türbesi

Gülbahar Hatun Cami dış görünümü

En ünlü Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırılan külliyenin en etkileyici bölümü olan Gülbahar Hatun Camii, 1500’lü yılların başından inşa edilmiş ve günümüzde Trabzon’un en önemli tarihi yapılarından biri konumunda. Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan sekizgen planlı caminin hemen yanında bulunan Gülbahar Hatun Türbesi’ni de gezinizde ziyaret edebilirsiniz. Taş oymaları ve kabartma süslemeleri ile de ilgi çekici bir mimari eser olan Gülbahar Hatun Camii, tarihi öneminin yanı sıra mimari güzelliği ile de ziyaret edilmeye değer bir yer.

Konum Linki

57- Kaşüstü Plajı

Kaşüstü Plajı görünümü

Trabzon'da yaz aylarında masmavi suların tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel plajlardan biri olan Kaşüstü Plajı, şehrin en büyük ve en popüler plajlarından biri. Akdeniz’i aratmayan ince kumlu uzun sahili, muhteşem gün batımı manzaraları ve berrak sularıyla unutulmaz bir yüzme deneyimi sunan Kaşüstü Plajı’nda güneş şemsiyeleri kiralayabileceğiniz tesisler, su spor olanakları, canlı müzik dinleyebileceğiniz eğlence mekanları ve muhteşem gün batımı manzarasına karşı romantik akşam yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar da hizmet veriyor. Plaja Trabzon merkezinden toplu taşıma araçları ve taksiler ile kısa bir yolculukta rahatça ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

58- Kayabaşı Tabiat Parkı

Kayabaşı Yaylası'nda gün batımı, Karadeniz (Karadeniz), Türkiye

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yer alan ve 1341 dekar alanıyla 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Kayabaşı Tabiat Parkı, hem doğa sporları yapmak hem de onlarca çeşit ağaç arasında temiz havada piknik yapmak için Trabzon halkı ve turistler tarafından ziyaret ediliyor. Peyzajlı bahçelerinde mor orman gülü, Noel gülü, siklamen, haseki küpesi, çuha çiçeği ve kardelen gibi onlarca çeşit çiçeğe ev sahipliği yaptığı için botanik gezilerinin de düzenlendiği parkta, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turlarına da katılabilirsiniz.

Konum Linki

59- Yalıncak Plajı

Yalıncak Plajı gün batımı görünümü

Trabzon merkezi Yalıncak mevkiinde yer alan Yalıncak Plajı, ince kumlu sahili ve az dalgalı tertemiz denizi ile özellikle çocuklu aileler tarafından çok seviliyor. Çevresinde butik oteller, restoranlar, kafeler ve eğlence mekanlarının bulunduğu plaj, yaz aylarında çevre şehirlerden gelen ailelerle oldukça hareketli. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz işletmelerin yanı sıra cankurtaran hizmetinin de bulunduğu Yalıncak Plajı’nın ince kum sahiline havlunuzu sererek güneşlenebilir ve Karadeniz'in serin sularının tadını gün boyu çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

60- Çatma Yaylası

Çatma Yaylası havadan manzarası

Fatma Obası Yaylası olarak da bilinen Çatma Yaylası, Tonya ilçesinin büyüleyici yaylalarından biri. Erikbeli Turizm Merkezi’ne sadece 14 kilometre uzaklıkta yer alan bu küçük yayla, Zigana Kayak merkezi ve Kadırga Yaylası gibi popüler turistik noktalara yakın olduğu için sıkça ziyaret ediliyor. Deniz seviyesinden tam 2200 metre yükseklikte yer aldığı için her zaman serin ve temiz bir dağ havasına sahip olan Çatma Yaylası, dağ yamaçlarında gizlenmiş küçük yayla evleri ile fotoğrafçıların da en çok ziyaret ettiği Trabzon yaylalarından biri.

61- Küçük Ayvasıl Kilisesi

Küçük Ayvasil kilisesi dış görünümü

Trabzon merkezinde Kahramanmaraş Caddesi üzerinde ziyaret edebileceğiniz yüzlerce yıllık Küçük Ayvasıl Kilisesi, etkileyici taş mimarisi ve iç duvarları süsleyen freksleri ile özellikle yabancı turistler tarafından şehirde en çok ziyaret edilen yerler arasında. Kaç yılında yapıldı bilinmeyen ve Roma İmparatorluğu döneminde yenilenen kilise, aynı zamanda Karadeniz'deki en eski kiliselerden biri olmasıyla da ünlü. İyon ve Roma sütunlarını bir arada görebileceğiniz, taş süslemeleri ve kabartmaları ile görülmeye değer bir manzaraya sahip kilisede özellikle Roma döneminde yapılan mermer kabartmaları mutlaka incelemenizi öneririz.

Konum Linki

62- Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü Müzesi görünümü

1890 yılında bir yaz köşkü olarak inşa edilen konağın restore edilmesi ile ziyarete açılan Atatürk Köşkü Müzesi, Avrupa Rönesans mimarisini yansıtan tasarımıyla Trabzon’un en etkileyici yapılarından biri. Çam ormanları içinde çiçek bahçeleri arasında gizlenmiş köşk, aynı zamanda iç mekanlarında kullanılan Bağdadi tekniği ile de mimari meraklılarının ilgisini çekiyor.

Dönem mobilyaları ile süslenmiş oturma odası, dinlenme odası, yemek odası, misafir odası ve çalışma odalarını gezebileceğiniz Atatürk Köşkü Müzesi’nde tarihte bir yolculuk yapabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Atatürk'ün Trabzon gezilerinde konakladığı köşkte Atatürk’ün birbirinden güzel tabloları, kişisel eşyaları, 19. yüzyıl mobilyaları, porselenleri ve halılarını da inceleme şansı bulacaksınız.

Konum Linki

63- Trabzon Tarih Müzesi

Trabzon Tarih Müzesi girişi

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alan ve dünyaca ünlü Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu söylenen evde ziyarete açılan Trabzon Tarih Müzesi, binlerce yıllık Trabzon tarihini ve kültürünü yansıtan zengin koleksiyonuyla mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

8000’e yakın belge ve 2500'e yakın fotoğrafın sergilendiği müzenin koleksiyonlarında etnografik eşyalardan Trabzon'un geleneksel yaşam tarzına ve yıllar boyunca değişen kültürüne, tarihi Trabzon kartpostallarından Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belgelere kadar pek çok önemli objeyi inceleyebilirsiniz. Türkiye'nin en kapsamlı arşivlerinden birine sahip olan Trabzon Tarih Müzesi, Sarayatik Camii Sokak üzerinde yer alıyor ve her gün 09:00 ile 17:00 saatleri arasında gezilebilir.

Konum Linki

64- Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi iç görünümü

1963 yılına kadar merkez bankası olarak kullanılan tarihi bir binada zengin koleksiyonlarıyla hizmet veren Trabzon Şehir Müzesi, yüzlerce yıl boyuna değişen Trabzon halkının yaşam tarzı, gelenekleri, görenekleri ve kültürünün yanı sıra bölgede çok yaygın olan yayla kültürü, yayla mutfağa ve Karadeniz mutfağı gibi pek çok konuda bilgi almak için ilk uğramanız gereken yer. Binlerce objeyle çok zengin bir koleksiyona ve interaktif bölümlere sahip olan müzede Trabzon tarihini ve kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Ortahisar ilçesinde Kahramanmaraş Caddesi üzerinde yer alan Trabzon Şehir Müzesi’ni pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

65- Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi iç görünümü

Trabzon ve çevresindeki arkeolojik alanlarda yapılan kazılarda elde edilen binlerce tarihi eserin sergilendiği Trabzon Müzesi, şehirde uğramanız gereken yerlerin başında yer alıyor. Şehir merkezinde Zeytinlik Caddesi'nde yer aldığı için toplu taşıma araçları ya da yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz müze, 1900'lü yılların başında inşa edilmiş ünlü Kostaki Konağı’nda hizmet veriyor. Konağı da başlı başına bir tarihi eser olan Trabzon Müzesi’nde Eski Tunç Çağı’ndan Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemine uzanan toprak, metal ve cam pek çok paha biçilmez objeyi inceleyebilirsiniz.

Müzenin etnografik eserler koleksiyonunda ise Türk İslam eserleri ve Osmanlı döneminden dini eserleri inceleme şansı bulacaksınız. Bir katı klasik konak yaşamı yansıtan ve 19. yüzyıl mobilyalarıyla süslü olan Trabzon Müzesi’ni pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

66- Trabzonspor Müzesi

Trabzonspor Müzesi iç görünümü

Trabzon'da futbol çok seviliyor ve Trabzon halkı takımlarına fanatiklik derecesinde bağlı. Türkiye'nin en başarılı futbol takımlarından biri olan Trabzonspor'un tarihine adanmış Trabzonspor Müzesi, şehrin mutlaka gezmeniz gereken etkileyici müzelerinden biri. 2011 yılında modern binasına taşınan ve etkileyici koleksiyonlara sahip olan müzede Trabzonspor’un uzun tarihi boyunca kazandığı kupalar, efsane olmuş oyuncuların formaları, gazete manşetleri ve birbirinden güzel fotoğraflar gibi yüzlerce obje sergileniyor. Trabzonspor Müzesi, şehir merkezinde Hüsnü Aybay Sokak üzerinde yer alıyor ve her gün saat 09:00 ile 18:00 arasında açık.

Konum Linki

67- Çalcamili Tabiat Parkı

Çalcamili Tabiat Parkında bulunan çardak

Düzköy ilçesi sınırlarında yer alan ve 2011 yılında doğal güzelliklerinin korunması amacıyla tabiat parkı ilan edilen Çalcamili Tabiat Parkı; bölgeye hakim seyir terasları, mesire alanları, ahşap çardaklar, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla hem harika manzaranın tadını çıkarmak hem de tertemiz havada yenilenmek için uğrayabileceğiniz yeşil alanlardan.

88 dekar yeşil alanı kapsayan kayın ağaçlarıyla çevrili parkta orman gülleri, yaban gülleri, yabani nane ve sakız otu gibi onlarca bitki çeşidi arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz. Vahşi yaşam zenginliği ile de dikkat çeken tabiat parkında yaban kedisinden vaşağa, çengel boynuzlu keçiden Trabzon kertenkelesine ve onlarca yırtıcı kuş türüne kadar az görünen pek çok canlıyı da yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Konum Linki

68- Canik Şelalesi

Tonya merkezine 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan küçük Canik Şelalesi, çevresini saran 1,5 kilometre uzunluğundaki yürüyüş yollarıyla turistleri kendine çekiyor. Hiçbir ağaç kesilmeden doğaya uyumlu tasarlanmış yürüyüş parkurlarına sahip Canik Şelalesi’nin buz gibi göleti ise yaz aylarında serinlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında. Trabzon'da kalabalıklardan uzakta, doğayla baş başa geçirmek için minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz şelale, her mevsim farklı bir güzelliğini size sunacak.

Konum Linki

69- Kızlar Manastırı

Muhteşem Karadeniz ve doğa manzaraları sunan Boztepe’nin yamacında 1349 ile 1390 yılları arasında inşa edilmiş Kızlar Manastırı, sarp kayalarla bütünleşmiş büyüleyici manzarasıyla Trabzon'da en çok ziyaret edilen tarihi yapılar arasında. 19. yüzyıla kadar birkaç kez değişikliğe uğrayan ve son halini alan manastır, iki tarafını saran devasa surlarıyla oldukça etkileyici görünüyor.

Kızlar Manastırı’nın iç bölümlerindeki şapelleri, kaya kiliseleri, sunakları ve yaşam odalarını rehberler eşliğinde gezebilir; manastırın surlarından Boztepe'nin benzersiz manzaralarını izleyebilirsiniz. Kızlar Manastırı gezinizden sonra yapının hemen yanında bulunan kır bahçesinde çayınızı yudumlayarak yorgunluk da atabilirsiniz.

Konum Linki

70- Trabzon Botanik Parkı

2018 yılında halka açılan ve şehrin en yeni parklarından biri olan Trabzon Botanik Parkı, Ortahisar ilçesi Çamoba Mahallesi'nde ziyaret edilebilir. 103 dönüm yeşil alan üzerine kurulan botanik parkında Karadeniz’e özgü onlarca bitki türü, süs havuzları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, kır bahçeleri, klasik bir Trabzon evi, çocuklar için oyun alanları ve atölyeler gibi olanaklar bulabilirsiniz. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir seyir terası ve seyir kulesinin de olduğu Trabzon Botanik Parkı, hem şehir gürültüsünden uzaklaşıp huzurlu bir gün geçirmek hem de bölgenin bitki zenginliğini görmek için uğrayabileceğiniz yerlerden biri.

Konum Linki

71- Nayino Dağ Evi

Trabzon’un en sevilen turistik merkezlerinden biri olan Nayino Dağ Evi, Akçaabat ilçesinde Şahinkaya Kanyonu manzaralarına hakim yüksek bir tepede yer alıyor. Organik ürünlerle hazırlanan serpme kahvaltıları ve Karadeniz mutfağından en sevilen lezzetlerin sunulduğu akşam yemekleri için sıkça ziyaret edilen Nayino Dağ Evi; uçurum kenarındaki salıncaklar, çam ormanları içinde uzanan yürüyüş yolları ve hem Akçaabat’ın hem de Şahinkaya Kanyonu’nun panoramik manzaralarını izleyebileceğiniz seyir terasları ile günübirlik bir gezi için de ideal.

Konaklamak olanağı sunan dağ evinde kış aylarında şömine başında muhteşem kar manzaralarının tadını çıkarabilir, görkemli Şahinkaya Kanyonu’nun benzersiz fotoğraflarını çekebilir ve oksijen seviyesi yüksek havada yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

72- Karester Yaylası

Trabzon'un simgesi haline gelen doğal güzelliklerden biri olan Uzungöl'ün panoramik manzarasına hakim bir konumda, deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte yer alan Karester Yaylası, hem kuş bakışı Uzungöl manzaraları izlemek hem de oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada yenilenmek için Trabzon gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yaylalarından biri. Kış aylarında kardan dolayı yolları kapanan yaylaya ilkbahar ve yaz aylarında doğa gezileri veya yayla turları ile gidebilir, bembeyaz bulutlarla çevrili Karester Yaylası’nda Uzungöl'ün kuş bakışı fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

73- Görnek Tabiat Parkı

Çaykara ilçesi sınırlarında yer alan Görnek Tabiat Parkı; göknar, kızılağaç, meşe ve doğu ladini gibi onlarca ağaç ve endemik bitki çeşidi ile Trabzon'un önemli yeşil alanlarından biri. Görnek Tabiat Parkı, bitki zenginliğinden dolayı 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı. 51 dekar alana sahip tabiat parkının dağ çiçekleriyle süslü ovaları, çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yolları ve donanımlı kamp alanları çok ilgi görüyor. 62 kuş, 24 memeli, 13 sürüngen ve 7 amfibi türüne de ev sahipliği yapan Görnek Tabiat Parkı’nı gezerken yanınıza bolca su ve kaymayan ayakkabılar almayı unutmayın.

Konum Linki

74- Dernekpazarı

Trabzon merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alan ve yemyeşil bir ilçe olan Dernekpazarı, gelişmiş yayla turizmi olanaklarından dolayı özellikle yaz aylarında binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Trabzon'un en sevilen yaylalarından Parma Yaylası ve Limonsuyu Yaylası’na ev sahipliği yapan ilçe, çam ormanları içine gizlenmiş ahşap yayla evlerinin güzelliğinden dolayı doğa fotoğraflarının da sıkça uğradığı yerler arasında. Hem fotoğraf safarileri ve doğa gezileri hem de yayla turlarıyla keşke çıkabileceğiniz Dernekpazarı’nın ilçe merkezinde yer alan Osmanlı dönemi medrese ve camilerini de mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Konum Linki

75- Yoroz Plajı

İki tarafı çam ormanları ile çevrili küçük Yoroz Plajı, hem doğal güzelliği hem de tertemiz denizi ile Karadeniz’in tadını çıkarabileceğiniz en güzel plajlardan biri. Özellikle yaz aylarında yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerle oldukça hareketli olan plaj, ince kumlu denizi ile çocuklu ailelerin de en sevdiği plajlar arasında. Yoroz Plajı’nı çevreleyen çam ormanlarında çadır kurabilir veya apart otellerde konaklayarak, yeşil ve mavinin ortasında kalan plajda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Karadeniz gezi planınızda Trabzon ile birlikte Ordu'da gezilecek yerler de olsun isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
122 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN