İstanbul’un kültürel miras noktasında tüm dinler için büyük önem taşıyan Tarihi Yarımada sayısız dini ve tarihi mekana ev sahipliği yapıyor. Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Camii ve Gülhane Parkı gibi tarihi rotaların içinde Sultanahmet Camii de oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu yazıda turizm noktasında ve dini açıdan yüzyıllardır önemini koruyan Sultanahmet Camii'yi daha yakından keşfedecek ve ziyaret detaylarını öğreneceksin. Hadi başlayalım.

Sultanahmet Camii hakkında 

Sultanahmet Camii

Osmanlı İmparatorluğu sultanlarından I. Ahmet’in Mimar Sinan ekolünden gelen Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırdığı camii 7 sene süren bir çalışmanın ardından 1616 yılında halkın ibadetine açılmış. Padişah I. Ahmet 14 yaşında tahta çıkmış ve genç yaşta benliğini ispatlamış Osmanlı sultanlarından. Öyle ki 19 yaşına geldiğinde Ayasofya’ya medyan okuyacak, onu gölgesinde bırakabilecek bir cami yaptırıp bu camiye de kendi adının verilmesini isteyecek derecede özgüvenli bir sultanmış. İstanbul’un her yerinden görülebilecek, Ayasfoya ve Süleymaniye ile yarışabilecek türden bir cami yapması için Mehmet Ağa ile anlaşınca ortaya sanatın ve zanaatın eşsiz mozaiği çıkmış.

Bugün pek çok Bizans ve Osmanlı yapısının yer aldığı meydana da adını vermiş. 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Sultanahmet Camii aynı zamanda Mavi Camii olarak biliniyor. Mavi beyaz çiçekli çinilerden adını alan caminin kubbesinde ve duvarlarında toplamda 20.000’i aşkın mavi çini döşeli.

İstanbul'daki en büyük yapı kompleksleri arasında yer alan Sultanahmet Camii medrese, arasta, çeşme, türbe, darüşşifa, mektep ve imarethanelerin yer aldığı devasa bir alana sahip. Caminin içi dört yapraklı yonca planına ve tıpkı Süleymaniye Camii'de olduğu gibi dört fil ayağına sahip. Mimarlık harikası olan 43 metre yükseklikte kubbesi ve çok sayıdaki penceresiyle hem çok ferah hem de havada asılı bir görünüme sahip. Sultanahmet Camii mimari 6 minareli oluşuyla da dikkat çekiyor. Bu özelliği ile de Osmanlı topraklarında yer alan tek altı minareli yapı oluyor.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da İstanbul otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Sultanahmet Camii'nde görmen gerekenler

Sultanahmet Camii açık havada görünümü

Sultanahmet Camii’nin görülmeye değer alanları arasında ilk sırada avlu kısmı geliyor. Avluya giriş için üç devasa kapı bulunuyor. Avlu içerisindeki yapılara bakınca da Sultanahmet’in bir camiden fazlası olduğunu kanıtlarcasına medrese, külliye, aşevi, kervansaray, hastane yer alıyor. Caminin bu kadar çok minaresi olmasının ardında bir yanlış anlama hikayesi yattığı rivayet ediliyor. Öyle ki mimar Mehmet Ağa caminin yapımında altın kullanılmasını söyleyen sultanı yanlış anlar ve altın yerine altı minareli bir cami inşa eder. Bunun üzerine Mekke’deki Mescid-i Haram minare sayısı olarak geride kalınca sultan yedinci bir minare yaptırarak yine üstünlüğü Mescid-i Haram’a verir.

Caminin içinde ise görmeden geçmemen gereken detaylar şöyle;

  • İznik çinileri: Mavi Camii olarak bilinmesinin ardındaki sebep olan mavi renkli İznik çinilerini kubbe ve duvarlarda keşfedebilirsin. 20.000’i aşkın çininin üzerinde 50 farklı desen türevi yer alıyor.
  • Vitray pencereler: Her biri farklı desen ve tasarımlardan oluşan 260 pencere bulunuyor.
  • Kubbe: Mavi çinilerle bezeli kubbe 43 metre yüksekliğinde.
  • İbadet nişi: Dua nişinin bulunduğu mihrapta Mekke’den getirtilen siyah Kabe taşı bulunuyor.
  • Padişah mahfili: Sultanın dua edip ibadetini gerçekleştirdiği alanda bir padişah mahfili yer alıyor.
  • Ayetler: Camiyi çevreleyen yüksek duvarların üzerinde Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hadisler bulunuyor.

Sultanahmet Camii'ne nasıl gidilir?

Sultanahmet Camii bahçesinden görünümü

Adını da verdiği Sultanahmet Meydanı’nda yer alan Sultanahmet Camii İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Sultanahmet Camii'ye nasıl gidilir sorusunun da birden çok yöntemi bulunuyor. 

Sultanahmet'e Eminönü yönünden ulaşım

  • Otobüs ile: İstanbulkart ya da tek kullanımlık kart çıkarman gerekiyor. Ardından Adliye durağında inmeli ve yaklaşık 500 metre kadar yürümelisin.
  • Tramvay ile: Bağcılar-Kabataş istikametinde hareket eden hatla Sultanahmet Camii’nin hemen önünde inebilirsin.

Sultanahmet'e Taksim yönünden ulaşım

  • Füniküler ile F1 hattını kullanarak Kabataş’a varın, oradan da T1 adlı tramvay hattıyla direkt Sultanahmet önünde inebilirsiniz.

Sultanahmet'e Anadolu Yakası'ndan ulaşım

  • Kadıköy ya da Üsküdar iskelelerinden Eminönü’ne kalkan vapurları tercih edebilirsin. Fakat ardından yine Eminönü tarafından tramvaya binmen ve Bağcılar-Kabataş arasında hizmet veren trenle Bağcılar yönünde kısa süre seyahat etmen gerekiyor.

Marmaray ile

  • Sirkeci durağında inip yeniden Bağcılar-Kabataş yönündeki tramvaya binmen gerekiyor.

Özel araçla seyahat ediyorsan 

  • İstanbul yakınlarındaki illerden geliyorsanız tarihi yarımadadaki diğer lokasyonları keşfedebilmek için zaman ya da bütçe sorunu yaşamadan özel aracınla da gelebilirsin. Sultanahmet civarında pekçok otopark bulman da mümkün.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  •  Daima ziyarete açık olsa da özellikle cuma namazı başta olmak üzere 5 vakit ibadet saatleri süresince ziyarete kapalı

  • Ramazan ayında teravih saati ve sonrasında da açık.

Yazar Notu: Sultanahmet Meydanı araç trafiğine açık değil. Kendi aracınla seyahat edeceksen özel aracını park etmek adına iki seçeneğin var. Topkapı Sarayı’nın otoparkını ya da yakınlardaki diğer ücretli otoparkları tercih edebilirsin. Özellikle Ramazan ayında çok kalabalık olduğunu, öyle ki avluya girmekte dahi zorlanabileceğini belirtelim.

Sultanahmet Camii’ni ziyaret edip de Sultanahmet Meydanı’ndaki diğer tarihi güzellikleri görmeden geçme. Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Yılanlı Sütun, Gülhane Parkı ve Arkeoloji Müzesi de Sultanahmet'te gezilecek yerler arasında.


gizemtorun
Gizem Torun
31 Yazı
Birçok sektörde proje ve içerik yönetimi üzerine çalıştı; kültürel miras ve sürdürülebilir turizm alanlarında projeler geliştirdi. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerini yönetiyor ve yaptığı seyahatleri paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN