Sarıkamış kayak merkezi kayak tatili için ülkemizde en çok tercih edilen duraklardan biri. Dünyada yalnızca Alp’lerde bulunan toz kristal kar ülkemizde sadece Sarıkamış’ta mevcut. Yağan karın cinsi ve doğal güzellikler ise Sarıkamış’ı diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliklerden.
Dünyanın en uzun kayak pistlerinden biri olan Sarıkamış, Türkiye’nin Insburg’u olarak da biliniyor. Sarıçam ormanlarıyla çevrili muhteşem doğası, güneşli ve pırıl pırıl pistleriyle kayak severler için benzersiz bir deneyim sunuyor.
Bu yazımızda Sarıkamış’ta sezon ne zaman başlar, Sarıkamış kayak merkezi kar kalınlığı nedir gibi sorulara yanıt bulacak; pist bilgileri, ulaşım ve fiyat bilgilerini en güncel haliyle öğrenebileceksiniz.
Kars ilinde yer alan Sarıkamış kayak merkezi, Türkiye’nin doğu bölgesinde bulunuyor. Karasal iklime sahip bu bölge, yoğun kar yağışıyla ünlü aynı zamanda. Kars şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre, Sarıkamış ilçesine ise 4 kilometre uzaklıktaki Çamurlu Dağı’nda yer alıyor.
Sarıkamış kayak merkezine ulaşmak için birkaç alternatif yolculuk seçeneği bulunuyor. Sizin için en ideal ulaşım aracı hangisiymiş beraber inceleyelim.
Uçak: Kars’a havayoluyla gelmeyi tercih etmek, uzak bölgelerden gelen ziyaretçiler için en uygun seçenek olabilir. Kars Harakani Havalimanına iniş yaptıktan sonra Sarıkamış kayak merkezine ulaşmak için 45 dakikalık bir kara yolculuğu yapmanız gerekiyor. Bunun için havalimanından araç kiralayabilir ya da kayak merkezlerine giden transfer araçlarıyla Sarıkamış’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Size en uygun Kars uçak bileti için linkten araştırma yapabilirsiniz.
Ulaşım bilgisi
Kars şehir merkezi- Sarıkamış: 60 km
Kars Harakani Havalimanı-Sarıkamış: 55 km
Otomobil: Sarıkamış kayak merkezine ulaşım sağlamanın bir diğer alternatif yolu özel araç tercih etmek olacak. Türkiye’nin en doğusunda bulunan Kars’a uzak şehirlerden özel araç ile gelmek isteyenleri epey uzun bir yolculuk bekliyor. Fakat, planlanmış iyi bir seyahat programı ile yol güzergahındaki şehirleri keşfedebilir, dilerseniz bu şehirlerde konaklayarak tarihimizi ve doğal güzelliklerimizi yakından görebilir ve bu seyahati unutulmaz bir yolculuğa dönüştürebilirsiniz. Ayrıca 4-5 kişilik bir grup halinde geliyorsanız özel araç tercih etmek bütçe açısından en doğru tercih. Dilerseniz kente uçak ile gelip havalimanından araç kiralama seçeneğini de düşünebilirsiniz.
Ulaşım bilgisi
İstanbul-Kars: 1434 km
Ankara- Kars: 1080 km
İzmir-Kars: 1679 km
Erzurum- Kars: 206 km
Otobüs: Türkiye’nin birçok yerinden Kars’a ulaşım sağlamak mümkün. Öncelikle, Kars’a ulaşım sağlayan otobüs firmalarının yol güzergahına bakmalı. İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden direkt olarak otobüs hatları mevcut. Sizin için en uygun otobüsle Kars’a ulaşım sağladıktan sonra, şehir merkezinden kayak merkezine giden otobüsleri kullanabilir, eğer 3-4 kişilik bir grupla geldiyseniz de bir taksiyle anlaşarak kayak merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tren: Alternatif bir seyahat deneyimlemek istiyorsanız TCDD’nin düzenlediği Doğu Ekspresi tren seferlerini takip ederek bilet alabilir, tren yolculuğunuzu kayak seyahati ile birleştirebilirsiniz. Sarıkamış tren garından kayak merkezine ulaşmak yalnızca 10 dakika. Eğer Doğu Ekspresi hakkında daha çok şey merak ediyorsanız linke tıklayabilirsiniz.
Sarıkamış kayak merkezine gitmek için en ideal zaman aralık ile nisan arası. Bu dönem içerisinde kar kalınlığı istenen seviyeye ulaşıyor ve kayak yapmak için ideal ortam oluşuyor. Kar yağışının en yoğun olduğu dönem ocak ve şubat arasındaki aylar olduğu için kayak tatili için bu dönem tercih edilebilir. Ancak, Sarıkamış’ta bir kayak tatili planlıyorsanız gitmeden önce kayak merkezindeki otellerle iletişime geçerek hava durumu ve kar kalınlığıyla alakalı en güncel bilgileri öğrenmekte fayda var çünkü her sezon hava koşulları farklılık gösterebilir.
Sarıkamış’ta yılın 5 ayı kar görmek mümkün. Sarıkamış’ta ortalama karlı gün sayısı 57, yağan karın yerde kalma süresi ise 141 gün. Genellikle ortalama kar kalınlığı 1.50 metreyi buluyor. Burada yağan kar, dünyanın en yüksek kalitede toz kar türü olan kristal kar olma özelliğiyle ünlü. Fakat, kar kalınlığı sezon boyunca her yıl değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle kayak yapmak için en doğru zamanı belirlemek ve kar durumunu takip etmek gerekiyor.
Sarıkamış kayak merkezinde her kayak merkezinde olduğu gibi farklı zorluk derecelerinde kayak pisti mevcut. Toplamda 25 kilometreyi bulan 9 pist var; 2 tane (siyah), 2 tane (kırmızı), 1 tane (mavi) ve 1 tane (yeşil). Yeşil ve mavi pist (başlangıç ve orta) seviyeye, kırmızı ve siyah pist ise (zor) seviyeye hitap ediyor. Özellikle siyah pist kayma deneyimi gerektiren profesyonel kayakçılara göre bir pist olduğu için diğer pistlere göre daha tenha.
3,4 ve 7 (mavi-kırmızı) numaralı pistler Sarıkamış kayak merkezinin en uzun pistleri ve 3 kilometreye kadar kayma imkanı var. Eğer uzun süre kaymak istiyor ve aynı zamanda tenha olmasını istiyorsanız 7 numaralı kırmızı pist bunun için en uygun olanı. 6 numaralı siyah pist, başlangıçta dik olmasına rağmen kırmızıyla benzer bir kayak deneyimi sunuyor.
Kayak merkezinde snowboardcuların favorisi olabilecek snow park da mevcut. Uluslararası yarışlarda snowpark, Kayak Federasyonu tarafından bir sürat kızağı pistine dönüştürülüyor. Bunun dışında 45 kilometrelik bir koşu kayağı pisti de mevcut fakat yalnızca talep üzerine açılabiliyor.
Sarıkamış’ta kullanılabilir 4 adet telesiyej var. Liftlerde açılış kapanış saatleri aylara göre değişim gösteriyor fakat genellikle 8.30- 17.00 arası hizmet veriyor. Liftlerde en yoğun zamanlarda bile uzun kuyruklar oluşmuyor ve fiyatlar birçok kayak merkezine göre oldukça uygun.
Sarıkamış kayak merkezi fiyat bilgileri de sezon açıldığında ilk merak edilen konulardan oluyor. Uygun fiyatlı kayak yapma imkanı sunan Sarıkamış kayak merkezinde güncel fiyatlar şöyle;
Kayaklı ve kayaksız telesiyej ücretleri
1 çıkış ücreti: 30 TL
5 çıkış ücreti: 150 TL
10 çıkış ücreti: 280 TL
20 çıkış ücreti: 540 TL
50 çıkış ücreti: 1.250 TL
100 çıkış ücreti: 2.000 TL
Günlük kart
Günlük sınırsız kullanım ücreti: 285 TL
Gece kayağı
Gece kayağı 17.00-20.00 arasında ve sınırsız: 70 TL
Gündüz+gece 8.00-20.00 arasında: 285 TL
Kayak takımı kiralama ücretleri: 285 TL
Snowboard kiralama ücretleri: 280 TL
Kayak kıyafeti kiralama ücreti: 250 TL
Kayak kıyafeti ve takımı kiralama ücreti 210 TL arası.
Sarıkamış Kayak Akademisi, profesyonel eğitmenler eşliğinde her yaştan sporcuya kayak ve snowboard dersleri ve telemark eğitimi veriyor. Bunun yanı sıra özel eğitim gereksinimi bulunan çocuklar için de eğitim verilmekte. Siz de kayak deneyimi olmayan veya kendini bu alanda geliştirmek isteyen bir sporcuysanız uzman eğitmenler eşliğinde kendinizi hem teknik hem de sahada geliştirme imkanına sahip olabilirsiniz.
1 kişi: 900 TL
3 kişi: 1.800 TL
4 kişi: 2.000 TL
5 kişi ve üstü için kişi başı: 450 TL
Sarıkamış kayak merkezinde oteller tam pansiyon veya yarım pansiyon şeklinde hizmet veriyor. İsterseniz belli bir ücret ödeyerek otellerin açık büfelerinden de faydalanabilirsiniz. Bunun dışında kayak yaparken ayaküstü bir şeyler atıştırmak isterseniz hem kayak merkezinin başladığı noktada hem de T liftlerinin olduğu bölgede kafeler mevcut.
Pistte 4 adet cafe var ve hepsinde sıcak ve soğuk içecekler bulunuyor. Çamkara ve Toprak Otel’in hemen önünde bulunan Orta Cafe’de birçok ızgara çeşidi (tost, sucuk- köfte ekmek, tavuk şiş, et şiş, kanat, et döner, tavuk wrap, cheesburger, hamburger, patates, çorba, sahlep, ve sıcak şarap vb.) bulunuyor.
Sarıkamış kayak merkezinde her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği bulunuyor. Oteller genellikle tam ve yarım pansiyon şeklinde hizmet veriyor. Daha uygun fiyatlı alternatifler arıyorsanız Sarıkamış merkez veya Kars’taki otellerde konaklayabilir, kaymak için merkezden günübirlik kayak merkezine gelebilirsiniz. Bunun dışında, kayak merkezinin çevresinde konaklayabileceğiniz ahşap kütük ev veya çiftlik evleri de mevcut. Sizin için en uygun fiyatlı Kars otelleri için bu linkimizden araştırmalara başlayabilirsiniz.
Sarıkamış’a gelmişken, son yıllarda Doğu Ekspresi ile ziyaretçi akınına uğrayan Kars’ı daha yakından görmek ve çeşitli kültürlerle harmanlanmış şehrin eşsiz Baltık mimarisini yakından keşfetmek isterseniz Kars’ta gezilecek yerler rehberimize göz atabilirsiniz.