Ülkemizin batısından doğusuna doğru keyifli bir tren yolculuğu yapma imkanı sunan Doğu Ekspresi, özellikle son yıllarda bir hayli popüler hale geldi. Hatta popülaritesi o kadar artı ki TCDD tren seferleri yetmeyince Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ne alternatif olarak turistik gezi planı yapanlara özel Turistik Doğu Ekspresi seferleri düzenlemeye başladı. Seni alıp şöyle unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak olan bu tren seferi sayesinde ise bugün unutulmaz bir deneyim yaşayabiliyorsun. Peki Doğu Ekspresi güzergâhları neler, bilet fiyatları ne kadar? İşte Doğu Ekspresi hakkında merak ettiğin her şey.
Doğu Ekspresi, Ankara’da başlayıp Kars’ta sona eren ve bu iki güzergâh arası karşılıklı sefer düzenleyen bir tren. Yolculuk aşağı yukarı 25 saat sürüyor ve tren yol boyunca çok sayıda duraktan geçiyor. Ankara – Kırıkkale - Kayseri – Sivas – Erzincan – Karasu - Palandöken – Erzurum – Horasan - Sarıkamış ve Kars ise Doğu Ekspresi seferi boyunca durulacak başlıca destinasyonlar arasında yer alıyor.
TCDD Doğu Ekspresi’ne olan yoğun ilginin sürmesi ve yolcuların bilet bulma sorunu yaşaması sebebiyle 2019 yılında turistik gezilere özel Turistik Doğu Ekspresi seferlerini başlattı. İki treni birbirinden ayıran bazı özellikler mevcut. Bu özellikler ise daha çok yolculuk süreleri ve vagonlarla ilgili. Turistik Doğu Ekspresi’nde yataklı vagonlar bulunurken, ana hat treninde yalnızca pulman ve örtülü kuşetli seçenekleri var. Yani yataklı vagon bulunmuyor. Ayrıca ana hat treni 53 adet durakta duruyor ve oldukça kısıtlı mola süresine sahip. Turistik Doğu Ekspresi ise 29 durakta duruyor ve bazı duraklarda 2,5 – 3 saati bulan geniş molalar veriyor.
Turistik Doğu Ekspresi’nin 2022-2023 dönemi takvimi belirlendi. Buna göre tren Ankara Garı’ndan Kars’a doğru 12 Aralık 2022-20 Mart 2023 tarihleri arasında sefer düzenleyecek. Tren bu tarihler arasında Ankara’dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hareket edecek.
Turistik Doğu Ekspresi’nin Kars’tan Ankara Garı’na sefer dönemi ise 14 Aralık 2022-22 Mart 2023 tarihleri arasında çarşamba, cuma ve pazar günleri yapılacak.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni toplamda 53 durakta duruyor ve mola süreleri en fazla 5 dakika kadar sürüyor.
Turistik Doğu Ekspresi ise Ankara – Kars yönünde, Erzincan’da 3 saat 25 dk, İliç’te 3 saat 20 dk Erzurum’da 3 saat 25 dk mola verirken; Kars – Ankara yönünde ise Divriği’de 2 saat 43 dk, Sivas’ta 2 saat 9 dk mola veriyor. Geniş molalar sayesinde yolcular bu şehirlerde görmek istedikleri turistik durakları ziyaret edebiliyor, meşhur yemeklerini tadabiliyor.
Doğu Ekspresi’nde pulman, örtülü kuşetli ve yataklı vagon olmak üzere 3 farklı vagon çeşidi bulunuyor. Bu vagonların özellikleri ise şöyle:
Yataklı vagon yalnızca Turistik Doğu Ekspresi’nde bulunuyor. Ana hat treninde ise kuşetli, pulman ve yemek vagonu mevcut.
Hem Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nde hem de Turistik Doğu Ekspresi’nde yemekli vagon bulunuyor. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği menüsü de bulunan yemekli vagon, sonsuz çeşide sahip olmasa da karnını doyurabileceğin çeşitte yemeğe ve atıştırmalıklara sahip. Alkol satışı ise yapılmıyor. Yemeklerini mutlaka yemekli vagonda yemek durumunda değilsin elbette. Dışarıdan dilediğin yiyeceği getirebiliyorsun.
Yataklı vagonlarda vagon başında ve sonunda olmak üzere iki tuvalet bulunuyor. Bu tuvaletleri yalnızca 10 adet bulunan yataklı vagonda konaklayan yolcular kullanıyor. Dolayısıyla pulman ve kuşetli vagona göre daha temiz kalabiliyor. Tuvalet kağıdı bulunuyor ancak yolculuk uzun olduğu için yanında getirmende fayda var. Tuvalet kağıtları tahmininden erken bitebiliyor.
Örtülü kuşetli ve pulmanda ise tuvaletler ortak olarak kullanılıyor.
Esasında muhteşem kar manzaralarına tanık olabilmek için Doğu Ekspresi seyahati için en harika dönem aralık, ocak ve şubat ayları yani kış mevsimi denebilir. Ancak kışın Doğu Ekspresi bileti bulmak çok da kolay olmuyor. Bu durumda nisan, mayıs ve haziran ayları da seyahat için oldukça uygun.
2023 Doğu Ekspresi pulman vagon fiyatları
2023 Doğu Ekspresi örtülü kuşetli vagon fiyatları
2023 Doğu Ekspresi yataklı vagon fiyatları
Ana hat trenlerinde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda; YHT’lerde ise tüm vagonlarda evcil hayvan taşımasına yukardaki şartlarda izin veriliyor. Ayrıca tüm bunlara ek olarak evcil hayvan için standart bilet ücreti üzerinden indirimli bilet alman gerekiyor. Bilet indirimleri tren ve gidilecek mesafeye göre değişkenlik gösteriyor. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi TCDD resmi sitesinde bulabilirsin.
Pandemi süresince TCDD kurallarına göre yolculardan bilet satın alma aşamasında ad – soyad, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, telefon numarası ve HES kodu bilgisi isteniyor. Bu aşamada gidiş – dönüş bileti satın alıyorsan HES kodu geçerlilik tarihinin mutlaka dönüş tarihini kapsayacak şekilde olmasına dikkat etmelisin.
HES kodu ibrazının ardından TCDD tarafından HES kodu sorgulaması yapılıyor. Sorgulamada 18 yaş üzeri yolcuların seyahat edebilmeleri için 2 doz aşı yaptırmış olması ve 2. doz aşının üzerinden 14 gün geçmiş olması gerekiyor. Bu koşullara sahip olmayan tüm yolcuların yolculuktan en az 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi ibraz etmeleri zorunluluğu bulunuyor.
Konaklama için merkezde yer alan Kars otelleri ya da Sarıkamış otellerini tercih edebilirsin. Sarıkamış otelleri daha çok kayak tatili yapmak isteyenler hitap ederken Kars merkez otelleri, Kars turu yapmak isteyenlerin favorisi oluyor. Bölgede büyük otel, butik otel, apart ve pansiyon olmak üzere her bütçeye uygun bir konaklama alternatifi bulunuyor. Sen de seyahat planına göre en uygun tesise hemen rezervasyon yaptırabilirsin. Planını yapmadan önce Kars’ta gezilecek yerler sayfamıza göz atmayı unutma.