Marmara’nın kıyısında eşsiz manzarası, doğası ve tarihiyle büyüleyen Mudanya, şehir merkezinden yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alıyor. Milattan önce 7. yüzyıla dayanan ilçenin ilk adı Myrlea olarak biliniyor. Kolofonlular tarafından kurulan bu kıyı kasabası işgaller sonucunda Makedonya hükümdarı 5. Philippos tarafından yıkılarak yerine Apameia adıyla yeni bir kente dönüşüyor. En son işgallerle de Montaina adını alarak Mudanya ismine evriliyor.
Osmanlı döneminde Orhan Bey tarafından fethedilerek sonrasında da Mudanya Mütarekesinde adı geçen bu yer pek çok tarihe tanıklık etmiş durumda. Hem tarihi hem de doğasıyla turistlerin ilgisini çeken Mudanya, hafta sonu kaçamağı yapmak isteyen ve şehrin karmaşasından uzaklaşmak için müthiş bir durak olacak.
Zeytin ağaçlarıyla ve masmavi denizle çevrili Mudanya’nın incisi Tirilye. Eski adı Zeytinbağı olan, Mudanya merkeze 20 dakika uzaklıkta olan bu mahalle eski Rum yerleşimi olarak biliniyor. Deniz manzarası, tarihi evleri ve sokaklarıyla ilçenin en sevilen yerlerinden biri. Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep ve Stephanos Kilisesi Tirilye’nin önemli gezi duraklarından. Bu keyifli rotayı daha uzun süre yaşamak adına Mudanya otelleri tercihinizi yaparak ilçeyi daha uzun süre keşfedin deriz.
Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı bu ev Mudanya merkezde bulunuyor. İki katlı olan evin ilk katında mütarekenin imzalandığı salon ve İsmet İnönü’nün çalışma odası bulunurken ikinci katta ise İsmet İnönü ve arkadaşlarının odaları bulunuyor. O döneme ait eşyalar, fotoğraflar ve belgelerin sergilendiği ev tarihi açıdan oldukça önemli yerlerin başında geliyor. Mudanya, Bursa’da günübirlik gezilecek yerler arasında yer alsa da hafta sonu için kısa bir mola verebileceğiniz ideal bir yer konumunda.
60 TL
Müze Kart ile ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.00-17.00
18. yüzyıl Osmanlı mimarisini en güzel şekilde yansıtan ve Lale Devri’nin izlerini taşıyan bu konak, Mudanya’nın en değerli eserlerinden birisi. Avizeleri ve sandalyeleriyle büyüleyen konakta Tahir Paşa’nın giysileri, kılıcı ve ailesinin kullandığı eşyalar sergileniyor. Her bir köşesi tarih kokan ve orijinal eserlerin sergilendiği bu müze kesinlikle görülmeye değer.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
09.00-18.00 (Pazartesi kapalı)
Mudanya ile Tirilye arasında kalan Kumyaka, deniz kıyısında yer alan küçük bir kıyı köyü. Eski adı Siği olan bu köy Argoontlar efsanesinde de geçiyor. Eski Rum evleri ve doğasıyla göz kamaştıran bu kıyı köyünü değerli kılan bir diğer şey ise Başmelekler Kilisesi. Bu kilise dünyanın ayakta kalan en eski 3. Kilisesi olarak biliniyor. Kubbeli ve dört haç kolu ile genişletilen kilisede kemerleri, motifleri ve kabartmaları kilisenin dikkat çekici yerlerinden. Ayrıca sahil kıyısında bulunan Kumyaka Plajında da denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Mudanya’nın bir diğer denize sıfır ve sahiliyle bilinen kıyı kasabası. Masmavi suyuyla yüzmek için tercih edilen plajlardan birine sahip olan Güzelyalı, kamp severler için de oldukça imkana sahip. Deniz havası almak isteyen ve doğayla baş başa kalmak isteyenler için mükemmel bir gezi rotası. Yaz tatili için rotanızda Bursa varsa Bursa’da denize girilecek yerler yazımıza mutlaka göz atın.
Tirilye’de bulunan kilise Ortodoks dünyası için önemli eserlerden birisi. 1676 yılında Dr. J. Covel’in yazdığı belgede Meryem Ana’ya adandığı belirtilen Kemerli Kilise, duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak biliniyor. İsmini payandalar üzerindeki kemerlerden dolayı alan bu kilise halk arasında Küçük Ayasofya olarak da biliniyor. Duvarlarında bulunan fresklerle dikkat çeken kilise restorasyonlardan sonra hizmet verecek hale gelecek.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
24 saat açık
Mudanya’nın sessiz ve saklı güzelliklerinden biri olan Eğerce Sahili yaz aylarının vazgeçilmez yerlerinden biri. Şehirden uzaklaşmak isteyen ve ailece baş başa zaman geçirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği bu yer dört mevsim rüzgar alan bir konuma sahip. Rüzgarlı havasından dolayı denizin oldukça dalgalı olduğunu belirtmekte fayda var. Yüzme haricinde piknik ve kamp alanları da bulunan Eğerce Sahili doğal güzellikleriyle sizleri bekliyor.
Ücretsiz
Haç şeklinde Bizans mimarisi örnek alınarak tasarlanan ve kilise olarak inşa edilen bu yapı 1560 yılında camiye çevrilerek Fatih Cami adını alıyor. 19 metre yüksekliğinde ve konik kubbesi ile dikkat çeken tarihi yapı orijinal yapısını da hala muhafaza ediyor. Tirilye sahile yakın konumda bulunan bu eseri görmeden geçmeyin.
Ücretsiz
1857 yılında inşa edilen anıtsal kilise üç nefli, iki sütunlu ve dikdörtgen planlı bir tarihi yapı. Zamanında ayinlerin yapıldığı, hem tarihi hem de dini açıdan büyük öneme sahip olan bu eser hiç restore edilmediği için tahrip olmuş durumda.
Ücretsiz
Tirilye’nin ikonik simgesi haline gelen Taş Mektep, neo klasik mimari tarzında inşa edilen bir okul. 1924 yılında yetim ve öksüz çocukların eğitimi için Darü’l eytam olarak hizmet vermeye başlıyor. 2021 yılında son restorasyonları tamamlanan okul Tirilye’de görülmesi gereken yerlerden sadece biri.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.00-17.00 (Pazar kapalı)
Bursa’nın diğer keşfedilecek yerleri de sizi bekliyor. Bu kadim kendi gezmeye başlamadan önce Bursa’da gezilecek yerler yazımıza göz atın deriz.