Bursa’da günübirlik gezilecek yerler

ipekincir

Yeşil Bursa olarak anılan, Türkiye’nin beş büyük şehirlerinden biri olan zengin tarihi, kültürü, el değmemiş doğal güzellikleri ve muhteşem doğasıyla herkesi büyüleyen Bursa şehrini gelin birlikte keşfedelim.

Osmanlı’nın ilk başkentlerinden biri olan Bursa hanları, külliyeleri, medreseleri, camileri, müzeleri, köyleri ve mimari yapıları ile tarih severlerin ve turistlerin durak noktası. Ulaşım kolaylığı, temiz ve ferah havası, meşhur yemekleri de cabası. Kış turizmi açısından vazgeçilmez Uludağ Kayak Merkezi, Marmara Denizi kıyısındaki Mudanya ilçesi, Uluabat gölü içine kurulmuş Gölyazı, Tarihi Misi Köyü ve Cumalıkızık Köyü, İznik Gölü ve daha birçok günübirlik gezilmesi gereken yeri sizler için sıraladık.

1. Cumalıkızık Köyü

cumalikizik

Unesco Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran bu güzel köy Bursa merkezden yaklaşık 15 dakikalık uzakta bulunuyor. Erken dönem Osmanlı Vakıf Köyü olduğu bilinmekte. Osmanlı Dönemi zamanlarından kalma tarihi evleri hala orijinal yapılarını korumakta ve dünyanın en dar sokağı olarak bilinen Cin Aralığı Sokağı da burada bulunmakta. Ayrıca köyün geçmişine ait eşyaların yer aldığı Cumalıkızık Etnografya Müzesi de köyün sahip olduğu önemli değerlerden birisi. Geçmişte bir yolculuğa çıkmak isteyen, köy ortamını özleyen ve yöresel Bursa yemeklerini tatmak isteyenler için mükemmel bir durak noktası.

Konum Linki

2. Mudanya

mudanya

Marmara Denizi kıyısında yer alan, şehrin kalabalığından kurtulmak isteyen ve deniz havasını içine çekmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken, şehir merkezinden 1 saatlik uzaklıktaki kıyı ilçesi. İstanbul’dan feribot ile ulaşımın kolayca sağlandığı bu ilçe Bursa’nın Limanı görevini üstlenmekte. Turizm açısından önemli role sahip olan ilçede sahil boyunca güzelliğiyle büyüleyen tarihi konakları ve denize girebileceğiniz plajları da mevcut. Deniz manzarası eşliğinde balık yemek isteyenler için gidilebilecek en güzel yerlerden biri.

Konum Linki

3. Gölyazı

golyazi

Uluabat gölünde yarımada üstüne kurulmuş cennetten bir köşe olarak nitelendirilen antik bir yerleşim yeri. Antik adı ‘’Apollania and Rhyndacum’’ olan bu güzel yerin adı Orhaneli Çayı olan Rhyndacus ırmağından gelmekte. Antik çağda kurulmuş olan Apollonia ismindeki 9 kentten buranın ayırt edilebilmesi için Apolyont (Uluabat) gölünü besleyen Rhyndacus isimli ırmağa ithafen koyulduğu bilinmekte. Cumhuriyet sonrasında ise Apollania ismi Gölyazı olarak değiştirilmiş. Yapılan antik çalışmalardan elde edilen sikkelerde Apollon tapınağı ve kerevitin çokça simgelendiği görülmüş. Gölün içinde 7 yarımada ve çevresinde de 2 yarımadaya sahip ve bu adalara tekne ile tur yapmak mümkün. Bu doğal güzelliğe ek olarak Ağlayan Çınar adında anıt çınara da ev sahipliği yapıyor. Göl manzarası eşliğinde bir köy kahvaltısı yapmak, arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek ve gün batımı manzarasının tadını çıkarmak isteyenler için keşfedilmesi gereken yerlerden biri. Otobüs ile yaklaşık 45 dakikada ulaşım sağlamak mümkün. Bu doğal güzellikleri keşfetmek için dilediğiniz noktada Bursa otelleri ile tatilinizi planlayabilirsiniz.

Konum Linki

4. İznik

iznik

Bursa merkeze 1 saatlik uzaklıkta olan İznik, hem tarihi güzellikleri hem de doğal güzellikleriyle şehrin en gözde ilçelerinden. Şehrin kıyısındaki İznik Gölü Türkiye’nin 5. tatlı su gölü ünvanına sahip olup sazan, yayın ve birçok tatlı su balığına ev sahipliği yapıyor. 2022 yılında Sakin Şehir ilan edilen bu güzel yer aynı zamanda tarihi olarak da çok büyük öneme sahip. Bizans’a başkentlik yapan İznik, Anadolu Selçuklu beyliğinin de ilk başkentliğini üstlenmiştir. Roma-Bizans döneminde düzenlenen kent Haç şeklinde planlanmış ve dört bir yanı surlarla çevrili olan kente 4 ayrı kapıdan girilmekte. Bu kapılar İstanbul Kapı, Göl Kapı, Lefke Kapı ve Yenişehir Kapı. Dört ayrı kapının kesişim noktası da merkezde bulunan Ayasofya’ya çıkmakta.

Hz. İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğu düşüncesi ve Hristiyanlar için önemli olan Yortu Günleri İznik’te kabul edildiği için çok kutsal bir yer olarak görülmekte. Önceden kilise olarak kullanılan Ayasofya, 2011 yılında camiye çevrilmiş olup her ne kadar şu an cami olarak kullanılsa da her yıl buraya binlerce Hristiyan gelerek hac görevlerini tamamladığına inanmakta. Kısacası hem tarihi bakımından hem de doğal güzellik bakımından İznik paha biçilemez yerlerden biri. Şehir karmaşasından uzaklaşmak, göl manzarasının sakinliğini hissetmek ve tarihe yolculuk yapmak için İznik tam tercih edeceğiniz bir yer.

Konum Linki

Yazar Notu: Her yıl ekinoks zamanında göl kıyısında yapılan günbatımı festivaline gitmenizi tavsiye ederiz.

5. Tirilye

tirilye

Mudanya’nın incisi olarak bilinen bir tarafı Marmara Denizi bir tarafı ise zeytin ağaçlarıyla çevrili muhteşem bir yerleşim yeri. Bursa’ya 40 kilometre uzaklıkta olan Tirilye, eski bir Rum yerleşim yeri. Bu sebeple oldukça tarihi öneme sebep olup eski Rum Evleri, kiliseler ve tarihi camilere ev sahipliği yapıyor. 7 kilise, 3 manastır ve 3 ayazmaya sahip olan Trilye’de ne yazık ki günümüzde sadece 3 kilisesi ayakta kalabilmiş. Bu kiliseler Hagios Ioannes Rum Kilisesi, Panagia Pontobasilissa Kilisesi ve şu an Fatih Camii olan St. Stephanos Kilisesi. Bunlara ek olarak 1900’lü yıllardan kalma Taş Mektep, Tirilye’nin simgesi haline gelmiş tarihi yapılarından bir diğeri. Marmara’nın eşsiz manzarası ve özgün mimari yapılarını yakından görmek isteyenler için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

Konum Linki

Yazar Notu: Tirilye’ye gitmişken burada balık yemeden dönmemenizi öneririz.

6. Misi Köyü

misi-koyu

2000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve doğal güzelliğiyle büyülen bu köy, Bursa merkezden sadece 12 kilometre uzaklıkta. Rum ve Osmanlı zamanından kalma tarihi evlere sahiplik yapan bu köyün eski adı ‘Mysia’ olarak bilinmekte. Alex adındaki bir keşişin burayı keşfedip yerleştiği ve köyde İncil’in bir nüshasının gömülü olduğu rivayet ediliyor. Misket üzümü olarak bilinen üzüm çeşidinin sadece burada yetiştiği bilinmekte olup ayrıca asma yaprağı, pekmezi ve şarabıyla da ünlü. Misi İpek Evi, Misi Çocuk Kütüphanesi, Misi Fotoğraf Müzesi ve Misi Etnografya Evi köyde ziyaret edilecek mekanlar arasında. Ayrıca köyün içinden geçen derenin üstüne kurulan birçok çay bahçesine gidip su üstünde çay keyfi yapabilirsiniz.

Ziyaret saatleri

Misi Fotoğraf Müzesi Ziyaret Saatleri: 10.00-18.30 (Pazartesi hariç)

Misi Çocuk Kütüphanesi: 09.00-18.00 (Hafta sonu 10.00-18.00)

Misi Etnografta Evi: Cuma ve Cumartesi 17.00-20.00 Pazar 10.30-20.00

Misi İpek Evi: İsteğe bağlı (Özel işletme)

Konum Linki

7. Uluabat Gölü

uluabat-golu

Şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta olan bu tatlı su gölü, "Uluslararası Yaşayan Göller Ağı’’ ünvanına sahip Türkiye’deki tek göl. Apolyont Gölü olarak da bilinen bu göl içinde 11 tane farklı büyüklüklerde adalar bulundurmakta. Kuş alanı statüsünü önemli derecede üstlenen bu göl kuş göç yollarından birini üstünde bulundurduğu için birçok kuş çeşidine ev sahipliği yapmakta. Kuş çeşitliliğinin yanı sıra ayrıca balık çeşitliliği de fazla olup karabatak, alaca balıkçıl ve kaşıkçı balığının üreme alanlarından. Doğa ile iç içe olmak isteyenler ve tekne turu keyfini çıkarmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden.

Konum Linki

8. Oylat Kaplıcaları

oylat-kaplicalari

Bursa’dan 1 buçuk saatlik uzakta olan Oylat İnegöl ilçesinde yer alıyor. Oylat isminin Bizans döneminden geldiğine inanılmakta. Rivayete göre o dönemde çaresiz bir hastalığa yakalanan İnegöl ve o civara hakim olan tekfurun bir kızı vardır. Bu kızın hastalığına çare bulunmadığı için kentten uzaklaştırmak üzere kaplıcaya ‘’ölyat’’ diyerek bırakırlar. Her gün bu şifalı suda yıkanan kız iyileşerek eski sağlığına kavuşur. O günden beri Oylat Kaplıcasının efsaneleşmiş ve ünlenmiştir. Mineral özellik bakımından oldukça yüksek olan bu kaplıca Marmara Bölgesi’nin en önemli kaplıcalarından biri olma özelliğini taşır. Romatizma, böbrek rahatsızlığı, mide rahatsızlıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen bu şifalı su hafta sonu tatili için güzel bir güzergah olarak tercih edilebilir.

Konum Linki

9. Oylat Mağarası

oylat-magarasi

Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası ünvanını taşıyan Oylat mağarası 3 milyon yaşında olup tamamiyle doğal oluşumlu bir mağara. Toplam uzunluğu 750 metre ve yüksekliği 93 metreden oluşmakta. İçeride birçok sarkıt ve dikit oluşumu gözlenmekte bunlara ek olarak da cadı kazanları ve damlataş havuzları geniş yer kaplamakta. Birçok canlıya ev sahipliği yapan bu mağaranın astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmekte.

Konum Linki

10. Oylat Şelalesi

oylat

Oylat Kaplıcasının yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda yürüyüş mesafesi uzaklığında bulunan irili ufaklı şelaleleri de görmelisiniz. Etrafında bulunan kestane ve kayın ağaçları ile doğanın yeşilliğinde, buz gibi akan Oylat şelalesi manzarasında doğanın tadını çıkarabilir bolca fotoğraf çektirebilirsiniz.

Konum Linki

11. Gemlik

gemlik

Gemlik, şehir merkezinden 30 kilometrelik uzakta bulunan Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan bir kıyı ilçesidir. İlçede tarihiyle öne çıkan yer Umurbey mahallesinde yer alan Aytepe’dir. Burada bulunan Kara Ali Paşa mezarı, Hereke ile İznik kuşatmalarında yer almış bir paşa. Ayrıca bulunduğu mevkii gereğiyle tüm Gemlik manzarasını sizlere sunmakta.

Diğer bir tarihi mekan ise, Gemlik Açık Hava Müzesi. Bu müze 2600 yıllık tarihi barından Roma Dönemi’ne ait mezarları yer alıyor. Ve son tarihi yer ise Celal Bayar Vakfı Müzesi. Bu bina ayrıca kütüphaneden de oluşmakta. Atatürk’ün fotoğraflarını ve belgelerini bulunduran, Kuvayı Milliye zamanına ait belgeleri, resimleri, fotoğrafları ve tabloları içermekte. Bunun haricinde Celal Bayar’ın cumhurbaşkanlığı yaptığı döneme ait giysi, silah, mobilya ve özel eşyaları gibi pek çok değerli eşyayı sergilemekte.

Tarihi yerler haricinde doğal güzellikleri de sizlere sunan Gemlik Büyük Kumla ve Küçük Kumla olmak üzere iki güzel köye sahip. Deniz manzarasıyla büyüleyen bu iki ayrı köy merkeze 5-10 dakika uzaklıkta olup piknik, yüzme ve sahil turu için gezilecek en güzel yerler arasında.

Konum Linki

12. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

yesil-cami-ve-yesil-turbe

Yeşil Caminin güney kesiminde bulunan Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış. Yeşil Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa olup 8 köşeli bir yapıya sahip. Timura karşı yenilgiye uğramış olan Bayezid’in oğullarından Çelebi Mehmed’in iktidar mücadelesini kazanması sonucunda yapılan Yeşil Türbe, Osmanlı’nın hala ayakta olduğunu göstermek için gösterişli yapılmış. Yapı olarak Yeşil Camiden yüksekte olan türbenin bu şekilde yapılma amacı da bu zor dönemde iken dışarıya verilen ‘’ayaktayız, buradayız’’ mesajı vermek. Mükemmel taş oymacılığı ve çinileri ile dönemin mimarisini yansıtan bu tarihi yapı görülmeye değer.

Konum Linki

13. Muradiye Külliyesi

muradiye-kulliyesi

Bursa’nın bir diğer önemli tarihi yeri ise Muradiye Külliyesi. Sultan II. Murad tarafından yaptırılmış olup şehirde inşa edilen son padişah külliyesidir. Bu yapı içerisinde cami, hamam, medrese, türbe ve imarethane bulundurmakta ve geniş bir bahçe ile şadırvana sahip. Merkezi konumda olan bu külliyeye rahatça otobüs ile ulaşmak mümkün.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

09.00-17.30 (Pazar günleri de açık)

Konum Linki

Yazar Notu: Bu özel tarihi yapı 2014 yılında UNESCO’nun miras listesine girmiş olup ‘’Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu’’ adı verdiği bölgeler içerisinde. Gelmeden önce dilerseniz ufak bir araştırma ile burayı çok daha efektif gezebilirsiniz.

14. Balibey Han

balibey-han

Osmanlıda Fatih Sultan Mehmet döneminde Bali Bey tarafından yaptırılan bu han, ilk üç katlı han olma özelliğini taşımakta. 64 odası bulunan bu handa yoğun ticaret faaliyeti yapılmış aynı zamanda sığınak ve kahvehane olarak da kullanılmış. Şu an da hala kafe olarak hizmet vermekte. Şehir merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz bu tarihi yerde hediyelik eşyalar alabilir, eşsiz mimari yapısının keyfini çıkarabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.30-23.30

Konum Linki

15. Fidan Han

fidan-han

Hanlar bölgesinde bulunan Fidan Han, Fatih Sultan Mehmet’in Sadrazamı Mahmut Paşa tarafından yaptırılmış. Osmanlı dönemi mimarisinin güzel örneklerinden biri olan bu yapı Bursa’nın en büyük hanlarından. Mahmud Paşa Hanı olarak da bilinmekte olup, 2 katlı, 12 köşeli şadırvan ve bu şadırvanın üstünde 12 köşeli mescitten oluşmakta. Günümüzde içerisindeki 50’ye yakın dükkan alışveriş için açık olmakla birlikte han avlusu çay bahçesi olarak hizmet vermekte.

Ziyaret Saatleri

09.00-19.00

Konum Linki

16. Tarihi İnkaya Çınarı

tarihi-inkaya-cinari

Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü’nden adını alan bu çınar 600 yıllık bir geçmişe sahip. 13 büyük ana kola sahip olan bu anıt ağaç 9,2 metrelik çevresi ve yaklaşık 4 metrelik dal kalınlığı ile Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri. Uludağ yolu üzerinde bulunan bu doğa harikasını görmek isteyenler için otobüsler ile rahatça ulaşım sağlanabilmekte.

Konum Linki

17. Tarihi Irgandı Köprüsü

irgandi-koprusu

1440’lı yıllarda yapılan eski dönem Osmanlı mimarilerinden biridir. Hoca Muslihiddin’in bu köprüyü yaptırdığı ve İran Irgandı’dan geldiği için Irgandı Köprüsü adını aldığı bilinmekte. Hem Evliya Çelebi hem de Katip Çelebi’nin bahsettiği bu köprüde 30 küsür dükkan bulunmakta ve köprü çarşı olarak faaliyet göstermekte. Bu tarihi tek kemerli köprüdeki dükkanlarda yöresel alışverişler yapabilir hem de mimari yapısını yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Tarihi Irgandı Köprüsü’nün Floransa'daki Vecchio Köprüsü’nün bir benzeri olduğunu belirtelim.

18. Bursa Atatürk Evi Müzesi

bursa-ataturk-evi-muzesi

Atatürk’ün 1923 yılında yaptığı ziyaret sonucu bu köşk Bursa Belediye tarafından satın alınıp hediye edilmiş. Atatürk 1938 yılında bu köşkü belediyeye hibe etmiş ve 1968 yılında da Kültür Bakanlığı’na devredilmiş. Cumhuriyetin 50. yılında da müzeye dönüştürülmüş ve halk ziyaretine açılmış. İki katlı olan bu köşkteki eşyaların tamamı Atatürk ve yakınlarına ait. Şehrin en önemli sivil mimarilerinden biri olan bu köşk, hem iç tasarımı hem de dönem mobilyalarıyla sizi büyüleyeceğinden kuşkunuz olmasın.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.00-17.00 (Pazartesi hariç)

Konum Linki

19. Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı)

bursa-kalesi

Şehrin surlarının ana kapılarından en önemli ve en görkemlisi olarak kabul edilmekte. Eski konumuna göre tanımlayacak olursak doğu yönünden şehre girilen kapı olup, ipek ve baharat yoluna açılan ana kapı konumunda yer almaktaydı. Bu kapıyı devlet yöneticileri ile tekfurlar giriş çıkışlarda kullanarak, çeşitli törenlerde bu kapı tercih edilirdi. Osmanlı zamanında Kale Kapısı, Hisar kapısı olarak da bilinmekte, Bey sarayına çıktığı için ise Saltanat Kapısı ismini almakta. Tophane güzergahına giderken bu kapıyı rahatça görebilir ve yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

20. Uludağ

uludag

Türkiye’nin en popüler kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ 1961 yılında milli park ilan edildi. Sadece kış değil her mevsimde uğrak noktası olan bu park trekking ve kamp yapılmasına da olanak sağlıyor. Ayrıca ülkenin ilk inşa edilen ve en uzun hatta sahip olan teleferik hattı da 30 dakikalık bir yolculukla Uludağ’ın güzel manzarasını kuşbakışı izleme fırsatını sizlere sunuyor. Kışın kayak yapmak isteyenler için yazın ise kamp yapmak isteyenler için mükemmel bir doğa harikası.

Konum Linki

21. Suuçtu Tabiat Parkı ve Şelalesi

suuctu-piknik-alani

Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan bu şelale, fay hattının çökmesi sonucunda oluşmuş. Yaklaşık 40 metre yükseklikten akan bu doğa harikası çok temiz olduğu için içme suyu olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca bu şelalenin uzandığı 5 kilometre boyunca 3 doğal oluşumlu küçük şelaleler de bulunmakta. Kayın, çam ve meşe ağaçları ve serin su eşliğinde piknik yapabilir, doğa manzaralı fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Konum Linki

22. Karacabey Longoz Ormanları

karacabey-longoz-ormanlari

Türkiye’nin en büyük 2. Longoz ormanı ünvanına sahip Karacabey Longoz Ormanları, flamingo, kuğu, ak pelikan ve kara leylek gibi yaklaşık 250’ye yakın kuşa ev sahipliği yapıyor. Pek çok kuş gözlemcisinin ve doğa severlerin vazgeçilmez yeri olan bu ormanda piknik yapabilir, bisiklet sürebilir, kamp yapabilir ve doğa yürüyüşü ile temiz orman havasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

23. Sadağ Kanyonu ve Tabiat Parkı

sadag-kanyonu-ve-tabiat-parki

Şehir merkezinden yaklaşık 60 kilometrelik uzaklıkta olan bu kanyon Bursa’nın en büyük ikinci kanyonu. Bu kanyonu özel kılan kısım ise M.S. 117-138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı kaya hamamı. Etrafı taş duvarlarla çevrili olan bu kaya hamamı hala sağlam durmakta. Müthiş bir trekking alanı olan bu kanyonu sizlere günün karmaşasından çekmek için ideal bir ortam sunuyor.

Konum Linki

 

24. Bakacak Tepesi

bakacak-tepesi

Şehrin en güzel manzarasının gözüktüğü, Evliya Çelebi’nin de överek bahsettiği bu yer Bursa’nın tepe noktasında bulunmakta. Bu yerin önemi ve anlamı Osmanlı zamanına dayanmakta. Osmanlı döneminde Ramazan ayının geldiğini anlamak için bu tepeden gökyüzüne bakılarak ay hareketleri takip edilirdi. Bu ay hareketlerine göre tepeden bir ateş yakılır ve herkese Ramazan’ın geldiği duyurulurdu, bu sebepten ötürü tepeye ‘’Bakacak’’ adı verilmiş. Siz de Uludağ’ın eşsiz manzarasını en tepe noktadan izlemek ve şehre kuşbakışı bakmak isterseniz kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Konum Linki

25. Kocayayla

kocayayla

Bursa’nın Keles ilçesinde yer alan şehrin en büyük ve ünlü mesire alanı. Etrafı çam, meşe, gürgen, kavak ve alıç gibi birçok ağaçlarla kaplı olan bu alan, 400.000 metrekarelik genişliğe sahip. Türkiye’nin en büyük yaylalarından biri olmakla birlikte deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte. Hafta sonu aile ve arkadaşlarınızla beraber piknik yapmak için ayrıca konaklamak isteyenler için de bungalov seçeneği ile tercih edilecek en güzel yerlerin başında yer alıyor.

Konum Linki

26. Dağyenice Göleti

dagyenice-goleti

Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan kamp severlerin vazgeçilmez yeri. Akarsuyun önüne set çekilerek oluşturulmuş bu gölet Uludağ’a kadar uzanan parkuru ile sizlere doğa yürüyüşü için harika bir fırsat sunuyor. Kamp yapmak, balık tutmak ve diğer doğa sporlarını yaparak doğanın keyfini çıkartabilirsiniz.

Konum Linki

27. Ayvaini Mağarası

ayvaini-magarasi

Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesine bağlı bu mağara Güney Marmara Bölgesinin en uzun mağarası. Hidrolojik olarak aktif olarak bu mağara aynı zamanda uzunluk olarak Türkiye’nin 6. Büyük mağarasıdır. Mağaranın içinden geçen Karadonlu Deresi de birçok gölet oluşumunu sağlamış, içerisindeki sarkıt, dikit ve travertenlerle güzel bir manzaraya eşlik etmiştir. Mağara çok dik ve girişlerinin sarp olması nedeniyle profesyonel dağcılar ve mağaracılar eşliğinde girişe izin verilmektedir.

Konum Linki

28. Yeşil Medrese-Türk İslam Eserleri Müzesi

yesil-medrese-turk-islam-eserleri-muzesi

Yeşil Külliye içinde yer alan bu yerin adı Sultaniye Medresesi adıyla da anılmaktadır. 1400’lü yıllarda Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış olup 1923 yılından beri Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanıma açılmış. Planlamada iki katlı olan bu bina Çelebi Mehmet’in ölümünden sonra ne yazık ki ikinci kat yapılmadan tek katla sınırlı kalmıştır. Müzede 13 ile 20. Yüzyıllar arasında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çiniler, seramikler ve ahşaptan eserler yer almaktadır. Bu eserlere ek olarak Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri ile yöresel el işleri ve kıyafetlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Giriş Ücreti

  • 100 TL

Ziyaret Saatleri

08.00-19.00

Konum Linki

29. I. Murad Hüdavendigar Cami

murat-hudavendigar-camii-bursa

Sultan I. Murad tarafından yaptırılan iki katlı caminin alt katı ibadethane üst katı ise medrese olarak kullanılmak üzere inşa edilmiştir. Osmanlıda alt katı cami üst katı medrese olarak yapılan ve bilinen ilk ve tek yapıdır. Ayrıca 2014 yılındaki UNESCO listesinde de yer almaktadır. Mimari yapı olarak Bizans, Gotik, Selçuklu ve Erken Osmanlı döneminden izler taşımaktadır. Birçok tarihi içinde barındıran bu eser tarih severler için mükemmel bir ziyaret durağı olacaktır.

Konum Linki

30. Eski Aynalı Çarşı

aynali-carsi-bursa

Orhan Gazi zamanında yapılmış bu çarşı aynı zamanda hamam olarak kullanılmış olup, şehrin ilk çarşı hamamı özelliğini taşımakta. 1584 yılına kadar çarşı olarak kullanılmış, o yılda ortaya çıkan yangından sonra bir kısmı kadınlar için hamam, erkekler için ise kahvehane olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde ise çarşı olarak kullanılmakta olup bakır, ipek, yöresel giysiler, mücevher ve çeşitli aynalar satılmakta. Hem alışveriş keyfini çıkarabileceğiniz hem de tarihi mimarisinde kaybolacağınız Aynalı Çarşı zevkle gezilecek mekanlardan birisi.

Ziyaret Saatleri

08.00-18.00

Konum Linki

31. Bursa Arkeoloji Müzesi

bursa-arkeoloji-muzesi

25 bin eserin yer aldığı bu müze sizleri M.Ö. 3 binli yıllardaki Bizans döneminden Osmanlı dönemine kadar süren bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Müze içerisinde Yortan Kültürüne ait toprak mezar buluntuları, Antandros Nekropol’ünden figürler ve o dönem eşyaları, Karacabey’de bulunan ve dünyadaki üç örnekten biri olan Greko-Pers mezar steli, Roma Dönemi’ne ait heykeller ve Roma, Helenistik, Bizans dönemine ait gümüş, altın, bronz sikkeler yer almaktadır. Tarih içerisinde kaybolacağınız bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.00-17.00

Konum Linki

32. Emir Sultan Külliyesi

emir-sultan-camii

Bilinenin aksine bir padişah külliyesi olmayan bu külliye, Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Bursa’da yaşamış olup asıl adı Muhammed olan Emir Sultan, Hz. Muhammed’in soyundan geldiği için Emir, çok sevilip sayıldığı için ise Sultan ünvanını almış. Yıldırım Bayezid’in kızı ile evlenen Emir Sultan şehir için önemli faaliyetlerde bulunup, sayıldığı için bu külliye onun adına yapılmış.

Konum Linki

33. Keramet Kaplıcası

keramet-kaplicalari

Her mevsim tercih edilen su sıcaklığı ortalama 30 derece olan bu kaplıca iş yorgunluğunu atıp dinlenmek isteyenler için birebir. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen, romatizma ve deri hastalıkları gibi hastalıklara şifa kaynağı olan bu doğal kaynak suyu 7den 70e herkesin tercih ettiği bir kaplıca. Bursa merkezden yaklaşık 1 buçuk saatlik uzaklıkta olan bu yerde ayrıca kamp da yapabilir, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • 10 TL

Konum Linki

34. Osmanlı Evi Müzesi

osmanli-evi-muzesi

II. Murad’ın köşkü olan bu ev aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in de doğduğu ev olarak bilinmekte. 17. Yüzyıl mimarisini taşıyan bu yapı iki katlı. Yapının üst katı oldukça dikkat çekmekte ve 17. Yüzyıl ahşap süsleme sanatını en güzel şekilde yansıtan, birbirine simetrik olan iki odası, sofa ve eyvandan oluşmakta. Yaklaşık 400 yıllık olan bu ev içerisinde Osmanlı dönemi mimarisi ve o döneme ait mobilyalar, sanat eserleri ve balmumu heykelleriyle sizleri geçmişe götürüyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.00-17.00 (Pazartesi hariç)

Konum Linki

35. Dikilitaş (Obelisk)

obelisk

Bursa’nın İznik İlçesinden yaklaşık 5 kilometre uzağında bulunan bu yapı Roma döneminden kalma. Asklepiodos’un oğlu L. Cassius Philiscus anısına dikilen bir anıt mezar. Eskiden üzerinde kuştan bir heykelcik bulunan bu yapıda zamanla tahribat oluşmuş ve kuş heykelciği bilinmeyen nedenden ötürü yok olmuş. 12 metre yüksekliğinde olan bu eserin üzerinde yunanca kitabe yer almakta ve bu kitabede kısaca baba, oğul ve ölüm ile ilgili kısa bir bilgi yer almakta.

Konum Linki

36. Cem Sultan Türbesi

cem-sultan-turbesi

Fatih Sultan Mehmet’in büyük oğlu Şehzade Mustafa için yaptırılan bir türbe. Duvarları renkli çinilerle kaplanmış ve üzerleri altın yaldızlı çerçevelerle kaplanmış. Kubbesi tamamiyle kalem işi nakışlarla süslenmiş ve Besmele-i Şerif ile Âyetü'l Kürsi yer almakta. Kubbe sathını hatâyî ve rûmî motifler kaplamış olup içlerinde Sultan Mustafa yazısı yer almakta. Genel olarak türbenin içinde 15. Yüzyıla ait Türk bezeme sanatı ve mimari yapısı ustaca yansıtılmış.

Ziyaret Saatleri

09.30-17.30 (Pazartesi hariç)

Konum Linki

37. Karagöz Müzesi

karagoz-muzesi

Bursa’nın simgelerinden biri de Karagöz ve Hacivat. Özellikle çocukların çok sevdiği bu müze Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz müzesi. İçinde Karagöz’ün tarihçesini anlatan ve bu oyunun tasvirlerinin bulunduğu galeriler yer almakta. Eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için mutlaka tercih edilecek yerler arasında.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

09.00-17.30 (Pazartesi hariç)

Konum Linki

38. Saitabat Şelalesi ve Piknik Alanı

saitabat-selalesi

Şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Kestel ilçesinde bulunan Saitabat Şelalesi 630 m rakımda bulunmakta. Çevresindeki ormanlık alanda piknik yapmak isteyenler için birçok çardak, piknik masası bulundurmakta. Ayrıca etrafında bulunan restoranlarda şehre özgü lezzetleri tatma fırsatı ziyaretçilere sunulmakta. Uludağ’dan gelen bu serin suyun ve doğal yeşilliğin içinde kaybolmak isteyenlerin ziyaret edeceği en güzel mesire alanlarından.

Konum Linki

39. Tuzaklı Köyü

Bursa’nın güneyinde yer alan ve merkezden 18 kilometre uzaklıkta olan bu köy, Doğancı Barajının eşsiz manzarasına ev sahipliği yapıyor. Merkeze göre yüksekte yer alan bu köy Bursa’nın yeşil manzarası ve dağlar arasında kıvrılan masmavi barajın güzelliğini sizlere sunuyor. Kamp sandalyelerinizi alıp piknik yapmak ve doğa yürüyüşü yapmak için harika yerlerden birisi.

Konum Linki

40. Göllüce Köyü

Bursa’nın İznik İlçesinde yer alan bu şirin köy İznik Gölü kenarında. Kamp severlerin en çok ziyaret ettiği bu köy göle sıfır olması sebebiyle hem göl manzarası hem de bol ağaçlı yeşil manzarasıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Kamp yapmayı sevmeyenler için de bungalov evlerde konaklama imkanı sunuyor. Çınar ağaçları ve göl havası eşliğinde köy kahvaltısı sizleri Göllüce’ye aşık edebilir.

Konum Linki

41. Tacir Kanyonu

Bursa’ya yaklaşık 1 buçuk saatlikte bulunan bu kanyon İznik ilçesinde yer alıyor. 15 kilometre uzunluğunda Sarısu ve Kırkharman derelerinin birleşiminden oluşan bu kanyonda 236 şelale ve 64 havuz bulunmakta. Bu şelalelerin uzunlukları 2-40 metre arasında değişmekte. Bu gizli cenneti 4 mevsim boyunca ziyaret edebilir, buz gibi akan su eşliğinde yürüyüş yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

42. Sansarak Kanyonu

Bursa’nın en büyük kanyonu olarak bilinen bu kanyon 500 yıllık Osmanlı Köyü olan Sansarak Köyü’nün içerisinde bulunuyor. Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Sansarak Kanyonu 7 kilometrelik trekking parkuruna sahip. Bu parkur çok zor olduğundan tek başına yürümeye izin verilmeyip yanınızda mutlaka bir rehber eşliğinde yürüyüşe izin veriliyor.

Konum Linki

Bursa’nın tüm keşfedilecek yerlerini de görmek isterseniz Bursa’da gezilecek yerler listemizin tamamına göz atmalısınız.

Otel


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • AG
    A** G*******
    Yorum tarihi: 08.04.2024 00:58
    Çok güzel bir şehir , tarih kokuyor
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN