Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonraki en büyük şehri olan Manisa Spil Dağı’nın eteklerinde konumlanıyor. Antik dönemlerde “Magnesia” ismiyle bilinen Manisa Gediz Nehri, Spil Dağı Milli Parkı, Sardes Antik Kenti, Ağlayan Kaya gibi turistik destinasyonları dışında Kula evleri, hanları, külliyeleri ve kaplıcalarıyla da önemli bir popülerliğe sahip.

Bu yazımızda Şehzadeler Şehri unvanıyla bilinen Manisa’da gezilecek yerleri keşfedeceksiniz. Seyahat planınızı yaparken Manisa otobüs bileti linkine tıklayarak size en uygun tarih aralığında bilet alabilirsin.

1. Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı görünümü

Manisa’nın sembol yerlerinden biri olan Spil Dağı Milli Parkı, merkeze yaklaşık 25 km uzaklıkta. 1969 senesinde milli park statüsüne kavuşan bölge, sene boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Profesyonel dağcılık için de oldukça elverişli bir yapıya sahip olan Spil Dağı Milli Parkı, ilginç jeolojik yapısıyla dikkat çekiyor.

Yıllarca anlatılan meşhur Manisa tarzanı hikâyesine bu dağın ev sahipliği yaptığı biliniyor. Milli park içerisinde özel seyir tepelerinden, göletlerden ve mesire alanlarından yararlanabilirsiniz. Öte yandan milli parkın, yamaç paraşütü aktivitelerine de elverişli olduğunu anımsatalım.

Konum Linki

Yazar Notu: Burası Mangal için uygun bir yer değil. Bölgede mangal yapılmasına hiçbir koşulda izin verilmiyor.

2. Niobe Doğal Anıtı

Niobe Doğal Anıtı görünümü

Niobe Manisa’nın efsane figürlerinden biri olarak tanınıyor. Anlatılanlara göre bu bölgede doğan Niobe, çocukluk yıllarını da tanrıça Leto’yla beraber Manisa’da geçirmiş. Evlendikten sonra Niobe’nin 14 çocuğu olmuş. Çocukluk yıllarını beraber geçirdiği Leto ise Zeus ile evlenmiş. Onların ise yalnızca 2 çocukları olmuş. Niobe’nin daima çocuk sayısıyla övünmesi, Leto’yı kızdırmış. Onu cezalandırmak adına çocuklarının öldürülmesini sağlamış.

Niobe, ölen çocuklarından sonra günler boyunca yas tutmuş. Bu dayanılmaz durum karşısında Zeus ona acımış ve zulmün sona ermesi için kendisini Spil Dağı’nda bir taşa çevirmiş. Niobe’nin anısını yaşatan bu özel anıt, halk arasında “Ağlayan Kaya” olarak da biliniyor. Kayadan akan sular, biraz uzaktan bakıldığında adeta bir kadından süzülen gözyaşları gibi görünüyor.

Konum Linki

3. Tarihi Kula Evleri

Tarihi Kula Evleri görünümü

Manisa’ya kadar geldiyseniz, Kula sokaklarında dolaşmanızı ve Tarihi Kula Evlerini yakından görmenizi öneriyoruz. Fotoğraf meraklılarının da her daim ilgisini çeken bu şirin evlerde hem Rum hem de Türk mimarisinden izlere rastlayabilirsiniz. Uzun yıllar boyunca burada Türk ve Rum mahallelerinin yan yana olması, bu durumun en önemli nedeni olarak öne çıkıyor.

Günümüzde “Kula Evi” konseptine uygun olan 3 bin civarında tarihi ev söz konusu. Fakat bu evlerin tamamı tescilli halde değil. Büyük bir çoğunluğu 18’inci yüzyılın son yıllarından kalan Tarihi Kula Evleri, otel ve kafelerle iç içe geçmiş durumda. Bu evler genel olarak iki katlı ve ahşap bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Evlerin çatılarının birbirine değmesi, ilginç bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kula evlerinin yer aldığı sokaklar oldukça dar olduğu için özel aracınızı uzakta bir yere park etmek zorunda kalabilirsiniz.

4. Manisa Kalesi

Manisa Kalesi görünümü

Manisa tarihinin önemli bir kısmına tanıklık eden Manisa Kalesi, Spil Dağı’nın hemen eteklerinde konumlanıyor. Manisa Kalesi’nin kalıntıları büyük ölçüde günümüze dek gelmiş durumda. Fakat ne yazık ki bugün için bir kitabeye ulaşmak mümkün değil. Bundan dolayı yapım tarihine dair net bilgiler mevcut değil. Yine de İskender’in Manisa Kalesi’nde değerli malzemelerini sakladığı söyleniyor. Ayrıca kale, Magnesia Antik Kenti ile alakalı bilgilerde de geçiyor. Kimi kaynaklarda kalenin 3. Joannes Dukas Vatatzer tarafından 1200’lü yılların başında yaptırıldığı belirtiliyor. Şehir merkezinin güneyinde bulunan tarihi kalenin 2 ayrı bölümü söz konusu. Halk arasında burası “Sandık Kale” olarak biliniyor.

Konum Linki

5. Süreyya Tabiat Parkı

Süreyya Tabiat Parkı girişi

Manisa’nın doğal güzelliklerini gezi listenize almak istiyorsanız, Yunus Emre ilçesindeki Süreyya Tabiat Parkını es geçmeyin. 2011 senesinde resmi düzeyde tabiat parkı olarak ilan edilen Süreyya Tabiat Parkı, çocuklu ailelerin favorisi durumunda. Karaçay Deresi’nin de bu alanda olması, bölgeye apayrı bir hava katıyor. 3600 hektarlık bir alanı kaplayan parkın içinde yürüme parkurları, şelaleler, özel piknik noktaları, açık spor noktaları ve kamelyalar yer alıyor. Ciddi bir bitki çeşitliliğine sahip olan Süreyya Tabiat Parkı’nda yılın belli zamanlarında doğa etkinlikleri ve festivaller düzenleniyor.

Konum Linki

6. Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti görünümü

Genel olarak başarılı bir şekilde korunan Sardes Antik Kenti Artemis Tapınağı, Lidya tümülüsleri ve Gymnasion kompleksi gibi alanlardan oluşuyor. Aynı zamanda bölge, dünyanın en büyük sinagoglarından birine ev sahipliği yapıyor. Hamam, avlu ve spor alanı gibi bölümler de ziyaretçilerden ilgi görüyor. Antik kent içinde yer alan Artemis Tapınağı’nın bazı sütunları depremlerden dolayı yıkılmış durumda.

Roma Caddesi olarak adlandırılan bölümde Bizans zamanından kalan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Bu dükkanlarda ısıtmalar için termal sulardan yararlanılıyor. Salihli merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta olan Sardes, ilk olarak 1910’da keşfedilmiş. Sardes’in bir zamanlar Lidya’ya başkentlik yapması burayı daha da ayrıcalıklı kılıyor.

Giriş ücreti

  • 70 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 08.00-17.00 (Gişe Kapanış Saati: 16.30)

Konum Linki

Yazar Notu: Antik kenti ziyaret etmek için Manisa şehir merkezinden hareket eden Salihli dolmuşlarına bindikten sonra Salihli Tren Garı’nda inmelisiniz.

7. Şehzadeler Parkı

Şehzadeler Parkı iç görünümü

Manisa’nın turistik destinasyonlarından biri olan Şehzadeler Parkı, 2018 yılından bu yana hizmet veriyor. Parkın olduğu alanda yer alan Minia Şehzadeler bölümü, pek çok ziyaretçinin favori noktası. Çocukların verimli şekilde zaman geçirebilecekleri Masal Parkı bölümü dışında mesir ritüellerinin canlandırıldığı Dioremik Mesir Müzesi, Şehzadeler Parkının diğer bölümlerini oluşturuyor. Eski Sümerbank’ın yerine kurulan ve atmosferiyle ziyaretçilerden büyük beğeni toplayan Şehzadeler Parkının hemen hemen her noktasında küçük şehzade heykelleri mevcut.

Konum Linki

8. Manisa Kent Ormanı

Manisa Kent Ormanı görünümü

Manisa’nın Cemal Ergün Caddesi’nde bulunan Manisa Kent Ormanı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta Ormanlık alanın içerisinde suni göller dışında özel yürüyüş parkurları ve su değirmenleri bulunuyor. Ayrıca bisiklet meraklıları için özel bir parkur da mevcut. Burada, şehrin sembolleri arasında gösterilen Ağlayan Kaya’nın minyatür versiyonuna da rastlayabilirsiniz.

Aileler, Manisa Kent Ormanı içerisinde yer alan kamelyaları değerlendirerek piknik yapabiliyor. Yaz aylarında açık hava gösterileri ve konserler de organize ediliyor. Açılışı 2007 yılında gerçekleşen Manisa Kent Ormanı, 1100 hektarlık devasa bir alana yayılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Telesiyej haricindeki tüm oyun alanlarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

9. Taşyaran Vadisi

Taşyaran Vadisi görünümü

Uşak ve Kula arasında konumlanan Taşyaran Vadisi, jeolojik açıdan ilginç kaya oluşumlara sahip. Son derece uzun yürüme yollarına sahip olan vadi, 2016 senesinde tabiat parkı ilan edilerek korumaya alındı. Dev kayaların ortasında konumlanan bu etkileyici yeri inceledikten sonra mesire alanlarında sevdiklerinizle beraber keyifli şekilde vakit geçirebilirsiniz.

Burada ayrıca Manisa’nın yöresel yemeklerini tatma şansı bulacağınız kır bahçeleri de bulunuyor. Tam bir doğa mucizesi olan Taşyaran Vadisi, ilginç görünümüyle ziyaretçilerinde şaşkınlık yaratıyor. Vadi, İmren Deresi’nin sert kayaçları yıllar boyunca aşındırması neticesinde son şeklini almış.

Konum Linki

10. Aigai Antik Kenti

Aigai Antik Kenti görünümü

Yuntdağıköseler Köyü içerisinde yer alan Aigai Antik Kenti ile şehir merkezi arasında yaklaşık olarak 50 km’lik bir mesafe söz konusu. Burası, bölge halkı tarafından “Nemrut Kale” olarak biliniyor. Heredot’un pek çok eserinde Aigai Antik Kenti’nden övgüyle söz ediliyor.

Yüksek bir alana kurulan antik kent, M.Ö. 8’inci yüzyıldan bugüne ulaşmış durumda. Fakat ne yazık ki depremlerin ve çeşitli doğal felaketlerin bir sonucu olarak ciddi bir bölümü zarar görmüş. Yunt Dağı’nın eteklerine inşa edilen Aigai Antik Kenti’nin ayakta kalan bölümleri arasında meclis binası, antik tiyatro, surlar ve hamamlar bulunuyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

11. Adala Kanyonu

Adala Kanyonu görünümü

Şehrin en ilgi çekici tabiat güzelliklerinden biri olan Adala Kanyonu, Salihli ilçe sınırlarında konumlanıyor. Etkileyici bir güzelliğe sahip olmasına rağmen şehir merkezine 100 km uzakta olması, buranın tek handikapı olarak öne çıkıyor. Adala adlı beldede yer alan kanyon, uzun zamandır mesire alanı olarak değerlendirilebiliyor.

Genellikle yaz mevsiminde, hafta sonlarında bölge epey kalabalık oluyor. Ayrıca Adala Şeftali ve Kültür Şenlikleri ya da Adala Motosiklet Festivali gibi organizasyonlar da bu bölgede düzenleniyor. Gediz Nehri’ne komşu olan Adala Kanyonu, trekking ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktivitelere oldukça uygun. Bu mükemmel şehrin tam anlamıyla tadını çıkarmak için Manisa otelleri linkine tıklayarak kendiniz için doğru oteli seçebilirsiniz.

Konum Linki

12. Ulu Camii ve Külliyesi

 Ulu Camii ve Külliyesi dış görünümü

Manisa Ulu Camii ve Külliyesi, şehir merkezinde konumlanan turistik mekanlardan biri durumunda. Tam olarak İshak Çelebi Mahallesi’nde yer alan külliye, Osmanlı’nın ilk dönem mimarisini yansıtıyor. Kubbesinin oldukça büyük olması, ziyaretçilerin genellikle dikkatini çeken ilk detay oluyor. İnşa aşamasında tuğla ve taş kullanımının ağırlıkta olduğu caminin minaresi ve duvarı birleşik durumda. Cami günümüzde hem ziyarete hem de ibadete açık.

Konum Linki

13. Manisa Arkeoloji Müzesi

 Manisa Arkeoloji Müzesi görünümü

Manisa Arkeoloji Müzesi büyük ölçüde Sardes Antik Kenti’ne ait eserlerden oluşuyor. 1947 senesinde açılışı yapılan müzeye Muradiye Külliyesi ev sahipliği yapıyor. 2 ayrı bölümü olan müzede hem etnografik hem de arkeolojik eserler söz konusu. 1972 senesinde müzede kapsamlı bir düzenleme yapılmış. O süreçte eserlerin ciddi bir bölümü geçici olarak imarethane kısmında sergilenmiş.

Bronz Çağı’ndan başlamak kaydıyla Bizans Dönemi’ne kadar olan süreçte çıkarılan eserleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Müzenin değerli parçaları arasında büstler, fildişinden inşa edilen eserler, mozaikler ve mezar taşları öne çıkıyor. Etnografik parçaların sergilendiği kısımda ise toplumsal yaşama ve inanç biçimlerine dair pek çok eser söz konusu.

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.00-17.00 arası ziyarete açık

Konum Linki

14. Akhisar Müzesi

Akhisar Müzesi görünümü

Manisa’nın ilgi gören bir diğer müzesi olan Akhisar Müzesi’ne eski bir hastane binası ev sahipliği yapmış. 2012 senesinde resmi açılışını yapan müzede Herakles’in Mührü en dikkat çekici eserler arasında. Ayrıca 2500 yıl öncesine ait olan Eros heykeli de genel itibarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tıpkı Manisa Arkeoloji Müzesi gibi burası da arkeolojik eserler ve etnografik eserler olmak kaydıyla 2 bölüme ayrılmış durumda.

Etnografik eserlerin sergilendiği kısımda ağırlıklı olarak Osmanlı Dönemi’nde günlük yaşamda kullanılan silahlar, kılıçlar ya da kıyafetler sergileniyor. Diğer bölümdeyse cam eserlerden fosillere pek çok eser türü ile karşılaşmanız mümkün. Müzede toplamda 1451 adet arkeolojik eser sergileniyor.

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.00-17.00 arası ziyarete açık. (Gişe kapanış saati 16.30)

Konum Linki

15. Bintepe Tümülüsleri

Bintepe Tümülüsleri görünümü

Bintepe Tümülüsleri, Anadolu coğrafyasının en büyük tümülüsleri olarak geçiyor. Salihli’de yer alan Bintepe Tümülüsleri, Manisa’da sıklıkla ziyaret edilen turistik destinasyonlar arasında bulunuyor. Bölgedeki en büyük tümülüs, 69 metrelik yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Alyattes mezarına dair detaylar Heredot’un eserlerinde de kendine yer buluyor. Lidya Krallığı’na dair önemli izler sunan bölgede bugüne dek korunabilen tümülüs sayısı 115. “Bintepeler” olarak da bilinen tarihi yapı, Gediz Nehri ve Marmara Gölü arasında yer alıyor.

Konum Linki

16. Muradiye Camii

Muradiye Camii dış görünümü

Merkezdeki Sultaniye semtinde konumlanan Muradiye Camii’nin, Mimar Sinan’ın en değerli eserleri arasında. Mimar Sinan’ın cami projesini yaşamının sonlarına doğru çizdiği biliniyor. Ölümü sonrasında, öğrencilerinden biri olan Mimar Mahmut Ağa, inşa aşamasını üstleniyor. Fakat inşaat devam ederken Mimar Mahmut Ağa’nın da ölmesinden dolayı caminin yapımını tamamlayan isim, Mimar Mehmet Ağa oluyor. Tarihi cami, 3. Murat’ın adına yaptırılan külliyenin bir parçası durumunda. Bugün külliyeden geriye sadece imarethane ile medrese alanları kalmış durumda. Fakat bu alanların günümüzde müze olarak değerlendirildiğini anımsatalım.

Konum Linki

17. Philadelphia Siesean Kilisesi

Philadelphia Siesean Kilisesi görünümü

Manisa’nın dini mekanları arasında yer alan Philadelphia Siesean Kilisesi, Alaşehir ilçesinde yer alıyor. Tam olarak Soğuksu Mahallesi’nde konumlanan tarihi kilise, özellikle yabancı ziyaretçilerin öncelik verdiği yerler arasında bulunuyor. Manisa şehir merkezine 110 km uzaklıkta olan Philadelphia Siesean Kilisesi’nin en önemli özelliklerinden biri, İncil’de ismi geçen 7 kiliseden biri olması. Yapımı M.S. 40 olarak bilinen Philadelphia Siesean Kilisesi, Ege Bölgesi özelinde Hristiyanlığın başladığı yerler arasında. Kiliseye ait ayakların 3 tanesi günümüzde hala ayakta.

Konum Linki

18. Kula Peribacaları

Kula Peribacaları görünümü

Manisa’nın sembol yerlerinden biri olan Kula peribacaları, bölgenin “Kuladokya” olarak da anılmasını sağlıyor. Kula ilçe merkezine 16 km uzaklıkta olan peribacaları, ihtişamlı görünümüyle ziyaretçilerde kısa sürede hayranlık duygusu uyandırıyor. Burgaz Köyü’ne yakın olan Kula peribacalarına giderek bu doğa mucizesini yakından uzun uzun incelemenizi öneriyoruz. Bölge günümüzde doğal sit alanı olarak ilan edilmiş durumda. Yağmur, ısı değişimleri, erozyon ve rüzgârın aşındırıcı etkisi ile oluşan Kula peribacaları, Gediz Nehri’ne son derece yakın.

Konum Linki

Yazar Notu: Kula peribacalarına özel aracınızla gidecekseniz, Gediz Köprüsü’nü geçtikten hemen sonra sola kıvrılmanız gerekiyor.

19. Gökköy

Salihli ilçe sınırları içerisinde bulunan Gökköy, şehrin sevilen orman köylerinden biri olarak kabul ediliyor. Bilhassa badem ağaçlarının renklendirdiği bu şirin köy, aynı zamanda Napolyon kirazıyla da meşhur. Manisa şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Gökköy, bahar ayalarında mesire alanı olarak değerlendiriliyor. Bu dönemde köy içinde açan çiçekler, harika bir manzara yaratıyor. Bu arada Gökköy, kamp tutkunları için de ideal bir destinasyon.

Konum Linki

20. Sidas Antik Kenti

Manisa’nın tarihi ve kültürel potansiyelini önemli ölçüde yansıtan Sidas Antik Kenti, kimi kaynaklarda “Saittai” olarak da geçiyor. Demirci ilçesindeki İcikler Köyü’nde konumlanan Sidas’ın Lidyalılara ait olduğu biliniyor. Roma Dönemi içerisinde de merkezi yerlerden biri olarak değerlendirilen Sidas, “güzel ve kutlu orman” anlamlarına geliyor.

Sidas Antik Kent’in orta bölümünden küçük bir dere geçiyor. Lidyalılara ya da Romalılara dair kalıntılar ağırlıklı olarak bu alanda yoğunlaşıyor. Antik stadyuma dair kalıntılar, günümüze dek korunabilmiş. Hükümet kapısı haricinde açık hava tiyatrosu ve giriş kapısı da ziyaret edilebilecek bölümler arasında yer alıyor.

Konum Linki

21. Emir Kaplıcaları

Emir Kaplıcaları, Selendi Kula Yolu üstünde yer alıyor. Kula şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta olan kaplıcalarda Roma Dönemi’nden bugüne taşınan hamam kalıntılarına rastlamak olası. Bundan dolayı “Emir Hamamları” adıyla da tanınıyor. Söz konusu kalıntılardan yola çıkarak bu alanın tarih boyunca kaplıca olarak değerlendirildiğini söylemek zor değil. 2 ayrı sondajın yer aldığı Emir Kaplıcaları’nın pek çok rahatsızlığa karşı şifa kaynağı olduğu düşünülüyor. Nitekim bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın da bir raporu mevcut.

Konum Linki

22. Yeni Han

Manisa’da gezginlerin uğrak yerlerinden biri olan Yeni Han, şehir merkezinde bulunuyor. Osmanlı Dönemi eserlerinden biri olan mekanın herhangi bir kitabesi bulunmadığı içim yapım yılına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Yine de pek çok kaynakta Yeni Han’ın 18’inci yüzyıldan bugüne geldiği düşünülüyor. 2 katlı olan yapının Karaosmanoğulları tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.

2001 senesinde kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen Yeni Han, bugün şirin bir alışveriş merkezi olarak değerlendiriliyor. Hem binadaki mimari detayları incelemek hem de alışverişinizi yapmak için Yeni Han’a gidebilirsiniz. Dikdörtgen bir plana sahip olan handa toplamda 33 dükkan yer alıyor.

Konum Linki

Manisa'ya gitmişken İzmir'i keşfetmeye ne dersiniz? İzmir’de gezilecek yerler yazımıza göz atmanızı öneririz.

En ucuz otobüs biletleri Enuygun’da!


ipekincir
İpek İncir
641 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN