Akdeniz’in turkuaz suları ve yemyeşil doğasıyla kucaklaşmak isterseniz yönünüzü mutlaka Manavgat’a çevirmelisiniz. Her sene on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Manavgat şelaleleri, antik kentleri, mağaraları, gölleri, plajları ve tematik müzeleriyle geniş bir mozaik sunuyor. 60’lı yıllardan bugüne kadar özellikle de yaz turizminin gözde yerlerinden biri olmayı başaran Manavgat’ı daha yakından tanımaya hazır mısınız? Cevabın evetse, Manavgat’ta gezilecek yerler için keşfe çıkabiliriz.

1. Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi muhteşem manzarası

Manavgat neyi ile meşhur diye soranlara ilk cevabımız şelale olur. Manavgat ilçe merkezine 5 km uzaklıkta olan şelale, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerden büyük bir ilgi görüyor. Diğer şelalelere kıyasla genel olarak daha alçak seviyede olması, Manavgat Şelalesi’nin güzelliklerini daha yakından incelemenize olanak tanıyor. Suyu son derece soğuk olan Manavgat Şelalesi’nin hemen çevresinde seyir terasları ve balık restoranları yer alıyor. Rafting, jeep safari gibi outdoor aktiviteler yapabileceğiniz Manavgat’ta ayrıca belirlenen bölgelerde piknik yapmak da mümkün. Manavgat’ta piknik yapılacak yerler için bu yazımıza göz atmanızı öneririz.

Manavgat Şelalesi giriş ücreti

  • 50 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Manavgat Şelalesi’nde araba için park yeri, tuvalet, kitap, hediyelik eşya gibi alanlar bulunuyor.

2. Side Antik Kenti

Side Antik Kenti tarihi kalıntılar

Antalya il sınırları içerisindeki en önemli kültürel miraslardan biri olan Side Antik Kenti, şehir merkezine yaklaşık olarak 80 km uzaklıkta. Görkemli kentten bugüne dek taşınabilmiş birçok eser bulunuyor. Bugün özelinde 500 metreye yakın bir alanı kaplayan liman kenti, aktif olduğu dönemlerde “Pamfilya” adı verilen bölgenin içerisinde konumlanıyormuş. Bu arada Side’nin de nar, bereket gibi anlamlarda kullanıldığını hemen belirtelim.

Bundan 9 bin yıl önce kurulduğu tahmin edilen antik kentte Selçuklulardan Bizanslılara kadar birçok medeniyetin izlerine rastlamak olası. Kentin en önemli özelliklerinden biri de tapınak bakımından zengin bir yapıda olması. Ziyaretçiler özellikle de ihtişamıyla hayranlık uyandıran Apollon Tapınağı’na özel bir ilgi gösteriyor. Side’de gezilecek yerler de listemde olsun derseniz linkteki yazıya göz atabilirsiniz.

Side Antik Kenti giriş ücreti

  • 90 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • 08.00-17.00

Konum Linki

3. Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı görünümü

Köprülü Kanyon Milli Parkı, her ne kadar Manavgat ilçe merkezine epey uzak bir konumda olsa da keşfetmeye fazlasıyla değer detaylar barındırıyor. Tam olarak Bozyaka Mahallesi içerisinde yer alan milli parka Bozyaka dolmuşları ile ulaşılabiliyor. Bu alan genellikle rafting müsabakalarına ev sahipliği yapmasıyla meşhur. 1973 senesinde milli park statüsüne kavuşan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda nadiren görülebilen hayvan ve bitki türlerine tanıklık edebilirsiniz. Genellikle su sporları için tercih edilen bu etkileyici bölge, Köprüçay ile komşu durumunda. Selge Antik Kenti’nin de parkın içerisinde yer alması burayı daha da özel kılıyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı toplamda 37 bin hektarlık bir alanı kaplıyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

4. Side Müzesi

Side Müzesi iç görünümü

Side Müzesi, köy alanında kurulan ilk müze olarak biliniyor. Tarihi bir yapının (Agora Şehir Hamamı) restore edilmesiyle açılan müze, doğrudan ören yeri içerisinde konumlanıyor. Anıtsal Çeşme ve Sütunlu Cadde’yi takip ederek müzenin girişine ulaşabilirsiniz. 1962 senesinden bu yana hizmet veren müzenin yapımında mimar Selma Devrez’in rolü oldukça büyük. Helenistik dönemden Geç Hitit dönemine kadar farklı dönemlere dair eserler müzede sergileniyor. Heyecan verici yazıtlar, silah kabartmaları, sunaklar, portreler, lahitler, heykeller ve mezar stelleri sizleri bekliyor. Müzenin bahçe kısmında yer alan Tanrıça Nike Heykeli’ni de kesinlikle es geçmemelisiniz.

Side Müzesi giriş ücreti

  • Giriş bileti 50 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-19.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

5. Titreyen Göl

Titreyen Göl akşam ağaçların göle yansıması

En az adı kadar ilginç bir yer olan Titreyen Göl’ü mutlaka gezi rotanıza dahil etmelisiniz. Gölün en ufak bir rüzgârda dahi dalgalanmaya başlamasından dolayı bu ismi aldığı düşünülüyor. Titreyen Göl’ü bu denli özel kılan unsur, yıllar boyunca üzerinde yaşayan ördekler. Ziyaretçiler buraya geldiklerinde ördekleri sorunsuz şekilde besleyebiliyor. Tam olarak Sorgun beldesinde yer alan Titreyen Göl’de ciddi bir kuş popülasyonu bulunuyor. Göl çevresinde dinlenme tesislerinin ve restoranların sayısı epey fazla. Göl, toplamda 3 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. İlçe merkezine 5 km uzaklıkta olan Titreyen Göl, aynı zamanda pek çok efsaneye de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

6. Oymapınar Gölü

Oymapınar Gölü görünümü

Aynı zamanda bir tür baraj gölü olarak da bilinen Oymapınar Gölü’nü tekne gezileri ile keşfedebilirsiniz. Baraj, Oymapınar ile Manavgat arasında bir sınır oluşturuyor. Dağ yürüyüşleri ve rafting için oldukça uygun olan Oymapınar Gölü, manzara tutkunlarına çok şey vadediyor. Manzarayı en iyi açıdan izlemek için tünelin hemen çıkışında yer alan özel seyir terasına yönelebilirsiniz. Oymapınar Gölü’ne ulaşmak adına barajın sağ kısmındaki yolu takip etmelisiniz. Biraz yukarı doğru çıktığınızda dağ içerisinden oyulmuş tünelle karşılaşacaksınız. Bu tünelin sonunda, tüm manzarayı harika bir açıdan izleyebileceğiniz seyir terasına ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

7. Altınbeşik Mağarası

Altınbeşik Mağarası görünümü

Altınbeşik Mağarası’nın en önemli özelliği, ülkemizin en büyük yeraltı gölüne ev sahipliği yapması. Göl, aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük 3’üncü yeraltı gölü konumunda. Toplam uzunluğu 125 metre olan mağara, kimi noktalarda 15 metrelik derinliğe ulaşabiliyor. Fakat mağarada yüzmek, kesin bir şekilde yasak. Altınbeşik Milli Parkı içerisinde yer alan mağara ilçe merkezine 54 km uzaklıkta. 1995 senesinden bu yana turizme açılan mağaranın 2200 metrelik bölümü incelenebiliyor. Gölde arkeolojik çalışmalar günümüzde hala devam ediyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Altınbeşik Mağarası yağışlardan dolayı kış ve sonbahar mevsimlerinde kapalı oluyor.

8. Boğaz Plajı

Boğaz Plajı görünümü

Akdeniz ve Manavgat Çayı’nın dansına tanıklık edebileceğiniz Boğaz plajı, son derece sakin bir yer. Bunun en önemli nedeni, yerleşim alanlarından epey uzak olması. Huzurlu bir ortamda tatilinizi yapmak istiyorsanız, mavinin her tonunu gözlemleyeceğiniz bu plaja mutlaka bir şans vermelisiniz. Plaj çevresinde ağırlıklı olarak balık restoranları bulunuyor. Alabalık çiftliklerinin bu bölgede fazla olmasından dolayı günün her saati restoranlarda taze alabalık bulabilirsiniz. 3 km’lik uzunluğa sahip olan plajın kumları oldukça ince.

Konum Linki

9. Sorgun Plajı

Sorgun Plajı havadan görünümü

Halk plajı olan ve ücretsiz şekilde girilebilen Sorgun plajının belli bölümleri kum, bazı bölümleri ise çakıl. Burada otopark hizmeti de ücretsiz bir şekilde sağlanabiliyor. Manavgat’ın Side beldesinde yer alan mavi bayraklı plaj, temizliğiyle öne çıkıyor. Manavgat Belediyesi’nin işlettiği Sorgun plajında soyunma kabinleri, dış alanları ve tuvaletler mevcut. Sorgun plajı aynı zamanda “Çamiçi plajı” olarak da biliniyor. Manavgat’ta güzel bir yaz tatili için otel araştırmaya Manavgat otelleri linkine tıklayarak başlayabilirsiniz.

Konum Linki

10. Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti

Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti duvar kalıntıları

Diğer Antik kentlere göre daha az bilinse de Pamphylia Bölgesi’nin en etkileyici kentleri arasında olan Lyrbe, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta. Aynı zamanda bir dağ kenti olarak da bilinen Lyrbe Antik Kenti, Bucakşeyhler Köyü’nün tepe noktasında konumlanıyor. Hamam, tapınak, agora ve surun belli kısımları bugün hala sağlam durumda. Seleukeia Antik Kenti ismiyle de anılan Lyrbe’de Roma, Bizans ve Helenistik Dönem’e dair izlere rastlayabilirsiniz. Bölgede yapılan çalışmalardan elde edilen eserlerin bir kısmı Side Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Halk arasında Lyrbe’nin olduğu tepelik alan “Dedekalesi” ismiyle biliniyor.

Lyrbe Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

11. Ters Villa-Upside Down House

Ters Villa-Upside Down House dış görünümü

Manavgat’ta yer alan Ters Villa, yerçekimine dair tüm ezberleri bozuyor. Kısa sürede sosyal medyada da fenomen haline gelen bu ilginç durak, yaratıcılığın sınırlarının olmadığını bize bir kez daha hatırlatıyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu mekânda aklınıza gelen her figür ters çevrilmiş durumda. Aslında bizzat evin kendisi bile ters. Kısacası bu evde ters olmayan tek bir unsur bile yok. 

Ters Villa’ya geleceğiniz zaman yanınıza fotoğraf makinenizi almalısınız. Ülkemizde daha önce de bu formatta evler tasarlandı ancak Manavgat’ta yer alan Ters Ev, bu mekânlar arasında büyüklük açısından ilk sırada. 2018 senesinden bu yana hizmet veren Ters Villa, Sorgun beldesinde konumlanıyor.

Ters Villa giriş ücreti

  • 50 TL

Ziyaret saatleri

  • Her gün 09.00-20.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Zeminin hafif meyilli olmasından dolayı ufak çocuklar adına dikkat etmek gerekiyor.

12. Side Sualtı Müzesi

Side Sualtı Müzesi görünümü

Side Sualtı Müzesi’nin tasarım aşamasında Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi’nin imzası bulunuyor. Ülkemizin ilk sualtı müzesi olarak kayıtlara geçen müze, kıyıdan yaklaşık olarak 1,5 mil açıkta bulunuyor. Derinliği ise 20 metreye kadar ulaşan müze, kendi branşında eser sayısı açısından Meksika Sualtı Müzesi’nden sonra geliyor. Müze içerisinde toplamda 117 adet koleksiyon bulunuyor. Side Sualtı Müzesi’nde ayrıca 5 temel tema söz konusu. Side Sualtı Müzesi’nde bulunan tüm parçalar, su altı ile uyumlu özelliklere sahip. 2015 senesinde açılışı yapılan müzeyi şu ana dek 50 bin den fazla kişinin ziyaret ettiği biliniyor.

Side Sualtı Müzesi dalış ücreti

  • 800 TL

  • 0-6 yaş ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 09.00-16.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Side Sualtı Müzesi’ne girebilmeniz için profesyonel dalış sertifikasına sahip olmanız gerekiyor.

13. Evrenseki Büyük Halk Plajı

Evrenseki Büyük Halk Plajı güneşli günde denizin tadını çıkaran insanlar görünümü

Manavgat’ta yüzmek adına değerlendirebileceğiniz bir diğer yer de Evrenseki Büyük Halk Plajı. Konaklama alanlarına da yakın olan plajda şemsiyeler, duş alanları, tuvaletler ve şezlonglar ücretsiz olarak sunuluyor. Fakat genel olarak kalabalık bir plaj olduğu için erken gitmenizde fayda var. Mavi bayraklı bir plaj olan Evrenseki Büyük Halk Plajı, hijyen kuralları konusunda standartların üzerinde. Çocuklu ailelerinde uğrak mekanı olan bu temiz plajın çevresi, kamp alanları için de uygun bir doğaya sahip. Bu arada denizin görece sığ olduğunu da önemle belirtelim.

Konum Linki

14. Tarihi Aspendos Köprüsü

Tarihi Aspendos Köprüsü görünümü

Tarihi Aspendos Köprüsü, 13’üncü yüzyıldan günümüze kadar ulaşmış tarihi yapılardan biri durumunda. İnşa aşamasında Selçukluların imzası olan köprü, gün boyunca ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor. Günümüzde ziyaret edilen kısımların Roma dönemine ait kalıntılar olduğu biliniyor. Yapıldığı döneme göre değerlendirildiğinde müthiş bir mimariye sahip olan Tarihi Aspendos Köprüsü, Köprüçay üstünde yer alıyor. Bu arada köprünün yapım aşamasında kullanılan taşların önemli bir kısmının Aspendos Antik Kenti’nden getirildiği belirtiliyor.

Konum Linki

15. Manavgat Kapalı Çarşı

Alışveriş için yoğun bir destinasyon arıyorsanız Manavgat Kapalı Çarşı’ya mutlaka bir göz atın deriz. Burada hem kendiniz için hem de sevdikleriniz için çok fazla ürün bulabilirsiniz. Özellikle takılar, deri materyaller, el dokuması olan yaratıcı ürünler, baharatlar, yöresel lezzetler çarşının öne çıkan seçenekleri arasında bulunuyor. Pazartesi ve perşembe günleri çarşının ara sokaklarında tekstil üzerine bir pazar kuruluyor. Bu iki günde Manavgat Kapalı Çarşı, çok daha kalabalık bir yapıya bürünebiliyor. 

Konum Linki

16. Alabalık Vadisi

İlçe merkezine 25 km uzaklıkta yer alan Alabalık Vadisi, Oymapınar Gölü’ne giden yolun üzerinde konumlanıyor. Bu vadinin en kilit özelliği, Manavgat Nehri’nin besleyen asıl kaynaklardan birinin bu alandaki mağara olması. Vadinin kendisi kadar kendisine ulaşmak adına yapılan yolculuk da heyecan verici. Yemyeşil ormanları aşarak ulaşılabilen vadide uzun doğa yürüyüşleri sizleri bekliyor. Bu arada balık tutmaya meraklıysanız, bölgede yer alan derede keyifli şekilde vakit geçirebilirsiniz. Genellikle trekking etkinlikleri için tercih edilen Alabalık Vadisi, zengin bir ekosisteme sahip.

Konum Linki

Yazar Notu: Vadide trekking aktivitesi yapacaksanız çantanızda mutlaka yiyecek ve içecek bulundurmalısınız.

Manavgat’a kadar gitmişken Antalya’da gezilecek yerler arasında başka neler var dersen linke tıklayarak yazımıza göz atabilirsin.


ipekincir
İpek İncir
641 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • MG
    M**** G*******
    Yorum tarihi: 21.10.2024 21:18
    Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN