Kemer, Antalya’nın Batı Toros Dağları’nın yamacında yer alan ve turistik açıdan popülerliği fazla olan ilçesi. Masmavi suları, tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Doğa içinde kaybolmak isteyenlere trekking, su sporları ve kamp gibi fırsatlar sunarken, tarih severlere de antik gezi imkanlarını sunuyor.
Antik kentleri, koyları ve birbirinden güzel plajları ile birlikte Kemer’de gezilecek yerleri keşfetmeye başlayalım.
M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulan bu kent, Akdeniz’e uzanan bir yarımada üzerinde konumlanıyor. Uzun yıllar Likyalı’nın doğu kıyısının önemli limanlarından biri olmuş ve 4 limana sahip. Günümüze kadar gelen kalıntılar çoğunlukla Roma ve Bizans döneminden oluşuyor. Kuzey ve güney limanlarını birleştiren cadde ve bunu takiben bir meydandan oluşan kentte tiyatro, tapınak veya anıt mezar kalıntıları ve üç agoradan meydana geliyor. Tiyatrosu klasik bir Helenistik dönem tiyatrosu olup Roma döneminde sahne binası eklenmiş. Geç Bizans döneminde ise bu sahne daha çok koruma amacıyla sur görevi görmüş. Kentin en önemli kalıntılarından biri su kemeri diğeri ise büyük ve küçük iki hamam kalıntıları olup küçük olan hamam kalıntısı Roma dönemi hamamlarının ısınma sistemiyle ilgili bilgiler içerir.
220 TL
Müze Kart ile ücretsiz.
Açık olduğu saatler
08.00-19.00
Kemer’in en popüler gezi duraklarından biri olan Göynük Kanyonu, Likya Yolu üzerinde yer alıyor. Aynı zamanda Beydağları Sahili Milli Parkı olan bu bölge eşsiz manzarası, bitki örtüsü, şelaleleri ile tam bir doğa harikası. Aynı zamanda bu bölge içerisinde yapay gölet, dere ve havuz da bulunduruyor. Dünyanın en iyi 10 trekking parkurları arasına giren bu bölge doğa yürüyüşü için vazgeçilmez bir yer. Aynı zamanda buz gibi masmavi sularında yüzebilir, kamp olanaklarından faydalanıp harika bir tatil rotası oluşturabilirsiniz.
26 TL
Rafting için kask ve can yeleği kirası 260 TL
Açık olduğu saatler
09.00-18.00
Phaselis’den sonra en popüler olan Olympos Antik Kenti bir diğer liman kentlerinden birisi. Kentteki kalıntılar genellikle Roma, Bizans ve Helenistik döneminden oluşuyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan kent ırmak ağzında yer alıp iki yakayı birbirine bağlayan köprüden oluşuyor. Günümüzde bu köprünün bir ayağı sağlam kalmış olsa da ana hatlarını korumuş diyebiliriz. Kentin gözde yapılarından birisi Roma İmparatoru Markus Aurellius adına yapılmış olan tapınak kapısı, bir diğeri ise Kaptan Eudomus’un Lahdi. En anıtsal kalıntı olarak kabul edilen Bizans kilisesinde ise dönemin mimarisini görebilir, iç duvarlarındaki fresko süslerine yakından bakabilirsiniz. Bunlara ek olarak Piskoposluk Sarayı, Mozaikli Yapı ve Liman Anıtsal Mezarları kentin diğer tarihi yapılar. Antik şehrin içinde dere yolunu takip ederek yürüme mesafesi ile Olympos plajına ulaşmak mümkün. Bu noktada tatilinizi Kemer otelleri ile planlamaya başlayabilirsiniz.
90 TL
Müze Kart ile ücretsiz.
Açık olduğu saatler
08.00-19.00
08.30-17.30 (1 Ekim-1 Nisan)
Olympos’un ‘Sönmeyen Ateşi’ olarak bilinen bu yer kayalıklardan çıkan metan gazı sayesinde sürekli yanar halde. Homeros’un metinlerine dayanarak bu yer efsaneleştirilmiş ve sönmeyen ateş kutsal olarak kabul edilmiş. Üzerine su veya toprak atılsa dahi kısa süreliğine sönüp tekrar yanmaya başlayan bu taşlar 2500 senedir yanmaya devam ediyor. Denizden yaklaşık 200 metre yükseklikte bulunan bu yerin çevresinde piknik yapabilmek mümkün.
16 TL (Kredi kartı geçmiyor)
Açık olduğu saatler
09.00-21.00
Tertemiz denizi ile şehrin en sevilen plajlarından biri olan Adrasan Koyu, Kemer’den yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alıyor. 4000 yıllık geçmişe sahip Luvi kökenli ve ana tanrıça anlamına gelen bu yerin etrafı portakal ve çam ağaçlarıyla çevrili. Koyun en dikkat çeken özelliği ise denizinin sığ, taşsız, ince kumlu ve dalgasız olması. Bu yüzden yüzmek için hem yerli hem de yabancı turistler tarafından çokça tercih edilir. Sakin, samimi ve doğal güzelliğiyle büyüleyen bu koyda gezi tekneleriyle mavi bir yolculuğa çıkmak mümkün. Ayrıca bu gezi tekneleriyle çevre koyları da yakından görüp gezme şansına da sahip olabilirsiniz.
2 bin 365 metre yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı, bölgedeki en yüksek dağlardan biri. Zirvesinde bulunan teleferik sayesinde ulaşmak mümkün. Olympos’tan teleferiğe binilerek muhteşem doğa manzarasıyla dağın zirvesine çıkabilirsiniz. Ek olarak bu teleferik Avrupa’daki en uzun, dünyadaki ise ikinci en uzun teleferiği ünvanına sahip. Yamaç paraşütü, dağ bisikleti, motosiklet parkurları ve doğa yürüyüşü gibi pek çok imkan sunan Tahtalı Dağı, spor severler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi.
19.00’a kadar (Yazın)
17.00’a kadar (Kışın)
Dünyanın en özel 100 dalış noktasından biri olan Paris 2 Batığı, I. Dünya Savaşı sonucu Kemer’de batan bir Fransız gemisi. Bu gemi Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul komutasındaki Topçu Bataryası tarafından 1917 yılında batırılmış. Denizin 33 metre uzağında bulunan bu batıkta 6 adet uçaksavar ve 2 adet torpil kovanı hala görülmekte.
Kemer’in saklı cennetlerinden biri olarak kabul edilen bu koy merkezden yaklaşık 1 buçuk saatlik uzaklıkta yer alıyor. 175 metrelik plajı, trekking alanları, yüzülecek masmavi suyu ve kamp ile piknik alanlarıyla şehir karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için ideal yerlerden biri. Ayrıca tekne turu yaparak bu eşsiz manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz.
Kemer’den yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bu mağara deniz ile kayalıkların birleşme noktasında bulunuyor. Denizden yüksekliği 25 metre olup ve duvarlarında hayvan ile insan figürleri yer alıyor. Daha çok figürler arasında dağ keçisi, geyik ve insanlar ayırt ediliyor. Yapılan çalışmalara göre buradan Neolitik, Paleolitik ve Mezolitik çağlara ait de eserler bulunmuş.
Ücretsiz
1976 yılında kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan antik kent, Bizans dönemi ile ilgili eserlere yer veriyor. En özel ve göze çarpan eseri geometrik şekilli mozaiği. Buna ek olarak bir şapel kalıntısı ve surlar da dikkat çekmekte.
Ücretsiz
Antalya’yı baştan başa keşfetmek için Antalya’da gezilecek yerler yazımıza da göz atmanızı öneririz.