Doğal güzellikleri ve köklü kültürel mirasıyla öne çıkan Gemlik’te tertemiz plajları, hamam, cami ve kiliselerin ağırlıkta olduğu tarihi mekanları keşfetmenin keyfini çıkarabilirsin. Marmara Bölgesi’nin bu turistik ve popüler noktası, hareketli sosyal yaşamı ve eğlence kültürüyle gençler tarafından oldukça seviliyor. Nüfusu 120 binin üzerinde yer alan Gemlik, aynı zamanda kültürel turların da en önemli durakları arasında.

Gemlik’i keşfetmeye çıkmadan önce Gemlik seyahatine gidecek olanların bize en çok sorduğu birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Gemlik’te ne yenilir?

Gemlik seyahatin sırasında İnegöl köfte ve Kemalpaşa tatlısının tadına bakmadan dönmemeni öneriyoruz.

Gemlik’te nerede denize girilir?

Gemsaz, Büyükkumla, Kurşunlu ve Kumsaz, Küçük Kumla sahilinde denize girebilirsin.

Gemlik’te ne yetişir?

Gemlik’te en çok zeytin yetiştiğini söyleyebiliriz. Ancak elma, armut ve şeftali gibi meyveler de bolca var.

1. Büyükkumla

Büyükkumla havadan görünümü

Kumla plajları genel olarak Büyükkumla ve Küçük Kumla olmak üzere ikiye ayrılıyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta olan Büyükkumla, etkileyici sahil atmosferiyle ilgi görüyor. Mavi bayraklı plajları sayesinde gördüğü ilgiyi fazlasıyla hak eden Büyükkumla, aynı zamanda kamp için de uygun koşullara sahip.

Tabiatla iç içe olunabilen bu özel destinasyon, her yaz on binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Şifalı olduğuna inanılan temiz sularıyla öne çıkan bölgenin çevresi çok sayıda kafe ve restoranla dolu. Çoğunlukla gençlerin geldiği Büyükkumla’ya girişler ücretsiz. Aynı şekilde plaj şemsiyeleri için de herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ayrıca plaj içerisinde duş, soyunma kabini ve WC de söz konusu.

Konum Linki

Yazar Notu: Özel aracınla ulaşım sağlamak istersen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu üstünden ilerlemen gerekiyor.

2. Celal Bayar Evi

Celal Bayar Evi dış görünümü

Gemlik’e geldiğin esnada pek çok noktada Celal Bayar ile alakalı bir ize rastlayabilirsin. Plevne’den göçen bir ailenin çocuğu olan Celal Bayar, öğretmenlik mesleğini icra ettiği dönemde bir süre Gemlik’te yaşamış. 16 Mayıs 1883 tarihinde doğduğu bu ev, günümüzde bir müze olarak değerlendiriliyor. Ülkemizin 3. Cumhurbaşkanı’nın doğduğu evi yakından incelemek adına bu modern müzeyi ziyaret edebilirsin.

Müzede yer alan kütüphane, bizzat Celal Bayar’ın kendi olanakları ile oluşturulmuş. Müzeye ev sahipliği yapan bu harika ev, 1800’lü yılların mimarisini net biçimde yansıtan detaylara sahip. Açılışı 1970’te gerçekleşen Celal Bayar Evi, tam olarak Umurbey bölgesinde konumlanıyor. 3 katlı ahşap evde hem tarihi belgeler hem de kişisel eşyalar sergileniyor. Şu an itibarıyla bu müze evde toplamda 20 binin üstünde fotoğraf, kitap, gazete ya da süreli yayın bulunuyor. Müze ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi haricinde 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Bölgeye ulaşmak için Gemlik-Yalova Yolu’ndan saptıktan sonra aracınla yaklaşık 3 km kadar yokuş çıkman gerekiyor.

3. Gemlik Kurşunlu Halk Plajı

Gemlik Kurşunlu Halk Plajı, plaj arkasında olan yerleşim yerleri güneşli günde plaj görünümü

Kurşunlu’nun merkezinde bulunan Gemlik Kurşunlu Halk Plajı, yaz aylarında denizin ve güneşin keyfini doyasıya çıkarmak isteyenleri ağırlıyor. 3500 metrelik bir uzunluğa sahip olan popüler plaja ücretsiz olarak girilebiliyor. Plajın genişliği ise ortalama 10 metre civarında.

Yeme içme mekanları dışında duş ve soyunma kabinlerinin de temiz durumda olması, burayı cazip kılıyor. Plajda ayrıca gün boyu hizmet veren bir cankurtaran da mevcut. Kurşunlu Halk Plajı’nın en önemli özelliklerinden biri, defne ve ıhlamur kokulu bir ormanlık alanın gölgesinde yer alması.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

4. Küçük Kumla

Gemlik yakınlarındaki Küçük Kumla vadisinde papatya çiçekleri ve zeytin ağaçları (Bursa, Türkiye)

Kumla plajları arasında olan Küçük Kumla, ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta. Gemlik’in kuzey bölümünde konumlanan plaj, piknik ya da kamp için de tercih ediliyor. Plaj çevresinde köylülerin yoğun şekilde yaşaması, turistler adına ilginç bir deneyimi de beraberinde getiriyor. Büyük Kumla’ya kıyasla çok daha sakin ve huzurlu bir yer olan Küçük Kumla, Armutlu Yarımadası içinde bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaz akşamlarında sahil boyunca midye, kokoreç gibi sevilen sokak lezzetleri ile karşılaşabilirsin.

5. Gemlik Bölge Parkı

Gemlik Bölge Parkıgirişi görünümü

İlçenin merkez bölgesinde son derece büyük bir alanı kaplayan Gemlik Bölge Parkı, huzur veren yeşil alanlarıyla vakit geçirmeye fazlasıyla değer. Bölge halkının da hafta boyunca dinlenme amacıyla kullandığı bu parkta çok sayıda farklı mekan söz konusu.

Piknik yapmaya da elverişli olan Gemlik Bölge Parkı için herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmuyor. 2014 yılının Ağustos ayında açılışı yapılan park, yaklaşık 13 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bu alanın yarısına yakını yeşil alanlardan meydana geliyor. Bu arada park içerisinde Barbaros Hayrettin Paşa’nın bir heykeli bulunuyor.

Konum Linki

6. Gemlik Sahili

gemlik sahili

Gemlik denildiği zaman hiç şüphesiz ki en sembolik yerlerden biri sahil alanı. İlçeye gelenlerin öncelikli olarak uğradığı yerlerden biri olan Gemlik Sahili, son derece uzun bir şeride sahip. Sahil boyunca yürüyüş ya da koşu yapan, fotoğraf çeken, dinlenen, sevdikleri ile temiz havanın ve manzaranın tadını çıkarmak isteyen insanlara rastlayabilirsin.

Özellikle yakın zaman önce yapılan düzenleme çalışmalarından sonra burası tam anlamıyla bir cazibe alanına dönüşmüş durumda. Zeytin Dalı Meydanı da bu sahilin bir parçasını oluşturuyor. Belli dönemlerde sahilin bu alanında özel sanatsal çalışmalara imza atılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Sahildeki meşhur çay bahçelerinde dinlenerek günbatımının keyfini çıkarabilirsin.

7. Kurşunlu Kilisesi

Hagios Aberkios Manastırı ve Kilisesi görseli

Kurşunlu Kilisesi ile alakalı bilgilerin önemli bir kısmı Bizans kaynaklarına dayandırılıyor. Kesin olmamakla beraber kilisenin 9. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Bir belde olan Kurşunlu’nun sınırları içerisinde yer alan bu tarihi kilise, Manuel 1. Komnenos zamanında ciddi bir onarımdan geçirilmiş.

Yenilenme sonrasında Theotokos’a adanan Kurşunlu Kilisesi, tarihi kaynaklarda “Hagios Aberkios” olarak anılıyor. Osmanlı döneminde eski önemini yitirdiği için bakımsız kalan yapıda 90’lı yıllarda kapsamlı bir kazı ve temizlik çalışması yürütülmüş. Bu kazılar sırasında 12’nci yüzyıldan kalan çok sayıda mezar yazıtı ile başı olmayan bir iskelete rastlanmış. Bu çalışmalarda elde edilen parçalar, Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Konum Linki

8. Balık Pazarı Hamamı

tarihi Balık Pazarı Hamamı

Gemlik’in tarihi yerlerinden biri olan Balık Pazarı Hamamı’nın 500 yılın üzerinde bir tarihe sahip olduğu düşünülüyor. Oldukça uzun bir süredir işlevsiz olduğu için orijinal yapısından uzaklaşmış olan bu önemli yapı, 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne seçildi. Bunun üzerine yeniden dikkatleri üzerine çeken Balık Pazarı Hamamı, bölge belediyesi tarafından restore edildi.

Tarihi mekan, yıllar boyunca süren restorasyon çalışmalarının ardından bir kültür merkezine dönüştürüldü. Balık Pazarı Hamamının Solaksubaşı Mehmet Ağa tarafından yapıldığı belirtiliyor. Toplamda 265 metrekarelik alan, Gemlik halkı tarafından aktif şekilde kullanılıyor.

Konum Linki

9. Narlı Köyü

Narlı'da Türkiye'den deniz ve kasaba manzarası

Gemlik ilçe merkezine yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan Narlı Köyü, Yalova sınırına da epey yakın. Köy içerisinde yer alan “Karayolları Narlı Kampı” bölgenin en büyük kamp alanı olarak öne çıkıyor. Konumu itibarıyla oldukça sessiz bir ortama sahip olan Narlı, Gemlik’te denize girmek adına tercih edilen yerlerden biri durumunda. Sahili ile beraber zengin termal su kaynaklarıyla da öne çıkan Narlı, bu sayede yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine çekmeyi başarıyor.

Köye gelenler kamp alanlarını değerlendiriyor ya da burada oldukça keyifli fotoğraf gezileri düzenleyebiliyor. Esasen bir balıkçı köyü olan Narlı’nın tarihi Cenevizliler dönemine dek uzanıyor. Günümüzde Eski Narlı olarak adlandırılan kısım, köyün ilk yerleşim alanı olarak biliniyor. Köyde yaşayan ahali Osmanlı zamanında genel olarak çiçekçilikle uğraşmış. Ayrıca sarayın o dönem şerbet ihtiyacını karşılamak adına kullanılan ekşi narlar, Narlı köyünden temin ediliyormuş.

Konum Linki

10. Balık Pazarı Camii

Balık Pazarı Camii dış görünümü

Balık Pazarı Camii, Gemlik’in en en eski camisi olarak kabul edilse de inşa tarihi tam olarak bilinmiyor. Günümüze ulaşabilen bir kitabesi bulunmayan cami, 1922 senesindeki malum mübadele sürecinden sonra kiliseden camiye dönüştürülmüş. O yıllarda ismi Paragia-Pazariotissa Kilisesi olan yapı, dönüşüm sonrasında Balık Pazarı Camii adına sahip olmuş. Burası Yalova’ya yakın olduğu için 1999 senesinde gerçekleşen depremde ağır bir hasar almış.

O yıllarda onarım çalışmaları için uzunca bir dönem kapalı kalmış. Dikdörtgen formda inşa edilmiş olan yapı, toplamda 307 metrekarelik bir alana sahip. Ayrıca orta bölümdeki büyük kubbenin yanında dört ufak kubbe dikkat çekiyor.

Konum Linki

11. Paşa Konağı Kültür Merkezi

Paşa Konağı Kültür Merkezi

Geçmişi 200 yılı aşan bu görkemli konak, restorasyon aşamasında önemli bir değişimin öznesi oldu. Cephe kısmındaki ahşap kaplamalar değişse de restorasyon sürecinde konağın özgün yapısı büyük oranda korunmuş. Bir dönemler Milli Eğitim Müdürlüğü’nün elinde olsa da restorasyonu Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş.

Paşa Konağı Kültür Merkezi adıyla açılan bu cazip mekan, bölgedeki pek çok sanatsal aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Sivil mimarlığın Gemlik’teki en değerli örneklerinden biri olarak görülen yapı, tam olarak Halitpaşa Mahallesi’nde konumlanıyor.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Gemlik otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

12. Karacaali

Arka planda deniz ve kara parçası, Gemlik. Karacaali

Gemlik sınırları içerisinde yer alan Karacaali Köyü, tam olarak körfezin kuzey bölümünde yer alıyor. İlçenin aynı zamanda en eski köyleri arasında olan Karacaali, hem Büyükkumla hem de Narlı’ya epey yakın. Karacaali köyündeki yerleşimin 1000 yıla yakın olduğu düşünülüyor. Köy, uzunca bir süre donanmaya kadırga küreği desteği vermiş. O dönem, bir senede ortalama 5 bin civarında kadırga küreği üretiliyormuş.

Sahil köyü olmasından dolayı yaz aylarında daha kalabalık olan Karacaali Köyü, savaş döneminde ciddi düzeyde zarar görmüş. O yıllarda hane sayısı 80’lere kadar düşmüş. Turkuaz renkli denizi ile ziyaretçileri kendine hayran bırakan tarihi köy, görece çukur bir alanda yer alıyor. Bu nedenle de yollara asılan tabelalara rağmen sürücüler köyü bulmakta zaman zaman zorlanabiliyor.

Konum Linki

13. Umurbey

umurbey kasabası Zeytin ağaçları ve manzarası.

Körfezin doğu kısmında yer alan Umurbey, aynı zamanda Gemlik Körfezini izlemek adına en güzel tepelerden biri diyebiliriz. Umurbey aslında bu bölgede ufak bir kasabanın adı. Köyü en önemli özelliği ise 3’üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın bu köyde doğması.

İlçe merkezinde Celal Bayar ismine sık sık rastlanması da tümüyle bu nedenle. Umurbey köyü ayrıca zeytin ve zeytinyağı üretimiyle de fark yaratan bir bölge. Bu alandaki topraklar 1. Murad’ın kızına bırakılmış. Hundi Hatun ise topraklarda yer alan 4 ayrı köyü birleştirerek bugünkü Umurbey Köyünün temellerini yaratmış. Köyün camisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir heykeli yer alıyor.

Konum Linki

14. Aytepe Seyir Alanı

Merkeze yaklaşık 5 km sürüş mesafesinde olan Aytepe Seyir Alanı, Gemlik ilçesinin en yüksek noktalarından biri durumunda. Bu avantajlı konumu sayesinde pek çok noktayı panoramik bir şekilde gözlemlemek mümkün.

Aytepe Seyir Alanı sene boyunca birbirinden farklı etkinlikler için değerlendiriliyor. Özellikle piknik ve kamp için de kullanılan bu popüler destinasyona araç girişi bulunmuyor. Özel aracıyla gelenlerin bu duruma özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Bu arada yerden 100 metre yükseklikte olan Aytepe Seyir Alanı, profesyonel ve dağcılar için de sık sık kullanılıyor.

Konum Linki

15. Gemlik Kalesi

Gemlik Kalesi, ilçenin geçmişinde uzun bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin ilgi gösterdiği bir destinasyon. Bizans döneminde yapımına başlanan kale, bölgenin kültürel mirasının en önemli parçaları arasında gösteriliyor. 9. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen Gemlik Kalesi, ilçenin merkezinde yer aldığı için pek çok yerden yürüyerek ulaşılabiliyor. Ancak ne yazık ki kalenin önemli bir bölümü yıkılmış ve bugüne ulaşamamış.

Konum Linki

16. Gemlik Kaplıcası

Gemlik sadece tarihi ve kültürel mekânlarıyla değil aynı zamanda kaplıcalarıyla da ilgi görüyor. Merkeze 4 km uzakta olan Gemlik Kaplıcası, gün boyu termal su olanağı sunuyor. Yerli ziyaretçiler kadar yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği bu konforlu kaplıcadaki sular, ortalama 30 derecenin üstünde.

Ormanlık bir alanın içerisinde konumlandığı için Gemlik Kaplıcası’na gelenler, daha sonrasında kamp aktivitelerine yönelebiliyor. Ağırlıklı olarak yaz aylarında aktif durumda olan kaplıcalar, Terme Kaplıcaları adıyla da biliniyor. Havuz ve lokantası dışında son derece konforlu bir konaklama alanı da mevcut.

Konum Linki

İpucu: Aradığın hem şifalı hem de doğa ile iç içe bir tatilse ENUYGUN’dan sana uygun termal oteller için rezervasyon yapabilirsin.

Otel

17. Gazi Kara Ali Paşa Kabristanı

Gazi Kara Ali Paşa Mudanya ve Gemlik için çok önemli bir isim olarak kabul ediliyor. Ölmeden önce Kara Ali Paşa, kabrinin deniz gören bir yerde olmasını istediği için mezarı Umurbey’e yapıldı. Panoramik bir manzaraya sahip olan Umurbey’e çıktığında hem Gemlik’i kuşbakışı izlemenin keyfini çıkarabilirsin hem de Gazi Kara Ali Paşa kabristanını ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

18. Aya Yani Manastırı

Aya Yani Manastırı, pek çok kaynakta Hagios Ioannes Theologos ya da Pelekete Manastırı olarak da anılabiliyor. Gemlik içerisindeki Rum kiliseleri arasında olan Aya Yani Manastırı 709 yılında kurulan ve 1922 senesine dek aralıksız şekilde faaliyetlerine devam eden bir dini mekân. Bugüne yalnızca duvarına dair kalıntılar ile belli ölçüde yıkılan kilise kısmı ulaşabilmiş. Deniz kenarında olan Aya Yani Manastırı’nın restorasyonu gündemde.

Konum Linki

Sana bir sonraki rotamız Gemlik’e yakın olan hem de güzelliğiyle adından sık sık bahsettiren Mudanya. Mudanya’da gezmen gereken yerler için Mudanya’da gezilecek yerler linkine tıkla!


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • MY
    M***** Y*****
    Yorum tarihi: 28.03.2024 08:16
    Yüreğinize sağlık Gemlik hakkında çok güzel bilgilendiriniz. Tşk ederim
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN