Kuzeybatı Afrika'da Atlas Dağları ve Sahra Çölü arasında yer alan Fas renkli pazarları, tarihi zenginlikleri ve farklı kültürel dokusuyla tüm dünyaca ünlü bir turizm merkezi. Fas Kazablanka, Marakeş, Fes, Meknes ve Rabat gibi birbirinden güzel şehirleriyle gezip görülmesi gereken pek çok yere ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olan Fas'ın büyüleyici sarayları, zengin tarihi mirası, mistik atmosferi ve etkileyici zenginliklerine doğru bir yolculuğa çıkarmaya hazır mısın? Yazımıza geçmeden önce Fas seyahatine çıkacak olanların en çok merak ettiği birkaç soruyu senin için yanıtlıyoruz.

Fas’tan hediye olarak ne alınır?

Fas çeşit çeşit baharatlarıyla, argan yağıyla ve deri çantalarıyla adından sık sık bahsettiriyor. Fas seyahatin sırasında sevdiklerin veya kendin için mutlaka bu ürünlere bakmanı öneriyoruz.

Fas’a hangi ayda gidilir?

Fas’a gitmek için en uygun zamanın bahar ayının olduğunu söyleyebiliriz. Ekim ile nisan ayları ise ülkenin en yağışlı dönemi.

Fas’ın para birimi nedir?

Fas para olarak Fas dirhemi kullanıyor. Yazımızın hazırlandığı tarihte 1 Fas dirhemi 3,02 TL’ye eşit.

1. Marakeş

Marakeş, Fas Medina mahallesinde bulunan Koutoubia Camii minaresi

Fas denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri hiç şüphesiz Marakeş oluyor. Fas'ın kalbinde yer alan ve ülkenin en ünlü şehirlerinden biri olan Marakeş tarih ve moderniteyle iç içe geçmiş eşsiz bir atmosfere sahip. Marakeş her biri kendi hikayesini anlatan çarşıları, sarayları ve bahçeleriyle ünlü olsa da aslında zengin bir kültür merkezi olarak dikkat çekiyor. Bunun bir sonucu olarak her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.

Şehirde Jemaa el-Fnaa Meydanı, Koutoubia Camii, Saadian Mezarlığı, Medrese Ben Youssef (Bin Yusuf Medresesi), Bahia Sarayı ve Majorelle Bahçesi gibi gezip görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunuyor. Fas hakkında aklınıza takılan tüm sorular için Fas seyahati için sorabileceğin 15 soru ve cevapları yazısına tıklamanı öneriyoruz.

Konum Linki

Yazar Notu: Marakeş gezisi esnasında dinlenmek, mola vermek ve aynı zamanda sanatsal bir tura çıkmak için mutlaka Majorelle Bahçesini ziyaret et.

2. Bahia Sarayı

Bahia Sarayı Marakeş şehri

Fas mimarisinin en güzel örneği olan Bahia Sarayı, bilinen adıyla El Bahia, Marakeş şehrinde yer alıyor. Sarayın 19. yüzyılda, Sadrazam Si Moussa tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Ülkedeki en korunaklı tarihi yapılardan biri olan Bahia Sarayı, ihtişamıyla göz dolduruyor. Öyle ki sarayın adı olan ‘Bahia’ bile Arapçada ‘parlaklık’ anlamına geliyor. Bahia Sarayı, Şeref Mahkemesi'nin yanında bulunan harem bölümü de dahil olmak üzere toplam 150 odadan oluşuyor. Sarayın iç mekânı, odaları ve kubbe tavanları, mozaikler, süslemeler, el ve ahşap işçiliği detaylarıyla bezenmiş harika bir görüntüye sahip. Yine sarayın kapıları da aynı zarafete sahip olup, Fas’ın meşhur kapı mimarisini yansıtıyor.

Son derece zarif ve estetik bir saray olan Bahia, dekoratif olarak zengin Fas mirasını temsil ediyor. Ayrıca saray, bir müze olarak da hizmet veriyor. Müzede, sarayın tarihine, mimarisine ve Fas’ın geleneksel sanatlarına dair pek çok özel parça sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 70 dirhem

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-17.00

3. Jemaa el-Fnaa Meydanı

Jemaa el-Fnaa Meydanı nda alışveriş yapan insanlar

Marakeş’in kalbinde yer alan Jemaa el-Fnaa Meydanı, Fas’ın en gözde destinasyonlarından biri. Öyle ki bu tarihi meydan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor. Zira meydanda, Fas’ın kültürüne, sosyal yaşayışına, ekonomisine ve geleneğine dair her şey bir arada, bir bütün şeklinde görülebiliyor. Meydanda gündüzleri baharatlar, taze meyve-sebzeler, geleneksel el sanatları ve hediyelik eşyaların satıldığı renkli pazarlar kurulurken, akşamları sokak sanatları eşliğinde unutulmaz anlar yaşanıyor. Sokak müzisyenleri, akrobatlar, hikâye anlatıcıları, yılan oynatıcıları gibi farklı dallarda pek çok sanatçı, Jemaa el-Fnaa Meydanını bambaşka bir atmosfere büründürüyor.

Ayrıca meydan ve çevresinde, geleneksel Fas mutfağına ait lezzetlerin tadına bakabileceğin tezgahlar, kahve-çay içebileceğin stant ve kahvehaneler bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan Fas uçak bileti için tıkla!

4. Jardin Majorelle

Majorelle Bahçesi'nin göleti ve renkli yapıları / Jardin Majorelle, Marakeş

Marakeş’te bulunan Jardin Majorelle, dünyaca ünlü bir bahçe ve bir müze kompleksi. Mavi Bahçe veya Majorelle Blue olarak da anılan ve Fransız ressam Jacques Majorelle tarafından tasarlanan bahçe, 1924 ile 1934 yılları arasında inşa edilir. Buna karşın asıl ününe, Yves Saint Laurent ve Pierre Berge tarafından restore edildikten sonra kavuşur. Jardin Majorelle’nin en dikkat çekici özelliği, peyzajın geniş bir bölümünü kaplayan ve binalarda kullanılan parlak mavi rengi. Mavinin yoğun ve zengin tonları, ziyaretçileri adeta büyülüyor. Bunun yanı sıra bahçe, egzotik bitkiler, bambu ve palmiye ağaçları, yıldız çiçekleri, ağaçlar ve nilüferlerden oluşan renkli bir bitki örtüsü ile çevreleniyor.

Jardin Majorelle, yalnızca bir bahçe değil. Çünkü içerisinde, sanat eserleri, heykeller ve birbirinden özel mimari detaylar bulunuyor. Bahçe, 1980'lerde Yves Saint Laurent ve Pierre Berge tarafından restore edilen ve Yves Saint Laurent’ın illüstrasyonlarının sergilendiği küçük bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Yine bahçe içerisinde, Fas kültürünü ve sanatını yansıtan özel parçaların sergilendiği ‘Pierre Berge Berberi Sanatları Müzesi’ adlı bir müze daha bulunuyor. Ressam Jacques Majorelle'nin eski resim stüdyosunda yer alan müzede, Kuzey Afrika'nın en eski halkı olan Berberilere (Imazighen) ait olan 600'ü aşkın obje sergileniyor. Müzede Berberi kültürüne ve sanatına dair her detay, görsel ve işitsel unsurlarla ziyaretçilere sunuluyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 150 dirhem

İlgili kimlik belgesiyle indirimli giriş fiyatları

  • Uluslararası öğrenciler 75 dirhem

Ücretsiz giriş

  • 10 yaşın altındaki çocuklar (bir yetişkin eşliğinde)

  • Engelli kişiler: Engelli olduğunu gösteren bir kartın ibraz edilmesi üzerine ücretsiz giriş

  • Seyahat acenteleri – resmi rehberler: Geçerli bir kartın ibraz edilmesi üzerine ücretsiz giriş

Açık olduğu saatler

  • Jardin Majorelle: Her gün 08.30 – 18.00 (Son giriş 17.30)

  • Pierre Berge Berberi Sanatları Müzesi: Her gün 09.00 – 17.30 (Son giriş 17.00)

Yazar Notu: Yves Saint Laurent ve Jardin Majorelle’ye ait kitap ve katalogların yanı sıra çeşitli kartpostalların satıldığı müze kitapçısı ile geleneksel desenlerle süslenmiş kıyafet, çanta ve şal gibi ürünlerin satıldığı Boutique Majorelle’ye mutlaka uğrayın.

5. Fes

 Tabakhanenin panoramik görünümü Fez Fas

Fas'ın kültür başkenti olarak bilinen Fes, özellikle tarihi zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Fes el-Bali Medina gibi önemli varlıkları, dar şehir sokakları ve geleneksel mimarisiyle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Fes hem tarih meraklıları hem de kültür-sanat severler için benzersiz bir deneyim sunuyor. Fas’ta gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yerini almayı hak eden Fes yıl içerisinde, özellikle yabancı turistler tarafından çokça ziyaret ediliyor. Şehirde, Fes el-Bali Medina’nın yanı sıra Karaviyyin Üniversitesi (Karaouine Camii ve Üniversitesi), Nejjarine Müzesi, Medrese el-Attarine ve Bab Bou Jeloud Kapısı gibi görülmesi gereken harika yerler bulunuyor.

Konum Linki

6. Bab Bou Jeloud Kapısı

Bab Bou Jeloud Kapısı ve Fes, Fas'ın tarihi muhteşem eski başkent sokakları

Fas’ın ikonik yapılarından biri olan Bab Bou Jeloud Kapısı, Fes şehrinde yar alıyor. Fes el-Bali medinasının ana girişi olarak işlev gören bu tarihi kapı, 1913 yılında Fransız sömürge yönetimi tarafından inşa edilir. Bununla birlikte tarihi kapının ilk olarak 12. yüzyılda inşa edildiği de söyleniyor. Daha sade ve basit bir yapıya sahip olan ilk kapı, 1913 yılında, geleneksel Fas kültürünü ve sanatını yansıtacak şekilde inşa edilip bugünkü haline kavuşuyor. Mozaik detayları, yeşil ve mavi seramik süslemeleri, geometrik desenleri ve Fas'a özgü mimari detaylarıyla dikkat çeken Bab Bou Jeloud Kapısı, Fas'in tarihi merkezi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Fes el-Bali medinasının ana girişi olarak kullanılıyor.

Konum Linki

7. Şafşavan

Şafşavan, Fas'ın muhteşem mavi şehri

Chefchaouen (Şafşavan) Fas'ın kuzeybatısında, Rif Dağlarının eteğinde yer alan bir dağ kasabası. Mavi tonlarındaki evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleriyle ünlü olan kasaba, farklı atmosferi sayesinde Fas’ta gezilecek yerler arasında öne çıkıyor. ‘Mavi şehir’ olarak da bilinen Şafşavan’da müthiş fotoğraf kareleri yakalayabileceğin pek çok yer bulacaksın. Bu yerler arasında özellikle kentin tarihi merkezi olan Medina, şehir merkezinin tepesinde yer alan Chefchaouen Kasbahı ve Chefchaouen'in yaklaşık 4 km kuzeydoğusunda bulunan Ras el-Maa Şelalesi mutlaka görülmeli.

Konum Linki

8. Sahra Çölü

devasa kum tepeleri gün doğumunda görünümü

Afrika'nın kuzeyinde yer alan Sahra Çölü, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 kilometrekare büyüklüğünde bir çöl. Oldukça geniş bir çöl olan Sahra, Afrika kıtasının %30’unu oluşturuyor. Bu oranla Antarktika ve Arktik'in ardından dünyanın en büyük üçüncü çölü oluyor. Sıcak çöller arasında ise en büyük çöl olma ayrıcalığına sahip. Fas'ın güneydoğusunda konumlanan Sahra Çölü, eşsiz bir doğal güzellik sunuyor. Çölde, safari turları, kum tepeleri üzerinde atlı geziler ve geleneksel çadırlarda konaklama gibi birbirinden harika deneyimler yaşanabiliyor.

Konum Linki

9. Kazablanka

Kazablanka, Fas'taki Hasan II. Camii.

Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan ve Fas'ın en büyük şehri olan Kazablanka, aynı zamanda ülkenin ticaret merkezi olarak öne çıkıyor. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra şehir hem modern yapıları hem de tarihi zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Ülkedeki diğer tarihi şehirlere göre daha modern ve ticaret odaklı bir atmosfere sahip olan Kazablanka, geleneksel kültürünü, modern yapılarla birleştiriyor. Haliyle ziyaretçilerine çok farklı bir deneyim sunuyor. Şehirde gezip görülmesi gereken pek çok yer mevcut. Özellikle dünyanın en büyük camilerinden biri olan Hassan II Camii, şehrin merkezinde yer alan Mohammed V Meydanı ve Corniche sahil şeridi mutlaka ziyaret edilmeli.

Konum Linki

10. Meknes

Meknes'teki Bab El-Mansour'un antik kapısı ve duvarları.

Azizler şehri olarak da bilinen Meknes, Fas'ın dört kraliyet şehrinden biri. Tarihi ve kültürel anlamda Fas’ın en önemli yerleşimlerinden olan Meknes, 17. yüzyılda Moulay İsmail tarafından kurulmuş. Dolayısıyla oldukça zengin bir tarihi mirasa, muazzam kapılara ve saraylara ev sahipliği yapıyor. Meknes, Fas’ın tarihi mirasına şahitlik etmek isteyen turistler için bir cennet. Öyle ki şehirde, Bab Mansour Kapısı, Moulay İsmail Mozolesi, El Hedim Meydanı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Meknes Tarihi medinası gibi görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Ayrıca Moulay İsmail dönemine ait geleneksel Fas sanatının sergilendiği Dar Jamai Müzesi de Meknes’teki önemli yerlerden biri.

Konum Linki

11. Essaouira

Fas'ta Essaouira eski şehir havadan görünümü

Atlantik Okyanusu'nun kıyısında bir liman şehri olan Essaouira, diğer adıyla Suvayr, Fas’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Suvayr, tarihi surları, dar sokakları ve yerel balık pazarı gibi zenginliklerinin yanı sıra rüzgâr sörfüyle de meşhur. Zira şehir, oldukça iyi bir rüzgâr potansiyeline sahip. Suvayr, Fas’ın batı sahilinde yer alıyor. Tatil ve sörf turizmi için turistler tarafından çokça tercih ediliyor. Bunların yanı sıra beyaz renkli binaları, eski medina yapısı, tarihi zenginlikleri ve bohem atmosferiyle ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor. Geleneksel Fas’ı, modern bir şekilde yaşatan Suvayr, sanat müzeleri, müzik festivalleri ve deniz ürünleriyle ünlü mutfağıyla da dikkat çekiyor.

Konum Linki

12. Tanca

Cap Spartel Güzel Deniz Feneri Tanger şehir ve Cebelitarık, Afrika Fas yakın

Fas'ın kuzeybatısında, Cebelitarık Boğazı'nın kıyısında, İspanya'nın sadece 14 kilometre kadar güneyinde yer alan Tanca, önemli bir liman şehri. Köklü bir tarihe sahip olan şehir, stratejik açıdan da oldukça önemli bir noktada konumlanıyor. Tarih boyunca, konumunun da etkisiyle Arap, Endülüs, Berberi, Osmanlı ve Avrupa gibi pek çok medeniyetten etkilenen Tanca, oldukça zengin ve renkli bir kültüre sahip. Bu zenginliği şehrin mimari yapısında da görmek mümkün. Özellikle eski şehir bölgesinde bulunan kasbah (kasaba), dar sokakları, tarihi yapıları ve geleneksel mimarisiyle bu kültürel zenginliği başarılı bir şekilde yansıtıyor. Tanca’da, Mendoubia Parkı, Spartel Burnu ve Herkül Mağaraları gibi önemli turistik noktalar da bulunuyor. Dolayısıyla Tanca, Fas’ta gezilecek yerler arasında mutlaka eklenmeli.

Konum Linki

13. Aït Benhaddou

Ait Benhaddou, Afrika'nın Fas'ın Quarzazate eyaletinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Fas'ın güneydoğusunda, Sahra Çölü ile Marakeş arasında konumlanan Aït Benhaddou, tarihi bir ksara (geleneksel Fas kalesi) olarak ülkenin önemli destinasyonlarından biri. Fas toprak/kil mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan Aït Benhaddou, UNESCO Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor. Kasaba, geleneksel Fas ksara mimarisini yansıtan büyük bir kumtaşı yapı kompleksi şeklinde karşımıza çıkıyor. Öyle ki buradaki yapıların her biri kırmızı-kahverengi renkteki topraklarla inşa edilmiş. Bu sayede dünyanın ve özellikle sinema sektörünün dikkatini çeken Aït Benhaddou’nun pek çok film setine ev sahipliği yaptığı biliniyor. Bu filmler arasında Gladyatör, Game of Thrones ve Lawrence of Arabia gibi dünyaca ünlü popüler yapımlar da bulunuyor.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Fas otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Konum Linki

14. Agadir

Agadir'deki Marina limanındaki tekneler

Fas’ın popüler tatil merkezlerinden biri olan Agadir, Atlas Dağlarının eteğinde, Atlas Okyanusu kıyısında yer alıyor. Agadir, güneşli iklimi, sahili, geniş altın kumlu plajları ve lüks tatil olanaklarıyla dikkat çekiyor. Öyle ki hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi oluyor. Şehirdeki marinanın etrafında lüks oteller, modern restoranlar ve mağazalar bulunuyor. Dolayısıyla yaz tatili için her türlü imkân Agadir’de mevcut. Agadir, plajları, kumsalları, lüks ve modern olanaklarının yanı sıra, doğası ve tarihi zenginlikleriyle de görülmesi gereken bir yer. Şehirde, tarihi kasbah kalıntıları, Kasbah Müzesi, Souk El Had Pazarı, Agadir Ormanı ve Hayvanat Bahçesi gibi gezebileceğiniz yerler bulunuyor.

Konum Linki

15. Rabat

Nehir Bou Regreg sahil ve Kasbah Rabat medina, Fas. Rabat Fas'ın başkentidir.

Fas’ın başkenti olan Rabat, ülkenin kuzeybatısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alıyor. Köklü bir şehir olan Rabat’ın 12. yüzyılda Endülüs'e yapılan seferlerde askeri üs olarak kullanıldığı biliniyor. Rabat’ta geleneği ve moderniteyi bir arada görmek mümkün. Zira geleneksel mimariye, modern şehir olanakları eşlik ediyor. Bununla birlikte şehirde gezip görülebilecek pek çok yerde bulunuyor. Özellikle V. Muhammed Mozolesi- Hassan Kulesi, Kasbah des Oudaias, Kraliyet Sarayı, Andaluz Bahçeleri gibi önemli ve popüler noktalar görmeye değer.

Konum Linki

16. Sidi Ifni

Fas'ın güneybatısındaki Sidi Ifni'deki plajın görünümü

Fas’ın sevimli balıkçı kasabası Sidi Ifni, deniz severlerin ilgisini çekecek bir yer olarak öne çıkıyor. Zamanında İspanya’ya ait bir yer olan Sidi Ifni sıcak bir iklime sahip olması sayesinde uzun bir deniz tatili sezonu yaşatıyor. Plajları ile ünlü Sidi Ifni’yi Fas’ta denize girilecek yerler açısından değerlendirebilirsin.

Konum Linki

17. Dakhla

Dakhla Fas manzarası

Fas’ın turistik duraklarından olan Dakhla, coğrafi olarak hayli ilginç bir yer. Yengeç Dönencesi'nin kumlu yarımadasında oturan 40 km'lik bir uzunluğa sahip olan Dakhla bir çöl manzarasının en etkileyici unsurlarına sahip.

Yazar Notu: Uçurtma sporu ile ilgileniyorsan buraya mutlaka gitmeni öneriyoruz.

Konum Linki

18. Dar si Said

Şehrin en eski müzesi olan Dar si Said

Şehrin en eski müzesi olan Dar si Said, Fas’ın sanat eserlerinin yoğun olarak bulunduğu müzesi olarak da öne çıkıyor. Marakeş’te bulunan müze ülkeyi tanımak için ziyaret edebileceğin en değerli noktalardan biri olma özelliğine de sahip.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 70 dirhem

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00 - 12.00 ve 15.00 - 18.00 arası

Yazar Notu: Müze restorasyona gireceği için bir süre kapalı olabilir.

19. Bin Yusuf Medresesi

Marakeş’te yer alan Bin Yusuf Medresesi

Marakeş’te yer alan Bin Yusuf Medresesi özellikle mimari ile ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. Restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yeniden ziyaretçilerine açan Bin Yusuf Medresesi Fas’ın en büyük medresesi olma özelliğine sahip.

Konum Linki

20. Fes el Bali

Fes el Bali, Fes'in duvarlarla çevrili en eski kısmı. Fas'ta UNESCO miras alanı

9. yüzyılda yapılan Karaviyyin Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Fes el Bali, dar sokakları ve araç trafiğine kapalı yolları ile ülkenin en otantik yeri. Süslemeli yapılarla bezeli mahallede Fas’ın geleneksel mimarisinden, yöresel ürünlerine ve lokal hayatına tanıklık edebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Fes el Bali’den baharat ve parfüm almadan dönme deriz.

21. Ouarzazate

Fas'ın güneyinde, Atlas Dağları'nın güney yamaçlarında yer alan Ouarzazate

Fas'ın güneyinde, Atlas Dağları'nın güney yamaçlarında yer alan Ouarzazate, diğer tabiriyle Varzazat, Sahra Çölü’nde bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Fas için popüler bir destinasyon olan Varzazat, Afrika'nın Hollywood'u olarak da biliniyor. Çünkü şehirde bugüne dek pek çok ünlü film ve televizyon dizisi çekilmiş. Özellikle çöl sahneleri için biçilmiş kaftan.

Varzazat, Ait Benhaddou kasbahı başta olmak üzere tarihi kasbahları (kaleleri) ile ünlü. Bunların yanı sıra tarihi ve kültürel kültürel varlığı, doğal zenginlikleriyle de mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Konum Linki

22. Toubkal Dağı ve Toubkal Milli Parkı

Toubkal Milli Parkı, Fas, 25.10.2021. Yüksek Atlas Dağları'nda katırlarla İslam öncesi bir marabu tapınağı olan Sidi Chamharouch'a giden yerli halk.

Kuzey Afrika ve Arap dünyasının en yüksek zirvesi olan Toubkal Dağı, Fas’ın güneybatısında Atlas sıradağlarında yer alıyor. Dağın 380 kilometrekarelik kısmı ise 1942 yılından bu yana milli park statüsüyle devlet tarafından korunuyor. 4.167 metreyle parkın en yüksek zirvesine Jbel Toubkal adı veriliyor. Park içerisinde başka ilgi çekici yerler de bulunuyor. Toubkal Milli Parkı, yüksek dağ yamaçları, ormanlar, nehirler, Alpin çayırları ve zengin bitki örtüsüyle harika bir atmosfere sahip. Park içerisindeki yaban hayatı da oldukça renkli. Alanda, dağ keçisi, ceylan ve kuzgun gibi hayvan türleri yaşıyor.

Toubkal bölgesinin geneline Berberi kültürü hâkim. Bölgede geleneksel Berberi köyleri bulunuyor. Bu köyler farklı yaşam tarzları ve mimarileriyle dikkat çekiyor. En meşhur köy ise Imlil Village. Popüler bir destinasyon olan Imlil, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bunların yanı sıra Toubkal Milli Parkı, trekking ve dağcılık turları açısından oldukça popüler bir destinasyon. Her yıl binlerce kişi, parka gelerek yürüyüş ve dağcılık turları gerçekleştiriyor. Dağın zirvesine tırmanış süreci 2 gün boyunca devam ediyor. Bölgede trekking için uygun bir parkur bulunuyor. Parkurda, birbirinden harika manzaralar, rengarenk sedir meşesi ve ardıç ormanları yürüyüşçülere eşlik ediyor. Imlil Köyü de yine bu yürüyüş parkuru üzerinde yer alıyor.

Toubkal Milli Parkı, bir eko müzesine ev sahipliği yapıyor. Müzede, parkın tarihine, sürdürülebilirlik ve nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına ilişkin projelerine dair pek çok bilgi bulunuyor. Milli park tüm yıl açık, ancak ziyaret için en uygun dönem haziran ile eylül arası. Bununla birlikte kış sezonunda, şubat ayının başlarından nisan ayının sonlarına kadar kayak yapma imkânı da mevcut.

Konum Linki

Yazar Notu: Toubkal’da trekking ve dağcılık için mutlaka profesyonel rehberlerle gerçekleştirilen turlara katıl. Ayrıca yanına, dağ ayakkabıları, su geçirmeyen ve sıcak tutan giysiler, uyku tulumu, su şişesi, dürbün gibi ekipmanlar almayı unutma.

23. Erg Chebbi

Fas Sahra'sındaki Erg Chebbi'deki lüks kamp alanında çöl çadırları

Fas'ın güneydoğusunda, Sahra Çölü'nün en batı ucunda yer alan Erg Chebbi, büyük ve popüler bir kum tepesi (erg) alanı olarak karşımıza çıkıyor. Erg Chebbi, Sahra Çölü'nün en belirgin ve etkileyici kum tepelerinden biri. Öyle ki altın renkli kum tepeleri sayesinde tüm dünyaca biliniyor. Çölün genelinde Erg Chebbi gibi farklı kum tepeleri bulunuyor. Bu tepeler rüzgârın etkisiyle oluşuyor. Kum tepelerinin, özellikle de Erg Chebbi’nin dikkat çekici özelliği ise farklı zamanlarda değişen renk tonları ve bu renk tonlarının oluşturduğu eşsiz manzara.

Her yıl sayısız turistin ziyaret ettiği Erg Chebbi’de deve safarileri, yürüyüş, çölde kamp ve gün batımı/gün doğumu seyri, çölde yıldızların altında konaklama gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca Erg Chebbi yakınlarında Berberi topluluklarının yaşadığı kasabalar bulunuyor. Buralarda geleneksel Berberi dansına, müziğine ve yemeklerine dair kültürel deneyimler sunuluyor. Bunlara ek olarak Erg Chebbi’nin çevresinde Merzouga, Todra Gorges, Rissani kasabası ve Dadès Vadisi gibi gezip görülmesi gereken popüler yerler de bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Bazı Faslılar, yılın en sıcak döneminde, birkaç dakikalığına boyunlarına kadar sıcak kuma gömülmek için Erg Chebbi'ye gelir. Bunun romatizma tedavisi için birebir olduğuna inanılıyor. Aklında bulunsun.

24. Merzouga

Merzouga, Erg Chebbi’nin yakınlarında bulunan küçük bir kasaba

Fas'ın güneydoğusunda yer alan Merzouga, Erg Chebbi’nin yakınlarında bulunan küçük bir kasaba. Berberi kültürünün hâkim olduğu Merzouga, ziyaretçilerine benzersiz deneyimler sunuyor. Dans, müzik ve yöresel yemekler gibi Berberi kültürüne dair zenginlikler bir arada deneyimleniyor. Merzouga, Erg Chebbi ile tanınan bir kasaba. Dolayısıyla kasabada sık sık çöl safarileri, çöl yürüyüşleri, deve turları, çöl kampları ve manzara seyir turları gibi aktiviteler düzenleniyor. Dolayısıyla Merzouga’da altın renkli kum tepeleri, geleneksel kültür ve çöl deneyimleri seni bekliyor.

Konum Linki

25. Asilah

Asilah, Fas'ın kuzeybatısında, Atlantik Okyanusu'nun kıyısında

Asilah, Fas'ın kuzeybatısında, Atlantik Okyanusu'nun kıyısında yer alıyor. Tarihi ve turistik bir şehir olan Asilah, Fas’ta gezilecek yerlerden biri. Zira şehirde birbirinden farklı seyahat deneyimleri yaşanabiliyor. Beyaz evleri, eski kale duvarları ve sanat etkinlikleriyle meşhur olan Asilah, Tangier ve Rabat şehirlerinin arasında bulunan küçük bir sahil kasabası. Şehir, bir zamanlar Portekiz ve İspanyol hâkimiyeti altında kalmış. Şehrin tarihi kale duvarları da bu döneme dayanıyor. Kale duvarları, tahmin edileceği üzere savunma ve korunma amacıyla inşa edilmiş. Ek olarak tarihi camiler ve anıtlar gibi farklı tarihi yapılar da Asilah’da mevcut.

Bunların yanı sıra şehir, uluslararası bir sanat ve kültür festivali olan ‘Asilah Kültür Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festivalde, sanatçılar, yazarlar ve müzisyenler bir araya gelerek çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştiriyor. Asilah’ı, Fas’taki diğer sahil kasabalarından farklı kılan özelliği, evlerin genelinin beyaz renkli olması. Bu evler, şehre farklı bir hava katıyor. Ayrıca şehirde, kumlu plajlar ve koylar bulunuyor. Dileyenler bu plaj ve koylarda denizin, güneşin ve kumsalın keyfini çıkarabiliyor.

Konum Linki

26. Dades Vadisi

Dades Vadisi havadan görünümü

Bir kanyon vadisi olan Dades Vadisi, diğer adıyla Dadès Gorges, Fas'ın güneydoğusunda, Atlas Dağları'nın yamacında yer alıyor. Dades Vadisi, Fas’ın popüler destinasyonlarından biri. Doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de tanınıyor. Kuzeyde Ouarzazate, güneyde ise Tinghir adlı yerleşimlerin arasında bulunan Dades, eşsiz kanyon manzaraları, dağ eteklerindeki palamut ağaçları, kanyon boyunca akan Dades Nehri ve etkileyici coğrafi oluşumları ile meşhur.

Dades Vadisi, yürüyüş, trekking, dağcılık ve kamp gibi aktiviteler için çokça tercih ediliyor. Kanyonda bir dizi yürüyüş rotası ve parkur bulunuyor. Yine bu rotalar üzerinde bulunan geleneksel köy ve kasabalar, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Geleneksel Berberi kültürünü, mimarisini ve yaşam tarzını yansıtan evler, camiler ve pazarlarla dolu olan bu köy ve kasabaların en ilgi çekenleri Tinghir ve El Kelaa kasabaları oluyor.

Konum Linki

27. Tinghir

Atlas Dağları'ndaki Todra Nehri üzerinde güzel bir vaha olan Tinghir kasabasının görünümü

Atlas Dağları'nın yamacında, Dadès Vadisi'nin merkezinde yer alan Tinghir, küçük bir kasaba olarak karşımıza çıkıyor. Dadès Nehri'nin kıyısında konumlanan kasaba, sahip olduğu doğal güzelliklerle tanınıyor. Tinghir’in yakınında bulunan Dadès ve Toudgha Gorges gibi doğal oluşumlar, kasabanın turistik cazibesini daha da artırıyor. Tinghir, geleneksel Berberi kültürünün hâkim olduğu bir kasaba. Eski Berberi yerleşimleri, kaleleri ve geleneksel mimari özelliklere sahip evleriyle dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra tarım açısından elverişli bir araziye sahip olduğu için Tinghir’de zeytin, incir ve çeşitli meyve ağaçları oldukça yaygın. Bu ağaçlar kasabaya harika bir manzara katıyor. Tinghir’e gelen turistlere konaklama imkânı da sunuluyor. Kasabada turistlerin konaklayabileceği geleneksel konukevleri (riadlar) ve pansiyonlar bulunuyor.

Ek olarak, Tinghir ve çevresinde, trekking, dağcılık, tırmanış, kanyon keşifleri ve kültürel turlar gibi bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. Özellikle Toudgha Gorges'de gerçekleştirilen tırmanış aktiviteleri oldukça popüler.

Konum Linki

28. Atlas Dağları

Fas Yüksek Atlas Nehri'nde yürüyüş

Kuzey Afrika'nın en uzun sıradağı olan Atlas Dağları, Fas'tan başlayarak kuzeydoğuda Cezayir, kuzeybatıda ise Tunus'a uzanıyor. Atlas Dağları, coğrafi özelliklerinin yanı sıra bölgenin kültürünü ve tarihini yansıtan çeşitli yapılara, yerleşimlere ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda Atlas Dağları’nın turistik anlamda popüler bir cazibe merkezi olduğu söylenebilir.

Atlas Dağları üç ana bölgeden oluşuyor: Büyük Atlas, Orta Atlas ve Anti-Atlas. Büyük Atlas, Fas'ın en yüksek bölümünü teşkile ediyor. Toubkal Dağı (4.167 metre) gibi yüksek zirvelere ev sahipliği yapıyor. Fas'ın merkezinde yer alan Orta Atlas ise zengin ormanları, gölleri ve dağ köyleriyle biliniyor.

Anti-Atlas, Fas’ın güneyinde yer alıyor. Çoğunlukla kumlu ve kayalık bir yapıya sahip olan bu bölge, yerel köyler, tarım alanları ve madenlerle dolu bir araziye sahip. Atlas Dağları’nın büyük bir kısmına Berberi kabilesinin kültürü, tarihi ve gelenekleri hâkim. Söz konusu dağlarda, Berberi topluluklarının geleneksel yaşam tarzlarını, el sanatlarını ve kültürel miraslarını yaşatmaya devam eden birçok köy ve kasaba bulunuyor. Bunların yanı sıra Atlas Dağları, derin vadiler, kanyonlar, yüksek zirveler, şelaleler, ormanlar ve göller gibi birbirinden harika doğal oluşumlarla dolu. Dolayısıyla trekking, dağ bisikleti, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için son derece uygun.

Konum Linki

29. II. Hasan Camii

Muhteşem manzarasıyla gün doğumunda II. Hasan Camii

II. Hasan Camii, Fas'ın Kazablanka şehrinde, Atlantik Okyanusu’nun kıyısında yer alıyor. Dünyanın en büyük camilerinden biri olan II. Hasan Camii, Kazablanka’nın her yerinden rahatlıkla görülebiliyor. II. Hasan Camii’nin inşasına, 1986 yılında, bir inşaat mühendisliği grubu olan Bouygues tarafından başlanır. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan cami, 200 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde dikdörtgen bir plana göre düzenlenir.

Cami yapımının, Fas’ın önemli hükümdarlarından biri olan Kral II. Hasan'ın 60. doğum günü için 1989 yılına yetişmesi planlanır. Ancak inşaat süreci 1993 yılına kadar sürer. Bu devasa projeyi tamamlamak için gündüzleri 1400, geceleri ise toplam 1000 kişi çalışır. II. Hasan Camii’nin en dikkat çekici özelliği, 240 metre yüksekliğindeki minaresi. Dünyanın en yüksek minarelerinden birine sahip olan camii, bu açıdan önem arz ediyor. Caminin 4’te 3’ü Atlantik Okyanusu’na yapılan bir dolgunun üzerinde yer alıyor. Camide aynı anda 100 bin kişi namaz kılabiliyor. Üstü açılabilir bir yapıya sahip olan cami, Fas’ın karakteristik özelliklerini barındırıyor. Taş oymacılığının en güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor.

Cami içerisinde II. Hasan Camii Müzesi de bulunuyor. Müzeye ek olarak, medrese, hamamlar, Fas tarihi müzesi, konferans salonları ve İslam dünyasının en kapsamlı kütüphanelerinden biri bu büyük cami kompleksi içerisinde yer alıyor.

Konum Linki

30. Koutoubia Camii

Koutoubia Camii  marakeş

Fas’ın Marakeş şehrinde bulunan Koutoubia Camii, diğer tabiriyle Kutubiyye Camii, 12. yüzyıldan kalma tarihi bir yapı. Cami, Muvahhidler döneminde, 1147 yılında, Abdülmümin tarafından inşa edilir. Ancak 1158 civarında tamamen yıkılır ve yeniden inşa edilir. Caminin bu yeni versiyonu, günümüzde hala ayakta.

Fas cami mimarisinin klasik ve önemli bir örneği olarak kabul gören Kutubiyye Camii, kendisinden sonra yapılan camilere ilham verir. Cami, yaklaşık 77 metre yüksekliğinde bir minare kulesine sahip. Çeşitli geometrik kemer motifleriyle süslenmiş olan minare, sivri uçlu bir yapıda. Kutubiyye Camii’nin en dikkat çekici yanı, minaresi. Hatta bu minare, Marakeş'in önemli bir simgesi olarak kabul ediliyor. Lakin minare kulesi, 2023 yılında yaşanan depremde büyük oranda tahrip oldu. Bunların yanı sıra Kutubiyye Camii, güzel bir bahçeye ve avluya ev sahipliği yapıyor. Avluda, hoş detaylara sahip tarihi bir çeşme bulunuyor.

Konum Linki

31. Morocco Mall

Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi olarak kabul edilen Morocco Mall

Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi olarak kabul edilen Morocco Mall, Kazablanka’da yer alıyor. Design International'dan Mimar Davide Padoa tarafından tasarlanan alışveriş merkezi, 1 Aralık 2011'den beri hizmet vermeye devam ediyor.

Morocco Mall’da çeşitli markalara ait mağazalar, butikler, restoranlar, kafeler ve çok fazlası seni bekliyor. Bunlara ek olarak, alışveriş merkezinin içinde birçok sualtı canlısının yaşadığı büyük bir akvaryum bulunuyor. Aquadream" adı verilen akvaryum, silindir şeklinde bir yapıya sahip. Akvaryumun ortasında, deniz yaşamı, 360 derecelik bir açıyla gezip görülebiliyor. Ayrıca dileyenler akvaryumun içerisinde profesyonel bir eğitmen eşliğinde gerçekleştirilen tüplü dalış aktivitelerine katılabiliyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazar – Perşembe: 10.00 – 21.00 (Yemek servisi için kapanış 22.00)

  • Cuma – Cumartesi 10.00 – 22.00 (Yemek servisi için kapanış 23.00)

32. Kazablanka Twin Center

Kazablanka, Fas - Gökyüzüne karşı Sunset Twin merkez binası

Kazablanka Twin Center, Doğu ve Batı Kulesi olmak üzere iki gökdelenden oluşan devasa bir kompleks. Kazablanka’nın kalbinde, merkezi bir yerde bulunan gökdelenler, Postmodernist bir mimari anlayışıyla şehrin modern ve yenilikçi yönünü vurgulamak amacıyla tasarlanır.

Kazablanka Twin Center’in her iki kulesi 28’er kattan oluşuyor. Kulelerin yüksekliği ise 115 metre. Doğu kulesinde, beş yıldızlı oteller ve restoran, cafe, bar gibi işletmeler, batı kulesinde ise çeşitli mağazalardan oluşan alışveriş merkezi, ofis ve işyerleri gibi birçok ticari kuruluş bulunuyor. Ayrıca binanın en üst katında bir seyir terası bulunuyor. Bu terastan tüm şehrin panoramik manzarası seyredilebiliyor.

Konum Linki

33. Ebu İnaniye Medresesi

Medrese Bou Inania, Fas'ın Fes şehrinde bir medresedir.

Ebu İnaniye Medresesi, Fas'ın Merini hanedanına mensup Ebu İnan Faris tarafından 1351 – 1356 yıllarında Fes’te inşa ettirilir. Aynı medrese Fas’ın Meknes şehrine de yaptırılır. Medresenin, Meriniler mimarisinin en iyi örneklerinden biri olduğu kabul edilir.

Ebu İnaniye Medresesi’nin iki ana kapısı bulunuyor. Kapılardan biri iki parçadan oluşup, yapının ekseni üzerinde yer alıyor. Diğer kapıdan girildiğinde bir geçitle karşılaşılıyor. Bu geçit vasıtasıyla medresenin avlusuna ulaşılıyor. Tamamı mermer ile kaplı olan avlu, dikdörtgen bir yapıya sahip. Avlunun ortasında abdest almak için yapılmış 2 metre genişliğinde bir kanal bulunuyor. Söz konusu su kanalı, camiye kadar uzanıyor. Ayrıca Avlunun üç tarafından öğrencilerin kaldıkları odalara geçiliyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Her gün açık: 09.00 – 18.00

34. Menara Gardens

Menara bahçeleri, Fas'ın Marakeş kentinin batısında, Atlas dağlarının kapılarında yer alan bahçelerdir.

Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan Menara Gardens, Türkçe tabiriyle Menara Bahçeleri, popüler bir turizm merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzyıllardır varlığını sürdüren bu botanik bahçesi, İslam mimarisi ve kültürünün önemli bir örneği.

Menara Bahçeleri, ilk kez Almohad hanedanı tarafından 12. yüzyılda yaptırılır. O tarihten itibaren varlığını sürdüren bahçeler, başlangıçta bir tarım alanı olarak kullanılır. Bahçelerin çevresindeki duvarlar ve kuleler ise işgalcilere karşı koruma sağlamak amacıyla inşa edilir. Menara Bahçeleri, zaman içerisinde genişletilir. 16. yüzyıla gelindiğinde, bahçelerin bulunduğu araziye büyük bir havuz ve bir köşk eklenir. Fas padişahlarının dinlenme ve tefekkür mekânı olarak kullandığı Menara Bahçeleri, eşsiz bir tasarıma ve düzene sahip. Bahçeler her biri kendine özgü özelliklere sahip olan dört bölüme ayrılıyor.

Birinci bölüm, ana bahçe bölümü olarak adlandırılıyor. Bu bölümde yemyeşil bitki örtüsü ve meyve ağaçları bulunuyor. İkinci bölümde ise büyük bir köşk ve birkaç küçük bina ile çevrelenen havuz alanı yer alıyor. Üçüncü bölüm, zeytin ve meyve ağaçlarıyla dolu bir meyve bahçesi olarak kullanılıyor. Dördüncü bölümde, bir seyir kulesi bulunuyor. Bu kuleden tüm bahçe ve eşsiz manzarası görülüyor. Bunlara ek olarak Menara Bahçeleri’nde yapay göl, hayvanat bahçesi, müze ve sanat galerisi gibi alanlar da bulunuyor. Dolayısıyla bu harika bahçelerde çok yönlü bir gezi seni bekliyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Her gün açık: 08.00 – 17.00

35. El Badi Sarayı

El Badi Sarayı ve bahçesi

‘Eşsiz Saray’ olarak tanınan El Badi Sarayı, diğer tabiriyle Badi Sarayı, Fas’ın Marakeş şehrinde bulunuyor. Saray, 1578'de Saadian hanedanının padişahı Ahmed el-Mansur’un tahta çıkışının ardından yaptırılır.

Padişahın zenginliğini ve gücünü sergilemek için özel olarak tasarlanan Badi Sarayı’nın süslemeleri dahi İtalya'dan Mali'ye kadar birçok ülkeden ithal edilen malzemelerle yapılır. Fas ve Avrupa mimari tarzlarının birleşimiyle inşa edilen saray, karmaşık mozaikler, mermer sütunlar ve süslü oymalarla süslenir. El Badi Sarayı, Fas mimarisinin etkileyici bir örneği. Sarayda, dört kanatla çevrili geniş bir orta avlu, yemyeşil bahçeler ve çeşmeler, havuz, toplantılar ve resepsiyonlar için kullanılan çok sayıda küçük oda ve bir zamanlar 500'den fazla kadının yaşadığı bir harem bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 70 dirhem

Açık olduğu saatler

  • Her gün açık: 09.00 – 17.00

36. Cyber Park

 Marakeş Fas'taki Cyber ​​Park'ta Yeşil Çalılar ve Çalılar

Fas’ın Marakeş şehrinde yer alan Cyber Park, ‘Dönüştürülebilir doğa’ projesiyle hayata geçirilmiş bir botanik bahçesi olarak karşımıza çıkıyor. Park, ilk olarak 18. yüzyılda Sultan Sidi Mohamed ben Abdullah tarafından, oğlu Moulay Abdeslam’a düğün hediyesi olarak yaptırılır. Fakat zaman içerisinde bir harabeye dönüşür ve tüm ihtişamını kaybeder.

2005 yılında Maroc Telecom şirketi ve Muhammed IV Vakfı, bahçeyi eski haline döndürmek için bir çalışma başlatır. Çalışmalar boyunca bahçenin kendine özgü yapısı korunur ve bahçe eski haline kavuşturulur. Dönüştürülebilir doğa kapsamında özel olarak tasarlanan Cyber Park’ta bahçenin atıkları yine bahçe için kullanılıyor. Bu sayede bir dönüşüm mekanizması işletiliyor. Meyve ağaçları, bitkiler ve çeşitli çiçeklerle dolu bir bahçeye sahip olan park, Telekomünikasyon Müzesi, gül bahçesi, sürdürülebilir doğaya ilişkin kurslar ve kültürel sergiler gibi alanlara da ev sahipliği yapıyor. Cyber Park, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla iç içe olmak için harika bir yer. Sen de Fas seyahatine, doğa içinde huzurlu bir mola vermek istersen, Cyber Park’ı ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 – 18.00

37. Marakeş Fotoğraf Evi

Marakeş Fotoğraf Evi, Hamid Mergani ve Patrick Manac'h tarafından oluşturulan özel bir yapı

Marakeş Fotoğraf Evi, Hamid Mergani ve Patrick Manac'h tarafından oluşturulan özel bir yapı olarak 2009 yılında açılır. Fotoğraf evi, fotoğrafçılığın başlangıcından modern döneme kadar, 1879 ile 1960 yılları arasındaki Fas'ı daha iyi tanıtma imkanı sunmak amacıyla kurulur. Fas'ı ziyaret eden isimsiz veya ünlü kişilerin gördüğü olağanüstü çeşitliliği, fotoğraflar aracılığıyla sergilemek amaçlanır.

Marakeş Fotoğraf Evi, bu amaçlarına büyük oranda ulaşır. Öyle ki başlangıçta birkaç binlik bir koleksiyona sahip olan fotoğraf evinde, şu an 10 binden fazla belge ve fotoğraftan oluşan zengin bir koleksiyon sergileniyor. Koleksiyon içerisinde fotoğraflar, cam tabaklar, kartpostallar, gazeteler, kartlar ve belgeseller yer alıyor. Fas’a dair zengin bir fotoğraf arşivine sahip olan Marakeş Fotoğraf Evi, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yetişkin: 50 MAD (Marakeş dirhemi)

  • 15 yaş altı ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün açık: 09.30 – 19.00

38. Ouarzazate Sinema Müzesi

Fas’ın Ouarzazate şehrinde yer alan Ouarzazate Sinema Müzesi

Fas’ın Ouarzazate şehrinde yer alan Ouarzazate Sinema Müzesi, 2007 yılından beri hizmet veriyor. Müze, 1981 yılında bir İtalyan film yapım şirketi tarafından inşa edilen ve bir zamanlar stüdyo olarak kullanılan bir alanda yer alıyor.

Ouarzazate Sinema Müzesi, eski film setleri, sahne dekorları ve sinema ekipmanlarından oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzede dört ana bölüm bulunuyor. Bu bölümler, taht Salonu, işkence odası, cin mahkemesi ve firavun salonu olarak adlandırılıyor. Bölümlere bakıldığında çok ilginç bir müze gezisi seni bekliyor diyebiliriz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yetişkin: 80 MDH

  • Çocuk: 40 MDH

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi – Cumartesi: 10.00 – 17.00

  • Pazar günleri kapalı

39. Kasbah Taourirt

Berber kasabası Ouarzazate, Fas'taki Taourirt Kasbah. Ülkenin en etkileyici kasbahlarından biri, ünlü ve çok turistik.

Fas’ın Ouarzazate şehrinde bulunan Kasbah Taourirt, ülkedeki en ilgi çekici kalelerden biri. 19. Yüzyılda, Batı Afrika’ya giden kervan yollarını kontrol amacıyla dönemin yöneticilerinden biri olan Thami El Glaoui tarafından yaptırılır. Kale, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.

Kasbah Taourirt, Sahra Çölü’nün muhteşem manzarasına hâkim bir noktada konumlanıyor. 1930 yılında, en büyük ve en ihtişamlı kale ilan edilen Kasbah Taourirt, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor. Kalenin yapımında büyük ölçüde sıkıştırılmış toprak ve kerpiç kullanılmış. Türünün en etkileyici ve en iyi korunmuş örneklerinden biri olarak kabul edilen kale, geometrik motifler ve nişlerle süslenmiş. Oldukça ilgi çekici bir mimariye sahip olan Kasbah Taourirt, Fas’ta görülmesi gereken yerlerden biri.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 20 dirhem

Açık olduğu saatler

  • Her gün açık: 09.00 – 18.00

40. Sahri Medresesi

Fas’ın Fes şehrinde bulunan Sahri diğer adıyla Sahrij Medresesi, ülkedeki ilk medreselerden biri. Sahrij Medresesi’nin 1321-1323 yılları arasında ve Ebu el-Hasan’ın babasının onuruna yaptırıldığı tahmin ediliyor. 1981’de UNESCO Dünya Mirasları Listesine dahil edilen medrese, mozaik detayları, ince el işlemeleri ve sanat dolu ayrıntılarıyla eşsiz bir yapıya sahip.

Sahri Medresesi, inşa edildiği dönemde, diğer medreselerden daha büyük olduğu için ‘Büyük Medrese’ olarak anılır. Matematik, astronomi, tıp ve Kur’an-ı Kerim eğitimleri vermek amacıyla açılır. Hatta medreseye gelen öğrencilerin yatılı eğitim almaları için yatakhaneler de yapılır.

Sahri Medresesi, dikdörtgen şeklindeki avlusuyla dikkat çekiyor. Avlunun ikinci katında öğrencilerin kaldıkları odalar yer alıyor. Avlunun en ilgi çeken özelliği ise oyma işçilikleri ve muazzam çiniler.

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz ise Barselona. Barselona’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak keşfetmen gereken yerleri öğrenebilirsin.


ipekincir
İpek İncir
383 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN