Mimarisi, yemekleri, tarihi, coğrafyası ve kışı ayrı baharı ayrı güzellikte yaşatan manzarası ile Kars, kış ve doğa turizmin de göz bebeği konumunda. Son yıllarda Doğu Ekspresi ile ziyaretçi akınına uğrayan Kars’ı benzersiz kılan birçok özellik yer alıyor. Bu özelliklerinin arasında hiç kuşkusuz Baltık mimarisinin örneklerini ülkemizde görebileceğimiz tek yer olması yatıyor. Çeşitli kültürleri barındıran ve bu harmoniden muhteşem güzellikler ortaya çıkartan Kars’ta gezilecek yerler ise bir hayli fazla. Üstelik Kars’ta gezilecek yerler Türkiye’nin diğer şehirlerinde karşınıza çıkamayacak türden.

Rakım olarak Türkiye’nin en yüksek şehri olan Kars özellikle kış turizminin yoğun olarak yaşandığı yer. Kayak tatili için birçok tatil severin uğrak noktası olan Kars aynı zamanda gastronomi seyahati için de gidilebilecek en iyi yerlerden.

Hadi gelin Kars’ta gezilecek yerler arasında yer alan birbirinden güzel keşiflere başlayalım.

Not: Yazımızdaki fiyat ve bilgiler, Ağustos 2023 tarihindeki güncel fiyat ve bilgilerdir.

 

1-Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

kars-arkeoloji-ve-etnografya-muzesi

Kars birçok uygarlığın birleştiği kentlerden biri. Kafkaslardan Anadolu’ya girişte ilk yerleşim yeri olma özelliğini taşıyan Kars’ın tarihi önemine dair ilk keşfedilecek yer de Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi oluyor. Bölgede çok sayıda çıkan arkeolojik buluntuların ve taşınmaz kültür varlıklarının sergilendiği Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği önemli müzeler arasında yer alıyor. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde görülmesi gereken yerler ise arkeoloji salonu, etnografya salonu olarak öne çıkıyor. İki katlı bir yapı olan Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde paleolitik dönem ve Eski Tunç Çağı'na ait eserler sergileniyor. Taş el baltaları, dinozor kemiği,bronzdan heykelcikler, bilezikler, haçlar, silahlar, kandilleri görmenin mümkün olduğu Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler yer alıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saati

08.00-17.00 (Pazartesi kapalı)

Konum Linki

Yazar Notu: Müzede çocuklar için alan ve engelli asansörü bulunuyor. Müze fazla büyük olmadığından dolayı gezmek için kısa bir süre yeterli oluyor.

2-Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

kafkas-cephesi-harp-tarihi-muzesi

Kars’ta mutlaka görmenizi istediğimiz, oldukça etkileyici bir müze olan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi Rus ve İran saldırılarına karşı kullanılan tabyalardan birine inşa edilmiş. 1828 yılındaki Rus saldırısındaki baskında tabyadaki askerlerin tümünün şehit olmasıyla kanlı tabya olarak adı tarihe geçen tabya, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek Kars Arkeoloji Müzesi’ne bağlı hizmet veriyor. İnteraktif bir müze olan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde 1828 yılından Cumhuriyetin ilanına kadar bazı önemli olaylar interaktif olarak sergileniyor. Müze olarak faaliyet gösteren tabya bugüne dek mimari özelliklerini koruyarak gelmiş nadir örneklerden biri olma özelliğini de taşıyor. Müzede döneme ait eşyalar, o zamanın şartlarının ne şekilde olduğunu gerçekten yaşatan heykeller, simülasyon gösterileri yer alıyor.

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

08.00-16.30 (Pazartesi kapalı)

Konum Linki

3-Kars Kalesi

kars-kalesi

Eğer Kars’ı tepeden izlemek, panoramik bir manzaraya şahit olmak isterseniz Kars Kalesi’ne mutlaka çıkın. M.S. 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi 1386 tarihinde Timur tarafından yıkılır. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III.Murat'ın fermanı ile Kars'a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından tekrar yaptırılır. Günümüze orijinalliğini koruyarak gelmese de Kars Kalesi tüm heybetiyle serhat şehrini ziyaret edenleri selamlıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saati

08.00-17.00

Konum Linki

Yazar Notu: Kars Kalesi birçok yere yürüme mesafesinde yer alıyor. Kaleye araçla gitmek de mümkün. Kalenin ışıklandırılmış görüntüsünü akşam da görmenizi öneririz.

4-Kars Çayı

kars-cayi

Kars’ta gezilecek yerler arasında doğal güzellik olarak yer alan Kars Çayı, hem Kars Kalesi manzarası hem de şehir manzarasıyla güzel fotoğraflar çekmeye olanak tanıyor. Kars Çayı kış aylarında donduğu için unutulmaz kareler çekebileceğiniz nadir yerlerden biri. Eğer kışın Kars’a gitmişseniz çayın etrafında yürüyüş yaparak unutulmaz manzaralara şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

5-Taş Köprü

tas-kopru

Kars Çayı’nda yer alan Taş Köprü M.S. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılıyor. Orijinal yapısını koruyarak günümüze ulaşan Taş Köprü’nün yer aldığı benzersiz fotoğraflar çekmek de mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Köprü güçlendirme çalışmaları kapsamında geçici olarak kapatıldı. Yine de dışarıdan görmek mümkün olduğu için es geçmeyin deriz.

6-Kümbet Camii

kumbet-camii

Kars’ta birçok görülecek yapı yer alıyor ve içlerinden en özellerinden biri Kümbet Camii oluyor. Doğu’nun Ayasofyası olarak bilinen ve Kars Kalesi’ne yakın bir konumda yer alan Kümbet Camii Kars’ın birçok yapısında görülebilecek şekilde kiliseden dönüştürülmüş. Bir Ermeni kilisesi olan yapının camiye dönüştürülmesi ile günümüzde ibadet yeri özelliğini devam ettiren Kümbet Camii, M.S. 932-937 Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından yaptırılmış.

Konum Linki

Yazar Notu: Kümbet Camii’nin içinde yer alan Matta, Markus, Luka ve Yuhanna silüetlerini ve dış kısmındaki havarileri görmek için bu kısımlara dikkat etmenizi öneririz.

7-Fethiye Camii

fethiye-camii

Merkeze yakın konumda yer alan Fethiye Camii’ni Kars’ın güzel binaları arasında gösterebiliriz. Kiliseden camiye dönüştürülen ve kilise olarak hizmet verdiği dönemde Aleksandr Nevski Kilisesi ya da Kazak Kilisesi adını taşıyan yapı Kars’ın en eski yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan Fethiye Camii günümüzde mimarisi ve dini ibadetler için ziyaret edilen yapılardan biri oluyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Fethiye adıyla bir başka cami de Ani Harabeleri içinde yer alıyor.

8-Evliya Camii

evliya-camii

M.S. 963-1033 tarihlerinde yaşamış evliya Ebul Hasan Harakani, Anadolu’ya gelen ilk evliya alperenlerden biridir. 1033 tarihinde Bizans ile yapılan savaşta şehit düşmüştür. 1064 yılında Sultan Alparslan’ı Kars’ı fethedince şehit düşen Ebul Hasan için türbe yaptırır. Türbe 1579 yılında Sultan III. Murat’ın emriyle Lala Mustafa Paşa tarafından yenilenir ve hemen yanına Evliya Camii yaptırılır. Ebul Hasan Harakani kendisinden sonra gelen Ahmet Yesevi, İbn-i Sina, Mevlana, Yunus Emre gibi birçok tasavvuf üstadını da etkilemeyi başarmıştır.

Konum Linki

Yazar Notu: Kars Kalesi’ne yakın bir konumda yer alan Evliya Camii’nin hemen yanındaki türbeyi de ziyaret edebileceğinizi hatırlatalım.

9-Defterdarlık Binası

defterdarlik-binasi

Kars’ta sık sık karşınıza çıkacak Rus-Baltık mimarisinin belki de en güzel örneklerinden biri de sarı rengiyle ve tüm ihtişamıyla Defterdarlık binası oluyor. Genelde tek, iki ya da üç katlı mimariye sahip Baltık mimarisinin bir örneği olan bina üç katlı olarak inşa edilmiş. Cumhuriyet ilan edildikten sonra Kars Valiliği binası olarak kullanılan bina restore edilmesinin ardından defterdarlık binası olarak hizmet veriyor. Güzelliğiyle kendine hayran bırakan Defterdarlık binasının içini gezmek mümkün olmasa da dışarıdan fotoğraflamak bile yetiyor.

Konum Linki

10-Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Sanat Galerisi

gazi-ahmet-muhtar-pasa-konagi-ve-sanat-galerisi

93 harbinde ordu komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından karargah olarak kullanılan konak günümüzde galeri olarak hizmet veriyor. 19'uncu yüzyılın ilk çeyreğinde yapılan bina Osmanlı mimarisi örneklerinden. Konağın girişinde 93 harbinin Kafkasya cephesi komutanı olarak ‘Gazi’ ünvanını alan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın büstü yer alıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saati

08.00-16.30 (Pazartesi kapalı)

Konum Linki

11-Sanayi ve Ticaret Odası

Kars’ın Baltık mimarisi örneklerinden bir diğeri de Sanayi ve Ticaret Odası binası. Kars’ta birçok binada Baltık mimarisinin etkileri görünür. Birçok binanın fotoğrafını çekerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Sanayi ve Ticaret Odası binası da onlardan biri. İçini gezmek mümkün olmasa da mutlaka binayı dışarıdan görün ve fotoğraflayın deriz. Sanayi ve Ticaret Odası binası aynı zamanda Atatürk'ün 6 Ekim 1924 yılında Kars’ı ziyaret ettiği sırada uğradığı binalardan birisi olması sebebiyle önemli bir konumda.

Konum Linki

12-Katerina Sarayı

Kars’ta kalınacak en güzel yerlerden biri olan Katerina Sarayı, bir otel olarak hizmet veriyor olsa binası ile görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Kars Kalesi ve Kars Çayı çevresine kurulu Katerina Sarayı tipik bir Baltık mimarisi örneği. Kars’taki birçok yapı gibi Hollandalı mühendislere Çar II.Nikolay tarafından yaptırılan Katerina Sarayı, tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Konaklama tercihi olarak da düşünebileceğiniz Katerina Sarayı’nı ayrıca ziyaret edebilir, bir şeyler yiyip içebilir, binasını fotoğraflayabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Kars’ta Katerina Sarayı olarak geçen ama orijinal adı Katerina Av Köşkü olan ve Sarıkamış’ta yer alan bir başka görülecek yer daha bulunuyor.

13-Cheltikov Otel

cheltikov-otel

Tıpkı Katerina Sarayı gibi otel olarak hizmet veren ve Baltık mimarisi örneklerinden biri olan Cheltikov Otel 1874 yılında inşa edilmiş. Zamanında okul, tiyatro binası, hastane gibi farklı amaçlar için kullanılmış Cheltikov Otel günümüzde Kars’ı keşfetmek isteyen misafirleri ağırlıyor. Cheltikov Otel’de kalabileceğiniz gibi binayı gezebilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Kars merkeze yakın bir konumda yer alan Cheltikov Otel Kars’ta görülecek yapılar arasına mutlaka alınmalı.

Konum Linki

Otel

14-Kars Hamamları

kars-hamamlari

Kars hamamları ile de ünlü bir kent konumunda. Kentte görülecek birkaç hamam yer alıyor. Sukapı ve Kaleiçi mahallelerinde yer alan, 17. yüzyılda yapılmış Osmanlı hamamları arasında Mazlum Oğlu ve Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı yer alıyor. Kars hamamları arasında bir başka hamam ise Küçük Hamam oluyor. Burası Ani Ören Yerinde Arpaçay’ın kuzeybatısında Arpaçay’la Tatarcık Deresi'nin birleştiği alanda yer alıyor.

Topçuoğlu Hamamı Konum Linki

15- Kars Kaleleri

kars-kaleleri

Kars Kalesi kentte görülecek en önemli kale olsa da Kars’ta farklı kaleler de yer alıyor. Kars kaleleri arasında 13. yüzyılda Saltuklular tarafından inşa edilen İnkaya-Micingirt Kalesi, Urartular döneminde kurulan ve Selçuklular Dönemi'nde genişletildiği düşünülen Sürgütüs-Zivin Kalesi bulunuyor.

Micingirt Kalesi Konum Linki

Yazar Notu: Kars’ta Micingirt adını taşıyan ve Selçuklu dönemine bir kümbet de yer alıyor.

16-Kars Surları

kars-surlari

Kars’ı çevreleyen surların yapılış tarihi 972. Savunma amaçlı genişletilen Kars surlarının dış surları

27.000 metre uzunluğa sahip. 220 burçtan meydana gelen Kars surlarının dış surlar üzerinde

batıda Sukapısı veya Çeribaşı kapısı, ortada Kağızman kapısı (Ortakapı) ve Behram Kapısı ya da diğer adıyla Bayrampaşa kapısı bulunuyor. Kars surları içinde kuzeyde yer alan giriş yapılarının tarihi önemi ise ayrıcalıklı bir konumda. Burada yer alan Ejderha kulesi Anadolu'nun en eski hastaneleri arasında yer alıyor.

17-Eski Kars Valilik Binası

eski-kars-valilik-binasi

1921 yılında yapılan Kars Antlaşması’nın imzalandığı tarihi konak binası ve tarihi değeri ile görülecek yerler arasında yer alıyor. 1883 yılında yapılan bina Cumhuriyet ile birlikte valilik binası olarak kullanılıyor.

Konum Linki

18-Ani Harabeleri

ani-harabeleri

Ani Harabeleri kentin en özel duraklarından biri. Ocaklı Köyü sınırları içinde yer alan, Arpaçay ve Alacasu vadilerine hakim yüksek bir kayalığa kurulu Ani güvenli konumu ile tarih boyunca yerleşim yeri olarak kullanılmış. Günümüzde ören yeri konumunda olan Ani kış ve bahar aylarında farklı renklere bürünen güzelliği ve tarihi ile ilgi görüyor.

Demir çağına ait bir yerleşim yeri olan Ani çok kültürlü geçmişinin izlerini günümüze taşıyor. Nairilier, Urartular, Ermeniler tarafından dönem dönem yerleşim yeri olarak kullanılmış Ani isminin geçtiği ilk kayıtlar ise 6. yüzyılda Gamsaragan sülalesinden Ermeni beylerine ait bir müstahkem yer olarak geçiyor. En parlak dönemini II. Smpat (977-989) ve oğlu Gagik (989-1020) döneminde yaşayan Ani, 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethediliyor. Ani birçok egemenliğin boyunduruğu altında yaşıyor ve 1400’lü yıllara yaklaşıldığında Timur tarafından ele geçirilerek tahrip ediliyor. 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşında önce Rusların eline geçen kent Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlıların hakimiyetine geçiyor. Bir süre Osmanlı egemenliğinde olan kent tekrar Ermeni hükümdarlığına geçiyor. Sene 1920’yi gösterip Kurtuluş Savaşı başladığında ise Ani Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil oluyor.

Ani Harabeleri büyük ölçüde bugüne dek korunarak gelmeyi başarmış. Mimarisi, planlaşma sistemi ile bir Orta Çağ kenti niteliğinde olan Ani Harabeleri Ermenistan'a da sınır olan bir konumda yer alıyor. Ani Harabeleri'nde görülecek yerler arasında Selçuklu Dönemi camileri, ateşgede tapınağı ve kiliseler bulunuyor. 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Ani Harabeleri Erken Demir Çağından 16. yüzyıla kadar sürekli bir yerleşimin olduğu bir İpek Yolu yerleşimi olarak tarihi önemini vurguluyor. Ani Harabeleri'nde Ermeni, Gürcü, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin etkilerini görmek mümkün. Bu durum bölgeyi çok kültürlü bir yapıya dönüştürüyor. Ani Harabeleri 'İpek Yolu üstündeki 100 bin nüfuslu Krallar Diyarı”, “1001 kilise şehri” ve “40 kapılı şehir olarak da biliniyor. Ani Harabelerinde

Giriş ücreti

  • 180 TL

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Ulaşım

Ani Harabeleri’ne Kars’tan taksi tutabilir ya da özel araçla gidebilirsiniz. Ayrıca kentte yapılan rehberli turlarla da katılabilirsiniz. Ani Harabeleri için merkezden kalkan otobüsleri de kullanabilirsiniz. Otobüsler Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünden hareket ediyor.

Otobüs saatleri

Gidiş saati: 09.00

Dönüş saati: 12.45

Konum Linki

Yazar Notu: Eğer kış aylarında Ani Harabeleri’ni ziyaret edecekseniz çok sıkı giyinmenizi öneririz. Özellikle akşam saatleri Ani’de rüzgar sert esebiliyor. Ani Harabeleri tamamen açık alanda yer alıyor ve tüm görülecek yapılar yarı kapalı yapılar.

19-Selçuklu Sarayı

selcuklu-sarayi

Ani’de sizi tüm inceliği ve görkemiyle karşılayan Selçuklu Sarayı bir mimari güzellik olarak tarihe adını yazdırıyor. Ana giriş kapısının da yer aldığı Selçuklu kapısı ise Ani Harabeleri’nin en etkileyici kısımları arasında yer alıyor. Kesin olarak yapım tarihi bilinmemekle birlikte 1064 yılında Selçuklular'ın Ani’yi fethinden sonra Ebû’l Menuçehr Bey tarafından yaptırıldığı düşünülen Selçuklu Sarayı’nın giriş kapısındaki yıldız motiflerinin yer aldığı taş işçiliği oldukça etkileyici.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

20-Menuçehr Camii

menucehr-camii

Ani Harabeleri’nde ihtişamıyla ayakta duran Menuçehr Camii mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. Kentin Selçuklular tarafından fethedilmesinden sonra Ebû'l Menuçehr Bey tarafından 11. yüzyılda yaptırılan Menuçehr Camii günümüze orijinalliğini koruyarak gelmiş yapılardan. Bir Selçuklu eseri olan Menuçehr Camii sekizgen planlı ve tamamen tüf taşı kullanılarak inşa edilmiş. Cami bu formuyla Orta Asya'da Karahanlıların kullandığı mimari üsluba yakın bir üsluba sahiptir.

Camide yer alan kitabe ise tarihin izlerini günümüze taşımaya devam eden kıymetli bir kitabe olarak öne çıkıyor. Kitabede, "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Bu mescid ve minarenin yapılması büyük emir Savr oğlu Şücauddevle Ebu Suca Manuçehr tarafından Efendimiz, Ulu Sultan, Büyük Sehinsah Doğunun ve Batının Sultanı Fetih babası Alparslan oğlu Melik Şah'ın iktidarlan zamanında emredildi." yazıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Menuçehr Camii (bir diğer adıyla Ebu'l Menûçihr Camii) kaynaklara göre kesin olmamakla birlikte Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisidir.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

Yazar Notu: Menuçehr Camii’nde gün batımı fotoğrafları çekmenizi öneririz.

21-Ani Katedrali

ani-katedral

Büyük Katedral, Meryem Ana Kilisesi, Fethiye Camii adlarıyla da bilinen Ani Katedrali, Kars’ın en güzel mimari örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ani Katedrali yine aynı dönemde kilise olarak faaliyette olan Ayasofya’nın tamiratını yapan Mimar Tiridat tarafından yapılmış. Orijinali kilise yapısı formunda olup haç şeklinde tasarlanan Ani Katedrali’nin apsis süslemeleri 11'inci yüzyılın kilise mimarisine bir örnek olarak gösterilebilir. Kırmızı renkli tüf taşından yapılan ve kaynaklara göre Kral II. Smbad hükümdarlığında 989 yılında yapımına başlanan Ani Katedrali tipik Ermeni mimarisinin örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

22-Dikran Honentz Kilisesi

dikran-honentz-kilisesi

Bilinen diğer adıyla Resimli Kilise ya da Aziz Krikor Kilisesi Tigran Honentz adlı bir tüccar tarafından yaptırılıyor. 1215 yılında tamamlanan kilise Ermeni mimarisi örneğini günümüze taşıyor. Aziz Krikor Lusavoriç’in hayatını sergileyen fresklere sahip Dikran Honentz Kilisesi’bde ayrıca Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar geçen olayları sembolize eden freskler de mevcut.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

23-Abugamir Pahlavuni Kilisesi

abugamir-pahlavuni-kilisesi

Polatoğlu Kilisesi ya da Abukhamrents Kilisesi olarak da bilinen Abugamir Pahlavuni Kilises, M.S. 980 tarihinde Prens Grigor Pahlavuni tarafından babası Apughamrents için yaptırılıyor. Altı apsisli Abugamir Pahlavuni Kilisesi Ani’yi özel kılan yapılar arasında yer alıyor.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

24-Halaskar Kilisesi

halaskar-kilisesi

Bilinen diğer adıyla Aziz Prkich (Kutsal Kurtarıcı) Kilisesi, kümbet yapılı mimariye sahip. M.S. 1035 yılında yapılan Halaskar Kilisesi Hovhannes-Sembat III tarafından yaptırılıyor. 1291 ve 1342 yıllarında Atabekler tarafından restore ettirilen Halaskar Kilisesi yuvarlak yapı şekliyle Ani’nin kendine has yapıları arasında yer alıyor. Sağlam kalan apsislerde frensklerin görülebildiği Halaskar Kilisesi zarif duvarlarıyla dikkat çekiyor.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

25-İpek Yolu Köprüsü

ipek-yolu-koprusu

Tarihi İpek Yolu üstünde kurulu olan köprü Ermenistan ile sınır oluşturan, Arpaçay üzerinde iki yakayı birleştiren köprü olma özelliğine sahip. Günümüzde sadece ayak kısımları kısmen sağlam kalarak ulaşan İpek Yolu Köprüsü’nün 10. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Tarih boyunca Asya, Kafkasya güzergahında önemli bir ticaret yolu görevini yapmış İpek Yolu Köprüsü’nü bugün Ani Harabeleri içinde uzaktan görebilmek mümkün oluyor.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

26-Genç Kızlar Kilisesi

genc-kizlar-kilisesi

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Genç Kızlar Kilisesi’nin 13. yüzyılda yapıldığı belirtiliyor. Kervan yolunda inşa edilmiş olan Genç Kızlar Kilisesi’nin mimarisi ise kubbe çadır görünümünde.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

27-Ani Surları

ani-surlari

5 kilometre uzunluğa sahip Ani surları kenti koruma amacıyla yapılıyor. Girişte ve çıkışta görebileceğiniz surlar kentin ihtişamını bugün de yansıtmaya devam ediyor.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

28-Sarıkamış Kayak Merkezi

sarikamis-kayak-merkezi

Kış tatilinin favori rotalarından biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi, amatör ve profesyonel kayak pistleri ile herkese hitap ediyor. 1. derecede öncelikli 5 merkezden biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi sarıçam ormanları arasında büyüleyici manzaralara da ev sahipliği yapıyor. 3 etaplı pistlere sahip toplamda 9 adet pistin yer aldığı Sarıkamış Kayak Merkezi’nin en uzun pisti 3.500 metre. Sadece kayak yapanların değil doğa havası almak ve kışın güzelliğini yaşamak isteyenlerin de uğrak noktası olan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde dört adet farklı uzunluk ve taşıma kapasitesine sahip telesiyej bulunuyor. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde ayrıca yeme-içme imkanlarının yer aldığı kafeterya da mevcut.

Telesiyej ücreti

  • Tek çıkış: 30 TL

  • 5 çıkış: 150 TL

  • 10 çıkış: 280 TL

  • 20 çıkış: 540 TL

  • 50 çıkış: 1.250 TL

  • 100 çıkış: 2.000 TL

  • Günlük sınırsız çıkış: 285 TL

  • 17:00-22:00 arası gece sınırsız çıkış: 70 TL

  • 08:00-20:00 gece ve gündüz sınırsız çıkış: 285 TL

Konum Linki

Yazar Notu: 50 TL depozito alınıyor.

29-Sarıkamış Kütük Ev-Arpaçay Kütük Ev

sarikamis-kutuk-ev-arpacay-kutuk-ev

Sarıkamış Kayak Merkezi sınırları içinde yer alan Sarıkamış Kütük Ev ve Arpaçay Kütük Ev Finlandiya’nın Pudasjärvi şehrinde AB normlarına uygun olarak üretilmiş. Sarıkamış Kütük Ev ile Arpaçay Kütük Ev hem konaklama hem de keyifli bir gün geçirmek için ziyaret edilecek duraklardan biri.

Konum Linki

30-Katerina Köşkü Av Sarayı

katerina-kosku-av-sarayi

Rus Çarı 2.Nikola tarafından 19. yüzyılda yaptırılan Katerina Köşkü Av Sarayı Baltık mimari tarzında yapılmış Kars yapılarından biri. Çam ağaçlarının kullanıldığı yekpare bir yapı olan ve inşasında çivi kullanılmayan Katerina Köşkü Av Sarayı bozulmamış mimarisini koruyarak günümüze gelmeyi başarmış. Tescilli taşınmaz varlıklardan biri olan Katerina Köşkü çarın hasta oğlu Aleksi için bir rehabilitasyon merkezi ve ailenin av köşkü olarak yapılmış.

Konum Linki

Yazar Notu: Katerina Köşkü’ne giden herhangi bir araç bulunmuyor.

31-Çıldır Gölü

cildir-golu

Kars ile Ardahan sınırları içinde yer alan Çıldır Gölü, Kars’ta benzersiz deneyimler yaşayabileceğiniz eşsiz bir yer. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nün en derin noktası 42 metredir. Bölgenin balıkçılık kaynağı olan Çıldır Gölü kışın tamamen donması sebebiyle kış turizminin de önemli bir durağı. Kışın üstünde atlı kızak yapmaya imkan tanıyan Çıldır Gölü, donmuş gölden balık tutma deneyimine kadar farklı aktivitelere de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Çıldır Gölü çevresinde yer alan Atalay’ın Yeri’nde buraya özgü sarı balık yemenizi tavsiye ederiz.

32-Boğatepe Köyü Peynir Müzesi

bogatepe-koyu-peynir-muzesi

Kars’ın ve Türkiye’nin gastronomi müzesi olan Boğatepe Köyü Peynir Müzesi dünyadaki iki, ülkemizdeki tek eko müze özelliğini taşıyor. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından eski bir mandırada Türkiye’nin ilk peynir müzesi olarak kurulan Boğatepe Köyü Peynir Müzesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından da desteklenmekte.

Konum Linki

Yazar Notu: Köyden Kars gravyeri, çeçil peyniri ve malakan peyniri almanızı öneririz. Bulunduğunuz yere kargo ile gönderim yapılıyor.

33-Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti

kuyucuk-golu-kus-cenneti

Kars’ın doğal güzellikleri arasında yer alan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti 182 farklı kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin 13. Ramsar (uluslararası öneme sahip sulak alanlar) alanı olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nde Kuyucuk Gölü, Çalı Gölü ve Balık Gölü Kuş Alanı da görülecek yerler arasında bulunuyor.

Konum Linki

34-Çamuşlu Kaya Resimleri

camuslu-kaya-resimleri

Paleolitik çağa ait Çamuşlu Köyü Yazılıkaya resimleri Kars’ın Kağızman ilçesinde yer alıyor. Bölgede bulunan mağaralarda yer alan ve M.Ö. 10 bin yılına ait olduğu tahmin edilen duvar resimlerinde özellikle avlanma ile ilgili betimlemeler yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Çamuşlu kaya resimlerine özel araçla gidebilirsiniz.

35-Namık Kemal Evi

namik-kemal-evi

Vatan şairimiz Namık Kemal’in çocukluğunun geçtiği ev Kars Kalesi ve Kars Çayı çevresinde yer alıyor. Günümüzde ‘Aşıklar Evi’ olarak bilinen Namık Kemal Evi Topçuoğlu hamamının da yakınında yer alıyor. 2011 yılında UNESCO’nun desteği ile Kars’ın geleneksel aşık atışmalarına ev sahipliği yapan Namık Kemal Evi’nde bu geleneksel kültürel mirasa şahit olmalısınız.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

Yazar Notu: Namık Kemal Evi bahçesindeki Minia Kars’ı görmeyi de es geçmeyin. Burada aşıkların büstlerini görme şansı bulacaksınız.

36-Sarıkamış Şehitliği

Kars’ta ziyaret edebileceğiniz en anlamlı durak Sarıkamış Şehitliği oluyor. Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret etmeden önce Sarıkamış harekatına ve muharebesine dair tarihi bilgileri bilmek bu ziyareti daha da önemli ve anlamlı kılacaktır.

Sarıkamış harekatı I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Çok sayıda askerimizi şehit verdiğimiz hazin bir sonuçla sonlanan harekatın başlangıcı Rus kuvvetlerinin Osmanlı sınırını geçmesiyle Kafkas cephesinde başlamıştır. Başkomutan Vekili Enver Paşa, harekatı önlemek ve Rus ordusunu durdurmak için kuşatma harekatına karar verir. Harekat planı 11. Kolordu Hasankale önlerinde gösteri taarruzu yapacak, 9. Kolordu Bardız’a (Gaziler) ve 10. Kolordu Oltu’ya ilerleyerek düşmanı kuşatacaktı. Fakat planın dışına çıkılmak durumunda kalınarak rota Bardız’a çevrildi ve tümen buraya yönlendirildi. Ardahan’a doğru devam eden askerlerin Allahuekber Dağı’nı geçmesi gerekiyordu. Fakat bölgedeki kış şartları buna imkan tanımayacaktı.

Sarıkamış muharebesinde Türk ordusunun verdiği kayıp tarihe 90.000 ile geçti. Doğu Anadolu ise işgal ve istilaya açık duruma geldi. 93 harbinin ardından ağır sonuçların ödendiği Sarıkamış muhaberesinin bir sonucu olarak ise Çanakkale cephesinin açılması oldu.

Sarıkamış Şehitliği’nde ziyaret edilecek şehitlik ve anıtlar arasında 30 ve 32. tümen askerlerinin anısına yapılmış Yayıklı şehitliği, Yukarı Sarıkamış şehitliği, Allahuekber Dağı şehitliği, meçhul asker anıtı, Hamalı şehitliği, Çakırbaba şehitliği, batı kışla şehitliği yer alıyor.

Ulaşım

Kars merkez ile Sarıkamış arası yaklaşık 60 kilometre. Şehitliğe ulaşmak için özel araç ya da taksi gerekiyor.

Konum Linki

Yazar Notu:Her yıl ocak ayının ilk haftasında şehitlerimizi anmak için Allahuekber Dağları’nda Sarıkamış Şehitler Yürüyüşü yapılıyor. Kars Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyona ülkenin dört bir yanından katılım sağlanıyor.

37-Boğatepe Köyü

Meşhur Kars gravyerinin ve envai çeşit peynirin üretim yeri olan Boğatepe Köyü, eski adıyla Zavod, 93 Harbi sonrasında Ruslar tarafından buraya yerleştirilen Malakanların yerleşim yeriydi. Rusça’da süt anlamına gelen Moloko ve süt içen anlamına gelen Molokon kökeninden gelen Malakanlar burada süt ürünlerine dair büyük atılımlar yapar. Rus Çarı Deli Petro’ya karşı çıkan ve Molokanizm’i hayat felsefesi olarak kabul eden topluluk haftanın her günü süt içileceğini savunur. O dönemde inanılan inanca göre ise süt sadece haftanın iki günü içilir. Malakanların süt isyanı bugün Kars’ın bir peynir markası haline gelmesine vesile olacaktır.

Boğatepe Köyü bugün alanında bir marka haline gelmiş ve peynir üretiminin kentteki merkezi olmuştur. Sadece peynirin değil sayısız çeşit bitkinin de yetiştiği Boğatepe Köyü günümüzde eko-turizmin gerçekleştiği ender yerlerden biridir.

Ulaşım

Kars’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Boğatepe Köyü’ne gitmek için özel araç gerekiyor. Toplu taşıma kullanmak isteyenler otogardan kalkan minibüsleri de kullanabilir. Her saat diliminde minibüs bulunamayabileceği için otogardan sorulabilir.

Konum Linki

Yazar Notu:Boğatepe Köyü’nde yaşayan halkın misafir ettiği evlerinde kahvaltı yapma imkanı bulabilirsiniz.

Araç Kiralama

38-Kazım Karabekir Vagonu

Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nden Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ne taşınan ve Beyaz Vagon olarak da bilinen vagon,Kars’ın kurtarıcısı 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya ait. 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması ile birlikte Rus generalleri tarafından hediye edilen beyaz vagon 13 metre uzunluğa sahip. İçini gezmenin mümkün olduğu vagonda salon, çalışma odası, dinlenme odası, mutfak gibi bölümler yer alırken Kazım Karabekir’e dair hatıralar da sergileniyor.

Giriş ücreti

  • 60 TL

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

08.00-16.30 (Pazartesi kapalı)

Konum Linki

Yazar Notu:Vagonun üstünde Osmanlı Türkçesi ve Rusça olarak yazan bir yazı yer alıyor. Bu yazı ‘Bu vagon Kızıl Ordu’nun Kazım Karabekir Paşa’ya hediyesidir’ anlamını taşıyor.

39-Surp Stephanos Kilisesi

Ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmeyen Surp Stephanos Kilisesi Ani Harabeleri’nde görülecek yapılar arasında yer alıyor. Gürcistan Patriği Etipane’nin ziyareti için yazılmış 1218 tarihli kitabesi ise günümüze ulaşmamış.

Giriş ücreti

  • 180 TL (Ani Harabeleri’nde yer aldığı için girerken ödenen fiyatın içerisinde yer alıyor.)

  • Müze Kart geçerli

Ziyaret saati

Haftanın her günü ziyarete açık. Gişe kapanış saati 18.30

Konum Linki

40-Başköy Köyü

Sarıkamış’a bağlı olan Başköy Köyü, Sarıkamış ilçesinin nüfus açısından en büyük köyü. Tarım ve hayvancılığın ana geçim kaynağı olan Başköy Köyü, Sarıkamış ilçe merkezine 28 kilometre mesafe uzaklıkta yer alıyor. Kars’ta gezilecek yerler arasına farklı yerler eklemek isteyen ve bölgedeki plato ve yaylaları görmek isteyenler için Başköy Köyü iyi bir rota oluyor.

Konum Linki


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN