Dünya üzerindeki en zengin ülkeler her zaman merak konusu. Ülkelerin zenginlikleri belirlenip listelenirken gayri safi yurt içi hasıla verileri göz önünde tutuluyor. GSYİH olarak kısaltılan gayri safi yurt içi hasılanın belirlenmesinde ülkenin ihracat gelirleri, ekonomik gelirleri, tüketim oranı ve 1 yıl içinde ürettiği mal ve hizmetlerin değeri rol oynuyor. Bu değerlerin ülke nüfusuna bölünmesiyle de kişi başına düşen milli gelir elde ediliyor.

Not: Yazıda yer alan tüm veriler Dünya Ekonomik Görünüm Veritabanı üzerinden alınmıştır.

1. Amerika Birleşik Devletleri / 29,167,779 dolar

Amerika Birleşik Devletleri New York şehrinin muhteşem manzarası

Dünya üzerindeki en etkili finansal güce sahip olan Amerika Birleşik Devletleri kişi başına düşen 29,167,779 dolar gayri safi yurt içi hasıla ile dünyanın en zengin 1. ülkesi. Doğal kaynaklar ve altyapı açısından oldukça gelişen Amerika, dünya ticaretine yön veren ülkeler arasında yer alıyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olan Amerika günümüzün en önemli şirketlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında New York Menkul Kıymetler Borsasının piyasa değeri incelendiğinde dünyanın en büyük menkul kıymetler borsası olduğu gözlemleniyor.

2. Almanya / 4,710,032 dolar

Almanya Münih Bavyera, Bavyera'nın kadınsı sembolik figürü

Almanya 4,710,032 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile yalnızca Avrupa’nın değil dünyanın en zengin ilk 20 ülkesinden biri. Ülke ekonomisinin en büyük dayanağını imalat sanayi ve bu alandaki hizmet sektörleri oluşturuyor. Fakat dış satım gücü de ülkenin yüksek refah oranlarına ulaşmasında büyük rol oynuyor.

3. Avustralya / 1,802,006 dolar

Avustralya Sidney Limanı Opera Binası ve şehrin havadan görünümü

Okyanusya’da yer alan ve coğrafi şartlardan ötürü dünyanın en büyük adası sıfatını alan Avustralya öte yandan dünyanın en küçük kıtası olarak kabul ediliyor. Karma pazar ekonomisine sahip olan Avustralya dünyanın en zengin ülkeleri listesinde 3. sıraya yerleşti. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılası 1,802,006 dolar. Ülke ekonomisinin %80’ini sağlık, finans ve eğitim alanları oluşturuyor. Ülke ayrıca dünya genelinde kömür ihracatı konusunda da %70’lik bir pazar payıyla da lider konumunda.

4. Hollanda / 1,218,401 dolar

Hollanda Leiden Eski şehir manzarası, Beestenmarkt ve De Valk değirmeninin gün doğumunda Ren nehrine yansıyan görünümü

Hollanda Krallığını meydana getiren 4 ülkenin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en zengin 4. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 1,218,401 dolar. Hollanda ekonomisi ülkede bulunan doğal gaz rezervlerinden besleniyor. Hollanda’daki doğal gaz rezervleri, Avrupa Birliği’ndeki tüm rezervlerin %25’ini oluşturacak kadar büyük. Bunun yanında dış ticarete bağlı olarak büyüme gösteren ülke, Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olan Amsterdam Schiphol Havalimanı’na da ev sahipliği yapıyor.

5. Suudi Arabistan / 1.100,706 dolar

Suudi Arabistan Krallığı Riyad Kulesi Krallık Merkezi,Riyad gece görünümü

Listemizin 5. sırasında Suudi Arabistan var. Bu ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 1.100,706 dolar. Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip. Demir-çelik sanayisi, çimento ve besin sanayisi ülkenin gelişen ekonomik kolları.  

6. İsviçre / 938,46 dolar

Munster Katedrali ve Ren Nehri, İsviçre

Batı, Orta ve Güney Avrupa’nın kesişim noktasında konumlanan İsviçre, dünyanın gayri safi milli hasılaya göre en zengin 6. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 938,46 dolar. 2020 yılında koronavirüs sebebi ile kötü giden ekonomi 2022 yılından itibaren hızlı bir ivme kazandı. Ülke ekonomisi gelişmiş sanayi sektörüne dayanıyor. Sanayi sektöründe önde gelen dal ise saat endüstrisi. Saatleriyle ve bankalarıyla meşhur olan ülkenin ekonomisi, hizmet sektöründen büyük ölçüde besleniyor. Ülkede hayvancılık ve tarım da önemli geçim kaynakları arasında.

7. Tayvan / 775,017 dolar

Ulusal Tiyatro ve Guanghua Göletleri, Taipei, Tayvan

Listemizin 7. numarasında da Çin’den bir yer, Tayvan var. Gayri safi yurt içi hasılası  775,017 dolar olan Tayvan’da gelirin büyük kısmı hizmet sektöründen geliyor. Hizmet sektörünü endüstri ve tarım sektörleri takip ediyor. Dünyadaki en gelişmiş bilgisayar mikroçip üreticisi olması da Tayvan’ın öne çıkan noktalarından bir diğeri.

8. Belçika / 662,183 dolar

Belçika, Ghent eski şehir

Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 662.183 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa’nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor. Fakat ülke sanayi kollarında da oldukça gelişmiş durumda. Özellikle otomotiv, ilaç, içecek, gıda ve tekstil sektörleri Belçika için önemli gelir kaynakları arasında.

9. İsveç / 609,039 dolar

 Stockholm, İsveç'teki Eski Kent (Gamla Stan) iskele mimarisinin doğal yaz hava panoraması

İsveç Avrupa’nın İskandinav bölgesinde yer alıyor. 609,039 dolar gayri safi yurt içi hasılayla listenin üst sıralarında kendine yer edinen İsveç’in ekonomisi büyük çoğunlukla iyi eğitimli ve yüksek vasıflı işçi gücünden besleniyor. Hidroelektrik ve demir madeninin ipi çektiği ihracat faaliyetleri sayesinde ülke, dış ticaret hacmini her geçen gün genişletiyor.

10. İrlanda / 560, 566 dolar

Ha'Penny Köprüsü, Dublin, İrlanda.

Kuzeybatı Avrupa’da yer alan İrlanda Cumhuriyeti gayri safi yurt içi hasılaya göre yaptığımız listeye göre dünyanın en zengin ülkeleri arasında 10. sırada. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılanın 560,566 dolar olduğu İrlanda’nın ekonomisinin büyük çoğunluğu yüksek teknoloji endüstrisine dayanıyor. Hükümet, yabancı yatırımcılara düşük vergi uygulayarak onları destekliyor ve ülkenin yabancı yatırımcılar için Avrupa merkezi konumuna gelmesini sağlıyor. Bu uygulamanın getirisi olarak Facebook, Google, Apple gibi dünya devlerinin İrlanda’da ofisleri bulunuyor.

 

11. Birleşik Arap Emirlikleri / 545,053 dolar

Gün batımında muhteşem Dubai şehir merkezi silueti, Birleşik Arap Emirlikleri

Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda konumlanan Birleşik Arap Emirlikleri listemizin 11. sırasında. Kişi başına düşen 545,053 dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol. Doğal gazın da ekonomik büyümeye katkısı oldukça yüksek. Petrol arıtma tesisleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin sanayi kuruluşları arasında önemli bir yere sahip. Ülke petrolden elde ettiği gelirlerle farklı sanayi kollarını geliştirerek ekonomiyi çeşitlendirme çalışmaları sürdürüyor. Çimento, alüminyum, kablo ve kiremit üretimiyle ilgilenen birçok fabrika bu çalışmalar kapsamında kurulmuş.

12. Avusturya / 535,834 dolar

Arşidük Charles Heykeli ve Doğa Tarihi Müzesi kubbesi, Viyana, Avusturya

Avusturya, 535,834 dolar kişi başı gayri safi yurt içi hasılası ile dünya ekonomileri arasında en yüksek yaşam standartlarından birine sahip. Ülke ekonomisi ana ticaret ortağı olan Almanya ile yakından bağlantılı. Avusturya ekonomisine katkıda bulunan öncü sektörlerse hizmet, sanayi ve tarım olarak öne çıkıyor.

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

13. Singapur / 530,708 dolar

Singapur havadan şehir görünümü

Güneydoğu Asya’da konumlanan bir ada ülkesi olan Singapur dünyanın en zengin 13. ülkesi. Singapur’da kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 530,738 dolar. Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan ülke, rekabetçi ekonomisiyle ön plana çıkıyor. Rekabete önem veren ekonomik atmosfer aynı zamanda özgür ve yenilikçi. Ticarete dayanan ülke ekonomisinde ikinci önemli gelir kaynağı da endüstri. Bu alanda en çok kazanç getiren dallar arasında ilk sırayı gemi inşaatı elinde tutuyor. Petrol rafineleri, elektronik aletler, tekstil ve gıda ise gemi inşaatını takip eden alanlar.

14. Norveç / 503,752 dolar

Norveç Oslo, Norveç'te modern binalar, suya yansımaları

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında 14. sıraya yerleşen Norveç, İskandinav Yarımadasında konumlanıyor. Kişi başına düşen 503,752 dolarlık gayri safi yurt içi hasıla ile Norveç, diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında refah seviyesinin en iyi olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Karma ekonomik modele dayanan Norveç ekonomisi endüstri devriminden önce balıkçılığa dayanıyordu. Kuzey Denizi’ndeki petrol rezervlerinin kontrolünü eline aldıktan sonra ülke ekonomisi petrol üretiminden beslenmeye başladı. Günümüzde ülke ekonomisinin en önemli kaynağı petrol üretimi olmaya devam etse de hükümet ekonomik gelirleri çeşitlendirmek için çalışmalar yapıyor.

15. Danimarka / 412,293 dolar

Kopenhag, Danimarka Eski Kent bölgesinde renkli binalar görünümü

İskandinav ülkelerinin güneyinde konumlanan Danimarka dünya üzerindeki en zengin 15. ülke. Kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın 412,293 dolar olduğu ülkede ekonominin en önemli paydası hizmet sektörüne ait. Kamu yönetimi, eğitim ve sağlık hizmetleri dışında ticaret ve ulaştırma hizmetleri, bu sektörde öne çıkan alanlar arasında bulunuyor. Tarım, hayvansal üretim ve doğal enerji kaynakları çıkarımı da Danimarka ekonomisini kalkındıran önemli alanlardan birkaçı olarak öne çıkıyor.

16. Hong Kong / 401,751 dolar

Hong Kong gece şehrin görünümü

Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdare Bölgesi olan ülke dünyanın en zengin 16. ülkesi olmaya hak kazandı. Hong Kong’da kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 401.751 dolar. Uluslararası ticaretin oldukça yaygın olduğu Hong Kong, Uzak Doğu’nun ticaret merkezi konumunda. Ülke ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri de turizm. Özellikle iş seyahatleri için gelen çok sayıda turisti ağırlayan ülke, Çin’in en popüler turizm noktası. Ancak Hong Kong diğer ülkelerle kıyaslandığında iş insanlarına en pahalı yaşam şartlarını sunan ülkelerden biri.

17. Finlandiya / 306,083 dolar

Finlandiya'nın Helsinki'deki Eski Kent iskelesindeki Pazar Meydanı'nın (Kauppatori) manzarası

Finlandiya oldukça varlıklı sayılabilecek Nordik bir Avrupa Birliği üyesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 306.083 dolar. Yıllar içinde endüstrileşen Finlandiya serbest piyasa ekonomisi uyguluyor. Özellikle tasarım, iletişim, elektronik ve ormancılık gibi çeşitli iş kollarında meydana gelen rekabetçi yapı ülke ekonomisini dinamik tutuyor.

18. Katar / 221,406 dolar

Katar gece görünümü

Basra Körfezi ülkesi olan Katar dünyanın en zengin 18. ülkesi. Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 221,406 dolar. Ülke ekonomisin en temel kaynağı petrol ve doğal gaz. Dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervine sahip olduğu için ülkeden birçok farklı ülkeye doğal gaz ihraç ediliyor. Katar’da ekonomik gelirleri çeşitlendirmek için pek çok çalışma yapılıyor. Finans, sanayi ve turizm gibi sektörlerin de ülke ekonomisini besleyen önemli dallar olması için projeler mevcut.

19. Lüksemburg / 91,210 dolar

Lüksemburg Şehri havadan görünümü, Lüksemburg

Avrupa Birliği üyeleri arasındaki en küçük ülkelerden biri olan Lüksemburg, gayri safi milli hasılaya göre dünyanın en zengin 19. ülkesi konumunda. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 91,210 dolar. Avrupa kıtasının tam ortasındaki konumuyla Fransa ve Almanya gibi ülkelere çok yakın olması Lüksemburg’un ekonomik anlamda güçlü bir ülke haline gelmesinin en önemli nedenlerinden. Bankacılığın gelişmiş olduğu ülke, gelirinin büyük çoğunluğunu finans sektöründen sağlıyor. Demir çelik sanayisi bakımından da gelişmiş olan Lüksemburg, Avrupa Birliği’ne ve Amerika Birleşik Devletleri’ne demir ihraç ediyor.

20. Makao / 53,447 dolar

Makao, Çin şehir silueti alacakaranlıkta.

Gayri safi yurt içi hasıla özelinde ülkeleri zenginliklerine göre sıraladığımız listemizin 20. sırasında Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Makao Özel İdari Bölgesi var. İdari bölgede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 53,447 dolar. İnci Nehri Deltası’nın batı kısmında bulunan bu idari bölgede en büyük gelir kaynaklarının başında kumar turizmi geliyor. Şöyle ki idari bölgede kumar turizminin değeri Las Vegas’takinin 7 katı.

21. İzlanda / 32,919 dolar

İzlanda Geleneksel renkli evler ve geleneksel balıkçı tekneleri ile Husavik tarihi şehir güzel görünümü

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde bir ada ülkesi olan İzlanda dünyanın en zengin 21. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 32,919 dolar. Ada ülkesi olması nedeniyle İzlanda ekonomisinin temel kaynağı balık ve balıkçılıktan geliyor. Ülkede tutulan balıklar işlenip ihraç edilerek gelir haline dönüştürülüyor. Bunun yanında ülke kış turizmi ve termal turizm açısından da oldukça gelişmiş konumda. Her yıl binlerce turistin ağırlandığı ülkede çok sayıda lüks otel mevcut.

22. Malta / 24,397 dolar

Akşam Valletta'nın görünümü - Malta

Dünyanın en zengin ülkeleri listesinde 22 numarada ise ada ülkesi Malta var. Gayri safi milli hasılanın 24,397 dolar olduğu ülkede en dikkat çeken verilerden biri Malta’da hiç evsiz kişinin olmaması. Ülkenin ekonomisinde ülke sınırlarında bulunan çok sayıda dil okulunun olumlu etkisi var. Yılda ortalama 90.000 öğrencinin yabancı dil öğrenmek için Malta’yı tercih etmesi, ülkenin bu listede yer almasında etkili. Turizm de Malta ekonomisinin güçlü olmasında önemli yere sahip sektörlerden.

23. Brunei / 15.710 dolar

Sultan Ömer Ali Saifudding Camii, Bandar Seri Begawan, Brune

Güneydoğu Asya’da konumlanan Borneo adasında yer alan Brunei dünyanın en zengin ülkeleri arasında 23. sırada. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 15.710 dolar. Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah dünyanın en zengin isimlerinden biri arasında. Ülkenin ekonomisinin en önemli dayanakları arasında petrol ve doğal gaz bulunuyor. Brunei’nin en çok doğal gaz ve petrol sattığı ülkeler arasında ilk sırayı Japonya alıyor. Ülke ekonomisi, petrol ve doğal gaz dışında kereste, kağıt ve cam endüstrilerinden de gelir sağlıyor.

24. Andorra / 3,930 dolar

Andorra la Vella Sant Esteve Kilisesi görünümü, Andorra

Andorra ya da resmi adıyla Andorra Prensliği listemizin 24. sırasında yer alıyor. Gayri safi milli yurt içi hasılası 3,930 dolar olan bu mikrodevlet Avrupa’nın en küçük 6. ülkesi. Yılda 10 milyondan fazla turist ağırlayan Andorra’nın ekonomisinde en önemli paya sahip olan sektör turizm. Topraklarının %2’si ekilmeye müsait ülkede tarımın başrolünde ise tütün ürünleri var. Ülkeyle ilgili en ilginç bilgilerin başındaysa ülkede istihdam oranının %100 olması yani işsizlik oranının 0 olması geliyor.

25. San Marino / 2,040 dolar

Güneşli bir günde San Marino şehrinde Guaita kalesi görünümü

Avrupa’da bulunan 5 mikro devletten biri olan San Marino, kişi başına düşen 2,040 dolar gayri safi yurt içi hasıla ile dünyanın en zengin ülkeleri listesinde 25. sırada bulunuyor. Dünyanın en küçük ülkeleri arasında 5. sırada olan San Marino’nun ekonomisindeki en önemli pay turizme ait. Her yıl 3 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen ülkenin turizmden sonraki en önemli gelir kaynakları arasında bankacılık, elektronik ve seramik bulunuyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu geçimini tarımdan kazanıyor.

Eğer dünyanın en değerli para birimleri hangileri öğrenmek istersen linkteki yazıya göz atabilirsin. 


ipekincir
İpek İncir
634 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN