Dünyanın EN küçük ve EN büyük ülkeleri

nihanbayram

Dünya üzerinde 200’ü aşkın ülke bulunuyor. Bu sayının içinde dünya devletleri tarafından ülke olarak tanınmamış ülkeler de var ama olsun. Sonuçta dünyamızın yüz ölçümü 200’den fazla ülke arasında bölünmüş durumda. Tabii eşit bir bölünme değil. Kimi ülkeler var ki kapladığı alan belki de yaşadığın semtten bile daha küçük, kimi ülkeler var ki büyüklüğü nedeniyle doğusu ve batısı arasında saat farkı var. Şöyle söyleyeyim, dünyanın en küçük ülkesi 0,49 kilometrekare alanı kaplarken en büyük ülkesi ise tam olarak 17,1 milyon kilometrekare alana yayılmış durumda. Yazının başında daha fazla bilgi verip tadını kaçırmayayım. Hadi gel dünyanın en küçük ülkesiyle başlayalım.

İçindekiler

En küçük ülkeler

1- Vatikan

Vatikan

Dünyanın en küçük ülkesi denince hepimizin aklına ilk gelen yer Vatikan oluyor sanırım. 0,49 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olduğu için dünyanın en küçük ülkesi unvanını hakkıyla taşıyor.  Roma sınırlarında bulunup İtalya Devleti’nin tüm haklarından yararlanıyor olsa da kendi bayrağı ve egemenliğine sahip. Papa tarafından mutlak monarşiyle yönetiliyor. Vatikan, Katolik mezhebinin yönetim merkezi olarak da kabul edildiği için Papa hem bu küçük ülkenin hem de Katoliklerin ruhani lideri olarak görev yapıyor. Vatikan’ı 100 kişiden oluşan dünyanın en küçük ordusu koruyor. Tabii şimdi akıllarda “Acaba Vatikan’a gitmek için bir belgeye ya da vizeye ihtiyacım olur mu?” sorusu oluşabilir. Merak etme, Vatikan’a giriş çıkış için ekstra bir belge gerekmiyor. Roma uçak bileti alıp şehir merkezinden yürüyerek Vatikan’a ulaşabilirsin.

Uçak Bileti

2- Monako

Monako

Monako, dünyanın en küçük ülkesi olmayı çok ufak bir farkla kaçırmış. 2.2 kilometrekare yüz ölçümüyle dünyanın en küçük ikinci ülkesi olmuş. Yüz ölçümü çok küçük olsa da nüfusu şaşırtıcı bir şekilde oldukça yüksek. 38.682 kişiye ev sahipliği yapan ülke, Monaco Prensesi Grace Kelly ve Monte Carlo’daki gazinolarıyla dünya çapında bir üne sahip. Aynı zamanda sokaklarında düzenlenen Formula1 yarışlarıyla da tanınıyor. Resmi adı Monako Prensliği olan ülke monarşiyle yönetiliyor. Fransa ile sınır komşusu olan Monako’nun güneyinde Akdeniz’e kıyısı var. Bu nedenle birçok liman ve gösterişli yatı kıyılarında görebiliyorsun. Monako’da havalimanı bulunmuyor. 21 kilometre uzaklıkta Nice, Monako’ya ulaşmak için tercih ediliyor. Nice uçak biletini alıp Nice’ten tren, otobüs ya da taksi ile Monako’ya gidebilirsin. Farklı bir deneyim yaşamak istersen helikopteri de tercih edebilirsin.

3- Nauru

Nauru

21 kilometrekarelik yüz ölçümüyle dünyanın en küçük ada ülkesi olan Nauru, Pasifik Okyanusu’nun güneyinde konumlanıyor. Yaklaşık 12.700 kişilik nüfusu olan adada geçim Hindistan cevizi üretimi ve deniz kuşlarının dışkılarından oluşan fosfat madeniyle sağlanıyor ancak bu küçük ada ülkesinde işsizlik önemli bir sorun. Çeşitli mercan resifleri ve inanılmaz bir sualtı zenginliğine sahip. Bu nedenle de dalış severler tarafından tercih ediliyor. Turizm açısından gelişmiş olması beklense de ne yazık ki adaya ulaşım oldukça zor. Avustralya, Yeni Zelanda ya da Fiji üzerinden adaya gelmek gerekiyor. Ada içindeki ulaşım da gelişmemiş. Ayrıca adada konaklama imkânı da yok denecek kadar az.

4- Tuvalu

Tuvalu

Yüz ölçümü 26 kilometrekare olan Tuvalu, Nauru’nun ardından dünyanın en küçük ülkesi listesinde 4. sırada. Pasifik Okyanusu’nda Avustralya ve Hawaii’nin arasında konumlanan ada, 9 tane mercan adasından oluşuyor. Yaklaşık 12.000 kişilik nüfusa sahip olan Tuvalu’nun deniz seviyesinden çok yüksekte bulunmadığı için fırtınalar yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle küresel ısınmanın olumsuz etkileri ne yazık ki bu adanın sonunu getirebilir. Bu yüzden eğer Tuvalu’yu görmek gibi bir istediğin varsa aceleci davranmalısın ama tabii ülkeye ulaşım kolay değil. Fiji’ye uçup en az 3 aktarma ile adaya ulaşabilirsin.

5- San Marino

San marino

62 kilometrekare yüz ölçümüyle San Marino, Avrupa kıtasında dünyanın en küçük ülkesi unvanını alan 3. ülke. 1600 yılından beri cumhuriyetle yönetildiği ve bu nedenle de dünya üzerindeki en eski anayasal devlet ve cumhuriyet olduğu edilen San Marino’nun geliri finans ve turizm ile karşılanıyor. Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen ülkenin orta çağdan kalma burçları, Aziz Marino’nun eşyalarının sergilendiği bazilika ve hükümet konağı turistlerin mutlaka gördükleri yerler arasında. Sınır komşusu İtalya olan ülke, bir ovanın ortasındaki yüksek bir kaya üzerine kurulmuş. Bu nedenle ülkenin bir havalimanı bulunmuyor. En yakın havalimanı Rimini’de bulunan havalimanı. Eğer direkt Rimini’ye uçmazsan Floransa uçak bileti alarak trenle Rimini’ye geçebilirsin. Rimini’den 45 dakika yolculuk yaparak San Marino’ya ulaşabilirsin.

6- Liechtenstein

Liechtenstein

Yüz ölçümü 160 kilometrekare, sınırları ise 76 kilometre uzunluğunda olan Liechtenstein, Avusturya ile İsviçre arasında kalmış küçük bir ülke. Kendisinin de komşularının da denize sınırı yok. Yaklaşık 38 bin 750 kişinin yaşadığı ülke oldukça zengin. Özellikle Alp Dağları’nın eteklerinde konumlandığı için kış sporlarına çok elverişli. Her yıl binlerce kayak sever ülkeye akın ediyor. Yani anlayacağın ülke, kış turizmi sayesinde gelirinin büyük bir kısmını elde ediyor. Bu yüzden de tesisleri ve pistleri bu konuda oldukça gelişmiş. Kış tatili planlarını yaparken değerlendirmeni öneririm ama tabii ülkemizden direkt uçuş yok. Zürih uçak bileti alabilir ya da Friedrichshafen’a uçabilir sonrasında iki şehirden de tren ya da otobüs kullanarak Liechtenstein’e gelebilirsin.

7- Marshall Adaları

marshall adaları

Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde 31 tane yuvarlak ada grubu, 5 tane ada ve yaklaşık 1200 tane adacığın bir araya gelmesiyle oluşuyor Marshall Adaları ve yüz ölçümü sadece 181.3 kilometrekare. Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında konumlanan ülkenin ne yazık ki kötü bir nükleer geçmişi var. 1946 ve 1958 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri birçok kez nükleer bomba için bu ülkede denemeler yapmış. Hele bir de termonükleer hidrojen bombası için denemeler yapılmış ki onun etkisi Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kat be kat daha fazla. Neyse ki insanın zalimliğine rağmen doğa kendini yenilemekten asla vazgeçmiyor. Marshall Adaları’nda doğal güzellikler tüm bu üzücü hikayeye rağmen büyülemeye devam ediyor.

8- Saint Kitts ve Nevis

Saint kitts

261 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Saint Kitts ve Nevis, Amerika’nın bağımsızlığını ilan etmiş en küçük ülkelerinden biri. Adından da anlaşılacağı üzere Saint Kitts ve Nevis adında iki ayrı adadan oluşan ülke, sakinlik ve huzur arayanlar için bir cennet. Özellikle ülkenin başkenti Baseterre sokaklarında yürürken şehir hayatının tüm o karmaşasından uzaklaşıp huzur doluyorsun. Hatta buraya taşınma planları yapmaya başladığını fark edebilirsin bile. Türkiye’den direkt uçuş düzenlenmediği için ulaşım biraz zor ve maliyetli olabiliyor. Önce bir Avrupa şehrine uçup 2 aktarma daha yaparak ülkeye ulaşabilirsin.

9- Maldivler

Maldivler

Balayı kelimesinin tanımı haline gelmiş olan Maldivler, yaklaşık 298 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip ve böylece dünyanın en küçük 9. ülkesi oluyor. 1200 adanın bir araya geldiği bir ülke olan Maldivler’de denizin rengi o kadar güzel ki onu gördükten sonra bir daha başka bir hiçbir denizi beğenmeyebilirsin. Bembeyaz kumsallar ve sualtı güzellikleri de Maldivler’in şahane atmosferini ikiye katlıyor. Maldivler otelleri de gerçekten dünya üzerindeki en güzel oteller arasında yer alıyor desem abartmış olmam. Özellikle balayı için çok tercih edildiğinden otellerin hepsi tatili mükemmelleştirmek üzerine hizmet veriyor.

10- Şeyseller

Şeyseller

Hint Okyanusu’nda konumlanan Şeyseller, 115’ten fazla adanın bir araya gelmesiyle oluşan 493 kilometrekarelik yüz ölçümüyle tropik bir cennet. Tabii Şeyseller’i diğer tropik adalarla aynı yere koyamayız çünkü dünya üzerinde granitten oluşan tek okyanus adaları topluluğu. Yani hayallerimizdeki tüm tropik ada tanımlarını aşıp geçecek bir güzellikte. Özellikle balayı çiftlerinin en çok tercih ettiği yerler arasında yer alıyor. Kışın deniz tatili yapılabilecek bir iklime sahip oluşuyla soğuklardan bıkan bünyeler için iyi bir kaçış. Ayrıca Şeyseller’e vizesiz olarak gidebiliyoruz. Direkt uçuş bulunmasa da Dubai üzerinden aktarmalı olarak uçak bileti alabilirsin.

En büyük ülkeler

1- Rusya

Rusya

Dünya haritası hakkında fikri olan herkes dünyanın en büyük ülkesi hangisi diye düşününce Rusya cevabını verebilir bence. Rusya’nın kapladığı alan tam olarak 17,1 milyon kilometrekare. Evet doğru okudun, milyon diyorum. Evet haritada da büyük gözüküyor ama insan görünce yine de bir şaşkınlığa uğruyor. 20 bin 17 kilometre sınır uzunluğuyla 14 ülkenin sınır komşusu. Topraklarının bir kısmı Asya, bir kısmı ise Avrupa kıtasında olduğu için etnik köken çeşitliliği ve kültürel zenginliği oldukça fazla. Ülkenin başkenti Moskova kendi başına yaklaşık 12 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. St. Petersburg ise en turistik şehirleri arasında yer alıyor. Bu kadar büyük ülkeyi gezmeye bir yerden başlamak istiyorsan seni St. Petersburg uçak bileti almaya davet ediyorum.

2- Kanada

Toronto

Kanada, 9.985 milyon kilometrekare alanıyla dünyanın en büyük 2. ülkesi. Ülke o kadar büyük ki sınırları Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar uzanıyor. 3 bölge ve 10 eyalet olarak bölünmüş olan Kanada’nın nüfusu ise neredeyse 38 milyona ulaşmış durumda. Bu nüfus yoğunluğu da Kanada’nın dünyanın en yaşanabilir ülkeleri arasında yer alması. Ekonomik anlamdaki yeterliliği ve nüfusun eğitim seviyesine bakıldığında buna çok da şaşırmamak lazım. Ayrıca farklı farklı etnik kökenlerden ve dinlerden milyonlarca insan bir arada huzur içerisinde yaşayabiliyor. Başkenti Ottawa olan ülkede Toronto ve Vancouver hem renkli ve hareketli şehir yapısı hem de doğal güzellikleriyle çok fazla turist alıyor. “Hangi şehrine gitmemi önerirsin” diye sorarsan ülkenin en sıcak şehri olan Vancouver’a uçak bileti al derim.

3- Amerika Birleşik Devletleri

amerika

Kanada’nın ardından Kuzey Amerika’nın en büyük ikinci ülkesi olarak Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Ülke, 9.834 milyon kilometrekare alana yayılmış 50 tane eyalet ve 1 federal bölgeden oluşuyor. Amerika o kadar büyük ki doğusunda ve batısında bulunan eyaletler arasında saat farkı ve kuzeyiyle güneyi arasında çok belirgin iklim farkları var. Bu büyüklük, nüfus yoğunluğunu da beraberinde getiriyor tabii. Nüfusu yaklaşık 330 milyon olan Amerika, diğer ülkelere kıyasla geç keşfedilen bir ülke olduğundan nüfusunu pek çok din, dil ve ırktan insan oluşturuyor. Günümüzde hala göç almaya da devam ediyor. Aynı zamanda milyonlarca turisti de ağırlıyor. New York, California, Los Angeles, San Francisco, California ve Las Vegas gibi birbirinden turistik şehirlerini keşfetmek için uçak bileti bakmaya başla bence.

4- Çin Halk Cumhuriyeti

Çin

Çin ve Amerika’nın yüz ölçümü arasında ufak farklar var. 9.587 milyon kilometrekarelik alanıyla Çin, dünyanın en büyük listelerinde Amerika’nın hemen ardından geliyor ama 1.420 milyarlık nüfusu, Çin’i dünyanın en kalabalık ülkesi yapıyor. Ülkenin nüfusu her yıl milyonlarca artmaya devam ediyor. Bu nüfus yoğunluğu, önemli derecede büyük bir iş gücüne sahip olmayı da beraberinde getiriyor. İş gücünün bu kadar yüksek olması ve Çin’in sanayi alanındaki yetkinliği bir araya gelince dünya ekonomisine yön veriyor. Dünya üzerindeki birçok önemli marka, Çin’e tesisler kurarak ülkenin ekonomisine katkıda bulunuyor. Ekonomik gücün yanında ülkenin köklü bir tarihi, kendine has bir kültürel yapısı ve birçok doğal güzelliği de turizm konusunda Çin’i ön plana taşıyor. Ülkeyi keşfetmeye başlamak için turistler genelde başkent Pekin’i tercih ediyor. Sen de bu büyük ülkeye seyahat planlıyorsan Pekin uçak biletleri seni bekliyor.

5- Brezilya

Brezilya

Başarılı futbolcuları, Rio Festivali ve Latin Amerika kültürünü en iyi yaşatan yer olmasıyla adından sıkça söz ettiren Brezilya, aynı zamanda dünyanın en büyük 5. ülkesi. 8.516 kilometrekarelik alanın içinde yaklaşık 5.5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan ve dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un da büyük bir kısmı dahil. Biyolojik çeşitliliğiyle ve dünyanın su kaynağını oluşturmasıyla Amazon’un dünya için çok önemli bir yeri var. Aynı zamanda Brezilya ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlıyor. Amazon’un yanında Rio De Janeiro’nun önemli bir turizm şehri olması, ülkenin ekonomisini destekliyor. Rio Karnavalı, Kurtarıcı İsa Heykeli ve Maracana Stadyumu her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Özellikle Rio Karnavalı’na herkes hayatında bir kez mutlaka katılmalı ve o deneyimi yaşamalı. Şubat ayında düzenlenen festival için plan yapmak istersen uçak biletleri burada.

6- Avustralya

Avustralya

7.692 milyon kilometrekare alanı kaplayan Avustralya, dünyanın en büyük ada ülkesi. Dört bir yanı okyanusla çevrili olan ülkenin kıyı şeridi 25.760 kilometre ve tüm bu kıyı şeridinin her bir noktası ayrı güzel. Özellikle 243 kilometre boyunca uzanan Büyük Okyanus Yolu, dünyadaki en keyifli sürüş rotaları arasında yer alıyor. Tamamını görecek kadar vaktin yoksa bile en azından bir kısmında araba kullanmanın tadını çıkarmanı öneririm. Sadece kıyı şeridi değil, yeşilin tüm tonlarını görebileceğin ve vahşi yaşama ev sahipliği yapan doğal güzellikleri de her göreni büyülüyor. Bu güzelliklerden daha da mahrum kalma bence hemen Sidney uçak biletini al, keşfe başla.

7- Hindistan

hindistan

Çin’den sonraki en kalabalık ülke olan Hindistan, dünyanın en büyük 7. ülkesi. 3.287 kilometrekare alanı kaplasa da nüfusu çok yüksek olduğu için metrekare başına çok fazla insan düşüyor. Çin’de olduğu gibi Hindistan’da da bu nüfus yoğunluğu ülkenin ekonomisine olumlu bir katkı sağlıyor. Aynı zamanda ülkede birçok Ar-Ge tesisi bulunuyor ve önemli teknolojik gelişmelere imza atılıyor. Ayrıca hepimizin renkli dans figürleriyle bildiği Bollywood adı verilen film endüstrisi de ülkenin gelişiminde çok önemli bir yer kaplıyor. Yüzyıllardır varlığını sürdüren Hinduizm ve Hindu tapınakları da ülkenin turistik açıdan hareketliliğini artırıyor. Delhi, Kerala ve Mumbai ise ülkenin en fazla turist alan şehirleri. Ülkemizden Yeni Delhi ve Mumbai’ye direkt uçuşlar bulunuyor.

8- Arjantin

Iguazu şelaleri

Tango’nun başkenti Arjantin, 2.780 milyon kilometrekare alanı kaplıyor. Güney Amerika kıtasının en büyük 2. ülkesi olan Arjantin’in en güney ucunda konumlanan Cape Horn, dünyanın en fırtınalı noktalarından biri. Buradaki güçlü rüzgarlar, dalgalar ve gelgitler gemiyle yol almayı aşırı tehlikeli bir hale getiriyor. Arjantin’in Cape Horn kadar ünlü bir diğer yeri de Iguazu Milli Parkı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan milli parkta Iguazu Şelalesi de bulunuyor. Bu şelale 3 metre genişliği ve 80 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük şelalesi. O kadar heybetli bir görüntüye sahne oluyorsun ki unutulmaz bir deneyim haline geliyor. Arjantin vizesiz olduğu için bu deneyimi yaşamak için tek eksiğin uçak bileti.

9- Kazakistan

Kazakistan

2.725 milyon kilometrekare yüz ölçümüyle Kazakistan, dünyanın en büyük 9. ülkesi. Kuzeyinde Rusya, Sibirya ve Ural Dağları ile komşu olduğu için oldukça soğuk bir iklimi var ama aynı Rusya’da olduğu gibi farklı bölgelerinde birbirine tamamen zıt hava sıcaklıkları da görülebiliyor. Doğusu ve batısı arasında da saat farkı var. Coğrafi olarak önemli bir noktada konumlanması tarihi ve kültürel açıdan zenginliğine katkıda bulunuyor. Opera ve tiyatro salonları, çağdaş mimari yapıları ve tarihi anıtları yıl boyunca birçok turisti ağırlıyor. Ayrıca kayak merkezleri de oldukça meşhur ama kışın çok soğuk olduğu için bahar ayları Kazakistan’ı ziyaret etmek için en uygun dönemler.

10- Cezayir

Cezayir

2.382 milyon kilometrekare alana yayılmış olan Cezayir topraklarının yüzde 80’i Sahra Çölü’nün sınırları içinde yer alıyor. Sahil şeridi ise Akdeniz’e komşu. Uzun yıllar Fransa’nın sömürgesi altında kaldığı için Cezayir genelinde Fransız etkilerini görmek mümkün. Aynı zamanda Osmanlı’nın ülkedeki etkilerini de birçok yapıda gözlemleyebilirsin. Özellikle Kasbah bölgesinde Osmanlı ve Fransız kültürlerinin etkileri bir arada sentezlenmiş. Cezayir’e gittiğinde bu farklı kültürlerden etkilenen yapıları görebileceğin gibi çölde safari turu da yapabilirsin. Gerçekten unutulmaz bir deneyim oluyor. Ülkeye İslamiyet hâkim olduğu için cuma ve cumartesi günlerinin resmi tatil olduğunu da hatırlatayım.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN