Pandeminin hayatımızda bazı şeyleri kalıcı olarak değiştirdiği görünen bir gerçek. Yaşamlarımızda meydana gelen kalıcı değişimlerin başında da uzaktan çalışma şeklinin yaygınlaşması geliyor. Uzaktan çalışma şeklinin popülerleşmesi zaman ve mekandan bağımsız çalışabilen kişilerin yani dijital göçebelerin sayılarının artmasını beraberinde getirdi. Dijital göçebelerin sayısında son 2 yılda meydana gelen artış ile birlikte bazı ülkeler “dijital vermeye başladı. Temmuz ayında Endonezya’nın dijital göçebe vizesi verdiğini duyurmasıyla birlikte bu vize türünü veren ülkeler yeniden gündem oldu. Bugünkü içeriğimde dijital göçebe vizesi veren ülkelerden bahsedeceğim. Tabii öncesinde dijital göçebe kavramıyla ilgili detaylara da yer vereceğim. Hazırsan dijital göçebenin detaylı tanımıyla keşfetmeye başlayalım.
Not: Ücretler ve birikim kanıtları 2022 yılı Temmuz ayına ait.
Digital nomad ya da teknolojik göçebe olarak da bilinen bu kavram, her yerde hatta gerektiğinde seyahat ederken bile çalışabilen kişileri tanımlar. Bu kişiler, işlerini kendileri yönetmeyi tercih ederek zaman ve yerden bağımsız bir yaşam sürüyorlar. Bu sayının ileride artması bekleniyor.
Kısaca yükümlü olduğu işi her an her yerde yapabilen kişilere dijital göçebe deniyor.
Yeni yerler görme, yeni kültürler keşfetme: Şu anda, 50'den fazla ülke dijital göçebe vizesi veriyor. Bu vizeyi alan dijital göçebeler sadece internet bağlantısı ve laptoplarıyla işlerini yapabildikleri için kolayca seyahat edebilirler. Bu sayede, yeni yerler görme ve yeni kültürler tanıma imkanından mahrum kalmıyorlar.
Daha yaratıcı olma: Farklı insanlardan, kültürlerden ve coğrafyalardan beslenen hayal gücü sınırlarını aşar. Dijital göçebeler de yeni yerler görüp keşfettikleri için daha yaratıcı olurlar.
Hayatı daha dolu dolu yaşama: Hafta içi her gün sabah 09:00 akşam 18:00 saatleri arası çalışmak enerjimizi ve üretkenliğimiz baltalasa da bu onlar için geçerli değil. Dijital göçebeler iş saatlerini kendileri belirleyebilir ve hayatlarını istedikleri gibi yaşayabilirler.
Daha az stres: Stres insanlar için büyük bir sorun. Yoğun şehir hayatı, uzun çalışma saatleri ve diğer faktörler insanları daha stresli hale getiriyor. Ancak dijital göçebeler, verimli çalışma saatlerini kendileri ayarlayabilme ve başka ülkelere seyahat etme fırsatına sahip oldukları için daha az stresliler.
Freelance yazarlar, sosyal medya yöneticileri, yazılımcılar, grafik tasarımcılar, editörler, Seo danışmanları yani kısaca işini yapabilmesi için yalnızca bir internet bağlantısına ve bilgisayarına ihtiyaç duyan meslek grupları dijital göçebe olabilir.
Dijital göçebelikle ilgili gereken bilgileri verdikten sonra Endonezya’dan başlayarak dijital göçebe vizesi veren ülkelere ve bu vizeyi alabilmek için sağlaman gerekenlere değinelim.
Endonezya 2022 yılı haziran ayında dijital göçebeler için vize vermeye başladı. Bu vizeyle uzaktan çalışanlar vergi ödemeden 5 yıl boyunca ülkede kalabilecek. Vize, Endonezya dışındaki ülkelerden kazanç sağlayan serbest çalışanlara verilecek. Vize alan kişiler, ülkenin popüler adalarından biri olan Bali gibi yerlerde yaşayabilecek. Vizeni aldıktan sonra tek ihtiyacın bir Bali uçak bileti.
Portekiz dijital göçebeler arasında popüler bir ülke olmasına rağmen, dijital göçebe vizesi diye bir uygulama yok. Bunun yerine, D7 Vizesi veya Girişimci Vizesi gibi vize türlerine başvurulabilir. Bu vizeyi almak için, Portekiz'de bir yıldan uzun süre yaşamak isteyeceğine dair bir beyanda bulunman gerekli. Ayrıca, yılda en az 7,200 Euro kazanabileceğini ispat etmen ve eşin varsa, ek olarak her bir çocuğun için 2,160 Euro kazanabileceğini belgelemelisin. İstenen belgeleri sunduktan sonra, D7 Vizesi başvurusu yapabilirsin. Bu vizeyle 2 yıllık oturma izni alınabilir ve 3 kez yenilenebilir. 5 yıl yaşadıktan sonra daimi oturma izni alman mümkün.
Dubai'de verilen dijital göçebe vizesi, vergi ödemeden çalışma imkanı sunuyor. Vize için en az 6 ay geçerli bir pasaport ve BAE'de geçerli bir sağlık sigortası gerekli. Serbest çalışanlar için bir yıllık sözleşme geçerliliği, aylık 5.000 USD kazanç, son bir ay için maaş bordrosu ve son 3 ay için banka dökümleri gerekiyor. İşletme sahipleri içinse aylık 5.000 USD kazanç, şirketin mülkiyetinin 1 yıl daha kendilerinde olduğunu ve son 3 ay için banka dökümlerini göstermeleri zorunlu. Vize alındıktan sonra 1 yıl boyunca Dubai'de çalışabilir ve Dubai uçak bileti alarak keyifli bir yolculuğa çıkabilirsin.
Almanya dijital göçebe vizesi, serbest çalışanlar ve işletme sahipleri için uygun bir vize seçeneği. Ancak, vize başvuru sürecinde belgelere ve kanıtlara dayalı bir süreç olduğunu unutmayın. Başvurunun başarılı olması için yetkililer tarafından istenen tüm belgeleri ve kanıtları eksiksiz olarak sunman ve Alman ekonomisine katkı sağladığına ikna etmen gerekiyor. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra, Almanya'da 6 ay veya 1 yıl süreyle yaşayabilir ve gerekiyorsa, vize süresi dolduğunda yeniden başvuru yapabilirsin.
En güzel ülkeler arasındaki Hırvatistan da dijital göçebe vizesi için başvurabileceğin ülkelerden. Başvuru süreci boyunca gerekli belgeleri toplaman ve vize başvuru formunu doldurman gerekiyor. Vize alma şartlarını karşıladığından emin olmalısın. Vize başvurusu sırasında kalış amacını, çalışma durumunu, konaklayacağın yeri, fon durumunu ve aylık 2.560 dolarlık gelirin olduğunu kanıtlaman gerekiyor. Vize alındıktan sonra ülkede maksimum 1 sene yaşayabilirsin. Vizeni al, Zagreb uçak bileti ile Hırvatistan'a doğru yola çık.
İspanya da dijital göçebelere vize veren ülkelerden. Dijital göçebeler İspanya'da vize alabilmek için İspanyol olmayan bir şirkette çalıştıklarını kanıtlamalı ve ülkenin hükümeti tarafından belirlenen finansal gereksinimleri karşılamalı. Avrupa vatandaşı olmayan kişiler de bu vizeye başvurabilir.
Çekya da dijital göçebeler için Zivno Vizesi veriyor. Bu vize, 1 yıl süreyle Çekya'da kalma ve 26 Schengen ülkesinde gezme ayrıcalığı veriyor. Başvuru için yeterli finansal kaynağınız olması gerekiyor. Eğer 124.500 CZK (88.000 TL gibi) ile yeterli mali kaynağa sahipsen vize başvurusu yapabilirsin. Başvuru süreci 90-120 gün arasında sürebilir ve başvuru ücreti 1.000 CZK (705 TL).
Dijital göçebeysen Norveç'e vize başvurusu yapabilirsin. Mutlu insanlar ve kayağın ülkesi olması yanı sıra Kuzey Işıkları’nın evi. 2 yıl boyunca ülkede kalabilirsin. Vize alabilmek için en az bir Norveçli müşterinin olması gerekiyor. En az 35.719 Euro gelirin olmalı ve banka hesaplarıyla gelirini kanıtlaman lazım.
Uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısıyla birlikte ekonomik anlamda ülkesine katkı sağlamak için dijital göçebe vizesi veren ülke sayısı da artıyor. Bunlar arasında Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları bulunuyor.