Hayranlık uyandıran bir doğaya, lezzet dolu bir mutfağa, şifalı kaplıcalara ev sahipliği yapan Bolu, yılın dört mevsimi turistlerin gözdesi. Tabiat ve milli parkları ile doğa hayranlarının çok sevdiği bu rotada Türkiye'nin gölleri listesinden çok sayıda seçenek bulunuyor. Sayıları yaklaşık 200’ü bulan göl ve gölet yer alıyor. Bu yönüyle şehir, pek çok kaynakta “göller diyarı” ya da “göller şehri” olarak anılıyor. 

Bolu’nun İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın konumda olması da onu hafta sonları ya da günübirlik keşifler için önemli bir rota haline getiriyor. Üstelik bünyesinde çok sayıda konaklama alternatifi de bulunuyor. Kısacası Bolu’da seni unutulmaz bir seyahat deneyimi bekliyor. İşte günün birinde mutlaka görmen gereken o eşsiz Bolu gölleri.

İçindekiler

Abant Gölü

abant gölü

Listeye Bolu’nun en sevilen göllerinden Abant Gölü ile başlıyoruz. Yıl boyunca hangi ay ziyaret edersen et, güzelliği ile büyüleyen Abant Gölü özellikle kış aylarında romantik bir tatilin önde gelen adreslerinden olmayı başarıyor. Kışın karlar altında kalan gölün sonbaharda sunduğu renkler de bir o kadar etkileyici oluyor. Abant Gölü, Bolu’nun güneybatısında, merkeze 34 km uzaklıkta yer alıyor. 127 hektarlık bir alanı kaplıyor ve denizden yüksekliği ise 1328 metre. Göl ve çevresindeki 1196 hektarlık alana 1988 yılında tabiat parkı statüsü verilmiş.

Aynı zamanda aktivite bakımından da pek çok seçenek sunan Abant Gölü çevresinde bisiklet sürebilir, doğa yürüyüşü yapabilir, fotoğraf çekebilir, göl manzaralı kahvaltıcılarda güne güzel bir kahvaltıya başlayabilir ya da mevsim uygunsa piknik yapabilirsin. Seyahat öncesi göl ve doğa manzaralı, şömineli Abant otelleri içerisinden bütçene en uygun otele rezervasyon yaptırmayı unutma.

2021 Abant Gölü Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 8 TL, motorsiklet 16 TL, otomobil 24 TL, minibüs 72 TL, midibüs 120 TL, otobüs 240 TL.

Konum linki

Uçak Bileti

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller manzara

Bolu merkezine 42 km uzaklıkta yer alan Yedigöller Milli Parkı ülkemizin en sevilen sonbahar rotalarından biri. Özellikle İstanbul ve Ankara’da yaşayanların sevdiği bir gezi ve kamp yeri olan milli park, isminden de anlaşılacağı gibi Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere toplamda 7 adet göle ev sahipliği yapıyor. Göllerin bulunduğu 1636 hektarlık alan 1965 yılından bugüne milli park olarak koruma altına alınmış durumda. Yedigöller Milli Parkı ziyaretin sırasında gölleri ve muhteşem vadi manzarasını izleyebileceğin Kapankaya Seyir Terası’na mutlaka çıkmalısın. Sonbahar ve ilkbahar milli parkı ziyaret etmek için en uygun zamanlar. Kış aylarında ise kar sebebiyle yollar kapanabiliyor ancak bu durumda Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden ulaşım sağlanabiliyor.

Yedigöller’i günübirlik ziyaret edebileceğin gibi çadır ya da karavan kampı yapmak için de tercih edebilirsin. Milli parkta 1 hektarlık alan çadır ve karavan konaklaması için ayrılmış durumda. Nazlıgöl daha çok kamp için tercih ediliyor. Ayrıca milli parkta konaklama için tercih edebileceğin bungalov ev seçeneği de bulunuyor. Piknik, doğa yürüyüşü, kamp ve eşsiz fotoğraflar çekmek için Yedigöller’i yılın her mevsimi ziyaret edebilirsin.

2021 Yedigöller Milli Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 8 TL, motorsiklet 16 TL, otomobil 24 TL, minibüs 72 TL, midibüs 120 TL, otobüs 240 TL.

Konum linki

Çubuk Gölü

Çubuk Gölü Bolu

Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan, çevresi çam ormanları ile çevrili Çubuk Gölü, ilçeye 11 km, Bolu merkezine ise 135 uzaklıkta konumlanıyor. Özellikle kalabalıktan uzak bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olan göl için, Abant ve Yedigöller ile kıyaslandığında çok daha sakin bir keşif rotası demek mümkün. Göynük ziyaretinin olmazsa olmaz seyahat noktası konumunda olan göl, 15 hektarlık bir alana sahip. Burayı özellikle günübirlik bir program yaparak ziyaret edebilirsin.

Çubuk Gölü, fotoğraf çekmek, bisiklet turu, yürüyüş hatta kamp yapmak için oldukça ideal. Yalnız burada herhangi bir kamp alanı bulunmuyor, dolayısıyla kamp için bir ücret ödemiyorsun. Yani tamamen doğa ile baş başa bir kamp rotası olduğu söylenebilir. Yiyecek, su gibi temel ihtiyaçların için hazırlıklı gelmen gerekiyor. Çubuk Gölü’nün en dikkat çeken noktalarından biri de çevresinde yer alan yel değirmenleri oluyor. Bir dizi çekimi için koyulan ve sonrasında kaldırılmayan bu değirmenler Çubuk Gölü manzarası ile birleşince ortaya harika fotoğraf kareleri çıkıyor.

Konum linki

Sülüklü Göl

sülüklü göl

Bolu Mudurnu’ya 50 km uzaklıkta yer alan Sülüklü Göl, tam anlamıyla bir doğa harikası. Özellikle sonbahar ve yaz aylarında çok sayıda kampçının da favori rotalarından biri. İsmini önceleri gölde yaşayan ve farklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan sülüklerden almış olan gölde, bugün sülük bulunmuyor. Sebep olarak ise Sülüklü Göl’e bırakılmış olan balıklar gösteriliyor. Göl toplamda 6 hektarlık bir alanı kaplıyor ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenlere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Günümüzden yaklaşık 300 yıl öncesinde heyelan sebebiyle oluşan Sülüklü Göl’de çadır ya da karavan kampının yanı sıra doğa yürüyüşü, piknik ve fotoğrafçılık gibi keyifli etkinlikler yapabilirsin. Esasında bir tabiat parkı olan göl ve çevresinde ister kendi çadırını getirip kamp yapabilir, istersen bünyesindeki işletmede karavan ya da bungalov konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsin. Göl oldukça zengin flora ve faunası ile dikkat çekiyor. İstanbul’a 215 km, Ankara’ya 245 km uzaklıkta yer alması ise onu şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin favori destinasyonlarından biri yapıyor.

2021 Sülüklü Göl Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 6 TL, motorsiklet 12 TL, otomobil 18 TL, minibüs 54 TL, midibüs 90 TL, otobüs 180 TL.

Konum linki

Gölcük Gölü

gölcük gölü

Bolu merkezine 13 km uzaklıkta yer alan Gölcük Gölü, kış manzaralı fotoğraflarıyla ünlü göllerden biri. Profesyonel ya da amatör fotoğrafçılar tarafından defalarca fotoğraflanan Gölcük, suni bir set gölü ve yükseltisi 1217 metre. Göl, toplamda 4.5 hektarlık bir alanı kaplıyor ve çam, kayın, göknar ve gürgen gibi ağaç türleri ile çevrili eşsiz bir doğaya sahip. Böylesine güzel doğası ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak tabiat parkı ilan edilmiş.

Göl çevresi daha çok doğa yürüyüşü yapmak için elverişli. Eğer farklı bir aktivite arıyorsan ya da hava yürüyüş yapmak için fazla soğuksa golf araçları kiralayıp, göl turu yapabilirsin. Ayrıca çevresinde restoran, kır lokantası, büfe ve kafe seçenekleri bulunan Gölcük Gölü, romantik bir tatilin de vazgeçilmez adreslerinden biri olmayı başarıyor.

2021 Bolu Gölcük Gölü Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 8 TL, motorsiklet 16 TL, otomobil 24 TL, minibüs 72 TL, midibüs 120 TL, otobüs 240 TL.

Konum linki

Sünnet Gölü

sünnet gölü

18 hektarlık bir alanı kaplayan Sünnet Gölü, Göynük ilçesine 22 km uzaklıkta yer alıyor ve çevre su kaynaklarından beslenen bir heyelan set gölü olma özelliğine sahip. Ölçülen en derin yerinin 22 metre olduğu bu göl, Bolu’da günün birinde mutlaka görmen gereken yerlerin de başında geliyor. Gölde olta balıkçılığına izin veriliyor ve çoğunlukla mercan ve alabalık bulunuyor.

Sonbahar aylarında ziyaretçilere göz alıcı bir güzellik sunan göl ve çevresi uzun doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça uygun. Bünyesinde özel bir işletmeye ait bir otel bulunuyor. Dilersen gölü günübirlik ziyaret edebilir ya da burada hizmet veren tesiste konaklama gerçekleştirebilirsin. Ayrıca göl çevresi hem çadır hem de karavan kampı yapmak için de sıklıkla tercih ediliyor. Bisiklet, doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, fotoğrafçılık, piknik ve kamp Sünnet Gölü’nde yapabileceğin aktiviteler arasında yer alıyor.

2021 Sünnet Gölü Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 6 TL, motorsiklet 12 TL, otomobil 18 TL, minibüs 54 TL, midibüs 90 TL, otobüs 180 TL.

Konum linki

Yeniçağa Gölü

yeniçağa gölü bolu

Bolu’nun Yeniçağa ilçesinde yer alan, tektonik bir göl olan Yeniçağa Gölü, 7 km uzunluğu ve 2,5 km genişliği ile dikkat çekiyor. Oluşumunda Kuzey Anadolu fay hattının etkili olduğu gölün en derin yeri 11 metredir. Yeniçağa sayıları 200’ün üzerinde çok çeşitli kuş türüne ev sahipliği yapmakla birlikte bünyesinde bir de kuş gözlem kulesi bulunuyor. Ayrıca olta balıkçılığına da izin veriliyor. Gölün Bolu merkeze uzaklığı 37 km ve daha çok çevre yerleşim yerlerinde yaşayanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Yeniçağa Gölü Abant ya da Gölcük Gölü gibi turistik göllerden biri değil. Dolayısıyla bünyesinde çok fazla aktivite seçeneği ya da işletme bulunmuyor. Doğa ile baş başa sakin bir gün geçirmek istersen burayı mutlaka listene eklemelisin. Göl çevresinde piknik yapmak için piknik masaları ve mangal alanı bulunuyor. Bunun yanı sıra göl kıyısındaki seyir terası manzaranın tadını çıkarmak istersen muhteşem bir seçenek.

Konum linki

Şirinyazı Göleti

şirinyazı göleti

Şirinyazı Göleti Bolu’nun Mengen ilçesine 16 km mesafede Bürnük Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Esasında Orman İşletmesi tarafından, ormanda çıkabilecek olası yangınları söndürme amacıyla inşa edilen bu gölet, sonrasında balıklandırılmış ve doğa içi bir mesire yeri haline gelmiş. Daha çok günübirlikte geziler için ziyaret edilen göletin çevresi, piknik ve kamp yapmak için uygun. Dilersen gölette amatör olta balıkçılığı da yapabilirsin. Göleti kamp yapmak için tercih edeceksen karavan ve çadır kampı yapabileceğin içerisinde su, WC ve elektrik bulunan kamp alanını tercih edebilirsin. Kampla aran pek yoksa da üzülme çünkü gölet çevresinde bir de otel bulunuyor.

Konum linki

Karagöl

Tabiat parkı statüsüne sahip olan Karagöl, Bolu il merkezine 84 km uzaklıkta yer alıyor. Yıl boyunca özellikle de ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan gölün, çevresi de oldukça zengin bir ormanlık alana sahip. 2011 yılında tabiat parkı olması sebebiyle koruma altına alınan ve girişin ücretli olduğu Karagöl’de doğa ile iç içe keyifli bir hafta sonu geçirebilirsin. Göl ve çevresi doğa yürüyüşü, bisiklet, piknik, olta balıkçılığı ve kamp gibi aktivitelere olanak sağlıyor. Hatta bölgede bungalov konaklama imkanı da bulunuyor.

Konumu gereği daha çok Bolu ve Ankara’dan gelen ziyaretçileri ağırlayan Karagöl, 1 hektar genişliğinde, muhteşem dinlenme alanlarından biri. Aynı zamanda sakin bir gün geçirmek isteyenler için de oldukça ideal.

2021 Bolu Karagöl Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 6 TL, motorsiklet 12 TL, otomobil 18 TL, minibüs 54 TL, midibüs 90 TL, otobüs 180 TL.

Konum linki

Aladağ Göleti

aladağ göleti

8 hektarlık bir alana sahip olan Aladağ Göleti, Bolu’ya 30 km uzaklıkta, Aladağ yaylaları ve izcilik kampının yanında yer alıyor. Tertemiz doğası ile dikkat çeken gölet çevresi, Bolu’nun tıpkı diğer göllerinde olduğu gibi kamp yapmak için oldukça uygun bir doğaya sahip. Yaz ayları başta olmak üzere kamp ya da doğa yürüyüşü yapmak için uygun dönemlerde gölet çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Dilersen hafta sonları olta balıkçılığı, kamp, bisiklet, piknik, trekking gibi aktiviteler için Aladağ Göleti’ni ziyaret edebilirsin.

Gölet Göksu Tabiat Parkı içerisinde konumlanıyor ve koruma altına alınan tabiat parkına girişler ek ücrete tabi.

2021 Bolu Karagöl Tabiat Parkı giriş ücretleri: Yaya-bisiklet 8 TL, motorsiklet 16 TL, otomobil 24 TL, minibüs 72 TL, midibüs 120 TL, otobüs 240 TL.

Konum linki


bengisarihan
Bengi Sarihan
59 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN