Göller Bölgesi’nde bulunan Burdur, kendisini keşfetmek adına gelen ziyaretçilerine tertemiz bir hava, dokusunu yitirmemiş tarihi mekanlar ve antik kentlerin gölgesinde eşsiz manzaralar vadediyor.

Görece ufak bir kent olmasına rağmen oldukça yoğun bir kültürel mirasa sahip olan Burdur, aynı zamanda Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biri durumunda. “Türkiye’nin Maldivleri” olarak gösterilen Salda başta olmak üzere sayısız turistik destinasyonu gelin şimdi birlikte keşfedelim!

Burdur’da gezilecek yerlere geçmeden önce şehri gezmeye karar verenlerin en çok merak ettiği birkaç soruya cevap verelim;

Burdur’da ne yenir?

Bu doğa harikası şehri keşfe çıktıysanız Burdur şişi, testi kebabı, kabak tatlısı, ceviz ezmesi, Burdur muhallebisi, kömbe, mürdümek aşı ve peynirli pidenin mutlaka tadına bakmanızı öneriyoruz.

Burdur’dan hediye olarak ne alınır?

Burdur seyahatinizde sevdiklerinize bakır cezve ve çaydanlık, ceviz ezmesi, ibecik bezi veya dokuma ürünler alabilirsiniz.

Burdur’un en güzel ilçesi neresi?

Burdur’un en güzel ilçesi olan Yeşilova, Salda Gölü’ne ev sahipliği yapması nedeniyle şehrin en turistik noktası konumunda.

1. Salda Gölü

salda-gölü

Listenin ilk sırasında sadece Burdur’un değil tüm Türkiye’nin gözbebeği olan Salda Gölüne yer veriyoruz. Şehrin tam anlamıyla sembolü olarak kabul edilen bu muhteşem göl, her sene yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.. “Türkiye’nin Maldivleri” olarak da anılan Salda, Mars ile benzer yüzey özelliklerine sahip.Salda Gölü, dünyada böyle bir özelliğe sahip olan iki oluşumdan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yeşilova ilçesinde yer alan turistik bölge, şehir merkezine yaklaşık olarak 70 km uzaklıkta. Deniz seviyesine göre yüksekliği 1100 metre civarında olan göl, özellikle yaz aylarında önemli bir ilgi görüyor. Gölün derinliği bazı noktalarda 180 metreye kadar ulaşabiliyor. Tektonik yapıda bir göl olan Salda Gölü, enfes kumsalı ve turkuaz rengin yarattığı etkileyici manzarası ile meşhur. Birbirinden farklı doğal güzelliklere sahip olan şehri keşfetmek için Burdur otobüs bileti linkine tıklayarak biletinizi alabilirsiniz.

Salda Gölü hakkında daha fazla bilgi için linkteki yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Konum Linki

Yazar Notu: Burdur Otogarı üzerinden kalkan Yeşilova otobüslerine binerek göle ulaşabilirsiniz.

2. Burdur Arkeoloji Müzesi

burdur-arkeoloji-muzesi

Burdur’daki arkeolojik çalışmaların önemli ölçüde sergilendiği Burdur Müzesi, hemen bahçe kısmında bulunan tarihi kütüphanenin mimarisi referans alınarak tasarlanmış. Müze esasen 1956 senesinde kurulmuş olmasına rağmen 2001 senesinde ciddi bir düzenlemeden geçirildi. Burdur Müzesi’nde sergilenen eserlerin önemli bir bölümü Hacılar, Höyücek, Kuruçay, Kibyra ve Boubon kazı çalışmalarından çıkarılmış.

Günümüzde 60 binin üzerinden eseri bünyesinde barındıran bu büyük müze, yakın zaman önce “Gezilip Görülmeye Değer Müze” olarak geçen özel bir ödülün de sahibi durumunda. 3 ayrı bölümü olan müzenin üst katlarında Erken Kalkolitik dönemlere ait eserler bulabilirsiniz. Giriş katında ağırlıklı olarak Kibyra Antik Kenti ve Sagalassos Antik Kenti’nde gerçekleşen çalışmaların sonuçlarını inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 60 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

3. İnsuyu Mağarası

insuyu-magarasi

Burdur-Antalya Yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarasının en önemli özelliği, ülkemizin turizme kazandırılan ilk mağarası olması. Günümüzde mağaranın yalnızca 330 metrelik bölümü gezilebiliyor. İnsuyu Mağarası, turizme açılmayan kısmıyla birlikte toplamda 8.350 metrelik bir uzunluğa sahip.

Binlerce dikit ve sarkıttan oluşan bu doğa mucizesi, karstik yapıdaki kayaların zaman içerisinde aşınması neticesinde ortaya çıkmış. Bir yeraltı sarayını andıran bu gizemli ve ihtişamlı mağara, tam olarak Çatağıl Köyü içerisinde yer alıyor. 1965 senesinde ilk olarak ziyarete açılan İnsuyu Mağarası, günümüzde doğal bir SİT alanı olarak geçiyor. Mucizevi yapı, deniz düzeyinin yaklaşık 900 metre yukarısında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Tam 20 TL

  • Öğrenci 10 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

4. Burdur Kent Ormanı

Burdur’un tabiat güzellikleri arasında yer alan Burdur Kent Ormanı, merkeze 10 km uzaklıkta. Burası, sevdiklerinizle beraber piknik yapmak adına değerlendirebileceğiniz oldukça ideal bir yer. Devasa ağaçların çevrelediği ormanlık alan, aynı zamanda müthiş bir göl manzarasına sahip. Burdur Kent Ormanı, sunduğu çeşitlilikle fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Kent ormanı içerisinde ihtiyaçlarınıza yanıt bulabileceğiniz tesisler bulunuyor. Bu arada kent ormanı içerisinde özel çocuk oyun alanları, bisiklet ve koşu parkurları, voleybol ve basketbol sahaları gibi olanaklar söz konusu. Kamp ve karavan meraklılarının da uğrak yerlerinden biri olan Burdur Kent Ormanında mangal konusunda herhangi bir yasak söz konusu değil.

Konum Linki

Yazar Notu: Burdur Kent Ormanına aracınızla gitmek için Burdur-Fethiye-Çendik yolunu takip etmeniz gerekiyor.

5. Saat Kulesi

burdur-saat-kulesi

19’uncu yüzyılda inşa edilen Burdur Saat Kulesi, 25 metrelik yüksekliğe sahip. Bu sayede şehir merkezinde pek çok bölgeden görülebilen ihtişamlı kulenin inşası, o dönem Konya’nın Valisi olarak görev yapan Tevfik Paşa’nın emri ile gerçekleşmiş.

Burdur Saat Kulesi 1914 senesindeki depremde çok ciddi bir hasarla karşılaşmış olmasına rağmen 22 sene sonra gerçekleşen çalışmalar sayesinde şehre yeniden kazandırılmış. Saat Kulesi’nin ikinci defa inşa edilmesinde Hacı Ali Emir Bey’in girişimleri etkili olmuş. Kare plana sahip olan kule, kesme taşlardan oluşuyor.

Konum Linki

6. Sagalassos Antik Kent

sagalassos-antik-kent

Burdur’daki pek çok Antik kent gibi Sagalassos Antik Kenti de Pisidia Bölgesi’nin şehirlerinden biri. Ağlasun ilçesinde konumlanan Sagalassos, ilçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta. Akdağ’ın yamaçlarında yer alan kent, oldukça tepe bir noktada. Sagalassos Antik Kenti’nin keşfedilmesi, 1706 senesinde gerçekleşmiş.

Fransız bir gezgin tarafından keşfedilen kent; tiyatro, hamam, kütüphane, meclis binası ve tapınak gibi bölümleri ile ziyaretçilerini selamlıyor. Tarihte Büyük İskender’in bu kenti M.Ö. 333 senesinde ele geçirdiği biliniyor. Kent o dönemlerde Seleukos ve Sagalassos hakimiyetlerinde kalmış, daha sonra ise Roma topraklarına dahil olmuş. Bu arada Sagalassos Antik Kenti’nin 2009 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alındığını belirtelim.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 170 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

7. Karacaören Baraj Gölü

karacaoren-baraj-golu

Burdur’a ve Isparta’ya sınırı bulunan Karacaören Baraj Gölü, özellikle doğa aktiviteleri için oldukça uygun bir sahaya sahip. Yeşilin farklı tonlarına şahitlik edebileceğiniz Karacaören Baraj Gölü; yürüyüş, kamp, kano ya da balık tutma aktiviteleri için sıklıkla tercih ediliyor. Bölgede belli aralıklarla kısa tekne turları da organize edilebiliyor.

Baraj, şehir merkezine yaklaşık olarak 75 km uzaklıkta. 1989 senesinde inşa edilen Karacaören Barajı, Aksu Çayı üstünde konumlanıyor. Gölün bulunduğu alanda çok sayıda restoran ve konaklama tesisi seçeneği bulunuyor. Kuş cıvıltılarının ortasında, doğanın bahşettiği sonsuz huzur duygusuyla harika bir gezi deneyimi sizi bekliyor.

Konum Linki

8. Burdur Gölü

burdur-golu

Her ne kadar Salda Gölü turistik açıdan biraz daha öne çıksa da Burdur Gölü’nün ülkemizin en önemli göllerinden biri olduğunu net şekilde vurgulamak gerekiyor. Göller Yöresi adı verilen bölgede yer alan Burdur Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin 7 büyük gölünden biri durumunda. Yıllar önce gerçekleşen tektonik deprem neticesinde oluşan göl, Salda’nın aksine tuzlu bir göl.

Kapalı bir havza olmasından dolayı suyu yenilenmiyor. Bu durum gölü elbette kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Burdur Gölü içerisinde 90’a yakın türde su kuşu yaşıyor. Bu nedenle de kuş gözlemcileri için göl doğal bir çalışma alanı sunuyor. Çok nadir görülen bir tür olan Dikkuyruk ördeklerinin önemli bir kısmı Burdur Gölünde yaşıyor. Mesire alanı olarak da değerlendirilen gölde kano, yelken gibi popüler su sporları ön planda.

Konum Linki

9. Salda Kayak Merkezi

salda-kayak-merkezi

Salda Gölü’ne 15-20 dakikalık bir yolculuk yaparak ulaşabileceğiniz Salda Kayak Merkezi, kış döneminde yerli ve yabancı ziyaretçilerden tam not almayı başarıyor. Kayak merkezinde bugün itibarıyla toplamda 5 ayrı pist bulunuyor. Pistler genel olarak 1 km’nin üstünde bir uzunluğa sahip. Ayrıca Salda Kayak Merkezi içerisinde 900 metreye yakın bir telesiyej hattı söz konusu.

Eşeler Yaylasında yer alan merkezin 2080 rakıma sahip olduğunu unutmamalısınız. Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan Salda Kayak Merkezi, ülkemizin göl manzarasına sahip olan ilk kayak merkezi. Sevilen kayak merkezinde kış döneminde genellikle kar, 100 santimi geçmiyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kayak merkezine ait kafeteryada hem kar motoru hem de elbise ve snowtrack kiralayabilirsiniz.

Otel

10. Susuz (Han) Kervansarayı

susuz-han-kervansarayi

Bucak ilçesine yaklaşık 9 km uzaklıkta yer alan Susuz Kervansarayı, tıpkı İncir Han Kervansarayı gibi II. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yapılmış. Tarihi yapıyı görmek adına Susuz Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Kervansarayın mukarnaslı olan taç kapısı bugün hala ayakta.

Susuz Han Kervansarayında ki son restorasyon, 2008 senesine ait. Bu dönemde Ege Üniversitesi’nin de girişimleri ile yapılan çalışmalarda açık avlu bölümüne ait çok sayıda seramik parçası, lüle, ağırşak ve bakır sikke çıkarılmış. Burdur-Antalya Karayolu üzerinde bulunan Susuz Han Kervansarayı, İncir Han ile aynı dönemde yapılmış.

Konum Linki

11. Doğa Tarihi Müzesi

doga-tarihi-muzesi

Burdur Doğa Tarihi Müzesi, şehrin tabiat güzelliklerinin yanında tarihsel dokusuna ayna tutuyor. 19’uncu yüzyıldan kalan Kavaklı Rum Kilisesi’nin ev sahipliği yaptığı müze, Burdur şehir merkezinde yer alıyor. Kilisedeki restorasyon çalışmalarından sonra müze resmi olarak hizmet vermeye başlamış.

Elmacık Köyü içerisinde gerçekleşen arkeolojik kazılarda keşfedilen “Mammuthus Meridionalis” Doğa Tarih Müzesi’nde özel bir ilgi görüyor. Tarih öncesi zamanlardan kalan pek çok hayvan iskeleti aynı şekilde burada kendine yer buluyor. Zaman zaman öğrencileri toplu halde ağırlayan müzede eğitici sinevizyon sunumları söz konusu.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 60 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

12. Ulu Cami

ulu-cami-burdur

Anadolu coğrafyasında Ulu Cami adında pek çok camiye tanıklık etmek mümkün. Bu isme sahip camilerden biri de Burdur’da yer alıyor. 1300 yılında Hamitoğlu Dündar Bey’in yaptırdığı Ulu Cami, tarih içerisinde depremlerden dolayı çok sayıda onarım görmüş. Bunlardan biri de 1749 senesinde Çelik Mehmet Paşa tarafından gerçekleştirilmiş.

İç taraftan yarım kubbeli olan tarihi caminin sivri kemerli pencereleri oldukça etkileyici. Kiremit çatılı ve ahşap tavanlı dini mekanın toplamda 3 ayrı girişi söz konusu. Çokgen tasarımlı camide iki ayrı minare bulunuyor.

Konum Linki

13. İncir Han Kervansarayı

incir-han-kervansarayi

Burdur’un Bucak ilçesinde yer alan İncir Han Kervansarayı, 13’üncü yüzyıldan kalma bir yapı. II. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından inşa edilen tarihi kervansaray, tam olarak İncirdere Köyü içerisinde yer alıyor.

Ahır kısmı tümüyle ayakta kalan İncir Han Kervansarayında özellikle taç kapısı büyük ilgi görüyor. Çünkü bu kapı görünüm itibarıyla bir istiridye kabuğunu anımsatıyor. Selçuklu mimarisi olan yapı, 1200’lü senelerde aktif ticaret rotaları arasında yer almış. Restorasyona rağmen dokusunu ciddi oranda koruyabilen İncir Han Kervansarayının orjinal kitabesi bugüne dek ulaşabilmiş durumda.

Konum Linki

14. Kibyra Antik Kenti

kibyra-antik-kenti

Kibyra Antik Kenti, Gölhisar ilçesinde yer alıyor. Horzum Mahallesi içerisindeki bu görkemli kent, tepelik bir alanda konumlandırılmış. Diğer Antik kentlere kıyasla oldukça geniş bir alana yayılan kent, doğrudan ova ve göl manzarasına bakıyor. Kentin hemen giriş bölümünde 10 binden fazla kapasitesi ile stadyum sizi karşılıyor. Aynı alanda bir de anıtsal bir kapı söz konusu.

Biraz yürümeye başladığınızda ise meclis binası, tiyatro, hamam ve agora gibi alanlar net şekilde görünüyor. Meclis binası içerisinde yer alan Medusa Mozaiği, kırmızı yeşil ve beyaz mermerleri ile oldukça etkileyici görünüyor. Bu mozaik 2011 yılındaki çalışmalar neticesinde çıkarılmış. Kentin genel olarak aktif olduğu zamanlar, M.Ö. 300’lü senelere uzanıyor. Kenti keşfetmek için ücret ödemenize gerek yok.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

15. Kremna Antik Kenti

kremna-antik-kenti

Aksu Vadisi’ni görecek bir konumda yer alan Kremna Antik Kenti’nin inşasında Psidialıların imzası bulunuyor. Tam olarak Çamlık adı verilen köyde yer alan Kremna’nın günümüzde ayakta kalan kısımları Roma Dönemi’nden kalma. Izgara planına sahip olan Antik kentin çevresi surlarla örülü.

Batı ve güney kısımlardan girişi olan kentte gerçekleşen arkeolojik çalışmalarda Leto’dan Nemesis’e Apollon’dan Hygeia’ya dek çok sayıda heykel çıkarılmış. Bu heykellerin tamamı Burdur Müzesi içerisindeki Kremna Salonu’nda sergileniyor. Buraya dair ilk ciddi çalışalar 1880’li yıllara uzanıyor. Kentin konumu 1100 metre yükseklikte yer aldığı için ziyaret etmek görece zor olabiliyor. Bu arada ücretsiz şekilde gezilebilen Kremna’nın eski adının Kestos olduğunu belirtelim.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

16. Akçaköy Lavanta Deresi

akcakoy-lavanta-deresi

Yeşilova ilçesinde bulunan Akçaköy Lavanta Deresi, Burdur’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Yabani yaşamının haricinde lavanta tarlalarıyla da meşhur olan bu özel destinasyon, size farklı bir deneyim sunuyor.

Büyüleyici lavanta kokuları, ziyaretiniz boyunca peşinizi bir an olsun bırakmıyor. Burası aynı zamanda ülkemizdeki en büyük lavanta tarlası olarak da kabul ediliyor. Haziran ayının sonu ile temmuz ayının ilk haftaları, ziyaret açısından en verimli dönemler. Fransa’daki meşhur lavanta bahçelerini anımsatan bölge, konsept fotoğrafçılığı için de ideal bir seçenek.

Konum Linki

17. Taş Oda Konağı

tas-oda-konagi

Burdur sınırları içerisinde Osmanlı sivil mimarisini yansıtan çok sayıda konak bulunuyor. Bu konaklardan biri olan Taş Oda Konağı, 17’nci yüzyılda inşa edilmiş. Türk-İslam eserlerine örnek olarak gösterilen yapı, toplamda 2 kattan oluşuyor. İkinci katta ahşap, ilk katta ise taş malzemelerin kullanıldığını görebilirsiniz.

Zemin katta yer alan ahırda ise sivri kemerler göze çarpıyor. Ahşap yüklük alanında pervazlara ait süslemeleri yakından inceleyebilirsiniz. Yakın zaman önce bu konak, Kültür Bakanlığı’nca koruma altına alınmış ve etnografya müzesine çevrilmiş. Hem mimarideki detayları hem de etnografik figürleri incelemek adına buraya gelebilirsiniz. Müze ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

18. Hıdırlık Kümbeti

hidirlik-kumbeti

Hıdırlık Kümbeti, şehrin en köklü anıtları arasında yer alıyor. Bugüne dek sağlam bir şekilde gelebilen kümbet, Selçuklulardaki klasik mezar anıtı formunu önemli ölçüde yansıtıyor. Hıdırlık Kümbetinde ne yazık ki bir kitabe söz konusu değil. Bu nedenle de kesin olarak yapım yılına ve kim tarafından inşa edildiğine ulaşmak mümkün değil. Fakat kümbete adı verilen Hıdırlık’ın şehre gelen Türklerin ilk yerleşim bölgesi olduğu biliniyor. Bu bilgiden yola çıkarak Hamidoğulları Beyliğine bağlı önemli biri için inşa edildiği tahmin ediliyor. 1984 ve 2009 yıllarında önce Vakıflar Genel Müdürlüğü, ardından da Burdur Belediyesi, yapının bakımını üstlenmiş. Kümbetin tüm alanında düzgün kesme taşlar kullanılmış. Bölge halkı buraya “Dört Ayak Kümbeti” de diyebiliyor. Tarihin izlerini taşıyan bu şehri tam olarak keşfetmek için Burdur otelleri linkine tıklayarak bütçenize en uygun oteli seçebilirsiniz.

Konum Linki

19. Pirkulzade Kütüphanesi

pirkulzade-kutuphanesi

Pirkulzade Kütüphanesi, Burdur Müzesi içerisinde ayrı bir alan olarak hizmet veriyor. En az müze kadar ilgi uyandıran bu önemli kütüphane, Osmanlı mimarisine göre inşa edilmiş. Kütüphanenin bir kitabesi olmadığı için tarihi tam anlamıyla bilinmiyor. Fakat kütüphane içerisinde bulunan eski kitaplarda 1823 senesine ait mühürler söz konusu.

Kütüphane içerisinde Türk-İslam dönemine ait eserlerin ağırlıkta olduğunu belirtelim. Bu arada müzenin içerisinde yer alan odalar tasarlanırken, bu kütüphanenin mimarisi ve genel atmosferi referans alınmış. Burdur Müftüsü Mustafa Efendi’nin yaptırdığı bu yapı, müzenin bahçesinde konumlanıyor.

Konum Linki

20. Sia Ören Yeri-Taşanadam

sia-oren-yeri-tasanadam

Burdur’un en önemli Antik bölgelerinden biri olan Sia Ören Yeri, Karaot Köyü içerisinde bulunuyor. Psidia şehirlerinden biri olan Sia’nın bugün itibarıyla sur duvarları ayakta. Aynı şekilde 2 katlı olan kuleyle beraber giriş kapıları da sağlamlığını korumakta.

Sur duvarlarının hemen içinde bazı ev kalıntılarına rastlamak olası. Burada aynı zamanda çok sayıda anıt mezar da bulunuyor. Şehir merkezine yaklaşık 100 km sürüş mesafesi bulunan Sia Ören Yeri, Bucak ilçesine bağlı. Bu arada Taştandam Tepe’nin eteklerinde yer alması, manzara açısından Sia Ören Yerini daha da etkileyici bir konuma getiriyor. Sia Ören Yeri ücretsiz olarak keşfedilebiliyor.

Konum Linki

21. Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi

piribaslar-kultur-ve-sanat-evi

1800’lü yıllarda inşa edilen Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi, belediyenin girişimleri ile gerçekleşen restorasyon çalışmaları sayesinde turizme kazandırılmış. Oluklaraltı Caddesi’nin üzerinde konumlanan tarihi yapı, aynı zamanda Mısırlılar Evi’ne de oldukça yakın. Bazı kaynaklarda “Piribaşlar Evi” olarak da geçen iki katlı yapının kuzey kısımdaki duvarları taş, diğer alanları ahşap kargir şeklinde.

Bakanlık tescilli Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi, özellikle cumbalı yapısından dolayı önemli bir ilgi görür. Burası, şehir içerisindeki pek çok sanatsal faaliyete ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Piribaşlar Evi’ni dilediğiniz zaman ücretsiz şekilde de inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

22. Karanlıkdere Kanyonu

karanlikdere-kanyonu

Altınyayla ilçesindeki Karanlıkdere Kanyonu, özellikle tabiat yürüyüşleri ve dağcılık gibi faaliyetler için oldukça ideal bir yer. Ballık Köyündeki kanyon, muhteşem manzarasının yanında aynı zamanda zengin florası ile öne çıkıyor. Bu etkileyici jeolojik yapıda ardıç ağaçlarından sedir ağaçlarına kadar çok sayıda ağaç türüne şahitlik edebilirsiniz. Koruma altındaki kanyon, sene boyunca tırmanış aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. İlçe merkezinden kalkan araçlarla kanyona yaklaşık olarak 1 saatte varılabiliyor.

Konum Linki

23. Mısırlılar Evi

misirlilar-evi

Kent merkezinde yer alan Mısırlılar Evi, en az adı kadar ilgi uyandıran bir yapı. 19’uncu yüzyıldan bugüne ulaşan Mısırlılar Evi, Burdur’un sembol yerleri arasında. Tavan kısımlarında yer alan ahşap işlemeler ve alaturka kiremitler dikkat çekici.

Evin giriş katında genel olarak kışlık adı verilen odalar söz konusu. Bir üst katta ise sofaya açılmakta olan 4 ayrı oda bulunuyor. Alçı şerbetlikler ve yüklükler, tüm odalarda aynı biçimde dizayn edilmiş. Tam olarak Oluklaraltı bölgesinde yer alan tarihi ev, günümüzde konukevi olarak işlev görüyor. Bu arada yapının taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiğinin altını çizelim.

Konum Linki

24. Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi

lisinia-yaban-hayati-rehabilitasyon-merkezi

Merkezde yer aldığı için ulaşımı oldukça kolay olan Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, tam olarak Karakent içerisinde bulunuyor. 2005 senesinde özel bir proje neticesinde kurulan bu merkezde özellikle veteriner hekim Öztürk Sarıca’nın payı yadsınamaz. Burdur Gölü kıyılarına kurulan bu önemli alana adı verilen Lisinia ise Psidya'nın en meşhur şehirlerinden birisi.

Tabiat içerisinde önlenmesi güç bozulmalar ve kanser vakaları, Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezinin asıl odaklandığı temalar. Nitekim merkezi kurucusu olan Öztürk Sarıca da ailesinden birçok kişiyi kanserden yitirdiği için bu merkezi kurma kararı almış. Merkezi bugüne dek 120 bin civarında insanın ziyaret ettiği biliniyor. Burada rutin olarak görsel anlatımlar eşliğinde doğa eğitimleri veriliyor.

Konum Linki

25. Milias Ören Yeri

milias-oren-yeri

Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler kasabasında yer alan Milias Ören Yeri, Toroslara oldukça yakın. Roma dönemlerinde aktif olan kentin çevresinde sarp kayalıklar söz konusu. Bu kayalık alanların aralarında da surlar bulunuyor.

Kente ait nekropol ise sur alanının kuzeyinde yer alıyor. Bu bölgede yer alan evlerin önemli bir bölümü kayalık alanların kesilmesi neticesinde oluşturulmuş. Burada, ana kaya durumundaki dev yapıya oturtulan bir tiyatro da bulunuyor. Yöre halkı tarafından Milias, genel olarak Milyos olarak anılıyor. Milias Ören Yerini etkileyici kılan özelliklerden biri de Aksu Vadisi manzarasına sahip olması. Burayı, saat sınırlaması olmaksızın ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

26. Bakibey Konağı

Merkezdeki Değirmenler Mahallesi içerisinde bulunan Bakibey Konağı, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri durumunda. 17’nci yüzyıldan kalan bu değeri yapı, aynı zamanda Türk-İslam eserleri arasında gösteriliyor. Toplamda 2 ayrı kattan oluşan Bakibey Konağı’nın masif kerpiç duvarları dikkat çekici. Aynı zamanda beşik çatı kısmında da alaturka kiremitler bulunuyor.

Ziyaretçilerden ta not alan selamlık kısmı, baş oda olarak kullanılıyor. Baş odanın tavan bölümlerinde ince işçilikli süslemelere tanıklık edebilirsiniz. Bu arada Burdurlu olduğu bilinen Mehmet Akif Ersoy’a ait bazı kişisel eşyalar da konakta sergileniyor.

Konum Linki

Size bir sonraki rota önerimiz ise içinizi ısıtacak Antalya. Antalya’yı tam olarak keşfetmek için Antalya’da gezilecek yerler yazısına göz atmanızı öneriyoruz.

Otobüs Bileti


ipekincir
İpek İncir
366 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN