Ege denildiği zaman çoğumuzun aklına İzmir’in gelmesi çok normal. Fakat mevcut turizm potansiyeli açısından Aydın’a da çok özel bir vurgu yapmamız gerekiyor. Özellikle Kuşadası ve Didim gibi hem tarihsel önemi hem de turistik değeri yüksek olan yerleri bünyesinde barındırması, Aydın’ı daha da ayrıcalıklı kılıyor.

Antik kentler bakımından eşine az rastlanır bir zenginliğe sahip olan Aydın’da Kuşadası Milli Parkı’ndan Altınkum plajına, Nysa Antik Kenti’nden Yörük Ali Efe Müzesi’ne kadar geniş bir gezi programı sizleri bekliyor. Hadi o zaman Aydın’da gezilecek yerleri daha yakından tanımaya başlayalım.

Gezilecek yerlere başlamadan önce Aydın’a  gezmeye gidecek kişilerin en çok merak ettiği birkaç konuya kısaca değinelim;

Aydın’ın neyi meşhur?

Ege Bölgesi denilince akla ilk olarak zeytinyağı, sebzeli yemekler ve Ege yeşillikleri gelir. Aydın her ne kadar adını bunlarla duyursa da ısırgan otu böreği, zerde, çingene pilavı, börülce yuvarlama ve pelvize tatlısı gibi lezzetli yemeklerinde tadına bakmanızı öneriyoruz.

Aydın’ın en meşhur meyvesi nedir?

Aydın denilince akla ilk gelen şeylerden biri de incir. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen bu lezzetli incirlerin kuru veya yaş halinin de çok lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Aydın’dan ne alınır?

Seyahatiniz sırasında aynı lezzetti hiçbir yerde bulamayacağınız zeytinyağı ve incir almanızı öneriyoruz.

 

1. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

dilek-yarimadasi-buyuk-menderes-deltasi-milli-parki

27 bin hektarlık devasa bir alanı kaplayan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Samos Adası’nın hemen karşısında yer alıyor. Bölgenin bir bölümü resmi olarak Dilek Yarımadası’na bir bölümü ise Büyük Menderes Deltası’na ait. Parkın içerisinde yer alan 15 km uzunluğundaki Oluklu Kanyonu, buradaki en popüler noktalardan biri. Kanyon içerisinde yürüyüş meraklıları için özel rotalar belirlenmiş. Dilek Yarımadası, tarihte İkarus’a ev sahipliği yapması bakımından da önemli bir yer olarak kabul ediliyor. Zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan milli parkta Panionion, Doğanbey Köyü, Thebai, Zeus Mağarası, Hagios Antonios Manastırı ve Ayayorgi Manastırı yer alıyor. Senede yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği bölgede botanik turlar, dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği gibi aktivitelere yönelmek mümkündür.

Dilek Yarımadası giriş ücreti

  • Giriş bileti 23 TL

  • Otomobil girişi 70 TL

Ziyaret saatleri

  • 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

2. Zeus Mağarası

zeus-magarasi

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın hemen giriş bölümünde yer alan Zeus Mağarası, sene boyunca pek çok yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Aydın il merkezine uzaklığı 70 km olan bu önemli mağaranın en ilginç özelliği yıl boyunca suyunun aynı sıcaklık derecesine sahip olmasıdır. Mağaradaki suyun iki ayrı kaynağı bulunuyor. Dağdan ulaşan tatlı sularla denizden gelen tuzlu suyun birleşimi, bu ilginç durumu ortaya çıkarıyor. Suyun ve özellikle de çamurun zengin bir şifa kaynağı olduğuna inanan yerli ve yabancı ziyaretçiler, Zeus Mağarası’na yoğun bir ilgi gösteriyor. Bu arada Afrodit’in de bizzat bu mağarada yüzdükten sonra güzelleştiğine inanılıyor. Mağara toplamda 60 metrelik bir uzunluğa sahip.

Konum Linki

3. Aydın Arkeoloji Müzesi

aydin-arkeoloji-muzesi

Aydın’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Aydın Müzesi, özellikle antik kentlerin zenginliğini kanıtlıyor. Aydın’da yer alan antik kent sayısının görece fazla olması, Aydın Müzesi’ndeki koleksiyonlara net şekilde yansımış durumda. Nysa, Tralleis, Alabanda, Piginda, Myus, Harpasa ve Orthosia bu Antik kentlerin başında geliyor. Aydın Arkeoloji Müzesi’nde heykellerden sütun başlıklarına, lahitlerden mezar stellerine kadar birçok eseri inceleme şansı bulabilirsiniz. Müzede genel olarak sikke, arkeoloji ve etnografik eser olmak üzere 3 ayrı seksiyon söz konusu. Athena büstü ve Satyr heykeli, müzenin en çok ilgi çeken parçaları arasında.

Aydın Arkeoloji Müzesi giriş ücreti

  • Giriş bileti 70 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Müze Kart’ınız yoksa Aydın Arkeoloji Müzesi’nden çıkartabilirsiniz.

4. Akvaryum Koyu

akvaryum-koyu

Aydın Didim’de denize girilecek bir diğer yer cazip yer de Akvaryum Koyu. Didim’in pek çok noktasında aşina olunan turkuaz renk, Akvaryum Koyu’nda da kendini net biçimde yansıtıyor. Genel olarak çevrede yer alan koylara göre buranın daha sakin ve sığ olduğunu söyleyelim. Tekne turlarının uğrak yerlerinden biri olan Akvaryum Koyu, deniz canlıları bakımından son derece zengin. Adının hakkını verecek düzeyde berrak bir denizi olan Akvaryum Koyu’nda şnorkelle yüzmek apayrı bir keyif. Fakat koyun olduğu alanda herhangi bir işletme söz konusu değil. Buraya toplu ulaşımla gelmek adına İnönü Bulvarı yönünde hareket eden dolmuşlardan yararlanmalısınız.

Konum Linki

Yazar Notu: Koya ulaşırken patika yolda 30 dakikalık zorlu bir yürüyüş sizi bekliyor. Bu yolun çocuklar için pek uygun olmadığının altını çizelim.

5. Kadınlar Plajı

kusadasi-kadinlar-plaji

Aydın Kuşadası’nın en ünlü halk plajlarından biri olan Kadınlar plajı, muhteşem doğası kadar tarihiyle de öne çıkıyor. Osmanlı Dönemi içerisinde sadece kadınların kullanabildiği bir plaj olmasından dolayı böyle bir isim konulmuş. Bugün ise değişmeyen ismine rağmen erkeklerin de kullanabildiği, karma bir plaj olarak hizmet veriyor. İnce kumlu yapısıyla beğeni toplayan Kadınlar plajı, geniş yapısı ve uzun şeridiyle dikkat çekiyor. Tüm hat boyunca birden fazla işletmeyle karşılaşabilirsiniz. Plajın hemen arka bölümünde ise yan yana sıralanmış çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor. Tuvalet, soyunma kabini ve duş olanaklarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Şezlong ve şemsiyeler ise buradaki işletmeler tarafından kiralanıyor. Kuşadası’nda denize girilecek yerler için yazımıza göz atabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Kadınlar plajı görece sığ bir denize sahip. Bu nedenle yüzme bilmiyorsanız, burayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

6. Bafa Gölü

bafa-golu

Yolu Aydın’a düşenlerin genellikle es geçmediği Bafa Gölü, özellikle günübirlik ziyaretler için oldukça ideal. Aydın il merkezine 90 km uzaklıkta olan Bafa Gölü, aynı zamanda Ege’nin en büyük gölü durumunda. Aynı zaman kuş gözlem merkezleri arasında gösterilen göl, Muğla sınırına da oldukça yakın. Bafa Gölü 1989 senesinden bu yana SİT alanı olarak değerlendiriliyor. Ciddi düzeyde bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan bu tabiat güzelliği, aynı zamanda popüler bir köy olan Kapkırı Köyü’ne de epey yakın. Göl içerisinde toplamda 260 civarında kuş ve 22 sürüngen türüne rastlamak mümkün. Özellikle de flamingoları ve kuğuları yakından gözlemlemek adına Bafa Gölü önemli bir fırsat sunuyor. Bafa Gölü’nün Heraklia Antik Kenti’ne yakın olması, burayı daha da kıymetli hale getiriyor.

Konum Linki

7. Yörük Ali Efe Müzesi

yoruk-ali-efe-muzesi

Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın’a yaklaşık olarak 40 kilometrelik uzaklıkta bulunuyor. Tam olarak Yenipazar ilçesinde konumlanan müze, Kuva-i Milliye komutanlarından biri olan Yörük Ali Efe’ye adanmış. Yörük Ali Efe’nin bir dönem yaşadığı ev, 2001 senesinde böylesine bir müzeye dönüştürülmüş. Hem Yörük Ali Efe’nin kişisel eşyaları hem de savaş yıllarına dair pek çok materyal ve belge ziyaretçilere sunuluyor. Yörük Ali Efe’nin İzmir dönüşü bu evde 15 sene boyunca oturduğu biliniyor. Ev, mirasçılar tarafından 1995 senesinde Kültür Bakanlığı’na bağışlanış. Yangından dolayı kullanılamaz hale gelen ev, kapsamlı bir restorasyondan sonra müzeye dönüştürülmüş. Bu arada Yörük Ali Efe’nin mezarı da müzenin bahçesinde yer alıyor.

Yörük Ali Efe Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Her gün 09.00-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

8. Nysa Antik Kenti

nysa-ancient-city

Aydın’ın tarihi mirasını önemli ölçüde yansıtan Nysa Antik Kenti’nin geçmişi M.Ö. 3’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Zamanında Karia’nın en önemli kentlerinden biri olarak öne çıkan Nysa’nın kuruluşunda özellikle I. Antiokhos Soter ‘in ciddi bir etkisi bulunuyor. Önemli coğrafyacılarından biri olan Strabon, Nysa kentinde eğitim almış. Aktif olduğu dönemin en nitelikli eğitim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Nysa içerisinde bouleuterion, tiyatro, hamam, sahne binası ve kütüphaneye dair kalıntılar bulunuyor. Sahnedeki frizlerin orijinalleri Aydın Müzesi’nde sergileniyor. Nysa Antik Kenti, Aydın’ın bir ilçesi olan Sultanhisar’da konumlanıyor.

Nysa Antik Kenti giriş ücreti

  • Giriş bileti 60 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

9. Tralleis Antik Kenti

tralleis-antik-kenti

Tarih ve kültür meraklıların gezi listesinde mutlaka kendine yer bulan Tralleis Antik Kenti, Efeler ilçesinde yer alan Kemer Mahallesi’nde konumlanıyor. Antik kentin kuruluş aşaması, bundan 15 bin yıl öncesine dek uzanıyor. Menderes Havzası’nın hemen üstünde kurulan Tralleis, “halkın kent” anlamına geliyor. Üç gözlü yapıda bugün itibarıyla stadyum, hamam, agora ve tiyatro gibi alanlar söz konusu. Ayrıca kentin hemen etrafında “'latriana” adıyla da bilinen tuvaletlere tanıklık edebilirsiniz. Tarihi kentin kuruluşunda Argoslular ve Tralleisliler önemli bir paya sahip.

Tralleis Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Haftanın her günü 08.00-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Eğer antik kente kendi aracınızla gitmek istiyorsanız, rotanızı Atatürk Bulvarı üzerinden oluşturmalısınız.

10. Nasuh Paşa Külliyesi

nasuh-pasa-kulliyesi

Şehrin merkezinde görülmeye değer destinasyonlardan biri olan Nasuh Paşa Külliyesi’nde sizi hamam, han, medrese gibi bölümler bekliyor. Külliyenin inşa aşamasında büyük ölçüde taş ve devşirme malzemelerden yararlanılmış. Burası, Osmanlı Dönemi’nin karakteristik avlulu hanlarına dair önemli bir örnek teşkil ediyor. 1700’lü yılların başında Nasuh Paşa tarafından inşa edilen yapıdaki tarihi hamam, “Paşa Hamamı” adıyla da biliniyor. Dikdörtgen plana sahip olan hamam, yuvarlak ve kemerli bir kapıya sahip. Han ise bitişik haldeki 2 ayrı kısımdan meydana geliyor. Halk arasında tarihi han, “Zincirli Han” şeklinde tanınıyor.

Konum Linki

11. Kurşunlu Manastırı

kursunlu-manastiri

Merkeze yaklaşık 60 km uzaklıkta yer alan Kurşunlu Manastırı Koçarlı, Bizans Dönemi’nden bugüne ulaşan dini mekânlar arasında bulunuyor. Manastıra ulaşmak adına Kuşadası ilçe merkezinden kalkan Davutlar dolmuşlarına binmelisiniz. İnşası 11’inci yüzyıla dek uzanan manastır; günümüzde kiler, mezarlık, mahzen, kesiş odaları gibi bölümlerden oluşuyor . 700 metre yükseklikte olan tarihi mekan, ilginç motifleri ve freskleri ile hayranlık uyandırıyor. Dilek Yarımadası’nın kuzey bölümünde yer alan Kurşunlu Manastırı, ziyaretçilerine hem tarihi dokusunu yitirmemiş bir mekân hem de etkileyici bir manzara vadediyor.

Konum Linki

12. Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı

didyma-antik-kenti

Söke’de konumlanan Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı, özellikle de Aydın’a gelen yabancı ziyaretçilerin uğrak mekânı durumunda. Antik kentin pek çok bölgesinde oldukça detaylı şekilde bilgiler sunan tabelalar söz konusu. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan mekân, Aydın’ın Didim ilçesinde yer alıyor. Bölgedeki eserler, büyük ölçüde 1906-1913 seneleri arasında yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı, dünyanın en büyük 3 tapınağından biri olarak öne çıkıyor. Bölgenin bir kehanet merkezi olması, Didim Apollon Tapınağı’nı daha da cazip kılıyor. Bu kültür dolu yolculuk için Aydın otelleri araştırmanızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı giriş ücreti

  • Giriş bileti 130 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Hafta içi 09.00-19.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

13. Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii

kocarli-cihanzade-mustafa-camii

Bulunduğu alanın en köklü camisi olarak öne çıkan Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii, adından da anlaşılacağı üzere Koçarlı ilçesinde konumlanıyor. Genel olarak 1600’lü yılların Osmanlı mimarisinden izler sunan cami, tek şerefeli özelliğine sahip. Mihrabın hemen üstünde Mekke şehrine dair özel bir panoramik görsel söz konusu. Halk arasında Hacı Mustafa Ağa Camii adıyla da bilinen tarihi cami, merkezi konumundan dolayı kolaylıkla ziyaret edilebiliyor. Cami ilk olarak 17’nci yüzyılın ortasında kapsamlı bir onarımdan geçirilmiş. Kare plana sahip tarihi caminin hemen hemen tüm bölümlerinde, ahşap direklerden destek alan revaklar dikkat çekiyor.

Konum Linki

14. Sevgi Plajı

sevgi-plaji

Kuşadası’ndaki Davutlar Mahallesi’nde bulunan Sevgi plajı, Aydın’ın en uzun plajı durumunda. Uzunluğu 600 metreye yakın olan plaj, yüksek sezonda oldukça kalabalık olabiliyor. Plajın yeşillik bir alanla iç içe olması, piknik keyfine de olanak tanıyor. İlçe merkezine 16 km uzaklıkta olan Sevgi plajı, aynı zamanda Kuşadası’nın sembol yerlerinden biri olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na da son derece yakın. Eğer temmuz ayında bu tarafa gelme şansı bulursanız, Sevgi plajının ev sahipliği yaptığı “Kuşadası Gençlik Festivali’ne de dahil olabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

15. Alabanda Antik Kenti

alabanda-antik-kenti

Alabanda Antik Kenti, Aydın’ın Çine ilçesinde yer alıyor. Aydın şehir merkezine 35 km uzaklıkta olan Antik kente Araphisar dolmuşları ile gitmeniz mümkün. Karia tarzı eserleri inceleme şansı bulabileceğiniz Alabanda Antik Kenti’nde özellikle Aka, Roma ve Hititlerin etkisi bariz şekilde hissediliyor. Bölgedeki kazılar özellikle 1999 senesinden sonra ciddi bir hız kazanmış. Bu alanda yapılan kazılardan çıkartılan eserlerin önemli bir bölümü Aydın Müzesi’nde sergileniyor. Alabanda’da meclis binası haricinde agora ve iki tapınak yer alıyor.

Alabanda Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

16. Altınkum Plajı

altinkum-plaji

Aydın’ın turistik destinasyonlarından biri olan Didim, dünyaca ünlü plajlara sahip. Bu plajlardan biri olan Altınkum plajı masmavi denizi ve özenle korunan kumsalıyla dikkat çekiyor. Mavi bayraklı plajda çok sayıda yabancı turistle karşılaşmanız mümkün. Bölgede sık aralıklarla organize edilen tekne turlarını deneyimleyebilirsiniz. Plajda yer alan bar ve diskodan dolayı özellikle yaz aylarında buranın gecenin geç saatlerine dek aktif olduğunu belirtelim. Bu popülerliği sayesinde de yeme-içme olanakları konusunda ziyaretçiler hiçbir problem yaşamıyor. Bu arada Altınkum plajının çevrede yer alan diğer plajlara göre daha sığ bir yapıya sahip olduğunu belirtelim. Bu durum, çocuklu ailelerin de buraya öncelik vermesine neden oluyor.

Konum Linki

17. Güvercinada Kalesi

guvercinada-kalesi

Kuşadası’nda yer alan Güvercinada Kalesi, Aydın merkezin 55 km uzağında. Kuşadası ilçe merkezinde yer alan dolmuşlara bindiğinizde Hacıfeyzullah Mahallesi’nde inmek istediğinizi söylemeniz gerekiyor. Denizin hemen üzerinde konumlanan Güvercinada’daki tek turistik destinasyon surlarla çevrili olan bu kale. O dönem, liman üzerinden gelebilecek saldırıların önlenmesi adına inşa edildiği düşünülüyor. Kaleye tarih boyunca pek çok saldırı gerçekleşmiş olsa da büyük ölçüde korunabilmiş durumda. Kaleye çıktığınızda hem bu sağlam yapıyı yakından inceleme şansı bulabilirsiniz hem de Kuşadası’nı 360 derecelik bir açıyla izleyebilirsiniz. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde kaleden uzun uzun bahsediyor. Kale halk arasında “Korsan Kalesi” adıyla biliniyor.

Konum Linki

18. Arpaz Kalesi ve Arpaz Beyler Konağı

arpaz-kalesi

Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta olan Arpaz Beyler Konağı, 19’uncu yüzyıldan bugüne ulaşmış bir mekân. Tam olarak Nazilli ilçesine bağlı Esenköy Mahallesi’nde konumlanan konağın Hacı Hasan Bey’e ait olduğu biliniyor. Tarihi konağın tavan bölümünde yer alan motifler, genellikle ziyaretçilerin dikkatini çeken ilk yer oluyor. Konak dışarıdan masalsı bir şatoyu andırıyor. Konağın hemen karşısında yer alan Arpaz Kalesi, uzun yıllar boyunca burayı korumuş. Her ne kadar günümüzde epey hasar almış durumda olsa da ziyaretçiler en azından manzara için bile kaleye uğrayabiliyor.

Konum Linki

19. Afrodisias Antik Kenti

afrodisias-antik-kenti

Karacasu ilçesine bağlı Geyre Mahallesi’nde bulunan Afrodisias Antik Kenti’nin M.Ö. 1’inci yüzyıl içerisinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Bu heyecan verici Antik kente ulaşmak adına Aydın şehir merkezinden kalkan Karacasu otobüslerini değerlendirmelisiniz. Kent içerisinde stadyum, Afrodit Tapınağı, tiyatro ve meclis binası bulunuyor. Özellikle stadyum alanı, 30 bin kişilik oturma alanıyla hayranlık duygusu uyandırıyor. Bu arada Antik kentin hemen giriş kısmında Afrodisias Müzesi yer alıyor. Müzede Geç Helenistik dönemden kalan kabartmaların ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Afrodisias Antik Kenti giriş ücreti

  • Giriş bileti 280 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Pazartesi hariç 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

20. Ahmet Şemsi Paşa Camii

ahmet-semsi-pasa-camii

Bazı kaynaklarda “Kırmızı Minare” Camii ismiyle de geçen Ahmet Şemsi Paşa Camii, 1659 senesinden bugüne taşınmış bir dini mekân. Köşk ilçesinde bağlı Adnan Menderes Bulvarı’nda yer alan cami, tek kubbeli bir yapıya sahip. Caminin “Kırmızı Minare” olarak anılmasının nedeni ise minaresinin tuğla malzemeden inşa edilmiş olması. Bu durum camiye de çok karakteristik bir hava kazandırıyor. Dikdörtgen formundaki yapının kuzey ucunda son cemaat yeri bulunuyor. Kubbe saçaklarının kirpi biçiminde olması da burayı özgün kılan bir diğer unsur. Cami son ciddi onarımını 1957 senesinde gerçekleştirmiş.

Konum Linki

21. Ahmet Gazi Camii

ahmet-gazi-camii

Çine’de yer alan Ahmet Gazi Camii’nin günümüzde herhangi bir kitabesi bilinmiyor. Bu nedenle yapım tarihine dair kesin bir bilgi söz konusu değil. Fakat bazı kaynaklarda caminin 1300’lü yılların başında inşa edildiği bilgisi mevcut. Kimin inşa ettiği de bilinmeyen tarihi mekanın, kullanıldığı dönem baz alındığında en geniş kubbeye sahip camilerden biri olduğu düşünülüyor. Ahmet Gazi Camii sadece Çine ilçesinin değil tüm Aydın’ın en eski camisi durumunda. Duvar kısımlarında kesme taşların kullanıldığı cami, kare bir plana sahip. Duvarlarda gösterişli süslemelere rastlamak pek mümkün değil. Bu arada caminin ilk dönemlerinde merdiven minare olsa da bu kısım daha sonradan yıkılmış.

Konum Linki

22. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

oleatrium-zeytin-ve-zeytinyagi-tarihi-muzesi

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi, 2012 senesinden bu yana hizmet veriyor. Müzenin inşa aşamasında büyük oranda yerel tuğla ya da ahşap malzemelerden yararlanılmış. Müzeye adını veren “oleatrium” sözcüğü, Latincede zeytin avlusu anlamında kullanılıyor. Müze ilk bakışta bir fabrikayı andırıyor. Toplamda 3 bin metrekarelik bir alanı kaplayan müze, 11 ayrı salondan meydana geliyor. Müzenin lobi alanında zeytinyağı temalı hediyelik ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Bundan 4 bin yıl öncesinden başlayarak günümüze dek olan süreçte zeytinyağının serüvenine tanıklık etmek için müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi giriş ücreti

  • Giriş bileti 50 TL

Ziyaret saatleri

  • Pazartesi hariç 10.00-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

23. Kuşadası

kusadasi

Masmavi bir deniz, yemyeşil ormanlar ve tarihle dolu Kuşadası’nda tatile hazır mısınız? Kendinizi cennetteymiş gibi hissedeceğiniz hem bedeninizin hem de ruhunuzun dinleneceği bir tatile hazır olun. Binlerce yıllık tarihi, berrak turkuaz denizi ve eşsiz güzellikteki kumsallarıyla Kuşadası hem tarih tutkunlarını hem de tatil severleri kendine çekiyor. Antik çağlardan günümüze uzanan zengin bir geçmişi barındıran Kuşadası, Aydın'ın turistik cazibe merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kuşadası, konuklarına tarihle iç içe bir tatil deneyimi sunarken, aynı zamanda deniz turizmin sunduğu olanaklarla unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatıyor.

Konum Linki

24. Sırtlanini Mağarası

Aydın’ın tabiat güzellikleri arasında olan Sırtlanini Mağarası, 1060 metrelik bir yüksekliğe sahip. Aydın ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta olan bu turistik mağaranın toplum uzunluğu 450 metre. Mağara içerisinde derinliğin 40 metreye kadar yükseldiğini hatırlatalım. Tam olarak Çamarası Köyü içerisinde konumlanan Sırtlanini Mağarası’nda oldukça ilginç böcek türleri yer alıyor. Büyük sarkıt ve dikit yapılarıyla ilgi uyandıran mağara, aynı zamanda önemli bir galeriye doğru açılıyor. Ağız bölümünü geçtiğinizde seramik parçalarından oluşan Antik yerleşim alanı ile karşılaşabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Sırtlanini Mağarası’nın büyük galeri alanına 4 metre sürünerek giriliyor. Yaşlı ziyaretçiler için bu kısımda biraz zorlanabiliyor.

25. Tales Matematik Müzesi

Tales Matematik Müzesi, varlığından dolayı hepimizin gurur duyması gereken yerler arasında. Özellikle her çocuğun mutlaka tanıklık etmesi gereken bu özel mekân, oldukça yaratıcı bir içeriğe sahip. Matematik konusunda ilham verici bir yapıya sahip olan Tales Matematik Müzesi, eğitsel bir nitelikte. Her seviyeden ziyaretçiye uygun etaplar, oyunlar ve özel istasyonları sizleri bekliyor. Müzedeki eğitimlerin tamamı eğlendirerek ve oyunlaştırarak matematiksel algıya farklı bir boyut kazandırıyor. Müze bu özelliğiyle interaktif bir formata sahip. 2007 senesinde ülkemize kazandırılan Tales Matematik Müzesi’nde matematik eğitmenlerinden oluşan özel turlara dahil olunabiliyor.

Tales Matematik Müzesi giriş ücreti

  • Öğrenci 100 TL

  • Tam 150 TL

Ziyaret saatleri

  • Haftanın her günü 10.00-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

26. Çine Vadisi

Çine Vadisi sadece tabiat güzelliğiyle değil aynı zamanda etkileyici mitolojik hikâyeleriyle de biliniyor. Aydın merkeze 36 km uzaklıkta olan vadi, kamp severlerin de bölgede öncelik verdiği yerler arasında. Zambakların renklendirdiği bu etkileyici bölgede aynı ismi taşıyan bir de çay yer alıyor. Mitolojide geçen, Apollon’un ceza olarak Marsyas’ın bedeninin ırmağa çevirdiği yer tam olarak burası. Yeşilin hakim renk olduğu vadide geçen bu mitolojik hikaye, bugün pek çok ressama ilham olmuş durumda.

Konum Linki

27. Süleyman Bey Cami

Süleyman Bey tarafından 1683 yılında yaptırılan cami klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı görülüyor. Kesme taştan ve tek kubbeli bir yapıdan inşa edilen caminin Mimar Sinan’ın kalfalarından biri tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Kubbe içerisindeki bezemeler 17. yüzyıl tarzına göre yenilenmiş olup birkaç kere daha restorasyon geçirmiştir. Yunan işgali sırasında tahribata uğrayan minare 1954-1956 yılları arasında cami ile birlikte onarılmış ve orijinal durumuna getirilmeye çalışılmıştır.

Konum Linki

Aydın’ın en güzel yerlerinden Didim’i keşfetmeden dönmek olmaz. Didim’de gezilecek yerler için yazımıza göz atın.

Otel


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • EA
    E**** A****
    Yorum tarihi: 14.04.2024 00:29
    Yaptığınız çalışma çok hoşuma gitti aynı zamanda da beni bilgilendirdi.Sayenizde gideceğim yer hakkında az ve öz bilgi sahibi oldum.Eleştiri isterseniz , bazı kısımlarda da yazar notunun olmaması ve bazı müzelerin müze kartıyla gezilip gezilemiyeceği detayını vermemeniz kötü olmuş , onun dışında bence güzel ve etkili bı sekilde yazı yazmışsınız , teşekkürler.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN