Antik çağdan günümüze uzanan tarihiyle, mavi bayraklı plajlarıyla ve Kaz Dağları’nın mis gibi havasıyla Kuzey Ege’nin eşsiz güzellikteki rotası Assos, yaz aylarında en çok tercih edilen bölgelerden biri. Assos dingin ve insana huzur veren koyları, taşlı sokakları ve büyüleyici mimarisi ile size eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor. Her köşesi görülmeye değer Assos’ta masmavi suların tadını çıkarabilir, tarihi köylerine giderek panaromik manzarayı sakızlı türk kahvesi eşliğinde veya enfes bir dondurma ile taçlandırabilirsiniz. Ve elbette Assos Antik Kenti’nin muhteşem tarihine hayranlık duyabilirsiniz.

Kuzey Ege’nin en güzel noktalarından biri olan Assos’ta gezilecek yerleri sizler için sıraladık. Hazırsanız başlıyoruz.

1. Assos Antik Kenti

assos-antik-kent

Tarihi M.Ö 6. yüzyıla dayanan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Assos Antik Kenti Athena Tapınağı, batı kilisesi ve antik tiyatro ile kurulu muhteşem bir arkeolojik değer. Yüzünü denize çeviren bu antik kentte M.Ö. 347 yılında Hermaisas bir akademi kurmak istiyor ve bunun için  Atina’dan Aristotales, Eristos gibi ünlü filozofların gelmesini sağlıyor. Sönmüş bir volkanik tepenin üzerinde kurulu şehir 236 metre yükseklikte andezit kayalıklarının arasında bulunuyor. Andezit taşı zor işlenen fakat oldukça dayanıklı bir taş ve şehrin inşaasında da bu taş kullanılıyor.

İlk arkeolojik kazı 1881- 1883 yılları arasında Amerikalı bir arkeolog grubu tarafından yapılıyor ve nekrapol adı verilen mezarlıklar ortaya çıkıyor. Kentin çevresi 3.200 metre uzunluğunda 20 metre yüksekliğinde surlarla çevrili, antik kente giriş ve çıkış buradan sağlanıyor. Doğu ve batı kapı kapılarının bulunduğu bölümlerdeki nekrapolde basit mezarlar ve görkemli anıt mezarlar bulunuyor. Kentin en yüksek noktasında ise Athena Tapınağı yer alıyor. Günümüzde hala görkemli havasını koruyan şehir sağlam sütunlarla ayakta duruyor. Ege denizinin yüzünüzü okşayan hafif esintisi  karşınızda Midilli adasıyla, gün batımı yaklaştıkça kendinizi antik çağda hissedeceğiniz nefes kesici bir manzaraya sahip. Antik kentin güney kısmında ise Midilli Adası’nı karşısına alan bir amfi tiyatro bulunuyor. Şehrin en hareketli kısmı ise insanların bir araya geldiği  agora. Assos’un agorası insanları güneş ve yağmurdan koruyan iki adet  stoa ile çevrili. Agora etrafında ise spor eğitimi için yapılmış gymnasion kalıntıları bulunuyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 250 TL 

  • Müze Kart ile ücretsiz.

 Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.30 

Yazar Notu: Antik kentin ana girişinden girip Athena Tapınağını ziyaret etmenizi patika yoldan devam ederek gezinizi yapmanızı öneririz. Oldukça büyük bir alan olduğu için özellikle yaz aylarında öğlen saatlerinde gezmenin yorucu olabileceğini de hatırlatırız.

2. Assos Amfi Tiyatro

amfi-tiyatro

Sadece manzaranın keyfini çıkarmak için dahi uğramanız gereken noktaların başında Assos amfi tiyatro geliyor. Kentin güney yamacında kurulu amfi tiyatroya  Agora’nın batı kapısından giriş yapılıyor. Antik Tiyatro dizayn açısından Roma dönemindeki eserlerle benzer nitelikler taşıyor. 2. yüzyılda inşa edilmiş bu tiyatro tam anlamıyla olmasa dahi günümüze kadar varlığını koruyabilmiş. Bugün ise yaklaşık beş bin kişinin ağırlanabildiği bir etkinlik alanı olarak kullanılıyor. Her anlamıyla sizi büyüleyecek bölgeyi görmek için Assos otobüs bileti linkine tıklayarak bavulunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 150 TL 

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • Yaz dönemi: 08.30-21.00

  • Kış dönemi: 08.30-19.00

3. Athena Tapınağı

athena-tapinagi

İhtişamlı duruşuyla Athena Tapınağı, kentin en yüksek noktasına kurulu. Athena Tapınağı ismini Zeus’un kızı 12 Olympos tanrısından biri olan sanatın, stratejinin ve barışın tanrıçası, Assos’un koruyucusu Athena’dan alıyor. Antik Çağ’dan günümüze değin varlığını koruyan bu mimari eser, Anadolu’nun ilk ve tek dorik sütunlu tapınağı olmasıyla da dikkat çekiyor. Tapınak, şehrin en görkemli noktasında Midilli Adasının karşısında büyüleyici bir manzaraya sahip. 

1800’lü yılların başında tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli Amerikalılar tarafından götürülüyor. Günümüzde, Herakles ile ilgili bir hikaye anlatan kabartmaların (frizlerin) bir kısmı Boston Müzesi, Louvre ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 250 TL 

  • Müze Kart ile ücretsiz.

 Açık olduğu saatler

  • 08.30-17.30 (Her gün açık)

4. Assos Antik Limanı

assos

Behramkale köy meydanını solunuza alarak devam ettiğinizde sağınızda kalan dik ve kıvrımlı yolun sonunda nefes kesen bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Assos Antik Limanı sahil kenarındaki balıkçılarıyla, butik otelleriyle ve tarihi dokusuyla misafirlerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Bölge sit alanı olarak korunuyor. Bu yüzden, ahengi bozan bir yapılaşma yok. Otel tesislerinin ön tarafında ahşap iskelelerden denize girilebiliyor. Kıyı şeridi boyunca, enfes mezeler eşliğinde taze balıkların keyfini çıkarabilir, akşam saatlerinde hafif müzik eşliğinde gün batımını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü dilediğiniz saatte gidebilirsiniz.

Yazar Notu: Limana inen dik ve virajlı yokuş yaz aylarında araç girişine kapalı. Limana 50 metre kala arabanızı park edebileceğiniz bir park alanı mevcut.

5. Behramkale Köprüsü

behramkale-koprusu

Ayvacık’tan Behramkale’ye giden yol güzergahında Tuzla Çayı üzerinde bulunan Behramkale Köprüsü 14. yüzyılda I. Murat tarafından yaptırılıyor. Tarihi dokusu ve 15 metre yüksekliğiyle günümüzde yalnızca  yaya kullanımına açık. Siz de Assos’a giderken bu tarihi köprüye uğrayabilir, doğanın içerisinde unutulmaz fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Konum Linki

6. Apollon Smintheus Tapınağı

apollon-smintheus-tapinagi

Helenistik Dönemin M.Ö. 150 ‘li yıllarda yapılan Ion stilindeki tek örneği olan Apollon Smintheus Tapınağı, konusunu Homeros’un İlyada Destanından alıyor. Smintheus Kutsal Alanı, Troas’ın kült merkezlerinden biri. Tapınak, Gülpınar Beldesi’nin kuzey batısıyla, kuzey doğusu arasında kalan Bahçeleriçi mevkiinde yer alıyor. Apollo Smintheus Tapınağı, Troya’daki Athena Tapınağı’dan sonra en önemli kutsal mabed olarak kabul görüyor.

Konum Linki

7. Zeus Altarı

zeus-altari

Homeros İlyada Destanı’nda Tanrıların İda Dağı’nda yaşadıklarını ve Truva Savaşı’nı buradan izleyip yönettiğini söyler. Edremit körfezine hakim bir tepe üzerinde konumlanan bu bölgenin de Tanrılar Tanrısı Zeus’a ait olduğu düşünülüyor. Kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşmuş Zeus Altarı da Dede Tepe üzerinde bulunuyor. Zeus Altarı’na oyuk basamaklardan oluşan merdivenler aracılığıyla çıkılıyor. Siz de Assos’a gelmişken bu tarihi bölgeye uğrayabilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

8. Behramkale Köyü

behramkale

Sit alanı kapsamında koruma altına alınan Behramkale Köyü, tarihi dokusuyla gelen ziyaretçileri büyülüyor. Rum tarzı taş evler, Arnavut sokakları ile köy farklı medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Günümüzde ise köyün sakinleri ufak çaplı küçük butik dükkanlarıyla gelen misafirlerine hizmet veriyor. Gün batmadan tarihi sokakları gezebilir, köyün manzaralı kahvesinde nefis karadut suyunun tadına bakabilir ya da sakızlı bir Türk kahvesi içebilirsiniz.

Konum Linki

9. Adatepe Köyü

adatepe

Antik Liman’a 4 kilometre uzaklıkta yer alan Kaz Dağları’nın eteklerindeki bu köyün tarihi antik döneme kadar uzanıyor. Adatepe’ye gelmeden hemen önce Zeus Altarı’nı ziyaret edebilir, daha sonra ise Zeus ile Hera’nın Troya Savaşı’nı izledikleri Gargaros Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Mübadeleden önce Rumlar ve Türkler bu köyde bir arada yaşıyor fakat daha sonra Rumlar köyü terk ediyor. Günümüzde ise köy halkı zeytincilik ve hayvancılıkla geçimini sürdürüyor. Siz de Adatepe Köyü’nü ziyaret ettiğinizde Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni gezebilir, zeytinyağı yapımının aşamalarını izleyebilir, zeytinin toplama süreçleri ile alakalı bilgi sahibi olabilir ve küçük butik dükkanlardan sabun ve zeytinyağı alışverişi yapabilirsiniz.

Adatepe Köyü’nden dönmeden önce köy meydanındaki kahvede biraz soluklanıp meşhur sakızlı Türk kahvesini içebilir, sıra sıra dizilmiş dondurmacılardan bölgenin leziz meyvelerinden yapılmış dondurmaları tadarak serinleyebilirsiniz.

Konum Linki

10. Kadırga Koyu

kadirga-koyu

Bölgedeki ilk Mavi Bayrak statüsüne sahip Kadırga Koyu Assos’a 2 kilometre mesafede yer alıyor. Zeytin ağaçlarının arasında doğa ile baş başa kalabileceğiniz, dilerseniz kamp yapabilme imkanının bulunduğu bu koy, oldukça uzun ve geniş bir sahile sahip. Kadırga Koyu, derin denizde yüzmeyi sevenler içinse oldukça ideal. Deniz, temiz ve berrak olmasının yanı sıra birazda taşlı. Bölgedeki oteller ise hem bütçe dostu hem de doğayla uyumlu bir şekilde inşa edilmiş.

Kadırga Koyu, Osmanlı Dönemi’nde ordu donanmasının bir üssü olarak kullanılıyordu. Kadırgalar savaş dönüşü buraya uğrayarak hasarlı gemilerini meşe ve kayın ağaçlarıyla tamir ediyorlar ve Midilli Adası’na geçiyorlar. Kadırgaların bu koya gelip gitmesinden dolayı ismi kadırga olarak kalıyor.

Konum Linki

11. Sivrice Koyu

sivrice-koyu

Midilli Adası’na en yakın konumda yer alan Sivrice Koyu, dar ve taşlık bir plajdan oluşuyor. Bu yüzden, koydaki tesisler denize rahat girilebilmesi için tahta iskelelerden oluşuyor. Koyun hemen yakınında İskele Koyu bulunuyor. Dilerseniz işletmenin şezlonglarını kullanabilir, dilerseniz kendi sandalyeniz ve şemsiyenizle koyun keyfini çıkarabilirsiniz. Assos otelleri ile ekonomik otellerde keyifli bir yaz tatili yapabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Yunanistan’a yakın bir konumda yer alan Assos’un özellikle adalara yakın koylarında telefon hattınızın yurt dışı şebekeye dahil olabileceğini hatırlatırız. Özellikle koylarda ya da tekne ile açıldığınızda telefon hattınızı yurt dışına kapalı konuma getirebilirsiniz.

12. Sokakağzı Koyu

assos-sokakagzi

Sokakağzı Koyu, dalgasız ve tertemiz deniziyle campingcilerin ve çocuklu ailelerin gözde mekanı. Koyun çevresinde butik oteller de mevcut. Siz de bu güzel koya gelerek altın sarısı kumların keyfini çıkarabilir, Kaz Dağları’nın bol oksijeni eşliğinde yüzebilirsiniz.

Konum Linki

13. Akliman Sahili

akliman

Assos kent merkezine en uzak sahillerinden birisi olmasına rağmen en çok tercih edilen plajların başında Akliman Sahili geliyor. Özellikle plajın ve deniz tabanının kumsal olmasından dolayı çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Akliman Sahili’nde temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de bulunuyor.

Konum Linki

14. Murat Hüdavendigar Camii

Assos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan Hüdavendigar Camii, Osmanlı Sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda yaptırılıyor. Hüdavendigar Camii, tek kubbeli ve kare planlı olmasıyla dikkat çekiyor. Caminin içerisinde bulunan kadırga resimleri eşine az rastlanır bir örnek. Caminin kapısı ise kendisinden oldukça eski olan Cornellius kentinin kapısı. Cornellius Kilisesinin onarımının ardından Kral Skamandros günümüzde caminin girişinde hala yer almakta olan şu sözleri yer alıyor: “Aziz Cornelius Kilisesinin sağlam olmayan bölümlerini güzelleştirmek için tamir ettiren Skamandros şehri başkanı Anthimos, kilisenin muhteşem güzellikteki mozaikleri ve olağanüstü ihtişamına bakan her kimseden kendisinin işlediği günahlar için Tanrı’dan af dilemesini istiyor.”

Giriş ücreti

  • 250 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 08.30-17.30 (Her gün açık)

Konum Linki

15. Aristoteles Heykeli

M.Ö. 347-344 yılları arasında Assos’ta yaşayan ve burada bir okul kuran Antik Yunan felsefesinin önemli ismi Aristoteles’in heykeli, Behramkale’nin girişinde sizi karşılıyor. Siz de buraya kadar gelmişken Aristo’nun heykelini ziyaret edebilir, ünlü filozofu anabilirsiniz.

Konum Linki

16. Yeşilyurt Köyü

Kaz Dağları’nın eteklerinde konumlanmış eski bir Rum köyü olan Yeşilyurt, Mübadele sonrası Türkler tarafından kullanılmaya başlıyor. Yeşilyurt Köyü bilinen en eski ismiyle Büyük Çetmi adını taşıyor. Zeytin ağaçları ve çam ağaçlarıyla çevrili Yeşilyurt, körfezin en güzel manzarasına sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Denize uzaklığı yalnızca 3 kilometre olan köy, taşlı patika yollardan oluşuyor ve köydeki evler taş mimarinin en güzel örnekleri arasında. Badem ağaçları, rengarenk sardunyalar ve envai çeşit bitkileriyle Yeşilyurt köyü, astım ve kalp hastaları için de bir şifa kaynağı.

Bir dönem Rumların yaşadığı bu köyde, meydandaki caminin yapımında Rum ustalar çalışıyor, bu sebeple cami görüntüsüyle bir kiliseyi de andırıyor. Yeşilyurt Köyü’nde konaklamayı düşünürseniz otantik taş mimariden oluşan butik oteller ve pansiyolarda konaklayabilir, bölgenin en özel lezzetleriyle güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bölgeyi günübirlik ziyaret etmeyi düşünüyorsanız meydandaki çay bahçesinde nefis bir Türk kahvesi içebilir, bölgedeki otlar ve meyvelerden yapılan leziz dondurmaları tadabilirsiniz. Bunun dışında köy meydanında küçük butik dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Konum Linki

17. Koruoba Koyu

Dolambaçlı yollardan geçerek ulaştığınız Koruoba Köyü’nde manzara sizi adeta büyülüyor. Koruoba, 2 küçük koya sahip ve bölgede bir adet de otel bulunuyor. Bu dingin koyda huzur bulabilir tek başınıza koyun tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

18. Yeşil Liman Koyu

Assos’un az bilinen koylarından Yeşil Liman Koyu’na ulaşmak için Babaköyü yolu üzerinden 4 kilometre devam edip soldaki sapağa girmeniz gerekiyor. Bu bakir koyda herhangi bir işletme de bulunmuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Çanakkale’nin en güzel denizine sahip Assos’tan başka Çanakkale’de denize girilecek yerler için de bu yazımıza göz atabilirsiniz.

19. Liman Plajı

Assos’ta ücretsiz denize girebileceğiniz noktalardan bir diğeri de Liman Plajı. Kumsallı bir plaja sahip olan plajda deniz keyfi yapabilir, plajın etrafındaki kafe ve restoranlardan faydalanabilirsiniz. Şezlong ve şemsiye gibi hizmetlerden yararlanmak isterseniz özel işletmelerden kiralama yapabilirsiniz.

Konum Linki

Assos’a gitmişken Çanakkale’yi gezmeden olmaz. Çanakkale’de gezilecek yerler için linkteki yazımıza göz atın.


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN