Yeni yıl yeni başlangıçlar, yeni mutluluklar ve yeni umutlar demek. Ee tabi biz seyahat severler için de yeni rotalar, yeni duraklar, yeni keşifler demek. 2022 gelmek üzereyken yeni yılda bol bol seyahat etmeyi hedefleyenler için her aya özel önerilerimi sıraladım. İçerikteki ay-rota eşleşmeleri ile 2022 yılını seyahat ile dolu geçirebilirsin. Öyleyse hazırsan ocak ayı ile başlıyoruz.

İçindekiler

Ocak- Palandöken

Palandöken

4 mevsimin yaşandığı ülkemizde ocak ayı demek kış tatili demek. Yeni yılın ilk ayında her yeri bembeyaz karların bürüdüğü Erzurum’un Palandöken ilçesinde bir kayak tatili planlamak eminim çok hoşuna gidecek. Burada Palandöken kayak merkezi yakınlarında konumlanmış oda kahvaltı ya da tam pansiyon konseptiyle hizmet veren Palandöken otelleri arasından birini seçebilirsin. Sonrasında bu eşsiz coğrafyada gün boyu kayak yapmanın tadını çıkarabilirsin. Eğer yalnızca kayak yapmaktansa bölgeyi keşfetmek de istersen Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Çift Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi görmen gerekenler arasında. Palandöken’in şehir merkezine çok yakın olması da Erzurum’u keşfetmeni kolaylaştıracak.

Uçak Bileti

Şubat- Saklıkent

Saklıkent

Sıradaki önerim henüz keşfetmemiş kişiler için kulağa oldukça garip gelebilir. Çünkü bu önerim Antalya’da bir kayak merkezi. Korkuteli ilçesinde konumlanmış bu kayak merkezi özellikle şubat aylarında çok keyifli. Antalya’nın iklim özellikleri dolayısıyla bu ayda Saklıkent’te kayak yapıp şehir merkezinde sıcak havanın keyfini çıkarabilirsin. Kayak merkezinin rakımı 2000-2400 arasında değişirken kar kalınlığıysa 100-200 cm arasında değişiklik gösteriyor.

Sen de genelde yaz tatili için tercih edilen bir şehirde farklı bir deneyim yaşamak için kayağa gitmek istersen şubat ayında rotanı Saklıkent’e çevirmelisin. Kayak merkezinden Antalya şehir merkezi yaklaşık 1 saat 20 dakika uzaklıkta.

Mart- Kazdağları

Kazdağları

Aynı anda İstanbul’a, İzmir’e ve de Çanakkale’ye yakın bir rota olmasıyla öne çıkan Kazdağları, mart ayında keyifli vakit geçirebileceğin özel yerlerden. Zaten büyülü bir coğrafya olmasıyla ülkemizin sıklıkla ziyaret edilen tatil rotalarından olan Kazdağları, yakınlarındaki gezilecek yerlerle de sana dolu dolu bir tatil vadediyor. Mart ayında buraya bir seyahat planlayacaksan öncelikle Kazdağı Milli Parkı’nda eşsiz doğanın tadını çıkarmalısın.  Edremit Körfezi manzarasını izlemek için Sarıkız Türbesi’ni de keşif yapacağın yerler arasına eklemelisin.

Sonrasında da başta Adatepe ve Yeşilyurt köyleri olmak üzere bölgeye yakın köyleri, Adatepe Köyü’ndeki kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulmuş Zeus Altarı’nı, hikayesi filmlere de konu olmuş Hasan Boğuldu Göleti’ni, Şahinkaya Kanyonu’nu ve bu kanyonda yer alan bulunduğun coğrafyanın sahip olduğu güzellikleri izleyebileceğin seyir terasını görmelisin. Kazdağları’nda farklı bir deneyim yaşamak için bungalov evlerde kalabilir ya da baharı termal suların şifasıyla karşılamak için termal otellerden birinde konaklayabilirsin.

Nisan- Faralya

Faralya

Hem deniziyle öne çıkan hem de gezilecek yerleriyle ünlü rotalara yaz mevsiminde seyahat ettiğimizde bazen denizin tadını çıkarmaya odaklanıp gezilecek güzelliklerin hakkını veremiyoruz. Fethiye’ye bağlı köy Faralya da hem deniziyle hem de gezilecek yerleriyle öne çıkan bir rota. Bu nedenle 2022 yılının nisan ayında görülmesi gereken tüm mekanları keşfetmek için Faralya’ya gitmeni öneririm. Burada Ölüdeniz manzarasına bakan Kelebekler Vadisi’nin patikalarını geçerek bölgeye varabilir, Likya Yolu’nda uzun uzun yürüyerek baharla birlikte ısınmaya başlayan havanın tadını çıkarabilirsin. Times Dergisi’nin Türkiye’de bulunan 6 gizli cennet arasında yer verdiği Faralya’da görmen gereken diğer önemli alanlar da antik kentler. Letoon Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti ve Tlos Antik Kenti de listende yer almalı. Sana “Fethiye aslında baharda da çok güzelmiş” dedirtecek bir deneyim yalnızca bir Dalaman uçak bileti uzaklıkta.

Mayıs- Ortakent

Ortakent

Denize girme sezonunu erkenden açmak isteyenler için mayıs en ideal ay. 4 mevsimin yaşandığı ülkemizin turistik ilçelerinden Bodrum’un Ortakent mahallesi mayıs ayında denize girmek için doğru adres. Sıcaklığın bazı günler 30°C’yi bulduğu rota, Bodrum Merkez’den yalnızca 11 kilometre uzaklıkta. Yani Ortakent’in konumu sayesinde hem Bodrum gezilecek yerleri doyasıya keşfedebilir hem de denize girmenin keyfini çıkarabilirsin.

İlçeye kadar gitmişken dünyanın 7 harikasından Halikarnas Mozolesi’ni, Zeki Müren Sanat Müzesi’ni, Bodrum Kalesi’ni, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni ve Yalıkavak Marina’yı görmeni öneririm. Denize girmek içinse Yahşi Plajı ve Ortakent Plajı seçeneklerini değerlendirebilirsin. 2022 yılında ülkemizde deniz sezonunu ilk açanlardan biri olmak için ihtiyacın olan tek şey Ortakent otelleri arasından sana en uygun olanı seçmek!

Bu yıl Ramazan Bayramı da mayıs ayında. Yani hem deniz sezonunu açmak hem de bayramı keyifle geçirmek için bu ayda mutlaka program yapmanı öneririm.

Haziran-Akliman

Akliman

Haziran ayında Ege veya Akdenizi'n kalabalığına karışmayı istemezsen, sakinliğin adresi Sinop'un Akliman kasabasına seyahat etmeni öneririm.

Sinop’un sahil kasabası Akliman, şehirdeki gezilecek yerlere oldukça yakın olmasının yanı sıra yeşil ve mavi tonlarıyla bezeli bir rota. Ayrıca çok sayıda plaja sahip olması Akliman’ı denize girmek için de eşsiz kılıyor. Akliman’a gitmeye karar verirsen görmen gereken ilk yer Sinop’un doğa harikası Hamsilos Tabiat Parkı olmalı. Erfelek Şelaleleri, Akgöl, İnaltı Mağarası ve İnceburun Feneri de görmen gereken diğer yerler. Şehir içinde her noktaya kolayca ulaşmak için kendi aracınla gitmeni ya da araç kiralama hizmetinden yararlanmanı öneririm.

2022'de Kurban Bayramı temmuz ayında olacak. Bu ayda yarım gün izin alarak 5 günlük, 2,5 gün izin alarak 10 günlük bir seyahat yapman mümkün. Detayları keşfetmek için 2022'de 5 gün izin al 28 gün tatil yap içeriğimizi okuyabilirsin. 

Temmuz- Kaş

Kaş

Havanın en sıcak olduğu aylardan temmuzda gitmeni önereceğim yer tabii ki de ülkemizin en güzel plajı Kaputaş’ı da bünyesinde bulunduran Kaş olmalıydı. Tüplü dalış ya da şnorkelle dalış seçeneklerinden birini değerlendirmek istiyorsan ya da tek amacın gün boyu masmavi sularda vakit geçirmekse Kaş otelleri arasından seçimini şu an yapmanı öneririm. Ülkemizin en popüler tatil rotalarından biri olduğu için sezon geldiğinde Kaş’ta yer bulman zorlaşabilir.

Kaş’ta yapabileceğin aktiviteleri merak ediyorsan tekne turu ile koyları keşfedebilir, Kaputaş Plajı’nın yanı sıra Patara, Büyükçakıl, İnceboğaz plajlarında yüzebilir, Likya Kaya Mezarları’nı, Çamada’yı ve Phellos Antik Kenti’ni gezebilir, akşamları Kaş Merkez’deki restoranlarda Akdeniz mutfağından lezzetli tatlar deneyebilirsin.

Ağustos-Göcek

Göcek

Yaz mevsiminin en keyifli deneyimlerinden biri temmuz ayında da değindiğim gibi tekne turu yaparak koyları keşfetmek. Ülkemizin en güzel koylarını keşfedebilmen için içeriğimde ağustos ayı rotası olarak Göcek’e yer verdim. Eşsiz bir denizi olmasına rağmen ziyaretçilerine oldukça sakin bir atmosfer de sunan rotada görülmesi gereken güzel yerler de var.İnlice Halk Plajı, Yassıca Adaları, Küçük Kargı Tabiat Parkı ve Katrancık Adası buraya kadar gelmişken görmen gereken yerler.

Bu arada Göcek Fethiye’ye bağlı bir mahalle ve Fethiye Merkez’den 30 kilometre uzaklıkta. Dilersen Fethiye’ye geçerek ülkemizin en popüler rotalarından birinde de vakit geçirebilir, Ölüdeniz’in dünyaca ünlü sularının tadını çıkarabilirsin.

Eylül-Yedigöller

Yedigöller

Eylül ayı ülkemizde turizm anlamında oldukça farklı zevkler için seçenekler sunan bir ay. Bu ayda ülkemizin bir kısmında denize girmeye devam edilirken başka bölgelerindeyse sonbaharın etkileri hissedilmeye başlanıyor. Bolu Merkez’e 42 kilometre uzaklıkta konumlanmış Yedigöller Milli Parkı, eylül ayında gidilecek ve sonbaharın sıcak tonlarına doyulabilecek eşsiz bir rota. Kamp yapmak için de oldukça uygun Yedigöller’de sen de kampçılık deneyimini yaşayabilirsin. İki plato üzerine yayılmış 7 gölü tek tek ziyaret edebilir ve hepsinin fotoğraflarını çekerek kendine güzel bir albüm oluşturabilirsin.

Yedigöller’e kadar gitmişken Bolu’nun diğer güzelliklerini de keşfetmeni öneririm. Ayıkayası Tabiat Parkı, Kapankaya Seyir Terası ve iki ağacın dik üçgen oluşturmasıyla meydana gelmiş Pisagor Ağacı görülmeli. Bu saydığım güzelliklerin hepsi Yedigöller’e maksimum 25 dakika uzaklıkta.

Ekim-İğneada

İğneada

Ülkemizde sonbaharda en çok tercih edilen konaklama trendleri arasında kampçılık ve glamping ismiyle bilinen lüks kampçılık bulunuyor. Hem glamping hem de kamp yapmak için sınırlarımızdaki en ideal rotalardan biri de şüphesiz longoz ormanlarıyla öne çıkan İğneada.

Sen de sonbahar mevsiminde doğanın kalbine bir yolculuğa çıkmak istersen ekim ayında İğneada’ya gitmelisin. Buradaki ormanlarda kamp yapabilir ya da ülkemizin en popüler glamping tesisi Longosphere’de birkaç gün kafa dinleyebilirsin. İğneada’ya gitmişken Mert ve Pedina göllerini, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nı ve İğneada Feneri’ni de görmelisin.

Kasım-Gaziantep

Gaziantep

Yalnızca lezzetli yemekler yemek için yollara düşenlerdensen kasım önerim çok hoşuna gidecek.Ülkemizin gastronomi başkenti Gaziantep kasım ayında hava henüz soğumamışken gezebileceğin ve doyasıya yemek yiyebileceğin yerlerden. Yaklaşık 290 çeşit özgün yemeğe sahip olduğu düşünülen şehirde tatman gereken lezzetlerin başında Alinazik, küşleme, simit kebabı, lahmacun, içli köfte, beyran ve tabii ki de baklava çeşitleri var. Kebap çeşitlerindense sulu yemeklerden tatmak istersen de şiveydiz, yoğurtlu patates ve kabaklama yemeklerini tatmalısın.

Gaziantep tabii yalnızca yemeklerden ibaret bir şehir değil. Gezilecek yerler açısından da çok güçlü. Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti ve Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi gezilecek yerler listende olsun. Eşsiz tatlar ve tarihte bir yolculuk sana yalnızca bir Gaziantep uçak bileti uzaklıkta.

Aralık-Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Madem son ayımıza geldik ve madem ülkemiz termal turizmde de çok iddialı, son önerimiz termal turizmle ilgili olsun istedim ve aralık ayı ile Türkiye’nin termal başkenti Afyonkarahisar’ı eşleştirdim. Termal kaynaklar bakımından ülkemizin en zengin destinasyonlarından Afyonkarahisar’da otel odanda ya da tesisteki termal havuzlarda şifalı sulardan faydalanabilirsin. Dilersen yarım pansiyon konseptinde hizmet veren lüks bir otelde konaklayabilirsin ya da apart oteller arasından bir tanesini seçebilirsin.

Afyon’a gitmişken termal kaynaklarda şifa bulmanın yanı sıra şehri de keşfetmeni öneririm. Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar Müzesi, Zafer Müzesi ve Çeşmeli Konak görmen gerekenlerden yalnızca birkaçı.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN