• Anasayfa
  • Bilgi
  • Gittikçe popülerleşen seyahat trendi glamping rehberi

Gittikçe popülerleşen seyahat trendi glamping rehberi

busraguzeller

İnsanların seyahat alışkanlıklarının sürekli değişmesi bizlere değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bir kez daha kanıtlıyor adeta. Eskiden 5 yıldızlı otellerde lüks bir konaklama popülerken şimdilerde doğanın içinde kalabalıktan, şehir hayatından ve gündelik dertlerden uzak bir tatil daha çok tercih ediliyor. Karavan tatili, kampçılık ve glamping içinde bulunduğumuz dönemde yükselen trendlerden. Herkesin kampçılığa ve karavan tatiline dair fikirleri varken glamping henüz herkes tarafından bilinmiyor. Senin de glamping kavramıyla ilgili merak ettiklerin varsa benimle bu trendle ilgili önemli detayları keşfet.

Glamping nedir?

Glamping

Glamping ne demek sorusunun cevabı aslında kelimenin kökeninde saklı. Çünkü bu kelime glamour (göz alıcı) ve camping (kampçılık) kavramlarının birleşmesinden oluşuyor. Yani glamping en basit anlamıyla lüks kampçılık demek. Trend, kampçılığın gerektirdiği bazı yoksunlukları bünyesinde bulundurmasa da kampçılık ruhunu tam anlamıyla yansıtıyor.

Glamping, aslında doğa içinde bir alanda kimi zaman bir tiny house’da, kimi zaman bir bungalovda kimi zamansa lüks bir çadırda konaklamak demek. Tabii bu konaklama birimlerinde seyahat severin keyifli bir tatil geçirmesi için gereken donanımlar var. Örneğin glamping’in kampçılıktan farklı yönlerinden biri kalınan yer bir çadır dahi olsa içinde yatak bulunması. Tabii konaklanacak yerin içerisinde rahat oturma alanları, klima ve tam donanımlı bir duş da bulunuyor. Böylelikle glamping doğanın tam kalbinde olmasıyla kampçılığa benzer ama bir hayli lüks oluşuyla da ondan farklı bir deneyim oluyor. 

Uçak Bileti

Glamping’in tarihçesi

Glamping

Her ne kadar son zamanlarda popülerleşse de glamping’in ortaya çıkışı oldukça eski. Belki duyduğunda çok şaşıracaksın ama trendin kökenleri 1100’lere dayanıyor. Şöyle ki o yıllarda Cengiz Han önderliğindeki Moğol kabileleri ve bir yerden yere taşınırken şiddetli rüzgarlara dayanabilecek yarı kalıcı ve sağlam yerler inşa etmek durumundaydı. İşte inşa edilen bu yapılar glamping kavramının ortaya çıkmasını beraberinde getiriyor. 

Glamping kimler için idealdir?

Glamping

Kampçılık oldukça keyifli bir deneyim olsa da maalesef herkese uygun değil. Çünkü tam anlamıyla lüks bir tatil trendi değil. Glamping ise hem doğa tutkunlarının hem de tatildeyken de lüksünden ödün vermek istemeyenlerin memnun kalacağı bir deneyim. Daha detaylı bakacak olursak senin de beklentin aşağıdakilerse glamping’e bir şans vermeni şiddetle tavsiye ederim.

  • Şehir hayatından yorulmuş, kalabalığa, yorgunluklara bir mola vermek isteyen ve yalnızca doğanın içerisinde bir bardak kahve içmenin bile seni mutlu edeceğine inanan biriysen glamping senin için ideal olacak.
  • Glamping tesisleri doğa içerisinde yer aldığı için genelde evcil hayvan dostu tesisler oluyor. Senin de patili dostun varsa glamping tesislerine bir şans verebilirsin. Tüylü dostunla gideceğin oteli seçerken dikkat etmen gerekenleri keşfetmek istersen “Patili dostuyla seyahat etmek isteyenler için en iyi oteller” yazımı okumanı öneririm.
  • Günümüzde daha minimalist bir hayat yaşama fikri oldukça popüler. Sen de minimalist bir ortamda yaşamanın nasıl olacağını merak ediyorsan da glamping tesislerinde kalmayı seçebilirsin. Çünkü glamping alanlarında az, öz ve lüks eşyalar bulunuyor.
  • Daha önce çadırda kaldıysan ve bu deneyimden hoşlandıysan glamping deneyimini de kesinlikle seversin.
  • Doğanın kucağında yer alan glamping tesislerindeki restoranlarda da genellikle köy kahvaltısı ve doğal ürünlerle hazırlanmış menüler yer alıyor. Eğer ki organik besinlerle dolu, formundan ödün vermediğin bir tatil yapmak istersen de bu seçeneği değerlendirebilirsin.

Türkiye’de glamping bölgeleri

Glamping deneyimini tatmak istiyorsan ülkemizde gidebileceğin birbirinden güzel bölgeler bulunuyor. İşte ülkemizin glamping başkentleri:

İğneada

İğneada Orman

Ülkemizde en ünlü glamping tesislerinden birinin İğneada’da bulunması bu bölgeyi Türkiye’nin en önemli glamping bölgelerinden biri haline getirdi. Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı belde, Kırklareli il merkezine 100 kilometre uzaklıkta ve longoz ormanlarıyla enfes bir doğaya sahip. Sen de doğanın kalbinde minimalizmden ilham alan bir konaklama biriminde glamping deneyimi yaşamak istersen İğneada’daki tesislere bakabilirsin.

Kabak Koyu

Fethiye Kabak Koyu

Fethiye, ülkemizde tatil yapmanın en keyifli olduğu destinasyonlardan biri. Kabak Koyu da şüphesiz Fethiye’nin en eğlenceli koylarından ve burası şimdilerde glamping tesisleri ile öne çıkıyor. Dünyanın en güzel denizlerinden birine sahip ve maviyle yeşilin buluştuğu eşsiz bir destinasyonda lüks kampçılık deneyimini tatmak istersen Kabak Koyu’ndaki tesislere mutlaka göz atmalısın.

Sapanca

sapanca

Hem İstanbul’a yakın oluşuyla hem de dinlendirici bir atmosfere sahip oluşuyla tercih edilen Sapanca’da bugünlerde her köşede bir glamping tesisi görmek mümkün. Çünkü ilçe hem gölüyle hem de yemyeşil doğasıyla oldukça tatmin edici. Bu da kendilerini doğaya bıraktıkları bir tatil düşleyen seyahat severler için Sapanca’yı eşsiz kılıyor. İstanbul’da yaşıyorsan ve özellikle sonbahar mevsiminde bir hafta sonu tatili yapmak istersen ilçede kendine uygun bir glamping tesisi bulacağına eminim.

Cunda

Cunda

Türkiye’nin ilk Boğaz Köprüsü’nü bünyesinde bulunduran ve Alibey Adası ismi ile de anılan Cunda da mavi ile yeşilin harmonisini ortaya koyan lokasyonlardan bir diğeri. Butik otellerle ünlü ada şimdilerde eşsiz glamping tesisleriyle de rağbet görüyor. Türkiye’nin en güzel deniz ürünlerini tatmak, doyasıya yüzmek ve doğanın içinde yeşil renge doymak istersen Cunda’daki glamping tesislerinden birinde kalmayı seçebilirsin.

Olimpos

Olimpos

Başrolü doğa olan bir tatil için ülkemizdeki en ideal destinasyonlar arasında tabii ki Olimpos da var. Denizin ve yeşilin tonlarına doyacağın bir glamping tatili için rotanı bu yerleşim birimine çevirmeni öneririm. Çünkü Olimpos’ta hem kamp yapacak çok yer var hem de dingin atmosferi sayesinde kendini şehir hayatından tamamen soyutlayabilmen de burada mümkün olacak. İster bol bol denize gir, istersen ağaçların altında bir kitap oku ya da Antalya’yı keşfetmek iste. İnan bana Olimpos seni her yönden mutlu edecek.

Assos

Assos balıkçı köyü

Fark ettiysen ülkemizden glamping için uygun rotaları sayarken hep kendine has bir atmosferi olan yerlerden bahsettim. Bu minvaldeki yerleri anlatmışken hem özel ambiyansıyla hem de başarılı glamping tesisleriyle öne çıkan Assos’u atlamak olmaz. Denizi çok güzel olsa da yaz sezonunun en yoğun zamanlarında dahi sakin bir tatil yapmanın mümkün olduğu Assos hem lüks kampçılık deneyimini yaşamak için hem de bir parça içe dönmek için en işlevsel lokasyonlardan.

Seferihisar

Seferihisar

Türkiye’nin ilk sakin şehri seçilen Seferihisar, daha sakin bir turizm çeşidi olan glamping turizmi için de doğru adres. Çünkü glamping için gereken tüm etmenler İzmir’in bu eşsiz ilçesinde bulunuyor. Keyifli bir doğa, İzmir’in güzel denizi, Sığacık gibi gezilecek yerler ve başarılı glamping tesisleri burada lüks kampçılık deneyimi yaşamayı tatmin edici kılanlardan yalnızca birkaçı. 

Türkiye’deki en iyi glamping tesisleri

Longosphere Glamping

İğneada’da konumlanmış Longosphere, Türkiye’nin en kapsamlı glamping tesisi olmayı hedefleyen bir yer. Hal böyle olunca mekan her gün değişiyor, dönüşüyor ve kapasitesini artırıyor. Doğanın tam kalbinde yer alan bu tesis misafirlerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. Longosphere oda kahvaltı konseptiyle hizmet veren bir yer ama tesisin içerisinde o kadar güzel restoranlar var ki. Her gelen yemeklerini buradaki mekanlarda yemeyi tercih ediyor. Bu yerdeki odaların ismi de doğadan ilham almış. Konaklama birimlerinin isimleri Kaplumbağa Oda, Kaplumbağa Plus Oda ve Sincap Çadır. 104 odalı tesise evcil hayvanınla gitmen mümkün.

Longosphere Glamping’e gitmişken İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nı, Dupnisa Mağarası’nı, Aya Nikola Manastırı’nı ve Cehennem Şelaleri’ni görmeni öneririm.

Cunda Fora Glamping

2010 yılında kapılarını açan ve toplam 11 odasıyla sessiz sakin bir glamping tatili için en ideal tesislerden biri olan Cunda Fora Glamping, denize oldukça yakın bir mesafede. Oldukça yeşil bir alan üzerine kurulmuş bu keyifli yerde çadırda, karavanda ve deluxe odalarda konaklaman mümkün. Oda kahvaltı konsepti ile hizmet veren Cunda Fora Glamping’de dilersen tesisteki başarılı restoranlarda öğle ve akşam yemeklerini yiyebilirsin ya da kamp alanına 15 dakika uzaklıkta yer alan deniz kenarındaki restoranlarda taze deniz ürünlerini tadabilirsin.

Sen de Cunda Adası’nda farklı bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsan Cunda Fora Glamping’i tercih edebilir, buradaki tertemiz denizde yüzerek keyifli bir yaz tatili geçirebilirsin. Tesisin belirli köşelerinde yer alan geniş salıncaklarda hayaller kurabilirsin.

Cunda Fora Glamping’e gitmişken Şeytan Sofrası’nı, Taş Kahve’yi ve Cunda Tarihi Pazarı görmelisin.

Palmira Bungalow Camping

Türkiye’nin tatil beldeleriyle ünlü şehri Muğla’da da glamping tesisleri oldukça popüler. Özellikle mavi ve yeşilin dans ettiği Marmaris’te konumlanmış Palmira Bungalow Camping sahiplerinin tanımına göre kısıtlı imkanlar ve sınırsız hayallerle oluşturulmaya çalışılmış bir yaşam alanı. Tesiste dönüştürülebilir malzemelerle yapılmış, el yapımı objelerle süslenmiş bungalovlarda ya da daha farklı bir deneyim için çadırlarda konaklaman mümkün. Televizyonun bulunmadığı Palmira’da hedef herkesin bol bol sohbet etmesi ve konuştukça yorgunluklarını, dertlerini unutması. Eşsiz bir doğaya kaçış deneyimi vaat eden Palmira oda kahvaltı konseptiyle hizmet veriyor. Öğle ve akşam yemeklerini yemek için otelin restoranını ya da Selimiye’deki balık restoranlarını tercih edebilirsin.

Selimiye’ye gitmişken Akkum Koyu’nu, Dişlice Adası’nı ve Turgut Şelalesi’ni görmeni tavsiye ederim.

Perdue Hotel

Sloganı “Şimdi zamanı unutma, doğaya dokunma vakti” olan Perdue Hotel, büyülü doğasıyla ülkemizdeki enfes glamping alanlarından bir diğeri. İşletmecilerin atmosferini “romantik” olarak tanımladığı Perdue, oda kahvaltı konseptiyle hizmet veren bir yer. Tesiste yer alan restoran ise o kadar iyi ki, burada bir öğün yiyenler yemeklerini sürekli Perdue’de yemeyi tercih ediyor. Restoranda vegan seçeneğin olması tesis işletmecilerinin farklı yaşam tarzlarına ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Burası her ne kadar glamping alanı olsa da masaj hizmetleriyle de ünlü bir yer. Tesiste masaj yaptırarak yorgunluklarından, mutsuzluklarından arınman mümkün. Havaalanı transfer hizmeti de sunan Perdue, Dalaman Havaalanı’na 70 kilometre uzaklıkta.

Kelebekler Vadisi’ne 3, Ölüdeniz’e 12 kilometre uzaklıktaki bu eşsiz otele gelirsen Fethiye’yi doyasıya keşfetmeni öneriyorum.

The Hill Glamping

Daha önce bünyesinde konaklamış misafirlerinden oldukça yüksek puanlar almış The Hill Glamping, Antalya’nın Kemer ilçesinde konumlanmış başarılı bir konaklama birimi. Oda kahvaltı konseptiyle hizmet veren tesiste farklı oda seçenekleri bulunuyor. Şömineli odalarıyla ve jakuzili balayı süitiyle öne çıkan The Hill’de peyzaj gerçekten göz alıcı. Yani ilk kez glamping deneyimi yaşayacaksan bu konaklama birimini tercih etmek sana kesinlikle eşsiz bir deneyim yaşatacak.

The Hill’de kalmak için Kemer’e gitmişken Çıralı’yı, Phaselis Antik Kenti’ni, Göynük Kanyonu’nu ve Beldibi Mağarası’nı görmeni öneririm.

Foça Dome Glamping

Deniz tatili, tarihi gezi ya da kültürel seyahat dendiğinde akla gelen şehirlerimizden İzmir söz konusu glamping turizmi olduğunda da öne çıkan destinasyonlardan. Özellikle şehrin sakin ilçelerinden Foça’da bulunan Foça Dome Glamping ülkemizdeki keyifli glamping tesislerinden. Çam ve zeytin kokularının ele geçirdiği bir alana konumlanmış konaklama birimi gece yıldızları izleyebileceğin şeffaf tavanlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca geniş terasında servis edilen doğal kahvaltı sayesinde güne zinde bir başlangıç yapman mümkün olacak.

Foça’dayken görmen gereken yerler arasında Siren Kayalıkları’nı ve Athena Tapınağı’nı görmeyi unutma.

Chingene Glamping

Sıradaki önerim yine Antalya’dan. Dilersen kendi çadırınla kalabileceğin ya da çadır kiralayabileceğin glamping tesisi Chingene Glamping, Olimpos yerleşiminde hizmet veriyor. Eğer kendi çadırınla kalmak istersen mekâna yalnızca yer parası ödemen gerekiyor. Tesis bünyesindeki çadırlardan birinde kalacaksan ödeyeceğin fiyata kahvaltı da dahil. Olimpos Plajı’na 1,5 kilometre uzaklıktaki tesisin sloganı “Macera ve lüks bir arada.” Konaklama biriminin bünyesinde de çok sayıda aktivite yapmak mümkün. Moto Cross, bisiklet turu, Atv safari burada yapabileceğin etkinliklerden bazıları.

Olimpos’a gidersen Yanartaş’ı, Tahtalı Dağı’nı ve Gelidonya Feneri’ni görmeyi ihmal etmemelisin.

Glamping tatilinin maliyeti nedir?

Glamping

Söz konusu glamping olduğunda en başta çadırda ya da bir tiny house’da kalınacağı için bu trendin düşük maliyetli olacağını düşünmüş olabilirsin ama maalesef çok da haklı değilsin. Çünkü glamping öyle bir trend ki uygun fiyatlı yerler olduğu gibi çok yüksek maliyetli glamping tesisleri de var. Ortalama bir fiyat verecek olursam bir glamping çadır fiyatları 2 kişi için kahvaltı dahil 200 TL olabildiği gibi 1.000 TL’ye de varabilir.

Senin de tahmin edeceğin gibi çadırdan ziyade bir tiny house’da ya da bungalovda kalmak daha maliyetlidir. Özellikle bazı yerler o kadar lüks ki.  Lüks glamping tesislerinde gecelik kalmanın maliyeti 5.000 TL’yi bulabiliyor. Örneğin Fethiye’deki Perdue’nin geceliği 5.500 TL.


busraguzeller
Büşra Güzeller
176 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN