Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu toprakları; aslında bir açık hava müzesi gibi her köşesinde görülmeye değer onlarca antik kent ve tarihi yapı var. İlk fırsatta gezip görmeniz gereken Türkiye’deki 7 açık hava müzesi:
Her yıl yüz binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği Efes, antik şehirler arasında en çok bilinenlerden biri. İzmir Selçuk civarında bulunan bu kent, Cilalı Taş Devri’nde medeniyetin başladığı Efes özellikle Helenistik Dönem ve Roma İmparatorluğu zamanında en parlak devirlerini yaşadı. Artemis Tapınağı, Antik Tiyatro, Celsus Kütüphanesi ve Domitian Tapınağı burada görebileceğiniz eserlerden bazıları.
M.S. 4. yüzyılda Göreme’de kurulmuş olan özellikle manastırların ve kiliselerin bulunduğu bugünkü Nevşehir civarında olan bir Hristiyan yerleşim yeridir. Yılanlı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi ve yeraltı şehirleri bu bölgede bulunmaktadır.
Anadolu’nun en köklü medeniyetlerinden Hititler’e bir dönem başkentlik de yapmış olan Hattuşaş’ta Hatti, Asur, Frig, Roma, Bizans gibi birçok kültüre ait kalıntılar bulunmaktadır. Hattuşaş günümüzde Çorum, Boğazkale civarındadır. Aslanlı Kapı, Sfenksli Kapı, Büyük Tapınak ve Yazılıkaya gibi birçok tarihi bina ve eseri görebilirsiniz.
Dünya tıp tarihinde ilk tedavi merkezi olarak bilinen Asklepion’un da kurulduğu şehir olan Bergama Antik Kenti İyonlar’dan Romalılar’a kadar birçok medeniyetin görüldüğü bir şehirdir. Zeus Sunağı da bölgededir. Sağlık konusunda ilk psikoterapi, ilk doğal ilaçlar, ilk müzikle tedavi gibi birçok tekniğin ortaya çıktığı yerdir.
2150 metre yükseklikte bulunan bu büyük heykeller Kommagene Hükümdarı Antiochus Theos tarafından buraya yaptırılmıştır. Tanrı başlarını andıran bu heykeller ve kralın kendi tapınak mezarı da Adıyaman Nemrut Dağı'nda bulunmaktadır.
Adını Aphrodite’ten alan ve Lidya Devleti’ne başkentlik de yapmış olan Aphrodisias heykel, edebiyat ve bilimde öne çıkan bir şehirdir. Aydın’da bulunan antik kentte Piskopos sarayı, Aphrodite Tapınağı gibi önemli yapılar da bulunmaktadır.
Antalya civarında bulunan Perge’de çok sayıda medeniyet yaşamış ve uğruna çok sayıda savaş verilmiştir. 13.000 kapasiteli tiyatrosu ve 12000 kişi kapasiteli stadyumu vardır. Büyük İskender tarafından da fethedilen bu kentte zamanında gladyatör dövüşleri de yapılırdı.