Şu günlerde hepimizin evde kalması gerekiyor ama buna çok alışkın olmayanlarımız oldukça sıkılabiliyor. Bu nedenle de kitap okumak, film izlemek gibi keyifli aktivitelerle vakit geçirmeye çalışıyoruz. Ben de evden çıkmadığımız bu günlerde seni oturduğun yerden seyahate çıkaran kitapları listeledim.

Çok önemli bir not eklemeden geçmeyeyim. Bu kitapları almak için online kanalları kullanmayı unutma. Aman şu dönemde evimizden ufak şeyler için bile olsa zorunda kalmadıkça çıkmayalım.

İçindekiler

Gabriel Garcia Marquez – Doğu Avrupa’da Yolculuk

“Doğu Avrupa’da Yolculuk” Marquez’in 1950’lerde genç bir gazeteci olarak Frankfurt’tan yola çıkıp sırasıyla Doğu Almanya, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği’ne uzanan yolculuğunu anlattığı bir günce. Aslında bir gezi kitabı yazmak için değil sosyalist düzeni irdelemek için yola çıkmış Marquez.

Yolculuk esnasında yaşadıklarını, insanların konuşmalarını ve surat ifadelerini öyle detaylı anlatmış ki sanki o insanlarla ben sohbet ediyormuşum hissini üzerimden atamadım. Kitabı okuduktan sonra “Şu an gitsem o dönemin Doğu Avrupa’sını bulamam ki” diye düşünmeyeceksin bile.

doğu avrupada yolculuk

Uçak Bileti

Ahmet Hamdi Tanpınar – Beş Şehir

“Beş Şehir” Tanpınar’ın öğretmenlik yapmak için gittiği Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunda yaşadığı deneyimleri anlattığı bir kitap. Aslında kaybolanın ardından nasıl üzüldüğümüzü ve yeniye duyduğumuz özlemi irdeliyor Tanpınar bu beş şehirde yaşadıkları üzerinden. “Beş Şehir”i okurken Tanpınar’la birlikte her bir şehrin geçmişinden ve kültüründen bilmediğim bir şey öğrendiğim bir yolculuk yaptım.

Beş şehir

Jack Kerouac – Yolda

“Yolda” aslında Amerika yolculuğu görünümlü bir Kerouac otobiyografisi. Chicago, Seattle, New Orleans, Los Angeles gibi Amerika denilince akla gelebilecek her yeri dolaşan Kerouac yolculuğu esnasında aldığı notlarla yazmış “Yolda”yı. Gezdiği, gördüğü yerleri ve oralarda hissettiklerini öyle güzel tasvir ediyor ki hiç gitmemiş olmama rağmen kendimi Amerika’yı karış karış gezerken buldum desem yalan olmaz. 

Kitabı geçen hafta okudum ve bitirir bitirmez Amerika’ya Fiyat Alarmı’nı oluşturdum. Bana en uygun fiyat bildiriminin gelmesini bekliyorum. Kitabı okuduktan sonra sen de alarm oluşturacaksın eminim.

Yolda

D.H. Lawrence – İtalya’da Alacakaranlık

“İtalya’da Alacakaranlık” Lawrence’ın Frieda ile ilk önce Almanya’ya sonra İsviçre Alpleri’ni geçerek İtalya’ya gittiği yolculuğu anlattığı bir gezi kitabı. Lawrence bu yolculuk esnasında hayatlarına az da olsa dahil olduğu insanlar hakkındaki gözlemleriyle ve insanın kültürle ilişkisi üzerine derin yorumlarıyla okuru bambaşka bir maceraya çıkarıyor.

italyada alacakaranlık

Ece Temelkuran – Düğümlere Üfleyen Kadınlar

“Düğümlere Üfleyen Kadınlar” her biri birbirinden farklı karakterlere sahip dört kadının intikam hırsıyla Ortadoğu’ya yaptıkları yolculuğu anlatan bir roman. Bir gezi kitabı olmamasına rağmen Beyrut, Lübnan, Tunus, İskenderiye, Mısır gibi Ortadoğu ülkelerini bir gezi kitabında anlatılacağı kadar detaylı tasvir ediyor.

Kitabı okurken kendini bu dört kadının yerine koymuş bulacaksın ve onlarla yolculuk yapacaksın. “Ben de bir intikam için bütün Ortadoğu’yu gezer miydim acaba?” diye düşünebilirsin.

Düğümlere üfleyen kadınlar

Elizabeth Gilbert – Ye Dua Et Sev

“Ye Dua Et Sev” 30’lu yaşlarındaki Elizabeth Gilbert adlı bir kadının İtalya, Hindistan ve Endonezya seyahatlerini anlatan bir roman. Karakterin adından anlaşılacağı üzere karakterimiz aslında yazar Gilbert’ın ta kendisi. Gilbert zorlu bir boşanma döneminin ardından kendini seyahat etmeye adamış. Birçok ülke gezmiş ve en sevdiği 3 ülkeyi bu kitapta anlatmış.

Gilbert anlatımı bireysel deneyimlerine dayandığı için çok gerçekçi. Bu yüzden kendini bu yolculuğun bir parçası olmuş halde bulmaman imkânsız.

Ye dua et sev

Mina Urgan – Bir Dinozorun Gezileri

“Bir Dinozorun Gezileri” Mina Urgan’ın hem Türkiye’de hem de dünyada gittiği yerleri anlattığı bir gezi kitabı. Evet bir gezi kitabı diyebiliriz bu kitaba ama aslında kitap Urgan’ın gezip gördüğü yerler üzerinden anlattığı hayat hikâyesi. Bodrum’dan başlayıp Anadolu’ya, İngiltere’den Amerika’ya kadar birçok yeri gezmiş Urgan.

Bir dinazorun gezileri

Albert Camus – Yolculuk Günlükleri

“Yolculuk Günlükleri” Camus’nün 1946 yılında Amerika’ya, 1949 yılında Güney Amerika’ya yaptığı gezileri anlattığı iki ayrı günlükten oluşuyor. Amerika’yı Avrupalı bir gazeteci olarak keşfediyor Camus ve gelecekte adından söz ettirecek kitaplarını bu gezi esnasında tasarlıyor. Güney Amerika’ya ise artık tanınan bir yazar olarak resmi bir davet üzerine gidiyor ama hastalığı yüzünden yaşadığı sıkıntılarla mücadele veriyor.

Yolculuk günleri

Aslında bu liste uzar gider çünkü konusu gezi ya da yolculuk olmasa bile beni farklı farklı yerlerin sokaklarında gezdiren, oturduğum yerden alıp beni seyahate çıkaran birçok kitap var biliyorum. O yüzden de bu listeye bir nokta koymuyorum ve sözü Jack Kerouac’a bırakıyorum: “Yaşa, seyahat et, maceraya atıl, şükret ve asla pişman olma.”

 


nihanbayram
Nihan Bayram
418 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN